You are on page 1of 2

Edukacija u inozemstvu Želja za radom s konjima i ljudima, potaknula me da se raspitam postoji li neki spoj između ta dva hobija u mom

životu. Studirajući u Zagrebu za odgojitelja i jašući u slobodno vrijeme informacija me odvela u «Krila», za one koji ne znaju, udruga za terapijsko jahanje u Zagrebu. Kroz par jesenjih i zimskih mjeseci sam vidjela i upoznala se s terapijskim jahanjem, no privatni problemi su me malo odaljili. Ali ne i u mojoj ideji da nešto poduzmem u budućnosti. Jahati sam nastavila, a i nakon faksa sam se vratila na rodni Krk, i saznala za Centar za terapijsko jahanje u Rijeci «Pegaz» čiji sam i danas član i instruktor. Opet me dočekala zima i prekid terapija ali uspjela sam upoznati ljude i predsjednicu Udruge prije nego što sam otišla u inozemstvo na školovanje za Instruktora terapijskog jahanja. Trebalo mi je dvije godine da konačno odem u SAD. Ovaj put me ništa nije moglo zaustaviti. Ono sto je bilo potrebno je: (The criteria at each level details the skills and knowledge an instructor of that level must posses regarding Equine Management, Horsemanship, Instruction, Teaching Methodology and Disabilities) - prijava u centar u kojem želite završiti tečaj ( informacije se mogu naći na NARHAweb stranici) - prikupiti potrebnu dokumentaciju koju van oni napisu da trebate poslati… na sve prijave oni šalju svoje dokumente koje trebate ispuniti - uplatiti - kupiti kartu i otići Ja sam završila tečaj od 4 mjeseca u kojem sam svakodnevno osim nedjelje cijeli dan provodila u Master Centru sa terapijsko jahanje High Hopes u Conecticatu, US. Instruktori koji tamo rade su nevjerojatne osobe, koje na sve moguće načine su nas učili što, kako, i radi čega, trebamo raditi. Prvo se uči teorija koja je podijeljena na – ljude – konje – vođenje centra drugi dio je praktični dio - jahanje – rad na vlastitom jahanju, te učenje jahanja osoba bez invaliditeta - terapijsko jahanje kreće se od individualnog sata do grupe ( osobno sam na jednom satu imala 6 djece, no kada imate odličnu komunikaciju s volonterima i djecom ne može vam biti teško, jer svi se trude da vam pomognu) - po želji sudjelovanje na satima hipoterapija – kao pratioc Ispit se sastoji od polaganja - jahanje – hod kas center ( osnovne radnje - osmica, center u lijevo i desno, kas na pravu dijagonalu, dijagonale) - pismenog dijela sigurnosti NARHE (100pitanja), - pismenog dijela o terapijskom jahanju, konjima, anatomiji - poznavanje konja i prezentaciju konja - praktičnom radu – obavezno mora biti vise od 4 korisnika (znači grupa jahača)

Svi jahači koji su djeluju u TJ imaju priliku naučiti jahati. tj. Zatim smo morali pisati eseje o određenoj dijagnozi te ju prezentirati. čišćenje štale i sređivanje štale. zatim pratioci.. pauza je od 1-2h dnevno (ako). Dadu i njenu obitelj na čemu sam joj jako zahvalna.u hodu i kasu….Na pismenim ispitima se mora zadovoljiti preko 90%. a praktični ovisi o satu… mora imati strukturu. Jedino oni korisnici koji nemaju fizičkih oštećenja i došli su do tog nivoa jašu center. Tako sam i imala priliku osobno upoznati gdu. No prije nego što ocijene praktični dio kandidati pišu samoevaluaciju u kojoj trebaju navesti sve što misle da je dobro i ono što misle da su pogriješili i što bi promijenili. …. svi se poštuju i svi uče i misle jednako – da pomognu jedni drugima. imaju 30 konja i postoji strogi režim za konje. Na kraju se svi rezultati šalju u NARHU i oni prema svojim kriterijima određuju dali je kandidat prošao ili nije. Vaooo … I sada sam se vratila u Hrvatsku. Kod nas je taj mentalitet jako daleko… i da bi dobili takvu situaciju morat ćemo jako puno raditi. U Travnju 2008 sam dobila svoj certifikat. Prezentacija konja se sastoji od eseja o vrsti konja. leđima. dati ću vam sve informacije. struktura konja po nogama.koliko koji konj smije sudjelovati koji dan u terapiji… najčešće su konj i korisnik uvijek par. Kroz cijeli tečaj dobili smo listu koju moramo do roka obaviti. sljedeće pojahivanje je na puni sat. izmjeriti konja. Mora se obnavljati svake godine sudjelovanjem na seminarima i educirati se dalje. Više se ne mogu sjetiti što je bilo navedeno ali sve je to što bi jednom instruktoru bilo pod normalno da učini. Njima je bitno da vide da znaš što si napravio i da znaš protokole sigurnosti. da li je «tvrd» i na koju stranu. no postoje neke crte zbog kojih automatski ne prolaziš. Znači neovisno o dijagnozi. tj. Ako vas bilo što zanima slobodno mi se obratite. vođenje konja – na ruku. Zbilja sam mnogo naučila i osobno mislim da neke stvari u Hrvatskoj ne bih nikad imala prilike za vidjet. Ne provode terapiju kao kod nas. u «Pegazu» volontiram i provodim terapije i zbilja uživam u tome. Imaju volontere od 16godina do 70 godina. prepoznavanje ozljede i sanacija. sudjelovati na određenim satima i prakticirati određene metode poput sređivanja kompletno konja za sat. Bila sam u njenom centru. I svi isto rade. Sat traje 60 min. Imaju terapija od 9 ujutro do 8/9 navečer. Zadivio me način rada sa volonterima. upoznala njezine konjiće i sve me je zbilja oduševilo. vođenje konja na dugim dizginima(long line). zatim lonžiranje konja i vođenje na dugim vođicama( long line). svi oblici pojahivanja i sjahivanja). ( ako terapeut utvrdi da ne može ići u kas onda neće ali ja to zbilja nisam vidjela) sva djeca jašu hod i kas. šepa li. Iako mislim da će i ostali jahači TJ kada dođu na taj nivo jahati u centeru. Iva . poznavanja opreme. lonžiranje.