You are on page 1of 2

Spotprentenwijzer

Personen 1. Welke figuren/personages zie je? Beschrijf hun uiterlijk. Ik zie een vrouw en 7 mannen die rond deze vrouw dansen. De mannen hebben verschillende uiterlijke: 1 met een hoge hoed en pak , een met een hotje en een ruitjes pak , een met een ober pak , een met een gewoon pak , een met een hoet met veren een pak en een zwaart een met weer een pak en nog een met een pak. De vrouw heeft een soort jas aan met sentuur en steekt haar armen boven zich uit . De mannen die houden elkaars handen vast terwijl ze dansen. 2. Wie stellen deze figuren/personages voor? De vrouw stelt de eerste vrouw in de 2de kamer voor in 1918 zij is de socialistische onderwijzeres Suze groenweg . Ik vermoet dat de mannen die om haar heen dansen andere kamerleden zijn die het toejuigen. 3. Zijn ze positief of negatief afgebeeld? Complimenteus, overdreven of kritisch? De vrouw word positief afgebeeld maar de mannen eigenlijk bespot doordat ze rondjes dansen. dus ik denk dat de kamerleden toen er tijd worden bespot. Op hoe ze reageren op een vrouw in de 2de kamer. 4. Wat doen de hoofdfiguren? Wie of wat is het slachtoffer? De vrouw staat er bijna alsof ze zich laat aanbidden en de mannen doen dit min of meer.

Objecten 1. 2. 3. Welke objecten zie je verder op de cartoon? Een stembus. Wat stellen deze objecten voor? De stemmen van het volk, (de mannen van 23 jaar en ouder) Zijn ze positief of negatief afgebeeld? Complimenteus, overdreven of kritisch? De vrouw reist uit de stembus dus kan alleen maar betekenen dat het volk voor haar heeft gekozen ik denk dat het complimenteus is. En dat de mannen ook min of meer de stembus aanbidden dat is dan weer spottend naar hen toe dat ze zo zijn naar alle stemmers toe. 4. Heeft de cartoon een onderschrift of een titel? De titel is: De eerste vrouw in de tweede kamer. onderschrift is : een spotprent over de verkiezing van Suze Groeneweg.

2. Klopt de cartoon met wat jij over dit thema weet? Ik vind het niet helemaal kloppen het was wel een belangrijke stap voor de vrouwen inde politiek. het heeft er volgens mij ook voor gezorgd dat vrouwen nu ook echt kunnen stemmen dus niets was het niet. Welke boodschap heeft de tekenaar over dit thema? Ik denk dat de tekenaar het maar gedoe vind en te veel commotie om niets. 3. .Spotprentenwijzer Overig 1. Er mag zeker wat commotie over gemaakt zijn want dat heeft wel voor de opschudding gezorgd die de nederlandse politiek nodig had. Op welke historische gebeurtenis heeft de cartoon betrekking? Op dat er grondwets weizigingen hadden plaats gevonden in 1917 dat vrouwen ook verkiesbaar werden in de tweede kamer en dat er in 1918 een vrouw werd gekozen namelijk Suze Groeneberg waar deze spotprent over gaat.