You are on page 1of 8

CONCEPTIA DE NOI PRODUSE, METODE SI MIJLOACE

DRAGHICI GEORGE
Cuvinte cheie: inginerie integrata, ciclul de viata al produsului, ciclul de conceptie

Résumé: L’article a pour but de présenter le contexte dans lequel se pose actuellement le problème de développement de nouveaux produits, l’intégration de méthodes et outils dans le cycle de conception. La démarche est basée sur l’ingénierie intégrée, qui permet la réduction des délais de conception et du lancement d’un produit, l’amélioration de la qualité, en même temps que la réduction des coûts de production. Une multitude de méthodes et outils destinés à la conception de produits ont été développés au cours des dernières années afin d’améliorer la compétitivité de l’entreprise. Nous nous proposons de définir comment il est organisé l’enchainement des méthodes et outils employés dans le cycle de conception d’un produit. Ces méthodes et outils doivent être maitriser par l’ingénieur de conception et pour cela leur apprentissage est impératif.

1. Introducere Inginerul de astazi trebuie sa posede cunostinte care sa-i permita conceptia de produse mai diverse si mai ieftine, dar de calitate mai buna, care sa ajunga pe piata mai repede, si care sa nu polueze. Aceste cerinte sunt efectul mondializarii, al concurentei, al reducerii duratei de viata a unui produs, al luarii in consideratie a mediului inconjurator, al cresterii puterii informatice legate de retelele de comunicatie etc. Pentru a castiga in productivitate, dupa epuizarea solutiilor la nivelul productiei, fabricantii au inteles ca un nou mod de organizare a procesului de conceptie ar permite pe de o parte reducerea la maxim a intoarcerilor consumatoare de timp, iar pe de alta parte o optimizare globala a produsului. Acest mod de abordare a procesului de dezvoltare de noi produse este denumit inginerie integrata. Ingineria integrata este definita ca o metodologie ce permite conceptia integrata si simultana a produselor si a proceselor de productie si de mentenanta

conceptia colaborativa sau co-conceptia produselor si a proceselor asociate se desfasoara atat in spatiu. concomitent cu reducerea costurilor de productie. a specialistilor diferitelor profesii. Ciclul de viata al produsului In timpul etapei de creatie produsul nu exista decat in imaginatie. la un demers simultan si integrat de dezvoltare si fabricare a unui produs Ciclul de viata al unui produs. fabricatia / distributia. De la un demers liniar si secvential. Ea implica participarea efectiva.asociate. a tuturor fazelor ciclului de viata al produsului. de la primele faze de conceptie. Pe scurt. termene. Aceasta asigura luarea in considerare. Dupa studiul de piata produsul se dezvolta in stadiu de proiect. integrand problemele de calitate. Ingineria integrata este deci o metodologie care tinde sa aduca spre amonte cunostintele profesiilor care intervin in aval de proiectare. In acest mod se pune in prezent problema dezvoltarii de noi produse. ca pregatirea fabricatiei. 1. reciclarea produselor. cuprinde o succesiune de faze care se deruleaza in trei etape principale: creatia. si care ia in consideratie restrictiile pe care acestea le genereaza. trecand prin diferite . incepand de la perceperea necesitatii si pana la eliminarea sa. incepand cu conceptia si terminand cu eliminarea sa. comercializarea. 2. exigente ale utilizatorului etc. productia. mentenanta. inca de la origine. eliminarea produsului (figura 1). iar abordarea integrata asigura scurtarea termenelor de conceptie si lansare a produselor. prin organizarea de intalniri intre expertii diferitelor profesii. cat si in timp. costuri. Cifra de afaceri Punct mort Timp Studiu Dezvolde piata tare Lansare Crestere Saturatie Declin Curba de viata Creatie Fabricatie / Distributie Ciclul de viata Eliminare Fig. prin organizarea mai degraba paralela decat succesiva a activitatilor. cresterea calitatii acestora.

AprovizioConceptie Proiectare Fabricatie piata fezabilitate zare nare DEMERSUL SIMULTAN NEVOI DEZVOLTARE PRODUCTIE Studiu de Studiu de piata fezabilitate Conceptie Proiectare IndustriaAproviziolizare nare Fabricatie. prototipare. Pe parcursul creatiei unui produs. 2. fiecare grup se inchide in propria sa idee asupra produsului. de la perceperea necesitatii si preluarea comenzii. proiectare. reducerea termenului de lansare in fabricatie. cea mai mare parte a intreprinderilor manufacturiere aplica inca un demers liniar. dotarea lor cu mijloace informatice si legarea in retea conduce spre conceptul de CIM (Computer Integrated Manufacturing). determina insa o specializare ingusta a personalului si gruparea dupa criteriul sarcinilor de indeplinit. Demersul liniar si cel simultan de dezvoltare si fabricare a unui produs . • punerea la punct a previziunilor asupra costurilor si asupra performantelor produsului.faze: studiu de fezabilitate. Principalele obiective ale acestei etape sunt: • imbunatatirea conceptiei. in scopul de a asigura o productie eficienta. Acest demers a fost impus de modul de organizare al intreprinderii si de fluxul de informatii intre diferitele servicii. tinand cont de anclansarea cronologica a activitatilor. industrializare. cat si in interiorul acestora. DEMERSUL LINIAR NEVOI DEZVOLTARE PRODUCTIE Control Studiu de Studiu de Industriali. in cultura si limbajul sau de comunicare. pana la livrarea produsului. conceptie. precum si de a stabili in mod clar responsabilitatile. Diviziunea muncii intre diferite servicii. a proceselor sale. dar ea ramane o structura liniara si secventiala. Autocontrol castig de timp Fig. Astfel. • imbunatatirea incercarilor si a caracteristicilor in faza de prototip. care prelungeste durata ciclului de productie. Aceasta viziune traditionala are totusi meritul de a structura si de a defini o ordine necesara in parcurgerea ciclului de viata al unui produs. Organizarea intreprinderii pe servicii atasate activitatilor ciclului de viata al produsului.

Se poate imagina suprapunerea activitatilor. 3. bazata pe punerea in retea a mijloacelor specializate. indispensabila unui demers de inginerie integrata. mentenanta si reciclarea sa. caci intervin in mod frecvent probleme de comunicare intre diferitele profesii.In prezent. In acest domeniu. Astfel. Faptul de a colabora in echipa dinamizeaza responsabilitatea fiecaruia. rezultand o motivatie sporita. de aceea. o baza de date dinamica. Consecintele folosirii acestora sunt indiscutabile. Organizarea in paralel a activitatilor nu rezolva totusi absolut toate aspectele. facand sa dispara in primul rand frontierele dintre fazele etapei de creatie a produsului. El vizeaza diversitatea. simultaneitatea si integrarea. trebuie realizata integrarea cunostintelor. interactiva. Punerea in aplicare a unei asemenea organizari necesita ca fiecare activitate ce urmeaza sa cunoasca stadiul efectuarii activitatii precedente. Pentru a ajunge la o conceptie integrata. pentru a-si putea decide singura propriul demaraj. Fara ele nu ar fi posibila . cand o activitate ajunge sa dispuna de suficiente informatii. Acest sentiment de responsabilitate este intarit de descentralizarea si destructurarea functiilor. Crearea unei structuri de date comuna. cel putin suprapunerea lor partiala (figura 2). Pornind de la aceste criterii. Aceasta baza de date contine ansamblul informatiilor relative la produs si trebuie sa fie. in scopul imbunatatirii competitivitatii lor. liniaritatii organizarii secventiale i se opun diferite modele de inginerie integrata. daca nu simultaneitatea desfasurarii activitatilor. Aceste echipe reprezinta centrul nervos al ingineriei integrate. garanteaza coerenta fluxului de informatii. evoluand in acelasi timp cu actul de conceptie. calea ierarhica traditionala fiind desfiintata. demersul devine concurent. Una dintre dificultati este legata de problemele umane. care permit a obtine. Ciclul de conceptie al unui produs. metode si mijloace O multitudine de metode si mijloace destinate conceptiei produselor au fost dezvoltate si introduse in ultimii ani in intreprinderile cu tehnologie avansata din tarile puternic industrializate. o solutie consta in regruparea fizica a participantilor la proiect in aceeasi incapere. obiectivul prioritar il constituie degajarea metodelor si mijloacelor de integrare sistemica a actului de conceptie constrans prin compromisul cost-termen-calitate. ea va putea incepe inainte de incheierea activitatii precedente. asigurand un nivel de calitate adecvat exigentelor pietei. care regrupeaza diferitii specialisti care intervin de-a lungul ciclului de viata al proiectului. Deosebirea fata de organizarea secventiala este constituirea de echipe de proiect multidisciplinare. constituirea modelului de produs. Ele permit catalizarea inovatiei. Pentru a facilita aceasta restructurare. ceea ce nu este deloc simplu. care expliciteaza functiile indeplinite si etapele ciclului de viata ale produsului real: fabricatia.

De altfel. Metodele si mijloacele folosite in prezent in ciclul de conceptie al produsului pot ocupa loc. apoi fizica) al unui produs nu este adoptat in realitate de catre inginerii de conceptie. • formularea problemei. • cercetarea creativa de solutii. intr-un demers global de rezolvare a problemelor de inovare. Modelul clasic al ciclului de conceptie al unui produs cuprinde sase faze: • planificarea proiectului. • conceptia detaliata. fara pretentia de cuprindere exhaustiva. • evaluarea si alegerea solutiilor. Analiza comportamentelor cognitive a aratat ca identificarea problemei nu este prealabila elaborarii solutiei. In consecinta. acestea pot fi grupate pe cele cinci faze asa cum se prezinta in tabelul 1. • evaluarea si alegerea solutiilor. In urma analizarii metodelor si mijloacelor de conceptie inovanta a produselor. la o succesiune de cicluri de descoperire a problemei. Inginerii de conceptie vor trebui sa accepte deci unele compromisuri. nu vor putea lipsi contradictiile si antagonismele. alterand functionalitatile produsului. • dezvoltarea de concepte. mai mult sau mai putin satisfacatoare a acestor solutii ale elementelor structurale deja concepute.reducerea duratei ciclului de dezvoltare. la randul lor. de cercetare a solutiilor. Se asista asadar. structurala. In raport cu amploarea solutiilor folosite se vor putea aduce modificari deciziilor luate in cursul fazei de conceptie preliminara. ci ele se desfasoara simultan. • identificarea si traducerea necesitatii. cat si imbunatatirea calitatii si fiabilitatii produselor. apoi de integrare. in cursul fazei de conceptie detaliata. demersul clasic de conceptie (functionala. ansamblul global al produsului este divizat in diferite subansambluri care sunt concepute in mod independent. reducerea costurilor. Astfel. Contextul economic actual impune continuarea cercetarilor asupra metodelor si mijloacelor folosite in ciclul de conceptie al unui produs. Solutiile fizice experimentate in trecut sunt propuse inca din faza de definire functionala. sau chiar va trebui reluata faza de cercetare a solutiilor. Cateva observatii esentiale pot fi facute in urma acestei treceri in revista a principalelor metode si mijloace de conceptie inovanta a unui produs: . care poate fi definit in cinci faze: • identificarea problemei. si in mod inevitabil. • conceptia preliminara. atunci cand se reunesc aceste subansambluri in vederea constituirii produsului finit. • aplicarea.

si nici unul dintre aceste mijloace nu ajunge sa propuna o solutie la aceasta problema. TDC FMEA (TDC) Evaluarea si alegerea a efectelor si criticitatii lor solutiilor (AMDEC sau FMEA) Matrici de decizie DECIDOR (TDC) Evaluarea multicriteriala GANTT Aplicarea PERT Diagrama sagitala • nu exista o filiatie naturala si simpla intre aceste categorii diferite de metode si mijloace si succesiunea de etape ale demersului de rezolvare a problemei. O reprezentare schematica a folosirii celor mai cunoscute metode este data in figura 3. in iluminarea geniului purtator al unei solutii ideale la problema pusa. AMDEC si analiza functionala prezinta numeroase atractii si se dovedesc a fi mijloacele cele mai capabile sa ajute intreprinderile in cautarea perpetua de inovare. AI0WIN Technique (SADT) Dezvoltarea de Brainstorming concepte Fisa de idei Diagrama arborescenta Analiza functionala (AF) Analiza modurilor de defectare. • uneori complementare. Principalele metode si mijloace de conceptie inovanta a unui produs Faza Metode Mijloace informatice Activity Based Costing (ABC) Identificarea problemei Diagrama cauze-efect (Ishikawa) Quality Function Deployment QFD Designer (Insytec) (QFD) QFD Capture (ITI) Analiza functionala (AF) APTE –FONC (APTE) Formularea problemei Blocul de diagrame functional BDF (TDC) Structured Analysis and Design Orchis (TNI). QFD. • aceste metode sunt foarte eficiente in primele doua etape. • nici una dintre metodele citate in faza de dezvoltare de concepte nu permite sau nu faciliteaza cercetarea unei solutii in afara domeniului de expertiza al inginerilor de conceptie sau al intreprinderii de care apartin. . cat si in ultima. putin sistematice si lipsite de reproductibilitate. dar cheia acesteia rezida in idee.Tabelul 1. adesea prea putin exploatate. in schimb etapa de cercetare a ideilor si a conceptelor nu are ca suport decat metode bazate pe psihologie. brainstorming.

TRIZ (Teorija Reshenija Izobretateliskih Zadatch) sau TIPS (Theory of Inventive Problem Solving) trebuie sa-si gaseasca locul in ciclul de conceptie al unui produs. solutii standard. Folosirea metodelor de conceptie a unui produs In raport cu metodele si mijloacele mentionate. In plus. legi de evolutie. • pentru evaluare: rezultatul ultim ideal. iar asocierea sa cu alte mijloace precum QFD si Robust Design aduce avantaje competitive importante. matricea de rezolvare a contradictiilor. 3. pentru rezolvarea problemelor de inovare. Metoda TRIZ combina avantajele a doua tipuri de conceptie.Analiza functionala a necesitatii Quality Function Deployment (QFD) Caiet de sarcini functional Solutie tehnica Analiza functionala tehnica Analiza modurilor de defectare. pentru multiplicarea emergentei conceptelor inovante. acolo unde metoda este performanta. teoria de rezolvare a problemelor inventive. a efectelor si criticitatii lor Fig. principii de separare. TRIZ se integreaza perfect in demersul de conceptie al unui produs. De mentionat ca TRIZ nu inlocuieste celelalte metode. reducand inertia psihologica care blocheaza aparitia de noi idei si utilizand mijloace analitice bazate pe cunostinte. • pentru dezvoltarea de concepte: cele 40 principii. • pentru aplicare: ?. ci se plaseaza complementar acestora. aportul mijloacelor de asistare informatica - . prin aptitudinea sa de a genera idei purtatoare de solutii. efecte fizice. • pentru formularea problemei: enuntarea contradictiei tehnice. enuntarea contradictiei fizice. constructia modelului camp-substanta (Su-Field). Diferitele mijloace dezvoltate in cadrul acestei metode pot acoperi intregul ciclu de conceptie al produsului: • pentru identificarea problemei: chestionar.

pentru a stabili cu claritate locul si atributele lor. Editura Mirton. Jacobé P.. (éditeurs). Pegna J. Innovation WorkBench (Ideation International).adepa. Editura Eurobit. Analyse Fonctionnelle et Communication.).. Aldanondo M. Développement et industrialisation de nouveaux produits.. 5.org/radtech/ TDC.se Mascle C. http://www. 3e Conférence internationale sur la conception et la fabrication intégrées en mécanique et Forum 2000 de la Société canadienne de génie mécanique.insytec. ISBN 973-9441-59-9 Draghici G.com/software. 1998. http://dfca. Concluzii In contextul prezentat. 11. http://www. Nancy-Metz. http://www. 9th Symposium on Information Control in Manufacturing.gov/ Decreuse C. 4. 15. 8. cercetarea metodelor si mijloacelor de conceptie a produselor este imperios necesara. TRIZ Explorer (Insytec) – usureaza aplicarea metodei. 3e Congrès International de Génie Industriel. Clermont Ph. International TechneGroupe Incorporated. Conception et fabrication de produits mécaniques.com Invention Machine. 1998 Draghici G. Design for Competitive Advantage.). Timisoara. 4.conseil.. Conception de produits mécaniques. 3.. Aceste metode si mijloace au evoluat foarte mult in ultimii ani pe plan mondial. Paris. TechOptimizerTM Professional Edition. Brissaud D.nasa. 1999 Dean E. Brissaud D.TechOptimizer (Invention Machine). 6.ro Referinte bibliografice 1. 7. http://iti-oh.html Tollenaere M. http://www. Integrated design method of the process and the production goods. ISBN 973-585-216-0 Ideation International.fr TNI. ISBN 97396065-7-1 Draghici G. 9. Editura Eurobit. Presses internationales Polytechnique.ideationtriz. INCOM '98. Modélisation de la connaissance pour la conception et la fabrication intégrées. B. Montréal.. 10. Ingénierie simultanée: évaluation des performances. 2000.. (coord.).fr/services/vip/theme1/001. Transfert De Connaissance. 1999. Ingineria integrata a produselor.asso. iar in vederea introducerii lor in invatamantul superior si apoi a diseminarii in mediul industrial este necesara elaborarea unei metodologii capabile sa integreze aceste metode si mijloace in ciclul de conceptie al unui produs. ISBN 2-553-00803-1 RadTech..invention-machine..tni. Timisoara. http://www. 2. 13.larc. 1999.htm 12. Innovation WorkBench™ System Software (IWB™). Received February 15th 2001 “Politehnica” University of Timisoara Department of Manufacturing Engineering draghici@mec. Montréal. 2000. http://www.tdc. (coord.com ITI.utt. Editions Hermès. (coord. 16. http://vigie.. Fortin C. Timisoara. .fr/indexglo. Techniques Nouvelles d'Informatique.htm Insytec. 14. ISBN 2-86601-694-7 Vigie Productique.