You are on page 1of 9

Prirodni lijekovi za proširene vene

SADRŽAJ
Prirodni lijekovi za proširene vene .......................................................................................................... 1 Prirodni lijekovi za proširene vene .......................................................................................................... 2 Divlji kesten za proširene vene ............................................................................................................ 2 Melem za vene od divljeg kestena – priprema i upotreba .............................................................. 2 Neven za proširene vene ..................................................................................................................... 2 Kupus za proširene vene ..................................................................................................................... 3 Gavez za za upaljene vene................................................................................................................... 3 Proširene vene......................................................................................................................................... 4 1.) TINKTURA ....................................................................................................................................... 4 ČAJ ................................................................................................................................................... 4 Biljke koje pomažu u lečenju ............................................................................................................... 5 * Divlji kesten .................................................................................................................................. 5 * Mast od nevena ........................................................................................................................... 5 Losion od divljeg kestena za proširene vene ........................................................................................... 6 PROŠIRENE VENE RECEPTI ....................................................................................................................... 8 Mast..................................................................................................................................................... 8

a osim toga umanjuje bolove i grčeve. Posle tog perioda dobivenu smjesu je potrebno procijediti. Miješajte smjesu pa je sklonite s vatre kada prokuva. Ova biljka utiče na smanjenje simptoma kod oboljenja vena. povećava čvrstinu krvotoka. Melem se moţe primjenjivati svakodnevno tako da se blago umasira na bolno područje. Ako se ne liječi. moţe dovesti i do teških komplikacija kao što su tromboza. Divlji kesten oslobaĎa osjećaja teţine u nogama. listova i stabljika) i 500 grama kvalitetne masti koju ćete zagrijati na najjače i potom u nju dodati isjeckani neven. escin. kao što su: proširene vene. Na taj način smanjuje se opterećenje krvotoka. Potrebno je u jesen ubrati deset većih plodova divljeg kestena. pa tako i otekline. Nevenova mast protiv proširenih vena – priprema i upotreba Za pripremu nevenove masti potrebne su četiri šake sitno usitnjenog nevena (cvjetova. Liječenje proširenih vena nije jednostavno i obično je potrebno dosta vremena kako bi se postigli dobri rezultati. Sutradan smjesu blago zagrijte kako biste je mogli procijediti. Ova mast je korisna kod upaljenih vena. Divlji kesten smanjuje upalne procese. Ova bolest nastaje postupno kao posljedica opterećenosti krvotoka i slabe cirkulacije. Posle toga. blagotvorno djeluje na stabilizaciju krvotoka a samim time djeluje na smanjenje otečenosti i boli. otečene noge i edemi. otvorene rane i slično. Posudu poklopite i ostavite ju da prenoći na sobnoj temperaturi. . januar 2012. pojačava otpor venskih kapilara te umanjuje propustljivost. Priroda nudi dosta biljaka koje pospješuju cirkulaciju i sprječavaju i liječe bolest proširenih vena. Sastojak divljeg kestena. bol. tako da ga svako moţe napraviti. kesten prelijte s dva decilitra alkohola. a moţete ju drţati u manjoj bočici. zatim ih što sitnije samljeti i staviti u manju teglicu. i ostavite na suncu sedam nedjelja. Melem za vene od divljeg kestena – priprema i upotreba Ovaj melem za vene priprema se vrlo jednostavno. sa ili bez rana. umor. Neven za proširene vene Nevenova mast je efikasno sredstvo protiv proširenih vena.Prirodni lijekovi za proširene vene 4. Divlji kesten za proširene vene Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lijek za terapiju proširenih vena i hemeroida.

Protiv upale vena ona pruţa dobre rezultate u kombinaciji sa uljem od kantariona ili još bolje. zahvaljujući nevenovoj masti koţa se štiti od isušivanja i iritacija uslijed djelovanja alkohola koji se nalazi u melemu divljeg kestena. tako da se oboljela mjesta prvo tretiraju nevenovom masti. kada se ona upije. kao što su: veličina i svjeţina kupusa. Koliko često je potrebno zamijeniti list kupusa zavisi od više faktora. vlaţnim livadama i slično). a nakon toga stavite svjeţi. godišnje doba. više puta dnevno. stepen upale i slično. osim što se postiţe intenzivnije liječenje. Posebno je vaţno drţati oblog i preko noći. Svjeţe listove kupusa direktno prislonite na oboljelo mjesto te ih potom pričvrstite (najbolje tankom i elastičnom čarapom). Najbolji efekt liječenja proširenih vena postiţe se ako se kombinuju nevenova mast i divlji kesten.Dobivenu mast za proširene vene čuvajte u odgovarajućoj posudi. proplancima. takoĎe tinkturom od kantariona. Svijeţe nastrugani korijen gaveza u obliku obloga uvijek će dobro doći kod svih problema sa venama i cirkulacijom. kako bi i listovi bili veći i obuhvatili površinu oboljelog mjesta. Za ovu vrstu obloga potrebna je velika i svjeţa glavica kupusa. a moţete je koristiti svakodnevno tako da je blago utrljate na oboljela mjesta. a koţa koja je prije toga bila upaljena i crvena postaće ponovno njeţna i svijetla. Ovaj oblog drţite dok se kupus ne osuši. a nakon duţe upotrebe proširene vene će se znatno povući. a posle nekoliko minuta. Gavez za za upaljene vene Gavez ili crni korijen je nizinska biljka koju moţemo naći na vlaţnim mjestima (uz ivice šuma. Na ovaj način. . Kupus za proširene vene Listovi svjeţeg kupusa su najbolji oblog za liječenje upaljenih vena. U nedostatku svijeţe biljke koristi se tinktura od gaveza koja pospješuje regeneraciju tkiva. Već na početku ovog tretmana osjeća se olakšanje u vidu smanjenja bolova i peckanja kao i smanjenja oteklina. melemom od divljeg kestena.

............... Spravljati po propisu za tinkture... Kod ovakvog poremećaja česti su bolovi nalik na grč a uzroci mogu biti slabašne stijenke vena ili nastaju kod ţena poslije poroda ali i kod onih koji mnogo stoje.... Koţa iznad njih postupno biva tanja i osjetljivija a vene sve šire pa prave jak pritisak na koţu iznad sebe........ 10 gr.... 1... 10 gr..... ne vraćaju krv u srce... 2... ČAJ Uz ovu tinkturu piti čajnu smjesu sastavljenu od: -Vrbova kora ................... Ovakve vene se opaze pod koţom kao tvrde nadut kvrge...Jesti hranu bogatu vitaminima i mineralima.......... 20 gr....Čuvati se dugog stajanja... ..... 20 gr...... Uslov je jedan.... -Arnika .................... -Kantarion ..... 20 gr...) TINKTURA -Kunica .................. -Divlji kesten ... MeĎu posebne mjere liječenja spadaju hladni povoju na listove sa vodom i octom ili sa vodom i glinom.......Obuća mora biti prikladna........Cirkulacija krvi se mora osvjeţavati i krv obogaćivati kisikom... mora se biti uporan jer se uspjeh ne postiţe preko noći a za liječenje je potrebno slijedeće: ..........) ULJE ......... 20 gr.......................... 20 gr....... 20 gr.. -Suručica ........ Nastaju na različitim dijelovima tijela a najčešće na nogama................. 10 gr. ........ -Kantarion .....Zabranjeni su bilo kakvi postupci sa toplinom................. -Kopriva ... Jednako kao i drugi organi i vene treba regenerirati.. -Kunica ........ Nošenje gumenih čarapa i steznika ne liječi proširenje vena i treba znati da je to samo pomagalo... ....Proširene vene Proširene vene su ustvari toliko proširene vene tako da ne mogu obavljati svoju funkciju kako treba tj.... Protok krvi kroz vene inače je spor a ukupni presjek ovih krvnih sudova veći je od arterijskog pa samim tim je i tlak u njima nizak. .

..... a samim tim i otoke i opterećenje. mast od nevena štiti koţu sušenja i iritacije koje moţe da uzrokuje alkohol iz melema od divljeg kestena...... Kura traje 40 dana.....Lanolin .... povećava čvrstinu i otpor krvnih sudova... .. * Mast od nevena efikasno je prirodno sredstvo protiv proširenih vena. Sutradan sm esu samo blago zagrejati toliko da se moţe procediti.......... pa procediti i sipati u flašicu........ 1 gr... ..) MAST Mast protiv proširenih vena dobit ćete kada pomiješate: ... pustiti da proključa uz neprekidno mešanje pa skloniti sa šporeta....U jedan litar maslinova ulja potopiti po 10 grama maţurana. Drţati 30 dana na suncu ili toplom mjestu... Melem za vene: Istucati 10 plodova divljeg kestena zajedno sa korom i sipati u staklenu teglu i preliti sa 2 dl alkohola ili domaće rakije. Bolna mesta najpre premazati mašću od nevena a nakon nekoliko minuta (kada koţa malo upije preparat). Teglu zatvoriti i izbušiti par rupica na poklopcu... .. 2 gr.Ekstrakt divljeg kestena ...... Napomena: Najbolji efekat se postiţe ako se mast od nevena kombinuje sa melemom od kestena. imele.Tinktura amike .... kokotca............ Zagrejati 500 g neslane svinjske masti i dodati 2 pregršti sitno iseckanog nevena....... Tada dodajte 15 ml. Bilje dobro isitniti i staviti u veću teglu a na njega nasuti jednu litru maslinova ulja.... Mast čuvati u teglicama na tamnom i hladnom mestu i svakodnevno blago utrljavati na bolna mesta... smanjuje njihovu propustljivost........Etersko ulje ruţmarina ..Ekstrakt kunice ......... Teglu drţati na suncu ili toplom mestu od 6 do 8 nedelja... Osim što se postiţe intenzivnije lečenje.... naneti melem od divljeg kestena.. kao i upale vena.... Biljke koje pomažu u lečenju * Divlji kesten : Ekstrakt plodova (koji su zapravo semenke) divljeg kestena deluje blagotvorno na zidove venskih krvnih sudova........ Svakodnevno blago utrljavati na obolela mesta.. Divlji kesten ublaţava upalne procese. redukuje bol. kantariona............. ruţmarina i gaveza... 3. Posudu poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi............ 1 gr.. čempresa... 20 gr . . Uz ovo piti čaj pod rednim brojem 1.. 1 gr.... Oboljela mjesta lagano masirati ujutro dok niste ustali iz kreveta i uvečer prije spavanja... .................. otklanja otok i teţinu u nogama.. ekstrakta divljeg kestena.....

Oboljela mjesta prvo namazati melemom od nevena. sastojak divljeg kestena umanjuje osjećaj teţine u nogama. Melem drţati u hladnjaku i masirati njeţno nekoliko puta dnevno oboljela mjesta. teko toliko da se moţe procijediti. cvijeta i stabljike biljke petrovaca ili turike (Agrimonia eupatoria) poprţiti na 250 g masti i ostaviti da odstoji tijekom noći. Ovim načinom. Kupus protiv proširenih vena . osim što se postiţe intenzivnije liječenje. Oblozi od ljekovitog bilja za proširene vene sa ranama U posudu staviti 4 ţlice sitno nasjeckanog lista biljke stolisnik (ranjenik . Escin. Mast od nevena protiv proširenih vena Dvije šake cvijeta od nevene (cvjetova. listova i stabljika) sitno nasjeckati. Melem od cvijeta petrovca (turike) Šaku svjeţe nasjeckanog lista. jednom pomiješati i ukloniti sa vatre. preko staviti gazu i zavojem. U posudi zagrijati 500 gr svinjske masti i kada je mast vrela dodati neven. Sutradan malo podgrijati. Dodatni savjet: Najbolji rezultat liječenja proširenih vena će se postići ukoliko se kombinira mast od nevena sa losionom od divljeg kestena. 3 ţlice sitno nasjeckanog lista koprive i 6 ţlica meda. te kada se mast upije blago umasirati losion od divljeg kestena. Posudu poklopiti i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi. Priprema samog lonsiona je vrlo jednostavna. te ih sitno samljeti i staviti u manju staklenu posudu. Dobiveni melem uliti u odgovarajuću posudu te više puta dnevno sa melemom blago masirati oboljela mjesta. zahvaljujući melemu od nevena koza se štiti od sušenja i iritacije uslijed djevovanja alkohola koji se nalazi u losionu od divljeg kestena. Oblog drţati 3 sata.Achillea millefolium ). Ujutro malo zagrijati. Namazati bolna mjesta sa ljekovitom smjesom. Preliti sa 2 dl rakije i ostaviti na suncu 7 tjedana.Losion od divljeg kestena za proširene vene Divlji kesten je vrlo dobar prirodni lijek za ublaţavanje simptoma kod proširenih vena. umanjuje bolove i grčeve. U jesen ubrati deset većih plodova divljeg kestena. Miješati dok se ne dobije homogena masa. procijediti i uliti u staklenu posudu. Potom smjesu procijediti u bocu i svakodnevno blago masirati oboljela mjesta.

Sve što je potrebno je glavica svjeţeg kupusa. pričvrstiti ih (najbolje tankom elastičnom čarapom). Listove kupusa prisloniti na oboljelo mjesto. Oblog drţati dok se kupus ne osuši. . te su ga smatrali najboljim mogućim oblogom. Preporučuje se obloge od kupusa drţati i preko noći. a nakon toga stavite svjeţi.Naši stari su koristili listove svjeţeg kupusa za liječenje proširenih vena.

Prema dr Stojimiru Mladenovu.10% Kokotac (Melilotus officinalis) .PROŠIRENE VENE RECEPTI Za lečenje proširenih vena narodna medicina preporučuje obloge od tankog sloja pčelinjeg meda i seckanog peršuna.15% Lanilist ( Linaria vulgaris) . zečji loj. Smesa se maţe u tankom sloju. Ulja: Maslinovo ulje (Olea europaea) . a zatim se na njega stavi obloga od meda.10% Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) . zatim se tuče u avanu i energično meša sa pčelinjim medom. u oblasti proširenih vena.30 g . sledećih 10 do 15 dana u toku noći.osušene latice .40 g Ulje badema ( Prunus Amygdalus L) . vazelin (derivat nafte . Peršun se seče sitno. uzimaju se jednake količine meda i peršuna.20% Gospina trava (Hypericum perforatum) . Ova obloga se drţi prvog dana dva sata. Lečenje traje 15 do 20 dana.izbegavam). Mast odlična za vene je i od Gospina trava (Hypericum perforatum L.10% . Preko gaze staviti zavoj (krpu). salo.osušene latice Maslinovo ulje Pčeljinji vosak Sastojci: Biljke: Neven (Calendulla officinalis) . nekoliko puta dnevno.izbegavam) i margarin (mislim da je najbolje). lanolin (mogući pesticidi . Kod proširenih vena pomaţe i ako se obolelo mesto najpre lagano namaţe jabukovim sirćetom.30 g Ulje jojobe (Simmondsia chinensis) .naribano kestenovo seme sa korom .) Neven (Calendulla officinalis) . a zatim.po 5%: Lavanda (Lavandula officinalis) Hajdučka trava (Achilea millefolium) Ruţmarin ( Rosmarinus officinalis) Ţalfija (Salvia officinalis) Kopriva (Urtica dioica ) Preslica (Equisetum arvense) Gavez (Symphytum officinale) Osnova: Mast (500 g): moţe se koristiti nesoljena svinjska mast (izbegavam). pacijent je u leţećem poloţaju. narednih dva dana po 4 sata.

hemoroida (šuljeva). stavi se u drugu teglu takoĎe u friţider.5g (apoteka) Dodaci: Pčelinji vosak. krpa se stavi na ranu ili čir. mešajući drvenom kašičicom. samo da se istopi. Na zapaljene vene maţe se u tankom sloju na vlaţnoj i čistoj koţi. glicerin i rastopljeni pčelinji vosak. varikoznog čira (rana na koţi usled proširenih vena donjih ekstremiteta).20 g Glicerin . teških povreda (smrskanosti). Stavi se da baci 2-3 ključa na vatri i da ispari što više vode.Ricinusovo ulje (Ricinus Communis L.. Ovako dobijena mast se stavi u teglu (bolje više manjih) i čuva u friţideru do 6 meseci. entorzija (iščašenja). Drugog dana se ponovo ugreje. Ostatak biljke (ono što je preteklo od ceĎenja). U tu smešu sipati 3 pune šake biljaka i promešati. Ostaviti van vatre poklopljeno 12 -24 časa. .. oţiljaka od akni. opekotina. (Nakon ovoga prethodni postupak (enfleurage) se moţe ponoviti u više tura. Indikacije: Mast se koristi u slučajevima: Kontuzija (udaraca. ekcema. Kolicina koja se primenjuje kod upotrebe masti: na platnenu krpu namaţe se sloj debljine milimetar.) .30 g Vitaminske AD kapi . nagnječenja).100 g Med sa propolisom . fistula (gnojnih otvora unutar koţe). pokrije sa malo vate i sve to ucvrsti zavojem ili flasterom. variksa (proširenih vena). promrzlina. Dodati i izmešati dodatne sastojke: med sa propolisom. post-operativnih oţiljaka. strija. i procedi kroz platno ili gazu. Učestalost: 2-3 puta na dan. uljne AD kapi. ukoliko se ţeli jača mast). ne parafin! . atletskog stopala.10ak kapi (apoteka) Priprema: U ne gvozdenom sudu zagrjati i izmešati mast i pomenuta ulja. a koristi se u obliku kataplazme i to 3-4 puta. flebitisa (upala vena).