You are on page 1of 5

DADAISM ( DADA ESTE GEST

)
Curentul de avangardă ce își ia numele de DADA apare în anul 1916, fiind adoptat de un grup de scriitori și artiști aflați la Zurich, în Elveția. Elveția neutră este țara care-i acceptă și care-i unește împotriva războiului absurd ce le marchează viața. Aici se află revoluționari ruși veniți înaintea sau după izbucnirea războiului pentru a scăpa de deportare dar și literați, studen ți și arti ști, chiar artiști germani refugiați din calea războiului. Printre ei sunt doi studenți români, Tristan Tzara poet, student la filisofie și Marcel Iancu pictor, student la arhitectură. Cei doi împreună cu artistul alsacian Hans (Jean) Arp, Hugo Ball ce era deja înrolat în armata germană dar nu dorea să se întoarcă acolo și Richard Huelsenbeck care fuge de ororile războiului, compun DADA. DADA este revolta tinerilor ce vor să-și trăiască viața fără să fie constrânși de o societate absurdă și aservită unor interese politice. Onoarea, Patria, Familia, Arta, Religia, Libertatea, Frăția precum și alte noțiuni fiind golite de conținut nu mai reprezentau un reper de viață. Berăria unde se întâlneau, este botezată “Cabaret Voltaire”, cu intenții clare de sarcasm și critică acerbă. Activitatea lor este organizată în așa fel încât să facă vâlvă, să șocheze, concertele lor de început fiind concerte de muzică neagră, cu instrumente ce nu au aparent nici o legătură între ele, producând astfel o cacofonie completă și agresivă în care se amestecau strigăte de animale și poezii compuse din cuvinte fără șir. Originea cuvântului DADA......................... Mișcarea dadaistă de la Zurich nu s-a implicat direct în ac țiuni revoluționare în comparație cu cei din Germania unde urmașii lui DADA s -au alăturat Ligii Spartachiste, luând parte la luptele de stradă din Berlin și Koln. Pictorul dadaist Baargeld a fost fondatorul partidului comunist din Renania.

12.” Tzara – Manifestul despre iubirea slabă și iubirea amară – 1920 Pentru a face o poezie dadaistă Tzara ne sfătuiește: Luați un ziar.. îndreptat spre o acțiune destructivă. Iată-vă devenit un scriitor deosebit de original și înzestrat cu o încântătoare sensibilitate. e DADA. a tuturor motivelor grotești. exploziv. surprinzător. întâlnire a tuturor contrariilor și a tuturor contradicțiilor. Dada este deci o mișcare antiartistică. …. DADA. antipoetică.Orice formă de dezgust. Decupați articolul. Luați niște foarfeci.. abolirea arheologiei: DADA.Dadaismul de la Zurich rămîne în continuare în cadrul unei violente negații intelectuale. Textele lui Tzara sunt fundamentale. a legilor logicii. a tuturor incoerențelor : viața. cu grijă.. 11.. Poezia vă va semăna. antiliterară. abolirea viitorului: DADA. se declară împotriva frumuseții eterne... de la „La premiere aventure celeste de Mr. .. bufonerii dă forță textelor lui Tzara: ''….. Limbajul nervos. protestul violent al oricărei ființe. urlet prelungit al culorilor încrețite. împletit cu satire. Agitați încetișor. Slide 10..DADA. Decupați de asemenea. Copiați-le conștiincios. a universalului în general.. susceptibilă de a deveni o negație a familiei este DADA. insolent. fiecare cuvânt ce intră în alcătuirea articolului și puneți toate cuvintele într-o pungă. dispunându-le în ordinea în care le veți extrage. DADA.Antipyrine” din 1916 la Manifestele din 1918 și 1920. unul după altul. abolirea profeților: DADA. Alegeți în ziar un articol care să aibă lungimea pe care doriți s-o dați poeziei dumneavoastră. Scoateți cuvintele.abolirea memoriei: DADA.

La New York.(GEST) DADA în Germania Fotomontajul este inventat de dadaiștii din Germania: Max Ernst la Koln. la Expozi ția de la Salonul Independenților. spre indignarea tuturor. pe aceia care trăiesc fără să se întrebe care-i rostul gesturilor lor cele mai banale. Hoch și Hausmann la Berlin. Heartfield.. Grosz..” În anul 1950.. Poliția interveni pentru a-l potoli. în revista Litterature prin scrierea sa Lachez tout: '' Abandonați Dada. abandonați-vă amanta. Breton își anunțase desprinderea de dadaism încă din 1922. Abandonați-vă soția. a trimis un pisoar sub numele de Fântână.” DADA la New York Duchamp și Picabia La Paris. Hannah Hoch și Sophie Taeuber sunt singurele femei artist adepte ale dadaismului. cuvintele dadaiste ale lui Tristan Tzara sunt: „Îi detest pe literați și nu am încetat să iubesc ceea ce e viu. Se prezentă publicului beat criță trăgând după el o valiză plină cu rufe murdare pe care le expuse publicului în timp ce se descheia la pantaloni. . (GEST) Arthur Cravan trebuia să țină o conferință despre pictură. Duchamp a luat o roată de bicicletă și un suport pentru sticle. pe când la Paris inevitabilul are loc în anul 1923. le-a semnat intitulându-le opere ale sale. Baader. Abandonați-vă speranțele și durerile. Sfârșitul dadaismului a avut loc la Berlin încă din anul 1920.In acest fel este exprimată dorința dadaiștilor de a nu fi subordona ți regulilor stabilite de o societate ostilă omului.

. obiecte diferite – într-o curte interioară unde trebuia să traversezi closetele pentru a ajunge la expoziție.. In România. RibemontDessaignes și Breton. Scopul era de a înfuria pe conformiștii ce veneau la expoziție. Apar alte reviste dadaiste: Proverbe a lui Eluard și Cannibale a lui Picabia. unde au fost publicate poezii ale lui Urmuz. accente ale dadaismului întâlnim în revista UNU al lui Sașa Pană. Ilarie Voronca. sculpturi. De ce? De Dada. Festivalul Dada de la Salle Gaveau sau din sala Societe Savantes din 1921 cunoscută și sub numele de Procesul lui Barres.. Ce face Dada?. sexuale. Tonul dadaist parizian este caustic: „Futurismul a murit.Cubismul construie ște o catedrală cu pateu de ficat artistic.. într-un col ț un acvariu plin cu un lichid roșu pe fund se afla o perucă... la intrare o fată recita versuri obscene. DADA la Paris Grup format din Picabia. De jur împrejur se aflau atârnate fotomontaje scandaloase. . Baargeld și Arp la Koln în 1920... Paul Eluard. Odată cu sosirea lui Tzara la Paris încep și aici manifestările Dada. Tristan Tzara. Soupault.. în mijloc o operă a lui Ernst alături o secure legată cu un lanț – trebuia să fie spartă lucrare.. Expoziție de tablouri.” Picabia vroia să lege o maimuță vie într-o ramă goală pentru a o expune într-o expoziție.Fotomontajul = tablou-manifest-fotografie Expoziție organizată de Ernst. Aragon. Ce face Dada? Futurismul vrea să se suie într-un liric ascensor artistic..