You are on page 1of 16

http://danielroxin.blogspot.com/2012/03/talharii-din-spatele-noii-ordini.

html

SUFLETUL şi SINELE - cea mai frumoasă poveste de iubire din lume Metodă rapidă de evoluţie spirituală de Răzvan Petre

CONSIDERAŢII TEORETICE DESPRE SUFLET ŞI SPIRIT
OMUL ŞI DUMNEZEU În inima omului stă sufletul. În inima sufletului stă Spiritul. În inima Spiritului stă Dumnezeu.

Dumnezeu este punctul fără dimensiune din care originează toate fiinţele şi lucrurile. În Dumnezeu ne întâlnim cu toţii.

în care poţi fuziona complet cu El. Cum să ajungi acolo. Nu-L poţi cunoaşte pe Dumnezeu din lecturi spiritiste sau voiaje astrale. potrivite trupului.. suflete? Iubindu-ţi Spiritul.. o distanţă încă îi mai separa. În limba franceză. Uimirea lor nu avea margini. Iată câteva repere: . . Nu poţi cunoaşte Spiritul prin metode psihologice. sufletul şi Spiritul se găsesc pe niveluri diferite de vibraţie. potrivite sufletului. Totuşi. care necesită o abordare potrivită.. în toate limbile Pământului. CONFUZII LINGVISTICE Literatura spirituală este foarte bogată. Este posibil să apară confuzii lingvistice între suflet şi spirit. gândire.Traducerile venite din Extremul Orient spun „spirit”. Există o stare supremă. dar înţeleg minte. cum să intri în Dumnezeire. Unii oameni au avut experienţe mistice în care L-au întâlnit pe Domnul „faţă în faţă”.. Nu poţi cunoaşte sufletul prin metode biologice. un „om de spirit” înseamnă o minte inventivă.Trupul.

Totuşi.Unii filosofează. În scrierile mele recente. semnificând emoţiile.SPIRIT Cea mai simplă schemă a alcătuirii omului.. Spiritul şi Sinele sunt sinonime. didactic. cuvântul „conştiinţă” se referă la spirit. . TRUP .În unele scrieri spirituale. „sinele” se referă la suflet. „Sfântul Duh” este sinonim cu Graţia Divină. dar şi în româneşte. este trinomul trup+suflet+spirit. fiecare etaj în 2 părţi esenţiale: TRUPUL= corp + Creier SUFLETUL= minte + Conştiinţă (umană) SPIRITUL= perispirit energetic + Nucleu (Conştiinţa Divină) Regăsim aceeaşi structură bipolară la toate cele 3 niveluri. de cele mai multe ori.Se mai foloseşte cuvântul „suflet” în pereche cu mintea. . dându-i un sens vag sau acela de Dumnezeu. „Sfântul Duh” desemnează persoana unui Spirit sau Spirite înalte. unde sinele capătă semnificaţia de spirit. bine cunoscută şi acceptată în Occident.În psihologie. Să împărţim.În limba engleză. În acest articol. despre „Spirit”. folosesc cuvântul „conştiinţă (umană)” ca parte a sufletului omenesc. cu excepţia psihologiei transpersonale. cuvântul „duh” semnifică în mod normal spiritul. . dar uneori poartă şi sensul de suflet. din motive de claritate. la modul general. respectiv gândurile. . . deseori. în scrierile creştine.În scrierile creştine. între care constatăm o analogie evidentă: Nucleul (scânteia divină) este pentru perispirit ceea ce este Conştiinţa este pentru minte şi . cuvântul „suflet” semnifică spiritul.SUFLET .

iar Nucleul este o parte din nivelul următor . temporar.. Conştiinţa umană este un fragment detaşat din partea cea mai rafinată aperispiritului central (cel mai apropiat de Nucleu). O altă analogie foarte importantă: Creierul este o parte din minte (nivelul următor). Spiritul va conduce trupul prin intermediul sufletului. Perispiritul înseamnă energie. la fel cum Nucleul controlează detaşat acţiunile perispiritului. ca şi corpul – adică partea senzorio-motorie.ceea ce este Creierul pentru restul corpului – şi anume. centrul de comandă. experienţa este captivantă. Sufletul omului trebuie să îşi asculte Stăpânul şi să se bucure de . De fiecare dată. Datoria omului este de a trăi. Conştiinţa este observatorul şi dirijorul minţii. dar nuanţat. LA ÎNCARNARE. Spiritul nu poate să îşi nege sau anuleze eternitatea. De aceea îşi creează un suflet potrivit destinat vieţii limitate. Dar ele sunt curioase să trăiască în lumea fizică. sensibilitate ca şi mintea. potrivită cu rangul lor evolutiv: o gâză. o pasăre. SPIRITUL ÎŞI CREEAZĂ UN SUFLET Spiritele trăiesc în mod natural în lumea astrală. În schimb. indestructibilitatea. chiar dacă nu înţelege de ce s-a născut şi de ce trebuie să moară. fapt pentru care se încarnează în orice fiinţă biologică li se oferă.. un om. cât şi conştiinţa (aspectul nelimitat). acţiune. potenţialitatea infinită. după cum „scânteia divină” (Nucleul) este iscată de Marele Foc al Divinităţii. dar acceptă limitarea într-o formă fizică. deosebită. Spiritul este o fiinţă în mod natural expansionată. Sufletul este o fiinţă hibridă. Acestea le ştie Spiritul său.Divinitatea. specific sensibilităţii Lui. Trăirile sufletului sunt primite instantaneu şi de Spirit. un animal. pentru plăcerea experienţei. muritoare. după cum Conştiinţa este o parte din perispirit (nivelul următor). el conţine atât mintea (aspectul limitat). astfel putând intermedia experienţa între lumea fizică şi Spirit.

Şi. Sau poate că. Majoritatea oamenilor suntem. neliberi. sufletul le ocoleşte spontan... aşa cum este ea. fără a se simţi copleşit de ea ca filosofii existenţialişti. Este Sinele tău. cu bune şi cu rele. . fără a găsi răspuns. dar trupul ştie să meargă singur. Spiritul ce ţi l-a dat Dumnezeu când te-a creat. un handicapat. Spiritul nu este un dictator. Tot aşa. Uneori. Nimeni nu intră în odaia sufletului tău.. un nefericit. Ce se întâmplă când trupul nu ascultă de voinţă (ca în cazul paraliziei)? Omul este un handicapat. sufletul şi trupul sunt aproape morţi. În cazul omului înţelept. dar când te retragi în gândurile tale. În somn. Gustă libertatea. Spiritul îi dă sufletului indicaţii de esenţă. Acţiunile şi comportamentul nostru este deseori marcat de prejudecăţi. Este blând şi înţelegător. fiind mai familiarizat cu detaliile de conjunctură. mai ales. Mai primeşti câte-un ajutor pentru sarcinile lumeşti. venit cu forţa de aiurea.. sfaturi şi decizii. Iar când sufletul nu ascultă de Spirit. când Spiritul iese din corp. eşti singur. Oricâte capcane i s-ar întinde. scheme de gândire. mângâiere. deciziile în toate acţiunile sunt luate imediat. din păcate. El ţine în viaţă omul. instinctiv.. PRACTICA DEVOŢIUNII FAŢĂ DE SINE SUFLETUL E SINGUR “Pentru ce m-am născut? De ce voi muri? Care e rostul meu?” – se întreabă sufletul. protecţie. alte suflete vin şi pleacă de lângă tine. Acesta din urmă le pune în aplicare.viaţă. Viaţa curge neturbulent. este sursa conştienţei noastre. limite personale – adică suntem prizonierii ego-ului.. Sufletul îi spune trupului: „Mergi în acea direcţie!”. Sinele este o sursă nebănuită de putere. creativitate. făcându-ţi viaţa mai frumoasă pentru o vreme. ce este? Un răzvrătit. o Lumină de sus te veghează. de la naştere şi până la moarte. fără incertitudini şi amânări. total inspirat. fără ajutor.

singura lui treabă este să fie cu tine. de cele mai multe ori. priveşte evenimentele în timpul cosmic. Ar fi putut-o obţine rapid. Dar până la urmă. Atunci. sfinţii. căci te regăseşti în vechea carapace a ego-ului limitat.. niciun guru. Dar Spiritul nu l-a îndemnat spre această căutare. citeşte cum plângea el după Duhul Sfânt! SPIRITUL ESTE LUMINA SUFLETULUI Dar de ce nu chemi tu propriul tău Spirit? El este cu tine 24 de ore din 24. să simţiţi şi să gândiţi identic. El nu-ţi va refuza orice-i stă în puteri. suflete. El are o viziune mult mai amplă. Cuviosul Siluan Athonitul a mărturisit-o. Sunteţi ca doi fraţi siamezi ce privesc în direcţii diferite.Când invoci spiritele superioare. fiindcă te iubeşte infinit.. Dacă El s-ar opune. Îl rogi. . Chestie de noroc. Îşi făcuse deja stagiul de mistic în corpul înţeleptului indian. nu eşti nici începutul. ci doar o etapă din milioanele de încarnări pe care Sinele le-a avut. Este un spirit înalt şi îţi poate oferi multe binecuvântări. Sângele vostru comun vă face. Dacă tu. temător. deznădejdea ta poate fi copleşitoare. nici sfârşitul eternităţii. Din câte se cunoaşte. nefericit. ei vin degrabă şi te desfată cu energia lor sublimă. nici măcar Dumnezeu nu te-ar putea ilumina. să te însoţească. îngerii ca să te lumineze. Caută să-L accepţi aşa cum e şi să-L înţelegi! Spiritul marelui filosof-yoghin Sri Aurobindo s-a reîncarnat în celebrul cântăreţ-dansator Michael Jackson. Tu. El îşi cunoaşte cel mai bine evoluţia şi interesele. Michael nu a trăit niciodată starea de iluminare spirituală. Spiritul este detaşat de chestiunile omeneşti. spiritele înalte trebuie să plece la treburile lor cosmice şi te lasă iarăşi singur. Spiritul tău este suveran. nu poţi realiza nimic deosebit peste voia Sa şi fără ajutorul Său. suflet de om.

Oricând.. Te vei simţi dintr-o dată mult mai bine. ca . deseori. Nu îţi trebuie o pregătire specială sau un anumit moment astral. În orice clipă a vieţii. Aşa ai arăta tu dacă ai trăi în paradisul îngerilor. Spiritul este o fiinţă foarte asemănătoare cu tine. iubirea voastră nu va muri niciodată. Nu poţi să o provoci.Dacă citeşti aceste rânduri şi îţi doreşti iluminarea. Aceste cuvinte simple te vor ajuta.. probabil că ai noroc. dăruitorul iluminării spirituale. dar a trecut repede şi ai rămas însingurat. dar mult mai pură. Acceptă această „ipoteză” cu toată credinţa şi se va petrece un miracol cu tine. dar poţi să o ceri. Ai intrat în legătură cu Taina. sublim. fără certuri. locuri care să-ţi dea pacea inimii. Nu-i pretinde altceva! Ai încredere în discernământul şi iubirea Ei nesfârşită pentru tine. Cel mai greu îţi vine să crezi că El există. Şi El cu tine. Acum. cere-i-o Lui. Asta s-a întâmplat fiindcă nu te-ai gândit că liniştea inimii tale este chiar Spiritul din tine. în avalanşa realităţii cotidiene. comunicaţi instantaneu orice între voi. Este perfectă. „My Self is Fantastic!” Este ca şi cum un cerşetor s-ar privi în oglindă şi ar vedea un prinţ strălucitor. în tine. Lasă-i libertatea de a-ţi dărui ce alege Ea. Uneori ai găsit-o. guru-l înţelepciunii tale. cărţi. Restul sunt doar şanse ca să rămâi tăcut şi să-I simţi pacea. pe care îl modelează de ani de zile. te simţi extraordinar de bine cu El. PACEA SPIRITULUI Ai tot căutat diverse persoane. Cea mai frumoasă relaţie de dragoste o poţi avea cu propriul Spirit. că doar eşti copilul Lui. Tu porţi un alter-ego minunat. În plus. Aşa este dragostea pentru om a Spiritului şi iubirea de Sine a sufletului. Ce şoc pe bietul om! Spiritul este împăratul vieţii tale. Se va îndupleca şi te va face fericit. Graţia Divină se află aici. că nu este o ficţiune sau autosugestie. Dacă o vrei.

Le ceri ajutor. mergând direct la Spiritul lăuntric? Unii ar numi aceasta „calea devoţiunii”. dar uneori parcă nu te aud.suflet. Ele sunt acolo. Dumnezeul fiinţei noastre. cu Maica Domnului sau cu alte icoane cereşti. te simţi uşurat. exprimă un adevăr pe care nu îl vei contesta. de ce să nu scurtăm drumul. definitiv. dar tot singur te descurci. Dar modelul ideal este prezent aici. aşa este – intri într-un dialog devoţional cu El. precum o faci cu Isus. undeva. cum oare te-ai putea apropia de Dumnezeul Macrocosmic? Adoră-ţi Sinele. vin şi te sprijină. Căci Dumnezeu este unic. pentru că sunt cuvinte ce vin din propria ta intuiţie. Într-un fel. ci te lasă să intuieşti şi să experimentezi forţa lăuntrică infinită. Acum. înălţat. Asta se întâmplă fiindcă sfinţii vor să descoperi că cel mai mare sprijin este chiar în tine. Nici măcar nu este o „metodă”. Nu ţi-o spun direct. Dar nu este o cale ce ţi-ar părea străină de felul tău de a fi. Citind aceste rânduri. fiindcă nu trebuie să faci absolut nimic. cât încă mai cauţi adevărul. trăieşti printre păcătoşi. Spiritul nu te va lăsa singur niciodată. ci doar să te iubeşti mai mult. Vor să-ţi întărească încrederea în Sine. ţi se va revela că şi celelalte fiinţe au acelaşi Dumnezeu personal. deja te simţi foarte bine. te . zâmbeşti lăuntric. Îl rogi să te înalţe la El. Nici nu-L pot ocoli. iar asta ţi-a cam tăiat din aripi. Abia când vei descoperi pe de-a-ntregul Dumnezeul tău personal. nici nu duc în altă parte – dacă sunt căi autentice şi urmate corect. Dacă nu te poţi apropia de acest Dumnezeu atât de real. Iubeşte-ţi Sinele! Este cea mai frumoasă poruncă. IUBEŞTE-TE PE TINE ÎNSUŢI! Orice cale spirituală conduce la aceeaşi realizare: Sinele Suprem. care este şi Sfântul tău Duh. „Nimeni nu poate ajunge la Dumnezeu decât prin Sine!” Atunci. te simţi învăluit în iubirea Sa caldă. să devii una cu El. locul lui este în fiinţa ta. din delicateţe. El este Dumnezeul tău personal. tăcând în tine.

Întrebarea a murit înainte de a se naşte. în cosmos. Comunici cu Spiritul prin tăcere. Sufletul are un aliat mai puternic decât orice inamic: este Supremul Sine! Sub influenţa Lui. Ştie ce vrei încă de la apariţia intenţiei de vorbi. te aşteaptă. Înţelepciunea vine printr-o trăire din ce în ce mai largă. Dumnezeu se odihneşte în tine. El ştie oricum toate păsurile tale. dar sunt şi ale Lui. Spiritul deja ţi-a răspuns. până li se termină energia ce le-ai dat-o mai demult. tendinţa de a greşi va fi treptat-treptat eliminată. Deschide gura şi. până apuci să o exprimi. ci atât de aproape şi de accesibil! Spiritul este Dumnezeul tău personal. În felul acesta. Noroc. Totuşi. deja ai. N-ai nimic nou să-i mai spui. Similitudinea voastră este deja realizată în procent de 99%! Este atât de uşor să completezi restul.. Spiritul îţi trimite deja semnalul de alertă şi te răzgândeşti imediat. ai devenit una cu El. Cel mai mare dintre toate este acela că Dumnezeu nu-i departe... nu te necăji. ci intime. Îţi mai trebuie puţină bunăvoinţă.. De fapt. Ele nu sunt însă spectaculoase. Vă identificaţi în foarte multe aspecte.. uită-le şi permite-ţi să te laşi pătruns de bucuria regăsirii cu sufletul sufletului tau! COMUNIUNE PRIN TĂCERE Sufletul este precum un burete îmbibat cu fluidul Spiritului. Nu aveţi divergenţe şi pui înţelepciunea Sa în practică. Crezi că sunt ale tale. Intră în linişte!. Dacă vrei să faci ceva greşit. numai al tău! Tu şi . taci! Deja aţi dialogat. Dacă ai o nelămurire.simţi separat de lume. tu şi Spiritul faceţi o echipă straşnică. sunt miracole private. Sunteţi îngemănaţi de la început. Intră în dialog cu Spiritul Divin din tine! Simte bucuria comuniunii cu El! Lasă deoparte teoriile. sufletul nu îşi va pierde dintr-o dată defectele sale omeneşti. Bucură-te de acest miracol al tău. Prin atentă autosupraveghere. miracolele devin posibile. Au şi ele dreptul la propria existenţă.. Este firesc.

Abia acum Îl percepi cu adevărat. eşti complet vrăjit.. nu se mai opreşte.. Îţi retezi singur porţia de iubire care te înmiresma şi te umplea cu nectar ceresc. ce tandreţe! Eşti alt om! Iubeşti şi te simţi iubit pe vecie.ce delectare. pură. Dar altădată nu prea I-ai dat atenţie – un murmur de regret. Vei dori să te purifici. nu te ţine mult.. Şi te-ai îndrăgostit. Iubirea nu înseamnă egoism.. Lovind în alţii pentru binele tău.. Iubindu-ţi Sinele.. tandră. Trăieşti cea mai frumoasă poveste de iubire din lume. suflete ca şi tine. totală. înzecit. Îţi vei accepta limitele omeneşti. Aceeaşi iubire se va răsfrânge şi asupra celorlalţi semeni. sigur nu te iubeşti. această iubire se va întoarce fulgerător la tine. ca să semeni cu icoana Spiritului ce te veghează. arăţi sclavie faţă de trup şi dispreţ faţă de Spirit. o adiere de bucurie. se dilată la infinit.. N-aveţi cum vă despărţi. Aşa că vei reveni zâmbind şi veţi râde iarăşi împreună. nu-i aşa? Şi e foarte simplu: bucură-te de prezenţa Sinelui lăuntric! Pentru sceptici . Nu chiar toţi. Iubirea este ca o reacţie termonucleară benefică. Chiar dacă uneori încerci să te superi pe El. agresivitate. Iubirea va trece dincolo de orice şi vei cuprinde în inima ta toată natura. cam atâta ai simţit. încercând să ţi le depăşeşti. absolută.Sinele-Dumnezeu. din motivele tale egoiste. E mai bine să fii fericit. cu toate imperfecţiunile tale. Vei începe să te iubeşti intens şi pe tine. tot cu iubire. Nu eşti chiar la prima întâlnire cu Sinele tău. Tot la El ţi-e gândul şi inima .. ce fascinaţie. PUTEREA IUBIRII DE SINE Dar mintea intervine: „Toţi oamenii se iubesc pe sine”. mângâietoare – odată iscată. meschinărie. cu iubire. o dragoste secretă. Merită să nu te iubeşti?. Dacă eşti rău cu alţii.

pe bună dreptate. Dacă eşti într-adevăr un om pragmatic şi raţional.. Şi te-ai îndoit. căci omul era altfel în realitate decât în speranţele tale?! Nu e nimeni vinovat. Sinele tău va fi mai mulţumit. acea proiecţie a unei „ideal”. dar nu de o idee abstractă. . Merită atenţia ta. mai ales. Tăcând şi zâmbind. Sigur. Şi lipsa dezavantajelor. Cu cât vei răspândi iubirea în jur. Fă o încercare şi admite-I existenţa! E foarte simplu. poţi continua să-l iubeşti – dar este alt fel de dragoste. Ai mai auzit asta. ai putea bufni: „Cum să mă îndrăgostesc de o fantasmă? M-aş putea îndrăgosti de o persoană vizibilă. admiraţia şi. Nu pierzi nimic să încerci şi tu. Dar El există în tine. sublimă.” Dragule. Iubirea de Sine nu este geloasă... căci îţi cunoşteai prea bine defectele. natura. persoana iubită este palpabilă. Hai. Oamenii sunt imperfecţi. Sinele este o fiinţă reală. să iubeşti oamenii. Tu nu eşti acea fiinţă – Sinele! Încă nu.SINELE ESTE REAL Dacă eşti un om pragmatic şi raţional. sufletul mărginit. suflete. de produsul imaginaţiei tale. trebuie să recunoşti avantajele iubirii de Sine. E adevărat. iubirea ta. Ea te încurajează. dar ce se va întâmpla dacă va muri? Va muri şi iubirea ta? Sau vei continua să iubeşti o „fantasmă”? Iubirea omenească intensă este la fel de „ideală” şi „abstractă” precum iubirea de Sine. una prietenească.. pe Dumnezeu. nu-i aşa că ideile tale de început ţi s-au schimbat ulterior. nu fiorul adolescentin de la început. de câte ori te-ai îndrăgostit de o persoană... A fost o confuzie. ba chiar va creşte constant. O spun toate tradiţiile spirituale şi înţelepţii lumii. Iar tu te-ai îndrăgostit de un om ideal. iubeşte-te! Dovedeşte-ţi inteligenţa şi odihneşte-te în prezenţa Sinelui. dar credeai că descrierea se referă la tine. Însă aceasta din urmă nu va muri niciodată.

înţelepciunii şi iubirii Sinelui. Acolo nu mai e nimeni în faţa căruia săţi etalezi scepticismul. Nu este un ţel rezonabil pentru tine. dacă n-ai trăit un extaz. ci te umanizează şi mai mult. încerci o autosugestie. nici nu ai putea deveni una cu Sinele supraconştient! Poţi manifesta Sinele şi fără extaz.. nu mă crede. prin devoţiune tot mai adâncă. ci probează în forul interior. compasiv. Experienţa iluminării este o ocazie specială. care trece şi nimeni nu ştie dacă se va mai întoarce. Ţi-ai micşorat ego-ul? Ţi-ai eliberat sufletul. ca să trăieşti spontaneitatea Spiritului. Eşti în stare să renunţi la iluminare în favoarea eliberării? Eliberarea vine din abandonarea totală în faţa voinţei.Sinele nu-i o autosugestie. Prin smerenie sinceră în faţa Sa. suflete muritor.. Importantă este transformarea ulterioară a vieţii de zi cu zi. te face mai înţelegător. Acceptă c-ar putea exista! Nu va şti nimeni ce gândeşti.. nu extazul.. ai devenit un receptacol deschis pentru Spirit? Contează eliberarea. Ea nu te ridică deasupra celorlalţi. Însă dacă afirmi că „nu există”. De unde ştii tu că Spiritul tău nu mai vrea să se reîncarneze? Tu poţi spera la un alt fel de eliberare – eliberarea de încătuşarea ego-ului. verifică personal. Te consideri un „liber cugetător”. Dar e problema Lui... Nu privi iluminarea ca pe un trofeu de expus în vitrina supraomului. Renunţă la ideea fixă că. în numele şi spre lauda Sinelui. nu te vei face de ruşine. Foarte bine. atunci da. atunci nu crede orbeşte că nu există. Te rog. o experienţă ieşită din comun. smerit.! Pentru căutătorii spirituali mai avansaţi ILUMINARE ŞI ELIBERARE Textele înţelepciunii vorbesc de eliberarea Spiritului de roata reîncarnărilor. dar îţi dă şi puterea de a depăşi orice greutăţi. .

cel mai aproape de Nucleul divin. El are o natură non-duală. putem să o definim prin termenii deja introduşi teoretic. sau Nemanifestarea.Dacă nu te poţi deschide astfel. părintele i-l spune. experienţa extazului te-ar putea face să te simţi în restul timpului frustrat. să ajungi în stare de sevraj mistic. sau Vidul. mistică. iubire pentru tot ce există – sunt efectele totalei deschideri şi transparenţe la influenţa Spiritului. să fugi de realitatea ordinară. adică se identifică simultan cu tot ce este creat. Cel mai simplu este să vrei eliberarea. nu iluminarea! Eliberarea este o stare de libertate lăuntrică. ea stă în puterea ta de a te unifica cu Spiritul. abandonându-te voinţei supreme. sau Prezenţa. dar şi cu Dumnezeu. transpersonală. Deci conştiinţa umană poate baleia de la nivelul mental dual (unde există relaţia eu-lume) la nivelul non-dual. bucurie. nu prea avem noţiuni care să descrie o experienţă supramentală. NOŢIUNI DESPRE ILUMINAREA SPIRITUALĂ Cum definim iluminarea spirituală? Poţi privi sufletul ca fiind copilul Spiritului. Tot aşa. însă nu depinde de tine. Totuşi. Schimbă-ţi priorităţile: caută eliberarea. sau Spaţiul. Nucleul divin mai este numit de diverşi învăţaţi: Inima. Conştiinţa umană este lipită de minte prin funcţionare. dar originează din stratul cel mai înalt al perispiritului. nostalgic. Şansa iluminării ar putea veni şi ea sau nu. Riscul dispare numai dacă îţi înţelegi menirea şi limitele sufletului şi te împaci cu tine însuţi. Când copilul cere insistent adevărul şi este pregătit să-l afle. sau Sat-ChitAnanda. Este imposibil să descrii principiile televiziunii unui aborigen primitiv. Acestea sunt aduse de iubirea de Sine. Aşa este cu iluminarea. lipsă de teamă. al .

senzaţii tari psihice.. Aham) -. Dar puţini au parte de ea. ieşite din comun. dar să şi transmită corect datele realităţii către Spirit. care apoi se perpetuează şi asupra sufletului. de beatitudine spirituală. cu cât te înalţi mai mult către supraconştient. dar în acelaşi timp bine ancoraţi spiritual şi intuitivi. fiind un fragment holografic din El. mai mult sau mai puţin folositoare sufletului neştiutor şi curios. Oamenii sunt curioşi să trăiască stări paranormale. într-o formă mai vulgară şi dureroasă. ucenicul. acest sentiment dispare. Primul strat central al perispiritului (conştiinţa Spiritului asupra universului creat) defineşte identitatea unică a Spiritului printre celelalte spirite .. Intrând în Nucleul divin. Aceasta esteiluminarea spirituală. Există variate stări de extaz. Dacă iluminarea ar destabiliza în vreun fel sufletul. Despre Nucleul divin al Spiritului nu putem afirma nimic altceva decât că are natura lui Dumnezeu. după care nu mai ar fi nimic de făcut.. numită „ego”. Sentimentul că Eul este diferit de restul obiectelor şi fenomenelor creează dualitatea. Viaţa trebuie trăită aşa cum este ea. Expansiunea iluminării Misticul indian Sri Aurobindo a îmbogăţit spiritualitatea omenească cu un concept revoluţionar şi adevărat: iluminarea nu este finalul căutării spirituale. sau „Unu fără secund”. să acţioneze asupra mediului. Avem nevoie de oameni echilibraţi şi realişti. iar sufletul. ca intermediar al intereselor superioare ale Spiritului: să fie sensibil la realitate.Divinităţii (doar în cazul iluminării spirituale). Dintre toate. Spiritul va amâna să i-o ofere. numai una poate fi numită starea supremă de iluminare. Iluminarea este o Graţie a Spiritului. Doar Dumnezeu ştie care om merită acest cadou suprem. dar şi la intenţiile Spiritului. lăsând locul unei stări numite în diverse moduri: „Eu sunt”. Datoria sufletului este să funcţioneze eficient. Sinele este Maestrul. Dimpotrivă. cu atât poţi şi trebuie . când îşi lasă sufletul să guste puţin din starea Sa nativă beatifică. sau „Eu sunt El”.sentimentul subtil de „Eu” (sanscr.

pionier al psihologiei transpersonale şi practicant al meditaţiei budiste. prin meditaţie contemplativă. ca să purifici sedimentele psihice depuse timp de milioane de ani de evoluţie inconştientă. Este o „yoga integrală” pe care doar iluminaţii şi-o pot asuma. 3 . psihiatrul John Welwood.să cobori în adâncurile inconştientului. chiar şi la unii lideri de comunităţi religioase sau maeştri spirituali. perfecţionarea fiinţei umane. dar şi-a petrecut restul lungii sale vieţii iluminând tenebrele inconştientului personal.Pe măsură ce conştiinţa se expansionează dincolo de graniţele personale. a lansat o „psihologie integrală”. prin autocunoaştere şi sinceritate. din păcate. Este esenţial să le demolezi. trebuie să devenim conştienţi de ele. cum se pot vedea. Contraindicaţii .Practica spirituală induce deseori o anumită detaşare de relaţiile interpersonale (fie izolare. Călătoria spirituală este mai importantă decât ţinta ei. acest fapt scoate deseori la suprafaţă tipare nocive emoţionale şi mentale subconştiente vechi. pe toate etajele sale. optimizându-le cu înţelepciune. El însuşi a obţinut iluminarea în 3 zile. dar şi a celui colectiv. 2 . Nerezolvarea problemelor psihologice provoacă distorsiuni în dezvoltarea spirituală. care se manifestă adesea cu o forţă impetuoasă. Pentru că relaţiile noastre cu ceilalţi constituie testul suprem al dezvoltării spirituale. nu are sfârşit. fie indiferenţă. care abordează simultan cele 3 domenii distincte: 1 . În Occident. fie complexe de superioritate etc).Accederea la dimensiunea suprapersonală. În concluzie.

cu cât mai des. Fă asta timp de 5 minute în fiecare zi! Şi oricând doreşti .. cum e acum. Astfel de persoane au nevoie de mai multă inteligenţă discriminativă şi autocontrol. închide ochii şi trimite iubire Sinelui tău. Te scuteşte de nelămuriri şi pierdere de vreme.Persoanele care aud voci în creier le-ar putea confunda cu glasul Spiritului. ca să nu cadă pradă batjocurii unor entităţi astrale inferioare. Abia atunci.. Profită de ea! Aşează-te liniştit. Încheiere Metoda prezentată mai sus integrează cele mai înalte învăţături jnana-yoga cu cele spiritiste occidentale. sub cupola bhakti-yoga. Este o sinteză spirituală pe înţelesul tuturor şi mai ales foarte eficace. siguranţă. În general. intuitiv şi îţi oferă totodată o stare lăuntrică de bine. cu atât mai bine pentru tine. Spiritul propriu vorbeşte prin tăcere. Răzvan Petre 9 septembrie 2010 . în ocazia rară a dialogului cu Sinele Superior. telepatia lor s-ar preschimba dintr-o pacoste. căldură afectivă.