Ghidul investitorului

investițiile pe piața de capital

www.romcapital.ro

raspunzand la intrebarea: Ce suma de bani imi pot permite sa pierd? De asemenea. stabilind aversiunea pe care o aveti fata de risc. aversiune care poate fi mare. Inainte de orice. de care este recomandabil sa tineti seama inainte de a lua decizia investirii pe piata de capital. ci este rodul unei activitati metodice de informare. a calitatii managementului. O data aflati acesti parametri personali. de intelegere a modului cum functioneaza piata. a structurii actionariatului. prudent sau iubitor de risc. Conceptul de investitie se afla in directa legatura cu binomul risc-castig. chiar daca sansa are si ea rolul ei. In functie de aceasta puteti fi un investitor extrem de prudent.Ghidul investitorului investițiile pe piața de capital Aceste randuri se adreseaza celor care n-au avut prilejul sa citeasca literatura de specialitate privind investitiile pe piata de capital. este foarte important sa aflati ce fel de investitor sunteti. indiferent de experienta si succesele sale. Activitatea de investire presupune ca investitorul decide in totalitate cand si cum isi utilizeaza banii pentru a obtine profit. dar riscul de a pierde bani este la fel de mare ca si probabilitatea de a castiga. prin urmarirea evolutiei rezultatelor financiare. a pretului de tranzactionare. Riscul investitional se defineste prin posibilitatea ca diferite evenimente sa provoace pierderea partiala sau totala a sumelor investite. Consideram util sa prezentam o serie de parametri si cateva dintre regulile de aur ale succesului in investitii. Relatia de echilibru ce trebuie sa existe intre risc si castig se poate defini prin cerinta investitorului de a fi recompensat pe masura riscului asumat. incepeti sa studiati societatile comerciale listate la bursa. stabiliti motivele reale care va determina sa investiti precum si suma de bani pe care doriti sa o alocati investitiilor pe piata de capital. Acest succes nu se datoreaza in totalitate hazardului. Fata de acest raspuns va veti orienta si investitiile. Succesul la bursa i-a facut pe multi investitori mai bogati. analizare si urmarire a societatilor cotate la bursa. 2 . Este o activitate permanenta pe care o indeplineste orice investitor. medie sau redusa.

urmariti pozitia societatii in cadrul sectorului economic. 3 . si cealalta. in care se comporta. Actul de vanzare si de cumparare a unor actiuni trebuie facut dupa o analiza calma. adoptarea unui sistem de tranzactionare si respectarea acestuia. 2. stapanirea emotiilor. Aflati cu ce se ocupa. 3. Rabdarea este una dintre cele mai importante calitati ale unui investitor. pentru a nu va lasa dus de orice zvon privind evolutia unei societati. Investitorul trebuie sa realizeze un echilibru intre optiunile sale. Caderea temporara a pietei poate fi un bun prilej de achizitionare a unor actiuni la un pret avantajos. Cautati companiile cu situatii financiare solide. eliminarea ideilor preconcepute. daca inregistreaza profit si acorda dividende. 7. Va trebui ca treptat sa ajungeti sa va formati propriile opinii privind functionarea pietei de capital. pentru ca sunt sanse mai mici de a fi tranzactionata in conditii de lichiditate acceptabila. daca urmareste maximizarea rentabilitatii societatii. Urmariti calitatea managementului: daca respecta obligatiile de raportare a rezultatelor financiare obtinute. Nu uitati ca in spatele unei actiuni se afla o companie. Numai atunci cand situatia fundamentala a unei companii incepe sa se deterioreze va puteti gandi sa vindeti actiunile acesteia. Pentru a deveni un investitor de succes activitatea de analiza bursiera trebuie dublata de o pregatire psihologica. grijulie cu toate. “ca o mama buna”. motivat sau nu. 5. daca este in crestere. 6. acceptarea pierderilor. uitand ca”niciodata nu se tin toate ouale in acelasi cos”. Acest lucru se realizeaza in timp si presupune autoanaliza si autocunoastere. Detinerea unei actiuni reprezinta o valoare cu o fluctuatie naturala pe piata de capital. la rece. Este cunoscut faptul ca poate urmari in medie 8-12 companii. identificand liderii. daca este sincer cu actionarii. Cineva nervos si grabit va avea numai de pierdut daca se va lasa manat de primele impulsuri. 1. in care favorizeaza. 4. Aceasta pregatire se face prin autoeducare si conduce la dobandirea unor abilitati cum ar fi capacitatea de a face altceva decat ceilalti (evitarea efectului de turma). autodisciplina. investind prioritar in ea.Regulile de aur cateva dintre regulile confirmate de mediul brokerilor Este momentul in care este bine sa nu ignorati cateva dintre regulile de aur confirmate de mediul brokerilor si al investitorilor. pe principiul ca “atunci cand bubuie tunurile este bine sa cumperi”. El se va afla mereu prins intre doua tentatii: prima. Urmariti companiile de succes din industrii diferite. Analizati structura actionariatului unei societati pentru a evita situatia in care actionarul principal detine peste 80%. de a planifica activitatea de investire. urmarind sa aflati daca compania este solvabila. o companie.

exprimand capacitatea emitentului de a obtine profit. asadar. Rata de distribuire a dividendului reprezinta partea din profitul exercitiului financiar care a fost distribuita actionarilor. Formula de calcul: unde: d – rata de distribuire a dividendului.dividendul repartizat actionarilor Randamentul actiunii se exprima.Evaluarea fundamentala a actiunilor Dincolo de aceste consideratii si sfaturi generale. C1 . N – numar de actiuni emise. C0 – cursurile bursiere la momentul t1 si t0. cea mai incitanta problema legata de activitatea bursiera este cea de previziune a evolutiei preturilor pentru actiunile listate. Formula de calcul: unde EPS – profitul pe actiune. 4 . P – profit net. Pentru realizarea acestui demers se utilizeaza doua tipuri de analize: analiza fundamentala si analiza tehnica. Evaluarea fundamentala a actiunilor se realizeaza pe baza unor indicatori financiari dintre care cei mai utilizati sunt prezentati in cele ce urmeaza: Indicatori ai pretului de piata Randamentul unei actiuni in intervalul de timp de la t0 la t1 este dat de urmatoarea formula: unde: R – randamentul unei actiuni. in functie de variatia cursului bursier si de valoarea dividendului net. Profitul pe actiune (EPS – Earning per Share) reprezinta raportul dintre profitul net si numarul de actiuni. Evaluarea fundamentala a actiunilor Analiza fundamentala are ca scop in principal previzionarea miscarii cursurilor bursiere pe termen mediu si lung si consta in evaluarea situatiei financiare a emitentilor. In cele ce urmeaza vom incerca sa va prezentam notiunile de baza pentru cele doua tipuri de analize. analiza pe ramuri industriale si a mediului economic in ansamblu. Dn – dividende nete. D. P – profitul net.

Dividendul pe actiune poate fi calculat atat ca dividend brut repartizat. Asadar. deoarece indica valoarea pe care pietele financiare o confera echipei manageriale si structurii organizationale a companiei in functiune. societatea emitenta este preocupata sa mentina interesul actionarilor si preferand finantarea prin intermediul institutiilor bancare. care au fost finantate de catre actionari. Pnr – profit net de repartizat actionarilor. venitul obtinut. raportul valoare de piata/ valoare contabila poate fi subunitar in ciuda unui bun management. . Valoarea contabila reprezinta costurile istorice ale activelor fixe ale unei companii. pentru posesorul actiunii.daca rata de distribuire a dividendului tinde catre 100%.Evaluarea fundamentala a actiunilor Marimea ratei de distribuire a dividendelor depinde de politica privind distribuirea profitului si anume: . Companiile cu o structura organizationala eficienta si cu posibilitati de crestere ar trebui sa aiba o valoare de piata mai mare sau cel putin egala cu valoarea contabila a capitalului sau social. Formula de calcul: unde Dpa – dividend pe actiune. In cazul unei economii ce traverseaza o perioada de recesiune si oportunitatile de castig sunt reduse. Acest caz se intalneste atunci cand rezultatele anului financiar incheiat au fost sub asteptari. cat si ca dividend net. cat si de factori care apartin numai de firma respectiva.daca rata de distribuire a dividendului este mai mare decat 100%. societatea emitenta apeleaza la rezervele acumulate anterior. . insa se anticipeaza o ameliorare a acestora in termen scurt. valorile acestei rate vor depinde atat de factori macroeconomici sau valabili pentru respectivul sector economic.daca rata de distribuire a dividendului tinde spre zero. rezulta preocuparea emitentului pentru asigurarea autofinantarii prin reinvestirea profitului in scopul maririi capacitatii de productie fara a face apel la imprumuturi bancare. in vederea distribuirii lor ca dividende. N – numarul de actiuni emise Dividendul pe actiune reprezinta. Raportul valoare de piata/valoare contabila (Market to Book Ratio) este o rata de evaluare importanta. Formula de calcul a raportului valoare de piata/valoare contabila: 5 .

companiile intarzie sa-si onoreze platile si acumuleaza credite bancare. ce ofera informatii valoroase atat managerilor cat si investitorilor. credite pe termen lung a caror scadenta este in limita intervalului de timp considerat. C – curs bursier. Ratele de lichiditate Rata curenta (lichiditatea imediata) se calculeaza raportand valoarea activelor curente la valoarea pasivelor curente. Se calculeaza ca raportul dintre cursul bursier si profitul net pe actiune si poate fi interpretat ca reprezentand numarul de ani in care se recupereaza investitia realizata din beneficiile nete ale companiei emitente. dar si ca un indicator ce cuantifica anticiparile privind performantele viitoare ale emitentului. In activele curente se includ banii lichizi. imprumuturi bancare pe termen scurt. De asemenea indicele PER nu se calculeaza pentru anii in care compania emitenta a inregistrat pierderi. Cand PER este relativ mic in comparatie cu valoarea indicatorului pentru celelalte actiuni. efectele comerciale de primit si stocurile.Evaluarea fundamentala a actiunilor Indicele PER (price earning ratio) reprezinta indicatorul cel mai utilizat pentru a caracteriza eficienta plasamantului in actiuni. Indicatori financiari Urmatorii indicatori au la baza raportarile financiare ale companiilor. 6 . pasivele curente sunt formate din efecte comerciale de platit. respectiv bilantul si contul de profit si pierderi. potentialilor investitori si consultantilor acestora. Formula de calcul: unde PER – price earning ratio. In general indicele PER se calculeaza pe baza profiturilor la sfarsitul anului financiar. valorile mobiliare foarte lichide. Pn – profitul net pe actiune. dar este recomandata actualizarea acesteia in functie de ultimele date cunoscute si tinand cont de caracterul sezonier al activitatii anumitor companii. impozite pe venit de platit si alte cheltuieli. In momentele dificile din punct de vedere financiar. In cazul unei valori ridicate a indicatorului. actiunea este supraevaluata sau se asteapta o imbunatatire semnificativa a situatiei financiare a firmei emitente. actiunea este considerata ieftina si se recomanda cumpararea acesteia.

deoarece indica masura in care drepturile creditorilor pe termen scurt sunt acoperite de valoarea activelor. Rata curenta este cel mai utilizat mod de apreciere a solvabilitatii pe termen scurt. de obicei. Formula de calcul a ratei curente: Rata rapida sau testul acid se calculeaza prin scaderea valorii stocurilor din valoarea activelor curente si impartirea diferentei obtinute la valoarea pasivelor curente. 7 . Formula de calcul a ratei indatorarii: Rata de acoperire a dobanzilor (Times Interest Earned . deoarece. cu cat acest raport este mai mic. Incapacitatea de a onora obligatiile anuale de plata a dobanzilor poate sa duca un posibil faliment.Indicatori financiari Rate In cazul cresterii mai rapide a pasivelor curente in raport cu activele curente. care corespunde perioadei de maturitate a datoriilor. actionarii societatii ar putea urmari un levier financiar ridicat. la valoarea cheltuielilor cu dobanda. in scopul cresterii profiturilor.TIE) se determina prin impartirea valorii profiturilor intreprinderii inainte de plata dobanzilor si impozitelor. Spre deosebire de preferinta creditorilor pentru o rata scazuta a indatorarii. pierderile posibile pot aparea in momentul in care se pune problema lichidarii acestor stocuri. Formula de calcul a ratei rapide: Rate privind acoperirea datoriilor Rata indatorarii se calculeaza ca raport intre valoarea totala a datoriei si valoarea totala a activelor. care pot fi transformate in bani lichizi in decursul unei perioade. cel mai putin lichide dintre toate componentele activelor curente ale unei companii. Datoria include pasivele curente si toate obligatiile. ceea ce poate fi semnalul aparitiei unor probleme. cu atat exista o protectie mai mare impotriva eventualelor pierderi suferite de creditori in cazul unui faliment. Stocurile sunt. si masoara cat la suta din totalul de fonduri provine din credit. rata curenta scade. Creditorii prefera rate mici ale indatorarii. Acest raport defineste masura in care veniturile pot sa scada fara ca acesta scadere sa determine probleme financiare pentru firma. ca urmare a incapacitatii de a-si onora dobanzile anuale.

Formula de calcul a ratei rentabilitatii financiare: Puterea de castig (Basic Earning Power) se calculeaza prin impartirea castigurilor inainte de plata dobanzilor si impozitelor – profit din exploatare (earnings before interest and taxes .Indicatori financiari Rate Formula de calcul a ratei de acoperire a dobanzilor: Rate de profitabilitate Rata profitului se calculeaza prin impartirea profitului net dupa plata impozitelor la cifra totala a vanzarilor. Formula de calcul a ratei profitului: Rata profitului = profitul net / cifra de afaceri * 100 Rentabilitatea totalului activelor (Return on Total Assets) se calculeaza ca raportul dintre profitul net si valoarea totala a activelor si masoara gradul de rentabilitate a intregului capital investit in firma. Formula de calcul a puterii de castig: 8 .EBIT) la valoarea totala a activelor. acest indicator mai poarta numele de rentabilitatea investitiei. Acest raport mai este denumit adesea si rentabilitatea capitalurilor proprii si masoara gradul de rentabilitate a investitiei facute de actionari. Formula de calcul a rentabilitatii activelor: Rata rentabilitatii financiare (Return on Equity) se calculeaza ca raportul intre profitul net si valoarea totala a capitalului propriu.

prin marcarea unor bare care sunt formate din patru elemente: valoarea minima si maxima pe care pretul a inregistrat -o in intervalul de timp analizat si care prin unirea celor doua valori genereaza bara de pret pretul de deschidere marcat printr-o linie mica orizontala situata in stanga barei de pret si care marcheaza pretul la care s-a facut prima tranzactie in intervalul de timp analizat pretul de inchidere marcat printr-o linie mica orizontala situata in dreapta barei de pret si care marcheaza pretul la care s-a facut ultima tranzactie in intervalul de timp analizat 9 . saptamanala ). o ora .zilnica. Utilizarea acestui instrument porneste de la trei premise: miscarea preturilor se desfasoara in trenduri preturile reflecta actiunea tuturor «fortelor» care se manifesta in piata bursiera comportamentul pretului are un caracter repetitiv In analiza tehnica sunt utilizate in principal trei tipuri de grafice : grafice bara (bar chart) grafice lumanare (candlestick) grafice punctuale (point & figure) Graficul bara inregistreaza miscarea pretului intr-o perioada de timp determinata ( ex: 30 minute.Elemente introductive de analiza tehnica Unul din cele mai semnificative instrumente de previzionare a miscarii preturilor il reprezinta analiza tehnica si consta in studiul graficelor de evolutie a pretului pentru un instrument financiar.

Pretul de deschidere si cel de inchidere formeaza corpul lumanarii (jittai). Piciorul lumanarii format intre corpul lumanarii si pretul maxim se numeste uwakage in timp ce piciorul lumanarii format intre corpul lumanarii si pretul minim se numeste shitakage.Graficul lumanare (candlestick) Graficul lumanare (candlestick) a fost dezvoltat in Japonia cu 250 ani in urma. minim (low) si inchidere (close). maxim (high). Desi are o vechime foarte mare acest tip de grafic si-a castigat popularitatea dupa anul 1980 odata cu dezvoltarea tehnologiilor informatice. 10 . Daca pretul de deschidere este mai mare decat pretul de inchidere avem o lumanare plina si semnifica o tendinta descrescatoare a pretului pentru perioada de timp analizata. Graficele candlestick prezinta avantajul ca genereaza semnale de inversare de trend mult mai rapede decat alte tipuri de grafice. Graficul candlestick se aseamana cu graficul bar avand la baza aceleasi elemente: pret de deschidere (open). Daca pretul de deschidere este mai mic decat cel de inchidere vom avea o lumanare goala si ne sugereaza ca pretul are o tendinta crescatoare.

Daca pretul inregistreaza o scadere mai mare sau egala cu o marime prestabilita numita «reversal size». dar le veti gasi in viitor pe site-ul nostru www.ro sub forma de articole. 11 . Evident numarul de «X» si «0» semnifica amplitudinea trendului.Graficul punctual (point & figure) Graficul punctual (point & figure) reprezinta o abordare total diferita fata de celelate tipuri de grafice in sensul ca acesta nu ia in seama elementul timp concentrandu-se exclusiv asupra evolutiei pretului. se creeaza o alta coloana continand simbolul «0» care arata tendinta descrescatoare a pretului. analiza formatiunilor in graficele candlestick – toate acestea – nu fac obiectul acestui ghid.gif. Acest tip de grafic prezinta marele avantaj ca nu ia in calcul miscarile de pret nesemnificative si se concentreaza asupra evolutiilor majore ale pretului. Elementul standardizat in acest caz este fluctuatia minima a pretului care determina marcarea cu «X» si «0» pe grafic. despre nivelul de rezistenta si pragul de suport si identificarea lor. Directia trendului se schimba doar atunci cand acesta fluctueaza peste variatia prestabilita. Analiza formatiunilor de continuare respectiv de inversare de trenduri. Cand pretul creste fluctuatia este marcata cu « x» iar atunci cand pretul scade se marcheaza cu «0». In schimb am considerat util sa explicam pe larg capitolul de oscilatori – pe care ii veti regasi si pe platforma noastra de tranzactionare online si ii veti putea utiliza in activitatea de analiza si tranzactionare. Din nou pentru fiecare miscare a pretului egala cu marimea prestabilita «box size» se adauga cate un «0». Astfel fiecare «X» reprezinta o miscare in sus a pretului cu o anumita valoare numita «box size» Pe masura ce pretul creste se adauga cate un «X» pentru fiecare unitate de crestere.

12 . Un alt semnal important pe care il genereaza Momentum este divergenta bearish sau bullish dintre valorile pe care le ia acesta si evolutia pretului actiunii. cu pretul de inchidere al zilelor precedente.Momentum oscilator (candlestick) Oscilatorul Momentum a fost construit pentru a masura si compara. cu conditia ca actiunea sa se afle deja pe un trend crescator. M= momentum. modificarea pretului de inchidere present. Cand Momentum atinge valori negative extreme ne sugereaza ca exista o situatie de supravanzare si ne semnaleaza ca trendul descrescator se apropie de sfarsit. De asemenea. In cazul in care Momentum ajunge la valori pozitive extreme. pentru o perioada predeterminata. acesta ne sugereaza ca exista o situatie de supracumparare si ne avertizeaza ca in curand este posibila o scadere a pretului. Momentum genereaza semnal de cumparare atunci cand strapunge linia zero de jos in sus. Similar. vom avea semnal de vanzare atunci cand strapunge linia zero de sus in jos cu conditia ca actiunea sa se afle pe un trend descrescator deja format. Formula de calcul este urmatoarea: M = CCP – OCP unde. OCP = pretul de inchidere al ultimei zile din perioada predeterminata Acest indicator poate lua valori pozitive sau negative pe o scala deschisa si care sunt afisate in jurul liniei zero. CCP = pretul curent de inchidere. In mod asemanator divergenta bearish apare atunci cand pretul actiunii atinge noi valori de maxim in timp ce Momentum nu reuseste sa confirme noi maxime in rezonanta cu pretul actiunii In ceea ce priveste setarea perioadei predeterminate pentru care se aplica indicatorul Momentum se recomanda utilizarea a 10 pana la 14 perioade. Divergenta bullish apare atunci cand pretul actiunii atinge valori din ce in ce mai mici in timp ce Momentum dupa un minim absolut incepe sa ia valori mai mari neconfirmind astfel noul minim inregistrat de pretul actiunii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful