PANTANG LARANG PELBAGAI KAUM DI MALAYSIA

DISEDIAKAN OLEH: NIK AZRI NIK MOHAMED ARRIFF WAN MUHAMMAD HASBI WAN JUHARI AZRUL FAHMI AZIZI

DEFINISI PANTANG LARANG
 Adalah peraturan larangan bagi sesebuah kehidupan bangsa itu.

 Ia adalah sangat berguna bagi sama-sama menjaga adat dan

ketenteraman hidup.
 Pantang larang juga dapat memberi jaminan keselamatan bagi

individu.
 Ia adalah ibarat penjaga diri iaitu ilmu di badan sendiri dan semua

pihak.

Melay u
Orang Asli Cina

Kadazan

India

Iban

KAUM MELAYU

Pantang larang Orang Melayu
Sebelum berkahwin

Perempuan

Wanita hamil

Makan

Bayi

Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalamnya bagi mengelak dari dikhianati orang. dia akan berasa penat dan mudah terjadinya gangguan emosi.  Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati. bayam.  Jangan buat kerja yang berat. dan air kelapa agar muka nampak segar. jambu batu.  Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung. timun.SEBELUM BERKAHWIN  Bilik lelaki atau wanita jangan dikosongkan. . Bila pengantin membuat kerja berat.

 Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yang tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada di luar.  Jangan bebas keluar ke mana-mana kerana takut disantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik.  Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh orang lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung. . Jangan cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.

mendera atau mencederakan mana-mana binatang. dikhuatiri akan kenan. dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan. memahat.  Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil. mengail atau menyembelih binatang.WANITA HAMIL  Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan.  Dilarang memaku.  Dilarang bergaduh dengan ibu mertua. .  Dilarang memukul. dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan. dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat. dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.

 Dilarang menyusup di bawah penyidai.  Dilarang melihat gerhana. dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur. dikhuatiri anak akan gugur.  Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur. dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. nanti anak akan terencat. dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.  Dilarang makan sotong. Anak mungkin tercerut tali pusatnya. . Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan.

nanti melawan cakap. nanti tiada selera makan.  Tak boleh dicium sewaktu tidur terutama di atas ubun-ubun kepala dan pada pusatnya kerana dikatakan pendek umur .  Dilarang memicit mulutnya. nanti mendapat sakit perut. cuma katakan ‘semangat’ kerana ditakuti menjadi kurus.  Sisa makanan bayi tak boleh dimakan oleh ibu bapa.BAYI  Bayi tak boleh ditegur jika badan gemuk.  Tak boleh diletak bayi atas lutut.

nanti lambat dapat menantu. akan mengantuk ketika bersanding. .  Makan pisang kembar. makan bersama hantu.  Makan sisa anak.  Makan tidak basuh pinggan.MAKAN  Makan pedal ayam. akan beranak kembar.  Makan waktu Maghrib. anak akan degil.

 Tidur selepas makan. pinggan tak boleh diletak atas riba. dapat penyakit perut. nanti payah rezeki. nanti perut buncit. .  Makan bertindih pinggan. akan beristeri dua.  Bila makan. nanti suami diambil orang.  Jangan makan nasi di senduk.  Makan sambil berjalan.

nanti tidak lepas hutang.  Dilarang makan nasi kerak.  Dilarang menjahit di badan.PEREMPUAN  Dilarang menyanyi di dapur. nanti sukar mendapat jodoh. nanti mendapat anak bodoh.  Pantang bangun lewat. .  Pantang berbual di tangga. nanti kahwin orang tua. nanti dipinang orang di serambi rumah sahaja.

nanti didatangi sial. nanti datang sial.  Dilarang mengerat kuku waktu malam. nanti kahwin orang tua. nanti berkahwin ramai. Dilarang mencari kutu ditangga. nanti pendek rezeki. .  Dilarang makan bertindih pinggan.  Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan.  Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam. dikhuatiri nanti akan merampas suami orang. nanti menjadi madu orang.  Dilarang makan berubah tempat.  Tak boleh menyapu nasi pada waktu malam.

KAUM CINA .

Perniagaan Nasib malang Tuah baik .

TUAH BAIK  Membuka pintu dan tingkap dianggap menjemput masuk tuah pada tahun baru.  Gula-gula dan manisan dimakan untuk "memaniskan" nasib sepanjang tahun bagi pemakannya.  Membiarkan lampu menyala semalaman dipercayai menghalau hantu dan puaka pembawa musibah yang mampu mempengaruhi nasib sekeluarga sepanjang tahun. .

 Memakai selipar baru yang dibeli sebelum tahun baru bermaksud memijak orang yang bergosip tentang pemakainya. Pembersihan rumah di setiap sudut wajib dilangsungkan sebelum hari tahun baru agar mudah menerima tuah bagi tahun yang menjelang.  Ada orang yang percaya bahawa apa yang berlaku pada hari pertama mencerminkan peristiwa yang berjudi pada hari pertama ini bagi menaruh harapan untuk menambah kekayaan. .

) .NASIB MALANG  Membeli kasut baru dianggap pembawa malang bagi sesetengah orang Cina kerana perkataan bahasa Kantonis bagi "kasut" sama bunyinya dengan perkataan "kasar" atau "sukar". (Namun ada yang menganggapnya sebagai positif.  Membeli seluar baru juga dipandang sebagai pembawa malang kerana perkataan Kantonis bagi "seluar" sama bunyinya dengan "pahit". kerana perkataan bagi "seluar" dalam dialek itu juga sama bunyinya dengan "kaya".)  Mencuci rambut dianggap sebagai mencuci keluar kekayaan (namun perihal kebersihan sering telah mengatasi tradisi ini.

 Membeli buku membawa malang kerana perkataan sesetengah dialek Cina bagi "buku" sebunyi dengan perkataan bagi "kalah".  Perbualan mengenai kematian kurang sesuai bagi beberapa hari terawal Tahun Baru Cina kerana ini turut dianggap tidak bagus.  Menyapu lantai dilarang pada hari pertama kerana ini akan menyapu keluar tuah bagi tahun baru. . Menggunting rambut juga ditegah kerana perkataan bagi rambut sama bunyinya dengan hasil. Maka menggunting rambut juga dipandang sebagai "memotong hasil dalam bahasa Kantonis”.

 Jika papan tanda perniagaan jatuh ataupun pecah.PERNIAGAAN  Jangan menghadiahkan jam. .  Meletak cermin di dalam premis dapat menghalau semangat serta roh jahat. gunting dan benda patung kepada peniaga. ia menandakan perniagaan akan berakhir ataupun bankrap. Hadiah terbaik adalah patung dewa rezeki dan panjang umur.

 Sial perlu dibuang dengan mencampurkan limau bali ke dalam mandian dan melangkah api yang menyala sebelum melangkah masuk ke premis.  Perniagaan akan mendapat berkat daripada tuhan dengan derma. sedekah dan sumbangan. .

KAUM INDIA .

Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta.  Jangan bersiul waktu malam ular masuk. Tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja rumah.  Jangan makan di tempat gelap. jika tidak makanan dikongsi bersama hantu.  Bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik.  Tidak digalakkan melawat bayi yang baru lahir .

 Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir. .  Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.  Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.  Jangan asah pensel di kedua-dua belah.(Vaaikkarisi).

KAUM IBAN .

KELAHIRAN  Dalam tempoh tujuh bulan sewaktu mengandung. .  Mereka tidak boleh menanam pokok pisang supaya si bayi tidak berkepala besar. antaranya seperti berikut:  Wanita yang mengandung dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut supaya bayi yang bakal lahir tidak akan bernanah. wanita Iban dan suaminya dikenakan pelbagai pantang larang.  Kedua suami isteri tidak boleh mengetuk telur menggunakan pisau atau kayu kerana dikhuatiri bayi itu akan cacat penglihatan.

 Mereka tidak boleh memikul batu-bata tajam di dalam raga kerana dikhuatiri bayi akan lumpuh. Mereka dilarang menggali parit di kawasan padi atau di mana-mana sahaja. .  Mereka tidak boleh membawa kura-kura ke dalam bilik supaya bayi tidak tersekat di dalam rahim semasa dilahirkan. kerana dibimbangi akan menghalang pendarahan yang berterusan semasa melahirkan anak.  Mereka dilarang memotong pokok yang menjalar di atas tanah.

pihak lelaki telah bersedia untuk berkahwin. .  Pihak yang melanggar mana-mana adat perkahwinan dikehendaki membayar denda untuk mengelakkan pasangan suami isteri ditimpa kesusahan.PERKAHWINAN  Dalam masyarakat Iban. Ini disebabkan dalam usia yang sebegini. usia pengantin lelaki perlu melebihi dua puluh dua tahun.

mereka percaya roh si mati akan mengganggu orang yang masih hidup. . daun atau rumput hijau dielakkan daripada memasuki lubang itu. Hanya tangan dan kayu sahaja yang boleh digunakan.KEMATIAN  Kaum wanita dilarang memasuki kawasan perkuburan selepas seekor ayam dikorbankan pada kawasan perkuburan yang ditetapkan.  Lubang kubur digali tanpa menggunakan sebarang senjata tajam. Jika daun atau rumput itu turut terkubur.  Apabila sudah digali.

roh si mati akan pulang ke rumah dan mengganggu orang yang masih hidup.  Mereka dilarang mengadakan sebarang majlis hiburan. Dalam tempoh berkabung. unggun api dinyalakan di luar rumah selama tiga malam. .  Ahli keluarga si mati juga dilarang memakai barang kemas dan pakaian bewarna-warni. Jika tidak.

KAUM KADAZAN .

KELAHIRAN  Sepanjang tempoh berpantang. Ini untuk mengelakkan bayi itu daripada diganggu oleh roh jahat yang dinamakan Rogon Gaiyah. si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah.  Ibu yang bersalin tidak boleh makan ikan yang bertulang keras. . nasi sejuk dan nasi bercampur air seperti bubur. ikan yang berduri. tidak boleh dibawa ke ruang yang terdedah.  Bayi yang baru lahir terutamanya dari hari pertama hingga hari ke tujuh. umpamanya ke halaman rumah.

Paling cepat mereka hanya boleh bersatu pada malam kedua.PERKAHWINAN  Segala urusan merisik dan juga pinang-meminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. Kesemuanya ini bergantung kepada besar atau lamanya majlis perkahwinan itu diadakan. malah ada yang mengambil masa selama seminggu atau dua minggu berikutnya.  Walaupun perkahwinan pasangan suami isteri itu sudah sah di sisi agama dan kepercayaan. . Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali. mereka masih belum boleh bersatu pada hari dan malam pertama.  Ibu bapa pengantin lelaki tidak boleh sama sekali hadir di rumah pengantin perempuan sebelum pasangan itu sah bersatu.

KEMATIAN  Setiap anggota masyarakat Kadazan tidak boleh melakukan apa-apa pekerjaan terutama apabila upacara pengkebumian dilakukan.  Pekerjaan menanam padi amat dilarang. Selain itu kemungkinan penyakit akan menimpa mereka pula.  Suasana di dalam rumah juga hendaklah sunyi. Mengikut kepercayaan masyarakat Kadazan sekiranya mereka melakukan juga pekerjaan tersebut kerja-kerja itu hanyalah sia-sia kerana tidak mendatangkan hasil. Sesiapa pun tidak dibenarkan bercakap kasar atau marah-marah .

. Jika diganggu juga seseorang itu akan dikenakan sugit atau denda sebanyak RM5 atau seekor ayam. mayat akan bangun dan mengamuk sehingga boleh membunuh mereka yang berada di situ.  Bahan makanan yang disediakan untuk si mati tidak boleh diusik oleh sesiapa. Mayat akan dijaga dengan baik semasa diletakkan di ruang tamu supaya tidak ada binatang yang melangkahinya terutama kucing hitam. Masyarakat Kadazan percaya sekiranya kucing hitam yang melangkah.

KAUM ORANG ASLI .

 Mereka dilarang mengetuk paku pada kayu di sebelah petang kerana dikhuatiri bayi atau ibu akan sakit atau mati. .  Mereka dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi.KELAHIRAN  Wanita mengandung tidak boleh mentertawakan binatang seperti monyet kerana dikhuatiri muka dan perlakuan bayi akan menyamai haiwan berkenaan.  Wanita mengandung dilarang bekerja pada waktu subuh dan maghrib kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan kelihatan tidak bermaya kerana semangatnya telah terganggu.

 Kaum perempuan pula ketika berusia 16 tahun dan hendaklah tidak lebih daripada usia kaum lelaki.PERKAHWINAN  Bagi kaum lelaki. . usia 18 tahun merupakan usia yang paling sesuai untuk mendirikan rumahtangga.

Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja.KEMATIAN  Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup. Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak. .

BIBLIOGRAFI .

htm .my/01/0106orgasli_pengenalan.pnm.my/01/010501sbhkdzan_pengenalan.wordpress.htm  http://malaysiana.htm  hhttp://malaysiana.com/2007/06/27/pantang-larang-orang-melayu- tradisional/  http://malaysiana.pnm.my/01/010401swkiban_pengenalan.BIBLIOGRAFI  http://intim.pnm.

 http://ms.net/blog/?p=1067  http://www.html  http://semerbak.wikipedia.com/doc/25521662/Pantang-Larang-Kaum-India .scribd.tripod.wikipedia.com/id3.org/wiki/Tahun_Baru_Cina#Pantang- larang_sewaktu_perayaan  http://sasterasmso.org/wiki/Pantang_larang_Melayu  ttp://ms.

KUIZ .

a) b) c) Orang Asli Melayu Iban d) Kadazan . 1) Wanita yang mengandung dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut supaya bayi yang bakal lahir tidak akan bernanah.Sila kenal pasti pantang larang daripada kaum manakah yg disebut dibawah.

A. D. Orang Asli Kadazan Melayu Iban . Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali.2) Segala urusan merisik dan juga pinang-meminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. C. B.

Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja.3) Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup. Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak. Orang asli . B. C. A. India Iban Kadazan D.

Melayu Cina C. nanti lambat dapat menantu. D. A.4) Makan tidak basuh pinggan. B. Iban Kadazan .

5) Gula-gula dan manisan dimakan untuk "memaniskan" nasib sepanjang tahun bagi pemakannya. Melayu India Cina Orang Asli . B. D. A. C.

A. C.6) Jangan asah pensel di kedua-dua belah. B. D. dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. Iban Orang Asli Melayu India .

B. India Orang Asli Kadazan Iban . A. D. C.7) Wanita hamil dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi.

A. C. D. B.8) Kaum wanita dilarang memasuki kawasan perkuburan selepas seekor ayam dikorbankan pada kawasan perkuburan yang ditetapkan. Kadazan Orang Asli Iban Cina .

9) Sepanjang tempoh berpantang si isteri selepas bersalin. D. C. si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah. A. India Orang Asli Iban Kadazan . B.

D. Melayu Cina India Orang asli . nanti didatangi sial.10) Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam. C. A. B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful