PANTANG LARANG PELBAGAI KAUM DI MALAYSIA

DISEDIAKAN OLEH: NIK AZRI NIK MOHAMED ARRIFF WAN MUHAMMAD HASBI WAN JUHARI AZRUL FAHMI AZIZI

DEFINISI PANTANG LARANG
 Adalah peraturan larangan bagi sesebuah kehidupan bangsa itu.

 Ia adalah sangat berguna bagi sama-sama menjaga adat dan

ketenteraman hidup.
 Pantang larang juga dapat memberi jaminan keselamatan bagi

individu.
 Ia adalah ibarat penjaga diri iaitu ilmu di badan sendiri dan semua

pihak.

Melay u
Orang Asli Cina

Kadazan

India

Iban

KAUM MELAYU

Pantang larang Orang Melayu
Sebelum berkahwin

Perempuan

Wanita hamil

Makan

Bayi

 Jangan buat kerja yang berat.  Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.  Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung. bayam. . dan air kelapa agar muka nampak segar. jambu batu. timun.SEBELUM BERKAHWIN  Bilik lelaki atau wanita jangan dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalamnya bagi mengelak dari dikhianati orang. Bila pengantin membuat kerja berat. dia akan berasa penat dan mudah terjadinya gangguan emosi.

 Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yang tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada di luar. Jangan cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka. .  Jangan bebas keluar ke mana-mana kerana takut disantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik.  Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh orang lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.

dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.  Dilarang memukul. memahat.  Dilarang bergaduh dengan ibu mertua. . mendera atau mencederakan mana-mana binatang. dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan. mengail atau menyembelih binatang. dikhuatiri akan kenan. dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.  Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil.  Dilarang memaku.WANITA HAMIL  Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan. dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan.

nanti anak akan terencat. dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.  Dilarang makan sotong. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.  Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur. . dikhuatiri anak akan gugur.  Dilarang menyusup di bawah penyidai.  Dilarang melihat gerhana. dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan.

nanti tiada selera makan. nanti melawan cakap.  Tak boleh diletak bayi atas lutut.BAYI  Bayi tak boleh ditegur jika badan gemuk.  Dilarang memicit mulutnya.  Sisa makanan bayi tak boleh dimakan oleh ibu bapa. nanti mendapat sakit perut. cuma katakan ‘semangat’ kerana ditakuti menjadi kurus.  Tak boleh dicium sewaktu tidur terutama di atas ubun-ubun kepala dan pada pusatnya kerana dikatakan pendek umur .

nanti lambat dapat menantu. akan mengantuk ketika bersanding.  Makan pisang kembar.  Makan sisa anak.  Makan tidak basuh pinggan.MAKAN  Makan pedal ayam. akan beranak kembar.  Makan waktu Maghrib. anak akan degil. makan bersama hantu. .

nanti payah rezeki.  Makan sambil berjalan.  Makan bertindih pinggan. akan beristeri dua. dapat penyakit perut. pinggan tak boleh diletak atas riba. nanti suami diambil orang. nanti perut buncit. . Tidur selepas makan.  Bila makan.  Jangan makan nasi di senduk.

. nanti sukar mendapat jodoh.  Pantang bangun lewat.  Pantang berbual di tangga. nanti kahwin orang tua.  Dilarang makan nasi kerak. nanti dipinang orang di serambi rumah sahaja. nanti mendapat anak bodoh. nanti tidak lepas hutang.  Dilarang menjahit di badan.PEREMPUAN  Dilarang menyanyi di dapur.

nanti didatangi sial. nanti berkahwin ramai. nanti kahwin orang tua.  Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan.  Dilarang makan berubah tempat. nanti datang sial. nanti menjadi madu orang.  Dilarang makan bertindih pinggan. nanti pendek rezeki.  Tak boleh menyapu nasi pada waktu malam. .  Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam. Dilarang mencari kutu ditangga.  Dilarang mengerat kuku waktu malam. dikhuatiri nanti akan merampas suami orang.

KAUM CINA .

Perniagaan Nasib malang Tuah baik .

 Gula-gula dan manisan dimakan untuk "memaniskan" nasib sepanjang tahun bagi pemakannya.TUAH BAIK  Membuka pintu dan tingkap dianggap menjemput masuk tuah pada tahun baru. .  Membiarkan lampu menyala semalaman dipercayai menghalau hantu dan puaka pembawa musibah yang mampu mempengaruhi nasib sekeluarga sepanjang tahun.

 Pembersihan rumah di setiap sudut wajib dilangsungkan sebelum hari tahun baru agar mudah menerima tuah bagi tahun yang menjelang.  Memakai selipar baru yang dibeli sebelum tahun baru bermaksud memijak orang yang bergosip tentang pemakainya.  Ada orang yang percaya bahawa apa yang berlaku pada hari pertama mencerminkan peristiwa yang berjudi pada hari pertama ini bagi menaruh harapan untuk menambah kekayaan. .

) . kerana perkataan bagi "seluar" dalam dialek itu juga sama bunyinya dengan "kaya".  Membeli seluar baru juga dipandang sebagai pembawa malang kerana perkataan Kantonis bagi "seluar" sama bunyinya dengan "pahit". (Namun ada yang menganggapnya sebagai positif.NASIB MALANG  Membeli kasut baru dianggap pembawa malang bagi sesetengah orang Cina kerana perkataan bahasa Kantonis bagi "kasut" sama bunyinya dengan perkataan "kasar" atau "sukar".)  Mencuci rambut dianggap sebagai mencuci keluar kekayaan (namun perihal kebersihan sering telah mengatasi tradisi ini.

 Membeli buku membawa malang kerana perkataan sesetengah dialek Cina bagi "buku" sebunyi dengan perkataan bagi "kalah". Menggunting rambut juga ditegah kerana perkataan bagi rambut sama bunyinya dengan hasil.  Perbualan mengenai kematian kurang sesuai bagi beberapa hari terawal Tahun Baru Cina kerana ini turut dianggap tidak bagus. . Maka menggunting rambut juga dipandang sebagai "memotong hasil dalam bahasa Kantonis”.  Menyapu lantai dilarang pada hari pertama kerana ini akan menyapu keluar tuah bagi tahun baru.

ia menandakan perniagaan akan berakhir ataupun bankrap. Hadiah terbaik adalah patung dewa rezeki dan panjang umur.  Meletak cermin di dalam premis dapat menghalau semangat serta roh jahat. .  Jika papan tanda perniagaan jatuh ataupun pecah.PERNIAGAAN  Jangan menghadiahkan jam. gunting dan benda patung kepada peniaga.

sedekah dan sumbangan.  Perniagaan akan mendapat berkat daripada tuhan dengan derma. Sial perlu dibuang dengan mencampurkan limau bali ke dalam mandian dan melangkah api yang menyala sebelum melangkah masuk ke premis. .

KAUM INDIA .

Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan.  Tidak digalakkan melawat bayi yang baru lahir . jika tidak makanan dikongsi bersama hantu.  Jangan makan di tempat gelap.  Bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik.  Jangan bersiul waktu malam ular masuk. Tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja rumah. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta.

 Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.  Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.  Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir.(Vaaikkarisi). . dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh.  Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu.  Jangan asah pensel di kedua-dua belah.

KAUM IBAN .

antaranya seperti berikut:  Wanita yang mengandung dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut supaya bayi yang bakal lahir tidak akan bernanah.KELAHIRAN  Dalam tempoh tujuh bulan sewaktu mengandung. wanita Iban dan suaminya dikenakan pelbagai pantang larang.  Kedua suami isteri tidak boleh mengetuk telur menggunakan pisau atau kayu kerana dikhuatiri bayi itu akan cacat penglihatan. .  Mereka tidak boleh menanam pokok pisang supaya si bayi tidak berkepala besar.

 Mereka dilarang memotong pokok yang menjalar di atas tanah. Mereka dilarang menggali parit di kawasan padi atau di mana-mana sahaja. .  Mereka tidak boleh membawa kura-kura ke dalam bilik supaya bayi tidak tersekat di dalam rahim semasa dilahirkan.  Mereka tidak boleh memikul batu-bata tajam di dalam raga kerana dikhuatiri bayi akan lumpuh. kerana dibimbangi akan menghalang pendarahan yang berterusan semasa melahirkan anak.

pihak lelaki telah bersedia untuk berkahwin. Ini disebabkan dalam usia yang sebegini.  Pihak yang melanggar mana-mana adat perkahwinan dikehendaki membayar denda untuk mengelakkan pasangan suami isteri ditimpa kesusahan.PERKAHWINAN  Dalam masyarakat Iban. usia pengantin lelaki perlu melebihi dua puluh dua tahun. .

Jika daun atau rumput itu turut terkubur.KEMATIAN  Kaum wanita dilarang memasuki kawasan perkuburan selepas seekor ayam dikorbankan pada kawasan perkuburan yang ditetapkan. . Hanya tangan dan kayu sahaja yang boleh digunakan.  Lubang kubur digali tanpa menggunakan sebarang senjata tajam. daun atau rumput hijau dielakkan daripada memasuki lubang itu.  Apabila sudah digali. mereka percaya roh si mati akan mengganggu orang yang masih hidup.

Jika tidak. unggun api dinyalakan di luar rumah selama tiga malam.  Mereka dilarang mengadakan sebarang majlis hiburan. . roh si mati akan pulang ke rumah dan mengganggu orang yang masih hidup. Dalam tempoh berkabung.  Ahli keluarga si mati juga dilarang memakai barang kemas dan pakaian bewarna-warni.

KAUM KADAZAN .

 Ibu yang bersalin tidak boleh makan ikan yang bertulang keras.  Bayi yang baru lahir terutamanya dari hari pertama hingga hari ke tujuh. Ini untuk mengelakkan bayi itu daripada diganggu oleh roh jahat yang dinamakan Rogon Gaiyah. nasi sejuk dan nasi bercampur air seperti bubur. tidak boleh dibawa ke ruang yang terdedah. . umpamanya ke halaman rumah. ikan yang berduri.KELAHIRAN  Sepanjang tempoh berpantang. si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah.

 Ibu bapa pengantin lelaki tidak boleh sama sekali hadir di rumah pengantin perempuan sebelum pasangan itu sah bersatu. malah ada yang mengambil masa selama seminggu atau dua minggu berikutnya.PERKAHWINAN  Segala urusan merisik dan juga pinang-meminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali. mereka masih belum boleh bersatu pada hari dan malam pertama. . Kesemuanya ini bergantung kepada besar atau lamanya majlis perkahwinan itu diadakan.  Walaupun perkahwinan pasangan suami isteri itu sudah sah di sisi agama dan kepercayaan. Paling cepat mereka hanya boleh bersatu pada malam kedua.

Selain itu kemungkinan penyakit akan menimpa mereka pula.  Suasana di dalam rumah juga hendaklah sunyi. Sesiapa pun tidak dibenarkan bercakap kasar atau marah-marah . Mengikut kepercayaan masyarakat Kadazan sekiranya mereka melakukan juga pekerjaan tersebut kerja-kerja itu hanyalah sia-sia kerana tidak mendatangkan hasil.KEMATIAN  Setiap anggota masyarakat Kadazan tidak boleh melakukan apa-apa pekerjaan terutama apabila upacara pengkebumian dilakukan.  Pekerjaan menanam padi amat dilarang.

Jika diganggu juga seseorang itu akan dikenakan sugit atau denda sebanyak RM5 atau seekor ayam. Mayat akan dijaga dengan baik semasa diletakkan di ruang tamu supaya tidak ada binatang yang melangkahinya terutama kucing hitam.  Bahan makanan yang disediakan untuk si mati tidak boleh diusik oleh sesiapa. mayat akan bangun dan mengamuk sehingga boleh membunuh mereka yang berada di situ. . Masyarakat Kadazan percaya sekiranya kucing hitam yang melangkah.

KAUM ORANG ASLI .

 Mereka dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. .  Wanita mengandung dilarang bekerja pada waktu subuh dan maghrib kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan kelihatan tidak bermaya kerana semangatnya telah terganggu.  Mereka dilarang mengetuk paku pada kayu di sebelah petang kerana dikhuatiri bayi atau ibu akan sakit atau mati.KELAHIRAN  Wanita mengandung tidak boleh mentertawakan binatang seperti monyet kerana dikhuatiri muka dan perlakuan bayi akan menyamai haiwan berkenaan.

PERKAHWINAN  Bagi kaum lelaki. usia 18 tahun merupakan usia yang paling sesuai untuk mendirikan rumahtangga.  Kaum perempuan pula ketika berusia 16 tahun dan hendaklah tidak lebih daripada usia kaum lelaki. .

Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak.KEMATIAN  Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup. Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja. .

BIBLIOGRAFI .

my/01/0106orgasli_pengenalan.pnm.BIBLIOGRAFI  http://intim.htm .my/01/010401swkiban_pengenalan.pnm.my/01/010501sbhkdzan_pengenalan.com/2007/06/27/pantang-larang-orang-melayu- tradisional/  http://malaysiana.wordpress.pnm.htm  http://malaysiana.htm  hhttp://malaysiana.

html  http://semerbak.net/blog/?p=1067  http://www.wikipedia.org/wiki/Pantang_larang_Melayu  ttp://ms.wikipedia.org/wiki/Tahun_Baru_Cina#Pantang- larang_sewaktu_perayaan  http://sasterasmso.scribd.tripod.com/doc/25521662/Pantang-Larang-Kaum-India .com/id3. http://ms.

KUIZ .

1) Wanita yang mengandung dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut supaya bayi yang bakal lahir tidak akan bernanah.Sila kenal pasti pantang larang daripada kaum manakah yg disebut dibawah. a) b) c) Orang Asli Melayu Iban d) Kadazan .

B.2) Segala urusan merisik dan juga pinang-meminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali. C. D. A. Orang Asli Kadazan Melayu Iban .

3) Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup. B. A. India Iban Kadazan D. C. Orang asli . Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak. Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja.

nanti lambat dapat menantu. Melayu Cina C.4) Makan tidak basuh pinggan. Iban Kadazan . A. D. B.

B. Melayu India Cina Orang Asli .5) Gula-gula dan manisan dimakan untuk "memaniskan" nasib sepanjang tahun bagi pemakannya. A. C. D.

B.6) Jangan asah pensel di kedua-dua belah. dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. A. D. Iban Orang Asli Melayu India . C.

A. India Orang Asli Kadazan Iban . B. D. C.7) Wanita hamil dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi.

A. B. D. Kadazan Orang Asli Iban Cina . C.8) Kaum wanita dilarang memasuki kawasan perkuburan selepas seekor ayam dikorbankan pada kawasan perkuburan yang ditetapkan.

si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah. A. C.9) Sepanjang tempoh berpantang si isteri selepas bersalin. B. India Orang Asli Iban Kadazan . D.

nanti didatangi sial. B.10) Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam. Melayu Cina India Orang asli . A. D. C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful