PANTANG LARANG PELBAGAI KAUM DI MALAYSIA

DISEDIAKAN OLEH: NIK AZRI NIK MOHAMED ARRIFF WAN MUHAMMAD HASBI WAN JUHARI AZRUL FAHMI AZIZI

DEFINISI PANTANG LARANG
 Adalah peraturan larangan bagi sesebuah kehidupan bangsa itu.

 Ia adalah sangat berguna bagi sama-sama menjaga adat dan

ketenteraman hidup.
 Pantang larang juga dapat memberi jaminan keselamatan bagi

individu.
 Ia adalah ibarat penjaga diri iaitu ilmu di badan sendiri dan semua

pihak.

Melay u
Orang Asli Cina

Kadazan

India

Iban

KAUM MELAYU

Pantang larang Orang Melayu
Sebelum berkahwin

Perempuan

Wanita hamil

Makan

Bayi

 Jangan buat kerja yang berat. bayam. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalamnya bagi mengelak dari dikhianati orang. Bila pengantin membuat kerja berat.  Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung. jambu batu. timun. dan air kelapa agar muka nampak segar.SEBELUM BERKAHWIN  Bilik lelaki atau wanita jangan dikosongkan.  Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati. dia akan berasa penat dan mudah terjadinya gangguan emosi. .

 Jangan cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.  Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh orang lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.  Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yang tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada di luar. .  Jangan bebas keluar ke mana-mana kerana takut disantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik.

 Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil.WANITA HAMIL  Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan. mendera atau mencederakan mana-mana binatang. dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan. dikhuatiri akan kenan.  Dilarang bergaduh dengan ibu mertua. dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan.  Dilarang memaku. memahat. .  Dilarang memukul. mengail atau menyembelih binatang. dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak. dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.

.  Dilarang makan sotong. dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. nanti anak akan terencat. dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling. dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur.  Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.  Dilarang menyusup di bawah penyidai.  Dilarang melihat gerhana. dikhuatiri anak akan gugur.

nanti mendapat sakit perut.  Tak boleh dicium sewaktu tidur terutama di atas ubun-ubun kepala dan pada pusatnya kerana dikatakan pendek umur .  Tak boleh diletak bayi atas lutut.BAYI  Bayi tak boleh ditegur jika badan gemuk.  Dilarang memicit mulutnya. cuma katakan ‘semangat’ kerana ditakuti menjadi kurus. nanti melawan cakap.  Sisa makanan bayi tak boleh dimakan oleh ibu bapa. nanti tiada selera makan.

akan beranak kembar.  Makan sisa anak.  Makan tidak basuh pinggan.  Makan waktu Maghrib. anak akan degil.MAKAN  Makan pedal ayam. nanti lambat dapat menantu. . makan bersama hantu.  Makan pisang kembar. akan mengantuk ketika bersanding.

nanti perut buncit.  Jangan makan nasi di senduk. .  Makan bertindih pinggan.  Makan sambil berjalan. pinggan tak boleh diletak atas riba.  Bila makan. akan beristeri dua. dapat penyakit perut. Tidur selepas makan. nanti payah rezeki. nanti suami diambil orang.

 Dilarang menjahit di badan. nanti dipinang orang di serambi rumah sahaja. nanti kahwin orang tua.  Pantang berbual di tangga.  Dilarang makan nasi kerak. nanti sukar mendapat jodoh.PEREMPUAN  Dilarang menyanyi di dapur. nanti tidak lepas hutang. .  Pantang bangun lewat. nanti mendapat anak bodoh.

nanti didatangi sial. nanti kahwin orang tua. nanti menjadi madu orang.  Tak boleh menyapu nasi pada waktu malam. dikhuatiri nanti akan merampas suami orang. nanti pendek rezeki. .  Dilarang mengerat kuku waktu malam.  Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan.  Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam.  Dilarang makan bertindih pinggan. nanti datang sial. nanti berkahwin ramai. Dilarang mencari kutu ditangga.  Dilarang makan berubah tempat.

KAUM CINA .

Perniagaan Nasib malang Tuah baik .

 Membiarkan lampu menyala semalaman dipercayai menghalau hantu dan puaka pembawa musibah yang mampu mempengaruhi nasib sekeluarga sepanjang tahun.TUAH BAIK  Membuka pintu dan tingkap dianggap menjemput masuk tuah pada tahun baru.  Gula-gula dan manisan dimakan untuk "memaniskan" nasib sepanjang tahun bagi pemakannya. .

 Memakai selipar baru yang dibeli sebelum tahun baru bermaksud memijak orang yang bergosip tentang pemakainya.  Ada orang yang percaya bahawa apa yang berlaku pada hari pertama mencerminkan peristiwa yang berjudi pada hari pertama ini bagi menaruh harapan untuk menambah kekayaan. Pembersihan rumah di setiap sudut wajib dilangsungkan sebelum hari tahun baru agar mudah menerima tuah bagi tahun yang menjelang. .

kerana perkataan bagi "seluar" dalam dialek itu juga sama bunyinya dengan "kaya".NASIB MALANG  Membeli kasut baru dianggap pembawa malang bagi sesetengah orang Cina kerana perkataan bahasa Kantonis bagi "kasut" sama bunyinya dengan perkataan "kasar" atau "sukar". (Namun ada yang menganggapnya sebagai positif.) .  Membeli seluar baru juga dipandang sebagai pembawa malang kerana perkataan Kantonis bagi "seluar" sama bunyinya dengan "pahit".)  Mencuci rambut dianggap sebagai mencuci keluar kekayaan (namun perihal kebersihan sering telah mengatasi tradisi ini.

 Menyapu lantai dilarang pada hari pertama kerana ini akan menyapu keluar tuah bagi tahun baru. Maka menggunting rambut juga dipandang sebagai "memotong hasil dalam bahasa Kantonis”. .  Perbualan mengenai kematian kurang sesuai bagi beberapa hari terawal Tahun Baru Cina kerana ini turut dianggap tidak bagus. Menggunting rambut juga ditegah kerana perkataan bagi rambut sama bunyinya dengan hasil.  Membeli buku membawa malang kerana perkataan sesetengah dialek Cina bagi "buku" sebunyi dengan perkataan bagi "kalah".

Hadiah terbaik adalah patung dewa rezeki dan panjang umur. gunting dan benda patung kepada peniaga. ia menandakan perniagaan akan berakhir ataupun bankrap. .  Jika papan tanda perniagaan jatuh ataupun pecah.  Meletak cermin di dalam premis dapat menghalau semangat serta roh jahat.PERNIAGAAN  Jangan menghadiahkan jam.

 Sial perlu dibuang dengan mencampurkan limau bali ke dalam mandian dan melangkah api yang menyala sebelum melangkah masuk ke premis. .  Perniagaan akan mendapat berkat daripada tuhan dengan derma. sedekah dan sumbangan.

KAUM INDIA .

 Jangan makan di tempat gelap. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta.  Jangan bersiul waktu malam ular masuk.  Bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja rumah. jika tidak makanan dikongsi bersama hantu.  Tidak digalakkan melawat bayi yang baru lahir . Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan.

 Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.  Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. . dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh.  Jangan asah pensel di kedua-dua belah.(Vaaikkarisi).  Sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir.  Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.

KAUM IBAN .

antaranya seperti berikut:  Wanita yang mengandung dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut supaya bayi yang bakal lahir tidak akan bernanah.  Kedua suami isteri tidak boleh mengetuk telur menggunakan pisau atau kayu kerana dikhuatiri bayi itu akan cacat penglihatan. .  Mereka tidak boleh menanam pokok pisang supaya si bayi tidak berkepala besar.KELAHIRAN  Dalam tempoh tujuh bulan sewaktu mengandung. wanita Iban dan suaminya dikenakan pelbagai pantang larang.

 Mereka dilarang memotong pokok yang menjalar di atas tanah. .  Mereka tidak boleh membawa kura-kura ke dalam bilik supaya bayi tidak tersekat di dalam rahim semasa dilahirkan. Mereka dilarang menggali parit di kawasan padi atau di mana-mana sahaja. kerana dibimbangi akan menghalang pendarahan yang berterusan semasa melahirkan anak.  Mereka tidak boleh memikul batu-bata tajam di dalam raga kerana dikhuatiri bayi akan lumpuh.

 Pihak yang melanggar mana-mana adat perkahwinan dikehendaki membayar denda untuk mengelakkan pasangan suami isteri ditimpa kesusahan. pihak lelaki telah bersedia untuk berkahwin. Ini disebabkan dalam usia yang sebegini. usia pengantin lelaki perlu melebihi dua puluh dua tahun.PERKAHWINAN  Dalam masyarakat Iban. .

daun atau rumput hijau dielakkan daripada memasuki lubang itu. Hanya tangan dan kayu sahaja yang boleh digunakan.KEMATIAN  Kaum wanita dilarang memasuki kawasan perkuburan selepas seekor ayam dikorbankan pada kawasan perkuburan yang ditetapkan.  Apabila sudah digali. Jika daun atau rumput itu turut terkubur.  Lubang kubur digali tanpa menggunakan sebarang senjata tajam. mereka percaya roh si mati akan mengganggu orang yang masih hidup. .

unggun api dinyalakan di luar rumah selama tiga malam. Dalam tempoh berkabung. roh si mati akan pulang ke rumah dan mengganggu orang yang masih hidup.  Ahli keluarga si mati juga dilarang memakai barang kemas dan pakaian bewarna-warni. .  Mereka dilarang mengadakan sebarang majlis hiburan. Jika tidak.

KAUM KADAZAN .

 Bayi yang baru lahir terutamanya dari hari pertama hingga hari ke tujuh. ikan yang berduri.  Ibu yang bersalin tidak boleh makan ikan yang bertulang keras. umpamanya ke halaman rumah. nasi sejuk dan nasi bercampur air seperti bubur.KELAHIRAN  Sepanjang tempoh berpantang. Ini untuk mengelakkan bayi itu daripada diganggu oleh roh jahat yang dinamakan Rogon Gaiyah. si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah. tidak boleh dibawa ke ruang yang terdedah. .

Paling cepat mereka hanya boleh bersatu pada malam kedua. Kesemuanya ini bergantung kepada besar atau lamanya majlis perkahwinan itu diadakan.  Walaupun perkahwinan pasangan suami isteri itu sudah sah di sisi agama dan kepercayaan. malah ada yang mengambil masa selama seminggu atau dua minggu berikutnya. Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali.PERKAHWINAN  Segala urusan merisik dan juga pinang-meminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. mereka masih belum boleh bersatu pada hari dan malam pertama.  Ibu bapa pengantin lelaki tidak boleh sama sekali hadir di rumah pengantin perempuan sebelum pasangan itu sah bersatu. .

Mengikut kepercayaan masyarakat Kadazan sekiranya mereka melakukan juga pekerjaan tersebut kerja-kerja itu hanyalah sia-sia kerana tidak mendatangkan hasil.  Pekerjaan menanam padi amat dilarang. Sesiapa pun tidak dibenarkan bercakap kasar atau marah-marah . Selain itu kemungkinan penyakit akan menimpa mereka pula.  Suasana di dalam rumah juga hendaklah sunyi.KEMATIAN  Setiap anggota masyarakat Kadazan tidak boleh melakukan apa-apa pekerjaan terutama apabila upacara pengkebumian dilakukan.

 Bahan makanan yang disediakan untuk si mati tidak boleh diusik oleh sesiapa. Mayat akan dijaga dengan baik semasa diletakkan di ruang tamu supaya tidak ada binatang yang melangkahinya terutama kucing hitam. mayat akan bangun dan mengamuk sehingga boleh membunuh mereka yang berada di situ. Masyarakat Kadazan percaya sekiranya kucing hitam yang melangkah. Jika diganggu juga seseorang itu akan dikenakan sugit atau denda sebanyak RM5 atau seekor ayam. .

KAUM ORANG ASLI .

KELAHIRAN  Wanita mengandung tidak boleh mentertawakan binatang seperti monyet kerana dikhuatiri muka dan perlakuan bayi akan menyamai haiwan berkenaan.  Mereka dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi.  Wanita mengandung dilarang bekerja pada waktu subuh dan maghrib kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan kelihatan tidak bermaya kerana semangatnya telah terganggu. .  Mereka dilarang mengetuk paku pada kayu di sebelah petang kerana dikhuatiri bayi atau ibu akan sakit atau mati.

 Kaum perempuan pula ketika berusia 16 tahun dan hendaklah tidak lebih daripada usia kaum lelaki. .PERKAHWINAN  Bagi kaum lelaki. usia 18 tahun merupakan usia yang paling sesuai untuk mendirikan rumahtangga.

KEMATIAN  Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup. Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak. Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja. .

BIBLIOGRAFI .

pnm.my/01/010501sbhkdzan_pengenalan.my/01/010401swkiban_pengenalan.pnm.my/01/0106orgasli_pengenalan.pnm.htm  hhttp://malaysiana.htm .wordpress.htm  http://malaysiana.BIBLIOGRAFI  http://intim.com/2007/06/27/pantang-larang-orang-melayu- tradisional/  http://malaysiana.

wikipedia.scribd. http://ms.net/blog/?p=1067  http://www.org/wiki/Tahun_Baru_Cina#Pantang- larang_sewaktu_perayaan  http://sasterasmso.wikipedia.com/id3.org/wiki/Pantang_larang_Melayu  ttp://ms.tripod.html  http://semerbak.com/doc/25521662/Pantang-Larang-Kaum-India .

KUIZ .

Sila kenal pasti pantang larang daripada kaum manakah yg disebut dibawah. a) b) c) Orang Asli Melayu Iban d) Kadazan . 1) Wanita yang mengandung dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut supaya bayi yang bakal lahir tidak akan bernanah.

Waktu petang dan malam tidak dibenarkan sama sekali.2) Segala urusan merisik dan juga pinang-meminang ini mesti dibuat pada waktu pagi. A. Orang Asli Kadazan Melayu Iban . D. C. B.

C.3) Ahli-ahli keluarga dilarang mengungkit keburukan si mati semasa hidup. Orang asli . Oleh itu mereka dikehendaki menceritakan kebaikan si mati sahaja. B. India Iban Kadazan D. A. Dengan ini roh si mati akan lebih tenteram di dunia akhirat kelak.

A. D. nanti lambat dapat menantu. Melayu Cina C.4) Makan tidak basuh pinggan. Iban Kadazan . B.

A.5) Gula-gula dan manisan dimakan untuk "memaniskan" nasib sepanjang tahun bagi pemakannya. Melayu India Cina Orang Asli . D. B. C.

A. C. dipercayai ibubapa akan sentiasa bergaduh. Iban Orang Asli Melayu India . D. B.6) Jangan asah pensel di kedua-dua belah.

D. C. A.7) Wanita hamil dilarang memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. B. India Orang Asli Kadazan Iban .

A. Kadazan Orang Asli Iban Cina . C. D.8) Kaum wanita dilarang memasuki kawasan perkuburan selepas seekor ayam dikorbankan pada kawasan perkuburan yang ditetapkan. B.

C. si suami tidak dibenarkan berada jauh dari rumah. India Orang Asli Iban Kadazan . D. A.9) Sepanjang tempoh berpantang si isteri selepas bersalin. B.

A.10) Dilarang mencucuk jarum pada waktu malam. D. Melayu Cina India Orang asli . nanti didatangi sial. B. C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful