"Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan" ~Pujangga

"Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab, merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi, memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat" Khalifah Abdul Malik bin Marwan "Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya." ~Pujangga~ "Manusia tak akan tahu semua perkara, justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara." ~Pujangga~ "Sekali anda terjatuh, jangan jatuh untuk berkali-kali" ~kata-kata Pujangga~ "Hari ini bila ia datang, jangan biarkan ia berlalu pergi. Esok kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali." Kata-kata Pujangga~ "Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari, hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa." kata-kata Pujangga~ "Setiap pertemuan pasti ada perpisahan, tetapi tidak semua perpisahan akan menjanjikan akan adanya pertemuan semula sesudah perpisahan itu." Kata-kata Pujangga~ "Jangan biarkan perahu hanyut tak ber'penghuni' nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan." kata-kata Pujangga "Jangan abaikan permintaan orang, kalau tidak mahu permintaan anda diabaikan orang." katakata Pujangga "Hidup biarlah berbakti, walaupun tidak dipuji." ~kata-kata Pujangga "Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."kata-kata Pujangga` "Hidup ini ibarat meniti seutas tali, kadang kala kita jatuh sakit dan terluka, dan itulah yang kita rasai saat ini." kata-kata Pujangga~ "Hanya mereka yang melepasi ujian akan melalui kehidupan dengan sabar." kata-kata Pujangga` Kata-kata Pujangga: "Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan." "Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya, kita masih beruntung tidak juga papa kedana" kata-kata Pujangga~ "Setiap kali tersadung, ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi." kata-kata Pujangga` "Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya." kata-kata Pujangga` "KITA MESTI PASTIKAN HARI INI ADALAH MILIK KITA KERANA KITA BELUM PASTI ADAKAH HARI ESOK KITA MASIH DIBERI PELUANG ." kata-kata Pujangga~ Kata-kata Pujangga:" Jangan impikan sesuatu tanpa berusaha mencapainya."

esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini." Kata-kata Pujangga: "Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti." Kata-kata Pujangga: "Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur" ." Kata-kata Pujangga: "HIDUP INI ADALAH WARNA-WARNI YANG TERLAKAR PADA KANVAS." Kata-kata Pujangga: "Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia." Kata-kata Pujangga: "Kawan ketawa mudah dicari.Kata-kata Pujangga: "Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. bersungguh. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. bersabar dan berdoa." Kata-kata Pujangga: "Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan." Kata-Kata Pujangga: "Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. yang mendatang hadapi dengan cemerlang." Kata-kata Pujangga: " Berbuat baik jangan sekali." Kata-kata Pujangga:" Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya." Kata-kata Pujangga: "Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan. buatlah berkali-kali. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal." Kata-kata Pujangga: "Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai." Kata-kata Pujangga: "Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. mereka berbuat baik." Kata-kata Pujangga: "Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain. mencintai kematian di dalam ketaatan. belum tentu hari ini kita akan berada di sini." Kata-kata Pujangga:"Berfikir sejenak. kawan menangis keseorangan diri." Kata-kata Pujangga: "Biarpun jalan itu panjang. kita akan merintisnya perlahan-lahan. Namun seandainya mati punca perpisahan. biarlah mati menyambungnya semula." Kata-kata Pujangga: "Jangan sesekali menggadai prinsip. maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?" Kata-kata Pujangga: "Jika dunia ini persinggahan. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak. WALAUPUN TIDAK CANTIK IA TETAP MEMPUNYAI SEJUTA MAKSUD. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil. mereka memerintah dengan anjuran Islam. mereka zuhud." Kata-kata Pujangga: "Andai hidup punca perpisahan. tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan." Kata-kata Pujangga:"Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup." Kata-kata Pujangga: "Saya percaya.

com "ORANG YANG TERLALU CEPAT BERPUTUS ASA ADALAH ORANG YANG PUTUS HARAPAN SEUMPAMA DIA TELAH MENYEDIAKAN DIRINYA UNTUK MATI SEBELUM MATI" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" www." Kata-kata Pujangga: "Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan.Kata-kata Pujangga: "Tidak akan ada kemakmuran tanpa kasih sayang.familiazam.TETAPI BENIH ITU TIDAK AKAN TUMBUH SEANDAINYA TIDAK DIBAJAI DENGAN KEBERANIAN" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan." & "Masihkah ada dendam yang bersisa tika tangan bersentuhan mesra. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri.com "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" www. Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata. Dibaling Dengan Batu Dibalas Dengan Buah. Hanya mereka yang beriman sahaja tahu akan erti kasih sayang. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan.familiazam.com "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" .familiazam.familiazam.com "SETIAP JIWA YANG DILAHIRKAN TELAH TERTANAM DENGAN BENIH UNTUK MENCAPAI KEUNGGULAN HIDUP." Jadilah Seperti Pohon Kayu Yang Berbuah Lebat. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" www. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" www.

bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. tumbuh di tepi jalan.com "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik.familiazam. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" www.com "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia. Ianya suci.familiazam. kedudukan dan kebahagiaan yang anda capai.familiazam.com "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi.com "Perkataan yang baik tidak akan muncul dalam jiwa yang kotor seperti biji benih yang tidak akan tumbuh pada tanah yang gersang" "Kekayaan yang paling kaya ialah akal. KESIHATAN YANG HILANG BOLEH DIREBUT KEMBALI DENGAN UBATUBATAN. dia boleh mempercantikkan budinya" www."Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" www. Dilempar orang dengan batu tetapi dibalas dengan buah" "Manusia tidak dapat mengubah rupa bentuk mukanya. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" "Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya.com "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat. tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "KEKAYAAN YANG HILANG DAPAT DIKEJAR KEMBALI DENGAN KERAJINAN DAN JIMAT CERMAT.familiazam.familiazam.com "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. tetapi jika dia mahu. tetapi ke arah mana akan anda bawa semua itu" . masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" www.familiazam. dan semulia-mulia kelakuan ialah akhlak yang baik" "Yang menentukan masa depan anda bukan kekayaan. kemiskinan yang paling besar ialah bodoh.familiazam. keburukan yang paling buruk ialah terpesona pada diri sendiri. AKAN TETAPI WAKTU YANG HILANG PASTI TIDAK AKAN KEMBALI" www.com "HIDUP YANG BERGUNA ADALAH HIDUP YANG KETIKA PETANG MEMBAWA PELITA UNTUK MENGHADAPI MALAM YANG AKAN SAMPAI" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" www. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" www.

tetapi perwira sejati ialah orang yang sanggup menguasai dirinya ketika marah" www. dan rendahkanlah dirimu serendahrendah rumput di bumi" . www.com "Cintailah yang memberi nikmat dan jangan engkau cintai nikmat yang diberikan" "Dengan hatilah seseorang itu melihat dengan betul.familiazam.www.familiazam.com "Kita menilai diri sendiri berdasarkan apa yang kita mampu buat. padahal dia berkuasa untuk melepaskan marahnya itu maka Allah memenuhi hatinya dengan iman dan rasa aman ketenangan" www.familiazam. Dan merupakan tragedi bagi sesiapa yang hidup dengan emosi" www.com "Kerana anda dapat mengawal kehidupan anda.familiazam.familiazam. Jangan sesekali lupa bahawa anda adalah diri anda setelah pilihan yang anda buat secara sedar atau tidak sedar" Barbara Hall. Mahathir Mohamad.com "Manusia berharap terlalu banyak tetapi berbuat terlalu sedikit" Allen Tate "Kegagalan hari Ini beerti pendorong. orang lain menilai berdasarkan apa yang telah kita buat" "Seorang guru yang jujur harus berniat agar muridnya lebih pintar daripadanya. dan beri amaran kepada mereka yang menentang" Whitney W Young "Ramai orang yang boleh memiliki jam tangan yang tinggi harganya tetapi tidak ramai boleh menetapi masa yang berharga" Dr.com "BERFIKIR SEBELUM BERBUAT ADALAH SATU KEBIJAKSANAAN.com "Sokong mereka yang kuat.familiazam. namun kejayaan semalam bukan beerti kemegahan. "Cara yang paling cepat melakukan banyak perkara ialah dengan melakukan satu perkara dalam satu masa" Samuel Smiles www. BERFIKIR SELEPAS BERBUAT ADALAH SATU KEBODOHAN.familiazam. memadailah kita menjadi kunang-kunang yang akan menemani malam" "Hidup adalah komedi bagi sesiapa yang hidupnya dengan akal. apa yang penting tidak dapat dilihat dengan mata" Antoine de Saint-Exupery The Little Prince. manakala seorang murid yang jujur harus pula mengakui kepintaran gurunya" www. galakkan mereka yang pemalu. BERBUAT TANPA BERFIKIR ADALAH SERIBU KEBODOHAN" "Sesiapa yang dapat menahan marahnya.com "Ilmu dan kepandaian itu adalah sahabat yang setia dalam hidup sampai kepada penghabisan umur" "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" www.com "Yang bernama perwira bukanlah yang banyak menjatuhkan lawan.com "Orang yang sibuk mengejar kepentingan dirinya sendiri akan mencipta banyak lawan" "Jika kita bukan pelita yang menerangi malam.familiazam. ingatkan mereka yang cuai. oleh itu gantungkanlah cita-citamu setinggi-tinggi bintang di langit.familiazam. www.

familiazam.com "Tugas pertama seorang lelaki ialah menjadi dirinya sendiri" "Pilihlah seseorang untuk dicintai & cintalah pilihan anda itu" "Cinta tidak berbalas sama seperti soalan tanpa jawapan" www.com "Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu" "Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya" www.familiazam.familiazam. menghadiri persidangan sebagai persediaan menjadi lelaki yang sebenar & menulis menjadikan anda lelaki sejati" "Karektor seseorang lebih mudah disembunyikan daripada dikesani oleh orang lain" "Pemimpin yang baik akan memikul kesalahan & tidak mengejar nama" www.familiazam.familiazam. Anak perempuan kekal menjadi anak perempuan seumur hidupnya" www. Didiklah hati dengan keihklasan dan kesucian agar liku-liku kehidupan ini menjadi lebih bermakna dan mengikuti arus perubahan kedewasaan" www.com "Nyanyian ibu untuk menidurkan anaknya ketika kecil adalah suara yang paling merdu di dunia" "Orang miskin memakan makanan nyang lebih enak daripada orang kaya kerana makanan mereka adalah berkat kepada kemiskinan mereka" .com "Lelaki yang tidak berharta biasanya memiliki lidah bermadu" "Lelaki pendiam ibarat air tenang dalam & bahaya" "Lelaki pendiam ibarat air tenang dalam & bahaya" www.com "Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah" "Jika anda hanya berbuat baik kepada diri sendiri maka anda sebenarnya tidak pernah membuat kebaikan" "Pengalaman ialah gelaran yang diberikan oleh setiap orang terhadap kesilapan mereka" www. kita akan mengenali yang mana satu lawan & yang mana satu kawan" www.familiazam.com "Kebodohan ialah kesilapan bagi seseorang yang mempunyai peluang untuk menjadi pandai" "Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya" www.com "Kebocoran yang kecil masih boleh menenggelamkan sebuah kapal yang besar" "Tiada hadiah yang lebih berharga daripada nasihat yang baik" "Anak lelaki tetap menjadi anak lelaki sehinggalah beliau beristeri."Manusia yang berhati suci adalah manusia yang banyak menangis daripada ketawa.familiazam.familiazam.com "Orang yang bijak mempelajari banyak perkara daripada musuhnya sendiri" "Terdapat banyak kemungkinan untuk gagal kerana kejayaan hanya boleh dicapai dengan satu perkara iaitu USAHA" "Ketika ditimpa bencana.familiazam.com "Membaca menjadikan diri anda sebagai seorang lelaki.

.familiazam.familiazam...com "Tidak pernah wujud orang malas. Tetapi anda boleh memusnahkan diri anda kini sekiranya terlalu memikirkan masa depan anda' "Tidak penting sama ada berapa lama kita hidup.familiazam.com "Seorang lelaki boleh dikalahkan tetapi tidak boleh dimusnahkan" "Kemenangan terhadap diri sendiri adalah lebih baik daripada kemenangan terhadap orang lain" "Orang pengecut ialah orang yang melihat sesuatu yang benar tetapi tidak melakukannya" www.." www.com ''Anda tidak boleh mengubah masa lepas anda.. Yang penting bagaimana keadaan kita semasa hidup" .. di situlah perlumbaan kehidupan anda dan lupakan masa silam" www.familiazam.familiazam.. jangan lupa.familiazam... Orang yang dianggap malas ialah orang yang tidak dapat mencari pekerjaan yang sesuai dengan minatnya" "Jika poket anda penuh. Masyarakat abad kini menggunakan jentera hanya untuk membina sebuah kedai.com "Jika anda hilang segala-galanya.. anda tidak akan kekurangan sahabat" "Semua perkara adalah sukar sebelum ia menjadi mudah" www.."Anda tidak akan berasa penat sekiranya melakukan perkara yang anda suka" www.. " "Masyarakat abad dahulu menggunakan tenaga manusia untuk membina sebuah monumen yang indah sekali..com "Kemenangan hanya untuk orang yang berhak mendapatkannya" ''Lebih mudah untuk memenuhi impian kita yang pertama daripada cuba untuk mengejar impianimpian lain selepasnya'' ''Tidak ketawa walaupun sehari amat merugikan'' www. anda tidak akan sampai ke mana-mana" "Adalah lebih baik untuk mengetahui kelemahan & kegagalan sendiri daripada menuding kesalahan kepada pihak lain" "Setiap malam sebelum tidur.anda perlu menetapkan satu matlamat di dalam minda & menguatkannya dari hari ke hari" www.familiazam.com "Berhati-hatilah dengan kemarahan seorang yang sedang bersabar" "Tanpa permulaan.com "Lebih baik seseorang wanita mengahwini lelaki yang mencintainya daripada lelaki yang beliau cintai" "JIKA ANDA BERHASRAT UNTUK BERJAYA.. JANGAN HANYA MEMANDANG KE TANGGA TETAPI BELAJARLAH UNTUK MENAIKI TANGGA TERSEBUT" "Di mana anda berdiri... kerana anda masih mempunyai masa depan" "Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.

com ''Dalam dunia ini lebih ramai yang berlidah buaya daripada yang berlidah manusia'' ''Dunia bukanlah tempat menunjukkan kekuatan tetapi untuk kita rasai nikmatnya'' ''Orang yang sentiasa berusaha ialah seorang yang takutkan kegagalan'' ''Seseorang yang cepat mendaki ke puncak akan cepat pula jatuh ke bumi'' ''Kepakaran seseorang tidak akan ke mana selagi dia tidak membuktikannya melalui perlaksanaan'' www. Memberi alasan tidak cukup masa untuk melakukannya adalah hinaan kepada Allah'' ''Jangan tinggalkan hingga esok apa yang boleh disiapkan hari ini'' ''Tiada hiburan yang lebih murah daripada membaca'' www.com ''Sembahyang adalah prinsip utama dalam hidup.familiazam.'Berdoa dan meminta bukannya perkara yang sama'' ''Berterima kasihlah kepada pokok yang memberi anda perlindungan dengan tidak memusnahkannya'' www. bukannya kecacatan atau kekurangan" ''Seorang anak tidak akan mengetahui kasih sayang ibu bapanya terhadapnya sehinggalah dia mempunyai anak sendiri'' .com "Sewaktu senang kita lebih menghargai kekayaan tetapi sewaktu susah kita akan lebih menghargai kesihatan" ''Penipu yang mahir sekalipun tidak akan menyedari sekiranya dirinya ditipu'' ''Kegagalan adalah permulaan kepada kejayaan'' "Harta boleh menjadikan seseorang yang tamak sebagai hambanya" www.familiazam.com ''Kecantikan dan kebaikan tidak wujud bersama'' "Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian" "Setiap manusia hanya mempunyai dua matlamat iaitu cita-cita & kejayaan" www.familiazam. Iman menjaminkan akhirat" "Penghalang kepada kejayaan adalah fikiran sendiri.familiazam.familiazam. ingatlah bahawa masa depan masih ada'' ''Rasuah akan sentiasa wujud selagi masih ada perasaan tamak pada diri manusia'' ''Jangan sangka diri kita adalah yang terbaik kerana kita belum kecapi kejayaan yang orang lain capai'' ''Tidak semestinya orang yang berjaya terus berjaya dan orang yang gagal terus gagal'' "Orang yang serba kekurangan kurang mengetahui kelemahan dirinya sebaliknya sentiasa menyalahkan orang lain atas apa yang berlaku" www.com "Harta menjamin dunia.familiazam.com ''Apabila semua benda kelihatan semakin hilang.

maka akan terputus keberkatannya" ''Janganlah kita bersikap sombong dan bermegah-megah dengan kelebihan yang ada pada diri kita. tidak berwajah garang atau bermasam muka kepada orang lain'' www. selagi itulah kita akan beroleh apa yang kita hajati" ''Dendam adalah manis. Orang yang sombong selalunya akan dibenci'' www. Malu bertanya sesat jalan. jika tidak peperangan akan menamatkan manusia" "Arus masa depan telah tiba & tiada cara melawannya" ''Kisah cinta yang sebenarnya tiada akhirnya'' www.familiazam. asalkan kalau kita yakin dengan kebaikan yang akan diperolehinya .familiazam. Bertanyalah pada mereka yang arif'' www.com ''Fikiran membawa kepada pekerjaan.com "Semangat yang kuat mampu mengatasi apa sahaja cabaran yang datang" "Selagi kita mencuba dan berusaha.t itu tidak melihat kepada tubuhmu. Balasannya adalah pahit'' www. Masa adalah api di dalamnya kita terbakar" "Manusia mesti menamatkan peperangan."Kawan yang sebenar ialah seorang yang dapat menerima diri kita yang sebenar" www.com ''Bercakaplah yang benar walaupun ianya pahit'' ''Sesungguhnya Allah s. tetapi Dia melihat kepada hatimu'' ''Janganlah takut mencuba sesuatu yang baru.familiazam.com "Bukti terbaik cinta ialah kepercayaan" "Kita lebih banyak berusaha untuk menegakkan benang basah daripada berusaha memperbaiki kelemahan diri" "Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan.familiazam. Kejayaan membawa kepada impian'' ''Sungguhpun bertanya itu memalukan.com "Masa adalah sekolah di mana kita belajar. tidak pula melihat bentuk rupamu. Pekerjaan membawa kepada kejayaan. Ia lebih manis daripada madu yang paling enak di dunia ini'' ''Pemimpin yang paling berkuasa ialah yang disegani oleh rakyatnya. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan" www.familiazam. tetapi disitulah kebenaran yang mudah diperolehi. manakala seorang pemimpin yang tidak baik akan menipu rakyatnya'' ''Anak yang soleh sentiasa bermanis muka ketika bercakap.com ''Ilmu yang tidak dimenafaatkan umpama pohon yang tidak berbuah'' ''Tiap-tiap perkara yang tidak dimulai dengan BISMILLAH.familiazam.familiazam.w.com ''Perkara yang paling manis dalam dunia ini ialah pujian seorang kekasih daripada perasaan cintanya.

Orang yang baik juga sentiasa menjaga lidahnya daripada menyakiti hati orang lain'' www.familiazam.com ''Janganlah kita mudah lupa diri apabila mendengar puji-pujian sebab tidak semua puji-pujian itu dapat memberi kebaikan kepada kita'' "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata.com ''Berusahalah untuk menjadi kawan yang setia.. Biarlah bersusah dahulu.familiazam.com " "Perancangan yang teliti memainkan peranan yang penting dalam hidup manusia.familiazam.lalu laksanakanlah yang berpahala dan tinggalkan yang berdosa'' 'Orang Mukmin yang kuat adalah lebih baik dan lebih disukai oleh Allah daripada orang Mukmin yang lemah'' ''Berbuat baiklah.familiazam.''Janganlah mudah kita melemparkan kata-kata nista kepada orang lain sebab mungkin orang yang dinista itu lebih baik daripada kita. sesungguhnya Allah s. yang penting kita berusaha sebaik mungkin dengan keupayaan yang ada pada diri kita'' www.familiazam. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri.. jika anda mempunyai matlamat atau tujuan hidup jelas. ''Tunaikanlah amanah yang dipertanggungjawabkan kepada kita dengan jujur'' www. kita selalu harus menunggu keputusannya" "Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan" www.. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" www.com "Jalan terbaik untuk keluar dari suatu kesulitan ialah menghadapi dan mengatasi kesulitan itu" "Apabila kita mendengar sesuatu berita . asalkan senang kemudian'' ''Pentingkan yang lebih penting kerana yang lebih penting itu lebih penting dari yang penting'' ''Jangan terlalu memandang tinggi kepada orang lain sehingga memandang rendah kepada diri sendiri'' www. kita tidak akan menjadi miskin atau susah hanya kerana kita berkongsi sedikit daripada harta kita dengan orang lain'' ''Tidak kira betapa kecil atau besar sumbangan yang boleh kita berikan.orang yang mudah berputus asa tidak mungkin beroleh kejayaan yang cemerlang.com ''Jadikanlah hari ini lebih baik dari hari semalam'' ''Tidak akan masuk syurga bagi orang yang memutuskan silaturrahim'..familiazam.kita tetap bersama walaupun dalam keadaan yang susah'' ''Ingatlah.w.com Fikirkanlah dosa dan pahala..com ''Sesuatu kejayaan adalah lebih bermakna apabila ia disertai usaha yang bersungguhsungguh.familiazam..t menyukai orang-orang yang berbuat baik'' www. anda harus merancangnya dengan teliti agar dapat ..

Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah. berusahalah menyamai kebaikannya dan kalau kamu bertemu dengan seorang berbudi rendah.familiazam. kehendak dan cita-cita dapat diubah sehingga menjadi kenyataan. kebolehan.familiazam. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" www. peliharalah maruah dan martabat demi menjadi insan yang sempurna" "Waktu sangat berharga.COM "ORANG YANG TERLALU CEPAT BERPUTUS ASA ADALAH ORANG YANG PUTUS HARAPAN SEUMPAMA DIA TELAH MENYEDIAKAN DIRINYA UNTUK MATI SEBELUM AJAL TIBA" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan. kesanggupan dan penentuan yang teguh" "Modal paling baik dari seorang ialah kerajinannya" "Jangan melepaskan apa yang berada berhampiran kita dengan bermimpi tentang apa yang jauh daripada kita" www.com "Jika kita tidak mampu bertindak seperti yang kita harapkan maka kita harus bertindak apa yang kita mampu" "Angan-angan.com "Keyakinan yang mendalam akan membuat seseorang itu kebal terhadap ejekkan dan hinaan" "Untuk mencapai cita-cita yang anda idam-idamkan.com "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi.com "Barang siapa yang menjadikan dirinya pemimpin maka hendaklah ia mulai memimpin dirinya sebelum ia memimpin orang lain" "Kalau kamu melihat seseorang berbudi luhur.familiazam. maka itu janganlah engkau habiskan kecuali untuk sesuatu yang berharga" "Tidak ada yang lebih mencelakakan daripada bekerja tanpa menggunakan pengetahuan.menuju kearah sasaran dengan tepat" "Keadilan adalah timbangan kebenaran. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" . setelah melalui pengalaman pahit dan kegagalan dan tetap bertekad untuk berjalan terus maju terus tanpa mengenal lelah dan putus asa sekalipun orang lain sudah menghalangnya" "Tidak sekali-kali panjang fikiran seseorang selain ia telah berilmu. periksalah dirimu sendiri" "Hargailah diri sendiri.familiazam. kesederhanaan adalah timbangan keberanian" www." WWW. harapan. Dan tidak sekali-kali berilmu seseorang itu selain ia beramal" www. keinginan.FAMILIAZAM. anda harus ada kemahuan .

Ia lebih manis daripada madu yang paling enak di dunia ini" . akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya.www.familiazam. dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya" "Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar.com "Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya.com "Perkara yang paling manis dalam dunia ini ialah pujian seorang kekasih daripada perasaan cintanya. dan mencuba lagi dengan cara yang lain" "Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi" "Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal" www. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan.com "Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya.com "Kegagalan Bukan Bermakna Anda Tidak Mencapai Apa-Apa Tetapi Bermakna Anda Telah Mempelajari Sesuatu" www.familiazam. Sahabat sejati menjadi pendorong impian.familiazam.familiazam. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah" www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful