THE PHANTOM OF PREGNANCY

Nurul Ain Anisha Binti Mohd Ali Nurul Auni Binti Jasni Siti Mahfuzah Binti Sujud

WATAK

BARBARA

TERI LEIGH

KANAK-KANAK PEREMPUAN BERUSIA 12 TAHUN
SEORANG KANAK-KANAK PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN

MEMPUNYAI LATAR BELAKANG KELUARGA YANG BERMASALAH

GURU PEREMPUAN YANG MENGAJAR TERI LEIGH MEMPUNYAI DUA ORANG ANAK MENGAJAR MATA PELAJARAN KEHIDUPAN BERKELUARGA (PENDIDIKAN SEKS) .

LATAR .

SINOPSIS Teri Leigh seorang pelajar perempuan berumur 12 tahun . emosi dan tingkah laku. Teri mempunyai masalah imaginasi yang tinggi dan menurut pakar psikatri Teri sering mendengar suara-suara halus Hal ini terjadi kerana peristiwa masa lampaunya iaitu penderaan seksual oleh teman lelaki ibunya Terdapat seorang guru yang mengajar subjek pendidikan seks iaitu Barbara cuba membantu Teri . Dikategorikan sebagai pelajar pendidikan khas yang mempunyai masalah pembelajaran.

Barbara menyedari Teri sering membawa baju bayi ke kelas dan bercakap secara rahsia dengan kawannya Barbara menyatakan bahawa mustahil untuk Teri mengandung kerana perbuatan teman lelaki ibunya sudah lama berlalu Teri menyerahkan gambar bogelnya kepada 2 org pelajar lelaki dan mereka menyerahkan kepada pemandu bas dan pemandu menyerahkan kepada pengetua iaitu Bob Farris . beberapa hari kemudian Teri memberitahu bahawa dia mengandung.Selepas pengajaran mengenai pendidikan seks.

.Bob Farris memberi tugas menyelesaikan masalah Teri kepada Barbara Barbara mengatur perjumpaan dengan Teri dan menanya soalan kepada Teri mengapa dia menyerahkan gambar tersebut Teri memberi respon bahawa dia ingin melakukan seks dan mempunyai bayi disamping mahu lelaki menyukainya dan mnejadi popular Barbara secara serius membincangkan keadaan mempunyai anak. waktu yang sesuai utk mempunyai anak dan penyakit yang mungkin dihadapi akibat hubungan seks bebas iaitu AIDS.

Teri tetap menegaskan bahawa dia ingin mengandung dan mempunyai anak Barbara memikirkan cara-cara terbaik untuk menyelsaikan masalah Teri .

ANALISIS KES .

MASALAH @ ISU (GANGGUAN EMOSI) MASALAH TEKANAN EMOSI MASALAH GANGGUAN SUARA HALUS IMAGINASI YANG KETERLALUA N .

DEFINISI GANGGUAN EMOSI Gangguan Emosi boleh ditakrifkan sebagai satu situasi yang menunjukkan satu atau lebih karasteristik oleh murid-murid. yang dicirikan dengan keresahan sama ada melalui pertuturan atau perlakuan tertentu. . kamus dewan bahasa dan pustaka telah memberi maksud kepada gangguan emosi sebagai gangguan emosi adalah akibat konflik yang tidak dapat diselesaikan.

CIRI-CIRI GANGGUAN EMOSI SUKA MENYEDIRI EMOSI TIDAK STABIL ANTI SOSIAL SENTIASA STRESS KEMURUNGAN MENUNJUKKAN REAKSI BERLEBIHAN TERHADAP KEJADIAN-KEJADIAN BIASA .

CIRI-CIRI GANGGUAN EMOSI .

Faktorfaktor .

PERISTIWA DALAM Teri menghadapi masalah peristiwa hidup iaitu masalah penderaan seksual yang dilakukan oleh teman lelaki ibunya HIDUP Hal ini kerana Teri mengalami gangguan emosi akibat daripada penderaan seksual pada masa lampau. Peristiwa dalam hidup memberi kesan ke atas masalah emosi seseorang .

manusia akan merasa susah hati. emosi dan tingkah laku Dari segi emosi.Peristiwa dlm hidup yg tertekan selalunya berkai rapat dengan tindak bls fizikal. marah. tidak tentu arah. murung. sedih. resah dan lain-lain .

MASALAH KELUARGA DAN SOSIAL Teri mengalami masalah keluarga apabila ibunya telah mengabaikan tanggungjawabnya kepada anak- anaknya Teri mengalami tekanan emosi akibat dari keluarganya yang berpecah belah Hal ini menyebabkannya menjadi seorang yang berimaginasi yang keterlaluan dan masalah gangguan suara halus .

Menurut teori Sistem Ekologi Bronfenbrenner(1979. Contohnya ibu bapa dan adik beradik .1989). Perkembangan kanak-kanak sebagai hasil interaksi diantara alam persekitaran dengan kanak-kanak tersebut Hal ini bermaksud persekitaran kanak-kanak memainkan peranan yang penting dalam perkembangan kanak-kanak tersebut Dalam teori ini mikrosistem merujuk kepada persekitaran terdekat dengan dunia kanak-kanak.

MASALAH GENETIK DAN BIOLOGI Thompson dan Grusec(1970) mendapati bahawa ibu yang tertekan semasa lahir akan menghasilkan anak-anak yang beremosi Ibu Teri mungkin tertekan semasa melahirkan Teri kerana mempunyai masalah rumah tangga Teri mempunyai sejarah tekanan dalam keluarga. lebih berisiko untuk mendapat gangguan emosi yang berpunca dari genetik .

MASALAH MEMAHAMI PENGAJARAN GURU Teri telah salah faham terhadap pengajaran yang disampaikan oleh gurunya mengenai pendidikan seks Apabila mempelajari pendidikan seks Teri cenderung untuk mengadakan seks dan mempunyai bayi Mengikut teori Kognitif (Jean Piaget) proses mengorganisasi. Teri mempunyai masalah untuk menginterprestasikan data . mengasimilasi dan mengakomodasi adalah proses yang digunakan oleh individu untuk mencapai keseimbangan.

keselamatan yang terjejas dan tempat tinggal yg tidak kondusif . keselamatan.KEKURANGAN KEPERLUAN FISIOLOGI DAN PSIKOLOGI o Teri mengalami kekurangan keperluan fisiologi dan keperluan psikologi o Menurut Maslow sekiranya keperluan kekurangan masih belum dipenuhi keperluan perkembangan tidak akan bermakna o Keperluan kekurangan terbahagi kepada empat bhgn iaitu keperluan fisiologi. kasih sayang dan penghargaan o Teri tidak mendapat kasi sayang yg cukup.

HIERAKI KEPERLUAN MASLOW .

kebimbangan atau dlm bentuk gangguan-gangguan psikosomatik .KECELARUAN DALAMAN DAN LUARAN • Teri yg ingin mengadakan hubungan seks dan ingin mendapatkan cahaya mata • Walhal umurnya baru mencecah 12 tahun dan tidak sesuai utk mempunyai cahaya mata pada umurnya yang sebegitu muda • Menurut Jessor(1987) individu-individu yg tidak konvensional lebih cenderung untuk terlibat dalam tingkah laku yg mengambil risiko termasuklah mengadakan hubungan seks bebas • Kecelaruan dalaman masalah bersifat dalaman dan dimanifestasikan dlm bentuk gejala emosi dan koginitif seperti kemurungan.

CADANGAN MENGATASI MASALAH .

.MODEL GLASSER Glasser menekankan perilaku yang baik akan mendatangkan kesan yang baik. Glasser juga menggalakkan guru memainkan peranan dengan melibatkan diri dengan pelajarnya secara menyeluruh dan tidak berputus asa. Dalam erti kata lain Barbara perlu menyesuaikan diri dengan kehendak dan keperluan Teri dan cuba menerangkan sesuatu perkara yang baik dan buruk agar Teri memahaminya. Oleh itu tindakan susulan seperti memberi kesedaran kepada pelajar adalah tindakan seterusnya yang harus diambil oleh guru.

pada Glasser ini hanyalah tindak tanduk manusia yang ingin memenuhi keperluan-keperluan dirinya dengan mengambil perhatian orang lain  Teri hanyalah pelajar yang perlukan sesuatu yang menjadikan dirinya popular kerana inginkan perhatian. Boleh dikatakan Teri ialah mangsa keadaan kerana perkembangan gambaran mentalnya dari peringkat awal manggalakkannya kea rah yang negatif. Tetapi Glasser kata masalah tingkahlaku tetap boleh diselesaikan. Biarpun seseorang itu mempunyai pengalaman pahit masa lampau ataupun mengalami tekanan hidup. Model Glasser ini merupakan satu-satunya model yang kami bersetuju seratus peratus kerana Glasser menolak helah bela diri. .

pandangan dan pemikiran dalamannya. Tujuan menggunakan tekni ini adalah untuk menginsafkan pelajar itu agar melepaskan sikap negative dan memupuk sikap positif demi membentuk tingkah laku yang diingini. . Tekni ini memerlukan guru memahami psikologi pelajar berkenaan serta mengenal pasti sikap.MODEL SKINNER  Model Skinner juga boleh digunakan yang menggunakan teknik riverse Psyhologi.

Teri perlu bersedia dari segi mental dan fizikal. malah Barbara turut memberi penjelasan berkenaan penyakit yang boleh membawa maut seperti AIDS atas tujuan menakut-nakutkan Teri. oleh itu Barbara tidak boleh berputus asa kerana sedikit sebanyak melalui penjelasannya Teri kelihatan agak takut sedikit untuk hamil. Oleh yang demikian untuk menyedarkan Teri bahawa untuk hamil. Barbara memahami bahawa Teri inginkan perhatian dari rakan-rakan.Dalam kes The Phantom Pregnancy. . Walaubagaimanapun Teri tetap dengan keputusannya.

. Disiplin adalah bukannya satu bentuk hukuman.MODEL LOGIKAL DREIKURS  Model logikal Dreikurs yang menekankan pengajaran demokratik dan berdepan kesalahan. Sebaliknya ia adalah satu cara untuk mengajar kanak-kanak untuk menggunakan satu tahap kepada diri mereka sendiri.  Kebanyakan tingkah laku kanak-kanak adalah untuk menarik perhatian orang lain agar memberikan perhatian kepadanya dan ianya memberikan impak kepada mereka. Seorang guru yang mempunyai sifat demokratik akan memberikan bimbingan dan sifat kepimpinan yang kukuh dan kuat.

Barbara boleh meyediakan senarai semak ataupun jadual yang perlu dipatuhi oleh Teri agar Teri mendisiplinkan dirinya. Sebagai contoh Barbara boleh menyediakan jadual apa yang perlu dilakukan oleh Teri pada hari ahad seperti pergi ke Gereja dan melakukan kerja-kerja amal di Gereja Selain memupuk nilai murni dan meningkatkan pergaulan Teri dengan masyarakat. . Teri juga dapat mendekatkan diri dengan agama.

MODEL CANTER  model ini menerangkan tentang sikap guru tersebut. Guru perlulah bersikap positif dan berterus terang  selain itu. guru perlu tegas mengawal kelas dan tidak menunjukkan kelemahan  menurut disiplin asertif Canter guru menggunakan bahasa yang tegas dan ulang mesej dengan tenang apabila berlaku pertikaian  guru juga boleh menggunakan bahasa tubuh atau memek muka .

 Mengikut konteks kes Teri Leigh. Barbara perlu betegas dan berterus terang kepadanya atas apa yang telah berlaku  barbara juga boleh memberi peneguhan positif sekiranya Teri telah mengurangkan masalah emosinya . Barbara perlulah mengenal pasti latar belakang Teri dengan sebaiknya  Selain itu.

TAMAT… SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful