P. 1
Croire 7

Croire 7

|Views: 101|Likes:
Published by Teya Miko
croitorie
croitorie

More info:

Published by: Teya Miko on Jun 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/09/2014

pdf

text

original

Graifărul prezintă pe periferia sa un cioc 1 cu ajutorul căruia prinde ochiul de aţă format la trecerea acului prin material şi-l leagă

cu aţa de la suveică. În interiorul graifărului se introduce suveica, ce susţine mosorelul cu aţa inferioară. a, b – graifărul; c – suveica; d – mosorul cu aţă Suveica are forma unei cutii metalice cilindrice cu o extremitate deschisă. Este prevăzută cu un opritor pe suprafaţa exterioară , care îi asigură poziţia corectă în graifăr şi nu permite mişcarea acesteia în timpul coaserii. Mosorelul cu aţă este fixat pe un ax. De pe mosor, aţa este trecută pe sub o frână formată dintr-o plăcuţă din metal (2), fixată pe suprafaţa suveicii cu un şurub (3). Mosorul este aşezat liber pe axul suveicii, putându-se roti pentru desfăşurarea aţei atunci când are loc formarea cusăturii. d) Mecanismul de transport al materialului execută transportul materialului cu câte un pas în timpul coaserii; transportul are loc în momentul în care acul se află în poziţie limită superioară. Spre deosebire de maşinile de cusut materiale textile, la maşinile de cusut piele, transportorul de material are o formă circulară şi execută o mişcare de rotaţie intermitentă întrun singur sens. e) Mecanismul de fixare a materialului realizează presarea materialului ce se coase, pe suprafaţa transportorului, făcând posibilă avansarea acestuia. Picioruşul de presare la maşinile de cusut piele (maşini de clasa a V-a) are formă de rolă, spre deosebire de maşinile de clasa a IV-a (maşini de cusut materiale textile) unde picioruşul apăsător are formă de plăcuţă. Indiferent de formă, picioruşul apăsător 1 este fixat pe tija 2, ce se poate ridica sau coborâ cu ajutorul pârghiei 3, care presează asupra arcului 4. Poziţia picioruşului poate fi reglată de la şurubul 7. Rola apăsătoare se poate roti cu 90º pentru introducerea aţei în ac, la revenirea în poziţia iniţială fiind centrată cu ajutorul ghidajului în formă de pană 8. Ridicarea picioruşului se poate realiza manual de la pârghia 3 sau de la o pedală sau genuncheră, în funcţie de varianta constructivă a maşinii. f) Mecanismul de conducere şi tensionare a aţei superioare este alcătuit dintr-un ansamblu de organe care conduc aţa de la batir(bobină) la ac şi o tensionează în aşa fel, încât împletirea cu aţa de la suveică să se realizeze la mijlocul materialelor ce se îmbină. Organele principale ale acestui mecanism sunt întinzătorul de fir şi frâna de aţă sau regulatorul de tensiune.

5. Firul este condus de la suport prin dispozitivul de ghidare a aţei pentru suveică. 1 – piesă de frânare. când presiunea asupra pedalei încetează. când mosorul s-a încărcat se deculplează automat bobinatorul. Datorită unui palpator. mosorul se încarcă mai mult decât este necesar. fie pe capul maşinii. în funcţie de firma producătoare. Firul de aţă execută o mişcare prin care are loc desfăşurarea şi transportul aţei superioare la coborârea acului. Se înfăşoară manual 2-3 spire. 2 – regulator de tensiune. maşina se opreşte. INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE În vederea utilizării corecte se fac următorii paşi: a) Alimentarea cu energie electrică: motorul maşinii se porneşte prin rotirea întrerupătorului general. .Întinzătorul de fir (3) este o pârghie dublă. mersul în gol ( fără material) distrugând dantura transportorului. ATENŢIE : Se va evita funcţionarea maşinii fără material sub picioruş. 6. 3. 7 – conducătoare pentru aţă. Frâna de aţă (b) este formată din două plăcuţe 1 şi 2 din oţel printre care trece aţa de sus 6. 8 – urechea acului. tragerea în jos şi tensionarea aţei de sus pentru formarea şi strângerea pasului format. la capătul căreia se află un orificiu prin care trece aţa superioară. Mosorul se introduce pe axul bobinatorului. Maşina va fi acţionată numai la apăsarea pedalei. Plăcuţele sunt presate de arcul 3 a cărui presiune poate fi reglată de la piuliţa 4 aşezată la extremitatea axului 5. după care se apasă pârghia bobinatorului cuplând astfel mecanismul bobinatorului. surplusul de aţă se va elimina manual. 4. ATENŢIE : În condiţiile în care sistemul de decuplare a bobinatorului nu functionează automat. 3 – întinzătorul de fir. dar consumul suplimentar de aţă nu este permis. b) Bobinarea aţei pe mosor: bobinatorul mosorului se găseşte fixat pe masa maşinii de cusut în dreptul curelei trapezoidale care transmite mişcarea la axul principal.

iar mosorul se scoate în sus. sistemul de reglare a pasului este disc. Operaţiile se execută în ordine inversă la introducerea mosorului şi suplimentar aţa se trece pe sub peniţa suveicii. f) Întreţinerea maşinii Este necesară îndepărtarea zilnică a scamelor adunate pe piesele exterioare din zona transportorului.6. iar cu degetul se ridică închizătorul montat pe mijlocul graifărului. REGLAREA MAŞINII ÎN VEDEREA UTILIZĂRII a) Reglarea pasului cusăturii În funcţie de firma producătoare. Mărimea pasului cusăturii este dependentă de mişcarea transportorului. trece printre discurile acestuia. Începerea şi terminarea coaserii se face numai în poziţia superioară a debitorului întinzătorului de fir prevenind astfel ieşirea aţei din ac. manetă situate pe capul maşinii sau pe masa maşinii. a plăcii acului. respectiv retragerea aţei graifărului. Pentru zonele cu ungere automată se verifică existenţa uleiului în bazinele respective. aţa inferioară e scoasă sub formă de buclă de către aţa acului.5.7) ajunge la ac (8). Înainte de începerea lucrului se face ungerea în locurile indicate în funcţie de tipul maşinii. prin orificiul transportorului. ajunge la debitorul-întinzătorul de fir (3). 4. cu ajutorul unei pensule. d) Introducerea şi scoaterea mosorului din graifărul montat pe maşină Mosorul se scoate uşor dacă plăcuţa de închidere din partea stângă a acului se trage spre stânga. din jurul graifărului. după care prin conducătorul de fir (4. . Aţa inferioară împreună cu aţa superioară se trag în spate sub picioruşul maşinii.c) Înfilarea aţei superioare Aţa de la bobină trece prin dispozitivul de frânare (1) de unde ajunge la regulatorul de tensiune (2). e) Scoaterea aţei inferioare a graifărului Ţinând aţa superioară cu mâna şi rotind încet roata volantă spre persoana de deservire. se va anunţa mecanicul de întreţinere. În cazul sesizării a orice fel de dereglări sau deficienţe punctele de ungere în funcţionarea maşinii. Forţarea maşinii dereglate sau defecte conduce la deteriorarea pieselor componente.

împletirea celor două fire se realizează la mijlocul materialului.tensionare slabă a firului de aţă din ac. Gradaţiile corespund diferitelor mărimi ale pasului cusăturii. ochiul se formează aproape de suprafaţa materialului sau chiar la suprafaţă. Se recomandă lucrul cu tensiunile aţelor reduse la minim evitând astfel strângerea materialului de cusut.tensionare corectă. legătura dintre aţe se face la mijlocul materialelor. Tensiunea aţei creşte prin strângerea piuliţei şi se micşorează prin slăbirea acesteia. . în mm. Dacă tensiunea aţelor este corectă.La maşinile de cusut piele reglarea pasului cusăturii de poate face printr -un buton aflat pe capul maşinii în apropierea roţii volant. Reglarea tensiunii aţei superioare se face cu dispozitivul de frânare a aţei. În celelalte cazuri. b) Reglarea tensiunii aţei Reglarea tensiunii aţei are o influenţă hotărâtoare asupra calităţii cusăturii. b. a. când unul dintre cele două fire este mai mult tensionat decât celălalt. Reglarea aţei inferioare se realizează prin acţionarea şurubului de strângere a peniţei suveicii. Când firul de aţă din mosor şi cel din suveică sunt bine reglate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->