P. 1
Croire 16

Croire 16

|Views: 40|Likes:
Published by Teya Miko
croi
croi

More info:

Published by: Teya Miko on Jun 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2014

pdf

text

original

4. MAŞINI DE CUSUT NASTURI Maşina de cusut nasturi este o maşină specială care funcţionează semiautomat.

Se utilizează la coaserea nasturilor cu două şi cu patru orificii sau la coaserea nasturilor cu ureche. Cusătura poate fi formată dintr-un fir sau din două fire de aţă. Maşina de cusut nasturi are ca părţi principale masa de lucru şi corpul maşinii, care este aşezat perpendicular pe masa de lucru. a) Organele de lucru sunt:  acul;  conducătorul de fir;  apucătorul;  lărgitorul;  transportorul;  fixatorul de nasture şi material;  cuţitul de tăiat aţă. Acul efectuează mişcări în plan vertical şi mişcări laterale în zig-zag. Mişcările din planul vertical realizează transportul firului prin nasture şi material, precum şi formarea buclei, iar prin mişcările laterale acul realizează prinderea nasturilor la produs prin fiecare pereche de orificii. Conducătorul de fir este de tipul cu tijă şi articulaţii şi funcţionează la fel ca cel al maşinii simple. Apucătorul şi lărgitorul funcţionează împreună, avâd funcţia de a prinde bucla formată de ac şi de a o lărgi pentru fi împletită la împunsătura următoare cu firul superior. Apucătorul are forma unui fluture şi efectuează o mişcare rotativă. În cadrul acestei mişcări, apucătorul 1 prinde bucla 2, formată de acul 3 pe care o reţine în jurul său până când acul efectuează o nouă împunsătură. Lărgitorul are funcţia să lărgească bucla reţinută de apucător şi să o depună în faţa acului pentru împletire. Pentru prinderea buclei, lărgitorul este prevăzut cu furculiţa 5, cu ajutorul căreia realizează prinderea şi deplasarea buclei. În timpul funcţionării, apucătorul efectuează o mişcare de rotaţie pentru fiecare ciclu de ridicare - coborâre a acului. În acelaşi timp, lărgitorul efectuează un ciclu de mişcări de oscilaţie de du-te-vino, în care prinde bucla şi o depune în faţa acului. Transportorul execută transportul produsului şi nasturelui de cusut în timpul coaserii. Transportorul funcţionează numai la nasturii cu patru orificii, unde este necesară deplasarea perechilor de orificii în faţa acului. Este format dintr-o placă metalică ce efectuează mişcarea de translaţie în plan orizontal. Mărimea cursei de deplasare este determinată de distanţa între perechile de orificii de coasere de la nasture.

b) Formarea cusăturii de montare a nasturelui Cusătura de montare a nasturelui poate fi executată simplă sau cu picior. Cusătura simplă se obţine trecând firul prin orificiile nasturelui şi prin material. La coaserea ambelor faze cu aceeaşi maşină de cusut nasturi. c) Principiul de funcţionare şi deservire Muncitorul are rolul să alimenteze maşina cu nasturi şi produse. după care se execută coaserea.Fixatorul presează produsul de transportorul maşinii şi fixează nasturele în poziţia de coasere. Maşina realizează şi întărirea cusăturii. aşezarea se face automat de către un mecanism care roteşte nasturele cu 90º faţă de poziţia iniţială. Procesul de coasere se desfăşoară ca şi la coaserea fără picior. să o pună în stare de funcţionare şi să supravegheze . fiind montat solidar pe acesta. Pentru formarea piciorului din cusătură. În acest sens. În timpul coaserii nasturelui. când coaserea se face cu o maşină de cusut zig-zag. Firele de coasere se depun paralel sau în cruce. totodată. Pentru rularea firului este necesară aşezarea piciorului nasturelui orizontal. Rularea se poate obţine la o maşină de cusut zigzag sau la aceeaşi maşină de cusut nasturi. în dispozitiv. maşina este dotată cu un dispozitiv sub formă de braţ. după care se execută consolidarea şi întărirea acestuia. Cuţitul are rolul de a tăia firul de aţă la terminarea coaserii nasturelui. Poziţia nasturelui pe fixator se realizează cu arcul lamelar 6. poziţionat deasupra nasturelui. În timpul coaseri i. cuţitul efectuează aceleaşi mişcări cu fixatorul şi transportorul nasturelui şi execută tăierea o dată cu acţionarea pedalei pentru fixator. pentru a se putea efectua coaserea. câte 5-6 fire în fiecare pereche de orificii. care exercită o presiune elastică pe marginile nasturelui cu ajutorul arcului 3. fixatorul efectuează aceleaşi mişcări ca şi tansportorul. Coaserea cu picior a nasturelui se realizează prin coasere simplă şi formarea piciorului. Limitarea lungimii firelor se realizează prin trecerea acestora peste braţ şi păstrarea acestei poziţii până la terminarea coaserii. Consolidarea şi întărirea piciorului la nasture se fac prin rularea unui fir de aţă pe piciorul format. având rolul să limiteze lungimea firelor în procesul coaserii. Nasturele se fixează cu fălcile 1 şi 2. aşezarea picorului se face manual. fixându-l. cu deosebirea că firele de coasere sunt mai lungi cu 3 –8 mm. montat pe transportor.

MAŞINA DE CUSUT ASCUNS face parte din categoria maşinilor speciale. plonjorul.  verificarea stării funcţionale prin efectuarea unei operaţii de coasere pe o bucată de material luată ca probă. apucător. iar poziţia acestei mişcări este perpendiculară pe direcţia de formare a cusăturii. Apucătorul este în formă de furculiţă având rolul de a prinde bucla formată de ac. Această maşină utilizată la coaserea tivurilor funcţionează cu un fir de aţă de fineţea: Nm 54/3. 5. În procesul coaserii.  punerea maşinii în stare de funcţionare prin acţionarea pedalei. La coaserea nasturilor sunt necesare următoarele faze de lucru:  cuplarea maşinii cu motorul electric prin întrerupătorul de curent. În acest sens se acţionează pedala şi se introduce nasturele în fixator.  alimentarea maşinii cu nasturi şi produse.  corpul maşinii. . pentru împunsătura următoare. La corpul maşinii sunt montate organele de lucru care participă la formarea cusăturii. Acest dsipozitiv este acţionat spre partea superioară de un arc şi poate fi coborât printr o pedală.calitatea operaţiei executate.  evacuarea produsului din maşină la terminarea cusăturii. Apucătorul este alcătuit din:  corpul 1. care realizează cusături ce nu sunt vizibile pe faţa materialului. după care se aşează produsul între fixator şi transportor. lărgitor. conducătorul de fir. Acul are formă arcuită şi se compune din aceleaşi părţi ca şi acul maşinii de cusut plane. 85/3 sau 100/4. Masa de lucru cuprinde mecanismul de acţionare şi are rolul de a susţine corpul maşinii. Este prevăzut cu şanţul lung pe partea convexă şi cu şanţul scurt pe partea concavă.  coaserea propriu-zisă a nasturelui. Partea mobilă este montată sub dispozitivul de coasere şi încorporează ridicătorul de material. pe care o depune în faţa acului. Corpul maşinii este prevăzut cu o parte mobilă. organele de lucru sunt: acul. efectuată de către arc. transportorul. Mişcarea de oscilaţie se execută de la stânga spre dreapta.      La maşina de cusut tiv. transportor şi conducătorul de fir. apucătorul. a) Părţile principale ale maşinii sunt:  masa de lucru. acul efectuează mişcări de oscilaţie în care transportă firul de aţă pe straturile de material şi formează bucla de împletire. formată dintr-o placă ce fixează materialul în procesul coaserii.

unde acul împreună cu firul. În timpul funcţionării maşinii. în sensul invers mişcării acelor de ceasornic. La formarea punctelor de cusătură. care ajută la ţinerea firului pe apucător. prevăzut cu profilul 2 şi orificiul 3 pentru montarea pe axul – suport. Ridicarea şi împingerea materialului se fac prin mişcarea de oscilaţie a organului de lucru.  braţele 2 şi 3 ce efectuează operaţia de fixare. transportorul acţionează straturile de material din faţă spre spatele maşinii şi de sus în jos. . este depusă în faţa acului. acul formează bucla. Transportorul maşinii este compus din:  suportul 1.ce formează organul de lucru. umărul 4 cu care este prevăzut braţul 3. pătrund prin cele două straturi. În timp ce acul este în afara materialului se realizează şi transportul materialului către spatele maşinii. Formarea puctului de legătură: 1 – punctele de cusătură. unde acul formează o nouă buclă şi ciclul reâncepe.  depunerea buclei în faţa acului de către apucător. Transportorul acţionează materialul în timp ce acul este în afara materialului. prinsă şi reţinută pe apucător. 2 – marginea tivului. plonjorul împinge materialul din faţă spre spatele maşinii. realizând o mişcare complexă de forma unei elipse. Plonjorul este alcătuit din corpul 1.  bucla.  la începutul cursei de retragere.  retragerea apucătorului în corpul maşinii. 3 . Procesul de formare a unui punct de cusătură se realizează astfel:  produsul îndoit (tivul) 1 se introduce în maşină.  locaşurile 3 şi 4 prin care se face montarea la pârghia transportoare. Plonjorul (ridicătorul de material) are rolul de a ridica straturile de material la nivelul acului şi de a le îndoi pentru coasere. pe lângă ac şi apucător.  sectorul dinţat 2 (montat pe suportul 1). care este prinsă de către apucătorul ce înaintează către buclă. ajutând astfel la transport.punctele de cusătură de pe marginea materialului. fiind în mişcare de oscilaţie spre stânga. tivul 1 este aşezat pe suportul de îndoire 2 şi modelat în aşa fel încât acul curbat prinde parţial stratul inferior şi întreaga grosime a tivului. O dată cu ridicarea straturilor. Pentru coasere. mai participă transportorul şi plonjorul.

iar plonjorul efectuează ridicarea materialului înainte ca acul să pătrundă în straturile acestuia. totodată. la transportul materialelor. . ajutând.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->