You are on page 1of 3

Evaluarea utilizând metoda PROIECTULUI

Termeni cheie:( proiectul, evaluare, produs, obiective, competente) Ivan Cristina Proiectul este un instrument de evaluare complex , recomandat pentru evaluarea sumativă.În timpul realizării proiectului sunt evaluate următoarele capacități/competențe:         Alegerea mtodelor de lucru; Masurarea si compararea rezultatelor; Utilizarea corespunzătoare a bibliografiei, materialelor, a echipamentelor; Corectitudinea şi acuratețea tehnică; Organizarea ideilor şi materialelor într-un raport; Calitatea prezentării; Sa-si asume responsabilitatea lucrului in echipa; Sa castige increderea in sine , in fortele proprii.

PROIECT INTERDISCIPLINAR Clasa a IX-a Discipline implicate:Tehnologia Informatiei, Romana,Istorie Dezvoltarea competentelor de utilizator, de aplicare a cunostintelor in domeniile Informatica/Tehnologia informatiei Timpul de realizare a proiectului este de patru saptamani,finalizarea acestuia a coincis cu perioada de alegere a elevilor de clasa a-VIII-a a liceelor la care vor studia. Scopul – produsul final(brosura) a fost distribuita elevilor din clasa a VIII-a de la scolile din localitate. Obiective operationale –sa cunoasca si sa utilizeze editorul de texte MS Word si functiile sale, -sa realizeze o pagina web a liceului; -sa realizeze actiuni de documentare , colectare, clasificare si alegere a informatiei; -sa-si valorifice experiente proprii in realizarea de articole , albume foto,estetica produsului; Obiective afective: Ivan Cristina

Estetica materialului prezentat(2pct). in vederea prezentarii materialelor: Clasa are 20 de elevi impartiti in 4 echipe a cate 5 elevi sarcinile pentru fiecare echipa au fost . Ivan Cristina . Strategiile didactice abordate in realizarea proiectului sunt in general strategii activparticipative . cainvatarea prin descoperire. Produce material bogat si edificator(3pct). . invatarea prin cooperare.fotografii (5fotografii). Este original in modul de prezentare(2pct).si a sarcinilor fiecarei echipe.. sala de sport. interior. centrate pe elev. -dezvoltarea capacitatii de a prezenta in maniera personala realizarile #Realizați o broşură si o pagina web despre şcoala la care studiați cu titlul „Învațați la şcoala noastră” (titlu ales împreună cu elevii).observatia . investigatia . -echipa sa editeze brosura si sa printeze cateva exemplare pentru prezentarea formei finale. în care să prezentați şcoala la care studiați elevilor de clasa VIII-a ce vor termina ciclul gimnazial si vor opta pentru unul din liceele din localitate.sa realizeze o pagina web cu un scurt istoric si prezentare text (1 pagina) . sali de clasa).internat. .sa realizeze un album foto al liceului ce cuprinde 15 fotografii ale liceului si diferite locatii ale acestuia ( exterior. Un punct din oficiu.cultivarea unei atitudini de respect fata de scoala unde studiaza si de activitatea acesteia de a educa elevii. Evaluarea proiectului Criterii de evaluare a proiectului:      Respecta tema data (2pct).sa construiasca un slide-show de prezentare a scolii de 10 de slide-uri cu imagini si texte .problematizarea. a echipelor. Principalele etape parcurse in vederea elaborarii proiectului:  Stabilirea modalitatilor de lucru.sa se documenteze despre istoricul si realizarile liceului intr-un documentar de 3 pagini . laboratoare. . cu accent pe metode si procedee. Obiective comportamentale: -formarea deprinderii de a lucra in echipa .

Iasi .Ed. Muşata Bocoş. Mariana Pintilie-Metode moderne de învățare-evaluare. ClujNapoca.2008. Jean Vogler-Evaluarea în învățământul preuniversitar.Piteşti.Teoria şi metodologia instruirii. Ivan Cristina .Eurodidact.Tg-Jiu 2012-2013. 2003.Teoria şi metodologia evaluării.Bibliografie: 1.note de curs. Paralela 45. 3.2000.Ed. 2. Sorin. Polirom. Ed. 4. Vârtop A.