P. 1
Fenilcetonurie

Fenilcetonurie

|Views: 79|Likes:
Published by Ana-Maria Rosca
Fenilcetonurie
Fenilcetonurie

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Ana-Maria Rosca on Jun 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2014

pdf

text

original

Referat la embriologie si genetica

Fenilcetonuria

Irimia Tudor Filofteia AMG I A

un aminoacid prezent în alimente. de apariția unei întârzieri mintale cu instalare progresivă (numită și oligofrenie fenilpiruvică). fenilalanina se acumulează în sânge în timp ce cencentrația tirozinei scade. în absența tratamentului adecvat. un alt aminoacid. cunoscută și sub numele de hiperfenilalaninemie. inclusiv în România. Analizele ulterioare au arătat că substanța avea aceeași temperatură de fuziune ca și acidul fenilpiruvic. La bolnavii cu fenilcetonurie gena responsabilă de sinteza enzimei fenilalaninhidroxilază este mutantă. . în 1934. după numele celui care a descoperit-o și care a fost unul dintre primii medici care au efectuat un studiu biochimic aprofundat al bolii. Teste chimice efectuate au arătat că reacțiile chimice cu această substanță determinau formarea de benzaldehidă și acid benzoic ducând la concluzia că substanța conținea un inel benzenic. Boala are transmitere autozomală recesivă. el a cerut unui mare număr de medici din regiunea înconjurătoare orașului Oslo să testeze și urina altor pacienți cu întârziere mintală.Fenilcetonurie Fenilcetonuria *phenylketonuria (abreviată PKU) în engleză. Analizând urina a doi copii cu întârziere mintală (un frate și o soră). În Norvegia această maladie este încă numită „boala lui Følling”. Istoric Fenilcetonuria a fost descoperită de către medicul norvegian Ivar Asbjørn Følling. există programme de screening neonatal pentru depistarea precoce a fenilcetonuriei. afectează un nou-născut din 16. phénylcétonurie în franceză+ este o boală genetică gravă determinată de o tulburare a metabolismului fenilalaninei. Aceasta a dus la descoperirea aceleiași substanțe la alți 8 pacienți. Această variantă este diagnosticată prin testul de încărcare cu BH4 care permite normalizarea totală sau parțială a concentrației de fenilalanină. substanță caracterizată destul de rudimentar la epoca respectivă. În 1953 Horst Bickel a propus tratamentul prin regim alimentar iar în 1963 Robert Guthrie a creat testul de depistare în masă (screening) la nou-născut . Genetică În hepatocite (celulele ficatului). Există și o variantă rară a bolii în care fenilalaninhidroxilaza este normală și în care coenzima tetrahidrobioptenină (BH4) nu este sintetizată. La bolnavii cu fenilcetonurie nu se poate realiza transformarea fenilalaninei în tirozină. În unele țări. o enzimă numită fenilalaninhidroxilază determină transformarea fenilalaninei în exces în tirozină. Această boală.000 și este responsabilă. care a observat că hiperfenilalaninemia (HFA) este asociată cu o întârziere mintală. Excesul de fenilalanină în sânge este toxic pentru sistemul nervos și perturbă dezvoltarea creierului copilului ducând la întârziere mintală. ceea ce înseamnă că ambele alele sunt mutante la indivizii bolnavi. indicând astfel că aceasta era substanța care se găsea în urină.

cu analiza funcției tiroidiene sau cu depistarea altor boli metabolice. în general. Ea poate.000 și 1:30. Au fost identificate peste 500 de alele mutante ale acestei gene ce determină sinteza de proteine cu activitate enzimatică mai mult sau mai puțin importantă. Testul lui Guthrie est eun examen simplu. după numele lui Robert Guthrie. Astăzi. de asemenea. medicul care a realizat pentru prima dată acest test. Dacă acesta indică un rezultat anormal. rezultând în final tulburări neuropsihologice grave.Diminuarea concentrației tirozinei duce la scăderea producției de melanină ce determină tenul pal și decolorarea părului și ochilor. să determine diminuarea sintezei unor proteine cerebrale. Excesul de fenilalanină este transformat în fenilcetone (în special în acid fenilpiruvic) care sunt excretate prin urină (de aici și numele bolii). care duce la diagnosticarea sigură și în timp util a unei boli grave pentru care există o strategie clară de tratament adaptat. care este folosit din 1966. Testul lui Guthrie este doar un test de screening. Diagnostic Recoltarea de sânge de la nou-născut pe o hârtie specială în scopul realizării testului Guthrie pentru detectarea fenilcetonuriei. permite în fiecare an diagnosticarea a 8 – 10 cazuri noi. determinând astfel forme mai mult sau mai puțin grave ale bolii. Gena care determină sinteza enzimei fenilalaninhidroxilază este localizată pe cromozomul uman 12. Boala este ușor de diagnostic în perioada postnatală prin prelevarea unei mici cantități de sânge cu ajutorul cărei se realizează testul lui Guthrie. Fiziopatologie Fenilalanina în exces pătrunde în creier și provoacă anomalii ale substanței albe de tipul demielinizare. Prevalența bolii este mai ridicată în Turcia și mult redusă în Finlanda sau în Tailanda. ieftin și simplu. Epidemiologie Prevalența bolii este între 1:3. Elementul esențial este examinarea tuturor nou-născuților încă din primele zile de viată.000. În Austria acest test de screening. diagnosticul fenilcetonuriei reprezintă un exemplu tipic de depistare precoce a unei boli specifice. alte teste sunt realizate pentru confirmarea bolii și precizarea tipului înainte de instituirea tratamentului: . fără complicații. În trecut diagnostic era stabilit prin identificarea unor anumite simptome și prin prezența în urină de produși alternavi ai metabolismului. Transpirația și urina indivizilor bolnavi au un miros specific datorat prezenței de cetone. combinată. cazuri ce sunt tratate corespunzător. Depistarea neonatală a fenilcetonuriei este un examen de rutină în multe țări industrializate. Tipul predominant de mutație depinde de localizarea geografică. În Germania testul lui Guthrie a fost înlocuit cu testul prin spectrometrie de masă în tandem ce permite diagnosticarea la nou născut și a altor anomalii metabolice ale aminoacizilor sau a altor boli congenitale curabile.

Valori Concentrația fenilalaninei în sânge și urină Fenilalanină (mg/100ml) În plasmă În urină Concentrație normală 1 . dozarea biopterinei și neopterinei în urină și determinarea activității enzimatice a dihidropterinreductazei în globulele roșii pentru a exclude o fenilcetonurie atipică la care tratamentul este diferit. Analiza permite identificarea bolii la făt. legume feculente (fasole. În cadrul acestui regim sunt permise numai fructele. În acest caz riscul fătului de a avea boala este de 50% (fătul primește obligatoriu o alelă mutantă de la mamă – care este bolnavă – și în jumătate de cazuri alela mutantă de la tată). . mazăre). Ea poate fi determinată. etc. Alte modalități de tratament sunt în studiu: încărcarea cu aminoacizi neutrii care ar permite. ouă. Performanțele la testele neuropsihologice depind de aceiași parametri. legumele și bomboanele gelificate. adesea puțin asemănătoare. Tratament Copilul bolnav poate avea o dezvoltare cerebrală normală dacă urmărește un regim sărac în fenilalanină. fenilalaninamoniuligază. Diagnosticul prenatal poate fi realizat la mamele bolnave de fenilcetonurie prin analiza lichidului amniotic obținut prin amniocenteză. Acest regim este foarte sever și adesea dificil de urmărit.10 30 Concentrație la bonav 15 . pește. test de încărcare cu tetrahidrobiopterină. în restul cazurilor fiind heterozigot normal. administratrea caesteia pate permite un regim mai puțin strict. El implică eliminarea tuturor alimentelor ce conțin fenilalanină: carne. Produsele interzise pot fi înlocuite cu produse de substituție. Dezvolatrea cerebrală este cu atât mai normală cu cât regimul este mai riguros și cu cât concentrația sangvină a fenilalaninei este mai scăzută. maioneză. cartofi.1000 Gravitatea fenilcetonuriei este direct corelată cu concentrația fenilalaninei în sânge. fătul poate fi bolnav doar dacă tatăl este heterozigot (este purtător sănătos al unei alelel mutante). diminuarea trecerii fenilmalaninei în sistemul nervos centra sau creșterea degradării fenilalaninei prin administrarea unei enzime. Terapia genică este o altă cale importantă. lapte și derivate din lapte. Acest regim trebuie suplimentat cu aminoacizi esențiali pentru a evita carența acestora datorită regimului strict. testele la modele animale fiind promițătoare. pâine.cromatografie pe coloană.. cereale. de asemenea. În funcție de rezultatul testului de încărcare cu BH4. în funcție de doza de fenilalalnină tolerată în regimul alimentar. Boala fiind autozomal recesivă.63 300 . cel puțin teoretic.

Fenilcetonuria maternă Când femeile cu fenilcetonurie sunt însărcinate. o întârziere a creșterii. Atunci când concentrația fenilalaninei este menținută scăzută pe timpul sarcinii riscul nou-născutului de a avea anomalii congenitale nu este mai crescut decât cel al unui nou-născut cu o mamă fără fenilcetonurie. Unele cercetări au arătat că alimentația nou-născuților cu fenilcetonurie exclusiv la sân poate compensa efectele deficienței. Femeile bolnave de fenilcetonurie nu prezintă un risc suplimentar de complicații în timpul sarcinii. Femeile bolnave de fenilcetonurie care doresc un copil trebuie să scadă concentrația fenilalaninei sangvine înainte de a fi însărcinate și trebuie să-și controleze în mod regulat concentrația acestei pe tot timpul sarcinii. În acest caz. printr-un regim strict controlat de un dietetician și prin dozări sangvine periodice . concentrațiile ridicate ale fenilalaninei în mediul intra-uterin matern putând determina ca fenilalanina să traverseze placenta. Nou-născuții cu fenilcetonurie pot fi alăptați la sân. nou-născutul poate să prezente o cardiopatie congenitală. este esențial pentru sănătatea fătului ca nivelul concentrației fenilalaninei să fie menținut scăzut înainte și în timpul sarcinii. o microcefalie și un handicap intelectual. chiar dacă în timpul periaodei de alăptare mama terbuie să respecte un regim strict pentru a conserva o concentrație scăzută a fenilalaninei. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->