You are on page 1of 64

ISSN 1450-5010

J KP
Pedaggusok s szlk folyirata

2006.

janur februr

Pedaggusok s szlk folyirata X. vfolyam 1. szm, 2006. janurfebrur Szerkesztbizottsg /lanovi urednitva: Bori Mria, dr. Gbrity Molnr Irn, Hajnal Jen magiszter, dr. Hzsa va (irodalmi szerkeszt/knjievni urednik), dr. Ills Tibor (Etvs Lornd Tudomnyegyetem), dr. Pics Hajnalka, Sos Edit (felels szerkeszt/odgovorni urednik), Szlas Tmea (kziratgondozs), Szke Anna, dr. Zsolnai Anik (Szegedi Tudomnyegyetem), Beszdes Istvn (mszaki s mvszeti szerkeszt/tehniki i umetniki urednik). A laptancs tagjai/Savet lista: Miskolczi Jzsef (elnk), dr. Bnyai Jnos, dr. Pintr Jnos (alelnkk), Grgo Francikovi, dr. Horvth Mtys, Kucsera Gza, dr. Losoncz Alpr, Ninkov Irn, Pet Istvn, Priboj Potrebi Vesna, dr. Szllsy Vg Lszl, Varj Potrebi Tatjana, dr. Zolnai Albert. Lektor: Blint Irn. Rezm/Rezime: Tiberije Kopilovi, Szlas Tmea. Szerkesztsg/Urednitvo: 24400 Subotica, Age Mamuia 13/II., tel./fax: (024) 554-184, e-mail: ujkep@tippnet.co.yu. Kiad/Izdava: Vajdasgi Mdszertani Kzpont Szabadka, Vojvoanski centar za metodiku Subotica. Elnk/Predsednik: Sos Mihly. Kszlt/tampa: Grafoprodukt, Szabadka/Subotica. Az j Kp az interneten: www.ujkep.tippnet.co.yu

Tartalom Tanulmnyok, kutatsok Zsolnai Anik: A ktds szerepe a gyermekek szocilis fejldsben Tudomny Egy rban Hzsa va: A hangot csend veszi krl (Rgi, nmegrts, vajdasgi irodalom) Knyvismertet Kich Katalin: Kiadvnyok, melyek megrvendeztettek Mlt, jelen s jv egysgben lttatsa Papp Gyrgy: Andri Edit: Kontrasztv mondatszervezds-vizsglatok goston Pribilla Valria: Megrte, mert ,,...egyms nlkl sttben vagyunk" Jzsef Attila Vetlked Zentn Tth gota: letszerbb problmk s vitakultra (Br Ibolya Csillag Ferenc: Osztlyfnki mhelytitkok. Bp. Flaccus Kiad, 2005) Hivatsunk eszkztrbl Romi Gizella: Tanulink s az elektronikus kommunikci felmrs Pap gota: A globalizci tkrben Pap gota s Dencs Tnde: Tkrt elnk! avagy a Tkr Vajdasgi Magyar Mentlis Sznhzrl Pedaggusportr Hzsa va: Ltszlag msrl, mgis minden rla szl Tati va: Kedves Andrs kollgnk A Tantkpz Kar hallgatinak tollbl Halsz Tnde s Molnr Katalin: Az oktats s nevels, mint foglalkozs, a kreatv tanr szerepe Irodalom Varga Attila: Tovasikl kavics Hrkosr Jzsef Attila-emlkv a Dlvidken Szmunk szerzi

17 20 21 23

27 35 39 42 45

46 56 58 64

Ketts szm. ra 100 dinr.

Tanulmnyok, kutatsok

3
Kulcsszavak: ktdsi hl viselkedsi hajlam proszocialits Tema se samonamee naroito operativnim nastavnicima ali i roditeljima zbog svoje neprolazne aktuelnosti. Vezanost je ugaoni kamen u socijalizaciji linosti i poinje veoma rano na relaciji majka-dete. Kasnije se mrea ove vezanosti proiruje i produbljava . Porodica je najznaajnija ali rastom dece-kola, pubertet adolescencija donosi nove veze. Autor vri sistematizaciju vezivanosti poto usmereno istrauje ovaj fenomen, da bi zakljuila nepohodnost da nastavnici temeljnije upoznaju ovu materiju kako bi mogli pozitivno delovati tamo gde primete da aci imaju smetnje zbog kidanja tih veza, neuzvraenih ljubavi idr.

A ktds szerepe a gyermekek szocilis fejldsben


Zsolnai Anik

A ktds, mint azt az etolgiai s humn kutatsok bebizonytottk, alapvet szerepet jtszik a szemlyisg fejldsben. Lnyege a proszocialits, amely a ktd felek vdettsgt, tmaszt, biztonsgt s segtst szolglja. A ktd felek szmthatnak egymsra, bzhatnak abban, hogy nzetlenl vdelmet, segtsget kapnak egymstl (NAGY, 2000). Az emberek ktdsi hajlama rkltten klnbz erej, de a krnyezet hatsai gyngthetik vagy ersthetik ezt a velnk szletett ksztetst. Pldul szlk nlkl vagy elhanyagol szlk esetn mr igen korn srlhet a ktdsi hajlam, ami aztn elszigeteldshez, elmagnyosodshoz vezethet. Csecsem- s kisgyermekkorban a csaldi ktdsi hl a dominns, ami azonban a gyerekek nvekedsvel kiegszlhet ms ktdsekkel is. Ilyen lehet pl. az vnhz s a tanthoz val ktds, vagy az iskolban kialakul barti ktdsek sora. Egy gyerek ktdsi hlja 6-8 esetben gazdagnak, 4-5 esetben megfelelnek, 2-3 esetben szegnyesnek mondhat (Nagy, 1997; 2000; ZSOLNAI, 1989; 1998). Vannak olyanok, akik csak egyetlen ktdssel rendelkeznek, ami azrt veszlyes, mert a kapcsolat megsznse elmagnyosodst, esetleg aptit eredmnyezhet, s akadnak teljes vkuumban lk is, akiknek egyltaln nincsen ktdsk. A ktdsi hl gazdagsga, jellege s ereje alapveten meghatrozza a szocilis viselkedst. A fejletlen szocilis kszsgek s kpessgek mgtt leggyakrabban a csaldi kapcsolatok, fleg a korai anya-gyermek ktds elgtelensge hzdik meg. Empirikus kutatsok sora mutatta ki, hogy a bizonytalan ktds anya-gyermek viszony krosan hat a gyermek szocilis fejldsre. Az ilyen gyerekeket alacsony motivltsg s teljestkpessg, beilleszkedsi zavarok jellemzik. Ezzel szemben a biztos ktds anya-gyermek kapcsolat pozitvan befolysolja a gyermek szocilis fejldst. Ezek a gyerekek pozitv nkppel, magas motivltsggal s teljestmnnyel rendelkeznek, szocilis kapcsolataikban pedig sikeresek.

KTDS
A ktdsnek szmos meghatrozsa ismert. A szakirodalom leggyakrabban az attachment (ragaszkods) megnevezst hasznlja r, amely elssorban az anya s gyermeke kzt kialakult ers ragaszkodst jelli. BOWBLY szerint, aki az egyik legnagyobb szaktekintly a ktdsekkel foglalkoz kutatk krben a ktds kzelsg keresse s fenntartsa egy msik szemllyel (Bowlby, 1969, 52.o.). E definci nyomn sok pszicholgiai tanknyv s kziknyv a csecsemnek azt a hajlamt nevezi ktdsnek, hogy gondozi kzelsget keres, s aminek meglte sorn biztonsgban rzi magt (ATKINSON s mts., 1994). Vannak kutatk, akik a ktdsre a bond (ktelk) szt hasznljk, amely az anya s gyermek kzti ers kapcsolaton kvl ms szocilis ktelkekre is rvnyes.

Zsolnai Anik E defincikbl kitnik, hogy a szakemberek tbbsge a ktdst csak mint szemlyek kztti ragaszkodst definilja, holott llatokhoz, nvnyekhez, trgyakhoz s rtkekhez ugyangy ktdhetnk, mint embertrsainkhoz. Az eddigi kutatsok fknt a szemlyek kztti ktdsekre, dnten pedig az anya s gyermeke kztt meglv ers rzelmi ktds megismersre koncentrltak, gy a ms tpus ktdsi kapcsolatok ltrejttrl s mkdsrl nagyon kevs informcival rendelkeznk. A kutatsok egyrtelmen bizonytjk, hogy az emberek kztti ktds rkltt viselkedsi hajlam (Nagy, 2000). A viselkedsi hajlam olyan rkltt pszichikus komponens, amely sajtos viselkedsre ksztet. A ktdsi hajlam elemei rkltt szocilis felismer mechanizmusok, ezeken bell fajtrsfelismer mechanizmusok (mintzatok). A fajtrs valamely fajspecifikus szagrl, alaki, formai, viselkedsi stb. jellemzirl az evolci eredmnyeknt rkltt mintzat (felismer mechanizmus) jtt ltre, s minden egyed (egy vagy tbb) fajra jellemz fajtrsfelismer mechanizmussal szletik. (Nagy, 1997, 63.o.) A csecsemben a legfontosabb a felntt emberi arc rkltt fajtrsfelismer mechanizmusa. Az emberi arcot sematikusan brzol kpre minden ms vizulis ingernl gyakrabban s pozitvabban reaglnak az jszlttek. A ktds ers rzelmi kapcsolatot jelent, amelyet viszont szmos motvum hozhat ltre s tarthat fenn. Ezek kzl a legfontosabbak a bizalom, a ragaszkods s a szeretet (Nagy, 2000). A ktds a felttlen bizalmon nyugszik, hogy bzhatunk a msikban, hogy felttlenl szmthatunk r minden szituciban. Ha ez a felttlen bizalom meginog a felek kztt, akkor slyos konfliktusok alakulhatnak ki kzttk, amely sok esetben a kapcsolat felszmolshoz vezet. A ragaszkods a kellemes szocilis lmnyek s tapasztalatok alapjn alakul ki a felek kztt. A j lmnyek az attraktv attitdket, a negatv, kellemetlen rzsek viszont a ktd fllel szembeni averzv attitdket fogjk gyaraptani. Amilyen mrtkben n a pozitv vagy a negatv attitdk szma, olyan mrtkben n vagy cskken a ragaszkods ereje. A ragaszkods mrtke sem egyforma a ktds folyamatban. Knnyebb valakit megnyerni magunknak, mint megtartani, ezrt a kialakult ragaszkodst llandan polni kell, nehogy a negatv attitdk kerljenek tlslyba a pozitvakkal szemben. A ktds rzelmi alapja a szeretet, amely kifejezi a ragaszkods erejt, mintegy megtestesti a ktdst. A szeretet rzse valstja meg a ktds rzelmi kommuniklst. A szoros s tarts ktdsnek a szeretet fontos, de nem kizrlagos jellemzje (Nagy, 2000). A ktds legfbb funkcija a proszocialits, a msik fl segtse. Ebben a folyamatban a vdelem s a tmasz a legfbb sszetev. A vdelem, amely biztonsgot, biztonsgrzetet nyjt a ktd feleknek, a tmasz pedig, amely annyit jelent, hogy a ktd felek minden krlmny kztt szmthatnak egymsra. A ktdsek irnyukat tekintve klcsnsek vagy egyoldalak. A legtbb ktds klcsns, de vannak ez all kivtelek is. Ilyen pldul a tanr s dik kztti ktds vagy a viszonzatlan szerelmek egyoldal jellege. Az is rdekes, hogy gyermekkorban sok gyermek gondolja gy, ha ktdik valakihez, akkor ez a ragaszkods a msik fl rszrl is klcsns (ZSOLNAI, 1989).

A ktds szerepe a gyermekek szocilis fejldsben A ktds erejt tekintve gynge, ers, nagyon ers s tlz/tapad lehet. A gynge ktds ltalban a ktds kialakulsnak kezdetn jellemz, de a ktds megrekedhet ezen a szinten. Az ilyen kapcsolat felbomlsa nem jr konfliktusokkal, pszichs feszltsgekkel. Az igazi ktds viszont mindig ers vagy nagyon ers, megszakadsa slyos konfliktusokkal, pszichs megrzkdtatsokkal jr. A tapad ktds ltalban egyetlen szemlyre korltozd szlssges fggst jelent, amelynek megsznse slyos lelki krosodst okozhat a ktd flben. A ktdsnek klnbz fajti klnbztethetk meg. Vannak szli, barti, rokoni, szexulis ktdsek. A ktds egy sajtos fajtja a pedaggiai ktds, amely a pedaggusok s tantvnyaik kztt alakul ki (Nagy, 2000). A gyermekek szocilis fejldse szempontjbl meghatroz, hogy szilrd, biztonsgot nyjt, tarts ktdsben ljenek, hogy biztos s lland vdelemben, gondoskodsban rszesljenek, s hogy llandan rezzk a feljk irnyul szeretetet s ragaszkodst.

HELYESBTS
Mesemotvumok Kosztolnyi Mostohjban. rtelmezstredk egy regnytredkrl cmet visel dolgozatom egyik megllaptst miutn megltsom szerint flrerthetbben fogalmaztam, illetve a tanulmny egsze szempontjbl fontos rszkrdst nem emltettem a kvetkezkkel egsztenm ki: DR (DVAVRI) ZOLTNt kveten (KOSZTOLNYI DEZS [1965] Mostoha s egyb kiadatlan mvek. Jegyz. Dr Zoltn. Szabadka, Forum. 7-8.) a Kosztolnyi-szvegek npszerst kiadsnak sok vtizeden t gondozja, RZ PL is kzreadja a szveget, az j Tkr cm hetilapban (Kosztolnyi Dezs (1978) Esti megtudja a hallhrt. = j Tkr 1978. 12. 24. 11.). A kzlt rst a Mostoha egy lehetsges rszleteknt, kvzi kezdeteknt aposztroflja annak kzreadja, ksr tanulmnyban (Rz Pl (1978) Egy ismeretlen Kosztolnyi-rs. = j Tkr 1978.

KTDS S SZOCILIS VISELKEDS


A korai ktds-kapcsolatokat s a ksbbi szocioemocionlis viselkedst sszevet tanulmnyok sok bizonytkkal szolglnak arra nzve, hogy az egyn szocilis fejldse folyamatos csecsemkorban, kisgyermekkorban s vodskorban (MATAS s mts.,1978; WATERS s mts., 1979; SMITH s HART, 2004). Matas s munkatrsai 18 hnapos gyerekeket osztlyoztak ktds-kapcsolatuk minsge szerint, s azt talltk, hogy a bizonytalanul ktd gyermekek kevsb voltak kooperatvak, lelkesek, kitartak, s ktves korukban a problmamegold feladatokban kevsb voltak kompetensek, mint a biztosan ktd gyermekek. Waters s munkatrsai (1979) az egyni alkalmazkodst figyeltk meg a gyerekek 15 s 42 hnapos kora kztt, s azt talltk, hogy mind a kezdemnyezkszsget, gyessget, kortrskapcsolatok mlysgt mr skln, mind az ego erssgben magasabb rtkeket kaptak a biztosan ktd gyerekek. A korai ktdsi mintzatok meghatrozak a gyermekkor ksbbi szakaszaiban is, s nagy hatst gyakorolnak arra, hogy a gyerek mikppen birkzik meg az j tapasztalatokkal s lmnyekkel az elkvetkez vekben. Ebben a korban a gyerekek tbbsge j krnyezetbe, vodba kerl, ahol a csaldi ktdsek mellett j, szoros kapcsolatok alakulhatnak ki az vnvel, ksbb a trsakkal. A harmadik letv betltse utn a legtbb gyereknl nmi cskkens figyelhet meg az anyhoz val ktds erssgben, azonban ez most is kzponti szerepet jtszik letkben. Pl. ha egy vodskor gyerek trsaival jtszik s valami rossz trtnik ekzben vele, azonnal visszatr desanyjhoz vagy az azt helyettest szemlyhez, keresve vele a kzvetlen kapcsolatot, a vdelmet. A korai ktds minti szoros kapcsolatban llnak azzal is, hogy a gyerek hogyan prbl megoldani szmra j problmkat, helyzeteket. Egy vizsglatban kt v krli gyerekeknek eszkzk hasznlatt ignyl feladatokat adtak. Egyes problmk a gyerekek kpessgeivel sszhangban voltak, mg msok meghaladtk azokat. Azok a gyerekek, akik 12 hnapos korukban biztosan ktdek voltak, lelkesedssel s ki-

6
12. 24. 11.), utalva a Winter Sndor nv megjelensre, valamint azon szrevtelre, miszerint Esti Kornl alakja is felbukkan a tredkben. Meg kell azonban jegyeznnk, hogy az emltett novella s a Mostoha kzt alapvet tematikai eltrsek akadnak, mint pldul Winter felesge hallnak oka. Az a mozzanat ugyanis, hogy a tredkben vrmrgezs okozza majd az anya hallt nem pedig spanyolntha, mint az Esti megtudja a hallhrt-ben szereppel fog brni a mesei allzik elemzsnl, hisz a Csipkerzsika-motvum beplst fogja jelezni. Mindez pedig a tematikai klnbsgen tl szerkezetbeli vltst is mutat, ekknt a kt szveg szoros sszefggsre vonatkoz llts vlemnyem szerint megkrdjelezhetv vlik.
Dr. Arany Zsuzsanna

Zsolnai Anik tartssal prbltk megoldani a problmkat. Amikor nehzsgekkel kerltek szembe, nem srtak s nem lettek haragosak, hanem inkbb a jelen lv felnttl krtek segtsget. Azok a gyerekek viszont, akik korbban bizonytalan ktdsek voltak, meglehetsen eltr mdon viselkedtek. Knnyen frusztrltt s dhss vltak, nem vettk figyelembe vagy visszautastottk a felnttektl rkez segtsget, s gyorsan feladtk a feladatmegoldsra irnyul prblkozsokat (Matas, Arend s STROUFE, 1978). Egy msik vizsglatban vods kor gyerekek (hrom s fl ves) trsas viselkedst figyeltk meg, akiknek ktdseit tizent hnapos korukban elzetesen felmrtk. A korbban biztos ktdst mutat gyerekek lettek csoportjaik vezeti. Kezdemnyezek voltak a csoporttevkenysgeknl, azokban aktvan rszt vettek, a tbbi gyerek kereste velk a kapcsolatot, szvesen jtszottak velk, elfogadva azok vezet szerept. A bizonytalan ktds gyermekek visszahzdtak a trsas helyzetektl, a kzs tevkenysgekben val rszvteltl pedig vonakodtak. Az j helyzetekben btortalanul viselkedtek, cljaik elrsben sem voltak hatkonyak (Waters, WIPPMAN s Sroufe, 1979) Ezek a vizsglatok azt mutatjk, hogy azok a gyerekek, akik biztos ktdssel rendelkeznek a csecsem-s kisgyermekkorban, jobban fel vannak vrtezve az j lmnyekkel, problmkkal s kapcsolatokkal val boldoguls eszkzeivel. Ennek kt magyarzata is lehetsges. Az egyik az, hogy a kora gyermekkori ktdsek minsge kzvetlenl felels a problmamegoldsban s a trsas kszsgek terletn ksbb tapasztalt fejlettebb kompetencirt. A msik magyarzat szerint azok az anyk, akik nagy odaadssal s figyelemmel, szeretettel elgtik ki gyermekeik csecsemkori szksgleteit, jl ltjk el az anyai feladatokat vods kor gyermekeik esetben is. Btortjk ket nllsgi trekvseikben s prblkozsaikban, mindig kszek a segtsgre, ha szksg van r. A kt magyarzat nem zrja ki egymst, st valszn, hogy mind a korai, mind pedig az aktulis szl-gyermek viszony meghatrozza, hogy milyen lesz a gyermek szocilis kompetencija. A kisiskolskor jelents vltozsokat hoz a gyermekek szocilis kapcsolatainak alakulsban. Ebben az letkorban jellegzetesen talakul a szl s a gyerek kztti kapcsolat. A gyerekek nvekv rdekldssel fordulnak ms felnttek, kortrsak, bartok fel. A kapcsolatok bvlse figyelhet meg, ami egyrszt a gyerektrsakra, msrszt a csaldon kvli felnttekre vonatkozik (VAJDA, 1997; 2005). A tanthoz fzd ers ktds nagyon fontos szerepet jtszhat a gyerek letben ebben a korban, de a kortrsak szerepe is jelents mr ekkor. Az iskolai vek haladsval a bartok egyre fontosabbak lesznek a gyermekek szmra. Az a kortrs, aki egyszer csak gy vletlenl ott lt a homokoz msik sarkban, az iskols gyerek letnek kzppontjv vlik. A korai, egyirny viszony a kortrsak kztt sokkal kooperatvabb, megrtbb klcsns kapcsolatt alakul. A tevkenysgben, a tanulsban rejl rm magasra szkik a bartok, haverok, csapattrsak jelenltben. Mire a gyerekek a serdlkor kszbre rnek, a bartok mr fontos s teljes bizalmat lvez trsakk lesznek. Hat s tz ves kor kztt a gyermekek kt vilgban kezdenek el ltezni. Az egyik az otthon s a csald vilga, a msik pedig a kzssg s a bartok vilga. S ez az

A ktds szerepe a gyermekek szocilis fejldsben egsz gyermekkoron t gy van, egszen a serdlkorba benylan. Mr a serdlkor elejn megfigyelhet, hogy a gyerekek egyre kevsb rzik szksgt, hogy szleik tancst kvessk, s ha egy kortrsuk tancstl teljesen eltr tancsot ad egy szl, akkor is inkbb az elst kvetik. Ebben a korban a gyerekek sokkal szvesebben tltik idejk nagy rszt trsaikkal, mint szleikkel, s problmikat is inkbb velk beszlik meg. Csecsemkorban s a gyermekkor kezdetn a gyerekek mg szorosan ktdnek szleikhez. Az iskols vek alatt a csald s a bartok kt klnll vilga mg mindig bksen megfr egyms mellett, a gyermekkor vgre azonban ez a kt vilg nagy valsznsg szerint ssze fog tkzni. Serdlkorban a gyermeki ktds cskken a szlkkel szemben. Ms felnttekkel ugyanilyen, de nha mg ersebb rzelmi ktelkben van a serdl, a szexulis vonzds is egyre ersebb vlik benne ms nem trsai irnt, barti kapcsolatai pedig minden eddiginl nagyobb jelentsggel brnak szmra. A bartsgok mr kisebb korban is fontos szerepet jtszanak a gyerekek letben, de mg 8-9 ves korban ez a gyerekek beszmoli szerint fknt klsdleges tnyezk, klcsns elnyk alapjn jn ltre, addig a serdlkorban a bartsg lnyege a feltrulkozs, a klcsns megrts. Mg a 11-12 ves kor gyerekek szerint a legfontosabb, hogy a bartok viszonozzk a segtsget, legyenek kedvesek egymshoz, 16-17 ves kor krl mr az rzelmi tmogats nyjtsa a legfontosabb szempont (Vajda, 1997). A serdls kt szlssges esete, amikor a kamasz rzelmileg elszaktja magt szleitl, vagy kptelen ktds kialaktsra csaldjn kvl. Ennek ellenre a kamaszok tbbsgre az a jellemz, hogy tovbbra is ersen ktdnek csaldtagjaikhoz, viszont a ms felnttek, a kortrsak, bartok s/vagy a bartnk igen fontos szerepet jtszanak letkben. Ezt tmasztja al sajt empirikus vizsglatunk is, amelyet 1995/96-ben vgeztnk (Zsolnai, 1998). A mrsben sszesen 338 12 s 16 ves tanul vett rszt. Az ltalnos iskolai minta ltszma 218 f, a kzpiskols pedig 220 f volt. A vizsglat eredmnyei azt mutatjk, hogy a gyerekek t-hat szemlyhez ktdnek szorosan, akik kztt a szlk s a bartok elfordulsa a leggyakoribb. Az letkor emelkedsvel azonban kzel hromszorosra n azoknak a szma, akik semmilyen csaldi ktdsrl nem szmolnak be. Az is meglep, hogy a tanulk 98,9%-a egyetlen tanrt sem emltett meg, akihez szorosan ktdne. Ez a dbbenetes adat egyrtelmen jelzi, hogy a tanroknak jelenleg milyen kevs szerepk van tantvnyaik ktdseinek formlsban.
Irodalom

A pedaggiai kutatsok lehetsgei s feladatai


Az emberi ktdssel foglalkoz kutatsok kzl eddig a legtbb eredmnyt a pszicholgia mutatta fl. Ezek a vizsglatok fknt a korai gyermekkorban kialakul csaldi ktdsekre irnyultak, dnten pedig az anya s utdja kztti ktds megismersre koncentrltak. Az tvenes vek vgn megindul etolgiai s humnetolgiai megfigyelsek szintn sok informcival szolgltak a ktds ltrejttnek s mkdsnek feltteleirl. A felhalmozott ismeretek sokasga ellenre a pedaggia eddig nem fordtott kell figyelmet a gyermekkori ktdsek vizsglatra, a ktds

Atkinson, R. L., Atkinson, R. C., Smith, E. E. s Bem, D. J. (1994): Pszicholgia. Osiris-Szzadvg Knyvkiad, Budapest. Bowlby, J. (1969): Attachment and loss. Vol.1. Attachment. Hegarth Press, London. Konta Ildik s Zsolnai Anik (2002): A szocilis kszsges jtkos fejlesztse az iskolban. Nemzeti Tanknyvkiad, Budapest. Matas, L., Arend, R. A. s Stroufe, L. A. (1978): Continuity of adaptation in the second year. The relationship between quality of attachment and later competence. Child Development, 49. 547-556. Nagy Jzsef (1997): Ktdsi hl s nevels. Iskolakultra, 9. 61-71. Nagy Jzsef (2000): XXI. Szzad s nevels. Osiris Kiad, Budapest. Smith, P. K. and Hart, C. H. (2004): Childhood social development. Blackwell, England. Vajda Zsuzsa (1997): A trsas kapcsolatok s a viselkeds fejldse kisiskolskortl serdlkorig. In.: Mszros Aranka (szerk.): Az iskola szocilpszicholgiai jelen-

8
sgvilga. ELTE Etvs Kiad, Budapest. Vajda Zsuzsa (2005): A csaldtagok s msok szerepe a gyermek nevelsben. In: Vajda Zsuzsa s Ksa va (szerk.): Nevelsllektan. Osiris Kiad, Budapest. Waters, E., Wippman, J. s Sroufe, L. A. (1979): Attachment, positive affect, and competence in the peer group: Two studies in construct validition. Child Development, 50. 821-829. Waters, E. and Sroufe, L. A. (1983): Social competence as a developmental construct. Developmental Review, 3. 79-97. Zsolnai Anik (1989): A gyermekkori ktdsek vizsglatnak lehetsgei. Pedaggiai Szemle, 5. 430-437. Zsolnai Anik (1998): A szocilis kompetencia fejlettsge serdlkorban. Magyar Pedaggia, 3. 187-210. Zsolnai Anik s Jzsa Krisztin (2002): A szocilis kszsgek kritriumorientlt fejlesztsnek lehetsgei. Iskolakultra, 4. 12-20.

Zsolnai Anik nevel hatsban rejl lehetsgek feltrsra, holott a klnbz kutatsok bebizonytottk, hogy a gyermekkorban kialakul ktdsi hl meglte, hinya vagy elgtelensge lnyegesen befolysolja az emberek szocilis viselkedst s a szemlyisg szocilis fejldst. Az eddigi pszicholgiai s etolgiai ismeretek birtokban olyan szles kr pedaggiai kutatsokat kellene vgezni, amelyek eredmnyeknt megismerhetnnk az intzmnyes nevels korcsoportjainak ktdseit, ktdsi hlit, valamint a ktdsek alakulst befolysol tnyezket. A ktdssel foglalkoz szakirodalombl tudjuk, hogy a ktdsek alakulsban hrom fordulpont van. Az els a msodik harmadik letv krl kvetkezik be, amikor az anya s gyermeke kztt meglazul a szoros testi kapcsolat. A msodik fordulat az iskolba jrs kezdetvel esik egybe, a harmadik pedig a serdls korra tehet. Ezekben a peridusokban a gyereknek alkalma nylik ktdsnek els trgya (ez legtbbszr az anya) mell vagy helybe j ktdsi trgyakat keresni. Az vn, a tantn, a j bart, majd az els szerelem mind lehetsgek, hogy az anyhoz fzd kapcsolat lazuljon, s jabb kapcsolatok ltesljenek. A pedagginak e kt idszakra, a kisiskolskori s a serdlkori ktdsek alakulsra kell koncentrlnia egyrszt azrt, mert a gyerekek tbbsgnek els ktdsi trgya mell vagy helybe olyan szemly kerl, akinek valamilyen kapcsolata van az iskolval, ahov a gyerek jr. Ez lehet valamelyik tanr, osztlytrs, iskolatrs stb. Msrszt a pedaggusnak a gyerekekkel szembeni magatartst nagyban segten, ha ismernk tantvnyaik ktdseit. Ehhez ki kell dolgozni azokat a mdszereket, amelyekkel a tanr knnyen s megbzhatan feltrhatja a rbzott tanulk ktdsi hljt. Az gy kifejlesztett mreszkzk segtsgvel a pedaggus megtallhatja azokat a tanulkat, akiknek fokozott segtsgre van szksgk ktdsi hljuk gazdagodsa, pozitv irny vltozsa rdekben. A legfontosabb feladat az, hogy az ilyen tanulkat egy-egy pedaggus felkarolja, megprblja kialaktani a klcsns ktdst kzte s a gyerek kztt. (Termszetesen erre csak akkor van md, ha megvan az egyms irnti kezdeti szimptia). A kialakult ktds alapjn a tanr indirekt mdon elsegtheti tantvnya ktdsi hljnak gazdagodst, pozitv irny mdosulst (Nagy, 2000). A ktdsi hl pozitv irny alaktsnak egy msik tja a szocilis kompetencia fejlesztse ltal valsulhat meg. A szocilis kpessgek s kszsgek fejlesztsnek ma mr szmos bevlt mdszere ismert. Sajnos Magyarorszgon ezek mg nem igazn terjedtek el, kevs olyan szocilis kszsgfejleszt program van, amely az iskolai foglalkozsok szerves rszeknt mkdik, s amely a hangslyt nem a mr meglv interperszonlis problmk cskkentsre, hanem a megelzsre helyezi (KONTA s Zsolnai, 2002; Zsolnai s JZSA, 2002). Az ilyen irny fejleszts kt szempontbl is elsegti a ktdsek fejldst. Egyrszt j lehetsget knl a gyerekeknek arra, hogy a ktds termszetrl, szereprl lmnyszeren, nmagukra vonatkozan szerezzenek ismereteket, msrszt a fejleszt foglalkozsok sorn alkalmuk van trsaik, tanraik jobb megismersre, ami elsegti a ktdsi hlk gazdagodst, pozitv irny mdosulst.

Tudomny egy rban

9
Sloena literatura materija pod analitikom lupom odraava stanje i definie upitanosti, kada je re o maarskoj duhovnoj produkciji u Vojvodini. Autor teksta, po obiaju, veoma miniciozno lista po dogaajima, pokuavajui ekstrapolacijom odrediti nastupajue. Poloaj u regiji (koji je postao frekventan termin evropske politike misli i prakse) te samorazumevanje apostrofira se poev od pitanja o sutranjici do toga da se mora menjati nain itanja i razumevanja dela. Oznaavanje regije kao relativno zatvorenog sistema otvara problem protoka informacija (uprkos mogunostima kompjutera)to vodi u ustajalost i letargiju. Autor osea oteavajue okolnosti otvoreno ukazuje na njih i njihovu refleksiju u sferi duha. Brine je hod vremena iji ishodi znaajno uslovljavaju perspektivu mlade generacije.

(Rgi, nmegrts, vajdasgi irodalom)


Hzsa va

A hangot csend veszi krl

Eladsomnak ezt a lrai cmet adtam: A hangot csend veszi krl. Radsul nem krdsnek szntam. Mikor ezt a cmet sztnsen lejegyeztem, hirtelen nem is gondoltam vgig a stratgit, illetleg egyszeren az motoszklt bennem, hogy az 1990-es vek, valamint a mai vajdasgi irodalom hangja s visszhangja pillanatnyilag olyan problma, amely foglalkoztat. Lergott csontnak tnik minden, ami rgi, gyis tanulja mindenki, gyis beszlnk rla, mondhatnnk, holott ez sem igaz, mert a rgit is meg kellene vitatni, t kellene rtkelni, de azt hiszem, ez nem ennek az eladsnak a feladata. Pillanatnyilag az aktulisrl szeretnk beszlni. Mikor erre a cmre esett vlasztsom, gy gondoltam, hogy az 1990-es vekben ennek az irodalomnak kicsit ersebb (vissz)hangja volt. Most is van valamifle hangja, st megllapthat, hogy polifon ez a hang, igazn sokfle, noha tbbnyire csend veszi krl. Nagyon sokszor feltesszk a krdst (hallgatimmal gyakran szoktam errl beszlgetni, vitatkozni), hogy vajon olvassuk-e egyltaln a vajdasgi irodalmat. Ezt a problematikt jelzi a metaforikus, kicsit patetikus cm, amely egybknt msknt is megkzelthet, pldul gy, ahogyan VASAGYI MRIA interpretlta a csendet a Silentium albumban. Vasagyi Mria kiemeli, hogy a hang mindig fl a csendtl. Igen fl. A hang a csendtl. A szerz manapsg a knyvterjeszts hinytl, az agyonhallgatstl retteg. HANNES B HRINGER t is idzhetem (Ksrletek s tvelygsek. 1995), aki azt mondja, hogy a csendben hallatszik csak a hang. Ez is igaz. A hang sehol sem kezddik s vgzdik, viszont mindig valami zajba torkollik. Koncentrlni akkor tudunk igazn, ha csend van, ha adott a csend felttele. Ilyenkor ugyanis oda kell figyelnnk arra a bizonyos hangra, amely jelen esetben ppen a mi rgink magyar irodalmnak ritkbban megszlal hangja. Az elvndorls csendje mostanban sokszor rtelepszik a hangra. Ennek jegyben kezdem el fejtegetsemet, amelynek alcme a kvetkez:

RGI, NMEGRTS S A VAJDASGI IRODALOM


Az alcm csak a kulcsszavak miatt fontos, ezek a kulcsszavak is mr-mr sztereotpik. Egy kis knyvet hoztam magammal, amelyet merszsge miatt rdemes emlegetni. 1944-ben (a kiads vnek feltntetse nlkl) jelent meg SZENTELEKY KORNL Krnikk cm ktete (Dlvidki Magyar Kzmveldsi Szvetsg, jvidk, HERCEG JNOS utszavval), amely egy alapkrds felvetsvel indul. Ez az alapkrds gy hangzik: Mi lesz holnap? Ha az olvas fellapozza a knyvet, ez a Peer Gynt-i krds kti le figyelmt.

10

Hzsa va 1922-ben tette fel Szenteleky a holnapot rint, ltszlag sztereotip krdst, majd egy vzlatot (A holnap vzlatknyve) is ksztett, amely szerint a trsadalomban centrifuglis s centripetlis erk mkdnek. Mi lehet ma s mindenkor aktulisabb krdsnk, mint ez, valban mi lesz holnap? Tvlatos-e ez az irodalom, mennyire nehz a holnap-elgondols, hogyan alakul Eurpa holnap-trkpe? Tvlatos-e ez az irodalom, amelyikrl most sz lesz, s amely tbb nevet visel? NMETH I STVN , J UHSZ E RZSBET s a tbbiek sokat rtak magrl a nvads problmjrl (lsd jugoszlviai magyar irodalom, vajdasgi magyar irodalom, dlvidki magyar irodalom vagy egyszeren pldul rgirl beszlnk). A rgi az utbbi idben nagyon divatos sz, a Kzp-Eurpa-kutats helyezte klnsen eltrbe. Ha rgiban gondolkodunk, akkor a rgi zrt s nyitott is lehet. A mi rgink mostansg elgg bezrult. Szentelekynek is ez jelentette a megoldhatatlan problmt. Hogyan kell Trianon utn zrt rgiban lni, s megkezdeni valamit, ami a kln fejlds tja, valami olyat, amit maga sem akart huzamosabb ideig elismerni? Sokig a kisebbsg eurpai megvltst vrta, a kvlrl jv megoldst kereste, erre Herceg Jnos emltett utszava is kitr. Jelenleg megint itt vagyunk a meglehetsen zrt rgiban, ahova beszorultunk a balkni hbork idejn, s bekerltnk az Eurpai Uni rvn. A zrt rendszer legfbb ismertetjegye az informcicsere hinya. Az irodalom szempontjbl persze van tjrs, az internetes vilgban brgy dolog lenne a teljes bezrtsg felvetse. Mgis tapasztaltuk, mennyire rtalmas az irodalom s a kultra szempontjbl, ha pldul nagyon belterjes, hatros helyzetben lnk. (A magam szmra ironikus mdon dzsentri tempnak szoktam a zrt szituciban megnyilvnul magatartsformkat nevezni.) A zsartnoki helyzetben mindenki mindenkit ismer, s ha brl, akkor ebbl a szempontbl teszi. Ez mindenkori s elkerlhetetlen kvetkezmnye a bezrtsgnak, a fogyatkozsnak. UTASI CSABA mr az 1960-as vekben rtekezett arrl, hogy milyen is az a megmrettets, milyen is az a kritika, amely olyan felttelek mellett keletkezik, ahol tlzottan kzelrl ismerik egymst az rintettek. Az elzrtsg a provincializmus, a dilettantizmus veszlyeit is hordozza, errl a problmrl SZIRMAI KROLY szerkeszti tevkenysge s a kritika-vitk rgyn tbb jelents tanulmny szletett. A Krnikk cm Szenteleky-ktet egyik legrtkesebb cikke az Ifjsg s irodalom (1931), amely a ttovn elindul emberek jvkpt, az irodalom sszetart erejt indokolja, valamint ebben az rsban tallhat Szenteleky egyik legszebb szava: az ellendls. Az ifjsg tevkenysgrl mondja: Sok ellendls, formtlansg, zavarossg van ebben a ksrletezsben, de a szndk tiszta, nemes s hatalmas, ezrt valsznleg megtallja a legjobb formit. () Az ifjsg nem tud paszszv olvas maradni, ezrt maga is rszt kr az irodalmi munkban. Nem a hrnvrt, mg kevsb anyagi elnykrt, hiszen ezek ma mr egyre jobban eltvolodnak az igazi irodalomtl. Kzismert Szenteleky Kornl szemllete, hogy ennek a rginak, ennek a trsgnek nincs az erdlyihez mrhet hagyomnya. A hagyomnyrts szemszgbl ezrt fontosak BORI IMRE vagy CSORBA BLA olvasknyvei. ULF HANNERZ tanulmnyai vetik fel annak jelentsgt, hogy a rgi hogyan fr hozz sajt kulturlis hagyomnyhoz/rksghez.

A hangot csend veszi krl A vajdasgi irodalom mai olvasja azt tapasztalja, hogy a szvegek (s most a mr ismert rk mellett a fiatalok szvegeire is gondolok) egyre tbbet utalnak a mtoszra, a magnmitolgira. Gondoljunk a legismertebb pldkra, TOLNAI loklis verseire! A hrom unoka (a csehovi rtelemben) hrom nvrr vlik. Ha a lrai alany a pincbe megy fteni, akkor valamifle pincei Orpheussz vltozik t. A szabadkai Tolsztoj utca egy lap indtsa ltal (jra)mitizldik, a legaprbb trgyak is ellpnek, vagyis amint a lrai alany valamit felfedez, azonnal beindul a mtoszkeress folyamata. (Magn)mtoszok szletnek, a kpmsok kpmsai lpnek mkdsbe, felvethet a mitopolitika, valamint az egymst erst mitologmk problematikja (v. JACQUES DERRIDA. Ld. mg: LOSONCZ ALPR: A mtosz brlata? In: Eurpa-dimenzik. 2002). Az n merleges mozgsplyn halad. Mg alcmek is jellik az emltett vltst. JUNG KROLY Mogorva Hphaisztosz (2002) cm versesktetnek alcme: Utazs a merlegesen: hattydalok, el- s leszmolsok. Hogyan rtelmezhet a mozgsirny vltozsa? Megjelenik pldul az ima. Az egyn elkezd imdkozni a szlfldrt, elkezd emlkezni, ahogyan PAPP DNIEL tette, amikor Tndrlaknak nevezte tvolbl felidzett szlfldjt. Nmeth Istvn 2000-ben ezt a cmet adja ktetnek: Ima Tndrlakrt. A tndrlak-effektus, vagyis a merleges mozgsplya vgl kivezet a bezrtsgbl, valami elvont, bels, lelki tvlatot jell. Tolnai Ott nevhez a Pompeji-effektus kapcsoldik, a kulcssz itt az emlkezs tvlata. A Mi lesz holnap? teht a Mi maradt meg bennem? krdssel prhuzamosan vethet fel. HARKAI VASS VA verse (Triptichon. A vros bejratnl. 2001) az szks felhkarcol ltvnya nyomn emeli ki a kvetkez zrjeles reflexit: (vilg- s ezredvgi Pompej). Jung Kroly Szent levl cm verse (alcm: Igaz intsek s jslatok) a bnk miatt elrejtett imdsg gesztust nyomatkostja, BOGDN JZSEF lrai alanya az elmenkrt mond imt. Mi az, ami kivezet ebbl a hatrossgbl? A konklzi szvegekkel bizonythat: a mtoszi dimenzi, a vertiklis mozgs valban kitrsi lehetsg. Nagyon gyakori motvuma /metaforja irodalmunknak a csillag, illetve a semcsillag (Jung). Elkezdtem keresni s olvasni ezeket a csillag-szvegeket, mivel mind inkbb a tvlat kezdett rdekelni. Most kt pldaszveget (fljegyzs-rszletet) szeretnk bemutatni. Milyen is a regionlis perspektva csillag-szempontbl? Nmeth Istvn: Fekete csillag rszletek (Llekvesztn. Fljegyzsek az ezredvgrl. 2002) Mostanban sokat foglalkoztatnak a csillagok. A csillagok llsa, a csillagok jrsa. Gyjtm a csillagokkal kapcsolatos kifejezseket. () A rgiek fl mg csillagz g borult. Ott volt azon az gen minden csillag s csillagkp, az esthajnali, a Gnclszekr, a Fiastyk. Miflttnk viszont stt, bors az g: csillagtalan. Egy ilyen gen hogyan vlasszunk magunknak csillagot? () Itt be is fejezhetnm. De ha mr idig eljutottam, elmondom mg, hogy tallkoztam ezzel a fekete csillaggal a sajt nevem felett is. Nem angol szvegben, mg csak nem is szerbben. Magyar olvasknak kellett megmagyarzni, hogy az a cso-

11

Tolnai Ott nevhez a Pompeji-effektus kapcsoldik, a kulcssz itt az emlkezs a tvlata

12

Hzsa va dabogr, akinek a neve fl fekete csillagot biggyesztettek, jugoszlviai, vajdasgi vagy dlvidki r. Mert a nagyvilgban, a vilgirodalomban tl picinyek vagyunk, a legjobbjaink is csak porszemek; idehaza meg abban a kicsiny vilgban, amelyben gy gondoljuk, hogy mindnyjan otthon vagyunk - befed bennnket a fekete csillag remnytelen sttsge. Juhsz Erzsbet: A kisebbsgi r helyzetrl (Esti fljegyzsek. 1993) m, nemcsak rni, olvasni is tanulni kell. Olvasni (akr vajdasgi magyar rk mveirl lett lgyen is sz) sohasem lehet (kisebbsgi) feladat, vagy program. Az olvass tanulsa s gyakorlsa igny krdse; vagy megteremtdik, vagy sem. Nem knny mindennek a vgre jrni () Szeretnm vigyz szemeimet a csillagos gboltra vetni, megkeresni a Szaturnuszt, a Jupitert, a Cassiopejt, a Vgt, az Albarnt, vagy ami szmomra a Novk Antalhoz hasonlan felfokozott, de javarszt megoszthatatlan lmnyt jelent: rni, vagy olvasni. S ebben a pillanatban eszembe villan mg Novk Antal lnya, aki levve szemt a tvcsrl a csillagos g vgtelenjt kmlelte, mg mindig szdlve e tvlatoktl, gy shajtott fel: , de messze vagyunk. A csillag-tvlat teht felfokozott, vteszi kzrzetet sejtet. Felismerhet a szvegkzi pozci, az els idzet Petfi-allzija, valamint a msik szvegrszlet Novk Antal-hasonlata, vagyis KOSZTOLNYI idejtmlt, trstalan srszegi szerepljnek csillagkeresse, lnynak rcsodlkozsa s a Batsnyi-parafrzis, amely a csillagos gbolt vltozsaira utal (vzszintesbl itt is merleges irny lett!). Mindkett csillagvizsgl szveg. Nmeth Istvnnl a csillagtalansg, a mozdulatlan fekete csillag dominl, a reflexi kiemeli, hogy kirekesztett, idegen messzesgben, megvilgtatlan szituciban vagyunk. Magyarorszgon nem ismerik a kisebbsgi sorsban l rk sokasgt, (a tbbi hatron tli orszgban sem!), jllehet az olvass nem ismer hatrokat. Juhsz Erzsbet szvege nevesti a csillagokat (azonban a messzesg lekzdhetetlen), st a szveg egyes rszletei a nyelvhasznli kordt hangslyozzk, azt, hogy az anyanyelvi kifejezkszsg fejlesztsnek lehetsgei is korltozottak. Bels nzpontbl szintn a csillag-messzesg vlik dominnss, hiszen a vajdasgi rnak nincs olvasja, megbecslse, csak egy bizonyos hatrig tekinthet rnak. A csillag orientcis (irnyultsgi) metafora, a felfel irnyultsgot pedig ltalban pozitvumknt rtkelik. KVECSES ZOLTN kognitv nyelvszeti megkzeltse az interpretci nehzsgeire utal, amikor kiemeli, hogy a trbeli irnyok mindegyike ktplus (2002: Metaphor. A Practical Introduction; 2005: A metafora. Gyakorlati bevezets a kognitv metaforaelmletbe). Az idzett szvegek csillag-metafori az egyirnysg vgyt, m a felfel trs, a fldi ktttsgektl val elszabadulsi ksrlet kudarct, a nyelven tlisg problematikjt rtelmezik. Hasonl ambivalencia tapasztalhat KONCZ ISTVN Holdfnyben cm versben vagy SZATHMRI ISTVN A hold s a sziget (nnepnapok. 1995) cm leszboszi emlket idz, holdra vgy novelljban, amelyben flfel mr nincs rtelme nzni. A novellazrlat vzija a kettssget, a

A hangot csend veszi krl vggyal val leszmolst nem rtelmezi: s akkor ltom. Szapph holdfnyben mossa a hajt. Majd kifsli, hosszasan. s amerre nz, minden srga. Arany. s jtszik a hrokon. Majd tovaszkken knnyedn. Megy a haj. s tudom, arra, messze, hbork dlnak. Nzem a ltvnyt. s nincs mit mondani. Az irnyultsg (magval az olvass irnyultsgnak) problmjval vitatkozik pldul PAP JZSEF Varzsigk betrendes oszlopsora cm verse, amelynek mindhrom szmozott oszlopsora 37 felszlt md (tbbes szm, msodik szemly) igbl ll ssze. A szerzi utasts gy szl: Hbork s ms rontsok ellen Elmondani naponta egyszer hajnali vagy esti szrkletben Olvashat balrl jobbra, jobbrl balra, fntrl le, lentrl fl
DANYI ZOLTN przjban a por utal a lent s fent (kpi sma!) kt plusra (A por szeme), a por vgl hall-tvlatot nyit. KONTRA FERENC Gimnazistk (2002) cm regnynek utols fejezetben a kt vilg kzttisgt a mennyezet almahjszer levlsnak lombeli kpe, a menedk eltnse, majd tovbbi sztszrt, trps lomkpek rzkeltetik. A felfel irnyultsg metaforival prhuzamosan a sllyeds ltomsai is kibomlanak.

13

Danyi Zoltn przjban a por utal a lent s fent kt plusra

*
Megszaporodtak a cmszveg viszonyba belp mottk. Ha verseket, regnyeket, esszket olvasunk, ltalban valamilyen idzettel, mottval tallkozunk. Nmeth Istvn a Hzioltrban Milan Kundera-, a Hegyalja utca cm peremvidki napljban William Blake-mottt, VGEL LSZL a Parainesisben Goethe-mottt, Jung Kroly Hphaisztosz-ktete sok Pilinszky-mottt alkalmaz, amelyeknek tbbnyire metaforikus, rtelemfeltr funkcijuk van (KULCSR-SZAB ZOLTN). A hsg lrai hangja a magunkban hordott rtk megtartsval, az irnia viszont a tnkenysg felismersvel, a mozgssal kapcsolhat ssze. Valaki megmosolygott, mikor elszr hangslyoztam az utols msfl vtized itthoni magyar irodalma vonatkozsban a hsget, pedig csak az 1990-es vekben kzlt szvegekre, a vd gesztusra, fordulatra, az rk kls nzpontbl idejtmltnak tekinthet szavra utaltam. A szerepcsere rdemel figyelmet: a szlfld lett htlen az nhez. Mg a tkozl fi pldzatt is talaktotta ez az irodalom, oly mdon, hogy nem a fi, hanem az atya lett tkozl, hagyta el a fit. A nzpontok talakulnak, mindez j rtelmezsi tvlatot adhat. Az ellenplus, a msik nzpont lehetsge is megvan, a Fakutya sem alszik. Most nem csak LEWIS CARROLL galibt okoz, rhg Fakutyjra utalok (lsd pldul HRS ENDRE interpretcijt!), hanem az j Symposion rksgre, MONOSZLY DEZS A boldogsg knyszere cm novelljra (1969), illetleg az jraolvass idszersgre.

14

Hzsa va Elgondolkodtat a regionlis kultra problmja, az a tny, hogy mennyire nem ismerjk, nem olvassuk egymst. A Szenteleky kort kutat rbred pldul az Erdlyi Helikonnal folytatott kommunikcira, felfigyel a vitkra, a visszajelzsekre, a Kve-kritikkra, BORSODI FERENCnek a jugoszlviai egyetemi ifjsgrl szl beszmoljra, amelynek lehangoltsgra Szenteleky reflektlt stb. Korunk olvasja legfeljebb egy-kt erdlyi vagy felvidki rt tud megnevezni. Az erdlyiek, a felvidkiek sem ismerik irodalmunkat, kultrnkat. Nincs meg az tjrhatsg, holott nagyon kellene. Nemrgiben a Falufnia cm EX Symposion-szmmal (2003. 42-43.) jrtk a Vajdasgot a szerkesztk. Ha a folyirat szvegeit tanulmnyozza az olvas, azonnal rjn, hogy valjban az aprsgok s a rszletek rtelmezse, st elklntse mennyire fontoss vlt (v. LOVAS ILDIK: Kicsi tengerem. Bcska-prza), hogy az jbartok szekercje hogyan foszlatott el egy tanyt, s hogyan vlt veszendv a valaha jvbe mutat jvidki Balzs vagy Atila Novosadski nv (v. BALZS ATTILA: Cuniculus vitae). Azzal, hogy a szlfld vdelme aktuliss lett, ismt ellp (gyakran ironikus, parodisztikus nzpontbl) a couleur locale problmja (nyakig a couleur locale-ban), noha ez mr nem az a prbeszd (v. Harkai Vass va jraneklse: kcok alatt. 1995). Fontos pldul, hogy az nnek van-e vrosa, vagy nincs. jvidk neve klnsen akkor jelent meg, amikor a vrost bombztk. rdemes megnzni, hogy 1999-tl hny szveg nevesti jvidket s a vros helyi szneit, klnsen a napljegyzetek. Irodalmunk megnevezi Szabadkt, Palicsfrdt s a Tisza-partot is stb. A Bnt/Bnsg-szvegek teleplsnevei az thangoldssal, a rom, az elmls, a kietlensg ltomsaival fondtak ssze. Tbbszr hivatkoztam arra, hogy Nmeth Istvn Hzioltra (1996) egy tragacsot elbort szemetes kupac ltvnyval rekonstrulja az egykori kpzdmnyt, Jugoszlvit, valamint a rejtzkd Eurpt, a Balknt. Nmeth Istvn rja: Vgl itt lthat az ajt mellett a kovcsmhely fldjn a hz egyetlen girhes, gths macskjnak az tkezasztala. Ez az asztal egy fldre tertett Magyar Sz-oldal, tlknt rhelyezve egy flnyitott, MITROS sonkakonzerv-doboz, tnyrknt pedig egy fodros szl, zld zomncos virgcserpalj. () Mr csak
A MHELY KZPS RSZE

marad, jllehet tarkasgnl fogva tlthatatlanabb, mint az elz rszek voltak. Leginkbb egy hatalmas faluszli szemttelepre emlkeztet. Azzal a klnbsggel, hogy itt minden kacat a helyre van rakva, teht valamifle rend uralkodik a limlomok elkpeszt tmkelegben. A mhely kzepre lltott tragacs alig ltszik ki a rajta s mellette flhalmozott kartondobozoktl. () Itt mr csak ezek az res kartondobozok kpviselik azt a kpzdmnyt, amelyet nhny vvel ezeltt Jugoszlvinak neveztek. De itt rejtzkdik Eurpa is. Azt hiszem, nem sokat kell hozzfzni ehhez a rvid rszlethez. Egy imaginrius Jugoszlvia keletkezik, m ott rejtzkdik Eurpa is, a szemtkupacban a kosz s a rend egyszerre uralkodik. *

A hangot csend veszi krl 2000 krl vesztesglistk kszltek, lehangoltsgot okozott az rk elvndorlsa. A legtbb r, kivtelt csak nhnyan kpeznek, Magyarorszgra kltztt t, anyanyelvi kzegbe. Mirt fontos ez neknk? Az anyanyelvi s az irodalmi mintk vltoztak. Klnsen rtkesek azok a ktetek, amelyek az elvndorls hatrhelyzetben szlettek. Egy ideig vita folyt arrl, hogy az elvndorolt szerzk egyltaln hova tartoznak, hogy aki elment, az a mi rnk-e, vagy sem? Azt hiszem, nem kellene mr ezzel foglalkoznunk, nem szlva arrl, hogy ha GION NNDOR trtnelmi regnyeit vagy a hagyatkbl fennmaradt novellkat, Szathmri Istvn, BOZSIK PTER, Balzs Attila s msok przjt, FENYVESI OTT lrjt nzzk, akkor kiderl, hogy kvlrl, kls szemmel, ms nzpontbl ltnak bennnket, ltjk nmagukat. Egyesek, pldul Szathmri Istvn stlusban is megfigyelhet a vlts. Tl sokat foglalkoztunk a hanyatlstrtnettel, mikzben taln nem sszpontostottunk elgg az jra, a fiatalok eslyeire, a vilg vrkeringsre. jra rtk az utazs, a llektani utazsra, az irnyultsg dilemmira is gondolok, meg egyltaln az utazs interpretcijra. Vagyunk valahol. De vajon hol? Rgztett helyzetben vagy tkzben? NAGY ABONYI RPD Esti Kornlja esetben a ktlakisg kapcsn nyomatkoss vlik az idegensg folytonos tapasztalata. trtkeldik a peremvidk s a peremkultra fogalma, az rtkelsek sorn eltrbe kerl a komparatv eljrsmd. Kzp-Eurpa s Pannnia irodalmi hagyomnyunknak kt kulcsszava. Szlettek itt is kzp-eurpai s Pannnia-nekek, ha tredkesen is, de megjelent Juhsz Erzsbet posztumusz Hatrregnye, egyre inkbb sszellthat egy j kulturlis sztr. gy ltom, hogy az 1990-es vekben a lrai s az esszterms emelhet ki, s a kor termszetesen kedvezett a helytrtneteknek, a naplrsnak, a rvidprznak, amelyek sznvonala meglehetsen eltr. Fellnklt a magyar npmesegyjts, mozgalomm vlt a dikok szmra szervezett mesemond verseny, fejldtt a nprajztudomny. Megszaporodtak a publicisztikai szvegeket tartalmaz ktetek, a szubjektum a mikrokzssgek fel fordult. jabban pedig a regnyek is kezdenek megjelenni. A korfaggat, nmegrtsre, szerelmi boldogsgra vgy n a vlasztalan (a nemvlasz is vlasz?), alig mozg, bcszsokkal teli vilgban kalldik, s nazonossgra vgyik: Jung Kroly: Knny szl, dallam A kort faggatom, melyben lnk. Korod, korom. Akarom, nem akarom, Gyakorta van ez gy. Korom hull koromra, Tartva gy hazafel, S karom lelne br, A tvol egyre tvolodik. Ma sem tudom, ki vagy. Meg sem tudhatom mr.

15

Itt mr csak ezek az res kartondobozok kpviselik azt a kpzdmnyt, amelyet nhny vvel ezeltt Jugoszlvinak neveztek. De itt rejtzkdik Eurpa is

16
Elg ltezsed tnye, Ha be nem zrul minden hatr. Majd csak tavaszodik, Knny szl jn majd taln: Gyors futam a hangszereken, Mieltt a dallam felhangzana. Vrhat bcszkodsok, Vagy csak titkos tvozs. Nem szlva senkinek.

Hzsa va

A szl-metafora vltozatossgra (pl. bjti szelek, knny szl, dermeszt szl stb.) plda a kvetkez (JANUS PANNONIUSSZal dialgusba hozhat) ars poetica is: Koncz Istvn: Mrcius, kltszet, skizofrnia (Hd, 1995) A kertekben mr vrzik a kis mandulavirg, rzsaszn erekben halk jaja fzsan permetez s borzad alant a mrciusi f a dermeszt szlben. Visszanz tvozban a vers, dszeit hagyja, s azt is aki majd tovbb hazudja Ki tudja? Taln akrmilyen is pp ez a kltszet dolga. * Ha sszefoglalnm, amit nem kell sszefoglalni, akkor mindssze arra utalnk, hogy flvillantottam nhny szempontot, igyekeztem lttatni azokat a dimenzikat, amelyeket akkor ltunk majd tisztn, ha kijutunk a mostani trsvonalbl. Folytonosan a tvlatot keressk. Keressk a mitolgiai hsket, keressk a mi mtoszunkat, a megllapodst, a lehetsgeket. Hogy flnk-e a hangtl? Erre mindenkinek ignye van, annak is, aki olvas, valsznleg annak is, aki nem. Az irodalom fogalma kitgult, egsz kultrval kezdtnk olvasni szvegeket, ri opusokat. A mdia-sokk, a szmtgpes effektusok, a giccs integrldsa, az zlsbeli konformizmus, a folyirat-kultra vltozsa stb. ma mr olyan problmk, amelyekrl nyltan beszlnk. Azt kvnom, hogy minl tvlatosabb befogadsra, minl tbb olvas megszltsra legyen lehetsgnk, s hogy a kvetkez elmefuttats a mrl, a fiatalok s a kultra kapcsolatrl szljon, mert jabban egyre inkbb jelen vannak. k pedig ezt krdezik: Mi van ma?

Knyvismertet

17
Kiadvnyok: Tborosi Lszl: Zenta sporttrtnete; Barokk a Vajdasgban; letjel vknyv 8.; DNS Veliki je doprinos humanizaciji odnosa u drutvu kada se naie na nadahnuti govor o zadovoljstvima, koje neko izdanje/izdanja pruaju itaocu od struke. Da bi se ovo desilo mora se poznavati sinteza prolosti, sadanjosti i domiljene budunosti. ivalj koji pripada univerzalnoj maarskoj kulturi ima svojstven senzibilitet za ova pitanja, budui da u pozadini ima bogatu tradiciju. Pojava izdanja koja tretiraju vana polja kulture, pogodno su sredstvo za ouvanje postojeih vrednosti koje su pole putem zaborava ili propadanja. Osetan je apel autora da se valja okrenuti restauraciji optepriznatih vrednosti u prolosti namesto kia koji naalost, osvaja prostor. Izdanje sportskog ivota u Senti viestruko je znaajno, to vai i za posleniki in "letjel"-a kao i za asopis DNS-a.

Kiadvnyok, melyek megrvendeztettek


MLT, JELEN S JV EGYSGBEN LTTATSA
Kich Katalin

Az elmlt v utols harmadban nhny igen rdekes s rtkes kiadvny jelent meg gtjunk alatt, melyeket szvesen vett kzbe a mveldstrtnsz, merthogy ilyen vonatkozsai is vannak ezeknek a publikciknak. Meg az is lnyeges volt szmomra, hogy klnbz trgykrk egy-egy szegmentumt dolgoztk fel a szerzk, ilykppen a folyamatossg ppgy jelen van ezekben a munkkban, mint a kezdemnyezs, bizonytvn, hogy immr taln lassan jra megteremtdnek a felttelek arra, hogy a vajdasgi magyarok mveldstrtnetnek egyegy fehr foltja eltnjn, mikzben a multietnikus ktdsek is kirajzoldnak, igazolvn azt, hogy mg a vajdasgi magyarsg az egyetemes magyar kultra alakulstrtnetnek menetben egy sajtsgos helyet foglal/foglalt el, ugyanakkor a krnyezetnek hatsa is kimutathat ezekben a folyamatokban. A msik, szmomra relevns megnyilvnuls akkppen is megmutatkozik, hogy a mlt a jelennel karltve vlik lthatv, st a jv fel tart kibontakozs tvonalai is kirajzoldnak, pl. a DNS legjabb szmnak okn. De lssuk csak, melyek azok a kiadvnyok, melyekrl ezttal kvnok nhny gondolatot elmondani. Mindenekeltt a Zenta sportlete okozott nagy rmet nekem, melynek szerzje TBOROSI LSZL, s melyet a Duds Gyula Mzeum- s Levltrbartok Kre adott ki. Tbb szempontbl is dicsrend ennek a knyvnek a megjelense. El-

szr is az utbbi idben igencsak mellztt, de nlklzhetetlen forrskutats jra az t megillet helyet foglalja el ebben a munkban, s ily mdon a hitelessg, a megbzhatsg lettemnyeseknt szl hozznk egy szzhsz vet fellel korszak sportletrl a gazdasgi, a trsadalmi, nha kicsit a politikai illetve a mveldsi let kontextusban az szszefggsek egsz sorozatt villantva fel. Amikor a mai Vajdasg mveldstrtnetnek specifikumait prbljuk tetten rni a mai orszghatraink kzepette, akkor tudnunk kell azt is, hogy sportkultrnknak meghatroz szerepe volt/van ebben az sszefggsben, hiszen az atltika, a tenisz, az szs, a korcsolyzs, a biciklizs, a tekzs vagy ppensggel az iskolai tornaoktats a 19. szzad utols harmadban minden szabad kirlyi, rendezett tancs illetve mezvrosunkban, ha gy tetszik, azok trsasgi letben is fontos szerepet kezdett betlteni, s megbecslend hagyomnyaink kztt illik, s kell szmon tartani ket. A msik fontos s megszvlelend megjegyzsemmel arra kvnom felhvni a figyelmet, hogy e pldartk sporttrtnet-monogrfia tmutat prblkozskn kell hogy lljon elttnk, s arra kell hogy sztklje a helytrtnettel foglalkozkat, hogy kutatsaikba iktassk be e trgykr adatainak felsznre hozst, feldolgozst, hiszen mint mr utaltunk r, a sporttrtnet egy kicsit politika, egy kicsit trsadalom-, egy kicsit szellemtrtnet meg gazdasgtrtnet is, s

18
trsgnk mltjnak teljesebb rtk megismershez jrulhat hozz minden kutatsi eredmny kzzttele, mikzben az sszefggsek okn a jelennkben zajl folyamatok jobb megrtst is lehetv teszi. Mltat idz, de a jelenrl is kivlan, m igencsak elmarasztalan rulkod knyv a szabadkai Vrosi Mzeum kiadsban megjelent Barokk a Vajdasgban , melynek elszavt a jeles mvszettrtnsz, N INKOVN KOVACSEV O LGA rta. Egyelre a 2001-ben elksztett azonos cm fotkillts anyagbl vlogatott fnykpek gyjtemnyt tarthatja kezben az rdekld bzvn abban, hogy a szabadkai szecesszi feldolgozshoz hasonlan, egy monografikus feldolgozs is ltrejn majd idvel a vajdasgi barokk trtnetnek viszonylatban, hiszen az e stlus ihlette pletek, s egyb alkotsok igen szmosak a 18. szzadi telepts trsgnkben. A figyelemfelkelt kiadvny akr jeladsknt is felfoghat arra vonatkozan, hogy a vajdasgi barokk emlkek elrkeztek ahhoz a vgs idhz, amikor konkrt lpsek foganatostsa szksges ahhoz, hogy a barokk rksge ne essen ldozatul a nemtrdmsg okn az enyszetnek. Mikzben tbb tz j templom meg emlkm pl Vajdasgszerte, taln nem kellene megfeledkezni a mr meglvkrl, hiszen azok szlfldnk szellemisgnek rzi. S mialatt gtikus torny, kacsalbon forg, csak az res formt majmol trsgidegen, giccsben tobzd pleteket emeltetnek az jgazdagok, taln nem volna szabad a pusztuls oltrn felldozni azokat a barokk ptmnyeket, melyek pl. Ptervradon prblnak ellenllni az id vasfognak, s mindez azrt trtnik, mert egy olyan korszak hrmondi,

Kich Katalin amely a jelent ptk tbbsge szmra esetleg ismeretlen. De az gyetlenl elkendztt szndkossg is megmutatkozik ebben a jelensgben: zzd szt a hagyomnyokat, engedd ket semmiv vlni, s megszabadulhatsz a szmodra nem kedves kzssgi nazonossgi tudattl! A Barokk a Vajdasgban egy kiss mement is teht arra vonatkozan, hogy kik voltunk, milyen kulturlis rksg lettemnyesei lehetnnk, ha kiss felelssgteljesebben viszonyulnnk mltunkhoz, hogy megrizhessk kzssgnk sajtos identitstudat vilgnak jellegzetessgeit. Az immr negyvenhetedik letvt betlt szabadkai letjel nyolcadik vknyve is 2005-ben jelent meg a fradhatatlan DVAVRI ZOLTNnak ksznve, aki sszegyjttte, sajt al rendezte s utszval ltta el a megjelentetett rsokat. Az adatgazdag ktet az 1999 s 2003 kztti trtnseket veszi szmba. Szl emberekrl, alkotkrl, akik az letjel keretn bell a mvelds fklyavivi voltak, s ma is azok, szl azokrl a knyvekrl, melyeket egy vros mfajaknt jellemez rsban HZSA VA, s az letjel rendezvnyeinek, kiadvnyainak visszhangjt is kzli. A kiadvny szmba veszi az letjel-esteket meg a Csth Gza Mvszetbarti Kr eladsait, emltst tesz a kapott djakrl, oklevelekrl, emlklapokrl, felsorolja az 1999 s 2003 kztt kiadott letjel-knyveket, ezutn pedig az 1968-tl kezdden megjelentetett letjel Miniatrk bibliogrfiai feldolgozsa kvetkezik. A ktetet a Halottaink s az Utsz zrja. A hangos jsg-nak is nevezett, Szabadka mveldsi lett meghatrozan befolysol s alakt, igen szertegaz, tartalmban gazdag letjel moz-

Kiadvnyok, melyek megrvendeztettek galom az elmlt idk sorn bebizonytotta letkpessgt. A tehetsges, tbbet akar fiatalok szmra ma is nagy vonzert jelent, s taln e hosszletsg titka abban az ltala nyjtott lehetsgben rejlik, amelynek rvn a fiatalokban megbv kreatv erk felsznre hozst, kibontakoztatst serkenti, biztostja Az letjel egybknt is azok kz a trsgnkben ritkasgszmba men jelensgek kz tartozik, amelyeknek a megalapozottsg, a kitart szorgalom s az elmlylt szellemi elktelezettsg ad hitelt, s teszi lehetv azt, hogy a percben val ltvnyos, de fedezet nlkli megnyilvnuls helyett a folyamatossgban teljesedjenek ki a fiatalok alkoti hajlamai. Azt is mondhatnm, az letjel hajlkot ad a mindig jonnan rkezk mikrotheoszi lnyegnek a kinyilvntsra, s hogy ez alatt mit kell rteni, engedtessk meg nekem, hogy KORHECZ I MOLA 2005-ben ksztett nll estjre, A semmi gn... cmre emlkeztessek, amellyel mlt emlket lltott a szz vvel ezeltt szletett, huszadik szzadi kltrisnak, JZSEF ATTILnak. Nem a proletrlt kalodjba knyszertett Jzsef Attiljnak, hanem annak a Jzsef Attilnak, akirl ODORICS FERENC a kvetkezket rta: Jzsef Attila spiritulis narratvja a szenveds: a kprzatszeren ltez anyagi vilgot sebknt, fjdalomknt megl, isteni njt lzasan keres, azzal egyeslni nem tud fldi n szenvedstrtnete (j Kp, 2005. dec. 52. o.). S vgezetl, de nem utolssorban a legjabb DNS folyiratrl szlnk. A pink szn 20/21. szzadforduljnak valsgmorzsit dobozba zr kiadvny (ltvnyt tekintve) akr karcsonyi ajndkknt is meglln helyt, mint ahogyan tette is azt nhny esetben. A knyvajndkozs ma mr a divatjamlt jelensgek kz tartozik, de azt kell mondanom, hogy szmos ismersm a DNS okn visszatrt ehhez a rgi j szokshoz, s ajndkcsomagjba elrejtette ezt a kis szemetgynyrkdtet dobozkt is, s mint utbb kiderlt, a megajndkozottak nagy rmre. Hiszen lehetsget adott ez az ajndktrgy az utbbi idkben igencsak gzsbakttt emberi jtkossg meg kvncsisg elbukkansra: a szpsg utni vgy mosolyt varzsolt a megajndkozottak arcra, s mindehhez a dobozba rejtett dessgek ze trsult az lmny kiegsztjeknt. Akr a jtkos emberi kreativits teljesrtk kinyilatkoztatsnak lettemnyeseknt is felfoghat ez a DNS-szm. A rg elfelejtett, megtagadott, grcsmentes emberi lnyeg meg- s felmutatsnak szndka bjik meg, ms egyebek mellett, ebben a kiadvnyban, amelyben a szvegolvass csak egyik lehetsges vltozata a tbb skon knlt kommunikcinak. A dobozban elhelyezett gondolatokra is vonatkozik az a Hamvas Bla-i utasts, melyet az Antolgia Humanban rgztett: nevezetesen, a szvegek akr meditcis objektumokknt is felfoghatk, s nem a folyamatos olvasst szolgljk mindenron. A kommunikci-teremts igen rangos helyet foglal el a DNS szellemisgnek palettjn, ami ebben a mai kommunikci-szegny vilgunkban mltn rdemel dicsretet. Semmi sem okozhat nagyobb rmet egy mveldstrtnsznek, mint amikor olyan kiadvnyokrl szlhat, melyek a mlt, jelen s jv egysgben val lttatsra adnak mdot, hiszen az egysg visszalltsa, jrateremtse az egyedli biztostk arra nzve, hogy az emberisg egyszer majd mgis fell tudjon emelkedni a jelenlegi dhng koszon.

19

20

Knyvismertet

Andri Edit: Kontrasztv mondatszervezds-vizsglatok


(VMKT, JVIDK, 2005)
Papp Gyrgy

A szerbmagyar viszonylat kontrasztv s tipolgiai nyelvszeti kutatsok az 1970-es vek elejn nagy lendlettel indultak meg a Hungarolgiai Intzetben, meg is jelent a kontrasztv nyelvszeti fzet a mlyszerkezet ltalnos krdseirl, a fnvi szintagma, a hatrozs szerkezetek, a vonzatok, vagy reakcik, illetve a szrend trgykrbl. Ezek azonban csak j tudomnyos alapot kpeztek a ksbbi kutatsok szmra, de a lehetsges feltrsnak csak tredkt jelentik, hiszen a mondatszervezds ktnyelvi sajtsgait, eltrsi s hasonlsgait alig rintik. Viszont ezt a tisztzsai, feltrsi folyamatot tbb feladat megoldsa srgeti: a fordtsi gyakorlat, az interferencia jelensgek kiszrse, cskkentse, s mindenekeltt a hatkonyabb krnyezetnyelv-tanuls, amellyel megmagyarzhatk a kontaktusokba kerl kt nyelv felszni klnbsgei. Ehhez az sszevet nyelvszeti vizsglatoknak kln elmleti modellt, olyan fogalmi rendszert kell teremtenik, amellyel megmagyarzhatk a kontaktusokba kerl kt nyelv felszni klnbsgei. Dr. Andri Edit a jelen ktet fejezeteiben ezt az utat jrta be, egy elmletileg

s gyakorlatilag is jl krvonalazhat tmakrben, amikor az n. objektum mint a generatv nyelvszetben hasznlatos mlyszerkezeti bvtmny realizldsnak, mondatszervezdsi folyamatnak fzisait vizsglja meg nagy filolgiai rzkenysggel, tudomnyos alapossggal, egyszerre elmleti alapozs, illetve gyakorlati alkalmazhatsg clzatval. A tizenhrom fejezetbl ll m plds kvetkezetessggel veszi sorra az objektum- vagy trgyi jelents minden grammatikai viselkedsformjt, a nyelvi kiegszls, a mondatszervezds igei, illetve bvtmnyi elemre, a lehet felszni szerkesztsmdokra, kttt s szabad szerkezetekre, a felszni trgyi, illetve birtokos szerkezeti megvalsulsra kiterjeden is. Szerznk ily mdon feltrkpezte a jelensgcsoport kontrasztv szablyait, innen kezdve pedig diagnosztizlhatk a szerb, illetve a magyar nyelvi elsajttsban jelentkez nehzsgek, problmk, elvgezhetek a konkrt hibaelemzsek, teht nagy segtsget jelent a krnyezetnyelvi tanknyvek, oktatsi programok kidolgozsban is.

Hivatsunk eszkztrbl

21

Megrte, mert ,,...egyms nlkl sttben vagyunk"


JZSEF ATTILA VETLKED ZENTN
goston Pribilla Valria

Az igazat mondd ne csak a valdit cmmel kzpiskolai irodalmi vetlkedt hirdetett meg az j Kp folyirat 2005 janurjban, J ZSEF ATTILA szletsnek 100. vfordulja alkalmbl, amelyet a Kapocs Knyvtri Csoporttal s a zentai Thurz Lajos Kzmveldsi Kzponttal karltve rendezetek meg. A kzztett felhvsban a vetlked jellegre vonatkozan valban rendkvl alapos utastsok, pontos kvetelmnyek szerepelnek, amelyek a kltris opusnak ismeretre, rtelmezsre, valamint a Jzsef Attila-i letmvel prbeszdet folytat szvegekre plnek. Izgalmas kihvs, klnsen azrt, mert az irodalmi versengsen az iskolkat 5 fs csapatok kpviselhettk, s a

csapatoknak egy elre elksztett, a klt letvel, kltszetvel kapcsolatos produkcit is be kellett mutatniuk. A vetlked dntjre 2006. janur 20-n a Magyar Kultra Napjnak elkszt rendezvnyeknt a zentai Vroshza dsztermben kerlt sor. A nemes versengst HAJNAL JEN magiszter kszntje s POMOGTS B LA irodalomtrtnsz, a zsri elnknek eladsa elzte meg. A bejelentkezett kzpiskolk: a szabadkai Kosztolnyi Dezs Nyelvi Gimnzium, a Politechnikai Kzpiskola, a Svetozar Markovi Gimnzium, a Zentai Gimnzium s versenyen kvl a zentai Bolyai Tehetsggondoz Gimnzium s Kollgium. Az 5-5 tag csapatok felllst kveten a kznsg, a zsri egyarnt

22
rdekes s gretes vetlkedt remlhetett. Sajnos a szabadkai Kosztolnyi Dezs Nyelvi Gimnzium s a Svetozar Markovi Gimnzium csapatai az utols pillanatban lemondtk rszvtelket. A pillanatnyi csalds ellenre a megjelent csapatok s felkszt tanraik kivteles lmnyben rszestettk a jelenlvket, hiszen dr. KATONA EDIT egyetemi docens nagyszer jtkmesteri tudsnak, valamint a rendkvli felkszltsget ignyl krdsek, feladatok megvlaszolsnak ksznheten a vetlked minden pillanata maradand, felemel lmnyt nyjtott (a krdsek sszellti: Katona Edit s HZSA VA). J volt megtapasztalni, hogy a fiatalok krben Jzsef Attila kltszete l, megkerlhetetlen rtk. Hogy lthatan, amit csak kellett, lehetett, elolvastak, ami mr nmagban nem kis teljestmny, a szabadkai Politechnikai Kzpiskola tanuli pedig sznvonalas rsbeli munkt is tovbbtottak az j Kp szerkesztsgbe. Megrte, mert nem unalmas rutinfeladatok, hanem tletes irodalmi, stilisztikai jtkok kvettk egymst. Jzsef Attila kltszethez ktd kortrs mvszeti alkotsok rvn kellett a dikoknak Jzsef Attila emberi s klti arct rtelmeznik. A zsri (GOSTON PRIBILLA VALRIA magyartanr, a szabadkai Vrosi Knyvtr igazgatja, dr. Hzsa va, az jvidki Magyar Tanszk docense s dr. Pomogts Bla budapesti irodalomtrtnsz) dntse, illetve pontozsa rtelmben a verseny gyztesei a zentai gimnazistk (BBINSZKI GNES, BIRKS EDINA, KALMR ANDREA, MISKEI EDINA, M UCI I ZABELLA) lettek, felkszt tanruk JUHSZ ARANKA, ket a Bolyai Tehetsggondoz Gimnzium csapata kvette (BOTOS ZSFIA, CSIZMADIA ZSOLT, DME

goston Pribilla Valria


ZSOLT, KALMR GERGELY, KARCSONYI VA), egyes csapattagok felkszlsben a

nyri irodalmi tbor is segtett, majd a szabadkai szakkzpiskolsok kvetkeztek (KESZG LEVENTE, SZAB NORBERT, SZOKOL SZABOLCS , T EMUNOVITY R ITA , VARGA M NIKA ), felkszt tanruk PETRIK E MESE magiszter. A vetlkedt dr. Katona Edit egyetemi docens ksztette el s vezette. A zentai szervezs, a vendglts, a mszaki felttelek megvalstsa (fknt a Thurz Lajos Kzmveldsi Kzpont s a Kapocs jvoltbl) kivl volt. A msorban fellptek BOROS NNDOR s BALOGH VIRG LSZL nekes-muzsikusok, valamint nhny jeles versmond. Vendgknt az jvidki Svetozar Markovi Gimnzium magyartanra (MIKES TERZ ) s nhny tanulja is megtisztelte a rendezvnyt. Az nneplyes eredmnyhirdets keretben AMBRUS JNOS, a budapesti Orszggylsi Knyvtr figazgatja tadta dr. SZILI KATALINnak, a Magyar Orszggyls elnknek eurpai unis knyvadomnyt az adai, a kishegyesi, a magyarkanizsai, a szabadkai, a topolyai s a zentai kzknyvtrnak, valamint az jvidki Magyar Tanszk knyvtrnak. A zentai dnt fdjai rtkes, rendkvl gazdag knyvcsomagok voltak, az els djas csapat tagjai tznapos budapesti tborozson vehetnek rszt. A tanulmnyi vetlked tmogati: a Nemzeti Kulturlis rksg Minisztriuma, Budapest Fvros nkormnyzata Fpolgrmesteri Hivatala, a Nemzeti Kulturlis rksg Minisztriumnak gtjak Irodja s a Zentai nkormnyzat. A vetlked hozadka felmrhetetlen rtk, mert nem elg szeretni Jzsef Attilt, de lett, kltszett jra meg jra faggatva egyre mlyebb vlik nmagunk s msok megismerse is. Megrte.

Hivatsunk eszkztrbl

23
Prikaz knjige o tajnama radionice odeljenskog stareine, dragocena je pomo mladim pedagozima, ali i onima sa okotalim iskustvom. Budui da se za ovo nastavnici posebno ne spremaju te vreme potroe na administraciju, pravdanje asova i sankcionisanje. Uputstvo ovog prirunika odbacuje birokratu-nastavnika i na njegovo mesto predloe kooperativnog, kreativnog sagovornika dece koji tematizira ono to ake zanima, koji vrednuje i koriguje njihov hod itd. On je putokaz a ne komandant, on forsira metod otkrivanja namesto biflanja injenica, otvorcu je za ispravke i ne odbacuje kritike.
1 A vltozssal kapcsolatban rdemes elgondolkodni a kvetkezkn: Ma mr magasabb sznvonalon tartjuk az rinkat, mint hsz vvel ezeltt. Br, mint ezt egy francia tanr megllaptotta, ha a 19. szzadbl ide tvedne egy orvos csoport, a mai mtben nem ismern ki magt, nem ismern a mszereket, a gygyszereket. Az ugyanebbl a korbl jv pedaggus csoport majdnem telje-

letszerbb problmk s vitakultra


Br Ibolya Csillag Ferenc: Osztlyfnki mhelytitkok Bp. Flaccus Kiad, 2005
Tth gota

Szubjektv bevezet
Kezd tanrknt az osztlyfnki feladatot nem szvesen vllaltam el. Nekem a kzpiskolban j osztlyfnkm volt, akit nagyon szerettem, s akinek sokat ksznhetek. Ezzel a pldval a feladat szmomra flelmetesnek tnt. gy gondoltam, hogy tl nagy felelssggel jr, a legnagyobb gondom pedig az volt, hogy nem tudtam pontosan, mi is az osztlyfnk feladata. Amita tantok, s nap mint nap (kamasz) gyerekekkel vagyok kapcsolatban, gy rzem, hogy az osztlyfnknek fontos szerepe van abban, hogy a dikok hogyan viszonyulnak az iskolban s az letben felmerl klnbz helyzetekhez, problmkhoz. Elkezdtem teht informcik utn kutatni: interneten, knyvtrban. (Minden osztlyfnknek ajnlom a www.osztalyfonok.hu cm honlapot.) gy talltam r az Osztlyfnki mhelytitkok cm knyvre. Az albbiakban ebbl a knyvbl idzek szmos szerintem meggondolsra rdemes sort, ezzel szeretnm minden osztlyfnknek felhvni a figyelmt erre a knyvre, s az ltaluk vgzett munka jragondolsra.

Az osztlyfnki szerepkr
A knyv els fejezetnek alcme: Vltoz kzoktats, talakul pedaggusszerep. A kvetkez gondolatokkal kez-

ddik a fejezet: A pedaggusok egy rsze a megszokott utat nem igazn szvesen hagyja el, s egy olyan krnyezetben kvn dolgozni, amelyrl mindenki tudja, hogy mr nem is ltezik. A msik csoport megprbl alkalmazkodni a mdostsokhoz, de a sok vltoztats megzavarja tudatos munkjban, s a legjabb elkpzelseket mr bizalmatlanul fogadja. Elzrkzik a fejlesztstl mg akkor is, ha a legfrissebb trekvsek elemeiben1 esetleg szimpatikusak a szmra. (9. old.). A knyvben sok olyan gondolatot tallunk, amelyek logikusak s teljesen termszetesek, megvalstsuk mgis vltoztatst ignyel jelenlegi munkaszoksunkban. Az egyik ilyen gondolat az osztlyfnk temrdek adminisztrcis feladataira vonatkozik. Felvetik a knyv szerzi, hogy az osztlyfnknek nem ezzel kellene lektnie minden idejt s erejt, hanem egy adminisztrtort kellene alkalmazni, aki elvgezn ezt a munkt. Hasznos lenne ez azrt is, mert az osztlyfnknek fontos nevel szerepe van, a szerep megfelel betltse sok idt ignyel. De nem csak az adminisztrci nehezti nevelsre vonatkoz munknkat: A nevels krdseivel a tanrkpz intzmnyek szinte egyltaln nem is foglalkoznak. gy lpnek a tanuli kzssgek el a fiatal kollgk, hogy a nhny rnyi hospitlson, vizsgatantson kvl pedaggus szerepben nem is voltak gyerekek kztt. Azok a fiatalok, akik

24
sen be tudna illeszkedni a mai iskolba, legfeljebb az ltzkdse volna konzervatvabb, valamint magzn a tantvnyait." (32.old.)

Tth gota ezt a plyt hivatsuknak tekintik, s nagy lelkesedssel lpik t 23-24 vesen munkahelyk kszbt, bizony naponta kell, hogy tljk kpzsk hinyos voltt. Nem kaptak elegend pedaggiai segtsget ahhoz, hogy a nevels felelssgteljes feladataiban is magabiztosak legyenek. (10. old.) Ez is oka lehet annak, hogy nagyon sokan egyltaln nem rzik az osztlyfnki munka fontossgt, s sokan pldul osztlyfnki rt sem tartanak. St olyan iskola is van, ahol az osztlyfnki ra mg az rarendbe sincs beiktatva. ltalban azzal indokoljk ezt a mulasztst, hogy a tanulk s a tanrok is tlsgosan le vannak terhelve, s ahol csak lehet knnytsnk ezen a terhen (sajnos lassan erre a sorsra jut a testnevels ra is). Manapsg sokkal nehezebb a gyerekekkel s a kamaszokkal bnni, mint akr csak tz-tizent vvel ezeltt is, de ppen ez az, ami miatt tbb energit s trdst ignyelnek. Nem lehet clunk kizrlag az informcik s a tuds tadsa. Egy reprezentatv felmrs szerint a megkrdezett 32 budapesti ltalnos iskola fels tagozatn a 2004/2005-s tanvtl 5 intzmnyben (15,6 %) egyltaln nincs az ratervben osztlyfnki ra, 20-ban (62,5 %) kthetenknt 1, illetve heti 1 - 1 ra s csupn 7-ben (21,9 %) van heti 1-1 ra beptve. Fontos krds: vajon a trvnyi szablyozsokat a programalkot csoportok az iskolban ms krdsben is ilyen lazn kezelik? Marknsabban fogalmazva: tudatosult-e, hogy a
nevelsrt a neveltestletben minden pedaggus felels? S e ponton jutunk el

2 A knyv szerzi az osztlyfnk megnevezs helyett a patrnus szt ajnljk. A gyermeki szemlyisg fejlesztse ll az osztlyfnk helybe lp patrnus feladatainak kzppontjban (25. old.)

ahhoz a megkerlhetetlen krdshez is, mely a teljes pedaggiai munknkat thatja, hogy tudniillik ki tartozik felelssggel a tanulcsoportok letnek szervezsrt, alaktsrt? (kiemelsek az eredetiben) (17-18.old)

A hagyomnyos osztlyfnki szerepkrnek igen fontos rsze az osztlyfnki rk megtartsa. Mit is rtnk ezen? Formailag az adminisztratv teendk igazolsok, felszltsok elltsa tlti ki a gyerekekkel tlttt id jelents rszt. De sok feladatot ad a tanrok vlemnye szerint a kzvetti szerepkr is: az osztly magatartsval, klnsen Attilval s Pterrel elgedetlen Zska nni! vagy a mgis trhetetlen, hogy ebben a tanvben ngy tanul folyamatosan felmentst kri testnevels rkon! helyzetek elrendezse. Azt gondoljuk azonban, hogy ha ezt a szerepkrt a patrnus2 elvllalja, akkor rendkvl rossz ton jr. (72. old) Ha az osztlyfnk ezt a szerepet elvllalja, a tanulcsoport a legjszndkbb pedaggiai magatarts esetn is szembe kerl tanrval, de allergikus tkzsi pontok lngolhatnak fel az esetek kapcsn a kollgk krben is. () De mirl is szljon akkor az osztlyfnki ra? Minden olyan dologrl, amely sokakat, azaz a tanuli kzssg valamennyi tagjt rinti. Korbban a tanuli kzssgek etikai krdsekrl is vlemnyt mondtak, beszltek, vitztak, elsajttva a vitakultra alapjait is. A btrabb kollgk egy rsze mg arra is vllalkozott, hogy nhny, a korai TV korszakban vettett adssal foglalkozzon. Ma azonban nem divat sznt vallani! s nem csak erklcsi, etikai, politikai krdsekben! Mg az eszttikai vlemnyalkotst is elkerlik a pedaggusok. Nem azt hinyoljuk, hogy a napi politika nem kerl be az iskolai letbe (ne is kerljn be!), de arrl, amirl a tanri szobban is folyik a sz, hogy pldul egy vettett msor zlstelen, egy megjelent knyv haszontalan, az megosztand a tanulkkal is. A korbban mr jelzett kzs neveli felelssgre hivatkozva

letszerbb problmk s vitakultra sokkal ignyesebb, sszetettebb, ugyanakkor letszerbb problmkat kell a gyerekek el vinnnk annl, mint amirl napjaink osztlyfnki ri szlnak. (72-73. old.) aki rendszeresen szvegesen is rtkeli a tantvnyait, eligaztja ket abban, hogy mit tettek jl vagy rosszul, () aki a motivcit tbbre tartja, mint a sajt presztzst, aki mindig ad lehetsget a javtsra s a ptlsra, aki soha nem leckben, hanem tmban gondolkodik, brmely trgyrl is van sz, aki a tma feldolgozsa sorn mindig felttelt teremt a kitekintsre, a kvncsi krdsekre s az egyni munkra, ()

25

***
A knyv szerzi az osztlyfnki (patrnusi) szerep taglalsa mellett foglalkoznak azzal is, hogy milyen a j tanr. lljon itt nhny gondolat ezek kzl: A j tanr szerintem az: aki nem a trgyt, a gyerekeket szereti elssorban, ()

26
aki nem magyarzza el azt, amit a gyerekek mr tudhatnak, hanem tmaszkodik az elismeretekre, elhvja azokat, aki minden ismeretkzvettsi folyamatban elmondja, honnan lehet merteni azt, amit tudni szeretne az ember, aki szinkronban ltja a megismersre sznt tantsi tartalmakat, s minden j ismeretet kt a rgihez, () aki elre kzli azokat a tpusfeladatokat, amelyekbl kivlasztja a dolgozat feladatsort, aki a dolgozatok rtkelsnek szempontjait is ismerteti a tanulkkal, aki rtkeli az nll gondolatcsrkat, akkor is, ha azok nem teljesen helyesek, aki nem veszi komolyabban magt, mint amennyire rdemes, () aki tudja, hogy ms tantrgyakat is tanulni kell a gyerekeknek, () aki tudja, hogy a holocaust utn mr nem lehet megelgedni a kzmbssggel a nevelsben. (4243. old.) Vgl nzzk meg a szerzk ltal fellltott prhuzamot a rgi s az j tanri szerepek kztt:
Rgi szerepek parancsnok tnytuds monoplium a kritika visszautastsa gyakoroltats

Tth gota
j szerepek kalauz felfedezs megoszts a javtsra val nyitottsg teremts

***
A knyv ltalnos iskolban dolgoz osztlyfnkk szmra rdott (a legtbb gondolat azonban kzpiskolban tant pedaggusok szmra is elfogadhat), s a msodik fele kt rszre oszthat. Az egyik rsz az tdikes, hatodikos, hetedikes s nyolcadikos tanulk fbb fejlettsgi jellemzit foglalja ssze, emellett tmkat, tevkenysgeket javasol az ezeken az vfolyamokon vgzett munkhoz. A knyv vgn esettanulmnyokat olvashatunk. Az osztlyfnki rkra ajnlott beszlgetstmk tallhatk pldul az j Pedaggiai Szemle (www.oki.hu) cm folyiratban vagy D R . K RONYA PLN : Osztlyfnki kziknyv cm knyvben (Celldmlk, Apczai Kiad, 2003). Az osztlyfnki munkval kapcsolatos egyb knyvek lersa a www.bookline.hu cmen olvashat, ahol a knyvek meg is rendelhetek.

***

Hivatsunk eszkztrbl

27
S obzirom na rastui znaaj elektronske komunikacije pokazalo se smislenim istraivati u kojoj meri su nam aci ukljueni u ove tokove. Obuhvat od 523 uenika iz sedam kola solidna je populacija za pouzdanije zakljuke. aci su anketirani a dobijeni rezultati kazuju da je raunar jo uvek nedovoljno dostupan dobrom delu populacije. Svrhovitost korienja pokazuje da veliki procenat aka koristi za igru, a da provedeno vreme za raunarom ne ometa bavljenje drugim aktivnostima. Dostupnost Internet-mrei ima skoro polovina ispitanika a 24% ih koristi za sticanje saznanja. Oko primene aplikativnih programa ima praznina i nesnalaenja. Izvori znanja za korienje raunara najee su u porodici, rodbini i prijatelji ali je dobro zastupljena kola i kursevi.

Tanulink s az elektronikus kommunikci felmrs


Romi Gizella

A szemlyi szmtgpek alkalmazsa mind a tantsi rkon, mind a magnletben a tangyi dolgozk zmnl sajnos mg mindig nem kielgt. Az iskolk a pedaggusok szmra nem biztostanak elegend szemlyi szmtgpet. Az elektronikus kommunikci s a multimdia alkalmazsnak az elfelttele elssorban a szmtgpek biztostsa az iskolkban. A kezd pedaggusok ltalban fogkonyabbak s merszebben alkalmazzk tantsi rkon a multimdia ltal knlt lehetsgeket. A vajdasgi tangyi dolgozk tbbsge a szmtgpek kezelsvel nllan prblkozik, mg kisebb szzalkuk tanfolyamokon, ill. ismersk, csaldtagok segtsgvel tanulja meg a komputerek hasznlatt. Mi a helyzet a dikok tudsszintjvel? Kitl szerzik a szmtgpek kezelsvel kapcsolatos ismereteket, milyen mrtkben s milyen clra alkalmazzk a komputert? Mivel foglalkoztatott e krdscsoport, felmrst vgeztem 523 szabadkai, a 13tl 17 ves korosztlyba tartoz ltalnos s kzpiskols dik krben. E korosztly mellett azrt dntttem, mert feltteleztem, hogy nluk mr kialakult egy bizonyos tudsszint s szoks is a szmtgpek kezelsvel kapcsolatban. A krdvet, amely az adat begyjtst szolglta, a vletlenszeren kivlasztott osztly minden tanulja kzhez kapta. A tanulk tanulmnyi eredmnye klnbz volt (a kitn eredmnyt elr tanulktl

az elgtelen elmenetelekig elr tanulkig). A felmrs lebonyoltst az osztlyokban tant pedaggusok is segtettk. A tanulk szocilis helyzete s a szlk iskolai vgzettsge is eltrt. A krdvek ltal begyjttt adatok feleletet adnak arra a krdsre, hogy tanulink milyen viszonyban llnak a szmtgp ltal lebonyolthat elektronikus kommunikcival.

Anyag s mdszer
A felmrst t elemi iskolban s kt kzpiskolban vgeztem. A felmrsben rszt vev alanyok szmt az egyes iskolkban a kvetkez tblzat mutatja. 1. tblzat: A felmrsben rszt vev iskolk s tanulk szma Iskola A tanulk szma

Grf Szchenyi Istvn ltalnos Iskola, Szabadka 109 Ivan Goran Kovai ltalnos Iskola, Szabadka 126 Majsai ti ltalnos Iskola, Szabadka 40 Oktber 10. ltalnos Iskola, Szabadka 64 Jovan Jovanovi Zmaj ltalnos Iskola, Szabadka 55 Politechnikai Kzpiskola, Szabadka 54 Egszsggyi Kzpiskola, Szabadka 75 A felmrsben rszt vev tanulk szma 523

28 A felmrs levezetse
A felmrs eszkze krdv volt, amelyet a tanul segtsg nlkl, nllan tlttt ki. A felmrs eredmnynek krdscsoportknti feldolgozst s kimutatst tblzatokkal s grafikonokkal brzolom. A felmrs eredmnye a kvetkez krdsekre ad vlaszt: Milyen mrtkben van lehetsgk tanulinknak a szmtgpet odahaza is alkalmazni? Mire hasznljk? Mennyi idt tltenek el naponta a szmtgp mellett? (hasznlat) Van-e odahaza Internet hozzfrsk? Hasznljk-e tanulink az Internet-kapcsolatot? Milyen clokra alkalmazzk az Internet-hlzatot? Mennyire ismerik tanulink az applikcis programokat? Kitl szerzik legtbb esetben a szmtgpek alkalmazsval kapcsolatos tudsukat? Milyen ismereteik vannak az e-tanulsrl?

Romi Gizella A 2-es szm tblzat a fenti krdsre a vlaszt mutatja: Vlasz A tanulk szma
202 51 48 222 523 Nincs Van, de ritkn hasznlom Van, csak jtszom rajta Van, jtszsra s a tanulsban val segtsgre is alkalmazom sszesen

A tanulk tbbsgnek van lehetsge van arra, hogy odahaza alkalmazza a szmtgpet. Az eredmny azt mutatja, hogy leginkbb szrakozsra s a tanulsban val segtsgre alkalmazzk a dikok a komputert. Az adatok grafikus brzolsa az 1. grafikonon figyelhet meg.

Az adatok feldolgozsa s statisztikai kimutatsa krdscsoportonknt


Milyen mrtkben van lehetsgk tanulinknak odahaza is alkalmazniuk a szmtgpet? Mire hasznljk?

Az eredmnybl az figyelhet meg, hogy tanulink 61%-nak van szmtgpe, de 10 %-uk csak ritkn hasznlja. 42% a szmtgpet szrakozsra s tanulsra is alkalmazza, ami nmi optimizmussal kecsegtet, mert a tanulk kzl a legtbben a jtszs mellett a gpeket a tanulsban val segtsgre is hasznljk.

Tanulink s az elektronikus kommunikci

29 A tanulk Internethozzfrhetsgi lehetsgei


Az ezzel kapcsolatos krds megvlaszolsnak eredmnye igen fontos, amennyiben tisztban vagyunk azzal, hogy az Internet-hlzaton fellelhet adatbzis informcihordoz rtke risi. Tanulinknak lehetsget ad arra, hogy bekapcsoldjanak a vilghlzatba, s gy az elektronikus kommunikci igen rtkes lehetsge trul fel elttk. A 3-as tblzatban a feldolgozott adatok eredmnye lthat. 3. tblzat: A tanulk hozzfrhetsgi lehetsge az Internet-hlzathoz
Vlasz A tanulk szma Nincs szmtgpem 202 Van szmtgpem, de nincs Internet-kapcsolatom 82 Van Internet-kapcsolatom 239 sszesen 523

Mennyi idt tltenek el naponta tanulink a szmtgp mellett?


A szlk tbbszr arra panaszkodnak, hogy gyermekeik tl sok idt tltenek el a szmtgp mellett (termszetesen, amennyiben rendelkeznek azzal). A feltett krdssel kapcsolatos eredmnyt a 2. tblzat tartalmazza. 2. tblzat.: Mennyi idt tltenek tanulink naponta a szmtgp eltt?
Vlasz A tanulk szma Nem hasznlom 165 Egy rnl kevesebbet naponta 115 Egytl hrom rt 178 Ngytl hat rt naponta 50 Hat rnl tbbet naponta 15 A tanulk sszesen 523

A dikok kzl legtbben (33%) egytl hrom rt tartzkodnak a szmtgp mellett. Legkevesebb (3%) azon tanulk szma, akik hat rnl tbbet hasznljk a szmtgpet. 32% nem hasznlja, egy rnl kevesebbet pedig 22%-uk alkalmazza. 10% ngytl hat rt l szmtgpe eltt. Az ismertetett adatok alapjn megllapthat, hogy a tanulk nem viszik tlzsba a szmtgpek alkalmazst. Az eredmny grafikus brzolsa a 2-es grafikonon lthat.

A vlaszokbl leszrhet, hogy a felmrsben rszt vett 523 dik kzl 321 tanulnak van szmtgpe, ez sszesen 61%. A szmtgppel rendelkez tanulk 74%-nak van Internet-kapcsolata, 26%-nak pedig nincs. Tanulink ismeretszerzsnek egyik lehetsges forrsa mgis az Internet. Az adatok brzolsa a 3-as s a 4-es grafikonokon lthat.

2. grafikon: Milyen gyakran hasznljk tanulink a szmtgpeket?

30

Romi Gizella

3. grafikon: Az Internet elrhetsge odahaza

5. grafikon: Az Internet hasznlata

4. grafikon: Az Internet elrhetsge odahaza

6. grafikon: Azon tanulk Internet hasznlata, akik rendelkeznek odahaza szmtgppel

Hasznljk- e tanulink az Internet kapcsolatot?


Erre a krdsre 397 tanul (76%) pozitv vlaszt adott. 126 tanul, azaz 24% nem tudja hasznlni, s nem is prblkozott az Internet hasznlatval. A tanulk 76%-a kzl 27%-uk szeretne tbbet tudni az Internetrl. Az adatok ttekintse a 4-es tblzatban s az 5-s, ill. 6-os grafikonon figyelhet meg. 4. tblzat: Az Internet hasznlata
Vlasz A tanulk szma Nem tudom, nem is prblkoztam 126 Egy kicsit tudom hasznlni, szeretnk tbbet tudni rla 139 Tudom hasznlni 258 sszesen 523

Mire alkalmazzk a tanulk az Internet-kapcsolatot?


Kln figyelmet ignyel az adatok eredmnye e krdssel kapcsolatban. A tanulk tbb vlaszt is adhattak. Az eredmny alapjn tanulink az internetszolglatot leginkbb ismeretszerzsre hasznljk. Ebbl arra kvetkeztethetnk, hogy tanulink lnek az ilyen informciszerzsi lehetsggel. 5. tblzat: Az Internet kapcsolat alkalmazsa
Vlasz A tanulk szma Nem hasznlom 187 Chat 188 E-mail 116 Informcigyjts (www) 284 A vlaszok sszege 775

Tanulink s az elektronikus kommunikci feltntetett applikcis programok. Voltak olyan tanulk, akik pontosan lertk, voltak, akik csak krlrtk az alkalmazi szint, n. applikcis programok felhasznlsi terleteit. A tanulk 66%-a ismeri a Word programot, a krdezettek kztt legkevsb a Front Page applikcis program volt ismert (20,84%). Tanulink kzl sokan nem ismerik az alkalmazi (applikatv) programokat, annak ellenre, hogy hasznljk azokat. Ennek az lehet az oka, hogy az iskolban vagy a tanfolyamokon nem tanultak rluk mlyrehatbban, ill. a szmtgp alkalmazsrl individulis mdon szerzett ismeret csupn annak gyakorlati alkalmazsra szorul. Az adatok feldolgozsakor megfigyelhet, hogy a tanulk tallkonysgukra tmaszkodva megprbltk angolbl anyanyelvkre lefordtani az applikatv programok elnevezseit. Pl. tbb zben a Powerpointot a szmtgp kikapcsolsra szolgl programknt rtelmeztk, a Photo Shopot adatbzisnak vltk, amelyben kpeket tallhatnak, a Front Page-re azt rtk, hogy els oldal. Az ilyen jelleg vlaszok arra utalnak, hogy tanulink rdekldnek a szmtgpek alkalmazsa irnt, de nem elgg s nem megfelelen kpzettek. A 6. tblzatban szerepel a feltett krdsekre adott vlaszok sszegzse.

31

7. grafikon: Az Internet alkalmazsa Tanulink csupn 15%-a l az e-mail adta lehetsggel, 24%-uk nem alkalmazza az Internet-kapcsolatot, 24%-uk chatel. A legtbb tanul (37%), informciszerzsre (www) hasznlja az Internetkapcsolatot. Az ilyen eredmnyt semmikppen sem szabad elhanyagolni. A tanernek olyan feladatokkal kellene megbznia a tanulkat, amelyek hozzjrulnnak az informciszerzs ilyen formjnak a fejlesztshez.

Mennyire ismerik tanulink az applikatv programokat?


Felmrsem e rszben a tanulk szmra hat alkalmazi szint, n. applikcis programnevet tntettem fel, amelyekrl le kellett rniuk azok alkalmazsi terleteit. E korosztlynak mr tudnia kellene, mire szolglnak a krdvben

32

Romi Gizella 6. tblzat: Mire szolglnak az applikatv programok?


Applikatv programok Word Excel Powerpoint Front Page Photo Shop Corel draw a)Nem tudom b)Helyes vlasz a)Nem tudom b)Helyes vlasz a)Nem tudom b)Helyes vlasz a)Nem tudom b)Helyes vlasz a)Nem tudom b)Helyes vlasz a)Nem tudom b)Helyes vlasz A tanulk szma a) 175 b) 348 a) 311 b) 212 a) 327 b) 196 a) 414 b) 109 a) 293 b) 230 a) 304 b) 219 Szzalk % a) 33,46 b) 66,54 a) 59,46 b) 40,54 a) 62,52 b) 37,48 a) 79,16 b) 20,84 a) 56,02 b) 43,98 a) 58,13 b) 42,87

Kitl szerzik a tanulk a legtbb esetben a szmtgpek alkalmazsval kapcsolatos tudsukat?


Minden olyan hely s szemly, akikkel a dik kapcsolatot ltest, kommunikl, egyben informciforrs is lehet. Ezrt e krdsre a tanulk tbb vlaszt is adhattak. Kzlk a legtbben (46%-uk) bartoktl s rokonoktl szereztk az ismereteket a szmtgp hasznlatval kapcsolatban, legkevesebben tanfolyamokon. A csaldtagoktl 36%-uk, mg az iskolban a tanroktl 25%-uk tanulta meg az alapvet ismereteket a komputerrl. Az ilyen eredmny azt jelzi, hogy a tanulk elsajttjk a szmtgpek kezelst, mert sokan a bartoktl, rokonoktl, csaldtagoktl tanulnak. Elgondolkodtat az, hogy a felknlt lehetsgek kzl melyik tudsforrs lenne a legmegfelelbb ahhoz, hogy a tanulk mlyrehatbb tudst szerezzenek. gy gondolom, hogy a kpzett tanr sokkal jobb alapot pt ki a tanulknl a szmtgp hasznlata tern, ezrt e tantrgy oktat-

snak a helye mindenkppen az iskolban van. 7. tblzat: Kitl szerzik a tanulk a szmtgpek alkalmazsval kapcsolatos tudsukat?
Vlasz A tanulk szma Nem hasznlom 82 A csaldban 186 Az iskolban a tanromtl 130 Tanfolyamon 61 Bartaimtl, rokonoktl 239

8. grafikon: Kitl szerzik a dikok a szmtgpek alkalmazsval kapcsolatos tudsukat?

Tanulink s az elektronikus kommunikci

33
tudom, hogy ltezik, de nem tudom mire alkalmazzk segtsgvel lehet az Internet tjn tanulni olyan program, amely informcikat tartalmaz tanulsra szolgl, hogy valamirl tbbet tudjunk meg tanfolyamokat lehet segtsgvel befejezni gy gondolom, hogy a tanuls Internet-forrsokbl ered tanfolyamokon (Internet s e-mail) program, amely tanulsi lehetsget nyjt az Internet hasznlata ltal ( iskolai program) Az eredmny alapjn a krdezett tanulk 91%-a nem ismeri az e-tanuls fogalmt, csupn 9%-a adott helyes vlaszt az e-tanuls rtelmezsvel, jelentsvel kapcsolatban. Ebbl az eredmnybl az a kvetkeztets vonhat le, hogy a tanulk zme nem elgg tjkozott. A fejlettebb orszgokban az e-tanuls lehetsge sokkal elterjedtebb, mg mi e tren csak a kezdet kezdetn vagyunk. Az e-tanulssal kapcsolatos ismeret felmrsnek az eredmnyt a 9-es grafikon brzolja.

Milyen ismereteik vannak dikjainknak az e-tanulsrl?


Az elektronikus tvoktats, az e-tanuls a fejlett orszgokban mr jelents helyet foglal el az oktatsi rendszerben. Tbb orszgban mr elismert, oklevllel hitelestett tanfolyamot lehet az e-tanuls ltal befejezni, ill. elektronikus kommunikci folyamn ismeretekre szert tenni. Az alss tanulk ilyen tpus oktatsban nlunk, st a krnyez orszgokban sem rszeslnek, ellenben ahol a tanulk nehezen kzelthetik meg az oktatsi intzmnyeket, mint pl. az Amerikai Egyeslt llamokban, Ausztrliban, a dikok az e-tanuls ltal szerzik meg az ltalnos kpzst, st a kzp- s a felsbbfok kpzst is. Mivel az Interneten fellelhet e-tanulsi tanfolyamok tbbnyire angol nyelven szerepelnek, ezrt az ilyen tpus tanuls irnt rdekld emberek csupn kisebb szzalka lhet ezzel a tovbbkpzsi lehetsggel. Amennyiben a tanul multimedilis teremben tartzkodik, az e-tanuls virtulis tanulsnak is rtelmezhet. Ez annyit jelent, hogy a tanul gy li meg a tantst, mintha egy valdi tanteremben tartzkodna. A tanulk arra a krdsre, hogy mit tudnak az e-tanulsrl, a kvetkez vlaszokat adtk: tanuls az Internet tjn tanuls a szmtgpen hallottam mr az e-tanulsrl, de nem tudom mit jelent elektronikus tanuls tanuls az Internet segtsgvel honlap, amelyen tanulni lehet honlap, amelyen a szmtgp hasznlatt lehet megtanulni gy gondolom, hogy egy honlap, amelyen a szmtgp alkalmazst lehet megtanulni

9. grafikon: A tanulk s az e-tanuls ismerete

34 Az eredmny sszefoglalsa
A felmrs eredmnynek sszegezsvel megllapthat, hogy a tanulk tbbsge odahaza rendelkezik szemlyi szmtgppel, amelyet naponta egytl hrom rt szrakozsra s a tanulsban val segtsgre alkalmaz. A vilhhlhoz a tanulk zmnek van hozzfrhetsgi lehetsge. A szolgltatsok kzl legtbben az informcigyjtst helyezik eltrbe, amely adat megfelel az elvrsoknak. Sajnos azonban mg mindig a tanulk jelents hnyada nem l az Internet adta lehetsgekkel. A dikok nem ismerik kellkppen az applikatv programokat, kivtelt kpez a Word (66,54%). A szmtgpek kezelst tbbnyire barti krben s a rokonoktl sajttjk el. Az e-tanulssal kapcsolatos ismereteik nem kielgtek.

Romi Gizella Az applikatv programok tantsra az iskolkban nagyobb hangslyt kellene fordtani, mert azok hozzjrulnak a tanulk kreativitsnak fejlesztshez, s lehetsget adnak arra, hogy az iskolban s ksbb a mindennapi letben is jobban feltalljk magukat, s knnyebben vgezzk a napi teendiket. A szmtgpek kezelst a tanulk tbbnyire barti krben s rokonoktl sajttjk el, kevsb olyan szemlyektl, akik szakszeren adnk t a tudst, amelyet azutn jobban kamatoztathatnnak. Megllapthatjuk, hogy tanulink a szmtgpek alkalmazst nem az iskolban, hanem a mindennapi letben (megfelel helyzetekben) sajttjk el, amely nem elre megtervezett tudskrt lel fel, inkbb a szksg szabja meg a tanuls trgyt. Fl, hogy ez csupn felsznes, s pillanatnyi rdekldsi terleteket elgt ki. Az e-tanulsrl a tanulk tbbsge mg nem hallott, amely problematika abbl ered, hogy haznkban a dikok szmra az ilyen tanulsi lehetsg mg idegen, nem lteznek olyan oktatsi tanfolyamok, amelyek lehetv tennk a vilghl tjn megvalsul tanulst. A felmrs clja az volt, hogy megtudjuk, milyen mrtkben s mire alkalmazzk tanulink a szmtgpet. Az eredmny irnymutat azok szmra, akik szvkn viselik oktatsi rendszernk sorst, ill. az elkvetkez nemzedk helytllst a mindennapi letben. Az oktats fejlesztsvel s reformjval foglalatoskod szemlyek szmra igen fontos feladatkr lenne olyan tartalmakat bevezetni, amelyek fejlesztenk iskolai szinten is az elektronikus kommunikci megvalstst.

Konklzi
A szmtgpek alkalmazsa a tanulk krben nem kielgt (39%), mivel nincs hozzfrhetsgi lehetsgk. Legtbb tanul naponta egytl hrom rt alkalmazza a szmtgpet, amely id nem htrltatja ket ms jelleg feladatkr teljestsben. Ismeretes, hogy a vilghln az informciszerzs mrtke risi, ezrt nem mondhat kielgtnek a tanulk Internethez val hozzfrhetsge. A hlzatot a tanulk tbbnyire informciszerzsre alkalmazzk (37%), sajnos azonban sok tanul egyltaln nem l az Internet-szolgltatsok ltali lehetsgekkel (24%).

Hivatsunk eszkztrbl

35
Nizu frekventnih rasprava o globalizaciji pridruuje se i ovaj napis, kojim autor pokuava odgonetnuti njenu sutinu, pravce delovanja, efekte i naravno oslobaajue ili zarobljavajue posledice. Postoje brojne definicije, no uglavnom su ranjive. Dejstvo globalizacije u sferi ekonomije, kulture, obrazovanja, informatike nosi jedan nov duh koji pri vrednosnoj proceni predstavlja rizini poduhvat. Ugao posmatranja je bitan, pa se moe referisati kako o pozitivnim tako i o negativnim uincima ovog procesa.

A globalizci tkrben
Pap gota

Eszembe jut, hogy nem is oly rg mg trlni akartk a tantervbl DARWIN trvnyeit. Ma mr pontosan rtem mirt. Most egy nem mindennapi okra szeretnk rvilgtani. Az a tny, hogy a globalizci vilgjelensg, nmagban nem jelent semmit. Mg ha ezen llts fedi is a valsgot, az let minden terletn mstmst jelent. A kultrban egysk szrkesget, a foglalkoztatsban munkanlklisget, a piac szempontjbl monopolhelyzetre val trekvst, a technolgiban automatizcit, az emberi kapcsolatokban ridegsget, rdekfggsget s mg sorolhatnm. Visszaigazolva Darwinra pedig valahol ott van a levegben a mssg, pontosabban a sorbl kilgkkal szembeni ellenfolyamatok beindtsa. Marginalizldni sohasem volt nagy dicssg. Ezutn sem lesz. A globalizci azaz a modern vilg npeinek nvekv kapcsolatrendszere s klcsns fggse termszetnl fogva rendkvl knyrtelen. Nem enged senkinek egy fikarcnyi szabad teret, egy csppnyi gondolkodsi idt sem. ppen ezrt tartok attl, hogy a mentlis egszsg hinya s a ma mr letstlusknt meglt szzadeleji tnetek mginkbb beplnek a mindennapjainkba. Ne feledjk, hogy az izmusok helyett elrkezett a cik kora, a globalizci, a lokalizci, az informci s a kommunikci az, ami ma meghatroz s diktl. A globalizci kvetkeztben egymstl igen tvol l emberek, kzssgek is kapcsolatba kerlnek egymssal. Amikor szba kerl a globalizci, akkor szvesen hozakodom el azzal a gppel,

amelynek van is neve, meg nincs is, hiszen llandan fejlesztik s fejleszti magt, vagyis egy szvegszerkeszt, archivl, hangot s kpet trolni s lejtszani kpes, telefonl s faxol, levelez s jtkeszkz, amely a hlzat rvn rdi s televzi, tzsdegynk s bankfik, bevsrlkosr meg kptr s munkapad. Eredetileg szmtgpnek hvtk, s az egyszersg kedvrt a mai napig is gy nevezik, de mr rg tbb ennl, iszony sebessggel alakul t valami egszen mss. Az Internetnek az a legnagyobb eslye, hogy viszonylag kis kltsggel j minsg tudshoz, informcihoz juthat brki, akinek lehetsge van a kapcsoldsra. A globalizci hrom nagy felfedezst hozott: a kultra, az oktats s az informci nagyszer zlett vlhat.
A kultra.

Vilgot ltni, j tmkat s technikkat megismerni mindez a mvszek szmra kifogyhatatlan inspircit jelent. A vndort lelki megprbltatsai s beavat katarzisai nem kerlhetk el. Az a kvncsisg s nyugtalansg, ami a mvszt jellemzi, nem elgszik meg a falu vagy a kisvros hatraival, az regek hagyomnyaival. A felnyls, a felfedezs vgya s az egyetemessg szomjazsa termszetes sztn. Mesterlegnyek, katonk, kereskedk nyomn vonulnak vgig npmesk s npballadk, trtnetek s dalok egsz Eurpn. A vgs krds a mvszetben ugyanaz marad: mi jn t? Milyen ltoms, milyen trekvsek, mi-

36
lyen megvalsulsban, milyen tehetsggel. Mitl izzad meg a tenyerem, szkik fel a pulzusom. Mert a mrtk ebben is a testem. Pontosan jelzi, rzem, hogy igazi-e a dolog, vagy nem. Ami mg kln aggaszt, hogy az elidegeneds nagy mecnsa, maga az alkots irnti rdektelen viszony lesz. Hisz a lnyeg csupn az, mekkora profitot eredmnyezett. Mg KUNDERA rta: A lt elviselhetetlen knnysgben, minl tbb malkots szletik, annl inkbb vsz el kztk a mvszet maga.
Az oktats.

Pap gota gyakorlati alapelve ugyanis a racionalizls. A vllalatok sszer tszervezse jobb versenykpessget ezzel j piacok meghdtst s nagyobb nyeresget gr. Az esetek tbbsgben ezeket az greteket a racionalizls bizonyra be is tudja tartani. Krds azonban, hogy vajon minden sszersts sszer-e? Hiszen a tbbi kztt valjban mitl szorong s mitl rosszkedv az emberisg? A Dolgozz, hogy fogyaszthass; fogyassz, hogy dolgozhass dimenzijra szklt trsadalomnl mr nem beszlhetnk csak prevencirl. Sajnos intervenilni, vagy ha gy tetszik, korriglni vagyunk kpesek s ktelesek. Brmenynyit, s brmilyen tolakodn ugrl is a globlis mdia, az is csak egy szerepl a tbbi kztt: utakat nyit s utakat zr le. A valsgot nem az hatalma teremti meg, hanem az ember mint antropolgiai lny, aki a mi idlptknk szerint alig vltozik. Az ember pedig olyan, amilyennek a mvszete, kultrja mutatja: felletes, ignytelen, hiszkeny, agresszv, szadista, emelkedett, szpet s jt ht. Ilyen volt s ilyen lesz, ameddig elltunk. A formk azok, amik vltoznak, amiket talaktunk. s nem krds, vannak korszakok, amikor a vltozs drmai, s az embertl ilyenkor nagyobb erfesztst kvn, hogy megrizze s kiteljesthesse nmagt. tlni a nagy vltozst mindig nehz volt, nehz lesz. Nem ktsges, mvsznek lenni ma nagyon nehz.
A versenyszellem.

A kor oktatsi rendszernek tvesztje s egyrtelm jellemezje az inadekvtsg. Azaz, az iskolkban eladott, tszrt s befogadott ismeretanyag nem felel meg azon tartalmaknak, amik a globalizci trsadalmban ignyeltek. Sz se rla, a specifikus s szmos szakirny kzpiskolk, gimnziumok egyre nagyobb hangslyt fektetnek a tbbnyelvsgre azaz helyi esetnkben, ez az egynl tbb idegen nyelv tanulsa, valamint a szmtgpes s informcialap ismeretek tadsa. De ezen tantervek mg mindig nem ksztik fel csemetnket a nagybets letre.
Az informci.

A globalizci nem gonosz emberek tallmnya, hanem a technikai s informcis robbans egyenes kvetkezmnye. A globlis termel, szrakoztat s informcis gigszok naponta felbukkan hsei ezt a folyamatot csupn szervezeti s gazdasgi csatornkba terelik. A globalizci elmlete s gyakorlata egy ponton kapcsoldik az emberisg rosszkedvhez. A globalizci elvi s

A tke logikja, agymos gpezetei elssorban a mdia kzvettsvel hatol be legbelsbb letvilgunkba, a gazdasgi hatkonysg, vagyis a minimlis rfordtssal maximlis eredmnyt elv rzelmi letnk legfbb vezrljv vlik.

A globalizci tkrben gy ll el a narcisztikus szemlyisg, aki rzelmi kapcsolataiban folyamatosan mricskl, kalkull, s lland rzelmi tbbletbevtelre trekszik, mely tbbletbevtelt azonban nem forgatja vissza az rzelemtermelsbe, mivel azt nje folyamatos megerstsre hasznlja fel (kell felhasznlnia). Vagyis mind a trtnelmi hagyomnyok, mind az aktulis kor az j n-hatrok kialakulsa s megszilrdulsa ellen hatnak. Nmileg sarktva: a flperifria, ahol lnk, az antiindividuumok trsadalma lesz. ppen ezrt soha nem tapasztalt mreteket lt a kikapcsolds irnti vgy. Az emberek a fizikai s szellemi pihens termszetes ignyn messze tl, szenvedlyesen szeretnnek valamibl kikapcsoldni. Vagyis valamitl a lehet legmesszebbre kerlni legalbb kpzeletben. s vajon mi az emberisg rosszkedvnek s ingerltsgnek mlyebb oka? Az erre a krdsre adott vlaszt taln egy msik dantei hangulat krdssel lehetne megkzelteni: Mi vgre a Teremts? Pontosabban a Teremts emberre vonatkoz rsze. Egy jabb krds: Vajon nem tvedtnk-e el? s mg egy: Vajon a rossz ton ha valban az meg lehet-e llni s vissza lehete fordulni?
A multikulturalizmus eslye.

37
szfrk, melynek gerinct a nyelv, valls s a folklr adja nem maradnak rintetlen llapotukban, hanem egymshoz szorosan kapcsold, mintegy fgg helyzetbe kerlnek. A multikulturlis krnyezet egyik legkzenfekvbb vonsa a tbbnyelvsg. A kommunikci folyamata tgtja a kulturlis teret, amelyben a meghatrozott trsadalmi viszonyok fennllnak. A multikulturalits mai problematikja gy teht nem vlaszthat el az elektronikus kommunikci XXI. szzadi jelensgkrtl mr csak azrt sem, mert a kultra s kommunikci kztt lnyegi kapcsolat van, szinte azonossg.
Az egyedfejldsre gyakorolt hats.

A globalizmus s a planetris kultra kialakulsval ltrejttek a multikulturlis trsadalmak. Multikulturalits fogalmn azt a jellegzetes, npek, npcsoportok vszzados egyttlsn alapul llapotot rtjk, mely a klnbz letformk olyan kerett hozza ltre, amelyben a klnfle kulturlis formcik egymsra hatsbl olyan egyveleg keletkezik, melynek jellegzetessge, hogy sem a szkebb, sem az egyes nemzeti kulturlis

Elemi szocilpszicholgiai ttel, hogy az individuum kialakulsnak s megszilrdulsnak az alapja a sajt, msoktl elklnthet identits ltrehozsa ez azonban csakis az egyn klnbz kzssgeivel val szoros interakcik sorozatn keresztl valsthat meg. Identitsunkat a msikhoz val viszonyunkban hatrozzuk meg. Hiba frsztd nmagadban/Csak msban moshatod meg arcodat rta Jzsef Attila. Nos, az jkapitalizmus pontosan ezt a mst, a szmunkra lv msikat szmolja fel. Az individuum az nmegvalsts jelszavval olyan mrtkben rombolja szt elsdlegesen a tradicionlis kzssgeket (gy elsknt a csaldot), hogy a fiatalkori szocializcibl egyszeren kiesik az a szakasz, melyben az egyn elsajtthatn a kzssgi magatarts elemi viselkedsmintit s /vagyis ezltal a majdani nknt vllalt kzssgek ltrehozsnak kpessge sem alakulhat ki. Kzssgek nlkl nincs identits, identits nlkl nincs individuum s individuum, individualits

38
nlkl a szabadsg is csupn fikci. Szabadsgunk sem ms teht, mint a msikhoz, a kzssghez val viszonyunk. Kzssgek nlkl nem vagyunk msok, mint nrendelkezsktl megfosztott trsadalmi atomok. Arrl mr nem is beszlve, hogy a globalizci diktlta trsadalmi s gazdasgi (ami azrt szoros hzassgban l vidknkn) fejlds nem szinkronizlhat a gyermekek egyedfejldsvel. Az gy szerzett fziskssek, azaz periodikus lemaradsok pedig jabb mentlis egszsgi torzulshoz, illetve stresszhez, krzishez vezetnek.
Megolds?

Pap gota Nem tisztem, hogy tlkezzek a globalizci s annak lthat s mg ismeretlen kvetkezmnyei felett. Azt viszont mindenki belthatja, hogy egyrszrl pozitv, msrszrl viszont roppant negatv folyamatokat kpes elindtani a vilgban ez az sszetett, bonyolult, jelensg. Valahogy itt is felhasznlhat a kockzat nlkl nincs zlet elv. s kezet a szvre, a vgtelensgig kerlhetjk a kzhelyeket, mgsem tagadhatjuk azt, hogy ennek a mr-mr megllthatatlannak tn folyamatnak vesztesgei ugyangy lesznek, mint minden ms trsadalmi s kzpolitikai folyamatnak. Egy dolog azonban igazn figyelemre mlt, mgpedig az hogy seink vszzadokon keresztl letket kockztattk hazjukrt, nyelvkrt, nemzeti identitsukrt, mg a XXI. szzadra ezek az alapvet rtkek egyre kevesebbet rnek, s a f cl ma mr nem az llam egysgnek, klnllsnak (nem keverend a szuverenitssal!) megtartsa, hanem a nemzetek nagyfok integrcija.

Nagy szksg lenne egy j tudomnyra; a meglls s megllts tudomnyra. Meddig sszer a globalizci, s hol az a hatr, amelyen tlpve olyan hatalmi koncentrci jn ltre, amely gulliveri lptekben kpes tlpni a demokratikusan vlasztott kormnyokon s intzmnyeken? Veszlyezteti az emberi szabadsgot. Elszrkti a kultrt..

Hivatsunk eszkztrbl

39

Tkrt elnk!
AVAGY A TKR VAJDASGI MAGYAR MENTLIS SZNHZRL
Pap gota s Dencs Tnde

A kialakulsrl
A playback sznhz egyik gykere JAKOB L EVY M ORENO Stegreiftheater-e, amely 1921-1923 kztt mkdtt Bcsben. Stegreiftheater rgtnztt, ljsgknt mkdtt, ahol a nzk jtszottak. Nem elre megrt sznmveket adtak el, hanem (gyakran az aznapi jsg hreibl) a helysznen megalkotott darabokat. A rendez ltal megkonstrult trtneteket brki kiegszthette, belpve valamilyen szerepbe, a sznpadi jelenetbe. Ezen sznhzi tapasztalataibl alaktotta ki Moreno ksbb a pszichodrma gygyt mdszert, majd J ONATHAN FOX 1975-ben j letre keltette Moreno sznhzi ksrlett, s megalaptotta az els playback sznhzat. A sznhz tagjai tbbsgkben pszichodramatistk voltak, akiket vonzott a valsgos trtnetek lejtszsnak intimitsa s intenzivitsa. A playback sznhz mint mfaj azta elterjedt a vilgon. Kzeledik az id, amikor valra vlhat Jonathan Fox lma, hogy a vilg minden nagyobb vrosban legyen egy olyan hely, ahova elmehet valaki, hogy elmesljen egy trtnetet, s azutn megnzze, ahogy ezt lejtsszk neki.

A playback sznhz a rgtnztt sznhz egy eredeti formja, amelyben a kznsg vagy egy csoport tagjai trtneteket mondanak el az letkbl, s megnzik, ahogy ezt ott rgtn lejtsszk. Akr sznhzban, workshopon, pedaggiai vagy gygyt intzmnyben, a playback sznhz megersti a szemlyes lmny fontossgt s mltsgt, kzelebb hozza az embereket, s gy lthatjk embersgket, amely kzs bennk, s kpess teszi ket arra, hogy j mdon lssk az letket. Az International Playback Theatre Network (Nemzetkzi Playback Sznhz Hlzat) alapszablya megfogalmazza: Minket a playback sznhzban mlyen megrint az let kibontakozsa s az egynek s a kzssgek elidegenthetetlen spontaneitsa. Elismerjk az egyetemes vgydst msok igenlsre s az nmagunkkal s msokkal val kapcsolatba kerlsre. A szemlyes lmny spontn lejtszsa a playback sznhzban, a mltsg, a drma s a trtnetek egyetemlegessgnek tiszteletben tartsval, kapcsolatokat pt az emberek kztt.

Ovde se predstavlja ogledalo-mentalno pozorite vojvoanskih Maara. Grupa nadahnutih ljudi osnovalo je ovo pozorje prole godine i za kratko vreme se intenzivno predstavilo publici. Koreni mentalnog pozorja doseu do Morena koji je od 1921-23. godine u Beu delovao tegrajfteatrom. U osnovi tu nema scenarija, reisera i drugih rekvizita klasinog teatra, ve su u glavnoj roli gledaoci, koji mogu ispriati poneku zgodu. Voditelj dogaaja ima zadatak da usmerava. Predstava poinje pojedinanim predstavljanjem lanova grupe. Delovanje ovog teatra ima ozbiljne ciljeve to proistie iz samog naziva. Pripreme lanova teatra su seriozne poto se grupa sastoji od strunjaka-pedagoga i psihologa koji slede definisane ciljeve. Meunarodnom saradnjom ljudi se zbliavaju i bolje upoznaju to je u otuenom drutven lek.

s a gyakorlatban
Az eladsok rendszerint a trsulat bemutatsval kezddnek, mely egyni, a trsulat tagjainak a pillanatnyi hangulatt, tulajdonsgt is tartalmazza. Fontos szerepe van a jtkmesternek, aki a mindenkori alkalom rendezje. az,

Mi is a mentlis vagy playback sznhz?


A New Platzban mkd School of Playback Theatre meghatrozsa szerint:

40
aki bevezeti ez eladst, dvzli s felkri a kznsget, hogy mesljenek a jelenlegi vagy emlkeikben marknsan l rzseikrl. A mentlis sznszek elszr ngy-t nz hangulatt eleventik meg gynevezett kis technikk segtsgvel (folykony szobor, krus, paletta), ezt kveti a ketts rzsek megjelentse, majd pedig a jtkmester felhvsra sor kerl a trtnetekre is, amit a nz a mesl szkbl ad el s a trsulat, pedig lejtssza. Az utols trtnet megjelentse utn egy n. tablban a sznhz tagjai visszaidznek egy-egy jelents mozzanatot az eladsbl. Az res sznpadon percek alatt ltrejn valami, aminek egy letre szl jelentsge lehet, ami egyszersmind lehetv teszi a szemlyes lmnyek s tapasztalatok megosztst, a kzs alkotst s az j megtapasztalst. Itt teht nincs elre megrt forgatknyv, nincs rendez, sem sg van viszont egy nyolcfs trsulat, egy jtkmesterrel, valamint zenszek s kellkek.

Pap gota s Dencs Tnde mazza, hogy olyant is viszontltott a sznpadon, amit el sem meslt, de ezek az rzsek megjelentek az esemny megtrtntekor. Ilyenkor a sznszek biztosak lehetnek abban, hogy sikerlt megragadniuk a mesl helyzetnek, lmnynek a lnyegt, kpesek voltak megteremteni a msknt trtn jra-tls lehetsgt. A mentlis vagy playback sznhz eladsn a trsulat tagjainak a mesl lmnyt kell meghallaniuk s sznpadra lltaniuk. A sikeres megjelentshez ki kell kapcsolniuk kritikai hozzllsukat, megfelelen nyitottnak kell lennik, hogy hatni engedjk magukra a hallottakat. El kell tudniuk fogadni a mesl nzpontjt, mint egyet a lehetsges nzpontok kzl. Vgl vlaszul adniuk kell valamit sajt magukbl, hogy a trtnetet a sznpadon megjelentsk. Ezrt fontos, hogy a mentlis sznszettel foglalkoz egynek tisztban legyenek sajt mkdskkel, azaz kell nismerettel rendelkezzenek. Ebben a mfajban ugyanis fontos az emptia, alrendelds, a kzs alkots, az elfogads, az alzat, a kapcsoldni tuds embertrsainkhoz, de mindenekfelett az emberek irnti szeretet, melynek ksznheten tudnak adni valamit magukbl, aminek segtsgvel a megjelentett helyzetek tbb tudnak vlni. Olyan emberek keresik ezeket a mfajokat, akik tudjk, hogy kezdeni akarnak valamit nmagukkal. Aki elmegy egy playback vagy mentlis sznhz eladsra, az megadja az eslyt annak, hogy rla (is) essen sz. A mentlis sznhz trekvse, hogy ltrehozzon valamit, aminek jelentsge van az rintettek szmra, lehetv tve, hogy mskppen folytassk letket. Ezt az letre val megfelel rhan-

Sznhzi tapasztalataibl alaktotta ki Moreno ksbb a pszichodrma gygyt mdszert

s a llek dolgai
Msok igazi lmnynek a megismerse s lejtszsa, a sajt s msok lmnynek a megfogalmazsa s a sznpadon val viszontltsa a lejtszs pontossgnak egyfajta visszajelzsvel fejleszten hat szemlyisgnkre. Segti lmnyeink mlyebb meglst, nmagunk viszonyulsainak, reagls mdjainak s msokhoz fzd kapcsolatainknak pontosabb megismerst, a valsggal val kapcsolatunk erstst, a vilgban val jobb eligazodst. A mentlis sznhz sikeres alkalmazsnak az egyik jelzse az, amikor a mesl a trtnete megjelentse utn elgedettsgnek kifejezse mellett megfogal-

Tkrt elnk! golds kialaktsval rik el. Ha ez a megfelel rhangolds megszletik, a rsztvevk j ltsmd birtokban, j elhatrozsokkal, felvillanyozva indulnak tovbb. Az eladsokon elkerl tmk aszerint rintenek meg bennnket, keltenek bennnk visszhangot, ahogyan szemlyes tennivalnk van vele. Msok letnek rszeseiv vlva kapunk leginkbb sztnzst, serkentst arra, hogy ljk sajt letnket, azz vljunk, amiv vlhatunk, hogy megvalstsuk bels lehetsgeinket. Improvizcis Sznpad, a Rgtnzsek Sznhza, az Elkpesztk, a Villansok Mentlis Sznhz s a Tkr Vajdasgi Magyar Mentlis Sznhz. A trsulat tagjai mind valamilyen segt munkban vesznek rszt (osztlytantk, pszicholgusok), akik mly nismerettel is rendelkeznek, hisz kpesnek kell lennik a spontaneitsra, a kreativitsra, a knnyedsgre. Mert mindamellett, hogy a jtszanak kifejezssel lnek, ez ennl sokkal komolyabb s mlyebb. Nevezzk a mentlis folyamatok meglsi mvszetnek. Tbben kzlk a pszichodrma terpis mdszerben kpzdnek. A Tkr trsulati tagjai a megalakuls eltt mintegy kt ven t kpzdtek a szabadkai Zenith Mhely jvoltbl, s ez azta is folytatdik. Mindezek utn a prbk kiss abszurdnak tnhetnek, mgis nagy jelentsggel brnak, hisz fontos ez a sznszek egymsrahangoldsa, a csoport-kohzi, az nismeret-fejlesztsi folyamatok llandstsa miatt. A prbk helysznt s a zkkenmentes tevkenysget a szabadkai Dikotthon biztostja. A trsulat tagjai: BLINT KATALIN (osztlytant), BALOGH KORNLIA (pszicholgus), DENCS TNDE (osztlytant), JO HORTI LVIA (pszicholgus), LUKCS AURLIA (pszicholgus), PAP GOTA (pszicholgus), SLI LDIA (osztlytant) s SZKE IZABELLA (pszicholgus). A mkdstl szmtva tbb iskolban, illetve rendezvnyen is jelen voltak mr, mint a zentai Nyri Ifjsgi Jtkok vagy a Pedaggusok Nyri Egyeteme, st tbb zben fellptek mr Magyarorszgon is (Budapest, Szeged, Bkscsaba). Termszetesen a tovbbiakban is rmmel vrjk a fellpsi felkrseket, s lehetsg van j tagok bekapcsolsra is.

41

Rlunk
A Tkr Vajdasgi Magyar Mentlis Sznhz 2005. janurjban alakult meg hivatalosan s jfent tagja a Kzp-eurpai Improvizcis Sznhzi Mhely Egyesletnek (Central European Improvisation Theatre Workshop Association a tovbbiakban KIMSZIM Egyeslet). Az egyeslet cljai kztt szerepel Kzp-Eurpban a rgi lakossgnak lelkiegszsgvdelmi megerstse, a kultrk egymssal trtn megismerse, kzeltse, a kultrkzi kommunikci elsegtse, a hatkonyabb nrvnyests, a kreativits, a tolerancia, az asszertivits kpessgnek nvelse, az improvizci, a playback sznhz, a pszichodrma s ms dramatikus, illetve alternatv sznhzi (csoport) mdszerek alkalmazsval. De a tervek kztt szerepel a mdszerek elterjesztse s oktatsa is. Mindez jl hasznlhat a kapcsolatok kialaktsban s polsban, szervezetfejlesztsben, csapatptsben, mvszetterpis szakaszokban, prevencis s rehabilitcis tevkenysgekben, s mg sorolhatnnk. A KIMSZIM Egyeslet tagja az lomsznhz, az rintsek

Jonathan Fox 1975ben j letre keltette Moreno sznhzi ksrlett, s megalaptotta az els playback sznhzat

42
Ovde se predstavlja ogledalo-mentalno pozorite vojvoanskih Maara. Grupa nadahnutih ljudi osnovalo je ovo pozorje prole godine i za kratko vreme se intenzivno predstavilo publici. Koreni mentalnog pozorja doseu do Morena koji je od 1921-23. godine u Beu delovao tegrajfteatrom. U osnovi tu nema scenarija, reisera i drugih rekvizita klasinog teatra, ve su u glavnoj roli gledaoci, koji mogu ispriati poneku zgodu. Voditelj dogaaja ima zadatak da usmerava. Predstava poinje pojedinanim predstavljanjem lanova grupe. Delovanje ovog teatra ima ozbiljne ciljeve to proistie iz samog naziva. Pripreme lanova teatra su seriozne poto se grupa sastoji od strunjaka-pedagoga i psihologa koji slede definisane ciljeve. Meunarodnom saradnjom ljudi se zbliavaju i bolje upoznaju to je u otuenom drutven lek.

Pedaggusportr

Ltszlag msrl, mgis minden rla szl


KCI ANDRSNAK
Nzem az iskola plett. A hatalmas, tbbemeletes, nagypadlsos () sarki hzat, a tlgyfa kaput (), Kosztolnyi szl szobrt odbb (Szathmri Istvn: Flmondsom trtnete) Ha lehet ltni csodt, akkor az az, ahogy n ltem kzttk (Balzs Attila: Vgyak gyjtemnye) Hzsa va

Amikor a napokban meglttam egy eladsra vr 1987-es szabadkai gimnziumi vknyvet a korzn lev antikvriumban, gyakorlott mozdulattal lapoztam fel, s megmutattam vsrltrsamnak az akkori tantestlet fotjt. udvariasan mosolygott, taln azt hitte, magam miatt mutatom (nem ismer kzelebbrl), pedig csak j volt felvillantani azt, amit mltamnak/ mltunknak nevezek. vekig nztem a tantestlet fotjt a helyemmel szemben lev falon a gimnzium tanri szobjban. Taln csak az tnt volna fel, ha leakasztjk onnan, egybknt termszetes tartozka lett a helyisgnek. Azon is csak mostanban kezdek tprengeni, hogy mirt vlasztottam mindig olyan lhelyet, ahol httal lhetek az ajtnak, vagy ahol optikmbl kiesik a kijrat. (Mg mindig diszkrten tadjk a helyemet, ha belpek a tanri szobba.). A gimnzium pletbe mi hurcoltuk t a btorokat, a szkfoglalt ugyancsak rnk bztk. Nem volt bennem kvncsisg, hogy az ajtt kmleljem? Valban nem, valahogy bent (bell!) szerettem lenni, szintn beszlgetni, vitzni, meghallgatni, csendezni, egytt kvzni, ne-

vetni, segteni, tmadsmentesen lni, az idt ebben az tperces hangulatban meglltani() KCI ANDRS ilyenkor a tanri msik zugbl jtt t hozznk, rszt vett a kvzs szertartsban, ltalban az asztalfn lt, termszetes bartsgossggal trsalgott. 1999-ben, amikor hirtelen knoss vlt a dikok nlkl maradt plet csendje, a tanrok pedig idegenkedtek az j szereptl, az gyelet feszltsgtl, idnknt beszlgettnk a kollgkkal a rgi fotrl, pontosabban a csoportkp kapcsn a sztszrdsrl. Maga a gimnzium utols msfl vtizede komoly szociolgiai kutatst ignyelne.

***
A gimnziumok visszalltsa eltti idkben, az akkor mg szakirny kzpiskolba kerlt pldul az a kollga, akit a kanizsai orgonakoncert miatt tettek ki llsbl, sokat beszlgettnk. A hagyomnyos jelmezblon Kci Andrst gyakran parodizltk a bloz fiatalok, a Tanr r ezt csendes mosollyal (mondhatnm: bajuszpdrssel) vette tudomsul. A reform hozta ssze a ksbb jraindtott

Ltszlag msrl, mgis minden rla szl gimnzium j tantestlett, Kci Andrs az ltalnos iskolbl kerlt oda, noha n mr korbbrl ismertem, az utcmbl, ahol a bartnm desanyjnak albrlje volt. Nem jrtunk ssze, m az els naptl mosolyogva kzeledett, ezt-azt krdezett, amikor egy tli buszbalesetben komolyabban megsrltem, gyba kerltem, volt az els, aki a hr hallatn az iskolbl tfutott, megltogatott, aggdott, dert hozott. Megszlts + amennyiben a bart-kollga nem jn vissza, adjam le szekrnye kulcst a hzmesternek, alrs. Nem jtt vissza, ers volt a behvs veszlye, a vgs cl pedig Ausztrlia lett. Volt, aki tment a zld hatron, volt, aki Kanadba vagy Dl-Afrikba kerlt, egyesek Magyarorszgra kltztek, msok meghaltak. Megllthatatlan lett a folyamat, elmentek a fiatalabbak, a kortrsak, fogyatkoztak a magyar osztlyok, vltozott a dikok hozzllsa, rdektelenn vltak a jelmezblok, httrbe szorultak a kirndulsok, a mosolyok. Ftetlen tantermekben ltek a kabtos-kesztys dikok, rettegtnk az plet annexrszben tartott rktl, az ramkorltozstl, a gyertyafnyes utols rktl. A diktatra termszetesen tvolsgtart, rebellis szellemet, st egyni munkakedvet, megjult tanri humort, tovbbkpzsi eslyeket, a zavarosban val gykdst, sokszor a tanri plytl eltvolod kiutakat, pnzszerzsi knyszermegoldsokat teremtett. Ellenre ltnk, tllt(n)k. Kci Andrs szakmai sikere/sikersorozata a trtnelemversenyeken, a feledhetetlen csapat-megmrettetseken mutatkozott meg, holott ezekrl a djakrl sem lehetett akkor mindig kell tisztelettel s nyilvnosan beszlni. A vroslakk s az rintett szakmai krk azonban tudtak rla. A szabadkai Nyri Akadmin vrbeli trtnszknt lvezte a szervezst, az egyre nagyobb nyzsgst, az eladkkal folytatott kttt s ktetlen beszlgetseket, br egyre hallgatagabb, betegebb lett. Kci volt a lelke s mesterszakcsa a tantestleti sszejveteleknek, buliknak, a ballagsoknak Tanterv(i clkitzs s utasts) hinyban is tantotta a magyar trtnelmet.

43

***
A kanizsai LADCKI ENDRE mg a szlovniai esemnyek idejn halt meg katonaknt (kulturolgira jrt, nagyon tehetsges, rzkeny fi volt; mieltt bevonult, sikeres felvteli vizsgt tett az jvidki Magyar Tanszken, jlius elejn eljtt beszmolni, aztn elmaradtak a tanulmnyok). Csendben s lthatatlanul kellett akkor koszort rendelni, homlyban maradtak a krlmnyek. Katonai dszpompval, sortzzel temettk, Kci Andrssal ott voltunk a temetsen, aztn a sok vvel ksbbi rettsgi tallkozn a tanulk krsre egytt tartottuk meg az osztlyfnki rt, hiszen az els osztlyfnk vek ta az Egyeslt llamokban, a msik Magyarorszgon l. Egy vvel elbb Bajmokon lltunk a betegsg miatt tvozott HOLLSI TIBOR ravatalnl, majd mg tbbszr, tbb dikunk temetst ltk meg egytt, mindig ott volt

***
Kcival beszltem meg annak a kulcsnak a kalandjt, amelyet dbbenten fedeztem fel egy bcsesemny zrakkordjaknt szekrnyemben, egy kk bortkban. Az zenet mindssze ennyi:

44
Szerettnk prhuzamos osztlyokat tantani, a stratgikat egyeztetni, a trtnelmi sszefggsekre koncentrlt, n pldul a mitolgiai ismeretekkel vrtezhettem fel a dikokat, megvalsult az egyttmkds. Utols gimnziumi flvemben (mr vendgtanrknt) Kci Andrs osztlyt vezettem ki, illetleg ksztettem fel az rettsgire, az utols osztlykp is bizonytja.

Hzsa va szapergettem magamban egyik rgi nyelvtanverseny knyvtri szitucijt, az utols telefonbeszlgetst, a feldlt lelkillapotot, a betegsgbl fakad makacs s frfias szemrmessget. Most legfeljebb tovbbthatjuk a hrt a sztszrdottaknak. Egyszer, nem sokkal eljvetelem eltt, BESSENYEIrl s a felvilgosods recepcijrl, ksbb egy lyukasrn hoszszasan KOSSUTHrl rtekeztnk, kicsit eltr nzpontbl, klcsns bizalommal, ahogyan egy lelkes trtnsz s egy magyartanr dialogizl. Az utbbirl: Akkor nhny napja rkezett meg Kci sikeres csapatval a magyarorszgi Kossuth-versenyrl. A piarista gimnzium Kossuth-kapcsolatairl, egy ltsmdrl beszlt. Ksbb a szthzst, az ellensgeskedst rtelmezte, trtneti s mai nzpontbl. KOSSUTH RGYN, szenvedlyesen. Mostanban naponta rdbbenek: Kci Andrs s makacs szenvedlyessge nagyon hinyzik. A csoda az volt, hogy ott lt kzttnk...

***
Egyszer komoly, felbolygat pedaggiai vitnk tmadt, amelyet a kamaszkor tombolsnak rtelmezse, osztlyom alkoholizlsa vltott ki, ennek higgadt, tapintatos megbeszlse kivteles stcit jelentett 1995-ben, amikor letem legsrlkenyebb, idegtp korszakt ltem.

***
2005 adventje kvetkezett: sokig lltam a gimnzium kapuja eltt, s nztem Kci Andrs gyszjelentst. Nem olvastam, inkbb nztem, taln a fott, taln befel figyeltem, A TVOLSGRA, visz-

Pedaggusportr

45

Kedves Andrs kollgnk


A trtnszek nevben szlok most hozzd, hozzd akit szorgalmasnak, igazsgszeretnek, nemeslelknek ismertnk. Ezek mind olyan tulajdonsgok, amelyek csak a j s btor emberek kivltsgai. Dikjaidat mindig az j tnyek ismeretben oktattad, igyekeztl rvilgtani a teljessgre s gyesen irnytottad nvendkeidet ebbe az irnyba. A trtnelem nagyjait mindig annak a kornak a szellemben mutattad be, amelyben lt. A mi felsznes vilgunkban, amelyen csak gy tfutunk, megrizted a vidm szellemet s az erklcsssget. Szavaid mgtt ott lapult a lelkiismeretessg, a felelssgtudat. Sohasem alztl meg senkit azrt, hogy magadat kiemeld. Jszv ember voltl. Kci Andrs Pancsovn szletett, a becskereki gimnziumban rettsgizett s az jvidki Blcssztudomnyi Egyetem trtnelem tanszkn diplomlt. Abszolvensknt a Kizr Istvn ltalnos Iskolban kezdett el dolgozni. A tanri diploma megszerzse utn a Svetozar Markovi oktatsi kzpontban, illetve 1990-tl gimnziumban, folytatta tanri plyafutst. Felelssgteljesen s becsletesen nevelt s oktatott sok-sok nemzedket. Minden zben humanista volt. A tudsoddal, melyet nzetlenl tadtl msoknak, a kitartsoddal, szernysgeddel nagyon sok tisztelt gyjtttl magad kr. Kifogyhatatlan energid, munkafegyelmed sokunk eltt plda. Mindig eltlted az igazsgtalansgot, a hazugsgot. Felvilgost voltl a lehet legmagasabb szinten. Mr a rgi gondolkodk megllaptottk, hogy a trtnelem: testis temporum, lux veritatis, magistra vitae. Ezek a blcseletek thatottk a te eladsaidat is. Andrs, legfbb ernyed a tuds, a blcsessg, a nagylelksg volt. Kedves tanr r, egyszersged, becsletessged, helyes tlkpessged pldartk marad szmunkra. A trtnszek aktvja nevben elbcszom Kci Andrstl, a nagytuds, blcs embertl, kivl kollgtl, barttl. Tati va

46
Poziv i uloga kreativnog nastavnika-tema je koja prevashodno dotie pedagoke poslenike ali i ostale subjekte drutva. Pravilno shvaene poruke iz teksta mogle bi odnos prema obrazovanju uiniti odgovornijim. S druge strane doslednije uvaavanje pedagokih postulata podigao bi rejting nastavnika. Kroz optiku socioloke nauke reljefira se kulturno-reproduktivno obeleje obrazovanja, graenje personaliteta i druge funkcije. Kreativnost je mnogo korien termin- s razlogom, jer je on i u psihologiji kljuni pojam. Bezuslovni prihvat drugih, empatija i kongruencija imaju krunski znaaj. U rangu zahteva, pedagoke sposobnosti imaju zavidno mesto. U meri komunikacije, prepoznavanja situacije, reavanje konfliktnih situacija, dobija se ocena o podesnosti za rad. S obzirom na korienu literaturu, rad upozorava mlade pred izborom, predoavajui ta se sve oekuje od njih, ukoliko se opredele za pedagoki poziv.

A Tantkpz Kar hallgatinak tollbl

Az oktats s nevels, mint foglalkozs, a kreatv tanr szerepe


Halsz Tnde s Molnr Katalin

PEDAGGUS FELADATOK OKTATS S NEVELS


A nevels

A nevels ltalnos emberi letjelensg, trsadalmi tevkenysg, az emberisg megjelensvel egyidben jelentkez folyamat. Valamilyen formban mindig s mindentt szksges, ahol ember l, mert mind egyni, mind trsadalmi fennmaradsnak s tovbbfejldsnek alapvet felttele. Vagyis, nincs trsadalom nevels nlkl. Szletskor a csecsem a legkiszolgltatottabb lnyek egyike a termszetben, szksge van vdelemre, gondozsra, polsra, mert ezek nlkl nem maradna letben, de fontos, hogy mindezt emberektl kapja meg, ugyanis a ksbbi neveli gondoskods, irnyts, tants, gyakorls nlkl nem tudna beilleszkedni a trsadalomba. Szksg van nevelsre, hogy az ltal megtanuljon ember mdjra viselkedni, beszlni. Szletsnkkor csak biolgiailag vagyunk emberek, emberi tulajdonsgainkat az idk folyamn nevels tjn sajttjuk el. Minden cselekedetnk tanult cselekvs. Az llati nevels sztns, mg az ember tudatos. Tudatosan s tervszeren segti az egyn kifejldst azzal, hogy elidzi, gyjti, rtkeli, kivlogatja, rendezi s megersti a fejldsre kedvez hatsokat, illetve ellenslyozza, gyengti s elhrtja a htrnyosakat. A nevels gy be-

avatkozik az egyn fejldsbe, hatrozott irnyt szab annak. Tudatos s cltudatos, ami lehetv teszi az emberisg szmra a fejldst, ugyanis az idsek tantjk a fiatalokat, ami ltal a fiatalok megtakartjk azt az utat, amit az idsek mr megjrtak. k a kapott tudst tovbbfejlesztik, s nem kell azzal fradozniuk, hogy pl. ismt elsajttsk a tz csiholst. Teht arra trekszik, hogy megfelelen kzvettse a ltfenntartshoz szksges technikai ismereteket, a nemzedkek felhalmozdott munkatapasztalatait, ismereteit, tudst, msfell pedig, hogy a felnv nemzedk megismerje a szellemi, erklcsi s szocilis rtkek lnyegt, amelyek a kzssgi let, a trsadalom alapjt alkotjk. Ez mr a trsadalom szksgessgre utal. Arra, hogy a nevels ppgy, mint a munka, az let s a trsadalom fennmaradsnak, tovbbfejlesztsnek nlklzhetetlen felttele. A nevels jellegzetessgei:
nemzedki jelleg, ami azt jelenti, hogy az idsebbek tantjk a fiatalokat. Ez fggleges viszonyulst jelent, de ezek a ktelkek napjainkban egyre inkbb fellazulnak, a fiatalok is informcikat adnak t, hatnak az idsekre. Ma mr klcsnhatsrl beszlnk. Ilyenkor a gyerekek informatikai vagy ms technikai ismeretre gondolunk. Ez mellett van egy olyan idszak, a serdlkor,

Az oktats s nevels, mint foglalkozs, a kreatv tanr szerepe


amikor a kortrscsoport szerepe megn. Ez serdlkorban a legintenzvebb. trsadalmi jelleg, vagyis nincs trsadalom nevels nlkl, de nevels sincs trsadalom nlkl. gy tudjuk megismerni a kzssgi szablyokat, viselkedsi formkat. trtnelmi jelleg, mert minden trsadalomnak megvolt a jellegzetes nevelsi formja, felptse, ami kihat a nevels jellegre, pl. a sprtaiak nevelse szigor volt azrt, mert j harcosokra volt szksgk, azt pedig csak ilyen mdon tudtk elrni. megrz jelleg, ugyanis igyekszik megrizni az rtkeket, azt, ami a trtnelem folyamn j volt, pl. ilyen a humanizmus, ami Grgorszgban jelentkezett, emberszeretetet jell, s mg a mai napig is jelen van, igaz kiss megvltozott formban vltoztat jelleg, mert a nem megfelelt, nevelssel prblja kikszblni. Itt megemlthetnnk az tnevelst, amikor egy szemly tulajdonsgait megprbljk tnevelni, hogy trsadalmilag elfogadhat legyen. szervezett, mert a kzssg gondoskodik arrl, hogy intzmnyes keretei legyenek. rendszerezett is, mert a szlets pillanatban indul folyamat, amely letnk vgig elksr minket.

47

Az eddigiekben a nevels termszeti s trsadalmi meghatrozsrl szltunk, most viszont a nevelsnek, mint tudatos emberi tevkenysgnek megindt, mozgat s irnyt bels elemeit em-

ltennk meg, amelyek meghatrozzk a nevelsnek mint pedaggiai tevkenysgnek a lnyegt. A nevelsnek kt tnyezje van, az alany s a trgy, vagyis akitl kiindul s akire irnyul a tevkenysg, a nevels esetben ez a nevel s a nvendk. k intzik, kzttk trtnik, az szemlyes gyk a nevels. Minden ms tnyez, az let, a valsg, a termszet s a trsadalom spontnul rvnyesl, ttekinthetetlen hatsradata csak nevel tnyez. Ez alapon tesznk klnbsget a nevels tnyezi s a nevel tnyezk kztt. A nevels tnyezi a nevel s a nvendk. Nevel az, aki termszetes helyzetbl ereden, amennyiben szlrl beszlnk, vagy megbzatsa, foglalkozsa alapjn illetkes a gondjaira bzottakat a fejlds tjn vezetni. Rendszerint idsebbek nevelnek fiatalabbakat, felnttek gyermekeket. Csak olyan ember tud nevelni, aki fejlett, s mindenki csak olyanokat nevelhet, akik nla kevsb fejlettek. A nevel s a nvendk kztt szellemi tekintetben van bizonyos tvolsg, de ez a tvolsg a nevels folyamn cskken, mert a nvendk fejldik, s nevelje fejlettsgi fokhoz lpsrl lpsre kzelebb jut. Nvendk nemcsak a gyermek s az ifj, hanem objektve mindenki, aki nevelsben rszesl. Osztlyt vagy tanulcsoportot is nvendknek tekintnk. A nevel s nvendk kztt lv alanytrgy kapcsolat nem lland, mert mindkett alany is s trgy is, mert formljk egymst, de egyben formldnak is. A nevel tnyezk az ember krnyezetben adottak. A krnyezet ltalban az embert ostroml hatsok gyjtfogalma, de kzelebbrl krnyezetnek nevezhetjk mindazokat a krlmnyeket, az

48
objektv valsg mindazon terlett, trgyi s szemlyi elemeit, amelyek kztt lnk, amelyekkel kapcsolatban llunk. Ezek szma vgelthatatlan, de a tjkozdst megknnyti, hogy kt csoportra osztjuk ket, mely szerint megklnbztetnk termszeti s trsadalmi krnyezetet. Termszeti krnyezet: a tj, a szlfld, az ghajlat, az idjrs. Ezek klnbzkpp hatnak a gyerekre, s is klnflekpp li meg azokat. A trsadalmi krnyezetet a szocilis (lakhely, csaldi krlmnyek) s kulturlis krnyezet (trsadalom civilizcis s kulturlis alkotsai, technikai modern eszkzk) elemei alkotjk, s jelentsgk abban ll, hogy pozitv vagy negatv irnyba mdostjk a termszeti krnyezet tnyezit s azok hatsait. A nevels clja azt fejti ki, hogy milyenn akarjuk nevelni a gyereket, ugyanis van egy, a trsadalom ltal elfogadott embereszmny, egy tkletes ember, akit minl jobban meg kell kzelteni. Az ebben a megvalstsban egymsrahat, egymssal sszefgg tennivali jelentik a nevels feladatt.

Halsz Tnde s Molnr Katalin knt fordul el. A szaknyelv viszont megklnbzteti ezt a kt fontos fogalmat. Az oktats olyan, a kultra kzvettsben meghatroz szerep komplex, tudatos, tervszer, direkt s indirekt tevkenysg, mely az ismeretszerzsnek, a jrtassgok, a kszsgek kiptsnek, a gondolkodsi funkciknak, attitdknek, kpessgeknek, magatarts-, meggyzdsformlsnak az alapvet eszkze, s legfontosabb trekvse az nszablyoz tanuls kialaktsa. Azt a clirnyos tevkenysget, mely a tanuls feltteleinek a megteremtst biztostja, hvjuk tantsnak. Az oktats nem lehet egyszer tads a nevel rszrl s tvtel a tanul rszrl, ugyanis a tudst csak aktvan lehet megszerezni. Fontos az alkotkpessg fejlesztse, mert az oktats is egy alkot folyamat, amelyben a tanulk kpesek trendezni ismereteiket s azokat felhasznlni. Ehhez viszont szksges, hogy a nevelk gy oktassanak, hogy a tanulk elssorban az ismeretek bvtsre, s azok alkalmazsra trekedjenek. Az oktatsnak trgyi s szubjektv oldala lehetsges. Trgyi oldal az a mveldsi anyag, amellyel az oktats sorn a tanuli szemlyisget gyaraptjuk, szubjektv oldala pedig maga a szemlyisg gyaraptsnak, gazdagodsnak, fejldsnek folyamata. A tanulk az oktats folyamn llandan jabb s jabb feladatokat kapnak, ismereteiket, jrtassgaikat s kszsgeiket mindig ms s ms esetre s helyzetre alkalmazzk. A feladatok megoldsa alkalmval rtelmi mveleteket vgeznek, megfesztik emlkezetket, mkdtetik fantzijukat, koncentrljk figyelmket, gondolkodnak. Az oktats sorn meglev ismereteiket belehelyezik a mr kialaktott ismeretrendszerkbe, tovbb megfelel mdon kombinljk meglev fogalmaikat.

Az oktats
Az oktatsnak mint minden ms tudomnyos fogalomnak egyben htkznapi rtelmezse is van. A htkznapi rtelmezs szerit valamely informci, ismeret, tuds megtantst, kezelst, elsajttst rtjk. Tantja, oktatja idnknt kioktatja a szl a gyermekt, a felntt a felnvekvt, a tbbet tud a kevss tjkozottat. A birtokosa megmutatja, elmondja, elmagyarzza, ismerteti az ismereteket, informcikat az oktatsra szorulnak. Mint ltjuk, a kznapi szhasznlatban az oktats s a tants szinonima-

Az oktats s nevels, mint foglalkozs, a kreatv tanr szerepe

49

Az oktats funkciirl szociolgiai megkzeltsbl kiindulva


A kultra jratermelst szolgl funkci

Az egynek szemlyisgnek alaktsa

Az iskola biztostja, hogy az jabb genercik a trsadalom ltal megteremtett rtkeket, normkat, kultrt elsajttsk. Ez az iskolnak a kultra jrateremtst szolgl funkcija. A trtnelem sorn a csald, illetve a kzvetlen szocializcis kzssg fokozatosan vesztett kultratad funkciibl, ezek nagy rszt az iskola vette t. Modern korunkban azonban egy jabb jelensg, hogy az iskola mellett a kultra tadsban egyre fontosabb szerepet jtszanak a trsadalom informlis, civil szervezdsei is, a funkci elltsnak trsadalmi intzmnyrendszere, s maga a tevkenysg egyre sszetettebb vlik. A kultra jratermelsnek funkcija jelenti tbbek kztt a trsadalmi tuds tadst. Ez magba foglalja a tudomnyok ltal megtermelt tudst, a htkznapi jelleg tudst, technikai kultrt, de ugyanakkor az rtkeket, viselkedsi mintkat, szablyokat, trsadalmi normkat. A kultratads, a kulturlis jratermels funkcija ugyanakkor a multikulturlis trsadalmakban j kihvsokat jelent az iskola szmra. A korszer pedaggia nem a tanulk sajtos csaldi, nemzetisgi, etnikai identitsnak kulturlis ktdseivel szemben kell hogy ellssa e funkcijt, hanem ppen e kultrkra alapozva, azok rtkknt ttelezett elemeit felhasznlva, a kultrk egymsra hatsnak feltteleit is biztostva. Vagyis a modern trsadalmakra mr nem igaz, hogy egy adott trsadalmi kultrt kell jratermelnie az iskolnak.

A szemlyisgfejleszts annyifle, ahny tanul ltezik, hiszen minden egyes ember szemlyisge egyedi s megismtelhetetlen. A szociolgia szmra az a fontos krds, hogy a trsadalmi egyttmkdsben val rszvtel, az rdekrvnyests felttelrendszernek hasznlata, a csoportban val mozgs, a munkhoz, a mveldshez, a kultrhoz, a politikai intzmnyi rendszerhez val viszony szempontjbl milyen szemlyisgeket forml az iskola, vagyis hogy milyen llampolgrokat nevel. Ennek fontos szempontjai: a mveltg, a cselekvkszsg, a jogi tudatossg, a vezets, a kooperci, a csoporttag szerepnek vllalsa, a csaldban kifejtett tevkenysg.
A trsadalmi struktra jratermelse

Az iskola egyik legfontosabb funkcija a trsadalmi mobilitshoz val hozzjruls. Trsadalmi mobilits alatt azt rtjk, hogy milyen jelleg s milyen mrtk az tramls az egyes trsadalmi csoportok kztt. Ugyanis az iskola eslyt adhat a magasabb trsadalmi rtegbe val jutshoz.
Gazdasgi funkci

Az oktatsi rendszer rszese azoknak a folyamatoknak is, amelyekben a trsadalom gazdasgi lete zajlik. A modern rutermels elkpzelhetetlen az iskola mkdse, elssorban az iskolban zajl kpzs nlkl. Az oktatsi rendszer nmagban is jelents gazdasgi tnyez, amennyiben az llami kltsgvets egy igen jelents ttelt ignyli. Felfoghatjuk

50
egyfajta runak, vagy szolgltatsnak is. Mgis a munkaer kpzse szempontjbl a legjelentsebb.
Politikai rendszer legitimlsa

Halsz Tnde s Molnr Katalin az iskolk kzvetlenl bekapcsoldhatnak krnyezetk klnbz gyakorlati problminak megoldsba. Ez lehet tancsads, elemzs, vizsglat elvgzse, program szervezse, krnyezetvdelmi feladat elltsa.
A trsadalmi vltozst segt vagy gtl funkci

Az iskolban olyan tudst is elsajttunk, amely hol kzvetlenl, hol viszont szrevtlenl a fennll politikai rend, rendszer legitimlst szolglja. (legitiml=trvnyest, trvnyesnek elismer). Ez szolglhatja az ppen hatalmon lvk rdekeit, demokratikusabb trsadalmakban azonban magnak a politikai berendezsnek a legitimcijrl van sz. A demokratikus politikai rendszer legitimlst szolglhatja az e rendszer mkdshez, mkdtetshez szksges tuds tadsa, gy elssorban az llampolgri jogokhoz s ktelezettsgekhez fzd ismeretek, kpessgek, kszsgek, attitdk fejlesztse.
A trsadalmi integrci biztostsa

Az iskolnak szerepe lehet minden, a trsadalomban zajl vltozs elsegtsben vagy gtlsban, mg akkor is, ha e szerep sok esetben csak kzvetett. Az j tudst ignyl terletek fejldst segtheti az iskola, de gtolhatja is azzal, hogy nem kpes biztostani ezt az j tudst. j munkaformk, j szablyrendszerek, technolgiai megoldsok, j kommunikcis rendszerek terjesztst segtheti vagy akadlyozhatja meg az iskola, ahogyan j rtkek, normk formlshoz is hozzjrulhat.

A KREATV TANR SZEREPE


A kertsz lete a kertben folytatdik, A kertben, melyet gondozott. Az r a knyveit hagyja rksgl az emberekre, a festmvsz /a festmnyeit. s a tant? A tantvnyaiban l tovbb, tetteikben s gondolataikban. Ez az letmve s osztlyrsze a halhatatlansgnak. (Vidorov) A trsadalmi vltozsok sodrsban talakulban vannak az iskolk, s ez a folyamat lassan, de elkerlhetetlenl elri a hazai oktatsi rendszert is. Az j pedaggiai gondolkodsmdban semmi sem a rgi, mst jelent a tuds, a tanuls

A trsadalom integrltsga rszrendszereinek sszehangolt mkdst jelenti elssorban. Az eddig emltett funkcik is hozzjrultak ehhez, de a nukleris csaldmodell (nagyszlk nlkli, ktkeress csald) kvetkeztben ntt az iskola azon funkcijnak jelentsge, hogy a szlk munkavgzse alatt elhelyezst biztost a gyerekek szmra, de szerepet vllal az ezt az integrcit veszlyeztet trsadalmi jelentsgek kezelsben is (drogprevenci, bnmegelzs).
Szolgltat funkci

Bizonyos rtelemben az iskola mkdse teljes egszben szolgltatsnak tekinthet. Itt azonban arrl van sz, hogy

Az oktats s nevels, mint foglalkozs, a kreatv tanr szerepe s a tanr is. Az elmlet fejldse azonban nem rmkpeket kell, hogy breszszen, hiszen nem kell mindent kidobni a korbbi gyakorlatbl. A tanri plya szmos eleme, jellemzje megrizhet, de vilgosan ki kell jellni azokat az j elvrsokat, amelyek teljeslse nlkl az iskola nem kpes eleget tenni a 21. szzad trsadalmi kihvsainak. A pedaggiai szakma, az elmleti kutats s gyakorlati fejleszts szmos rszterletn megindult a jv elksztse, gy tbbek kztt a tanrokkal szembeni j elvrsok megfogalmazsa. Az Eurpa Tancs liszszaboni rtekezletn (2000) munkabizottsg alakult erre a feladatra, amely a ksbbi stockholmi (2001), majd barcelonai (2002) tancskozson terjesztette el megfogalmazott javaslatait. Mg keleten inkbb tanri munkanlklisg van, addig nyugaton tanrhinyrl beszlhetnk. Tbb orszgban is hinyoznak a felkszlt pedaggusok, ennek egyik oka a plya alacsony trsadalmi presztzse, a viszonylag nagy terhels s az ehhez kpest alacsony fizetsek. Ugyanakkor nem oldan meg a problmt, ha egyszeren nvelnk a tanrkpzsbe val felvtel szmarnyt, mivel a mennyisgi hinyon kvl a kibocstott minsggel is gondok vannak. Nem a rgi, bevlt kpzsi gyakorlat okolhat ezrt, hanem az, hogy az j helyzetben szksges tanri kompetencik megszerzse mg nem garantlt. A vilg ms, dinamikusan fejld trsgeiben, de az EUn bell elretr llamokban (Finnorszg, rorszg) is az oktatst stratgiai gazatknt kezeltk s a pnz mellett jelents szellemi tkt is fektettek bel. Az EU munkabizottsga ebben a szellemben igyekezett megvizsglni azt a krdst, hogy miknt tehet vonzbb a tanri plya, hogyan lehetne elrni, hogy:
a legrtermettebb tanulk lpjenek a tanrkpzsbe, a vgzs utn a legjobb teljestmnyek, a plyra leginkbb alkalmasak helyezkedjenek el az iskolkban, a plyn legjobb teljestmnyt nyjtk, a legrtermettebb tanrok ne hagyjk el a plyt jobb munkalehetsgek remnyben.

51

Az oktats modernizcija stratgiai krds, ami a mai krlmnyek kztt hatkony kutatsfejlesztssel s menedzsmenttel kezelhet. Az utbbi vtizedekben kialakult a tanri szakmval kapcsolatos j szemllet, amelyben a minsgfejlesztst nem a hatalmi eszkzk s az adminisztratv szablyozs, hanem a termels fejlesztsben kialaktott eszkzkhz hasonl megoldsok vettk t. A hasonlsg egybknt is nyilvnval: a tudsalap trsadalomban a tuds sajtos termk, a tanuls pedig olyan termkellltsi folyamat, amely a gazdasg ms terletein kialaktott (bizonyos) mdszerekkel fejleszthet. Kzppontba kerlt a hozzadott tuds, a humn erforrs minsge, hatkonysga. Az iskolai gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tanrok munkjt kell eredmnyesebb tenni gy, hogy segtsget kapjanak sajt gyakorlatuk feltrshoz, elemzshez, rtkelshez, hogy ezltal kreatvv vljanak s kpesek legyenek vltoztatsok tervezsre, kivitelezsre. A kreativits kulcsfogalom: a modern pszicholgia kulcsfogalma. Ha az ember fellapozza a szakfolyiratokat, s kigyjti, hogy mely fogalmakat hasznltk az utbbi idben leggyakrabban, azt ltja, hogy az utbbi tven vben sokkal tbbet hasznltk a kreativits szt, mint az azeltti tven vben, vagy mg annak

52
eltte. Minden, amit az ember csinl, kreativits. Minden kultra, amit az ember teremtett, ennek az eredmnye. Mert mi is a kultra? Legltalnosabb megfogalmazsban: ha valaki brmit csinl, ha szl a szomszdjhoz, ha gondol valamit, ha rdit hallgat az mind-mind a kultra rsze. Minden, amit az ember tesz, valamilyen rtelemben kreativits is: dntseket szl s szksgletet elgt ki. Ezt teszi a pedaggus is. A pedaggusok hatkonysgnak okt a pedaggia trtnetben rgta kimutatjk. Egy dologban minden kutat s gyakorlati szakember egyetrt: az oktatsnak, a nevelsnek kzponti szereplje a pedaggus. A nevelsi filozfik, a tantervek vltoztatsa mit sem r hatkony, kreatv pedaggus kzremkdse nlkl. Pedaggusnak szletni kell, azaz vannak bizonyos velk szletett adottsgok. Ennek a megllaptsnak van egy slyos gyakorlati akadlya: nincsenek olyan szmban szletett pedaggusok, mint amilyen szmban szksg lenne rjuk. A pedaggusplya megbecslse vilgszerte sem vonzza maghoz az sszes szletett pedaggust, vagyis knytelenek olyan jellteket is kpezni, akikben az adottsgok csak kisebb mrtkben vannak meg. Az tlagos kpessgekkel rendelkez szemlyek szmra a szakmai tuds csupn szksges, de nem elgsges felttele a hatkonysgnak. Mire van akkor mg szksg? Evidensnek tnik az a vlasz, hogy megfelel pszicholgiai s pedaggiai ismeretekre. Gyakorta tallkozunk azzal a jelensggel, hogy pszicholgibl s pedaggibl remekl vizsgz pedaggusjelltek sikertelenek a plyn. Nemzetkzi tapasztalatok s vizsglatok is azt bizonytottk, hogy nincs szoros sszefggs a pszicholgiai s pedaggiai ismeretek s eredmnyessg kztt.

Halsz Tnde s Molnr Katalin

A kedvelt, eredmnyes pedaggusra jellemz tulajdonsgok


Az empirikus pedagguskutats kezdetn, a mlt szzad vgn KRATZ s munkatrsa tanulkkal lerattk az ltaluk kreatvnak, hatkonynak vlt pedaggusok jellemzit. H ART az 1930-as vekben tzezer tanul vlemnyt sszegezve, megllaptotta, hogy a kedvelt, eredmnyesnek tlt tanrokat a tantsi kszsg, a vidmsg, a trelem, a bartsgossg, a megrt, elfogulatlan magatarts, az igazsgos osztlyozs jellemzi. A tulajdonsgok sszegyjtse a ksbbiekben sem maradt abba. Egy sszehasonlt elemzs szerint nemzetkzi mrtkben egyez tulajdonsgoknak tekinthetjk a kvetkezket: megrt, egyttdolgoz, demokratikus, kedves, j, trelmes, igazsgos, segtksz, humorrzke van. A Nmet Szvetsgi Kztrsasgban a der, az igazsgossg, a trelem, a hatrozottsg, az elegns megjelens, a sportos viselkeds llt a lista ln. Lengyelorszgban a szakmai tuds, a magas erklcsi sznvonal, az szintesg, kzvetlensg, hatrozottsg, kvetkezetessg, igazsgossg, nuralom, der. Magyarorszgon a szakmai s az ltalnos mveltsg, a gyerekszeretet, a lelkiismeretessg, a hivatstudat, ignyessg, pldamutat magatarts, pedaggiai rzk, der, szuggesztivits vezette a sort.
Alapvet szemlyisgvonsok, alapkpessgek

A tanr szemlyisgnek, alapvet szemlyisgvonsainak mindig nagy jelentsget tulajdontottak. ROGERS s GORDON gondolatainak s gyakorlatnak elterjedse mg inkbb rirnytotta a figyelmet

Az oktats s nevels, mint foglalkozs, a kreatv tanr szerepe azokra a szemlyisgvonsokra, amelyek az eredmnyes tanrt, a szemlykzpont, a msokat elfogad pedaggust jellemzik. Hrom ilyen alapkpessget szoktak kiemelni: a felttel nlkli elfogads kpessgt, az emptit s a kongruencit. A felttel nlkli elfogads olyan pozitv rzelmi odaforduls a msik ember fel, amely nem a tulajdonsgoknak, a viselkedsnek szl, hanem a szemlynek, aki nmagban rtk s tiszteletre mlt. Lnyeghez tartozik, hogy nem felttele a viszonossg. Olyan belltds, amely kifejezi, hogy a szemly tbb, mint viselkedseinek sszessge. A tekintetvlts, hangszn, hanghordozs, gesztusok, testhelyzet mind jelentsek az elfogads kifejezsben. Nem szabad azonban lebecslnnk a verblis csatornt sem, mert az elfogads lmnyt nem lheti t pldul az a dik, akinek a tanra llandan rtkeli a viselkedst, aki gnyoldik, kioktat, folyton tancsokat ad. Az elfogads nem morlis megkzelts, hanem lelki teljestmny. A pedaggus feladata elssorban nem a tanul magatartsnak morlis megtlse, hanem elemzse. Minl inkbb elfogadunk valakit, annl inkbb kpes lesz arra, hogy hibs magatartst megvltoztassa. A lelki egszsg egyik legfontosabb eleme az nelfogads. Az nelfogads msok felttel nlkli elfogadsnak felttele. A tanr munkjban kiemelt jelentsge van az emptinak. Az emptis viselkeds lnyege a msik ember rzseinek a megrtse s a lehet legpontosabb visszajelzs. gy az egyik oldal a belels, mg a msik a visszajelzs. Ez azt jelenti, hogy nem csak passzvan figyelnk a msikra, meghallgatjuk, hanem meg is rtjk azt, hogyan rez, hogyan ltja a vilgot. Az emptis megrtshez szksg van arra, hogy a pedaggus teljes figyelmt a tanulnak szentelje, hiszen csak gy kpes a kommunikci rejtett tartalmait is feldolgozni. A pontos emptis megrts a pedaggus munkjban nagyon lnyeges. A belels sorn a pedaggus meg tudja rteni a tanulk azon rzelmeit, indulatait, trekvseit, amelyek szavakban nem fejezhetk ki, st ezeket az informcikat gy rendezi, hogy azok rtelme a tanul szmra vilgosabb s pontosabb legyen. A kongruencia alapja a tanr sajt rtkeiben val bizonyossga. Ha a pedaggus hisz a sajt tapasztalatainak, hisz a sajt rzseinek, s nem mossa ssze ezeket msokval. A pedaggiai hatkonysg szempontjbl azrt van nagy jelentsge, mert csak a hiteles, rett szemlyisg tanr tud a dikokkal j kapcsolatot kialaktani. A hitelessg megknnyti a gyermekek viselkedsnek szablyozst. A hitelessget sokszor hasznljk a termszetes viselkeds szinonimjaknt is, amikor azt jelenti, hogy a gondolatait, rzseit meri vllalni, s kpes kzlni is, nem bjik szereppanelek mg. Azt mondja, amit gondol, s nem azt, amit mondania kellene.

53

A pedaggiai kpessgek
A pedaggiai munkt elsegt kpessgek a kvetkezk: A kommunikcis gyessg azt jelenti, hogy tanr a kommunikcis modell mindkt szerepben (zen, befogad) hatkony tud lenni. zenknt a lehet legpontosabban kpes kifejezni gondolatait, rzseit, szksgleteit. Fogadknt pedig a lehet legpontosabban kpes befogadni, megrteni az zen teljes kommunikcijt, s ha szksges, visszajelezni azt.

54
Az eredmnyes pedaggiai munknak felttele a gazdag s rugalmas viselkedsrepertor. Ez azt jelenti, hogy az adott helyzetben minl tbb viselkedsi md kzl vlaszthassa ki a pedaggus azt az eljrst, amelyet a leghatkonyabbnak tl. A rugalmassg viszont azt jelenti, hogy a pedaggus mindig az adott tnyekbl indul ki, s ha azok vltoznak, akkor az viselkedse is vltozik. A gazdag viselkedsrepertor megfelel alkalmazsnak felttele a gyors helyzetfelismersnek, a konstruktv helyzetalaktsnak a kpessge. A pedaggusnak t

Halsz Tnde s Molnr Katalin Vgezetl meg kell emlteni az eredmnyes munka felttelei kztt a pedaggus mentlis egszsgt.

A gyakorlati kszsgek
A gyakorlati kszsgek elsajttsnak kt felttele van, egyrszt fel kell trni azokat a kszsgeket, amelyekrl igazolhat, hogy az eredmnyes munka felttelei, msrszt rendelkezni kell olyan mdszerekkel, amelyek az adott kszsgek elsajttst lehetv teszik. Nagyszm pedaggiai tevkenysgelemrl sikerlt bebizonytani, hogy szorosan korrell a tanuli teljestmnyekkel. I. A kszsgek els csoportjt a tervezsi kszsgek alkotjk. A tanrnak kpesnek kell lennie arra, hogy meghatrozza az adott tanulcsoport szmra az oktats legmegfelelbb tartalmt; kijellje s egyrtelmen megfogalmazza a mrhet clokat, kvetelmnyeket; kpes legyen a tanulk clhoz viszonytott helyzetnek (tuds s neveltsgi szintjnek) a feltrkpezsre; felkszlt legyen arra, hogy mindezek alapjn megtervezze az oktats folyamatt. II. Az interaktv szakaszban hat kszsgcsoportot klnthetnk el.
1. Az ravezetsi kszsgek a motivl rakezds, a vltozatos ravezets s a hatkony sszefoglals alkotjk az els csoportot. 2. A krdezst tekinthetjk az egyik legfontosabb kszsgnek. A pedaggusnak a krdsek hatkony alkalmazsa rdekben kpesnek kell lennie: a krdsek klnbz gondolkodsi mveletek szerinti osztlyozsra, a gondolkodsi mveleteket kivlt krdsek felttelre,

kell ltnia a helyzetet, a lehetsges vltoztatsi mdokat s ezek kvetkezmnyeit. El kell tudnia dnteni, hogy mit tegyen, ha pldul egy rdekes feladat megragadja a tanulk figyelmt, szvesen foglalkoznak vele, de gy kifutnak az idbl, kptelenek elvgezni a tovbbhaladshoz szksges anyagot. A pedaggiai munknak elkerlhetetlen velejri a konfliktusok. Az ajnlott konfliktusmegoldsi mdokra az erszakmentessg, a kreativits a jellemz. Gordon nyomn hrom konfliktusmegoldsi mdszert szoktak megklnbztetni. A tekintlyhangslyost, amikor a tanr hatalma bevetsvel oldja meg a konfliktust, a gyermekhangslyost, amikor a tanr a sajt ignyeit figyelmen kvl hagyja, elfogadja, hogy az legyen, amit a gyerekek akarnak, s vgl a liberlist, amikor is megegyeznek a megoldsban. A kpessgek tdik csoportjt a szlkkel, a dikokkal, a kollgkkal val egyttmkds ignye s kpessge alkotja. Ennek fontos sszetevje a msok vlemnynek elfogadsa, a megllapodsra, a kompromisszumra val kszsg meglte. Igen fontos kpessg a pedaggiai helyzetek, jelensgek elemzsnek kpessge. Ez felttele a pedaggus nfejldsnek.

Az oktats s nevels, mint foglalkozs, a kreatv tanr szerepe


a krdsek vilgos, egyrtelm megfogalmazsra, olyan krdezsi stratgia alkalmazsra, amely minl nagyobb szm tanul, minl magasabb szint aktv gondolkodst, aktv rszvtelt teszi lehetv, s vgl olyan tovbbi krdsek, segdkrdsek felttelre, amelyek bizonytjk, hogy a lehet legjobb s legteljesebb vlaszhoz jussanak el a tanulk.

55

A magyarzat kszsgnek kialaktsakor figyelmet kell fordtani a vilgos clmegjellsre, az illusztrl pldk kivlasztsnak szablyaira, a pldk alkalmazsnak sorrendjre, a bemutats mdjra, a magyarzat logikus szerkesztsre, az audiovizulis eszkzk clszer hasznlatra, a tervszer ismtlsekre.
3. A tanri-tanuli interakci kszsgei teszik lehetv a pedaggus szmra azt, hogy irnytsa s ellenrzse alatt tartsa az egyes tanulkkal, illetve az osztllyal fennll kapcsolatrendszert. Meg kell emlteni az osztlymunka szervezsnek kszsgeit. Jelents helyet kap az a kszsgcsoport, amely a csoport-, illetve az egyni munka irnytsra szolgl.

4. 5.

III. Az interaktv szakaszban rvnyesl ezen hat kszsg mellett jelentsek mg a megfigyelsi-elemzsi s az rtkelsi kszsgek. A tanrnak ugyanis kpesnek kell lennie arra, hogy a munkjrl, annak eredmnyeirl rkez jelzseket regisztrlja, feldolgozza, rtkelje. Ez teszi lehetv a szksges mdostsok megttelt, nismeretnek fejldst. Ahhoz, hogy a pedaggus kreatv s hatkony legyen, szksges, hogy rendelkezzen kpessgekkel, gyakorlati kszsggel s j tulajdonsgokkal. A pedaggusok tulajdonsgait ler kutatsok kimutattk, hogy a tanulk s a szakfelgyelk is elgg jl egyetrtenek abban, hogy szerintk milyen tulajdonsgok jellemzik a j pedaggust. Kevs tmutatst adtak arra vonatkozan, hogyan alakthatk ki ezek a tulajdonsgok, s arra sem szolgltattak tnyeket, hogy e tulajdonsgok tnylegesen hatnak az eredmnyessgre. A pedaggus tudst s nzeteit az ltalnos pedaggiai, a szaktrgyi s a tartalmi pedaggiai tuds s nzetek alkotjk. A fenti szemllet alapjn az eredmnyes pedagguskpzs a hallgatk aktv tevkenysgn alapul. E tevkenysg eredmnyessge rdekben a hallgatk korbbi nzeteiket tudatostjk, s szembestik a gyakorlattal, valamint a hozzfrhet elmleti ismeretekkel, gy formljk meg nzetrendszerket, korszer tudsukat, s alaktjk ki gazdag kszsgrepertorjukat.

Felhasznlt irodalom
Nmeth Andrs Puknszky Bla: A pedaggia problmatrtnete. Budapest, Gondolat Kiad, 2004 Nmeth Andrs: Nevels, gyermek, iskola. Budapest, Etvs Jzsef Knyvkiad, 1997 Falus Ivn: DIDAKTIKA Elmleti alapok a tants tanulshoz. Budapest, Nemzeti Tanknyvkiad, 2003 Kozma Tams: Bevezets a nevelsszociolgiba. Budapest, Nemzeti Tanknyvkiad, 2000 Sznt Kroly: Pedaggia. Budapest, Tanknyvkiad, 1985 Dr. Nnsi Mikls: Pedaggia. Budapest, Tanknyvkiad, 1971

56
Varga Attila TOVASIKL KAVICS Kutatom, keresem, mrhetetlen tereken t, az ottfelejtett kveket, mert meggyzdsem szletett arrl, hogy minden egyes felemelt k alatt megtallhatom azt az idt, amelybl mosolyod kukkant felm. Ha belenzek ebbe az idktba, mris ott zizeg a vzen meleg tekinteted, ott figyel a mindig. Bennem csak a vltoz vilg formldik, br az lland alakt. Micsoda fonk. Az lland vltoztat, [s vltozik. gy l a fny fel minden k az stengerben, gy reszket a teremts sztlanul, (hisz a hang mr kettssg,) s gy lesz csendben hogyan is msknt ez a finom suhints az ltetm. Kavicsot dobtam a vzre, amin az [tovakacszott. A tovasikl k gy vizet lmodott, a vz pedig kvet. Vagy? Hisz lom volt egyik is, msik is. K a vizet, vz a kvet lmodta. A k azt, hogy virgonc, nem rideg anyag, kplkeny gyrfnyficnk; a vz pedig: hogy szilrd test, kemnykts anyag, igazi llapot. Egyik is, msik is megrzi: Most alaktom t a vilgmindensget, most lem meg s t az talakulst, most rzem a lnyt magamban, most vlok lnny magam is,

Szerz

most vagyok n n. s ez a most van rkk. Vltoznak ugyan elemek s terek, de innen tekintve k a vz. rintsbl szttekintve lthat minden [fogansa, mg a magam is, hisz brhov fordulok, a gyrk nem mozognak, minden vele velem mozog. Mert minden csak van. gy rt testt bennem a gondolat, az akarat. sreg anyag zrult krnk, kr, az rints kr, a kvl s bell kr. Aztn testt is rt a gondolat, az akarat, krm zrdott minden anyag. Itt vagyok. Hogy mi maradt kinn s benn? Kettssgem melyike lettem? A k-akarat? A vz-szellem? Az rints vagyok A vz. Csk kavicscsk. Bennem vannak rm hajl hullmai, ha sreg rlng tekint rnk, a rejtz rints. A huncut gondolat? Szembogarunk csillansa koccanjon [ht ssze. Rezdljn a pillanat egytt mi vele kezem a ltskra ereszkedik puha vben.

Cm kessgem ht mi legyen? Ha a k alatti ktba kukkantok? Mosolyod az idkt, a kapu felm; vilgaink vilgok kzti kapcsolat; [teremt er. Kzttnk e mosoly, ajkad ve siklik tova. Enyhn jobbra s lefel pillantva mindannyiunkban t- s megpihen [az rints, az rint s rintett vilga. letnk mr akkor lt, amikor mg semmi sem, ami ma l. Az igazsg is igaz, mieltt mg megszletett volna, kimondtk volna. s a szabadsg is szabad, mg akkor is, ha mi rabok vagyunk. Ht mi marad ms, ha nem [a tovasikl kavics.

57

58 JZSEF ATTILA-EMLKV A DLVIDKEN


A Jzsef Attila az oktatsban cm Tanrmellklet (j Kp, XXIX. 2005. december) igyekezett ttekinteni a centenriumi v vajdasgi esemnyeit. Br a szerkesztsg a teljessg ignye nlkli leltrozsra trekedett, gy gondoljuk, (folyamatosan) kiegsztjk a decemberi adatokat, s lehetsget adunk pedaggusainknak, olvasinknak, folyirat-szerkesztinknek a jegyzk tovbbi ptlsra, a rendezvnyek dokumentlsra. Klnsen fontos lenne, hogy megtudjuk, hogyan emlkeztek meg 2005-ben az egyes iskolk s mveldsi intzmnyek Jzsef Attilrl.

Jzsef Attila-emlkv a Dlvidken A bcskertesi Jzsef Attila ltalnos Iskola prilis 11-n emlkezett nvadjra. A kltvendg BOGDN JZSEF volt. 2005. mjus 14-n a bcskertesi Jzsef Attila ltalnos Iskola a J Pajts Nyelvmvel Versenynek hzigazdja. Jelents esemnynek tekinthet a hrom Jzsef Attila ltalnos Iskola tallkozja. A bcskertesi (kupuszinai) Jzsef Attilakultuszrl, az iskola hagyomnyrz tevkenysgrl BENCE ERIKA magiszter tartott eladst az jvidki Magyar Tanszk Jzsef Attila-konferencijn (2005. december 9.).

2005. prilis 23-n az szakbcskai Magyar Pedaggusok Egyeslete irodalmi vetlkedt szervezett kzpiskolsaink szmra a szabadkai Vrosi Knyvtr olvastermben. A csapatverseny meglmodja DVAVRI BESZDES VALRIA volt. A vetlkedre ht felkszlt csapat rkezett. Az elzleg bekldtt Mirt szp? cm plyamunkkat a ksbbi zsri tagjai, dr. HZSA VA egyetemi docens, Beszdes Valria magiszter nprajzkutat s dr. HAVAS JUDIT budapesti irodalomtrtnsz / eladmvsz (Petfi Irodalmi Mzeum, Budapest) rtkelte. A Jzsef Attila-verseny mvszi sznvonalhoz az letjel kivl versmondi is hozzjrultak. Felksztjk HORVTH EMMA tanrn volt. A knyvjutalmat a Petfi Irodalmi Mzeum biztostotta. Minden rsztvev dik, valamint a szervezk s a felkszt tanrok egynapos budapesti kirndulson, illetleg a mzeumi majlison vettek rszt (2005. mjus 21n). A vendgeket a Petfi Irodalmi Mzeum igazgatja s munkatrsai fogadtk.

2005. prilis 8-n a szabadkai Vrosi Knyvtr olvastermben nnepeltk meg a Kltszet Napjt, Jzsef Attila szletsnapjt. A kvetkez msort a Csth Gza Mvszetbart Kr versmondi ksztettk: Bevezet: HZSA VA; Szeretnm, ha vadalmafa lennk (CSNYI VA ); Mama (N MEDI I MRE ); Betlehemi kirlyok (BEM TAMS s BEM ZOLTN); Ksei sirat (NMEDI IMRE); Szappanosvz (B ARABS M NIKA ); da (HORVTH EMMA); Flra 3. (LRINC Z SUZSANNA ); Elgia (B ARABS MNIKA); A Dunnl (NMEDI IMRE); s keressk az igazsgot (LRINC ZSUZSANNA); Levegt! (HORVTH EMMA ); Szletsnapomra (Barabs Mnika); A bn (Csnyi va); Taln eltnk hirtelen (Lrinc Zsuzsanna); Remnytelenl (Horvth Emma); Gyngy (Csnyi va). Rendez: Horvth Emma. KORHECZ IMOLA nll eladestje szintn letjel-rendezvnynek minslt. Az letjel Jzsef Attila-rendezvnyeit dr. Kich Katalin mltatta az jvidki Magyar Tanszk Jzsef Attila-konferencijn megtartott eladsban (2005. december 9.).

*
A Magyar Sz htvgi, irodalmi mellklete, a Kilt (szerkeszt: KONTRA FERENC) dupla terjedelemben jelent meg a Kltszet Napjra 2005. prilis 9-n.
CS KROLY, BALL RON, BATA JNOS, BNYAI JNOS, BEKE OTT, CSNYI E RZSBET, FALUDY GYRGY, FLDES LSZL HOBO, DR. GARAMVLGYI LSZL, JORDN TAMS, KONTRA FERENC, KNYA -H AMAR S NDOR , KLL KATALIN, KUKORELLY ENDRE, LACKFI JNOS, MIHJLOVITS KLRA , MOLNR EDVRD, NMETH ISTVN, OKOS MRTON, P RESSBURGER C SABA , SAMU J NOS VILMOS, SIRBIK ATTILA , SUTUS RON, SZAB PALCZ ATTILA , TREY JNOS, TRK ARNOLD, VANGER LSZL s VEREBES ERN mondta el megltsa-

it a legklnbzbb mfajokban Jzsef Attila kltszetrl.

Jzsef Attila-emlkv a Dlvidken A Kilt sznvonalas nnepi szmt Jzsef Attilhoz ktd kpzmvszeti alkotsok illusztrltk. lnkok Diksznpada mutatta be az ... s megmarad a ltszat ... cm emlkmsort. A Vajdasgi Oktatsi s Mveldsi Titkrsg nevben BUNYIK ZOLTN oktatsgyi titkr mondott kszntt, dr. BNYAI JNOS , a Jzsef Attila Emlkbizottsg elnke viszont a jeles klt mveinek vajdasgi befogadsrl tartott eladst. A tbb szz magyar dikot megmozgat rendezvnyt megtiszteltk jelenltkkel PANDUR JZSEF , a Magyar Kztrsasg belgrdi nagykvete, GARA KATALIN konzul, valamint a Szabadkai Magyar Fkonzultus kpviseletben Csige Sndor, akik a versmond- s a rajzverseny eredmnyhirdetse utn szemlyesen adtk t a djazottaknak a jutalmakat. Az jvidki kzponti centenriumi nnepsg tovbbi vdnke a Forum Knyvkiad s a Dniel Print Nyomda, f szervezje pedig KLEMM MRTA, a Jzsef Attila ltalnos Iskola magyartanra volt.

59
A tartomny s a vros szmos rangos kpviseljnek jelenltben megtartott zr rendezvnyen Jzsef Attila nletrajzbl s verseibl sszelltott ktnyelv msort mutattak be, fellpett tovbb az jvidki Sznhz Sznes Szilnkok Diksznpada, a elezniar Szerb Mveldsi Egyeslet s a Petfi Sndor Magyar Mveldsi Egyeslet tnccsoportja.

*
2005. prilis 2-n Jzsef Attila szletsnek 100. vfordulja tiszteletre az jvidki Sznhz, a Diksznpad, az jvidki Mdszertani Kzpont, a Magyar Sz Kft., valamint az jvidki Jzsef Attila ltalnos Iskola a vajdasgi ltalnos iskolk tanuli szmra versmond versenyt s rajzkilltst szervezett. Az egsz napos rendezvny sznhelye az jvidki Sznhz volt, ahol hrom korcsoportban mrtk ssze tehetsgket a legjobb vajdasgi szavalk. A zr versenyre a vajdasgi iskolkban megtartott eldntk legjobbjai, korcsoportonknt mintegy 20-20 tanul jutott el. A tehetsgprbn a magyarorszgi Siklsrl rkezett vendgek is rszt vettek. A szavalverseny utn a vendgeket a Jzsef Attila ltalnos Iskola ltta vendgl, ahol megtekintettk a klt letmvt felidz emlkszobt, majd a vrosnzs keretben a vendgek a Vajdasgi Mzeumba s a ptervradi vrba ltogattak el. Ezt kveten dlutn az jvidki Sznhzban rajzkillts nylt. A trlaton a centenrium alkalmbl meghirdetett versillusztrcis plyzatra berkezett tbb mint 300 alkots kzl a 60 legjobb munkt tekinthette meg a kznsg. A killts megnyitjt kveten az jvidki Sznhz Sznes Szi-

*
A Jzsef Attila-emlkv zr rendezvnyeknt 2005 decemberben az jvidki Petfi Sndor Magyar Mveldsi Egyesletben centenriumi emlklapot lepleztek le. Az nnepsg keretben az jvidki ltalnos s kzpiskolk magyar dikjai msoros esttel idztk fel a nagy magyar klt munkssgt.

*
A vajdasgi szint Nemes Nagy gnes Szavalverseny (s rajzplyzat; helyszn: a szabadkai Jovan Jovanovi Zmaj ltalnos Iskola) egyik vlaszthat kltje Jzsef Attila volt. A verseny idpontja: 2005. december 10.
Ksznjk a szervezk s a rsztvevk segtsgt. Az eddigi adatokat a szerkesztsg tagjai gyjtttk ssze, s szvesen fogadjk a tovbbi kiegsztseket is.

*
2005. prilis 11-n az jvidki Jzsef Attila ltalnos Iskolban az intzmny fennllsnak 53. vforduljval egybektve szerveztk meg a Jzsef Attila-emlknnepsget, amely az iskola nvadjnak tiszteletre szervezett egyhetes rendezvnysorozat ltvnyos lezrsa volt. Ennek keretben megnyitottk a feljtott Jzsef Attila-emlkszobt, valamint szavalversenyt s rajzplyzatot hirdettek az iskola mintegy 1200 magyar s szerb ajk dikja szmra.

60 BALATONBERNY, 2006. JNIUS


A Zalai Matematikai Tehetsgekrt Alaptvny az elmlt vekhez hasonlan 2006-ban is megrendezi a hagyomnyos Orszgos Matematika Verseny-Trninget. A rendezvnyt kt turnusban (turnusonknt 240 fvel) 2006. jnius 17jnius 24-ig (I. turnus) s jnius 25jlius 2-ig (II. turnus) tartjuk Balatonbernyben, a Vas megyei nkormnyzat Gyermek s Ifjsgi dljben (Balatonberny, Htvezr u.1). A trningen rszt vesznek hatrainkon tl l magyar dikok is. Lehetsget adunk az orszg brmely terletrl a rszvtelre. A nevezsi hatrid lejrta utn, a matematikbl elrt eredmnyek, az iskolk ajnlsa (a tanulk eddigi teljestmnye) s a befizets teljestse alapjn hozzuk meg a dntsnket, melyrl a jelentkezket rsban rtestjk. A Matematika Verseny-Trninget az elmlt vek gyakorlatnak megfelelen rendezzk, de csak matematikafoglalkozsokkal, amelyek napi 3x75 percesek. A foglalkozsok ebd eltt vannak, dlutnonknt sportversenyeken, strandolson, kirndulson vehetnek rszt a dikok. A kt turnust a kvetkezkppen hirdetjk meg: II. Turnus (2006. jnius 25-jlius 2-ig): 711. vfolyamot vgzett dikoknak (hagyomnyos csoportokban) Tisztelettel krem az iskolk matematika munkakzssgt, hogy az rdekld tanulk adatait a mellkelt (vagy hasonl) jelentkezsi lapon ajnlsi sorrendben szveskedjenek megkldeni (az eddigi teljestmnyket, eredmnyessgket figyelembe vve) az Alaptvny cmre (Zalai Matematikai Tehetsgekrt Alaptvny, 8801, Nagykanizsa, Pf. 148.). Jelentkezni, tovbbi informcit krni rsban a Zalai Matematikai Tehetsgekrt Alaptvny, 8801 Nagykanizsa, Pf. 148. cmn lehet, valamint e-mailen info@zalamat.hu cmen ( telefon: 93-516-153 kzvetlen vonalon, vagy 311-390/113 mellken ) lehet. A www.zalamat.hu web oldalon kpek is tallhatk. A jelentkezknek a befizetshez csekket kldnk, de tutalssal is teljesthet a befizets a kvetkez szmlaszmra: 11749015-20032197. (Utbbi esetben krjk jelezni a rsztvev nevt.) Jelentkezni az vfolyam, a turnus megjellsvel, 5000 Ft elleg befizetsvel lehet. A jelentkez ksbbi esetleges visszalpse esetn az elleget nem ll mdunkban visszatrteni. Krjk tovbb, hogy a szmla megrshoz szksges adatokat is kzljk a jelentkezskor. Jelentkezsi hatrid: 2006. februr 28. A turnusok az els napon ebddel kezddnek s az utols napon ebddel fejezdnek be, de termszetesen ezeken a napokon is van foglalkozs. A trning rszvteli dja: 23000 forint, amely tartalmazza a szllst, tkezst s a szabadids programok, valamint a matematika fog-

Szerz lalkozsok kltsgeit is. Amennyiben az iskolknak mdjukban ll, tmogassk anyagilag a tehetsges tanulikat azzal, hogy a kltsgek egy rszt tvllaljk. A jelentkezs elfogadsa utn, a rszvteli dj htralv rszt az elleg leszmtsval 2006. prilis 5-ig kell teljesteni. A hatrid tllpse a hely elvesztst eredmnyezheti. Nagykanizsa, 2005. december 6. Dr. Pintr Ferenc kuratriumi titkr Bvebb informcikrt jelentkezzenek a kvetkez cmen: Zita Diana matematika tanrnnl a 024-550-797-es telefonszmon 18.00 s 20.00 ra kztt. Megjegyzs: Elegend szm jelentkez esetn szerveznk kzs buszt az utazshoz!

Az j Kp ves elfizetse
1000 dinr. A megrendelst illetve a befizetsrl szl bizonylatot a kvetkez cmre vrjuk: Vajdasgi Mdszertani Kzpont 24000 Szabadka, Aga Mamui u. 13/II. Tel/Fax: 024/554-184 E-mail: ujkep@tippnet.co.yu vmk@tippnet.co.yu Folyszmla szm: 260-0056780016708-41 (pretplata na asopis)

Cm

61
Knyvek 116., Szabadka Eck Jlia (2000): Drmajtk a kzpiskolai irodalomrn. Orszgos Sznhztrtneti Mzeum s Intzet, Budapest Grecs Krisztin (2005): Isten hozott. A Klein-napl. Regny. Magvet, Budapest Hdi va - Hdi Sndor (2004): Ki kicsoda 2004. Vajdasgi magyar kzleti lexikon. Szchenyi Istvn Stratgiakutat s Fejlesztsi Intzet. Logos, Tthfalu Hrabal, Bohumil (2005): Bambini di Praga 1947. Fordtotta: Hossz Ferenc. Eurpa Knyvkiad, Budapest Ispnovics Csap Julanna szerk. (2005): A mi Rkczink. A Vajdasgi Magyar Kzmveldsi Trsasg jubileumi konferencija (2003). Szerzk: Balzs Mihly, Bori Imre, Bosnyk Istvn, Csky Srs Piroska, Csnyi Erzsbet, Herbut Anik, Hicsik Dra, Hzsa va, Ispnovics Csap Julianna, Kich Katalin, zer gnes, Szrnyi Lszl, Utasi Csilla. VMKT, jvidk Kvecses Zoltn (2005): A metafora. Gyakorlati bevezets a kognitv metaforaelmletbe. Typotex, Budapest Mszros Istvn Nmeth Andrs Puknszky Bla (2004): Nevelstrtnet. Bevezets a pedaggia s az iskolztats trtnetbe. Osiris Kiad, Budapest Orvos Mria szerk. (2006): Jugoszlviai magyar exteriorika 7. JMMT, jvidk Verebes Ern (2005): Magzatlgzs. Prza. zEtna, Zenta Virg Gbor (2005): A feketicsi reformtus iskola trtnete. Dokumentumok s kommentrok. Forum Knyvkiad, jvidk

Knyvajnl,

2006. janurfebrur Andri Edit (2005): Kontrasztv mondatszervezds-vizsglatok. VMKT, jvidk Balzs Attila (2005): Vgyak gyjtemnye. Palatinus, Budapest Bernyi Dnes szerk. (2005): Tehetsggondozs a tudomnyban. Az MTA Magyar Tudomnyossg Klfldn Elnki Bizottsga, Budapest Bogdn Jzsef (2006): Fohsz a dli vgeken. Versek. Agap, jvidk Bori Imre (2005): Jzsef Attila kltszete. IV.: Bnyai Jnos: Egy megrtstrtnet szakaszai (Bori Imre Jzsef Attila-olvasatnak ismeretlen fejezete). Forum Knyvkiad, jvidk Ifj. Brenner Jzsef (Csth Gza), 2005: Napl (1897-1899). letjel

62
CONTENTS AND SUMMARY

Szerz

ANIK ZSOLNAI PhD: The Role of Attachment in the Social Development of Children (p. 3)

The author discusses attachment as a psychological concept that is one of the most important factors in child development and social development. It begins on the mother-infant relation which lays the basis of a childs social development, then later on it continues to expand to relatives, friends, partners, etc. As from a teachers point of view it is important to realise that there is a category of attachment on the studentteacher relation, too, and its advantages can be put to effect in both education and training. Furthermore, deficiencies in or lack/break-up of attachments can lead to harmful effects, which can and should be dealt with in order to reduce the damage in the childs social development. VA HZSA, PhD: A Voice Surrounded by Silence (p. 11) Regarding contemporary Vojvodina Hungarian literature, the question What happens tomorrow? is one that has been around since Szenteleky. The region that houses Vojvodina Hungarian literature is specific due to historic changes in the 20th century, and is characterised as a closed system which inherently lacks information exchange, which in turn leads to apathy and staleness. There certainly is a Vojvodina Hungarian voice that is polyphonic, but it is mostly surrounded by silence. There is a constant search for perspectives and self-understanding, and in this search we look for mythological heros, our myth. KATALIN KICH, PhD: Publications That Make Me Rejoice (p. 17) Several recent publications, such as the monograph on sport in Senta, a book on baroque in Vojvodina, the DNA periodical and the eighth yearbook of the ltejel literary periodical are reviewed here. The author as a cultural historian expresses her delight over having the opportunity to examine past, present and future as a unity through the reviewed publications. GYRGY PAPP, PhD: EDIT ANDRIC: Contrastive Sentence Building (p. 20) Edit Andrics book on her contrastive linguistic research of the Hungarian and Serbian language is reviewed here. The author calls our attention to Andric's work as it fills the gap between the scientific basis laid by contrastive research of the two languages in the 70s and the need to solve tasks such as the practice of translation, the elimination of interference, more effective language learning. The present research may serve as the basis for solving the aforementioned, since it presents a detailed study of similarities, differences and characteristics of sentence building in the two languages. VALRIA PRIBILLA GOSTON: About the Attila Jzsef Literary Competition in Senta (p. 21) On the occasion of the 100th birthday of Attila Jzsef a competition for secondary school students was organised in Senta at the end of 2005. The competition was organised by the Lajos Thurz Cultural Centre from Senta and the j Kp periodical. Groups of five students s applied from various secondary schools from Vojvodina, and presented the audience a substantive discussion and exciting game on Jzsef's life and work. It was incredibly pleasing to see how Attila Jzsef is a living and necessary value in these young people's life, and the increment of the event is invaluable, as by studying Jzsef in depth we get to know ourselves and others even better.

Cm
GOTA TTH: IBOLYA BR FERENC CSILLAG: Tips and Techniques from the Class Teacher's Workshop (p. 23) As a class teacher herself, the author reviews a book on how to be an effective class teacher that she herself has used. Being a class teacher means doing a lot paperwork, verifying if a student was rightfully absent from school, keeping the register, and in most cases a class teacher's work peters out in these tasks. However, being an affective class teacher means to use a lot of your personal energy and creativity, spend a lot of time talking with your students about topics that they are interested in. Instead of sanctioning and commanding a class teacher is expected to assist, evaluate, support, give directions and help. GIZELLA ROMI: Our Students and Electronic Communication (p. 27) The author presents the results of her research that included seven schools with 523 pupils from Vojvodina. With this questionnaire research, she examined to what extent students take part and use means of electronic communication. The results show that the use of computers are still not prevalent enough, though 50 percent of the subjects have access to the Internet. Most of the children use computers to play games, and this does not hinder other activities of theirs. Only 24 percent of them uses the Internet to gain knowledge, there are many imperfections and weaknesses in using application software, and the resources for using the computer are mostly family members, relatives, friends but schools and courses are well-represented as well. GOTA PAP: Globalisation (p. 35) The article contributes to the general and omnipresent discussion on globalisation, its definition, significance, the direction of its effects and various consequences. Globalisation gives education, culture and information a completely new format, namely that of business. This change, however, can be viewed from several angles and depending on which point of view we adopt, it may count both as a positive and negative development. TNDE DENCS GOTA PAP: Look into the Mirror! Mirror Playback Theatre of Vojvodina Hungarians (p. 39) A group of young enthusiasts founded the Mirror Playback Theatre last year, and during their year-long activity they managed to present themselves and their work to a rather wide audience. One of the roots of the playback theatre dates back to Jakob Levy Morenos Stegreiftheater in Vienna at the beginning of the 20th century, then in 1975 Jonathan Fox revived the idea and founded the first playback theatre, and today there is an international network of playback theatres. Its uses are many including therapeutic and artistic purposes, educational purposes, and its benefits are personal and communal spontaneity, personal experience, community building, etc. VA HZSA: Andrs Kci (p. 42) Andrs Kci, the deceased history teacher of the Grammar School in Subotica receives a posthumous appreciation of his life and work. Though it may seem that all is about something else, actually all is about him. He lived in the time of dictatorship, poverty and hopelessness. Many of us emigrated to earn their living. Mr Kci succeeded in telling the right things and explaining both history and present to his students, he managed to keep his authenticity and fought to keep that of others'.

63

64
Az j Kp megjelenst a 2006. vben tmogatja:

Szerz
TNDE HALSZ KATALIN MOLNR : Teaching and Education as a Profession The Role of the Creative Teacher (p. 46) The students of the Teacher Training Faculty discuss one of the most important characteristics of a successful teacher: creativity. They start with emphasising responsibility towards the profession itself, and continue with the role of education in personality development, its cultural-reproductive function, to arrive at the conclusion that if a teacher tries to respect and work according to these principles, the rating of the profession would rise as well. Creativity is the key term in this study, along with empathy and unconditional acceptance of others. Both the consulted literature and the study itself warn trainees to take their profession seriously.

TARTOMNYI OKTATSI S MVELDSI TITKRSG s a Vajdasgi Pedaggiai Intzet

SZMUNK SZERZI
GOSTON PRIBILLA VALRIA , a szabadkai MOLNR KATALIN, a Tantkpz Kar hall-

Illys Kzalaptvny

Vrosi Knyvtr igazgatja DENCS TNDE, Tkr Vajdasgi Magyar Mentlis Sznhz, Szabadka HALSZ TNDE, a Tantkpz Kar hallgatja, SzabadkaZombor DR. HZSA VA, jvidki Egyetem, BTK, Magyar Nyelv s Irodalom Tanszk DR. KICH KATALIN, jvidki Egyetem, BTK, Magyar Nyelv s Irodalom Tanszk KIS-IVN ANNA, Oktber 10. ltalnos Iskola, Horgos MISKOLCI NYILAS IZABELLA, Kosztolnyi Dezs Nyelvi Gimnzium, Szabadka

gatja, Szabadka Zombor


PAP GOTA, Kosztolnyi Dezs Nyelvi

Gimnzium, Szabadka
DR. PAPP GYRGY, jvidki Egyetem,

BTK, Magyar Nyelv s Irodalom Tanszk ROMI GIZELLA, Oktber 10. ltalnos Iskola, Szabadka TTH GOTA, Kosztolnyi Dezs Nyelvi Gimnzium, Szabadka VARGA ATTILA, Zeneiskola s Egszsggyi Kzpiskola, Szabadka DR. ZSOLNAI ANIK, Szegedi Tudomnyegyetem, BTK, Nevelstudomnyi Tanszk, Szeged

Nemzeti Kulturlis Alapprogram s Nemzeti Kulturlis rksg Minisztriuma

CIP-Katalogizacija u publikaciji Biblioteka Matice Srpske, Novi Sad 37 (05) j Kp : pedaggusok s szlk folyirata / felels szerkeszt Sos Edit. 1. vf., 1.sz. (1997) . Szabadka : Vajdasgi Mdszertani Kzpont, 1997-. Ilustr. ; 23 cm Deset puta godinje. Rezimei na srpskom jeziku. ISSN 1450-5010