You are on page 1of 5

Document tradus pentru uz intern

Workshop IEP de pregtire pentru instituii:


Scurt prezentare a Analizei SWOT

Un instrument care s fie folosit n procesul de auto-evaluare

Pagina: 1 din 5

Document tradus pentru uz intern

Cuprins

Consideraii preliminare cheie ................................................................................................................. 3 Ce este o Analiz SWOT? ......................................................................................................................... 3 La ce folosete Analiza SWOT?................................................................................................................. 3 Factorii de success ai SWOT? ................................................................................................................... 3 Puncte tari............................................................................................................................................... 4 Puncte slabe ............................................................................................................................................ 4 Oportuniti ............................................................................................................................................ 5 Ameninri .............................................................................................................................................. 5

Pagina: 2 din 5

Document tradus pentru uz intern

Consideraii preliminare cheie


Misiunea dvs. este central pentru toate activitile pe care le vei urmri Organizaia dvs. const dintr-o cultur i din persoanele i grupurile care au un interes direct n succesul misiunii organzaiei dvs. Aceti factori interesai includ managementul, personalul, studenii, membrii Senatului/Consiliului i finanatorii Mediul dvs. nconjurtor const din fore externe i ageni externi, care v afecteaz organizaia. Acestea sunt circumstane aflate nafara controlului dvs., care vor influena planificarea sau funcionarea.

Ce este o Analiz SWOT?


SWOT = acronimul pentru: Puncte tari (Strengths), Puncte slabe (Weaknesses), Oportuniti (Opportunities), Ameninri (Threats). Un instrument de planificare, folosit pentru a nelege punctele tari/ punctele slabe/ oportunitile/ ameninrile, universitii. Aceasta implic specificarea obiectivului organizaiei i identificarea factorilor interni i externi care sprijin, sau sunt nefavorabili, pentru atingerea acestui obiectiv.

La ce folosete Analiza SWOT?


Aceasta relev avantajele instituiei dvs. (de exemplu, n comparaie cu instituii comparabile). Aceasta analizeaz perspectivele dvs. pentru dezvoltarea n continuare. Aceasta pregtete organizaia dvs. pentru poteniale ameninri sau schimbri ale mediului nconjurtor. Aceasta permite dezvoltarea de planuri pentru neprevzut.

SWOT este adesea folosit ca parte a unui proces de planificare strategic.

Factorii de success ai SWOT?


S fie realist cu privire la punctele tari i punctele slabe ale universitii dvs. S fie specific i s evite zonele gri. Analizai ntotdeauna n legtur cu concurena, adic mai bine sau mai slab dect concurena.
Pagina: 3 din 5

Document tradus pentru uz intern

ncercai s identificai oportuniti (O), care NU sunt disponibile pentru concurena dvs. ncercai s identificai puncte tari (S), pe care NU le au concurenii dvs. Un efort de echip: Pentru a fi eficient, aceasta nu poate fi fcut doar de o singur persoan.

Datorit naturii colaborative a acestui instrument, anumite caliti sunt eseniale: Diversitatea Echipa care realizeaz Analiza SWOT va fi reprezentativ pentru ntreaga organizaie. ncrederea ntrebrile pe care le va pune SWOT, n mod deosebit categoriile Puncte slabe i Ameninri, pot fi inconfortabile. Grupul trebuie s aibe capacitatea s se confrunte n mod deschis i obiectiv cu Punctele slabe i potenialele Ameninri. Abilitate i dorina de a implementa schimbarea.

Puncte tari

Definiie: Atribute pozitive, tangibile i intangibile, interne unei organizaii, care sunt sub controlul universitii. Exemple de ntrebri: o Ce face instituia mea bine? o Este ceva ce instituia mea face mai bine dect majoritatea? o Mai bine dect oricine altcineva? Exemple de categorii la care s v uitai: o Cercetare o nvmnt o Servicii societii o Oameni o Finane o Altele

Puncte slabe

Definiie: Factori care sunt sub controlul unei universiti, care reduc abilitatea sa de a atinge obiectivul dorit. A nu fi confundate cu ameninrile, care nu pot fi schimbate. Exemple de ntrebri: o Ce face instituia mea mai slab (n comparaie cu obiectivele/misiunea noastr)? o Ce trebuie instituia mea s evite, bazat pe greelile din trecut? o Ce aspect ar trebui s mbunteasc instituia? o Ce activiti trebuie mbuntite?
Pagina: 4 din 5

Document tradus pentru uz intern

Exemple de categorii la care s v uitai: o Cercetare o nvmnt o Servicii societii o Oameni o Finane o Altele

Oportuniti

Definiie: Factori externi care reprezint motivul pentru o universitate ca s existe i s se dezvolte. Exemple de ntrebri: o Ce oportuniti exist n mediul nconjurtor, care vor stimula instituia mea? o Care sunt tendinele majore din sector? De exemplu, demografice o Cererea politic sau financiar, pentru anumite tipuri de servicii o Cine ne sunt competitorii? Care sunt punctele lor tari, comparative? Cum poate instituia mea gsi, sau crea, un avantaj competitiv?

Ameninri

Definiie: Factori externi, dincolo de controlul universitii, care pot reprezenta un risc pentru misiunea sau funcionarea organizaiei. ntrebri: o Exist factori n mediul nconjurtor care amenin poziia prezent a instituiei mele (de exemplu, presiuni demografice, culturale, politice, sau financiare)? o Ce din ceea ce fac competitorii notri poate avea ca i rezultat o pierdere (a poziiei strategice, masei critice, ...)? o Putei clasifica ameninrile dup seriozitatea lor i probabilitatea de apariie? o Putei gndi planuri pentru evenimente neprevzute, pentru a le viza dac apar?

i nu uitai c: Echipa de evaluare IEP se bazeaz pe principiul peer-review i este un prieten critic. A fi onest, auto-analitic i auto-critic, este cea mai bun cale pentru a profita de procesul IEP.

Pagina: 5 din 5