Glanda hipofiza

George Oliver si Edward Schaffer sunt primii care au pus in evidenta(1985) existenta in glanda hipofiza a unui principiu biologic activ.Hr). Desi hipofiza a fost cunoscuta de foarte multa vreme. Cercetarile asupra functiei acestei glande si a substantelor biologic active elaborate au continuat practic toata durata secolului al XX lea . totusi importanta ca glanda endocrina a fost pusa in evidenta la sfarsitul secolului al XIX lea prin experientele lui Charles Edward (1890). . existenta ei fiind semnalata de Galenus (129 (129-216 d. avand drept rezultat identificarea structurii chimice a acestora si a rolului lor în organism.

diametrul antero-posterior de 8mm si diametrul vertical de 6mm.6g si variaza in functie de varsta si stari fiziologice. astfel ea creste in timpul menstruatiei si scade la persoanele invarsta  . Greutatea hipofizei este de 0. posterior de chiasma optica. alungita in sens transversal si usor aplatizata de sus in jos. anterior de corpii mamilari. Diametrul transversal (cel mai lung) este de 12-15mm.40. continuand extremitatea inferioara a tijei pituitare. Ea se gaseste adapostita in ³saua turceasca´ a sfenoidului  Dimensiuni si greutate: Hipofiza are o forma elipsoidala.Situatie topografica: Glanda hipofiza este asezata in dreptul fetei inferioare a creierului.

avand aceeasi origine cu acesta. intermediar si posterior. formeaza adenohipofiza. Lobul anterior este foarte bine vascularizat si din punct de vedere histologic este alcatuit din tesut conjunctiv(stroma) si celule glandulare (cromofobe si cromofile). Se dezvolta mai mult la animale. iar lobul posterior formeaza neurohipofiza. Lobul anterior. intermediar si portiunea tubara.Din punct de vedere functional celulele cromofobe sunt considerate celule aflate in repaus.Structura: Hipofiza este alcatuita din trei lobi: anterior. Lobul intermediar adera de lobul anterior. in timp ce celulele cromofile sunt in stare de activitate. structural este alcatuit din tesut conjunctiv(stroma) si din celule glandulare bazofile. fiind o structura mai putin dezvoltata. Lobul posterior deriva din nevrax. alcatuita din testut conjunctiv si elemente  .

FSH ( foliculostimulant).nervoase. la randul lor.  Hormoni secretati: Adenohipofiza secreta: STH (hormonul somatotrop). atat pe cale umorala cat si pe cale nervoasa. TSH ( hormonul tireostimulant). au rol esential in stimularea si reglarea celorlalte glande endocrine. LH (hormonul luteinizant). incat functia hormonala a celor trei lobi se afla sub controlul acesteia din urma. fapt pentru care complexul hipotalamic-hipofizar a fost denumit si ¶¶creer endocrin´. . Prolactina (hormon lactogen) si ICSH (hormonul stimulant al secretiei de testosteron). Pentru fiecare hormon hipofizar exista un factor de eliberare hipotalamic. Hormonii hipofizei.Glanda hipofiza este legata fiziologic de hipotalamus. dar exista si produse de secretie ale hipotalamusului cu rol inhibator. ACTH (hormonul adrenocorticotrop).

. Secretia sa din granulele de depozit intracelulare este reglata de hormonii hipotalamici GHRH (growth hormone-releasing hormone) si SRIF (somatotropin release-inhibiting factor).Lobul intermediar secreta MSH(melanocitostimulator) iar lobul posterior secreta Ocitocina si Vasopresina/ADH Hormonul de crestere. iar la adult are un rol important in activitatile metabolice. este secretat de celulele eoyinofile. Sub influenta diferitilor factori hipofiza umana secreta zilnic cca aproximativ 4-5 mg de STH. El este esential in procesul de crestere. Folosind initialele cuvintelor din limba engleza hormonul de crestere se mai numeste si GH. numit si hormon somatotrop sau STH. Secretia adenohipofizara si concentratia hormonului de crestere in plasma sunt influentate de mai multi factori.

insulina. stres. indiferent de natura ei.Aminoacizii si in mod deosebit arginina determina intensificarea secretiei de somotropina. glucagon. hipoglicemie. o stimuleaza.Primul factor ce intervine in reglarea secretiei de hormon somototrop este propria sa concentratie in plasma sanguina. serotonina. iar hipoglicemia. fie prin stimularea somatoliberinei. S-a pus in evidenta pe cale experimentala ca introducerea de arginina in organism declanseaza o crestere imediata a concentratiei in STH. . somn profund. ce prin conexiune inversa determina stimularea sau inhibarea secretiei. hormoni tiroidieni. fie prin inhibarea GHRIH ului. De asemenea este secretat ca raspuns la efort fizic intens. Secretia de STH depinde si de noradrenalina si dopamina. Un al doilea factor il constituie glicemia:hiperglicemia inhiba secretia de STH.

estrogen. mobilizeaza acizii grasi din depozite si are efecte tranzitorii antagonice insulinei. . va determina aparitia nanismului si respectiv a gigantismului. ACTH controleaza dezvoltarea si secretia hormonala a corticosuprarenalei. Hormonul adenocorticotrop. Secretia de STH este pulsatila. Se mai numeste corticotropina sau corticostimulina ACTH. dar la adulti concentratiile plasmatice sunt stabile.STH stimuleaza productia de ARN. sinteza proteica. testosteron si vasopresina. Daca hipofiza secreta deficitar sau excesiv STH in diferite etape ale cresterii. denumiri ce sugereaza actiunea hormonului asupra corticosuprarenalei. Un exces de hormon de crestere la adult va genera acromegalie. niveluri crescute timp indelungat pot induce alterarea tolerantei la glucoza.

ACTH-ul are valori crescute in: boala Addison. Reglarea secretiei de ACTH se realizeaza pe cale neuroumorala cu participarea indirecta a hipotalamusului.Proprietatile secundare ale ACTH se datoreaza efectelor metabolice ale hormonilor glucocorticoizi. respectiv. secretia de ACTH scade. creste in cazul scaderii glucocorticoizilor din circulatie. printr-un mecanism de feedback negativ si. si prezinta . indeosebi a cortizolului. activand metabolismele glucidic. Sub influenta acestora. stres. sindromul adrenogenital. protidic si lipidic. boala Cushing (hiperplazie suprarenala dependenta de glanda pituitara).Principalul factor umoral de reglare il constituie concentratia sanguina a hormonilor glucocorticoizi.Prin stimularea zonei fasciculate a corticosuprarenalelor activeaza sinteza si secretia de glucocorticoizi (cortizol si corticosteron).

progesteron. testosteron) prin feedback negativ pe hipotalamus. Nivelul sanguin al hormonilor gonadotropi este controlat de hormonii sexuali (estrogen. FSH (hormonul foliculostimulant). adenomul suprarenalian. insuficienta hipofizara primara. insuficienta suprarenaliana / hipofizara secundara. ca raspuns la eliberarea intermitenta de GnRH (gonadotropin releasing hormone) de la nivelul hipotalamusului. impreuna cu LH (hormonul luteinizant). apartin familiei hormonilor gonadotropi si sunt secretati pulsatil de hipofiza anterioara.valori scazute in: sindromul Cushing. La barbati FSH stimuleaza spermatogeneza (un nivel scazut de hormoni gonadotropi poate cauza . administrarea de steroizi.

La femei FSH. nivelul de FSH si LH este crescut in cazurile in care hormonii sexuali au o productie deficitara (hipogonadism. tirotropina) se formeaza in celulele bazofile ale hipofizei anterioare si are o secventa secretorie circadiana controlata de . Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH. Nivelul de FSH are un maxim in perioada de mijloc a ciclului menstrual (faza ovulatorie).azoospermie). alaturi de LH. In mod simplist. insa cu o crestere mai mica decat in cazul LH. sindrom Klinefelter. Nivelul de FSH si LH este scazut in insuficienta hipofizara sau hipotalamica. stimuleaza cresterea si maturarea foliculilor si biosinteza estrogenului la nivel folicular. alcoolism. tumori testiculare sau suprarenaliene care influenteaza secretia de estrogeni sau androgeni. anorhidie. menopauza). sindromul testiculului feminizant.

depozitat si secretat de lobul anterior al hipofizei Functiile biologice ale prolactinei sunt numeroase. . Prolactina(hormonul lactogen) este un hormon sintetizat. TSH are o actiune stimulatorie asupra formarii si secretiei hormonilor tiroidieni.Determinarea TSH reprezinta testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene.hormonul eliberator de TSH (TRH) produs de hipotalamus. Eliberarea hipofizara de TSH constituie mecanismul central de reglare pentru actiunea biologica a hormonilor tiroidieni. dar cele mai importante sunt: activitatea lactogenica (declansarea secretiei lactate) si activitatea galactopoetica (mentinerea productiei de lapte). Chiar si mici modificari in concentratia hormonilor tiroidieni vor determina modificari in sens invers (mult mai pronuntate) ale concentratiei de TSH. precum si o actiune proliferativa.

La barbati nivelul sanguin de prolactina (care este in mod obisnuit mai mic decit la femei) ramane relativ constant din copilarie pana in perioada de adult si batranete. hormoni care mentin reactivitatea sistemului nervos si stabilesc un anumit . Nivelul prolactinei din sange creste progresiv in timpul sarcinii (cand se observa si o crestere in volum a glandei hipofizare) ajungand pana la de 5-10 ori mai mult decat nivelul normal. La femei nivelul sanguin al prolactinei creste incepand cu perioada de pubertate (o data cu cresterea secretiei de estrogeni) si scade dupa menopauza (o data cu scaderea nivelului de estrogeni). Hormonul ICSH (Interstitial Cells Stimulating Hormone) stimuleaza secretia celulelor interstitiale Leydig. respectiv secretia de androgeni.

ca urmare a dispersiei granulelor de melanina din celulele melanofore ale pielei . granulele de melanina se concentreaza in jurul nucleului melanoforelor si pielea se decoloreaza. Pe langa actiune de pigmentare a pielii si a parului acest hormon se pare ca intervine si in procesele de sinteza a rodopsinei. in lipsa hormonului. MSH(hormonul melanocitostimulator) este sintetizat in lobul intermediar hipofizar si provoaca pigmentarea pielii. fiind indispensabili unei spermiogeneze normale.grad de excitabilitate.Hipofiza posterioara este alcatuita din tesut nervos si se gaseste intr-o . Hormonii hipofizei posterioare. Androgenii pregatesc epiteliul germinativ sa raspunda la FSH. mentin troficitatea tubilor seminiferi si a liniei seminale.

incat se admite ca hipotalamusul anterior. repectiv nucleele hipotalamice cu lobul posterior al hipofizei formeaza o unitate morfo-funcţionala numita neurohipofiza. Produsele biologic active secretate de neurohipofiza sunt ocitocina si vasopresina. determinand .legatura organica cu hipotalamusul. avand rol in initierea si mentinerea travaliului. impreuna cu neurofizina ocitocin specifica. Ocitocina determina cresterea fortei de contractie uterina. precum si actiune asupra celulelor mioepiteliale ale alveolelor mamare. unde este depozitata sau eliberata. Ocitocina este un hormon polipeptidic sintetizat de catre hipotalamus si transportata la neurohipofiza. avand functia de a stimula contractia muschiului uterin si de a favoriza alaptarea.

atat de natura osmotica cat si nonosmotica. sau sindromul lui Schwartz-Bartter.ejectia laptelui din celulele secretoare la nivelul mamelonului . Vasopresina(ADH) este un hormon hipotalamic. secretat la nivelul nucleilor supraoptic si paraventricular si transportat de a lungul prelungirilor axonale in lobul posterior hipofizar. Hipersecretia inadecvata de ADH. determina scaderea nivelului sodiului in sange si reducerea cantitatii de urina. afectiune caracterizata printr-o poliurie (emisie de mari cantitati de urina) si o polidipsie (sete intensa si imperioasa). Eliberat in sange. Secretia de ADH este declansata de o serie de stimuli. . actioneaza asupra tubilor colectori determinand cresterea permeabilitatii pentru apa. Deficitul in ADH este responsabil de diabet insipid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful