Tulburarile de personalitate Tulburarile de personalitate se manifesta la nivel comportamental in diferite forme si pot fi mai mult sau mai putin

grave, insa toate situeaza individul la limita dintre sanatate si boala. Ele se pot defini ca un grup de structuri particulare ale personalitatii care includ deviatii calitative sau cantitative ale sferei afectiv-volitionale si instinctive. Vom arata in continuare care sunt principalele tipuri de tulburari care pot aparea si caracteristicile dupa care le recunoastem. Tulburarea de personalitate paranoida - se caracterizeaza prin neincredere in oameni, orgoliu excesiv si sensibilitate excesivă faţă de eşecuri. Pacientii au o suspiciozitate nejustificata care nu este abandonata chiar daca i se prezinta contraargumente convingatoare care sunt invariabil ignorate. Alte trasaturi psihologice si psihopatologice: dificultati de relationare, de integrare si armonizare; nevoia accentuată de independenţă şi autonomie, nevoia de a fi recunoscut, stimat, pretuit; tendinta de putere, succes, valorizare, tendinta de autonomie, incapacitate de cooperare; Sub presiunea stresului, persoanele cu aceasta tulburare pot dezvolta episoade psihotice. Tulburarea de personalitate de tip disocial – se caracterizeaza prin conduita insensibila, aroganta si dispretuitoare, incapacitate de a mentine relatii autentice si durabile, iritatabilitate, impulsivitate, agresivitate, lipsa de regret sau de autoculpabilizare. Tulburarea de personalitate schizoida - se caracterizeaza prin detaşare faţă de orice fel de relaţie socială, incapacitatea de interrelationare, indiferenta la aprecieri pozitive, la critica sau la sentimentele celorlati, absenta propriilor sentimente. Grupul social ii percepe ca fiind izolati, reci, lipsiti de tandrete, evitandu-le apropierea. Alte trasaturi psihologice: capacitate redusă de a se bucura de experienţă senzorială, conduita neconventionala, nonconformista sau bizara, introversie accentuata, sociofobie, nonimplicare, detasare de realitate, nereceptivitate faţă de oportunităţi, lipsa încrederii în ceilalţi, lipsa dorinţei de apropiere faţă de o persoană. Tulburarea personalitatii de tip anancast – se caracterizeaza prin perfectionism extrem, inalta valorizare a regulilor si ordinelor, intoleranta fata de compromis. Tulburarea de personalitate de tip emotional instabil – se caracterizeaza prin manifestari impulsive si acte violente. Netratata, aceasta tulburare poate da nastere la unele complicatii severe: alcoolomanie, toxicomanie, depresie, suicid. Tulburarea de personalitate histrionica - se caracterizeaza prin emotionalitate excesiva. Pacientii isi considera relatiile a fi mai intime decat sunt in realitate, au un comportament seducator si provocator sexual, in vederea satifacerii propriilor interese. Alte trasaturi psihopatologice: comportament manipulativ si dependenta fata de cel investit afectiv, tendinta permanenta de a capta atentia celorlati; Stari afective:

tensiune psihica. iritabilitate si agresivitate. si instabilitate a dispozitiei. derealizare. care duce la disconfort si anxietate. Ttrasaturi psihologice: nepasare si indiferenta pentru siguranta proprie si a celor din jur. perfectionism. impulsivitate si incapacitate de planificare.Tulburarea de personalitate de tip obsesiv. Trasaturi psihologice ale persoanelor cu aceasta afectiune: intampina dificultati in luarea deciziilor(fara sfaturile celorlalti). Trasaturi psihologice ale persoanelor cu aceasta afectiune: pretind admiratie excesiva. cu emotionalitate instabila. ordine exagerata. inflexibilitate. Pacientul are unele stari ciudate. discomfort intens daca este singur o perioada mai lunga de timp.Trasaturi psihopatologice: reactii impulsivagresive la incitatii minime. prudenta excesiva si rigoare in orice relationare. Tulburarea de personalitate de tip antisocial – se caracterizeaza prin acte antisociale sau criminale repetate. indecizie. au o nevoie foarte mare de a fi protejati. Este o incapacitate de a se conforma normelor sociale. dar nu este sinonima cu criminalitatea. si imaginii de sine. caracterizata de incapacitatea de asumare a responsabilitatii. Tulburarea de personalitate schizotipala – se caracterizeaza in special prin rezonanta afectiva redusa. control mental si interpersonal. sentimente de insuficienta si hipersensibilitate la evaluare negativa. depersonalizare. Evolutia acestei afectiuni este continua fiind semnificativ influentata de situatii psihotraumatizante si frustrante).se caracterizeaza prin inhibitie sociala.se plictisesc repede. Cei care manifesta aceasta afectiune sunt excesiv dedicati . relatiilor obiectuale. Trasaturi psihopatologice: pattern durabil de deficit social şi interpersonal. considera ca li se cuvine totul.k Tulburarea de personalitate de tip dependent. adopta o atitudine si un comportament arogant . sentimentul de vid interior. sunt lipsiti de empatie (nu recunosc sentimentele si nevoile celor din jur). persoana se afla la granita dintre nevroza si psihoza. distorsiuni cognitive sau perceptuale. varietate de afecte. criticat sau umilit in public. sentimentul inconsistentei si dispersiei identitatii. tulburari de identitate.compulsiv.in acest caz. imagine de sine si sentiment de sine instabile.Aceasta afectiune a inregistrat o tendinta de crestere in ultimii ani. Tulburarea de tip borderline . cu dezlantuiri agresive. Tulburarea de personalitate de tip anxios (evitant) . Stari afective: anxietate. Tulburarea de personalitate narcisista – este caracterizata de sentimentul exagerat al propriei importante si sentimente de grandoare. Alte trasaturi psihologice: teama de a fi ridiculizat. sociofobie cu evitarea activitatii profesionale ce implica relatii interpersonale. intoleranta solitudinii. comportamentului. sunt deprimati sau veseli. au o nevoie exagerata de protectie si sustinere din partea celor din jur. iluzii. incontrolabile. depresie.caracterizata de incapatanare. episoade depresive.

ineficienta. Tratamentul psihofarmacologic se adreseaza starilor psihotice tranzitorii (doze mici de antipsihotice) si se recomanda. Tulburarea de personalitate de tip pasiv. incapatanare. in principal.caracterizata de obstructionism.agresiv . Tratamentul acestor tulburari este. agresiune exprimata pasiv. de asemenea.muncii si produvtivitatii. . psihoterapic avand ca obiectiv explicarea si clarificarea problemelor emotionale existente. combinarea lui cu sedintele psihoterapeutice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful