Să respirăm aer curat: Un plan de renunţare la fumat pentru femei

Sesiunea VIII

Bun venit din nou!

Sunt mândră de fiecare dintre voi pentru că vă dăruiţi... darul vieţii!

. .Deci . Cum a fost weekendul? .

Managementul stressului .

de la biserică sau alte prietene. Pot fi persoane din acest grup. de la serviciu. .Timp de părtăşie  În săptămâna aceasta. găsiţi două sau trei femei despre credeţi că fac faţă cu succes stressului din viaţa lor şi discutaţi despre aceasta.

Stressul produce probleme de sănătate. .

dureri de cap. legate de stress.  Stressul afectează sistemul imunitar. boli mintale. Se estimează că între 75 şi 100% dintre toate bolile sunt. presiune arterială şi boli cardio-vasculare. . dureri de spate. astm. iar oamenii devin mai vulnerabili în faţa bolilor precum: ulcer. cancer. într-un fel sau altul.

creierul trimite în tot corpul diverse substanţe chimice: adrenalină. cortisol şi altele. respiraţia devine mai rapidă.  Aceste substanţe determină creşterea pulsului inimii.  Aceste substanţe reduc capacitatea organismului de apărare în faţa bolilor. Atunci când simţurile organismului detectează o ameninţare la siguranţa sa. gata să se apere în faţa pericolului.  Toate acestea pun organismul în stare de alertă. . iar presiunea arterială creşte.

.  Dacă sunteţi interesate. La pagina 55 în caietul cu Planul Personal de renunţare la fumat. putem să vă oferim un seminar care se concentrează doar asupra managementului stressului. găsiţi câteva sugestii pentru a face faţă stressului.

Cum putem face faţă stressului?  Schimbaţi mediul înconjurător  Faceţi anumite schimbări personale     Modificaţi modul în care gândiţi Schimbaţi-vă ideile Adoptaţi atitudini noi Dezvoltaţi abilităţi mai bune de comunicare .

Pauză de suc .

Fumatul & Greutatea .

 Una dintre cele mai mari surse de îngrijorare pentru femeile care abandonează fumatul este creşterea în greutate. .  Să privim împreună la câteva preocupări exprimate în acest sens.

. R.Î. determinând ca energia alimentară să fie consumată. Este adevărat că nicotina stopează creşterea în greutate? Da. este adevărat. Nicotina accelerează metabolismul. nu depozitată.

Î. . R. cu cât aţi fumat mai mult timp şi mai multe ţigări pe zi. cu atât este mai probabil că veţi creşte în greutate. Nu uitaţi. Cum pot să ştiu care este greutatea normală pentru vârsta mea şi pentru construcţia organismului meu? Puteţi discuta cu doctorul de familie pentru a verifica greutatea normală conform unor hărţi de greutate.

femeile afro-americane în special.Î. Sunt unele femei expuse la un risc mai mare decât altele de a creşte în greutate după ce renunţă la fumat? Da. R. .

Nicotina este un diuretic.Î. R. ai renunţat la ţigări în ultima parte a ciclului sau în timpul menstruaţiei. Am luat un kilogram în prima săptămână după ce am abandonat fumatul. Asta înseamnă că într-un an o să mă îngraş cu 50 de kilograme? Cel mai probabil. . Această creştere în greutate se datorează schimbărilor în cantitatea de apă din organism.

Nu ar fi mai bine dacă aş fuma decât să cresc în greutate. 75 de kilograme. Greutatea în plus nu este la fel de periculoasă pentru organism ca şi fumatul? Greutatea acumulată nu echivalează cu pericolele fumatului. Ar echivala dacă ai creşte în greutate cu aprox. R. .Î.

 Schimbă obiceiurile legate de masă. . Mănâncă un mic dejun consistent.  Este necesar să te schimbi. . .  Opreşte-te să mai numeri caloriile. fii atentă la creşterea în greutate.Adu-ţi aminte .  Creşte nivelul de activitate fizică. un prânz nutritiv şi o cină uşoară.

Prezentare video Fumatul şi creşterea în greutate .

Mai multe întrebări şi răspunsuri .

Există anumite cerinţe nutriţionale pe care trebuie să le ştiu înainte de a renunţa la fumat? Nicotina elimină vitamina C din organism şi creşte cererea de antioxidanţi. R.Î. .

dar nu pe termen lung.Î. . Mai bine. renunţaţi la ele. R. Dietele legate de consumul de lichide mă pot ajuta să controlez creşterea în greutate? Aceste diete au efecte temporare.

Reduceţi cantitatea de unt folosită. . R. Puteţi să îmi spuneţi ce schimbări concrete pot face ca să controlez creşterea în greutate? Cum pot să trec de la alimentaţie bogată în grăsimi la una fără aport însemnat de grăsimi? Beţi apă sau suc neîndulcit de fructe în locul alcoolului. cafelei sau a băuturilor carbogazoase.Î. Folosiţi cât mai rar carne roşie. Folosiţi mai degrabă. alimente coapte sau fierte decât prăjite.

Î. Există riscul să mă îmbolnăvesc de bolile enumarate anterior? . Aş dori să cunosc mai multe despre rolul nutriţiei.

care se găseşte în citrice. laringe. de asemenea.  Substanţa care dă culoarea roşie tomatelor şi căpşinilor.  Veţi găsi sugestii pentru reducerea bolilor cardio-vasculare şi a cancerului în broşura “Alimente recomandate pentru persoane care au renunţat recent la fumat.  Vitamina C.”  Beta-carotenul protejează împotriva cancerului de plămâni. riscul de cancer. . cavitatea bucală şi pancreas. conopida şi broccoli reduc.R. Varza. reduce riscul de cancer de pancreas şi de vezică urinară. reducând riscul de îmbolnăvire cu peste 50 % pentru foştii fumători. diminuează riscul de cancer de esofag.

Cum să menţin o alimentaţie slabă în grăsimi în aceste condiţii? Alegeţi locul de masă cu mare atenţie.Î. Evitaţi fast-food-urile. . Multe restaurante au început să ofere meniuri mai sănătoase. R. Alegeţi restaurante cu o varietate de meniuri. Mănânc mult în oraş.

Folosiţi alimente coapte. .  Consumaţi fructe ca desert. Evitaţi pastele cu sos de brânză.Nu uitaţi . . o supă de vegetale. fierte sau fripte  Alegeţi mai degrabă.  Evitaţi alcoolul şi alimentele prăjite. .

 Fumătorii folosesc mai mult alcool. Fumătorii consumă mai multe calorii. .  Fumătorii folosesc mai multă pâine albă. decât pâine integrală sau neagră.  Fumătorii consumă mai puţine alimente cu fibre şi micronutrienţi.  Fumătorii consumă mai mult alimente bazate pe carne roşie.  Fumătorii consumă mai mult colesterol şi grăsimi saturate.

 Dacă schimbaţi aceste obiceiuri dăunătoare.  Fumătorii folosesc mai multă sare.  Fumătorii beau mai puţină apă. Fumătorii consumă mai puţine fructe şi legume.  Fumătorii folosesc mai multă cafea decât nefumătorii. aţi rezolvat cea mai mare parte a problemei menţinerii greutăţii normale. .

Recapitulaţi “Principiile pentru menţinerea greutăţii” aflate la pagina 56 din caietul cu Planul Personal. .

.  Citiţi broşuri şi cărţi referitoare la fumat (stand de carte).Tema pentru acasă  Recapitulaţi paginile 53 şi 54 din Caietul cu Planul Personal: “Planuri de weekend şi de sărbători”.

 Folosiţi sugetiile pentru a avea un stil de viaţă mai sănătos. .  Semnale de stress.  Normal. Supraponderală sau Obedă.  Sugestii pentru luarea mesei în oraş.  Alimente recomandate pentru persoane care au renunţat de curând la fumat.

Mai avem doar o săptămână! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful