Aciditatea sucurilor de fructe este datorată prezenţei acizilor organici din fructe, precum acidcitric, ascorbic, tartric, oxalic

, malic.Sucurile naturale comerciale şi băuturile răcoritoare conţin, adăugaţi, ca aditivi (cu rol de acidifianţi sau conservanţi) acid ascorbic şi citric(ca acizi organici) precum şi acid fosforic(în unele băuturi răcoritoare de tip Cola). Acidul ascorbic joacă şi rol de antioxidant. Determinarea acidităţii unor sucuri de fructe şi băuturi răcoritoare Într-un flacon Erlenmeyer de 100 ml se introduc cu pipeta 10 ml de suc natural limpede sau băutură răcoritoare. Se titrează cu soluţia de NaOH 0,1 n, în prezenţa fenolftaleinei, până la apariţia culorii roz persistentă 30 de secunde. Aciditatea este exprimată ca acid citric, prin raportare la echivalenţi acid citric.g acid citric =(V xF x n) NaOH x Eg acid citric/1000 = V x F x 0,1 x 64 / 1000=V x F x 0,0064 Acizii prepondrenţi prezenţi î n v i n u r i s u n t a c i d u l t a r t r i c , m a l i c ş i c i t r i c ( d i n s t r u g u r i ) . Î n decursul obţinerii vinului, în procesul de fermentaţie, se mai formează acizii acetic, butiric,lactic şi succinic.

Daca obisnuiesti sa consumi multe fructe si fresh-uri, dulciuri, vin si bauturi carbogazoase trebuie sa stii ca prezinti un risc crescut de eroziune acida Eroziunea acida este cauzata de substantele acide din multe alimente si bauturi precum fructele, sucurile din fructe, bauturile carbogazoase sau vinul. Afectiunea se manifesta prin vulnerabilizarea smaltului dintilor si o deteriorare graduala a acestuia. In timp, ca urmare a actiunii substantelor acide, suprafata dintilor devine mai moale si se subtiaza, ceea care o face vulnerabila si la un simplu periaj, dintii pot capata un aspect subtiat, iar marginile acestora pot prezenta o anume transparenta. Astfel, cateva dintre semnele care ar trebui sa te puna pe ganduri ca dintii tai sunt afectati de acizi sunt: transparenta lor, o decolorare, fisurile si zimturile, cat si sensibilitatea dentara.

Oamenii de stiinta au testat nivelul de aciditate al mai multor bauturi cu fructe pe care parintii le dau copiilor pentru a le asigura aportul necesar de vitamine. Cele mai multe dintre acestea erau mai acide decat otetul, motiv pentru care duc la erodarea smaltului dintilor. Potrivit Daily Mail, in Marea Britanie, 50% dintre

Pentru a preveni acest lucru. medicii stomatologi recomanda ca dupa consumarea unei bauturi acide copiii sa bea si apa deoarece aceasta indeparteaza o parte din acid. . De asemenea. este mai bine ca sucurile de fructe sa se consume in timpul mesei.copiii pana in cinci ani au smaltul dintilor deteriorat din cauza excesului de aciditate din alimentatie. alaturi de alimente care contin calciu pentru ca acestea neutralizeaza acidul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful