Agricultură ecologică: să scăpăm de dăunători prin asocieri de plante

4 mai 2012 Economie la facturi, Naţional, Prima pagină, Realităţi economice

- Salutare, prieteni ai grădinăritului fără chimicale! Haideţi să mai aflăm astăzi împreună câte ceva din secretele plantărilor de prin straturile noastre. O modalitate excelentă de a controla infestările culturilor fără a stropi cu tot felul de pesticide este aceea de a ne folosi de asocierile de plante cu efect benefic. Plantările în companion sunt de fapt o metodă de a alunga insectele dăunătoare şi de a atrage insectele benefice culturilor, cum ar fi buburuzele sau albinele. De asemenea, unele plante cresc pur şi simplu mai bine lângă altele de soi diferit, aşa cum plantele înalte pot fi excelent folosite ca paravane solare pentru culturi ce necesită o evitare a expunerii directe la razele soarelui. Ce putem face? Pentru a alunga furnicile, dacă sunt prea multe şi ne invadează şi copacii, putem planta în zonă cânepă sau mentă. Contra afidelor, plantăm lângă roşii sau lângă butucii de viţă de vie nişte ceapă de tuns (Allium schoenoprasum). Sau chiar mărar. Usturoiul ţine afidele departe de trandafiri. Hasmaţuchiul le alungă de lângă salată. Coriandrul şi menta dau rezultate foarte bune în alungarea afidelor. Năsturelul (Nasturtium microphyllum) determină afidele păroase să-şi facă bagajele, încă mai abitir ca menta piperită, care şi ea e numai bună la aşa ceva. Petuniile mai alungă din afide, dar nu toate speciile. De asemenea, tufele de rutacee (plante de origine mediteraneană) fac o treabă excelentă în a zori afidele spre alte orizonturi.

avem la îndemână soluţia plantării în apropiere a unor mănunchiuri de usturoi. Contra viermilor de pe varză: limba mielului. iar cel pentru gândacul de fasole – rozmarinul (foto). .Acul de cojocul gândacului de asparagus se numeşte petunia. Rubarba ţine departe gândacul negru de culturile de fasole. Mai putem folosi în bătălia cu albiliţa tufe de rozmarin. praz sau a unor tufişoare de rozmarin. muşcate. Menta şi menta piperită ţin la distanţă fluturele alb al verzei sau albiliţa. Molia verzei e convinsă de isop să revină când nu va mai fi cazul. salvie ori cimbru. ridichi. Contra coleopterelor dăunătoare. Contra gândacului castravetelui: năsturel (foto). Oregano face acelaşi lucru cu fluturele. trifoi. cimbru sălbatic (Thymus vulgaris). oregano. cânepa şi salvia fac o lucrare de milioane. conopidă şi broccoli. doar prin prezenţa lângă straturile aflate sub asalt. alungându-l de pe plantaţiile de varză. Împotriva musculiţei morcovului (Chamaepsila rosae).

isop. menta. roiniţa şi celelalte plante aromatice perene de talie mică sau medie pot fi ţinute şi la ghiveci şi mutate în preajma culturilor pe care dorim să le protejăm numai în perioada de vegetaţie a acestora. Pentru alungarea păduchilor de plante din genul Chrysomelidae: cânepă. mentă şi mentă piperită. Putem face eventual mai multe ghivece. Aceştia sunt convinşi să ne facă din picioarele din spate de lavandă.Mai putem utiliza plante şi contra insectelor care parazitează animalele. mentă şi busuiocul cerbilor (Mentha pulegium). pe care să le mutăm de la o cultură la alta după necesităţi. Contra gândacului de Colorado. astfel încât e mai indicat să le plantăm chiar în straturile pe care le vrem protejate sau lângă ele. alungând invadatorii de sub pământ. acţionează şi la nivelul rădăcinii. Anumite plante însă. Atenţie cu aceasta din urmă. cum ar fi puricii. căci e otrăvitoare pentru pisici. cum ar fi crăiţele. un succes nebun îl are plantarea din loc în loc sau la capătul rândului nu foarte mare (câţiva metri) a câte unei crăiţe comune (roşu-portocaliu). Salvia. Vă urăm spor la treabă şi recolte bogate! Ion SCUTARU .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful