 Prelucrarea unor colecţii mai mari de date.

In Excel 2003 şi versiunile anterioare utilizatorul era limitat la 65536 rânduri şi 256 coloane pentru datele dintr-o foaie de lucru. Noua versiune, expandează dimensiunea unui sheet (foi de lucru) la 16384 coloane şi 1.048.576 rânduri.

Un nou format de fişier bazat pe XML.

Acest nou format de fişier facilitează integrarea cu surse de date externe şi reduce dimensiunea fişierului la jumatate faţă de versiunile precedente (Excel 97-2010). În Excel 2010, extensia fişierelor poate fi: Descriere Un registru de lucru Excel fără macrocomenzi sau cod VBA. . xlsm Un registru de lucru Excel care poate conţine macrocomenzi sau cod VBA . xlsb Un registru de lucru binar Excel . xltx Un şablon Excel fără macrocomenzi sau cod VBA . xltm Un şablon Excel care poate conţine macrocomenzi sau cod VBA Alte avantaje oferite de formatul Office XML:  Interoperabilitate îmbunătăţită – deoarece noul format are la bază standardul XML oferă utilizatorilor posibilitatea de a schimba sau partaja date între programele sistemului Microsoft Office şi alte aplicaţii. Vechile fişiere, în format binar, nu aveau un standard la bază şi erau dificil de citit.  Securitate sporită. Noul format de fişier separă documentele de tip date, cod macrocomenzi şi antetul informaţiilor în fişiere distincte pe care Excel 2010 le combină. Această delimitare a informaţiilor în foaia de calcul Excel conduce la o creştere a securităţii datelor şi informaţiilor.  Personalizare lărgită. Litera X in standardul XML e atribuită pentru extensie, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii şi profesioniştii pot crea structuri de documente personalizate sau scheme, de care o organizatie ar avea nevoie.  O gamă largă de teme şi stiluri pentru formatarea celulelor şi a foilor de lucru În Office Excel 2010, utilizatorul are posibilitatea să formateze datele din foaia de lucru aplicând o temă şi utilizând un stil specific. Temele pot fi partajate cu alte programe Office 2010, cum ar fi Microsoft Office Word şi Microsoft Office PowerPoint, în timp ce stilurile sunt proiectate să modifice formatul elementelor specifice Excel, cum ar fi tabele Excel, diagrame, rapoarte PivotTable, forme sau nomograme.  O formatare condiţională mai puternică. In noua versiune, numărul de condiţii ce pot fi impuse la o formatare condiţională nu mai este restricţionat decât de memoria disponibilă a calculatorului pe care se lucrează (faţă de trei Extensie . xlsx

Deşi. Butonul Office activează un meniu cu cele mai uzuale comenzi Excel: New permite crearea unui nou registru de lucru Open deschide un fisier Excel existent pe disc Save permite salvarea pe disc a informaţiei introduse şi prelucrate în registrul de lucru Save As permite salvarea în diferite formate Excel a informaţiilor din registrul de lucru Print permite previzualizarea şi imprimarea informaţiilor din registrul de lucru Prepare pregăteşte registrul de lucru spre distribuţie ( poate asocia diferite proprietăţi. o cheie de criptare. . se pot remarca trei tipuri noi de formatări condiţionale: Color Scales.  Analiza dinamică a datelor prin tabelele pivot Noua interfaţă oferită de Excel 2010. Opţiunile de formatare condiţională au fost mult îmbunătăţite şi diversificate prin reguli de formatare predefinite. identificarea celor mai înalte şi mai scăzute puncte. pictograme şi bare grafice. Publish permite distribuţia documentului către alţi utilizatori Close închide registrul de lucru curent. noua versiune nu oferă utilizatorilor noi tipuri de grafice. noua interfaţă permite personalizarea şi stilizarea mult mai atractivă a unui grafic. o semnătură electronică invizibilă. Astfel. variaţia elementelor din zona formatată. în versiunile Excel 97-2003). verifică compatibilitatea cu alte versiuni Excel) Send permite expedierea registrului de lucru prin Bluetooth sau Internet fax. restricţii de acces. Data Bars si Icon Sets care permit sesizarea vizuală a valorilor neobişnuite. predicţii viitoare utilizând instrumente matematice.condiţii de formatare posibil de definit.  Grafice mult mai atractive Graficele permit detectarea unor trenduri. prin scale de culori. permite o generare simplificată a tabelelor şi diagramelor pivot.

stergere şi formatare celule.1. caracterelor speciale. simbolurilor. filtrare date.Ribbon-ul este structura de meniu care include mai multe tab-uri de comenzi. alegere stiluri.  Insert include comenzi ce vor permite inserarea în foaia de calcul a tabelelor. Implicit în acestă bară de instrumente se regăsesc trei comenzi (Save. auditarea formulelor.  View include comenzi care vor controla modul de vizualizare a informaţiilor din foaia de calcul. Redo). traducere cuvinte. fie prin comanda Customize the Quick Access Toolbar (figura nr. Undo. definirea macroinstrucţiunilor. aceea de generare automată a seriilor de date numerice. graficelor. validarea datelor.  Data include comenzi care vor permite importul datelor din alte surse. imaginilor. sortarea şi filtrarea datelor.4. Quick Access Toolbar este o arie a noii interfeţe care oferă comenzi de acces rapid. setarea caracteristicilor de pagină. sortare. ribbonul conţine şapte tab-uri de comenzi:  Home include comenzile de bază Clipboard. definirea de nume de câmp. dacă la nivelul registrului de lucru se construieşte o tabelă pivot.  Page Layout conţine comenzi ce au ca efect asocierea unei teme de stil foii de calcul. comenzi de căutare. regrupate în taburile Options şi Design. a ferestrelor Windows. Observaţie: Dacă în foaia Excel se inserează un grafic. gruparea datelor. 1. se va alege comanda de adăugat din caseta Choose commands from şi cu ajutorul butonului Add se transferă noua comandă în acestă bară. În mod implicit. comenzi de inserare. meniul Excel este extins cu o serie de comenzi de formatare şi personalizare a tabelei pivot. diagramelor. comenzile de formatare caractere. Layout şi Format cu comenzi de formatare specifice graficelor. In cadrul ferestrei Customize the Quick Access Toolbar. ribbonul se extinde prin alte trei tab-uri Design.7.Excel Options – Customize. În mod similar.3) activată din meniul contextual. analiza datelor cu instrumente „What If Analysis”.  Review conţine instrumente de verificare spelling.  Formulas permite prin comenzile din structura sa inserarea funcţiilor Excel predefinite. Generarea seriilor de date se poate realiza prin mai multe metode: Metoda Autofill Actiunea se introduce prima valoare a unei serii de date predefinite şi prin glisarea mouse-ului (pe verticală sau orizontală) se extinde seria se introduc primele 2 valori ale seriei de date şi prin glisarea mouse-ului (pe verticală sau orizontală) se generează seria Fill Series . adăugare comentarii şi protecţie a foilor de calcul. Lucrul cu serii de date Procesorul de tabele Excel prezintă o facilitate deosebită. dar utilizatorul poate să o personalizeze prin inserare de noi comenzi astfel: fie prin selecţia Butonului Office . fiecare tab conţinând o varietate de comenzi grupate după funcţia lor.

): un meniu contextual. la rubrica List entries se introduc datele care compun lista personalizată sau dacă aceste date se regăsesc într-o foaie de lucru.8.  se introduce de la tastatură o valoare a seriei. din . Utilizatorul poate să-şi creeze propriile serii de date personalizate astfel:  se selectează plaja de celule care conţine grupul de intrări    din meniul Butonului Office .1.1. se alege comanda Excel Options – Popular în cadrul căreia se activează butonul Edit Custom Lists. în urma apelării meniului contextual şi a selecţiei Pick From Drop Down List Auto Complete Pentru a obţine operativitate în procesul de introducere a datelor în foaia de calcul.8).  se plasează indicatorul în colţul din dreapta al celulei active şi se glisează mouse-ul pe verticală sau orizontală. din care cu titlu de exemplu amintim: zilele săptămânii. Excel are mai multe serii de date sub forma de liste personalizate. Excel sugerează valorile existente Pick From Drop O listă cu valorile existente în celulele coloanei este propusă de Down List Excel.1. spre exemplu Trim 1. la rubrica Import list from cells se înscrie adresa absolută a acestora şi se apelează butonul Import. În momentul în care seria de date a fost generată.se introduce prima literă şi dacă valori similare există în aceeaşi coloană. Figura nr. pentru adăugarea elementelor noii liste create se activează butonul Add. Definirea unei serii de date personalizate Procesul de generare a unei serii de date personalizate este următorul:  se poziţionează cursorul pe celula care va conţine prima intrare din lista personalizată. ce are ca efect deschidearea casetei de dialog Custom Lists (figura nr. Excel afişează prin intermediul butonului Auto-fill care utilizatorul poate alege (figura nr. lunile anului ( Custom Lists).9. pentru o serie de date numerice sau alfanumerice. se poate apela la utilizarea seriilor de date personalizate.

Fill Months Generează o serie de date prin incrementarea numărului anilor. Fill Years Fill Days .    Copy Cells Fill Series Fill Formating Only Fill Without Formatting copierea simplă a conţinutului celulei sursă generarea unei serii de date copierea exclusivă a stilurilor de formatare generarea seriei de date fără aplicarea formatului celulei sursă Figura nr. Meniul contextual al butonului Auto-fill Pentru o serie de date calendaristice. meniul butonului Auto-fill include în plus următoarele opţiuni:     Generează o serie de date prin incrementarea numărului zilei din lună Fill Weekdays Generează o serie de date prin incrementarea numărului zilelor lucrătoare (fără zilele de week-end). Generează o serie de date prin incrementarea numărului lunilor.1.9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful