Al Doilea RAzboi Mondial

Al doilea razboi mondial a fost un conflict armat generalizat,la mijlocul secolului al XX-lea,care a mistuit cea mai mare parte a globului,fiind considerat cel mai mare si mai ucigator razboi neintrerupt din istoria omenirii.

Oceanul Pacific. Loc Rezultat . Orientul Mijlociu. Transformarea SU A și URSS însupra puterile mondiale dominante. Marea Mediterană și Afric a Victoria Aliaților.Perioadă 1 septembrie 1939 – 2 septembrie 1945 Europa. Crearea sferelor de influență american ă și sovietică și declanșarea Răzb oiului Rece.Asia de sud-est. Crearea ONU. Oceanul Atlantic.

acesta a trecut imediat la adoptarea unor masuri antisemite sistematice. . Rolul crucial îl avea religia bunicilor unei persoane.Un prim decret a reprezentat însasi definitia termenului evreu.Cei pe jumatate evrei deveneau evrei numai daca aveau aceeasi religie sau daca erau casatoriti cu o persoana cu aceasta religie. Oricine avea trei sau patru bunici evrei era considerat automat de aceeasi confesiune.Când regimul nazist a ajuns la putere în Germania în ianuarie 1933.indiferent de apartenenta la comunitatea evreiasca.

Croația și Finlanda (în acest din urmă caz. însă. la care Italia a aderat în 1937.Puterile Axei au fost constituite.Slovaci a.din Germania. Guvernul fascist spaniol al lui Francisco Franco a fost un sprijinitor al Axei în perioada războiului. . prin Pactul Tripartit din 1940. numărate printre țările Axei: Bulgaria. Mai multe state mici pot fi. care au împărțit lumea în trei sfere de influență. Italia și Japonia. părerile sunt împărțite). Acest nou pact a înlocuit vechiul Pact Anticomintern germano-japonez din 1936. la început. de asemenea. angajându-se să se apere între ele în cazul unei agresiuni din partea altui stat. Spania rămânând. pe plan militar neutră în conflict. România. Ungaria.

a adus o politica de pregatire si de declansare a celui de al Doilea Razboi Mondial. cine nu este de origine sănătoasă poate fi considerat pleavă”.liderul miscarii naziste. Hiler. În această lume.ADOLF HITLER (n.cancelar al Germaniei din 1933. Hitler era convins că: „Alterarea sângelui și deteriorarea rasei reprezintă singurele cauze care explică declinul civilizațiilor străvechi. 20 aprilie 1889-d. . Niciodată războiul nu a ruinat națiunile.iar din 1934 conducator absolut(fuhrer)al Germaniei.precum si de punere in aplicare a unui plan natiionalist si rasist de exterminare in masa a evreilor si a altor “indezirabili’’ din Europa. 30 aprilie 1945) A fost om politic al Partidului Muncitoresc German National-Socialist. Ajuns la putere in 1933.precum si de lichidare a adversarilor politici din Germania.

printre care multi batrâni si saraci. geamurile magazinelor evreiesti au fost sparte si 20.Obiectivul declarat al regimului nazist era emigrarea evreilor. toate sinagogile din Germania au fost incendiate. Aceasta Kristallnacht ("Noapte de cristal") a reprezentat un semnal pentru evreii din Germania si Austria sa plece cât mai curând posibil. Câteva sute de mii de oameni au reusit sa se refugieze în alte tari.000 de oameni arestati. . În noaptea de 9 noiembrie 1938. dupa asasinarea unui diplomat german la Paris de catre un tânar evreu. au ramas sa înfrunte o soarta nesigura. dar tot atâtia.

.Participanții la cel de-al Doilea Război Mondial sunt considerați ca aparținând unuia dintre cele două blocuri: Axa și Aliații. Mai multe alte țări mici au participat la război. cu toate că erau sub ocupație.

. Deși Anglia nu a avut parte de ocupația germană. în Anglia. ascunderea refugiaților și ajutorul dat celeilalte părți. organizând Unitățile Auxiliare și arestând majoritatea cetățenilor străini și pe evreii simpatizanți comuniști. așa cum au fost SOE. așa cum era ajutorarea piloților aliați doborâți. sabotajul. Armata poloneză locală și partizanii iugoslavi. chiar și Gemania a avut o mișcare antinazistă. dezinformare a. britanicii s-au pregătit pentru această posibilitate. Au fost formate mai multe organizații care să sprijine rezistența din străinătate.propaganda .Rezistența în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a apărut în fiecare țară ocupată și a luat o mulțime de forme:războiul de gherilă.Printre cele mai importante mișcări de rezistență s-au numărat Maquisul francez. și OSS. În multe țări au apărut mișcări de rezistență care doreau să lupte cu invadatorii Axei.

.

) reprezenta initial un ritual religios prin care o ofranda adusa zeilor era arsa în întregime. ce nu putea fi asimilata în interiorul culturii europene. Totusi. însa acestea nu au initiat niciodata cu adevarat o campanie antisemita coerenta. . în majoritatea tarilor. ajunsese sa aiba o situatie egala cu restul populatiei. din când în când evreii erau defaimati si hartuiti de grupari antisemite care-i considerau o "rasa" straina. În zilele noastre cuvântul face legatura mai ales cu exterminarea aproape în totalitate a evreilor din Europa de catre Germania nazista. caustos-ars.gr.În secolul XIX evreimea din Europa devenea din ce în ce mai emancipata si. Holocaustul ( holo-întreg .

hibrizi). Un prim decret a reprezentat însasi definitia termenului evreu. Oricine avea trei sau patru bunici evrei era considerat automat de aceeasi confesiune.Când regimul nazist a ajuns la putere în Germania în ianuarie 1933. Evreii si Mischlinge erau "non-arieni". În doctrina nazista o astfel de subliniere a descendentei era privita ca o confirmare a "rasei". dar scopul principal al acestor categorisiri era de fapt delimitarea unei tinte a legilor si directivelor discriminatorii. . Rolul crucial îl avea religia bunicilor unei persoane. Toti ceilalti jumatate-evrei si persoanele cu un singur bunic evreu erau denumiti Mischlinge (corcituri. indiferent de apartenenta la comunitatea evreiasca. Cei pe jumatate evrei deveneau evrei numai daca aveau aceeasi religie sau daca erau casatoriti cu o persoana cu aceasta religie. acesta a trecut imediat la adoptarea unor masuri antisemite sistematice.

Între 1933 si 1939 s-au facut eforturi deosebite din partea Partidului Nazist. Non-arienii erau eliberati din posturile publice iar avocatii si medicii evrei îsi pierdeau aproape toti clientii. Angajatii evrei ai firmelor lichidate sau arianizate îsi pierdeau locurile de munca. bancilor si a lumii afacerilor pentru eliminarea evreilor din viata economica. . precum si economiile tuturor evreilor erau supuse unor taxe de proprietate speciale. fie erau cumparate la preturi mult mai mici decât adevarata lor valoare de catre companii care nu apartineau sau nu erau conduse de evrei. Firmele evreiesti fie erau lichidate si patrimoniul lor era confiscat. Transferul prin contract al întreprinderilor evreiesti catre patroni germani era denumit "arianizare". agentiilor guvernamentale. Câstigurile oricaror vânzari.

.

.

.

.

.

.

.

.

dar scopul principal al acestor categorisiri era de fapt delimitarea unei tinte a legilor si directivelor discriminatorii. În doctrina nazista o astfel de subliniere a descendentei era privita ca o confirmare a "rasei". hibrizi).Toti ceilalti jumatate-evrei si persoanele cu un singur bunic evreu erau denumiti Mischlinge (corcituri. .Evreii si Mischlinge erau "non-arieni".

Viziunea lui ADOLF HITLER Hitler lansa o alta idée interesanta ce in viziunea lui urma sa redefineasca teritoriile din Europa. El considera ca cresterea populatiei germane si calitatea lor superioara ca rasa le dadea dreptul legitim la facilitarea obtinerii unui spatiu vital (Lebensraum) chiar daca acest lucru insemna actiuni in dauna intereselor altor natiuni. . Cel mai important obiectiv de indeplinit pentru Hitler era exterminarea comunismului a Rusiei si a statelor vasale de la frontiera ei si credea cu putere ca persoanele ce se aflau la conducerea acestor tari urmau sa fuga ca”sobolanii” in fata asediului german. declarand de altfel ca frontierele Germaniei trebuiau marite in asa fel incat sa incorporeze toate teritoriile in care populatia germana era majoritara. Hitler dorea sa redea Germaniei statutul de mare putere avut inainte de primul razboi mondial. Prin punerea in aplicare a acestui principiu.

Cei mai importanți lideri naziști fuseseră uciși în luptă sau căzuseră prizonieri. să participe la lupta de apărare a capitalei în rândurile milițiilor Volkssturm. Armata germană terminase retragerea în orașul puternic fortificat.Winston Churchill. alegerile au fost măsluite de sovietici).556 soldați ai Armatei I poloneză). Iosif Vissarionovici Stalin și Franklin D. Ca un ultim efort de război. Armata Roșie. (inclusiv cei 78. inclusiv copiilor. . repatrierea cetățenilor sovietici și atacarea Japoniei de către URSS la cel mult trei luni după înfrângerea Germaniei. au început asaltul final asupra Berlinului la 19 aprilie 1945. formarea statelor naționale în Europa Răsăriteană. Hitler era încă în viață și sănătatea sa mintală părea că se deteriorează pe zi ce trecea. Capitala germană fusese supusă unor intense bombardamente aeriene în tot acest timp. Führerul a cerut tuturor civililor. Roosevelt au negociat aranjamentele pentru Europa postbelică în timpul Conferinței de la Ialta din februarie 1945. Printre hotărârile luate au fost înființarea ONU. organizarea de alegeri libere în Polonia (până la urmă.

Eva Braun. Amiralul Karl sinucisîmpreună Dönitz a devenit șeful guvernului german și a trimis repede un reprezentant la Reims. Führerul s-a sinucisîmpreună cu soția sa. unde. mai. Generalul Alfred Jodl a semnat capitularea necondiționată la 7 mai. iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai. dar că mai are încă soldați pe care poate să-i trimită în luptă. Acest lucru s-a întâmplat la 8 mai. Sovieticii au avut pretenția ca actul de capitulare să fie semnat și la sediul statului major al forțelor sovietice. ale cărei prevederi au intrat în vigoare la 8 mai. un buncăr de beton de sub Cancelaria Reichului.Când această ultimă încercare a eșuat. Hitler și statul său major s-au mutat în Führerbunker. în Franța. Führerbunker. Hitler a fost profund deziluzionat. încetarea focului intrând în vigoare pe frontul sovietic la 9 mai. Acesta este motivul pentru care aliații occidentali au sărbătorit Ziua victoriei în Europa în 8 mai. imaginându-și că toată lumea este împotriva lui. la 30 aprilie 1945. . pentru a semna ocapitulare ocapitulare necondiționată cu Aliații. Franța.

.

000.000 -militari morți: peste 8.Pierderi omenesti: -militari morți: peste 16.000 .000 -total: peste 61.000.000 -civili morți: peste 45.000.000.000.000 -total peste 12.000.000 -civili morți: peste 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful