1

Cine este Baba Cloanta ?

Batrana, Mama si Zeita Pentru a cobori pe firul basmului, in cautarea originii celei care ne-a intrat in viata prin poarta copilariei sub chipul Babei Cloanta, trebuie sa stim de la bun inceput ca personajul cocosat si zdrentaros are o vechime cu mult mai mare decat ne-am astepta. Din perspectiva mitologica si ezoterica, radacinile Babei Cloanta se descopera in nimeni alta decat Geea, Maya, sau Marea Zeita Mama a Paleoliticului, analizata amanuntit in studiile inovatoare ale cercetatoarei Marija Gimbutas (1921 – 1994). Iar cum elementul magico-religios abunda in cazul initierilor femeilor-saman din perioada de aur a Matriarhatului, nici ca exista o exemplificare mai clara a situatiei decat maxima lui istoricului francez Jules Michelet “Pentru fiecare vrajitor, exista zece mii de vrajitoare”.

In cele mai vechi mituri o gasim pe Mula-Prakriti, cum denumeau hindusii in Vede pe “Zeita Radacinii”, Shakti (Principiul Universal Feminin, desen sus) nedesavarsita inca, care fiinteaza numai pentru ea pentru ceea ce produce: resortul interior al Naturii, atractia originara, pasiunea antrenanta a oricarei forme de viata elementare, manifestarea energiei nestrunite, care in mitologia stra-romaneasca a primit numele de Talpa Iadului, dupa cum au evidentiat in scrierile lor Ion Creanga si, mai tarziu, Vasile Lovinescu. Mai departe in timp, prototipul mamei batrane, cunoscatoare a tuturor tainelor Cerului si Pamantului, preoteasa sacra, initiata in Traditia Primordiala, se va transmite sub forma zeitatilor si personajelor simbolice tutelare, precum Demetra, Isis, Astarte, Circe (tablou, jos), Cybele, Artemis si chiar Lilith din ezoterismul ebraic. Valentele magice arhetipale ale femeii varstnice, mama experimentata si inteleapta, sunt la randul lor evidente in alchimie si diverse traditii folclorice, unde configureaza deopotriva atat Eternul Feminin, prin capacitatea sa de a crea si procrea, cat si dimensiunea initatic-terifianta care o defineste pe “Mama

Cumplita” sau “Marea Vrajitoare”. De aici fiinteaza motivul omniprezent al tuturor vrajitoarelor, babatiilor hidoase, acre si chioare, zane nefaste si cocarjate care staruie chiar si in subconstientul oamenilor din societatea contemporana, tot mai tehnologizata si desacralizata.

In ceea ce priveste folclorul si mitologia romaneasca, avem parte de un fenomen extraordinar, dupa cum evidentiza etnologul Jean Delumeau care constata ca pozitia “babelor” din folclorul romanesc este una mult mai completa, autentica si privilegiata decat cea din traditiile Evului Mediu Apusean. In afara de sensul de “femeie batrana” in limba si credintele romanilor, cuvantul “baba” are o multime de alte conotatii care duc spre o mitologie ancestrala daco-getica sau chiar mai timpurie, Hiperboreean-Pelasgo-Ramana, unde babelor si mosilor le era rezervat un loc extrem de important ca parinti, stramosi si initiatori. Primul care a evidentiat acest aspect a fost B.P. Hasdeu, care nota ca la noi babele sunt privite ca “fiintele cele mai d’a dracului”, de unde probabil termenul de baba era insotit aproape intotdeauna de atribute peiorative de genul cloanta, cotoroanta, harca, talpa iadului, hoasca etc.

Sursa foto Intre Cotoroanta si Sfanta Un basm romanesc cules de Petre Ispirescu relateaza ca la un moment dat Diavolul se certa zgomotos cu o baba, cele doua personaje facand o larma atat de mare incat l-au trezit din somn pe Sfantul Petre, care manios fiind, puse mana pe o sabie si le taie capetele celor doi zurbagii. Dupa sangeroasa pedeapsa si plecarea Sfantului, trupurile descapatanate s-au apucat sa-si caute capetele prin tarana. Diavolul a gasit capul babei pe care si l-a insusit, iar baba pe cel al Diavolului, care fara prea multa mirare, i s-a potrivit de minune cotoroantei.

Insa conotatiile babei nu sunt pururea negative, ci si admirative, deoarece babele (fiinte ale dracului) erau moase pricepute, doftoroaie vestite, sfatuitoare pretioase, dar si vrajitoare redutabile cu care nu era bine sa ai de a face.

Sursa foto Vechimea cultului “babelor” pe teritorul Daciei este atestata si de venerarea unor monumente megalitice de forma unor pietre antropomorfe naturale, care se numesc in mod curent – Babe. Avem aici faimoasele Babe din Bucegi, din Ceahlau si din multe alte locuri investite de popor cu simbolism magic din Carpati. Prestigiosul cercetator Nicolae Densusianu a gasit peste 20 de asemenea “babe antropolitice” pe teritoriul tarii nostre. Evidenta cultului “babelor” si al “mumelor” ancestrale in cultura populara romaneasca este un argument in plus pentru importanta principiului feminin din traditiile noastre stravechi. Sosirea crestinismului in Europa a dus la aparitia unui sincretism religios difuz in care multe dintre zeitatile pagane de sorginte greaca, celtica, germanica sau traca au supravietuit in imaginarul colectiv european, imprumutand din atributele si insusirile lor sfintilor si personajelor religioase crestine. Daca in Europa Apuseana, babele mitice au ramas ancorate in franturi din folclorul local intr-o forma ascunsa si deghizata de teama rugului sau a scaunului de tortura al Inchizitiei, dincolo, in spatiul Europei Rasaritene, unde trona crestinismul ortodox, mult mai pasnic, tolerant si emotional in manifestare decat rigoarea catolica, Principiul Universal Feminin nu isi pierde din sacralitate si importanta.

In aceasta directie, aspectul protector, intelept, initiatic, matern si taumaturgic al Batranei Fara Varstaprimeste noi insusiri in momentul in care etosul autohton il transpune in viata de zi cu zi a romanilor prin intermediul zilelor saptamanii, care primesc astfel o incarcatura sacra. Apare o intreaga pleiada de 7 batranici cuminti si intelepte, fiecare simbolizand cate o zi a saptamanii, fiecare dintre ele patronand peste aspectele rituale si temporale ale zilei in cauza: Sfanta Luni, Sfanta Marti, Sfanta Miercuri. Sfanta Joi, Sfanta Vineri, Sfanta Sambata si Sfanta Duminica. Taranul roman le-a onorat si respectat dintotdeauna, constient fiind de natura lor sacra de paznice ale randuielii Timpului si Vremurilor, precum si de faptul ca fiecare dintre sfintelezile pot oferi alinare, ajutor, sfaturi sau ghidare celor aflati in nevoie. Babe, duhuri si iar babe… Babele mitice care vin din negura timpurilor populeaza abundent mitologia romaneasca, intrand in componenta unor personaje fabuloase:

Baba Cloanta: o batrana monstruoasa care, in basmele culese de folcloristul Ioan Pop-Reteganul (1853 – 1905), apare drept o femeie urata, cocosata, cu dinti lungi si colti ca grebla. In variantele culese si inventariate de profesorul Petre Ispirescu (1830 – 1887), Baba Cloanta este nimeni alta decat mama zmeilor care avea atributul nemuririi ascuns intr-o cusca de suflete. Cand era lovita de moarte de eroul pozitiv, fugea si sorbea din sufletele inchise, castigand viata si putere. Lingvistul si folcloristul Lazar Saineanu (1859 -1934) prezinta postura de mare vrajitoare a babei care incheaga apele cu farmecele ei si are autoritatea de a sta la taclale cu Necuratul la orice ceas al noptii. Baba Coja: este un spirit feminin malefic, specific mitologiei romanilor din Ardeal, care are puterea de a ucide copii nebotezati. Marele etnolog si folclorist Simion Florea Marian (1847 – 1907) insista asupra paralelei cu surata sa, Frau Brechta mit dem Klumpfuss din mitologia germana, stapana peste toate duhurile necurate. Baba Coja are unghii de arama la maini si nas de sticla, topaie cu un picior de fier prin negura noptii si fura sufletele copiilor pentru a le ascunde in tufe de soc. B. P. Hasdeu este, insa, de parere ca etimologia ei deriva din numele teribilei Babe Kuga/Kuzica sau Kuzna din folclorul sarbesc, ca o reminiscenta din epoca convietuirii in regiune a daco-romanilor si slavilor de sud.

• • Baba Harca: locuieste intr-o vagauna ascunsa prin coclauri neumblati. care aveau un rol important in cadrul cultelor stravechi. in prezent. sub acest nume. jocul este caracterizat de dialoguri versificate si gesturi ludice care simbolizeaza spiritul de dincolo venit in lumea celor vii. facilitand transmiterea mesajului stramosilor spre cei mai tineri descendenti. de pe teritoriul Romaniei de azi. Unii lingvisti sunt de parere ca in cuvintele romanesti harca. Daca. in trecut. Numele sau de Harca denota legatura evidenta cu practicile magice cu cranii umane si animale. Hars sau Gurs. Baba Oarba avea o menire pur rituala: identifica natura benefica sau malefica a personajului proaspat intors din morti. imprumutata din panteonul slav si iranian unde o gasim sub numele de Haors. harsti sau mai ales harsit gasim urmele unei divinitati varstnice. dupa care stabilea cu acest spirit tutelar o legatura. . Baba Oarba: descoperim influenta batranei mitice si ambivalenta chiar si in jocurile copilarie. proto-dacice.

in monumentala sa opera “Mitologie romaneasca”. lacusta. Samca – sub aripa Satanei Cea mai terifianta reprezentare a vreunei entitati malefice feminine din traditia romanilor apare sub forma Samcai sau Avestitei. gaina. cu parul rar si lung pana la pamant. porc. nu stau locului o clipa. se sucesc si se stramba intr-una. in diferite chipuri: ca pisica. despre care lumea satului soptea infiorata ca ar descinde taman de sub aripa Satanei. Pruncii bolnavi de samca .Denumirea ei are legatura cu titulatura de Vestica sau vrajitare in limbile slave. framanta si chinui atat de intens incat unele dintre ele mor inainte de a naste sau raman pentru totdeauna schimonosite si neputincioase. cel mai potrivit portret temutei entitati: “Samca este un duh feminin ingrozitor la vedere. iar pentru romani Samca este tot una cu Baba Coja. caine.In afara de “babele” deja pomenite. paianjen. Se arata mai ales femeilor insarcinate. broasca. capra.Rolul sau este unul oribil. imprumuta chipul si infatisarea unor babe hidoase si rele. atunci cand acestea sunt in durerile nasterii. in traditia populara romaneasca. pentru a le inspaimanta. Samca este cea mai nemiloasa si primejdioasa intrupare a duhurilor necurate. aratandu-se femeilor insarcinate si pruncilor atat ziua cat si noapte. “Samca”. printre ele remarcandu-se Joimarita si Martolea. ochii sai rosii ca focul ii joaca in cap ca niste felinare batute de vant. umbra si diferite naluciri”. demonica faptura ii imbolnaveste de boala denumita dupa numele sau. La fel de crud se poarta si cu copii nou-nascuti. Se travesteste insa sub diverse infatisari spre a se apropia de casele oamenilor. Daca primele uneltiri nu-i reusesc si bebelusii supravietuiesc. cioara. iar din gura bolboroseste neincetat cuvinte neintelese. Reputatul profesor Marcel Olinescu face. In mitologia romaneasca veche. exista zeci de alte babe. doua entitati care patroneaza peste actul torsului si cel al tesutului. inainte ca pruncii sa primeasca Sfantul Botez. musca.

la rau. care-i daruieste o floare rosie magica ce albeste lana . Al doilea aspect legendar este dat de Baba Dochia. Disperata. exista un adevarat retetariu ezoteric de descantece si blesteme aruncate impotriva ei (tot) de batranele moase si vrajitoare ale satului (nimeni altele decat aspectele pozitive ale Samcei). Pentru a contracara activitatile Avestitei. Martisor (Zeul sau Iisus deghizat). ofteaza si se sting deseori din viata. in miez de iarna. conform lui George Calinescu face parte din cele “4 mituri fundamentale care au modelat cultura si spiritualitatea romaneasca” alaturi de Miorita. sora regelui Decebal. iar atunci apare un tanar. atributele de protectori impotriva Avestitei s-au transmis si sfintilor si sfintelor cu proprietati taumaturgice si exorciste. pastorita neprihanita. mitul Dochiei circumscrie in mod stralucit cele doua aspecte ale Principiului Feminin. in variantele de dupa crestinarea romanilor) sa o salveze de soarta umilitoare de a ajunge trofeu de razboi. in stanele de piatra de pe Muntele Ceahlau care pot fi admirate si astazi. celebrul Dragobete. Baba Dacilor din prag de Primavara Si uite asa suntem pe cale sa descoperim Batrana Fara Varsta chiar sub imaginea Babei Dochia. alaturi de oitele ei. Fiul Babei. Dupa instaurarea crestinismului in spatiul romanesc. fata incepe sa planga. tresar si plang noaptea in somn. In mare. cea care. se casatoreste impotriva dorintei ei. Baba Dochia o trimite cu un ghem de lana neagra.tremura fara motiv. Mesterul Manole si Zburatorul. deja batrana. Haituita de soldatii romani. sub forma de cloanta si zrgibturoaica. sa-l spele pana cand se albeste. Dochia cade istovita in sanctuarul natural al muntilor si il implora pe Zeul Primordial (sau pe Maica Domnului. Primul este acela al preafrumoasei fecioare. de care se indragosteste insusi Traian. iar pentru a-si teroriza nora. Zeul o transforma.

aceasta zi fiind hotar intre iarna si primavara. in pragul mortii si al renasterii ciclice. friguroasa. fata este acuzata de Baba Dochia cum ca Martisor ar fi ibovnicul ei. iar vremea se face nemiloasa. o femeie reala. Intoarsa acasa. Prin titulaturile de “Mos” si “Baba” descoperim ca cele doua zeitati au ajuns la batranete. In vreme ce contrapartea sa masculina – solara si solstitiala – care imparateste peste inceputul iernii sub identitatea lui Indrea/Undrea si. iar Baba si oile sale ingheata pe munte. Incepe sa ninga. Din cele mai vechi timpuri. Baba Dochia.neagra. echinoxiala si maternala. Obiceiul. transformandu-se in stane de piatra. mai tarziu. Mos Craciun. In calendarul crestin. Cele 12 zile-cojoace ale Babei Dochia se serbau intre 1 si 12 martie de personajele de sex feminine dintr-o comunitate. care si-a petrecut tineretea in desfrau si distractii pana cand a fost crestinata si botezata de catre episcopul . inourata. era numit Pusul Babelor. convinsa ca a venit primavara (altfel de unde ar fi putut avea Martisor floarea?) se imbraca cu cele 12 cojoace ale ei (care aveau sa simbolizeze Babele calendaristice de la inceput de Martisor) si porneste cu oile la munte. Baba se dezbraca de toate cele douasprezece cojoace. Firea si sufletul femeilor in cauza se aprecia dupa meteorologia zilei alese: ploioasa. Sursa foto Coborand. vantoasa etc. originara din orasul Heliopolis din Libanul de azi. cu reinvierea sa de dupa iarna. Baba Dochia este o reprezentare mitica lunara. criteriul cel mai folosit pentru impartirea zilelor fiind varsta participantelor. pedepsind Baba pentru rautatea ei. declansand la nivel spiritual ceea ce Natura. taranul roman credea ca Baba Dochia s-a prapadit pe 9 martie. dar iarna nu trecuse. Apoi. in continuare. calda. astazi pe cale de disparitie. Pe parcursul zilei. insorita. declanseaza la nivel teluric si mundan. foarte frumoasa si atragatoare. pe firul mitului descoperim numeroase zeite geto-dacice in care se manifesta personalitatea duala a Mamei Pamantului. peste Dochia geto-dacilor s-a suprapus in mod fortuit imaginea Sfintei Eudochia ( venerata de bizantini sub numele de Evdokia).

Se urmarea efectul energiilor asupra diverselor metale. ca si in celelalte locatii unde se gasesc sfincsi. iar in Bucegi. aurul nu avea nimic iar aliajul respectiv era pur si simplu topit. Iar asta nu e totul. Aici ar fi fost si Prometeu inlantuit de Zeus. Dupa ce s-a vindecat. unul dintre cei care au masurat. masuratorile energetice au aratat un flux iesit din comun. iar numele spune totul despre vechimea pietrei. e vorba despre niste incarcaturi energetice exceptionale. Doar radiestezistii afirma ca. La Toplet argintul a avut o culoare albastra. au ingropat un trei obiecte: unul de argint. cu neasteptate manifestari. in sumeriana. Localnicii ii spun Faunul. Zeus s-a intors la lupta si si-a recucerit Olimpul. daca nu ar fi controlate ar putea arde jumatate din Romania pe o adincime de circa doi metri. pe care le-au lasat un an intreg. Energiile inteligente In Muntii Bratocea.Teodot. Apoi tablitele sumeriene spun ca “…a sosit Potopul. ranit in lupta cu titanii. Mai mult. amintit in scrierile stravechi nu are absolut nici o legatura cu actualul Caucaz. Si aici. timp de 241. in semn de omagiu pentru salvatorul sau. care se pot vedea si in plan fizic. intr-una dintre cele mai vechi vatre a Europei. pentru cea pe care o cunoastem. ocultarea sacrului in profan. au domnit 8 regi in 5 orase. Eudochia a trait in timpul cand la Roma imparatea Traian (interesanta paralela cu Dochia dacilor) si a primit harul de a face minuni dupa crestinare. Tot faunul a fost cel care s-a sacrificat pentru regele zeilor atunci cand titanii s-au oprit in preajma muntilor cautindu-si prada. Zeus insusi. KUR-PAT/es/I inseamna Muntele printilor si se aminteste ca inainte de Potop. o serie de istorici romani si straini considera ca muntele mistic. O explicatie logica nu a putut fi data experimentului. Domnia sa si cei cativa colaboratori au efectuat o experienta inedita in zonele studiate. sub numele de Baba Cloanta… 2 Sfincsii misteriosi din Carpati. argintul a fost acoperit de o pelicula rosie”. argintul era de o culoare verde inchis. Puterea lor este atit de mare. si-ar fi gasit refugiu intr-o pestera de sub sfinx si ar fi fost ascuns de un faun care l-a ingrijit si i-a vindecat ranile. La o adincime de jumatate de metru. Astfel. aurul a capatat o vaga nuanta rosiatica. Batrinii spun ca demult de tot. Cunoscand toate aceste legende si realitati istorice. ci cu muntii care se intindeau intre Portile de Fier si pina in zona Buzaului. sustine domnul Pavel Codrescu. “Pentru ca ar fi trebuit sa acceptam ca energiile din zonele respective sunt… inteligente si au anumite preferinte metalice. putem intelege mai usor valoarea spirituala a sfincsilor romanesti. Uneori si ziua si noaptea. Semnificatia Carpatilor este asemanatoare in mai multe scrieri vechi. Caucaz. incit. si melanjul credintelor stravechi cu elemene crestine a dus la o personalitate complexa. La dezgropare. Culoarea argintului nu a fost niciodata aceeasi.200 de ani. iar cu un manunchi de fulgere a sculptat actuala stinca. Astfel. din povestile bunicilor. in realitate. sfincsul pare sa ia foc. la capatul uneia dintre culmi gasim o alta stinca ciudata. adancirea dualismului – un motiv folcloric foarte popular. altii spun ca sunt flacari de comori. iar dupa Potop au venit la domnie regii popoarelor din munti…”. pina la ora actuala. energiile din jurul citorva sfincsi. “Am pornit de la ideea ca in antichitate sacerdotii foloseau mai mult aur si argint si mai putin alte metale”. . “Muntele tau”. In sanscrita denumirea de KARPATA inseamna “Locul Guvernatorului” iar in latina CARPE. Unii spun ca se vad fulgerele lui Zeus. unul de aur si unul dintr-un aliaj oarecare. Nimeni nu poate explica anomaliile respective decat prin… componenta energetica diferita intre zone.

aveau sa dispara fara urma. parintelui Teofil. Si oricum. Cei care ajung in preajma Paznicului pot simti mici furnicaturi in palme si sunt cuprinsi de o stare de moleseala. de pe drumul turistic care duce de la Cabana Ciucas in virf. Spuneau ca mai cele doua bucati fac parte din cheia care va deschide poarta de trecere si ca ei sunt pe cale sa descopere cea de a treia bucata. vin luptatorii negativi. sustineau ca sunt in posesia unor scrieri vechi si a unor harti care atestau existenta unor porti de trecere catre alte dimensiuni. Corturile in care-si faceau veacul pe timp de zi si de noapte au ramas goale iar o ancheta in adevartul sens al cuvintului nu a putut fi pornita. A fost ultima seara cand cei sapte au mai fost vazuti. Atunci ingerul. au scos dintr-un rucsac vechi doua obiecte stranii ce pareau a fi facute dintr-un amestec de bronz si argint. cativa tineri specialisti in mistica si energetica – la vremea cand acestea abia intrau pe “piata romaneasca”. de rusine. n. Pentru ca asa spunea . cei sapte au povestit unuia dintre calugari. in numar de sapte. fiind situat pe unul din abrupturile sudice ale Tigailor Mari. Doar parintele Teofil credea ca baietii gasisera poarta de trecere si o deschisesera. a. Disparitii misterioase In vara lui 1992. Respectivii. La un moment dat. un inger de-al lui Dumnezeu. nimeni nu are curajul sa doarma in zona. in locul unde daduse gres. mai exact catre locul din care. Localnicii spun despre sfinxul lor ca ar fi fost. mai exista o stinca denumita sugestiv “Mina dracului”. Privirea sfinxului este indreptata catre apus. Dar paznicul nu a fost suficient de vigilent si diavolii au scapat si au fugit catre soare-apune. in religia crestina. obositi dar deloc descurajati.Paznicul de seara Se ajunge relativ usor. Intrau in pesterile din zona si apareau abia spre seara. Mai ales ca nu foarte departe de acel loc. respectivii au cautat intrarile respective. la origine. l-a rugat pe Dumnezeu sa-l ierte si sa-l lase acolo. S-a spus la vremea respectiva cum ca ar fi patruns intr-o galerie care s-a surpat in urma lor sau ca au fost striviti de zidurile pesterilor prin care tot intrau si scormoneau. Si cand au avut impresia ca nu sunt crezuti. Iar Dumnezeu l-a ascultat si l-a transformat intr-un paznic de piatra.) ca sunt pe cale sa descopere intrarea cautata. (de la care. Unii pun asta pe seama lipsei de oxigen la inaltime. si ultima. cei cunoscuti si sub numele de diavoli. pentru ca nu exista nici o urma a baietilor. a cheii. Timp de aproape doua luni. dar nu mai aveau si cheia de intoarcere. Cei sapte spuneau ca in interiorul Bucegilor s-ar afla mai multe incaperi unde au fost depozitate arhive secrete din cele mai vechi timpuri si ca acestea ar fi pazite de niste preoti ciudati. Georgescu Aurel. Ingerul trebuia sa pazeasca o inchisoare in care Stapinul ceresc ii aruncase pe diavoli. in urma cu mai bine de 10 ani a aflat subsemnatul povestea. dar oamenii locului stiu ca acesta e semn ca locul e viu.

parte din cauza birocratiei comuniste. Din acest motiv exista o permanenta lupta in umbra pentru a controla centrele de energie primordiala. exista si o alta explicatie. din Finlanda. toata lumea stie ca sub Sfinxul din Bucegi se gasesc comorile spirituale ale omenirii. In acele puncte ale dragostei energetice. Pentru o mai buna documentare ne-am adresat spiritologilor si specialistilor in energetica. in caz ca lucrurile nu se deruleaza asa cum ar trebui. cele din care a fost format pamintul si care poarta intreaga informatie despre planeta noastra. Numai ca acestea nu pot fi controlate material. dar descoperirea nu a avut ecou. Mai mult. “Spre exemplu. Un alt loc special se gaseste in Muntii Calimani. Astfel. Altminteri. au fost voci care au sustinut ca zona ar fi una tamaduitoare. pina acum nu au fost descoperite urme ale tragediilor. in care energiile terestre si cele celeste converg. pentru a umple bidoanele si sticlele de plastic cu apa curata. Cit despre cei disparuti. in rezervatia “12 Apostoli”. Punct de reper pentru calatoriile spatiale Pentru existenta Sfincsilor din intreaga lume. ci spiritual si energetic. stincile cele ciudate actioneaza ca o poarta ascunsa intr-un program sofisticat. Cu toate astea. Cei care ajung sa controleze acele puncte pot controla viata si moartea pe Terra. E vorba de ceea ce noi numim decalaj temporar. de cremene. Dar pentru cei care sunt cit de cit initiati in mistica. care reprezenta o figura bizara insotita de cateva simboluri solare. Pentru ca Akasha este memoria universala. o poarta lasata de programatorii initiali pentru orice eventualitate. nimeresti in alta parte. despre care oamenii spun ca ar avea proprietati curative. un iubitor al spatiului carpatic. Aici vin. Ani de zile oamenii au crezut ca au de-a face cu niste toane ale naturii. mai multe cazuri de disparitii stranii fiind puse pe seama caderilor in prapastie sau a ursilor. numite puncte ale dragostei. pe care-l considera adevaratul pamint sfint de unde au venit zeii. pe unul din munti. sustine domnul Frederik Hanunssen. ca fiecare usa spirituala are cheia sa si daca folosesti o alta. In cartea sa intitulata “Cartea trecutului misterios”. cea care inregistreaza si pastreaza tot ceea ce s-a intamplat de-a lungul timpului. Sfinxul pare o piatra ca oricare alta. In felul acesta. cuvintul Akasha rezolva tot misterul. intr-un luminis la care se ajunge dupa un urcus nu chiar la indemina oricui. Domnia sa este autorul unor cercetari care aduc in prim plan Carpatii dintre Dunare si Ceahlau. Pentru ca intrarea este ascunsa sub un val de energie primordiala.calugarul cel initiat. francezul Robert Charoux spune ca pe glob exista locuri speciale. Este vorba de ceea ce localnicii au numit Dochia si care are o inaltime impresionanta de nu mai putin decat 20 de metri. Adica in acelasi loc pot exista mai multe civilizatii dar decalate temporar”. dar nu a fost demonstrat nimic din punct de vedere stiintific. inconjurata de mai multe formatiuni antropomorfe. apa sfinta ce izvoraste direct din stinca. Pamintul a “nascut” diverse forme zoomorfe de piatra. un megalit straniu. de la departari mari. dar nimeni nu a putut descoperi nimic. Doar cel care trece de zidul respectiv de energie poate patrunde in tainitele secrete ale Sfinxului. La baza stincii este un mic izvor. acestia nu au fost singurii. Se pare ca astfel de chei exista si permit accesul la anumite zone. . Nu este vorba despre energiile normale ci despre energiile primordiale. parte din dorinta puterilor oculte de a face cit mai putin zgomot in preajma centrelor de putere energetica si spirituala. asa incit misterul nu a fost inca elucidat. dar in 1987 un student descoperea pe Valea Paltinu. S-a afirmat la vremea respectiva ca insemnele solare sunt cele mai vechi din lume. ca fiind leaganul civilizatiei noastre si al puterilor mistice care au stapinit planeta in vechime. indiferent de aparatura folosita. se gaseste o stinca ciudata. se pare ca sfincsii din intreaga lume sunt zone in care aceasta arhiva a omenirii poate fi accesata. greu de reperat si de penetrat. Trecand apoi in Ceahlau. Sa va spun eu de ce. in care energiile se aduna si se contopesc. unde pot fi vazute o serie de stinci cu diverse reprezentari antropomorfe.

“Nu sunt copil. cel de la Toplet. Am crezut ca nu scap de acolo”. Asta din cauza curentilor energetici din apropiere. afirma ca Dochia este. chiar daca ajunsesera acolo dupa o zi intreaga de mers pe munte. Se spune ca Traian insusi o urmarea pe fata si cand a vazut puterea vechilor zei ai dacilor si-a oprit armatele si nu a mai inaintat. nici mai mult. “Atunci trebuie ele luate. Multi au cautat. ascuns privirilor turistilor. decat primul punct din cadrul calatoriilor spatiale care folosesc gaurile de vierme pentru a scurta durata calatoriilor. pentru ca altminterea nimenea nu le gaseste”. Dochia a fost folosita de mii de ani ca punct de reper pentru calatoriile spatiale…”. oamenii spun ca o data la 100 de ani. cele doua arme pot fi vazute stralucand. incheie domnul Matei. citind una din legendele locale. decat este prevazut a se intampla. In plus. nu ne mai miram de nimic. Sub Sfinxul de acolo se spune ca ar fi ingropate ciomagul lui Hercule si piele leului prin care nu trecea nici o arma. consumul de energie este mare si aici. timp de cateva minute.Legendele care inconjoara stinca sunt numeroase si nici una nu e mai “tinara” de 2. “Chiar si asa. sustin ca nu au simtit nevoia de apa sau de mincare si ca s-au simtit foarte relaxati. pe soseaua catre Orsova. la Dunare. cele doua obiecte mistice dar nimeni nu le-a gasit. . Oricum. Avea pe putin 2 metri si o grosime ca pe brat. da` mi se facuse parul maciuca in cap” In apropiere de Orasul Herculane. afirma domnul Nicoara Matei. in fapt. “Eu am vazut cateva si m-au trecut fiori pe sira spinarii. Cei care analizeaza solul masivului vor remarca uimitoarea lui asemanare cu cel de pe Luna. isi incheie etnologul relatarea. de-a lungul Cernei. de-a lungul anilor. profesor etnolog si istoric.000 de ani. Spun oamenii ca numai un viteaz cu inima curata le va gasi si ca acela va deveni aparatorul romanilor. ei fac prima reincarcare a navelor. pasionatii de OZN sustin ca in preajma Dochiei s-ar fi vazut cele mai multe obiecte zburatoare stranii din 1980 incoace. Tot de la domnia sa aflam si ca in preajma Sfinxului de pe Cerna. Florea Mihai. dar de a carui existenta stiu iubitorii muntelui. Unii spun ca Dochia ar fi fost. Cand m-a auzit s-a ridicat ca la juma` de metru si a sisiit spre mine de m-a luat groaza. in apropiere de Portile de Fier. Daca este sau nu adevarat. pe la 1830. ramine ca timpul sa ne arate. Era una care sta tolanita taman pe sfinx si arata ingrozitor. viperele sunt mai mari si mai veninoase. Si el este inconjurat de legende si povestiri fantastice. unde nu mai putin de sase formatiuni de tip antropomorf sunt dispuse pe un arc de cerc care inconjoara virful cu acelasi nume. dar orice aparat electric pe baterii functioneaza mult mai mult acolo sus. chiar sub sfinx. Apoi a alunecat pe stinca si s-a strecurat printr-o crapatura. Vocile din preajma sfincsilor Dar cea mai importanta alcatuire stincoasa de tip sfinx a fost facuta in Muntii Retezat. Tot domnia sa spune ca despre unul dintre eroii locali. haiducul Pantelimon. se gaseste un alt Sfincs. “Dar eu mai curand cred ca dadea bani poterei si aceia nu aveau nici un interes sa-l omoare”. Poate parea de domeniul fictiunii. Nu sunt copil. Se ajunge ceva mai greu la el. da` mi se facuse parul maciuca in cap. fiica lui Decebal preschimbata de zei in stinca pentru a nu fi prinsa de romani. nici mai putin. Si daca stim ca Nicolae Densusianu a localizat Muntele Sfint Kogaionon putin mai jos. oamenii spuneau ca ar fi gasit pielea de leu si ca din cauza asta nu-l atingeau gloantele poterei si ale strajilor domnesti trimise sa-l pranda. turistii care au campat sau doar au trecut prin preajma. Ba mai mult. unul dintre acestia. din cauza drumului anevoios. la Dochia.

Gazele sau mincarurile halucinogene nu ofereau informatiile primite de la zei ci il deschideau pe sacerdotul care efectua serviciul catre lumea divina. acestea sa ajunga la oameni. ca niste bizare aparate de emisie – receptie spirituala. informatiile controlate de zei ajungeau si la cele mai cunoscute oracole. acum mii si mii de ani. Dar ce sa caute fantomele in locuri pustii. fara a fii remarcati? Asa ca au folosit cozile de topor romane si au introdus . Nu este vorba despre mina omului. nu o data s-a afirmat ca vocile care se aud in preajma stincilor si a pesterilor pot apartine si unor fantome. cei care s-au aventurat pe muntii respectivi. ba pe seama cine stie caror mincaruri sau ciuperci cu efect halucinogen. zeii de dincolo de Pamint isi puteau trimite ordinele catre preoti. patronul turmei. iar pe virfurile muntilor s-au descoperit o gramada de urme ale unor temple vechi de mii de ani. sfincsii indeplineau. Privirea sa este orientata catre sud-est. Nu intamplator zonele au fost cunoscute ca fiind sfinte din cele mai vechi timpuri. printre care si cel din Delphi. n. Locul musteste de legende si de intamplari bizare. “Cu Bucegii s-a intamplat altceva. dar la un nivel la care satelitii nu vor ajunge niciodata. zonele care adapostesc sfincsi par cuprinse de tacere. Cum s-ar spune in zilele noastre.Culmea Gropsoarelor din masivul Zaganul adaposteste un alt sfinx. a) dar si a unor fenomene naturale menite a-i alunga pe turisti. Sfincsii functionau nu ca aparate de radio celeste ci ca statii de amplificare. Sa fi fost doar niste unde radio sau altfel de unde?! In plus. numit Ciobanasul. Si cum sa ajunga sa caute acele secrete. Vocile au incetat imediat ce s-au indepartat de Ciobanas. Realitatea este putin diferita. ca si cum cineva ar incerca sa le faca uitate in timp. Pentru locuitorii vechi ai Romaniei. care treceau prin sfincsi si se repartizau in functie de reteaua informationala creata de zei. al formatiunilor tribale si chiar al micilor voievodate si cnezate. pe virf de munte? Satelitii celesti O alta ipoteza tulburatoare a existentei sfincsilor a fost emisa de o serie de cercetatori straini si romani a fost aceea ca pietrele functionau. spunind ca nu aduce noroc. Prin intermediul lor. Apoi veneau informatiile celeste. rolul satelitilor de comunicatie din zilele noastre. cum s-ar putea crede ci despre o auto-protectie a zonelor respective. iar localnicii il ocolesc. Energia emisa in preajma sfincsilor a dus la crearea unei faune cel putin bizare (vezi viperele de la Toplet. denumirea de cioban avea si o altfel de semnificatie. Cei care au trecut prin preajma Ciobanasului sustin ca au auzit niste voci ciudate. au murit sau au suferit accidente grele. in realitate. fluxurile energetice si spirituale care treceau prin ele fiind retrimise catre lumea larga. Si in felul acesta. ocrotitor. Strainii au stiut dintotdeauna ca acolo sunt secrete nemaipomenite care pot da stapinire asupra lumii si a popoarelor. pe vremuri. Locul unde omenirea s-a nascut Interesant este ca departe de a fi centre turistice active. Simboliza stapinitorul locului respectiv. iar prin intermediul lor. vorbind intr-o limba complet necunoscuta. Ani de zile s-a afirmat despre acesta din urma ca ar fi “functionat” ba pe seama unor gaze halucinogene care se gaseau sub oracol. Este suficient sa privim statisticile din ultimii zeci de ani ca sa vedem cum zona Retezat – Godeanu a fost foarte rar vizitata si cum nu o data.

cum sunt multe pe aici. trebuia sa se fabrice acid sulfuric… De câtiva ani a primit. la porunca Elenei Ceausescu. unice in România. cu Marin Cârciumaru. a ingenuncheat si avea lacrimi in ochi”. in santul adânc de 2 metri. dupa o zi ploioasa. In felul acesta. sapat de viitura. de la Vatra Dornei la Toplita. printre turisti. câteva mistere greu de explicat: „megalitii”. „A venit si geologul santierului de la mina sa vada minunea. sta scris cu vopsea „Muzeul Megalitilor”. Asa si-a invatat si copiii… Sa respecte muntele cu maretia si greutatile lui. geologog si specialist in energia pietrelor. accidente inexplicabile. cu rasuflarea taiata. asemanatoare Bucegilor sau Ceahlaului. cu toate ca asta nu convine anumitor grupari oculte. isi dau seama de frumusetea pura a acestui munte. cel care era cu adevarat interesat de muntii Calimani si cu care ne cunosteam de câtiva ani. a descoperit. in ultimii 3-4 ani. In anii ’80. Este simbolul de piatra care uneste patru judete – Harghita. Avalanse. aici. Pietrele scrise ale lui Pata Intr-un sat de la poalele muntelui. impreuna cu nevasta si cu fiul lui. Pe o bucata de scândura batuta de ploi. De la rododendronul ce inroseste la inceput de vara pajistile alpine la Iezerul „fara fund”. la 2. prin lege. in locul unde omenirea s-a nascut. Si ceea ce parea imposibil. Suceava. lacul izvorât miraculos la 2. o serie de accidente bizare au tras un semnal de alarma asupra Bucegilor. Stie toate tainele muntelui. . in curtea unui muntean batrân si gospodar. printre care si simbolul soarelui. o piatra pe care erau gravate insemne ciudate. Când profesorul Naum a vazut pietrele. ii cunoaste darnicia si furia. „Sfinxul” Calimanilor sau stâncile care intrupeaza in granit cei Doisprezece Apostoli. ne-a povestit batrânul. Ochiul iti este ademenit de o sumedenie de bijuterii pe care doar muntele ti le poate darui. care era in clasa a XII-a atunci la un liceu in Vatra Dornei.000 de metri. dincolo de flora si fauna lor. pe acolo pe unde cerul pare sa se impreuneze cu pamântul. El a venit impreuna cu un arheolog. Cei care se incumeta sa strabata Calimanii. impreuna cu un profesor. de la padurile de brad dese ca peria pâna la stâncile sculptate misterios de natura atotstiutoare. Nea Vasile a fost timp de vreo douazeci de ani sofer la exploatarea de sulf din Calimani. Vasile Pata ne-a povestit ca in 4 iunie 1987. potrivita in cuie deasupra sopronului. „Fiul meu ne-a spus. a adaugat Vasile Pata. cautatorii de comori spirituale isi pot pierde urma usor printre ceilalti si pot parea oameni obisnuiti” afirma domnul Marian Dumitrescu. ca a descoperit o stânca ciudata. mergea. la Gura Haitii. Cu toate acestea. Apoi. Atlasele geografice spun ca este cel mai inalt si cel mai spectaculos munte din Carpatii Orientali. caderi in prapastie.000 de metri. Ii place sa colinde printre jnepenii pitici. Mures si Bistrita. Ei au anuntat Institutul de Stiinte de la Bucuresti. Claudiu Pata. O stânca cu niste inscrisuri tainice si câteva desene greu de deslusit”. Misterele Calimanilor: Inscriptii de peste 2500 de ani la Muzeul Megalitilor 3 Muntii Calimani constituie bariera de stânca intre Ardeal si Moldova. S-a pomenit in literatura de specialitate despre virtutile energetice ale muntelui. Calimanii ascund insa. O scriere si simboluri ciudate sapate in stânca. ii determina pe tot mai multi turisti sa renunte la explorarea masivului Bucegi. s-au mai gasit inca trei pietre gravate. catre cei 12 Apostoli. si despre misterele preistorice pe care le ascund aceste piscuri indraznete. titlul de „parc national”. se petrece de cativa ani incoace: muntele se trezeste iar paznicii spiritualitatii universale s-au intors acasa. A aflat si profesorul Traian Naum.Bucegii in circuitul turistic. se afla adapostite intr-un sopron improvizat trei bucati de stânca.

Straturile geologice asezate temeinic in timp. i. Asa a iesit la iveala originea stâncilor. Italia etc. Semnele de pe ele sunt identice cu literele alfabetelor getilor. de pe care oferiţi şi o . la indemnul familiei Ceausescu. cu gravuri. dupa unsprezece ani de la inchiderea minei.e.ro Felicitări pentru că aţi dovedit multă sensibilitate pentru megaliţii de la Gura Haiti. câteva simboluri solare. asemanatoare celor din vechile culturi antice.r. ca un straniu peisaj selenar. – cu profesorul Traian Naum) sa ducem cele patru pietre la muzeul din Vatra Dornei. Cu o tristete blânda. „Din pacate. Povestea megaliţilor mobili.n. Vasile Pata a dus pietrele acasa. Am decis sa le aduc acasa. A lasat insa in urma. Negoiul românesc practic nu mai exista decât pe harti. in «Muzeul Megalitilor »”. aflate în curtea lui “Nea Paţa”. Altul pare un simbol precrestin. din respect pentru ceea ce făcuse pentru Călimani. Mina de sulf nu a fost rentabila niciodata. Le-am expus in curtea mea. autorii lucrarii „Muntii Calimani”.dr. Acoperea doar 5% din necesarul industriei din acea perioada. peste 25 de ani. la fel de inalt si „falnic” de steril de mina. inginerul Iluta Cocris. Ranile naturii se vor vindeca doar in câteva zeci de ani”. Un munte complet distrus. Multe date menţionate sunt corecte. prin modul in care au fost efectuate. Naum să vizităm primul megalit. el fiind şi cel care. Vasile Pata ne spune ca nu se acorda importanta megalitilor din ograda lui. Dar am vazut ca sunt lasate sa zaca ascunse si se umpleau de praf. stiinta la noi e la pamânt. impudic si sinistru. izvoare si pâraie otravite… Directorul adjunct al Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava.«Doar strainii sunt interesati de megaliti» Ajutat de câtiva localnici. unul câte unul. Ba una dintre pietre a si disparut. dupa ce a fost inchisa in 1997. pentru „Gardianul”. care dorea cu orice pret independenta economica a tarii. In fapt. Insemne bizare. este puţin diferită. scrijelite in piatra. Portugalia. Traian Naum si Emil Butnaru. acum este doar o stânca dezbracata. a declarat. Doar strainii se intereseaza si vin in expeditii ca sa le vada”. dar există şi destule scăpări. Eu sunt cel care. un alt munte. A fost bagata in temelia unei cladiri! Nu le-am mai putut recupera. S-a lucrat aici. finantat de Guvernul României. situate pe înălţimile muntelui – vezi “Moşul”. Vă pot spune că profesorul meu Traian Naum a crezut cu ardoare în existenţa unor forme megalitice în Călimani. “Godzila” etc. cultului soarelui. egiptene sau aztece.” Nea Vasile spune ca „am hotarât impreuna (n. care se pare ca au fost inscriptionate pe la mijlocul mileniului IV. Un altul seamana izbitor cu un OZN! In legatura cu primul megalit descoperit de familia Pata. Marin Carciumaru postat pe situl frontpress. lipsit complet de viata. ca „in prezent se deruleaza un proiect de reconstructie ecologica a fostei exploatari miniere de sulf Calimani. a denumit o serie de forme create de natură. Se vad aici toate maruntaiele pamântului. Un desen pare sa simbolizeze Soarele si câteva planete. A fost decapitat fara scrupule un munte. un om admirabil. 200 ha de teren arata si acum.univ. poate exagerat. marele cerc cu raze «in turbina» reprezentând probabil discul solar intâlnit uneori in gravurile din Franta. Sursa: Anna Kovacs – Gardianul Comentariu de Prof. l-am invitat pe prof. Muntele jefuit si umilit de Ceausesti Exploatarea sulfului vulcanic din Calimani a inceput prin 1970. la exploatarea sulfului. fac urmatoarele observatii: „Totalitatea gravurilor de pe latura principala a megalitului sunt subordonate. Specialistii din Bucuresti au luat in serios descoperirea lui nea Vasile. inclusiv in ceea ce priveste materia prima pentru industrie. un adevarat dezastru ecologic.

precum şi cu o colegă geolog care mi-a semnalat existenţa primului megalit. au fost publicate. impreuna cu Zeita Bendis. a straniului Cavalerul Danubian. Cavalerii purtau steagul dac. Suceava. material care. iar fotografia o deţin şi acum. din teritoriul controlat de dacii liberi. Era simbolul Patriei care hranea acelasi popor. dacii erau unul din putinele popoare care ni ciopleau chip pentru zeii lor. SCIVA. aşa cum menţionam. este adevărat. simbol al libertatii Una dintre cele mai misterioase religii cu radacini in Dacia preistorica si a carei continuitate a atins secolul XIX. fie cu securea dubla. cu o dedicaţie specială ca pentru fostul student al Doniei sale. Pana la ora actuala monumentele contin secvente cu un singur Cavaler. a fost Cultul Cavalerilor Danubieni. Lupul este simbolul zeului . au format prima trinitate de dinaintea crestinismului. caciula rosie simbol al luptei pentru cucerirea libertatii folosita in toate timpurile. Singurele marturii existente sunt niste basoreliefuri si niste monumente. punandu-si principalii zei in urma acestuia pe diferite monumente. Ceilalţi au fost descoperiţi de mine şi profesorul Naum în nenumăratele deplasări ulterioare în zonă. cu 2 Cavaleri si o Mare Zeita si cu scena unui banchet sacru oferit invingatorilor. TRAIAN NAUM.imagine. Romanii au facut mai mult: au recunoscut superioritatea lui Zamolxis. Dupa cum se stie. Şaru Dornei. cele inchinate cultului Danubian sunt turnate in plumb. a cohortei si a manipul-ului respectiv). mai precis de colonistii veniti in Dacia. Moda asta a fost introdusa de romani. în colaborare cu profesorul Naum. Multi s-au intrebat ce reprezenta steagul dac si fiecare a incercat sa-I dea propria explicatie. puteţi utiliza o publicaţie ştiinţifică a lor:115. avand pe cap nu cusma dacilor ci misterioasa boneta frigiana. din respect. În ceea ce priveşte interpretarea gravurilor. Încă odată doresc să-mi exprim admiraţia şi respectul pentru familia Paţa. Cei doi Cavaleri erau inarmati fie cu o lance. regret acestea îmi aparţin în exclusivitate. Faptul ca noua religie s-a raspandit dupa cucerirea unei parti din Dacia de catre romani (Traian a cucerit 14% din teritoriul dac). Interpretarea gravurilor îmi aparţine. De asemenea. mai exact. acum impartit in doua. p. recuperându-le de la Muzeul din Vatra Dornei. EUGENIA NIŢOI. pentru că am constat noi înşine că erau. celebrul dracos cu cap de lup si trup de sarpe. com. In comparatie cu alte monumente religioase. aceeasi limba si aceleasi teluri primordiale. care mai mult decât cei îndreptăţiţi să o facă. Fiecare din scenele reprezentate sunt o continuare a cultului lui Zamolxis. 1988. dar care avea aceeasi credinta. jud. oameni minunaţi. in credinta stramosilor nostri apartinea lui Zamolxis. aratand. pentru că pur şi simplu eram singurul dintre cei trei autori care m-am preocupat de arta preistorică. totodata si dorinta reintregirii tarii venita atat din partea dacilor aflati sub ocupatia romana cat si de dincolo de frontiera. Basoreliefurile in care apar cei doi cavaleri si Marea Zeita ii reprezinta pe cei doi gemeni Zamolxis care. au salvat aceste monumente. din antichitate si pana in vremurile moderne de catre toti conducatorii armatelor care luptau pentru eliberarea tarilor lor sau pentru eliberarea din sclavie (sa nu uitam ca armata lui Spartacus avea ca simbol boneta insotita de numarul legiunii. unde eu şi profesorul Naum am crezut că le este locul. în acest sens regăsindu-se în lista mea de lucrări destule contribuţii în acest sens. ocrotitoare a Daciei. MARIN CÂRCIUMARU. Atunci a îngenunchiat lângă megalit. În acest sens. 39. la un moment dat în pericol de dispariţie 4 Cultul Cavalerilor Danubieni Cultul Cavalerilor Danubieni Cei doi Zamolxis. fara sa priveasca dincolo de mistica getilor. o preluare a acestui cult de catre invingatori si de catre popoarele cucerite de ei. arata dorinta in reintregirea tarii si faptul ca dacii liberi ii sprijineau pe fratii lor aflati sub ocupatia romana. 2. 143-157. Ne-am înşelat. Megalitul gravat de la Gura Haitii.

alungand demonii. iar sarpele este simbolul lui Zamolxis. Si nu intervenea intr-o lupta decat atunci cand era amenintata insasi integritatea tarii. Iar cea de a doua pasare. Sa nu uitam ca. simbol al raului si il scotea din burta pe viitorul cavaler. in pesteri greu accesibile neofitilor. carora istoricii romani. pasarea Phoenix reprezenta renasterea spirituala a unui popor. urmata de sosirea unui Cavaler al Ordinului care invingea balaurul. dacii fiind convinsi ca nu exista moarte ci doar o trecere catre viata adevarata. dupa mai bine de 13 secole. I-au spus <Closca cu puii de aur>. in nestiinta lor sau in reaua lor credinta. Dureros este ca multi dintre istorici sunt simpli functionari care au invatat pentru a ajunge in functia respectiva. cand acestia posedau. aflata dincolo de granita mortii. purificat de insusirile negative. ordin a carei paternitate si-au insusit-o maghiarii si popoarele germanice. innainte de venirea discipolului lui Isus. Credinta lor a fos una universala. Cei care doreau sa devina Cavaleri ai Libertatii. Pentru ca una din conditiile de supravietuire era anonimatul. ordin din care au facut parte toti marii nostri domnitori din toate cele trei tari romane. ii vom intalni pe acesti cavaleri reorganizati sub Ordinul Dragonului. la ora actuala nu au fost descoperite temple ale cultului Danubian. simbol al renasterii permanente a poporului nostru. stramosi ai dacilor. care invia si devenea unul dintre membrii ordinului. doua pasari nemuritoare Dacii au fost singurul popor a caror credinta depasea marginile propriei tari cat si marginile Pamantului. toate elementele crestine? Din pacate. corbul. nu au putut privi catre maretia poporului nostru si a stramosilor nostri. Dac-sha. dupa mai bine de 1000 de ani. Un monument extrem de important in acest sens il reprezinta celebrul Tezaur de la Pietroasa. venetici fara tara si fara credinta . examenul final fiind dat in zona muntoasa unde viitorul cavaler urma un ritual de purificare si renastere spirituala. Ei invingeau intotdeauna Mai mult. in randurile danubienilor erau acceptati numai nobili. care. corbul va deveni simbolul uneia dintre cele mai renumite familii nobile din Transilvania. aliment care purifica trupul. pe care multi istorici au descris-o ca fiind un vultur. Neofitii treceau probe de curaj si mureau simbolic Unul dintre elementele misterioase ale cultului era faptul ca initiatii nu consumau nici un fel de carne ci doar peste. este intalnit mereu ca un mesager intre lumea celor vii si lumea celor plecati de aici. in necredinta lor. dar se presupune ca acestea s-ar fi aflat in munti. sa bata de atatea ori armatele numeroase ale imperiilor vecine. Daca intelegem taina acestui Ordin de lupta poate intelegem si cum a fost posibil ca voievozii nostri. Ordinul Cavalerilor Danubieni reprezenta elita tarii. cand de fapt ea reprezinta pasarea nemuritoare si puii sai. Pasarea Phoenix si Corbul. trebuiau sa treaca anumite teste. Ne mai miram oare ca dacii au fost crestinati atat de usor de Apostolul Andrei. Si asta nu dintr-o discriminare de rasa. Iancu de Hunedoara. Pe aceleasi basoreliefuri mai intalnim 2 reprezentari a caror intelegere apartine doar initiatilor. amintit in vedele indiene ca tatal triburilor dace.suprem al Universului. Cea de a doua este un corb. respectiv ai Ordinului Danubian. pe cand nobilii se pregateau permanent in arta razboiului. Sa nu uitam ca. Oamenii liberi munceau pamantul si doar in caz de primejdie veneau sub arme. ci pentru ca meseria nobililor era razboiul. stapan al lumii de dedesubt. In basoreliefuri apare ritualul de inghitire a candidatului de catre un dragon (balaur in credintele populare). ii reprezenta pe cei mai buni razboinici si pe marii preoti. pastratori ai ritualurilor stramosesti. In credinta pelasgilor. cu o mana de viteji. Este vorba de pasarea Phoenix. familia Huniazilor care au dat natiunii romane pe cel mai viteaz conducator de osti.

pe toată aria de răspândire a geto-dacilor. societatea sclavagistă romană cunoştea o criză generală. Aceste religii. a fost creuzetul unor misterioase religii păgâne ce au dăinuit până la apariţia şi instaurarea creştinismului. Printre acestea un loc aparte îl ocupă cea a Cavalerilor danubieni. deţinători de secrete şi neîntrecuţi în organizarea de ceremonii publice. Suhard şi Rodna. O zonă sacră era marcată. Mircea Dogaru îi atribuie Cavalerului Trac. deveniseră divinităţi legate de fericirea clasei dominante. prin preoţii – reprezentanţii lor pe pământ – nu arătau clar ce va fi „dincolo”. capabile să impresioneze şi să capteze masele ignorante şi superstiţioase. se ştie. zeu unic al daco-romanilor (II d. o divinitate pastoral-agricolă a triburilor trace. ceremonii secrete şi diferite speculaţii de credinţă. ce se identifică mai târziu cu Sfântul militar Gheorghe. de trei vârfuri de munţi. aproape toate situate în Munţii Carpaţi şi unul singur în Munţii Babadagului: Şurianului (complexul Sarmizegetusa). În secolele II—III d. Dumitru Tudor este de părere că avem de-a face cu un cult inspirat de credinţele geto-dacilor şi influenţate de stăpânirea romană. Mai nou. Zeii existenţi ofereau adepţilor o fericire numai dincolo de mormânt. De la cultul Cavalerilor Danubieni au parvenit până în zilele noastre doar o serie de sculpturi enigmatice. Mihail Rostovtev susţinea că avem de-a face cu o contopire a cultului lui Mithras cu al Cavalerului Trac. care spera ca cel puţin acolo în lumea umbrelor s-o ducă mai bine. care. Franz Cumont. Panonia şi Marea Neagră. lucru pe care îl puteau face numai preoţii anumitor culte. Bucegi. şi prin unitatea spirituală a lor. unde se practicau misterele cultului respectiv. care i-au preocupat din totdeauna pe unii oameni.5 Cultul Cavalerilor Danubieni [ II ] Spaţiul etno-genetic românesc. Această’ unitate se demonstrează prin dispunerea centrelor de cult religios într-un sistem unitar. precum: Teohari Antonescu. Iozef Hampel. La aceste întrebări fireşti şi omeneşti. în timp. Ceahlău. manifestată mai ales printr-o adâncire a stării de mizerie şi de ignoranţă la care se adăugau o demoralizare tot mai mare şi o creştere a superstiţiilor. Astfel. în prealabil. Până în prezent. istoricii au identificat aproximativ 12 centre de cult religios. Mircea Dogaru şi alţii. Identificarea lor s-a făcut într-un mod original. dacă ne gândim. Analizând documentele rămase. singurele documente ce le atestă existenţa. Teohari Antonescu îi identifică cu zeii Cabiri – protectori ai navigaţiei în lumea frigiană. în zone considerate a fi sacre. provenite mai ales din Orient. fiind necesară pentru aceasta. Mihail Rostovtev. numai puţine religii păgâne puteau răspunde. cuprins între Munţii Carpaţi şi Munţii Balcani. o iniţierea pe cale religioasă-mistică. Dumitru Tudor. Dunărea mijlocie. Studiul Cavalerilor Danubieni a suscitat interesul. religie puţin cunoscută şi despre care ne-au rămas puţine date. erau răspândite în tot Imperiul roman de către o serie de preoţi bine pregătiţi din punct de vedere al cunoştinţelor esoterice. deopotrivă şi imaginaţia unor cercetători şi istorici. pe lângă celelalte elemente. Grigoraş.H. prin magie. Civilizaţia dezvoltată a geto-dacilor se poate demonstra. Zeii păgâni existenţi. Oamenii începuseră să nu mai creadă orbeşte în zeii oficiali greco-romani. Em. Iozef Hampel îi asimila cu Dioscurii greci.). Lăcaşurile de închinăciune erau dispuse pe vârfuri de munte. autorii citaţi mai sus au formulat diverse ipoteze privitoare la acest cult. Denumirile vârfurilor date în antichitate nu se cunosc azi. în frunte cu împăratul. Cercetătorii au . Franz Cumont îl considera un complex de credinţe legate de ritul unor zei barbari sau greco-romani. şi ei protectori ai corăbierilor. preocupare ce-1 frământa pe omul sărman. funcţia de zeitate supremă solară aparţinând lumii trace.H.

denumire care provine de la Kogaionon. romanii au dat dovadă de toleranţă în privinţa credinţelor locale. Jupiter-Zbelsurdos). printre care se găseau chipurile lui Iehova şi Hristos. Sfincşi şi Altare) necesare practicării cultului. se află la intersecţia drumurilor Mizil-Tabla Buţii-Braşov-Sibiu cu Târgovişte-Muntele Dichiu-Vama Strunga-Braşov-Sarmizegetusa. Să urmărim mersul evenimentelor. se va produce şi cu acesta un fenomen asemănător. „scutul. Acesta consta în asocierea sau contopirea unor zei şi zeiţe ce aveau un bagaj teologic apropiat (ex. tot aici se păstra statuia zeului. am denumi-o patriarhală. le asigură energia spirituală necesară de a trece în spiritul universal şi de a se contopi cu Brahma. o dată atinsă. elemente tot de cult religios păgân. amintim vechea tradiţie evreiască a lui „Dumnezeu Savaot” ca „Dumnezeul oştirilor”. Muntele Zamora şi vârful Tâmpa În această zonă sacră a centrului din Bucegi se găsesc: schitul Peştera Decebal. Sfinxul şi mai multe Altare. ortodoxia – ramura răsăriteană a creştinismului – i-a rămas tributară până în zilele noastre.H. Ca şi în alte situaţii similare. ele au fost adoptate în panteonul roman. Punct de intersecţie Râşnov. Astfel. Zeii popoarelor supuse de romani s-au putut răspândi fără nici o piedică în tot imperiul şi.-II d. prin sincretism. zeităţile nord-tracice fiind lăsate să fie adorate mai departe sau chiar. În apropierea Râşnovului s-a descoperit cetatea Cumidava şi tot aici există un număr mare de cetăţi dispuse în sistem concentric. unde erau înmormântaţi numai eroii şi conducătorii cultului Un astfel de cimitir este identificat de N. în Bucegi. După impunerea creştinismului. centrul de cult religios din Bucegi. Centrele mai aveau în zona lor megaliţi (Babe. O situaţie asemănătoare s-a petrecut şi cu spaţiul geto-dac cucerit treptat de legiunile romane în secolul III î. există circa 18 denumiri de „OM” şi 30 de „TÂMPA”. într-o a doua fază au început să se facă simţite o serie de elemente combatante existente în vechea tradiţie evreiască. menţionate în Vechiul Testament. fapt care a facilitat fenomenul de sincretism pe care l-am amintit mai sus. la fel ca şi la Sarmizegetusa. Se ştie că în filosofia indiană. Din câte se cunoaşte. încât se ajunsese la un adevărat haos. In perimetrele lor se găsesc cimitire sacre. Există opinia că fiecare centru de cult religios îşi avea un Munte al înţelepţilor. de pildă.H. Muntele Pântecele cu vârful Goga. Introducerea creştinismului se face în două faze: într-o primă fază. Stăpânirea romană s-a arătat tolerantă faţă de multitudinea de credinţe greco-romane ce erau răspândite în imperiu. de rituri şi de ceremonii izbitoare. Ultimul bastion al rezistenţei tracilor de nord (geto-dacii) conduşi de Decebal. creştinismul a fost recunoscut ca biserică legal constituită. la peştera megalitică din Muntele Lespezi. împăratul roman Severus Alexander (222-235) a dispus să fie aşezate în Capela palatului său statuetele de cult ale tuturor divinităţilor venerate de supuşii săi.H. cu excepţia creştinismului. pentru a nu provoca adversitatea populaţiei ocupate. în timpul practicării ascezei. Pentru ei. unde preoţii cultului practicau astronomia. În urma edictului din Milano (anul 313). căpătând nemurirea. In centrul de cult religios din Bucegi se mai găsesc Babele. fapt greu de crezut. Centrul religios din Munţii Bucegi este delimitat de: Muntele Omul cu vârful cu acelaşi nume. instaurarea credinţei s-a făcut prin iubire şi autosacrificiu din iubire. mulţi zei au fost admişi şi instalaţi chiar pe altarul cezarilor în pnma jumătate a secolului al III-lea.fost izbiţi de frecvenţa denumirilor „OM” şi „TÂMPA”. încât. astrologia şi misterele cultului. un altul în zona Schitul Peştera Decebal. Densuşianu. Multe dintre aceste credinţe prezentau asemănări de dogmă. Templele geto-dace erau situate în zone populate şi la intersecţii de drumuri importante. acest cuvânt sacru este o limită care. . silaba „OM” este o exclamaţie sfântă pe care brahmanii o foloseau la invocări. pentru a nu trezi animozităţi din partea credincioşilor. în imperiu erau adorate foarte multe divinităţi. a căzut sub ocupaţia romană în anul 106 d.

care a propovăduit la sud de Dunăre. în Evul Mediu. războinici sângeroşi. Sunt cunoscute cele declanşate în anul 298 de Veturius. n. este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte” (Luca. condus de papa de la Roma. După alte ipoteze. Este evidentă influenţa zeilor nordici. spre a desemna trăsăturile religiei de la Carpaţi. şef de stat şi prelat care transpune crucea în mânerul săbiei. A avut loc pe cuprinsul stăpânirii romane. astăzi Kremides în Grecia. de unde provine şi cuvântul actual de paganus = locuitor de altă dată al aşezărilor rurale. Răspândirea creştinismului în Dacia s-a făcut în mod diferit. fiind daţi fiarelor în circuri. fiind pecetluită de Marea Schismă din 1054. vânătoarea de oameni cu câini dresaţi. Până în secolul VIII au existat o serie de martiri ce au fost canonizaţi în această categorie. „Cine nu are sabie să-şi vândă haina . teritoriile din sudul Banatului. îngemănarea vechilor zeităţi militare păgâne cu o serie de martiri creştini proveniţi din rândul militarilor. Ca şi la Roma. oştean. după unii autori creştinismul s-ar fi transmis în spaţiul geto-dacic prin misionarism încă din secolul I d. dar. Arhanghelii Mihail şi Gavril. 34-35). sud-estul Moldovei cu Bugeacul. 10. 22. originari din Palestina. iezuitismul. Procopie. garotta spaniolă. respectiv în Dobrogea şi a apostolului Pavel care se presupune că a întemeiat prima colonie creştină europeană la Philippi în Macedonia. 11. prin care militantismul a fost transferat prin Noul Testament în domeniul sufletesc şi spiritual. răspândindu-se în mod conspirativ în rândurile populaţiei din oraşe şi printre soldaţi în castrele militare. După Edictul de la Thesalonic (28 februarie 380). cruciadele şi genocidul cu practicarea unor metode de luarea vieţii barbare (arderea pe rug. crucificaţi sau arşi de vii în spectacole nocturne. Prezenţa lor în Dacia ocupată de romani va conduce la apariţia unor credinţe ce vor purta amprenta acestor culte insolite. Nu vrem să facem proces de intenţie nimănui şi nici să ne avântăm într-o polemică sterilă. Iam menţiona pe: Sfântul Gheorghe. sunt doar o mică parte dintre preceptele biblice care vor justifica mai târziu. 36). în rândul militarilor creştinaţi se produc primele persecuţii. care au produs schimbări în sânul bisericii catolice. ofensiv şi combatant. creştinismul a fost adus treptat în decursul secolelor I—III datorită soldaţilor romani şi a colonilor. existând în acest sens mai multe ipoteze. Oltenia şi Câmpia Română. Astfel. decapitarea. aflat sub tutela împăratului de la Constantinopol. o serie de măsuri ale Bisericii catolice – şi nu ortodoxe – dintre care amintim înfiinţarea Ordinului Templierilor. şi să-şi cumpere” (Luca. în frunte cu Odin. Populaţia de la sate a fost mai puţin receptivă la noua religie. Dobrogea şi Ilyricum.) între practicanţii creştinismului tradiţional ortodox. 23). tortura etc. datorită apostolului Andrei. litoralul Mării Negre. Elemente combatante sunt identificate şi în Cartea Sfântă: alungarea zarafilor cu biciul din Templu. mai ales. Am amintit toate aceste influenţe spre a evidenţia caracteristicile celor două biserici. şi creştinismul catolic. cei convertiţi la creştinism cunosc persecuţii.H. . Theodor.) ca să nu mai vorbim de procesele de vrăjitorie.ajutorul şi sabia lui Israel”. rămânând păgână. Cum armata constituia un mediu prielnic de răspândire a noii credinţe.„Cine nu este cu Mine. ruptura dintre cele două biserici creştine. a fost oficializat vechiul militantism creştin în numele lui Dumnezeu Savaot. când biserica creştină a fost proclamată în Imperiul roman ca biserică unică de stat. Dumitru. o serie de declaraţii ale lui Iisus din care transpare esenţa combatantă a „Dumnezeului oştirilor”: „Nu am venit să aduc pace… ci sabie” {Matei. Romanii controlau afară de Transilvania. prefect al Praetoriului şi între 303-311 când sunt menţionate edictele date de împăraţii Diocleţian (248-305) şi Galerius (304-311). dar trebuie să remarcăm diferenţa de mentalităţi după prăbuşirea Imperiului de Apus (476 e. Asia Mică şi Peninsula Italică.

Iuliu Veteranul. Era un zeu suprem al agriculturii şial păstorilor războinici. elementele cosmosului şi balaurul ce simboliza forţele răului. .H. Este vorba de un zeu luptător.Acest zeu a apărut singur în perioada sec. în trecut. Isihie. Paanonia şi Dalmaţia. din punct de vedere geografic. când apare deseori dublat simetric. al Dioscurilor.H. care. Tomis şi Axiopolis sunt persecutaţi primii ostaşi pentru credinţa lor. fiind menţionaţi şi primii martiri din rândul militarilor. Cultul „Cavalerului Trac” denumit greşit. prin sincretism a adoptato serie de trăsături aparţinând unor zeităţi greco-orientale şi traco-frigiane. la origine traco-dac. precum: Emilian. al Călăreţului Traco-Mitriac etc. Nicandru. Durostorum. I î. cultul său atingând apogeul în sec. şi s-a numit „Cavalerul Trac”. Marian. zona provinciilor romane de la Dunărea mijlocie şi inferioară: Dacia. aşa cum o dovedesc descoperirile arheologice. reprezentat călare. Moesia. În secolele III-IV s-a generalizat cultul unui zeu suprem. Lupu. II—III. Sfinţii Pasicrat şi Valentin şi Dasius ce a stat la originea legendei Sfântului Gheorghe. Cea mai mare parte a populaţiei de pe teritoriul Daciei era păgână şi se închina zeităţilor romane locale sau aduse din Orient. pe primul loc între zeii adoraţi se situa zeul oficial „Deus Sol Invictus”. Este vorba. Populaţia fiind alcătuită în marea ei majoritate din agricultori.În Dacia sud-dunăreană. având însemnele stindardului dac. într-o serie de oraşe precum Silistra. ca fiind al Cabirilor. va purta denumirea de cultul Cavalerilor Danubieni (dunăreni) întrucât aria lor de adoraţie cuprindea. reprezentând binele care învinge răul. – III d. care era proclamat zeu de stat.

Imaginea. în şapte cazuri se întâlnesc pe reliefurile dedicate acestor zei scurte inscripţii prezentate sub forma unor criptograme executate cu caractere greceşti. ori victoria zeului solar împotriva Infernului şi a Morţii. în lumea tracilor elenizaţi de la sud de munţii Balcani. în timp. şi zeul militarilor recrutaţi din cadrul populaţiei locale. Cunoaşterea acestui cult se rezumă în prezent la studierea şi interpretarea a circa 226 de reprezentări ale zeilor întruchipaţi pe tăbliţele de piatră (114). călărind în galop sau la trap pe drumul de întoarcere. De la această religie misterioasă ne-au parvenit puţine informaţii şi mărturii materiale. mai rar. despre modul lui de desfăşurare şi mai ales despre învăţăturile date de preoţi adepţilor. aflaţi sub dominaţia romanilor. Ştim doar că cultul Cavalerilor Danubieni a apărut. În comparaţie cu alte monumente de cult antice. Cultul Cavalerilor Dunăreni s-a practicat de-a lungul unei perioade de timp efemere ce a cuprins secolele II-IV. că era cu totul interzis adepţilor de a se vorbi despre ceremonialul religios. prin deterioare. Cavalerul e înfăţişat în chip de războinic. texte devenite. simbol şi idol al tracilor balcanici. cu atât mai mult. Altele reprezintă prelucrări din creştinism sau din fondul comun oriental. În al doilea rând. metal care. a lui Zamolxis cu Gebelezis. complet indescifrabile. ceremoniile şi ritualurile – venerarea sa efectuându-se în cel mai mare secret. complet deosebită de celelalte existente.H. împreună cu alte zeităţi care sugerează subordonarea panteonului greco-roman şi oriental faţă de acest Dumnezeu trac. la graniţa Bulgariei cu Grecia. reprezentînd probabil un simbol al rezistenţei faţă de zeităţile cuceritorilor pe care aceştia le impuneau celor învinşi. simbol al libertăţii şi vitejiei războinicilor. Calul. călare. conform credinţei anticilor.H. care redă lupta cu animalul fabulos. după reprezentările de pe ele: . figurat pe stâncă. Cultul a cunoscut treptat o extindere tot mai mare cuprinzând provincia Tracia. înfăţişând un călăreţ cu mantie în două ipostaze: fie cu alură paşnică. circa 88 care sunt turnate în plumb. animal solar. în secolul I î. de teracotă (4) şi pietre gravate (13). schiţând semne de binecuvântare ori ţin pathera ori rythonul şi au animale paşnice la picioarele calului. constituind probabil şi o formă de opunere faţă de puterea de la Roma şi tot ce venea de acolo. având latura superioară în arc de boltă sau simplu arc. Nu se cunoaşte care era denumirea oficială a acestui zeu local si nici în ce consta cultul său. După unele ipoteze emise de o serie de istorici. sud-estul Macedoniei şi. unele pe stele de piatră de 10-50 cm înălţime. simbolizează. în primul rând. Basoreliefurile aparţin secolelor I î. mai pot fi menţionate un mare număr de basoreliefuri cu figuraţie. – III d. asupra armatei romane pedestre! La aceste reprezentări se poate asocia şi uriaşul călăreţ de la Madara. devenind. scrierea numelelor zeilor adoraţi. în zbor peste câmpii. în secolele II—III. Nu s-a păstrat nici un fel de menţiune literară în privinţa cultului şi nici un fel de inscripţie care să-i menţioneze numele. nefiind îngăduită adepţilor rostirea în public sau. ar fi metalul infernului şi magiei.. Moesiile şi Dacia. Dar se poate tot atât de bine să fie simbolizată victoria eroului traco-dac. fie lupta zeilor solari contra celor htonieni. Din cele de mai sus rezultă. Iniţial cultula aparţinut traco-romanilor colonizaţi. acest zeu simboliza călăreţii getului Burebista şi ai marelui preot Deceneu. pe care îl străpunge cu suliţa.deci. de metal (95). Monumentele Cavalerilor Dabunieni se împart în trei clase. era un simbol al imortalităţii! Poate călăreţul să-1 fi reprezentat pe însuşi Burebista. era vorba de o religie tainică. ce arborau stindardul cap-de-lup al zeului Zamolxis. şi sunt de mici dimensiuni.H. de un cult local format iniţial din credinţele unui singur popor ce popula valea Dunării.

săbii etc. el a împrumutat o serie de elemente aparţinând altor religii mai vechi dotate cu mistere. Ele sunt. opaiţe. leul. s-au descoperit 52 de exemplare de reprezentări. care au cea mai mare vechime reprezintă o Mare Zeiţă ce primeşte un Zeu cavaler. pâini. Întrucât primele reprezentări ale Cavalerilor Danubieni îşi fac apariţia în veacul al II-lea. transformaţi în însoţitori ai Cavalerilor Danubieni şi dispuşi în urma cailor lor. în special din cultul lui Mithras. luându-se ca model reprezentările mai vechi ale Cavalerului Trac. blana berbecului. In teritoriile locuite de geto-daci a dăinuit un mit ce poate fi reconstituit după scena centrală ce apare în unele tăbliţe. Mai sunt figurate diverse obiecte sacre: masa cu peştele. C. După numărul de exemplare. ar rezulta că Panonia ar fi fost leagănul cultului Cavalerilor Dabunieni. 56 s-au aflat în cele două Moesii (Dobrogea. pe teritoriul Daciei. Astfel. în Moesia au fost descoperite numai 8 exemplare dintre cele mai vechi (grupa A). în jurul Marii Zeiţe apar doi Cavaleri identici. Aceasta formează scena centrală a cultului. scene de sacrificiu aparţinând cultului. care trec peste corpurile duşmanilor. Cu un singur cavaler şi o Mare Zeiţă. precum şi banchetul ce se acordă în final în cinstea celor iniţiaţi. în decursul primei jumătăţi a secolului al II-lea. de unde s-a răspândit în provinciile vecine populate cu geto-daci. Apar şi divinităţile solare asociate religiei: Soarele. La ea au aderat şi colonişti aduşi de împăratul Traian. Cavalerii simbolizează elementul binelui care calcă sub copitele cailor lor duşmanul. care calcă cu copitele calului un duşman învins. adică acelea care aparţin categoriei B. Reprezentările descoperite în Panonia provin toate din secolul al III-lea şi au fost turnate în metal cu ajutorul aceloraşi tipare. sunt diferite simboluri de cult: berbecul. cocoşul peştele. iar cele cu doi Cavaleri sunt toate din secolul al III-lea (B-C). . Istoricii care au studiat acest cult sunt de părere că această religie trebuie legată de credinţele geto-dacilor ce trăiau pe ambele maluri ale Dunării. Cu o Mare Zeiţă asociată cu doi Cavaleri. corbul şi vuiturui. după cucerirea Daciei de către romani se poate trage concluzia că această religie s-a format la nordul Dunării. se poate afirma că acest cult a apărut în provincia Dacia.A. tot aici au fost executate fără a fi turnate în serie. Luceferii etc. fructe. Sunt reprezentate. Faţă de cele arătate mai sus. şarpele. adică elementul nefast al răului. pe zone orizontale. O dată cu stăpânirea romană în Dacia acest cult a fost reprezentat în formă plastică în piatră şi metal de către meşterii colonişti. Cele mai vechi reprezentări aparţin categoriei cu un singur Cavaler. cele mai vechi şi mai numeroase monumente din grupa celor cu un singur Cavaler. Tăbliţele Cavalerilor Danubieni. Analizând aspectul cronologic şi sculptural al monumentelor descoperite. Este cunoscut faptul că geto-dacii aveau o religie politeistă şi că nu ciopleau chipul zeilor lor. deci. Cu scena banchetului sacru oferit celor trei zei. între Dunăre şi Sava. Mitul are la bază o temă comună mai multor religii antice şi anume lupta eternă dintre bine şi rău. B. candelabre. urmată de Moesia şi Dacia. posterioare celor din Dacia. nordul Bulgariei şi nordul Serbiei). au apărut în Dacia (14 din 25 de exemplare). În jurul scenei. taurul. Până în prezent. provenind din secolul al II-lea. După aceea. de asemenea. Pe măsură ce cultul s-a învechit. iar restul de 41 au o provenienţă necunoscută. reprezentările cu doi Cavaleri. se poate trage o concluzie cu totul opusă. Luna. Acestui cult îi sunt asociate şi chipurile altor zei provenindin panteonul roman. După lupta eroică cu duşmanul. 67 – în Ungaria şi Iugoslavia.

. În scenele de luptă reprezenate. care a consacrat acestei religii un spaţiu amplu. element utilizat şi în scena banchetului sacru. iar cele care se referă la lumea infernală apar de regulă dedesubt. a reuşit să descifreze o serie de simboluri. cum ar fi imaginea celor patru vânturi. secretul şi răzbunarea împotriva tuturor acelora care călcau legile dreptăţii. de asemenea. dacii aveau această emblemă naţională şi religioasă. Se ştie că Marte era Zeul războiului. Cybela şi Epona. de cele patru vînturi (bune sau rele). focul şi apa) luate tot din credinţele despre Zeul Mithra şi redate pe tăbliţele Cavalerilor Danubieni. fiind introduşi doi zei. având în faţă o masă. lucru consemnat şi pe Columna Iui Traian din Roma. reprezentate sub formă de busturi masculine ce suflă în trompete. ofereau o imagine războinică. cocoş. Zeul Mithras a mai furnizat şi alte alegorii religioase. în grupul: şarpe. Marea Zeiţă danubiană ocupă acum centrul tabloului. aflaţi în permanenţă în preajma Zeiţei. mitul a fost îmbogăţit. fără îndoială. precum Marte şi Nemesis. focul. constituit dintr-un corp de şarpe înfipt în vârful unei lance. alături de arme. simbol pe care îl vom întâlni şi la francmasoni cu prilejul anumitor ritualuri. el menţionează că scenele legate de credinţele uraniene şi astrele sunt totdeauna aşezate deasupra scenei principale. şi unii zei cu caracter militar. Este cunoscut faptul că încă de pe vremea lui Decebal. Ei erau înarmaţi cu o lance şi o secure dublă. precum: Soarele. De la cultul lui Mithras – răspândit în lumea romană. având într-o mână stindardul draco. care redă mitul „terestru” al cultului. Ea a dobândit proprietăţi şi puteri religioase vizând cele trei lumi: pământeană. Cele trei divinităţi – doi Cavaleri şi o mare Zeiţă – constituiau. o triadă căreia i se atribuiau puteri supranaturale în cele trei lumi: pământeană. unul dintre Cavaleri purta uniforma şi armura militară romană. Astfel. leu. aşezate în opoziţie unele faţă de altele. venerate cele patru elemente din natură (pământul. Cavalerii erau ajutaţi de către un câine. Cînd această credinţă a început să fie însuşită şi de soldaţii ce alcătuiau armata romană de ocupaţie din Dacia (secolul al III-lea). carul solar. şarpe sau delfin. pe care este expus un peşte. Zeiţa apărea cu degetul dus la buze. În timp. vulturul şi corbul. simbol care îl întâlnim şi în religia creştină. cele patru anotimpuri. Simbolul acestei Zeiţe îl constituia peştele care i se oferea pe masă. Luna. leu şi vas. Nemesis. recomandând păstrarea secretului. examinarea cu atenţie a diferitelor scene imortalizate în piatră sau metal ne permite să intuim şi să reconstituim principiile care stăteau la baza acestui cult.se întorc acasă victorioşi şi sunt primiţi de o Mare Zeiţă. şi apa. şi alcătuind cifra magică a treimii. Cavalerii. cu timpul. care prin sincretism a împrumutat o serie de atribuţii ale zeilor altor culte din antichitate: Diana. Marea Zeiţă asociată în toate scenele Cavalerilor Danudieni a fost din câte se pare o veche divinitate geto-dacică. Tovarăşi de luptă s-au adăugat. iar Nemesis simboliza ordinea. adus de soldaţii ce luptaseră în Asia Mică – se regăsesc o serie de simboluri dispuse pe fâşiile de sus ale reliefurilor. aerul. existau şi elemente ale unor adoraţii naturaliste legate de elementele naturii: pământul. la picioarele lor aflîndu-se duşmanul doborît. poartă şi un stindard denumit draco. Sunt. Unele elemente stranii şi aparent fără nici o legătură dovedesc că această religie avea legături cu unele practici magice şi oculte. cerească (solară) şi cea infernală (htonică). Cavalerii. cumpătarea. ce poartă un glob. Dumitru Tudor. subterană şi celestă. simbolizate prin cununile de vegetaţie pe care figurile respective le poartă pe capetele lor. asociaţi Marii Zeiţe. de cele patru anotimpuri etc. în religia Cavalerilor Danubieni. doi luceferi în formă de stele cu şapte raze. aeru. Chiar dacă nu ne-au parvenit scrieri privitoare la misterele Cavalerilor Danubieni. Se poate trage concluzia că. tras de patru cai conduşi de Soare.

iar preoţii practicau credinţe oculte şi magice. bronz. în forma capului de berbec. şi i se atribuiau puteri magice pentru a lupta cu succes împotriva răului. în urma învingerii de către ei a forţelor răului. Vom vedea că şi catharii excludeau de !a consum carnea. Şi vechii esenieni aveau în ritualurile lor agapa finală. Acest prânz îl întâlnim la aproape toate marile mistere ale antichităţii.Cultul Cavalerilor Danubieni a fost. fiind privit ca un aliment sfânt si pur. Aşa cum am mai spus. se purta cu prilejul acordării unui grad de iniţiere. Nu există monumente religioase din secolele II-IV care să ne fi transmis un mai mare număr de simboluri şi obiecte de cult decât reprezentările Cavalerilor Danubieni. carnea fiind exclusă. şi nici de date privitoare la dogmele de bază ale cultului. se pare că participarea femeilor la ceremonii nu era admisă. După scurgerea unei perioade de iniţiere în tainele cultului. erau lucrate în serie de către mici meşteşugari locali. carnea lui consumându-se la agapele ce nu aveau caracter mistic. care le atribuiau puteri magice. în mijloc fiind dispusă o masă rotundă pe care se afla pâine. indiferent de materialele din care erau confecţionate – metal. Neofitul. Berbecul era sacrificat pe altar celor trei divinităţi adorate. . dar din sculpturile ce au ajuns până la noi.B – ne este redată de foarte multe tăbliţe de dimensiuni mici. adică iniţiat în misterele zeilor danubieni şi invitat să ia parte ori de câte ori aveau loc festivităţi secrete ale cultului şi să înveţe pe dinafară dogmele şi simbolurile ce i se dezvăluiau de către preoţi. Agapa mistică avea loc într-o încăpere specială. Ce s-a putut deduce din descifrarea reprezentărilor şi a numeroaselor tăbliţe este că avem de-a face cu un cult dualist (lupta dintre bine şi rău). turnate în plumb. miere şi fructe. pot fi identificate desfăşurarea unor scene religioase şi faptul că au existat probabil sanctuare. Deşi divinitatea principală a cultului era o Zeiţă. era închinat Marii Zeiţe şi se consuma cu prilejul banchetelor sacre de către cei iniţiaţi. Întreţinerea preoţilor şi cheltuielile legate de efectuarea diverselor ceremonii şi conservarea localului templului se făceau din contribuţiile celor iniţiaţi. când se prezenta la iniţiere. lapte. ne-au parvenit puţine informaţii despre cultul Cavalerilor Danubieni. Urmează apoi un fenomen cu totul singular în istoria religiilor: transformarea unei religii în alta printr-un fenomen de sincretism. după modele ce circulau de la un atelier la altul. Reprezentările. berbecul şi băile rituale criobolion şi taurobolion. din punct de vedere al conţinutului şi al bogăţiei în simboluri şi obiecte de cult. cel mai dezvoltat dintre toate religiile practicate la vremea respectivă pe Teritoriul Daciei. cum ar fi cele egiptene ale lui Isis şi Osiris. timp în care neofitul era supus la diverse probe ce aminteau misterele antice. Peştele. sub forma de cotizaţii şi donaţii. izolate de priviri indiscrete. fapt care denotă că erau purtate atârnate la gât de către credincioşii. Nu au fost descoperite sanctuare destinate celebrării lor. avea corpul gol pe care şi-1 acoperea cu blana animalului. candidatul era admis la un banchet sacru pe care şi Marea Zeiţă îl oferise cândva celor doi Cavaleri Danubieni. Nu dispunem de nici un fel de informaţii despre preoţii ce oficiau cultul. când aceştia sunt reprezentaţi cu doi călăreţi . Faza de dezvoltare a cultului Cavalerilor Danubieni. şi astfel se unea pe cale mistică cu cei trei zei. teracotă sau piatră -. Neofitul era proclamat mist (mystes). al lui Mithras şi altele. desigur în locuri subterane unde nu aveau acces oamenii de rând. Ea este întâlnită la francmasoni sub denumirea de punct geometric. Dintre simbolurile aparţinând cultului Cavalerilor Danubieni ne reţin atenţia peştele. peşte. preoţii îi spuneau neofitului că prin consumarea peştelui sunt alungaţi din corpul său demonii. Masca. unde şi cum erau instruiţi şi formaţi aceştia. Băile rituale se practicau de către neofiţi cu prilejul primirii lor la misterele cultului. plumb. simbol întâlnit deopotrivă şi în creştinismul care tocmai se constituia.

leagănul în care a apărut şi s-a dezvoltat acest cult. Prin creştinarea treptată a geto-dacilor. datorită martiriului suferit avea să intre în rândul sfinţilor. unde cultul cunoscuse o mare dezvoltare. în timp a cunoscut o mare extindere. Cavalerul Danubian sau Trac se dedublează în Sfântul Gheorghe. stăpânul Infernului.Cultul Cavalerilor Danubieni s-a stins treptat sub forma sa iniţială. deveniţi. Dispariţia lui treptată a fost o consecinţă directă a crizei care a cuprins Imperiul Roman în perioada anarhiei militare (235-285). devine Katahtonis (stăpânul celor morţi) şi totodată şi al celor vii. Sanctus (sfânt). Dacă în forma iniţială cultul Cavalerilor Danubieni a fost un cult modest. îmbogăţindu-se din punct de vedere religios şi facându-şi adepţi din rândul militarilor şi orăşenilor. Transformarea Cavalerului Danubian are loc în perioada avansului dinspre sud spre nord a creştinismlui şi a transformării Republicii Romane în Monarhie de drept Divin şi a . Studiind cultul Cavalerilor Danubieni rezultă că avem de-a face cu o credinţă în care este vorba de lupta dintre bine şi rău. devine Invinctus (invincibil). datorită cuceririi şi a colonizării romane. luând chipul unui erou pământean geto-dac. reprezentat de zeul solar – poate Zamolxis – luptă şi—1 învinge pe zeul morţii şi al infernului. semănând cu un şarpe. coborând din negura timpurilor. Au urmat invaziile barbare începând cu secolul al II-lea. întruchipat de un animal fabulos. în care binele. care. Iohyras (plin de forţă). probabil Burebista. apăruţi în istorie la sfârşitul a patru secole de prefacere. cu Sfântul Gheorghe. Zeul Cavalerilor Danubieni. militar. se iveşte Sfântul Gheorghe provenit din Cavalerul Danubian. Aeternus (veşnic). Viitorul Sfânt – Sfântul Gheorghe întruchipare a zeului trac -ucigând balaurul. confundându-se o dată cu răspândirea creştinsmului în Dacia. daco-romani. Gebelezis. călcat de copitele calului. exprimând credinţa ţăranilor getodaci din valea Dunării inferioare. în veacul al VIII-lea. care au distrus marile centre civile şi militare de pe malul drept al Dunării şi Tisei. În anul 271 Imperiul roman pierde Dacia. El a urmat pilda lui Iisus şi s-a sacrificat pentru eliberarea prin credinţă a celor mulţi. o dată cu ofensiva creştinismului asupra religiilor păgâne.

Dalmaţia şi Moesia. transformându-se într-un fel de talismane. cultul fiind absorbit de creştinism a cărui biserică oficială. poate dacul romanizat şi veteranul roman împământenit) şi între ei. absorbind şi integrând toate cultele şi zeităţile locale. Zeiţa sau Spiritul Pământului) nu a făcut decât săşi demoleze singur barierele. poate Spiritul Pământului Fertil al Daciei). în Dacia nord-dunăreană. poate Mama Cavalerului Fiu. păstrându-şi natura uman-eroică şi celelalte calităţi de biruitor şi apărător”. cu rolul de protecţie personală. vechiul zeu pământean. Fiul şi Sfântul Duh). În ultima fază a cultului Cavalerului Danubian (sec. devenind Dominus deus -Dumnezeu el însuşi. Mircea Dogaru menţiona: „…Cultul Cavalerului Trac prin tentativa de adaptare şi contracarare (doi cavaleri plus. cultul Cavalerilor Danubieni dispare la sfârşitul secolului al IV-lea. Dominus. – Zeului trinitate creştin. contopindu-se firesc în creştinism. încercând să le confere o explicaţie-creştină. care însoţeau celebrarea de către iniţiaţi a cultului secret. . merge pe drumul bătătorit de preoţii păgâni ai diverselor culte ale Romei. III) şi în perioada dezvoltării creştinismului au loc transformări ce ne conduc la ipoteze interesante: noua credinţă în Dumnezeu Trinitate (Tatăl. sub influenţa culturii persane. a doi cavaleri (probabil Tatăl şi Fiul. în Panonia. Mărturiile cultului Cavalerului Danubian încep să se împuţineze către sfârşitul secolului II. Femeia (simbolizată de Zeiţa Mamă. organizată de acuma la scara întregului Imperiu. au dispărut.împăratului în Deus. războinic. Simbolurile misterelor. aceea de. Răspândit în Dacia. parte fiind asimilate de creştinii ortodocşi. transferându-şi prima dintre calităţi. Reacţia a avut loc în zona spaţiului tracodaco-roman.

deci. după mamă. mucenic şi sfânt. III-IV). cu viaţa unui personaj real. Are aură creştină. El se revoltă împotriva împăratului Domiţian (51 -96) pe care nu-1 recunoaşte ca Dominus et Deus. Războinic călare. nume dacic. El aparţine. îşi sărbătoreşte ziua la 23 aprilie. ca şi Cavalerul Danubian. Dispariţia Cavalerilor Danubieni şi metamorfozarea lor Sfântul Gheorghe coincide cu formarea poporului român (vlahîncepând cu veacul al VII-lea. mai întâi. vindecă oameni. dat fiind că este un soldat roman aparţinând garnizoanei stabilite la Silistra. Sanctuarul suprapune incinta de pământ a oraşului roman Apulum I. Danubian. Lipsă fragmente din centru şi stânga. Dasius este. ca şi a altor cercetători – Mircea Dogaru – este aceea că acest Cavaler Danubian sau Trac. Barnea. a rezultat un personaj cu aură legendară – Sfântul Gheorghe – nume simbolizând agricultorul (influenţă daco-romană). apoi cu Dasius-Gheorghe. tipic. prin dobândirea vieţii veşnice după moarte. Opinia noastră.H. Este mai întâi torturat şi apoi ucis şi aruncat în Dunăre. Sfântul Gheorghe. După profesorul A. se păstrează doar COHISTIBISC). mediului autohton romanizat. deşi păstrează toate atributele Cavalerului Danubian. cu mantia fluturândă. desprins de spaţiul daco-roman şi universalizat este asimilat de Biserica creştină drept originar după mamă din Palestina. fiind în final ucis. Din asocierea Cavalerului Danubian. Biserica îi va aduce capul la Catedrala din Ancona şi va fi sanctificat. Ia aceasta contribuind probabil şi viaţa şi faptele eroului creştin Dasius. calitate şi fapte – în esenţă fiind ostaşul împăratului ceresc. Ca şi Sfântul Gheorghe. Inscripţie realizată prin batere asupra unui tipar de lemn (lectura posibilă: Cohors I Sagitariorum Tibiscensium. sub numele de Dasius. Sursele îl indică drept personaj real. semănând cu Cavalerul Danubian. Este un Heros prin biografia militară a mucenicului Dasius şi la figurat. Dumnezeul absolut al daco-romanilor din secolele II-IV. în prezenţa unui personaj femininsimbol. ziua uciderii sale. A fost soldat roman. reînviată de localnici în perioada de rezistenţă antiromană (sec. -I d. care loveşte cu suliţa dragonul pe care îl calcă în picioarele calului său. refuză participarea la ceremonii religioase păgâne. . de sfânt. călăreţul daco-roman Dasius. soldat creştin martirizat la Axiopolis (Cernavodă). Cavalerul Danubian transformându-se într-o primă fază în DumnezeuFiul. De origine divină. ca şi Dasius.Descoperită cu prilejul săpăturilor la sanctuarul lui Liber Pater de la Partoş împreună cu mai multe piese având acelaşi caracter. ca şi Sfântul Gheorghe care. prin sincretism. trezeşte din morţi şi face o serie întreagă de minuni.H. Dasius refuză ordinele superiorilor de a-i maltrata pe creştini. decăzând din postura de Deus şi devinind un simplu muritor ce îndură toate umilinţele şi chinurile. o dată cu instaurarea creştinismului. Călăreţ viteaz. se ceartă cu Diocletian.000 de oameni şi. În centru se distinge o divinitate feminină care ţine în mână dârlogii a doi cai dispuşi în stâga şi dreapta pe care se află Cavalerii Danubieni. pentru a fi apropiat de Iisus. provine din Palestina. prin asimilare cu Iisus. care avea în mâini suliţă şi la şold spadă. În secolul VI. Dar el nu mai este daco-roman. patron al călăreţilor. recăpătându-şi biografia lui Dasius. ale cărui rămăşiţe pământeşti au fost duse ulterior la Durostorum (Silistra). ci. ca şi Sfântul Gheorghe. zeitate supremă solară a lumii geto-dace. parcurge importante trepte din cursus honorum. I î. neparticipând la sărbătorirea Saturnaliilor.) a devenit zeu unic al daco-romanilor (circa secolul II) şi s-a transformat în perioada introducerii creştinismului (sec. ca îmbrăcăminte. botează în masă 25. Dasius ar fi identic cu Taseto. în final. După uciderea balaurului. devenind. Sfântul Gheorghe este un Cavaler Trac.

spun vecinii noştri din Ucraina. ceea ce ne-a făcut să nu avem nici un dubiu asupra autenticităţii acestui film. uite pe cer! Uite vulpea. spun vocile celor care au asistat la fenomen. Imaginile există pe telefoanele mobile ale mai multor localnici.Doi ochi imenşi pe cer. care vorbeşte de ce dezastru fac apele revărsate şi. cu ocazia inundaţiilor din Ucraina. Potopul care s-a abătut asupra Bucovinei a fost prevestit. perfect conturaţi. martori la urgia abătută peste Bucovina 6 Monitorul de Suceava: Filmul care a stat la baza acestui articol ne-a fost furnizat de un localnic din Regiunea Cernăuţi. strigă despre apariţia de pe cer. la un moment dat. . Vestea s-a răspândit imediat şi cei care nu au văzut cu ochii lor ceea ce s-a petrecut au căutat la cei mai norocoşi înregistrarea video. priviţi la ochii ei! Şi grindina are ochii vulpii!”. un ucrainean din regiunea Cernăuţi a înregistrat pe camera video imaginea celor doi ochi. În noaptea de 26 spre 27 iulie. „Priviţi ce dezastru este în faţa noastră! Priviţi cum creşte apa şi la ce se întâmplă cu pământurile noastre! Uite. în ziua documentării făcute la faţa locului. de apariţia pe cer a unui cap de vulpe cu ochii imenşi. În înregistrare se aude vocea operatorului amator. iar legenda ochilor circulă în aceste zile de ambele părţi ale frontierei.

iar unde nu sunt primiţi bine. Tradiţia românească nu pune la îndoială existenţa lor. 53). ci numai din 7 unul” (Descântecele Românilor 1930 – conform Literatura populară. 2 Votes Solomonarul este magicianul (vrăjitorul) despre care se credea în mitologia românească. Cele mai multe relatări se referă la oameni înalţi. că ochiul încruntat a arătat că vor urma momente cumplite. iar ochiul mai luminos le-a dat speranţe oamenilor că vor depăşi această încercare. Enigme antice romanesti. Iaşi. in care se cuprinde toată ştiinta şi puterea lor. pot aduce grindina şi vindecă boli. şolomonarii sunt „preoţi initiaţi” (Ţara neuitatelor constelaţii. iar înregistrarea video ne-a fost pusă la dispoziţie şi nouă. un solomonar revenit printre oameni. p. deşi nu au nevoie de nimic. spune că solomonarul din traditia folclorică este rezultatul unui „proces de zeificare a sacerdotului”. p. Localnicii mai spun că şi grindina care a căzut sâmbătă noaptea peste unele localităţi ucrainene a avut aceeaşi formă ciudată. o membrana care le acoperă capul şi trupul) şi crescut în peştera lor de la marginea pământului. rezultând un produs sincretic de mituri şi credinţe. Solomonarii sunt cei care controlează mişcarea balaurilor norilor. ba chiar ar exista şi mărturii din Ardeal şi din Bucovina. de ochi de vulpe. Legenda circulă cu repeziciune mai ales în comunele de dincolo de graniţă. roşcovani. 1. 7 Solomonarii. cele mai multe legate de preoţii getodacilor Kapnobatai sau Ktistai. solomonarii trăiesc departe de lume. deoarece locuiau „în locuri solitare. oamenii puteau apela la un Meşter Pietrar. Traian Herseni crede că tagma solomonarilor ar proveni din ordinul monastic al dacilor – ktistai. 1981). pe Tărâmul Celălalt. in Ethnologică. şi nu fiecare iese şolomonar. În Ţara Moţilor sunt cunoscuţi ca Şolomonari sau Zgriminţieş Mitologia populară spune că şolomonarii au o anumită carte. Bucureşti. fie cerşind prin sate fie călare pe balaurii grindinei singuri sau alături de moroi. Cartea aceasta o invaţă şolomonarii in şcoala din cetatea Babariului. peste care s-au adăugat şi numeroase influenţe creştine şi nu numai.org . cu mantii albe. îi compară cu Kadmos. si definind casta lor ca fiind moştenire dacică. Ştiinţa lor este transmisă de la maestru la un ucenic. Asemenea unor asceţi. în păduri sau aproape de lacurile montane” (Le dragon dace. 1979. 13-22) Eugen Agrigoroaiei. dar care le ştie magia. dar mai coboară prin sate pentru a cerşi. Numele de „solomonar” şi-l capătă abia în evul mediu sub influenţa culturii iudeo-creştine datorită unei asemănări fonetice cu termenul local „salman”. având la brâu unelte magice. abat balaurul grindinii. 1985.În zona de frontieră a Ucrainei deja se spune acum că ochii vulpii au prevestit urgia. Pentru acest cercetător. Există însă numeroase interpretări a provenienţei mitului. cu privirea la existenţa unor ultimi solomonari. luat de un solomonar bătrân dintre copii însemnaţi la naştere (purtători de căiţă. Wikipedia. că poate controla norii şi ploaia. nr. Pentru a se feri de mânia solomonarilor.

atunci cand pe cerul satului apareau nori. cât mai aproape de cer. Acesti copii predestinati din nastere sunt furati de mici de solomonarii batrâni si dusi la „scoala de solomonie”. Romulus Vucanescu in minunata sa lucrare “Mitologia Romana” ne spune de ordine calugaresti dacice ale ctistilor.e. de unde coborau. in conceptia lui Mircea Eliade. în creierul muntilor. abateau asupra lor grindina. practicarea unor ritualuri samanice. apelau la “oamenii mesteri”. legata de un fir de ata de tavanul pesterii. Se spune despre ei ca traiau pe un alt taram. din oameni. Uneori. si ar fi fost introdus de Zamolxe (marele preot dactrac). Solomonarii erau oameni inalti. când la 9. Din relatarile lui reiese ca initierea copiilor predestinati a deveni solomonari era foarte grea. unde un rol esential il avea extazul provocat in urma inhalarii fumului de canepa. Piatra se învârtea vertiginos la lumina unui opait. Marii pontifi si capeteniile militare. La gat purtau o toaca. O reminiscenta a ordinului ctistilor în mitologia româna sunt. Un alt rol al acestor preoti era. când la 7. Desi de natura demonica. Daca cineva nu-i omenea cum se cuvine. Acolo li se preda stiinta magica a solomoniei pâna la vârsta de 20 de ani de arhedemonul Uniila. la solstitii si echinoxuri. au supravietuit la români pâna în epoca moderna. cum am spus. capnobantilor. Scoala de solomonie este instalata într-o vagauna sau pestera inaccesibila oamenilor de rând. multi oameni se speriau ca a venit solomonarul si trebuie sa se fereasca de puterea lui. fosti solomonari care traiau printre oameni. Erau inzestrati. iar zgomotul facut de aceasta (tunetele) prevestea sosirea unei furtuni. Asa ca trierea lor este extrem de riguroasa. procesiuni în masa pe culmile domoale ale muntilor. iar in lumea noastra veneau din cand in cand pentru a cersi. Ei se bazeaza foarte mult pe marturiile istoricilor Strabon si Iordanes. Erau ceea ce s-a numit mai apoi urcarile pe munte .** Ordinul Solomonarilor Ordinul se spune ar fi aparut in 1450 i. care opreau furtunile sagetand norii (ei credeau ca in nori se ascundeau balaurii care aduceau urgia). Care este legatura dintre solomonari si credintele dacice? Ei bine. Copiii sunt supusi la cele mai aspre chinuri si acte de curaj închipuite de vreo minte omeneasca. dupa Traian Herseni. Reminiscentele acestor urcari pentru rugaciune pe munte. din când în când. Calatoreau printre nori pe spinarea balaurilor si posedau o serie de unelte magice: o toporisca de fier care putea sa intoarca gheata si un frau din scoarta de mesteacan fara de care balaurul nu ar fi putut fi stapanit. care se afla în „crugul pamântului”. în liniste si reculegere. pentru a propovadui în spiritul doctrinei lui Zalmoxis. cu parul roscat si cu mantii albe. fiind preluate de crestinism înca din perioada migratiilor euroasiatice ale erei noastre si transsimbolizate magico-religios. multi cercetatori ii considera pe solomonari descendentii vechilor preoti daci. de catre traditia populara. Numarul celor ce trebuie sa devina solomonari e limitat. care aveau loc între rasaritul si apusul soarelui. Acestia amintesc de preotii asceti kapnobatai (“calatori prin nori” sau “umblatori prin nori”). cu puteri magice. Devin solomonari copiii nascuti cu caita pe cap. . SOLOMONARII.n. etc care duceau o viata de pustnici. aceste semidivinitati meteorologice provin. faceau anual. în frunte cu regele. Nu pana demult. putand sa intoarca ploaia sau norii. solomonarii . Traian Gherman descrie cu lux de amanunte scoala de solomonie. Aici copiii alesi erau initiati stând pe o piatra de moara. pe Celalalt tarâm.

Solomonarii o au de la împãratul cel întelept Solomon. bucatele lor intrau în susaelele (hambarele) solomonarilor. îl jupuiau si îi vindeau pielea si oasele. ghetari. jumătate prin pădurile Bucovinei. “puterea. pe care prin statornicie le întareau si definitivau. originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei. hultani. iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar pânã la Dumnezeu. continua sa marunteasca gheata si cu ajutorul moroilor o încarca în spinarea balaurului. unde îl omorau. numiti grindinari. dar mai ales în stãpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. Gheata marunta o azvârleau cu frâul de mesteacan în capul balaurului care iesea prin copca si încalecau pe balaur dându-i pinteni. cu opincile lui de otel. Dupa ce abateau grindina peste sat. Daca satenii nu prindeau de veste. prindeau de veste de cumpana ce-i asteapta si trageau clopotele bisericilor. bune ca talismane refrigerente.com ** Tara Solomonarilor . Când ajungeau deasupra satului socotit sa fie pedepsit. vazând furtuna cu nori negri. Aducători de ploi şi risipitori de furtuni. ale prezicerii viitorului. unde descarca înciudat grindina. la porunca solomonarului moroii zvârleau grindina. gheţari. numiţi şi grindinari. Atunci îsi deschideau „susaelele” (hambare pentru bucate) si porneau la descântatul unui balaur. se umple vazduhul de nori negri. ajungând la unul din iezerele tainuite sau la un lac dintr-o gura de vulcan. taumaturgul “care-i fulgera pe draci si oamenii pãcãtosi”. Apoi paseau spre crucile ghetii. care a stãpânit toate tainele de pe lumea asta”. Călătorie pe urmele unor mistere străvechi Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti. cu toporisca de fier o spargeau. Solomonarul. Romulus Vucanescu Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare românesti. faimosul rege iudeu biblic. solomonarii. solomonarul cotea balaurul spre padure si munte. la marginea caruia citeau din pravila pâna asudau si înghetau apa. solomonarii trăiesc jumătate în poveste. putea sã închidã si sã deschidã cerurile. pedepseau satul întreg. Daca satenii. Balaurul se smucea din copca. solomonarii. izgonitori de nori sau zgrabuntaşi erau – ori poate mai sunt încă – iniţiaţi la “şcolile . Da pinteni si tine bine de frâul de mesteacan. moroii dispareau.În intervalul acestor 9 ani de solomonit între oameni. Moroii sareau pe balaur alaturi de solomonar.Stăpâni ai vânturilor şi călători prin nori. Unii îi alãturã vechilor preoþi asceþi traco-geti – kapnobatai (“cãlãtori prin nori” sau “umblãtori prin fum”). hultani. iar solomonarii duceau balaurul într-o tara calda îndepartata. ridica toiagul spre cer. mânându-l încotro dorea stapânul lui. ajutati de moroi chemati de ei anume. Mai mult decât nişte simpli “vrăjitori”. solomonarii detineau puteri semidivine. Solomon. des întâlnit în legendele populare. cei care sãgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Solomonarul smucea frâul si ca un bolid intra în nori. Când erau nesocotiti de oamenii de rând. Nu există sat prin care trecerea lor să nu fi lăsat în urmă minuni. Mai este o variantã: asa cum se spune într-un basm bucovinean. Urcau culmile muntilor. Desi se pare cã termenul “solomonar” a pãtruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII. izgonitori de nori sau zgrabuntati erau – ori poate mai sunt încã – initiati la “scolile de solomonãrie” în stiintele astrologiei. Alþii spun c-ar fi urmasi ai Sfântului Ilie. cules în 1932. ei poartă oameni prin ceruri şi fac să curgă laptele din copaci. Trage de capastru balaurul ce scotea fulgere pe nari. Mai mult decât niste simpli “vrãjitori”. Intrebarea care se iveste : au existat? oare mai exista ??? Sursa : hanuancutei.

şi foarte intens”. am auzit că prin văile sălbatice ale Bucovinei oamenii încă îi mai văd pe “magii cerşetori”. Ei. pentru sufletul morţilor sau pentru dezlegarea ploilor. ci lumea se uită la el cu sfială. glia devenea precum jarul şi aerul se curba. Auzisem o întreagă legendă cu solomonari. pe care le întâlnise prin cărţi. Alţii spun c-ar fi urmaşi ai Sfântului Ilie. bătând speriaţi mii de cruci: “Doamne. sau despre vechile “şcoale de solomonărie” din Bucovina. ei spuneau că le fulgera privirea ceva ca un ghem de cârpă albă. Unii îi alătură vechilor preoţi asceţi traco-geţi – kapnobatai (“călători prin nori” sau “umblători prin fum”). care a stăpânit toate tainele de pe lumea asta”. nu-mi putea explica ce sunt misterioşii solomonari. des întâlnit în legendele populare. Solomon. Nu demult. înfundat. Atunci nu-i dăduse atenţie. totul era roşiatic. taumaturgul “care-i fulgera pe draci şi oamenii păcătoşi”. Şi totuşi. Hultanul. cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Ţăranii auzeau un zgomot înspăimântător. cules în 1932. şi imediat încetau lucrul. dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. risipiţi pe un câmp nesfârşit. dar cu trecerea anilor a înţeles că secvenţa aceea are tâlcuri mult mai adânci şi secrete. putea să închidă şi să deschidă cerurile. ci o aruncă pe ape. cititul în stele. stăpânitori de vânturi şi ploi. Pita pe care o iau aceşti milogi nu o mănâncă. ca un semn rău. când am citit undeva că hultănia este asemănătoare chiar practicilor samanice. istorisiri despre “hultănie”. vulturul. hultanu’!”. Şi totuşi. legarea şi dezlegarea de ploi. de fapt. cine ştie. o tehnică străveche de teleportare între spaţii şi vremi. îmblânzitori ai balaurilor furtunii. nici dacă ei au existat vreodată. omul meu nu văzuse vreodată vreun solomonar. urmaşi ai străvechilor solomonari. ogorul fript de blestemul arşiţei. despre care se zicea că-i dintr-un neam foarte vechi de hutuli. Mai este o variantă: aşa cum se spune într-un basm bucovinean. născuţi cu cămaşa descântată şi căiţă pe cap. adică uliul. interlocutorul meu nu reuşise să strângă pulberea acestor împrăştiate legende. Povestea s-ar putea numi simplu: “În căutarea Ţării solomonarilor”. ce avea legături cu misterioasele solomonii. originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei. “puterea. ajută-ne!”. care-i învaţă pe magii stihiilor prevestirea viitorului. nu ştia nici dacă în locurile copilăriei sale mai există cineva care să poată povesti despre descântătorii ploilor. Dacă ridicau ochii spre soare. o nălucire spintecând cerul sau propriile lor minţi. de joasă frecvenţă. pe care-i recunoşti prin aceea că se ţin ca nişte cerşetori. Hultanii Basmul se apropia de sfârşit. ca la un om sfânt. era de fapt solomonarul care fie mergea prin nori. cel mai secetos din ultima jumătate de veac. iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar până la Dumnezeu. faimosul rege iudeu biblic. în istoria unei căutări. Solomonarii o au de la împăratul cel înţelept Solomon. către tărâmul aducătorilor de ploi. Voi relata o călătorie văratecă prin Bucovina. Aşteptau ceva parcă. înconjurat de ceaţă. Mai mult. Îl interesaseră toate aceste superstiţii doar fiindcă trăise în copilărie o întâmplare neobişnuită. îşi aminteşte tovarăşul meu de drum. Dar urmele Solomonarilor nu se află doar în poveste. ale prezicerii viitorului. iar către amiază.de solomonărie” în ştiinţele astrologiei. Dar pe cerşetorul acesta nu vezi să-l huiduiască cineva. Îşi amintea mulţi ţărani cu straie albe şi pielea arsă de soare. toate aceste secrete ale prunciei mele au început să mă preocupe iarăşi. “Oamenii scuipau în sân cu obidă. făcută de mine în luna lui cireşar a anului 2000. gazete sau poveşti relatate de babe şi de bătrâni. Seceta pustiitoare. Îl ascultasem cu foame de amănunte pe povestitorul din faţa mea. Cele ce urmează se adună. trecând prin văzduh. el pur şi simplu nu reuşea să-şi amintească nici măcar satul bucovinean unde au avut loc aceste apariţii. copilăria a trecut… Apoi. ţipând: “ptii. fie “aducea pe sus” pe cineva din locuri şi timpuri îndepărtate… Bătrânii ne ziceau atunci că-n sat umbla oameni anume creaţi pentru a fi vrăjitori. avea însă credinţa că trebuie să fie undeva în triunghiul Moldoviţa- . Deşi se pare că termenul “solomonar” a pătruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII. privind în cer.

nu auzise sau poate doar se făcea că nu auzise. Gurile rele zic că. Dar un alt zvon ne trimite către regiunile mai joase ale Bucovinei. Vinerile mari. o mută la Lupcina. trimise în pustie. O călătorie iniţiatică Ei bine. că înfipta cuţitul într-un brad şi curgea lapte. în Nisipitu. ca pe o strămoaşă a locului. De la bătrâna asta am aflat însă că altădată. brăzdat de vremi. fecioare împodobite ca de nuntă erau duse cu sila la un iezer sau la Pârâul Ascuns. dar călăuza mea tot nu-şi amintea pe unde văzuse hultanii. care de obicei trăiesc sihăstriţi. găsisem ceva. trebuie să posteşti douăşpe vineri peste an. O veche legendă amintea cum “la o fântână. s-a legat să pornească împreună cu mine prin Obcinile Bucovinei. ne-am îndreptat spre Moldoviţa. şi un fulger de amintire a străbătut ochii tovarăşului meu hutul. abia putând merge. cea mai sudică patrie a hutulilor. uitându-se în nori. şi o înţeleaptă cumpătare îi armonizează vorbele. Drept care acum. babele zvoneau: pe la Marginea. dar slobozi în pădurile de pe culmi. o alta că “fecioara sorocea din gură sau cu nişte beţişoare de alun. câteodată bătând din casă în casă. sunt rugăciuni tare puternice. în pielea goală se ducea cu beţele lângă iaz şi aducea sau oprea ploaia”. însă de solomonari sau hultani nici pomeneală. când n-aveau voie să între în biserică. Şi în pofida aparentei urâţenii a trupului ei sprijinit în cârje. fata îmblânzea “duhul” apei. întorc sau opresc ploaia?”. “La Arbore. Ei n-aveau altceva de făcut decât să vegheze în hotarul satului. şi ea s-ar îndeletnici cu vrăji ori descântece. numiţi “păzitori de grindine” sau grindinari. unde erau îmbăiate tocmai în perioada aceea “de boală”. da! La Arbore a fost!”. ci-n satele din apropierea Rădăuţiului se angaja câte un om. balaurul mănâncă în fiecare zi un chip de fată mare după ce o iubeşte”. Cineva ne zice că nu aici. Uite ce puteau face: dacă ei mergeau aşa. din Argel până în Demacusa. făcându-le astfel “solomonăriţe”. la Nisipitu. aduc. Deşi gârbovită până aproape de pământ. aia-i!”. n-am auzit… Numai cu rugăciune la Dumnezeu şi credinţă. el ştia aşa de tare să descânte. I-am cunoscut în persoană. trăind din bucatele cu care îl miluiau gospodarii. doar ca să bată clopotele sau toaca atunci când se apropie o grindină mare.Brodina-Arbore. Ioan Cobelita spune că şi acum sunt nişte haiduci care ştiu “a întoarce” vânturile şi furtunile: “Au o lumânare ce-o sfinţit-o de Paşti şi ştie zice nişte descântece. în post negru. spre Moldoviţa. Mult am colindat şi obcinele acestea legendare. Şi că prin această scaldă. căutând cu încăpăţânare pe vracii ploilor. Dar pentru asta. zicea că ştie “să mulgă copacul”. ascunde trăsături delicate. căci zile în şir am hălăduit zadarnic prin cătunele munţilor. mereu cu ochii pe cer. pe-o poiană şi vrea să bea lapte. Păzitorii de grindine Mulţumiţi că totuşi călătoria în ţinuturile Brodinei n-a fost zadarnică. în căutarea adâncilor sale obsesii. prin descântece. în taină. oamenii o respectă cumva. dacă bate piatra. Adânci şi pline de tâlc îi erau poveştile. iscodindu-i pe bătrânii mai înţelepţi ai satelor. Să zicem c-aicea făceam fân şi. Da’ de solomonari nu. că avea acolo un uncheş pe . Solca şi Arbore se plătea altădată cate un vrăjitor care citea stelele şi gonea norii. un moşneag de 84 de ani începuse să ne dea speranţă. chipul prelung. nobile chiar. Casvana. ei descântă şi-o dă pe pădure. trebuie să mărturisesc că n-a fost uşor. încercându-i mereu cu aceeaşi şi aceeaşi întrebare: “Aţi auzit vreodată de oameni care. Un alt răspuns am primit de la bătrâna Sutac Maria. cărora solomonarii le dăruiau “căpăstrul cel fermecat” şi puterea de a înfrâna stihiile firii. la sfârşit de poveste. Nu prea aude. Din nou în maşină. păzind câmpii. stătea pe dealuri. aproape a asurzit din cauza unui frig mare care a fost altădată aici. Citisem despre fecioarele curate. În sfârşit. care prezicea oamenilor zodiile şi vremea. pentru adusul ploilor. Lângă hotarul de nord al ţării. Şi iarăşi. oameni tari cu duhul.

cu fruntea înaltă. având căsuţă. La trecerea noastră. Arbore. cu accentul arborean. împreună cu nevasta. cărămizi sau bănuţi de aur. nu e de mirare că mulţi consăteni nici nu se cunosc între ei. ce-au înăbuşit comorile unor sate dacice. “Din ceri se auzea ca un strigat: “APAA!”. ridicate pe doi stâlpi înalţi. la câţiva kilometri. Ţăranii se minunează că. Grigore Manoil pe nume. că mai toţi casvanenii şi arborenii au stat mult “prezonieri” în lagăre la ruşi. gospodarii şi-au făcut porţi la fel de asemănătoare. femeile şi mumele lor căutau descântători puternici. Urla cei duşi pe sus: “apa!”. cineva îşi cheamă vecinul şi-i zice Ion Iliese a lui Gheorghe a lui Toader a lui Gheorghe a lui Duminte. apoi iarăşi. îi ducea şi îi trântea unde vra el. În acest fel aflăm că-n sat sunt doi cu porecla “Hultanu” şi unul cu porecla “Solomonariu”. ore în şir pe bănci. asemeni parcă unor “fântânari” însetaţi de basm. am pornit-o într-acolo. din molozuri ori din pârâie răsar ulcioare. pline de ciudăţenii. Fraţii se bănuiesc între ei pentru averi nemuncite. Fără economie de vorbe. iar satul ne îndrumă către cel mai bătrân dintre ei. În locuri unde ploua mai puţin. iar pronunţarea acestei scurte genealogii nu este flecăreală ieftină. zis Hent. Vrăjtoriu îi chema. toate având la stradă garduri înalte de lemn. teleportarea călătorilor prin văzduh. în Arbore. mergea peste noi prin nouri. Locuieşte în “Cotu de Jos” al Arborelui. Bătrânul ne vorbeşte repezit. Buliga Ion trăiesc astăzi douăzeci şi şapte. . şi doar aşa îi găseşti casa mai repede. comunicând doar cu cei apropiaţi. că nu au de unde să ştie că la fiecare trei case ar locui câte un fermecător din vechime. Şi obiceiul ăsta are o noimă: sunt neamuri numeroase şi astfel mulţi săteni ajung să aibă acelaşi nume. şi nimeni nu bravează cu monumentalitatea în faţa vecinilor. Şi astfel. doar el. ca la o şezătoare întinsă pe câţiva kilometri. De-a lungul brâului de garduri. Eram pe drumul cel bun. astfel că-n vremea asta. zâmbind fără dinţi. cam din zece în zece metri. În zilele de lucru. în vârf cu câte un moţ de ţiglă. la fiecare brazdă de pământ. însă numai de peste gard. ci-l face mai puternic. ci arată că omul chemat are strămoşi de seamă. Când nu-l strigi aşa. îngeri ai vânturilor. Lupului sau Ţapului. omului trebuie să-i zici porecla. Un moşneag ciolănos. în fiecare an. de parcă fiecare ar ascunde câte o taină a casei şi n-ar prea vrea “să dea de bănuit”. Pe dată. Ne zice că şi el. spre a vorbi cu vecinii: uliţe întregi se împestriţează de oameni. de cheie spre inimă şi bunătatea omenească. Povestea noastră ar fi putut începe de-aici Dacă se poate zice că şi satele au firea lor. poate. nu se adună în locuri publice. săpată de necazuri şi faţa spânatecă. Remarc o altă bizarerie a arborenilor: în faţa absolut tuturor caselor este câte o băncuţă scundă din lemn. Dealurile Portarului. acareturile şi ograda pictate în verde. capete îmbrobodite apar din loc în loc. din cine ştie ce basm. Pe stâlpii telegrafului. berze apocaliptice se arcuiesc către cer. Importantă este în Arbore strigarea numelor. devine un fel de cod. dar care nu se mişcă de la porţi. Ăstora le spunea “cei care aduc oamenii pe sus”. pe ele nu şade nimeni. parca l-am fi trezit din cine ştie ce treburi importante ori. peste care trecuseră 93 de ani de adânc zbucium. înălţate exact la acelaşi nivel. fiindcă aici pizma nu-l strică pe om. S-auzea aici. luncile Clitului şi Solcii sunt locuri magice. Abia la sărbători toate familiile ies pe laiţele astea. Da!. ba se spune că dacă vezi numai cuşma flăcăului peste poartă ştii cine-i acolo. Te întâmpină prietenoşi. asta era “hultania”. săracii oameni…” Ne-a scăpat un strigăt de uimire. în pămătufuri de cuib. ci stau aşa. plugul zgârie cioburile unor bătrâne civilizaţii. Observ la arboreni o suspectă uniformitate a felului în care şi-au clădit casele. mutându-ne şi noi căutările către zonele mai blânde ale Bucovinei. Absolut tot bărbaţii au poreclă. Porecla magică rostită într-un fel anume. Blândului.care nu-l mai văzuse de mulţi ani. vrăjitori care mai trăiesc şi astăzi. Cei care aduc oameni pe sus Buliga e neamul cel mai mare din Arbore.

care a murit în 1940 “de tânăr”. vine şi a meu acasă. Dora? Ai început ceva. când l-oi scoate de acolo. Dacă-l aduc ştiu că-i mort. omul femeii iştiia vine. în sfârşit. căci “zborul” îl osteneşte de moarte. 90 de ani cum mă vedeţi. păi să-l aducă deacolo şi pe-al meu om pe sus”. Astfel îşi începe povestea. îi pun un pungălău de fărină de grâu şi bani şi-i dau. Omul din faţa mea era el însuşi o legendă: ştie “cât în stele”. de când ea încercase să-şi aducă soţul pe sus. stai o ţâră. avea un toiag cu care a fost omorât un şarpe. ori dă-mi banii ori fă ce fă. “rândunica” sau alte jocuri vechi. iar mă duc: “Tu. dar eu atâta mă sâmt de deştept. da’ aşa. un vecin. Iată o istorie veche. aşa zgârcită era… n-ar fi dat nemica… Dar când am văzut-o că şi ea se-ntinde să deie. c-am lăsat şi bani şi tot. Spre deosebire de celalalt Buliga. cartea de vrăji în mână. Zice: “Stai. cu francheţea de temut a bucovineanului puternic: “Uitaţi-vă la mine. sau veghind parcă ceva anume. dacă nu. la vârsta de 60 de ani. Întreb: “Tu. ca şi cum ar fi un lucru neînsufleţit. călare pe balaur… Punctul terminus al iniţierii noastre.Citisem despre apa sau laptele cald şi proaspăt pe care trebuie să-l bea “chematul” spre a i se restabili echilibrul energetic. eu eram mai darnică. Găsim în sfârşit omul care ne poate vorbi cu exactitate despre gonitorii de nori. Apăi. da’ cumătra asta. Iar acest Vasile Cârcu a văzut solomonarul în carne şi oase. eu şi o vecina cumătră. vânos şi puternic. amu o să ziceţi. Vasile ăsta a luat puşca şi-o zis că el o să împuşte balaurul. tu. s-au adunat înţelepciunea celor 91 de ani şi legendele unui sat întreg. Mi-a cerut cinci sute de lei să-i dau şi de-ale mâncării. ba arborenii spun că moşneagul ăsta mai bate încă “lunca”. carnea nu i se boţise de fel. ne întrerupe şi bătrâna Buliga. Cu frâul asta el o îmblânzit balaurul. s-o stârnit o vântoasă şi toată iarba dealului o-nceput să se mişte şi să se înfoaie. ai văzut c-o venit a lu’ cumătrata?”. apăi eu nici atâta nu m-am oprit. Mai trece vreo două zile. Vecina asta zice: “Pe-a meu să-l aduci pe sus!”. solomonariu sta-n balcon cu boieriu moşiei. dealu’ tot o prins viaţă şi-atuncea. dacă vrei să ti-l aduc pe sus. am auzit că ştii a desface. ştiam că dacă umblătorul prin nori nu primeşte apa imediat ce ajunge poate muri. topor descântat şi frâu din coajă de mesteacăn. Amu. fiindcă purta duşmănie oamenilor. “Da”. în sfârşit. Aşa l-am găsit: în cerdacul lui sculptat cu migală. dară n-o ştiut pe un’ să margă şi l-o prins şi l-o băgat în alt lagăr. zâce ea. mâine dimineaţă-i acasă. Vasile ăsta o vrut să-l împuşte şi-atunci vai. la vârsta asta ajungi la aşa o cuminţenie şi linişte. mă duc iarăşi şi-ntreb: “Ce faci. cu şapte pieptare. pe care preferam să o redăm cu exactitate: “N-o fost ăsta acasă trei ani din lagăr. parcă nu mai am pereche. Mi-o zâs: “Lasă. Mai trece vreo săptămână. Na. “Stai o ţâră”. bătrânul acesta era în putere. ne-am luat două femei şi ne-am dus la vrăjitoarea ceea. În ochii săi mereu umezi şi lucitori. Mare. “Nu-l aduce pe sus – zic – că mi l-oi omori. amândoi. Vrăjitoarea zice: “Na. o apărut solomonariu.” Ei. că-ti cânt tot bordeiu’!”. şi nu mi-o mai păsat de nemica”. Amu. Dora. Eu zic: “Îl aduce pe-al ei pe sus. trăieşte. că-i mai veni!”. mă tem!”. Aşe m-am bucurat. Iată cum a fost: “Era lângă un iezer un balaur care scotea ploile. că toate din lumea asta le vezi limpede”. că şi feciorii tineri se înciudează când îl văd. Eu n-am vrut să-l ieu acasă şi vrăjitoarea m-o hulit. o apărut solomonariu. Şi. la început de veac. zice ea. Apăi vin eu acasă. sau aşa?”. n-oi veni. Despre solomonari i-a vorbit odată. trece vreo două zâle. vorbind despre bărbatul ei ca şi cum n-ar fi de faţă. prin 1929-1930. privind depărtările. omu’ asta nu-i cuminte. nu mă grăbi! Vrei să-l aduc pe sus. mai durează…” Zic: “Nu-l aduce amu. . dar aşa de voiniceşte. de gura unui alt bătrân din neamul Buligilor. Pe peretele din fund al odăii atârnă zeci de distincţii şi medalii câştigate la mari festivaluri de folclor din lume.” “Iaste. că scoţi oamenii bătuţi din lagăr?”. Dora. Vasile Cârcu. degetele noduroase încă îi umblă ca vrăjite pe fluieraş sau arcuşul cobzei. Zâc: “Nu te teme. “L-am scos dintr-un lagăr şi o marş. mă mai gândesc şi eu că n-o fi mort”. iar pieptul îi era încă bombat şi tare. E prima dată când auzim cuvântul “solomonar” rostit răspicat şi firesc. cu traista. În vremea asta. faci?”. La intervale rare. de o inteligenţă înspăimântătoare. Amu.

avea cam 2000 de chile. cat de ger ar fi. se ducea pe malul heleşteului şi citea din carte. Trăiesc fără femei. “ca 5 metri lung. ”Şi solomonariu era om sau ce era? Locuia la boierul acela?”. căci nimeni nu spusese vreo glumă. dar asta nu mai avea nici un fel de importanţă. pe la boieri ce nu ţineau sărbătorile. In consecinta. privindu-i nedumerit. Grigore Manoilă. cu musteaţă. bătrânul parcă îmi descânta simţurile. Asta. că era dăscălit. mânca numai ouă. el conduce vântoasele”. Savantii stiu sa le citeasca fonetic. de care ştiam: balaurul. cu milă. ci pe malul taurilor. pentru o clipă. casvanenii se porniră să vorbească. cu solomonariu pe dânsul. hohot de castă. pe mai departe. solomonarul există şi este un om. bătrâân…”. Găsisem Ţara Solomonarilor. aşa mănâncă solomonarii. Când solomonariu îi încălecat pe balaur prin cer. principiu al haosului şi stihiilor. 241 de semne imposibil de echivalat. iar despre stapanii Romei de dinaintea romanilor lipsesc. iar moşneagul se repede să-mi răspundă: “Daa. Repetând acelaşi basm şi aceleaşi cuvinte. dar el nu mânca de dulce. această poveste de demult. Vai. Un râset înspăimântător. totul are o concreteţe crudă. se lasa în balta ceea. nimic extrasenzorial sau fantastic. zeul furtunilor fertile. Şi toată carnea fetelor şi pântecelor li se mişca şi. mare. 8 Runele magice. asta era istoria secretă a mentalităţii populare. arunca baltagul în mijlocul bălţii şi când ieşea balauru’ îi arunca căpăstrul pe gât şi pornea ca o nălucă prin cer. în papura ceea şi mâncă acolo peste. 10. dar toţi deodată şi despre cu totul altceva. vorbea despre potopuri. De dormit nu doarme în căşi. poveştile sale veneau din veac. am avut impresia că de fapt de mine râdeau. că după aceea îi mai rău.000 de placute funerare au fost descoperite in Toscana. fără un cuvânt. aşa mută ploile pe păduri şi cruţă satele”. Prelungirea vocalelor producea un ritm halucinant. iţi legăna întreg sufletul ca într-o dormitare plină de suspinări şi surâsuri. scorburi sau în pământ. întreb. ieşind cu toţii din muţenie. Solomonariu îl păcăleşte. ascultând şi ei. călare pe balaur.Solomonariu îi spunea: “Nu-l împuşca. Când vroia s-o pornească prin cer. şi când să ridicau amândoi. aproape că nu simţisem când în ogradă au intrat – şi nu ştiu să-i fi poftit cineva – ţărani casvaneni. Scrierea meroitica rezista si ea incercarilor de descifrare. şi-l conducea pe unde vroia el. profund şi sănătos.000 de inscriptii din Sudan. în frunte cu hâtrul satului Arbore. Curios este că imediat au început cu toţii să râdă şi eu nu pricepeam în ruptul capului de ce râdeau. c-aista-i de mult aicea. îi mai rău. Discul de argila cretan de la Phaistos. în peşteri. După ce gata de citit. balaurul e un şarpe sau peşte mare. Solomonariu îl prindea de gât şi bătea grindina. Da. Enigmele ingropate in “litere” • • • . etrusca ramane o limba necunoscuta. Boieriu îl ospăta. insa nu reusesc deloc sa le inteleaga sensul. că după aceea o să fie mai rău. istoria e atât de coerentă. vecinu’ meu o pus puşca la ochi… da’ solomonariu i-o zis. observându-i un licăr în coada ochiului lui nea Grigore. îmblânzit şi învins de solomonarul demiurg. îi bătrân aicea. zic că femeia îi stoarce de puteri şi dacă o singură dată o iubit o femeie. La urma. mai rău. Spusele bătrânului tăinuiau pilde ancestrale. Mergea pe hăt şi păzea cerul. ca un şuier molipsitor. Şi Vasile ăsta zicea c-o văzut cum venea balaurul înaintea ploii printre nouri. urmaşul zeului dac Gebeleizis. Şi bătrânul continua. cu mine în mijlocul lor. lasă-l. o serie de informatii esentiale. ce nu-i dădeau de pomană şi le bătea moşia cu piatra…”. îi bătrân. se prefac în oameni ca toţi oamenii. nu-l împuşca. Aproape că nu-l mai auzeam. solomonariu smucind din frâu balaurul cela bălos. dacă nu-i arunca boieriu în mocirlă câte un bou sau o oaie de pomană. ce strunea cu fulgere fiara norilor de furtună. nouri repezi şi vânturi. zice că-s în ţarină când îs pe pădure. aşezându-se pe unde-au apucat. mălai şi faguri de miere. lapte. balaurul întreabă de solomonar dacă-s în ţarină ori pe pădure. 13. om era. cu doua capete şi avea patru labe.

Hr. mult mai aproape de inima civilizatiei europene antice. cu peste 2. au computere ultraperformante. nu a putut fi descifrata complet la nivel pictografic. mii de versiuni posibile ale uneia si aceleiasi unitati semantice. din aceeasi perioada).000 de ani. Cascajal (inscriptia olmeca perpetuand. din Mexic – Valea Oaxaca (inscriptiile zapotece. misterul a 62 de semne) sau frontiera cu Honduras (300 de documente impenetrabile redactate in limba nahuatl) – in Insula Pastelui (circa 20 de placute de lemn gravate cu 595 de semne de baza si peste 1. nivel la care prezinta o combinatie naucitoare de litere.Acest scenariu al neputintei se repeta cam peste tot in lume. Urmasii lui Champollion nu au toti la dispozitie o comoara precum stela de la Rosetta. care pot compara. vreme de 3. care continea acelasi text in trei scrieri diferite: greaca veche. Cu toate acestea. inca vorbita pe scara larga de catre indigenii mexicani. in insulele grecesti (hieroglifele din Creta. In schimb. datand de acum patru milenii. demotica si egipteana. X i. glife (reprezentari figurative stilizate) si diferite desene antropomorfe sau zoomorfe. . in cateva secunde. sau scrierea minoica din Cipru. sec.500 de semne. limba aztecilor.400 de glife) sau in Iran (21 de inscriptii in piatra ori pe placute de argila gasite la Susa si atribuite protoelamitei). in Valea Indului (400 de semne identificate pe sigiliile harapeene) si.).

Unii specialisti le considera chiar cele mai vechi alfabete cunoscute. ce dateaza din primele doua milenii de dinaintea erei noastre. in sudul Mesopotamiei (azi. intrucat pe artefact se afla inscriptii pentru care s-au folosit trei randuri de cuneiforme distincte! . Un echivalent al pietrei magice de la Rosetta a fost descoperit la Persepolis. Pe tablitele de argila de aici. insa progresele nu sunt realmente semnificative. initial. incluzand Anatolia si intreaga Peninsula Arabica. acesta mai mult i-a incurcat pe cercetatori.000 de “personaje”. ce se intindea de la Mediterana pana in Persia.000 de glife si 6. Dificultatile incep sa apara atunci cand se compara texte de proveniente diferite. bazandu-se pe o serie de descoperiri facute la Uruk. caci cuneiformele au servit unui numar de 15 limbi si dialecte. s-au gasit mesaje ale regelui Enmerkar. zona localizata in Irak). desi au fost analizate circa 12. dar. vorbite intr-un areal imens.S-au conceput deja trei programe de ordinator. Epigrafistii nu reusesc sa stapaneasca pe deplin nici cuneiformele sumeriene identificate in alfabetele limbilor houritte (folosita in Mesopotamia de nord) si ourarteana (vorbita in Anatolia orientala). prin care acesta le facea o comanda de metale pretioase negutatorilor din orasul Aratta (in Iranul din vremea noastra).

iar in 1857. este considerat. pe urmele lui Joseph H. care. o alta limba disparuta. e de notat ca.Dupa ce. pana in 2007. a oferit una dintre cele patru versiuni paralele de traducere a textului original. de multi. consulul francez de la Mossul. Paul-Emile Botta. in 1842-1843. iar in 1964. cercetarea a stagnat. Meroitica este limba protonubiana din care s-au format majoritatea dialectelor nilo-sahariene moderne. mai multe inscrisuri revelatoare. Rawlinson. vorbite pe o suprafata vasta. alaturi de Willian Henry Fox Talbot. echivalentul britanic al lui Champollion. in Nubia egipteana (nordul Sudanului de azi). folosita. Apoi. jos). Inca de la inceputul secolului XIX. francezul Jules Oppert si pastorul irlandez Edward Hincks. a primit titlul de Sir din partea reginei Victoria. azi. Este vorba despre biografia oficiala a marelui rege Darius. in muntii Iranului. Frederic Cailliaud a publicat copii ale unor inscriptii meroitice. asa cum a fost ea daltuita in piatra. unul care combina caracterele ideografice cu cele fonetice. alfabetul unei limbi asiriene protopersane a fost descifrat la jumatatea secolului XIX. in final. Bruce Trigger a reincadrat ramificatia de dialecte in arborele limbilor sudanice orientale. cu cateva secole inainte de Hristos. O copie a textului a fost dusa in Anglia de catre tanarul militar englez Henry Rawlinson (foto. in urma descoperirii unui document fabulos. Pentru a se intelege dificultatea acestei cercetari comparatiste. din Ciad pana in Eritreea. a identificat. s-a reusit reconstituirea a doar 300 de cuvinte… . la Behistoun. sub supravegherea Royal Asiatic Society din Londra. insa abia in 1911 egiptologul Francis Griffith a reusit sa echivaleze partial doua dintre variantele lor idiomatice. In consecinta. in jurul Babilonului. Greenberg. O preocupare speciala o reprezinta. Rawlinson.

seara. In 1961.Hr. membri ai echipei arheologului clujean Nicolae Vlassa au descoperit (in absenta lui Vlassa. trei tablete de lut nears. inaintea primelor inscriptii sumeriene sau. pe plan european. . cam din anul 5. in satul Tartaria de langa Alba Iulia. a celor minoice din Creta. putin inaintea terminarii programului de lucru).500 i.Hr.Protocronisme autohtone – misterioasele tablite din Romania Limba sau limbile vorbite in vechime pe teritoriul Romaniei au lasat putine probe epigrafice.. mai exact in santierul Gura Luncii de pe malul Muresului. alaturi de alte artefacte care insoteau in timp ramasitele unui barbat din vechime (probabil. tablitele – despre care se credea initial ca au fost realizate in jurul anului 2700 i. care ar putea schimba intreaga conceptie actuala despre originea scrisului. dar au nascut controverse enorme. un saman). Datate cu carbon radioactiv. – s-au dovedit a fi mult mai vechi.

au fost excavate de langa Portile de Fier. O teza aparent fantezista. afirma ca scrierea de tip Tartaria este protosumeriana. Din cauza putinatatii dovezilor existente si a unor neconcordante din articolele lui Vlassa consacrate subiectului. specialistii nu au cazut de acord daca este vorba de un mesaj realizat . dar din fier. dar care a primit sustinere din partea mai multor savanti romani si straini.Obiecte similare au fost descoperite si la Lepenski Vir. momentul realizarii ei fiind urmat de o migratie de populatie din zona Traciei spre cea a Orientului Apropiat. de la numele unei suburbii a Belgradului. sau la Karanovo si Gracianita. precum rusul N. unde. fapt ce indica un continuum balcanic (asa-numita Cultura Vinca. tablite aemanatoare. au fost identificate tablite asemanatoare celor de la Tartaria) bazat pe o posibila forma de scriitura care precede cu un mileniu cuneiformele din Mesopotamia. in Serbia. in Bulgaria. in 1908. Jirov in 1971. urmat de polonezul Ludwig Zailer sau de ungurul Janos Harmatty. In plus. ceea ce elimina ipoteza unor contrafaceri extrem de abile.

cu un sistem grafic echivalabil unui alfabet sau de reprezentari mai degraba picturale. fie in cadrul unor lucrari efectuate la temelia Manastirii Sinaia (pe locul unui fost altar al cultului zalmoxian?). absenta fotografiilor de la locul excavatiilor. pe langa multele contestari care le integrau mai degraba in randul amuletelor. si glife usor recognoscibile (un animal cornut. pe langa simboluri abstracte. in secolul al XIX-lea. nementionarea in raportul preliminar de sapatura a tratamentului suportat de piese etc. un numar neprecizat de tablite de aur cu inscriptii dacice. posibila ardere a obiectelor in laboratorul de restaurare din Cluj. chiar daca – din neglijenta? – arheologul roman implicat nu a putut lamuri mai multe semne de intrebare procedurale (situatia stratigrafica a tablitelor. statutul de protoscriitura din partea unui savant de talia Marijei Gimbutas. . cu caracter totemic. fie la saparea fundatiei Castelului Peles. o ramura de copac). O controversa similara. Arhaicele pictograme au primit. o ridica si chestiunea ipoteticelor tablite dacice din aur de la Sinaia. au fost descoperite.). in jurul anului 1873. Se pare ca. dar fara impact international. reproducerea in situ a complexului arheologic in care s-a efectuat descoperirea. un chip de om. unde apar.

posibil in limba daca. O prietena a familei Romalo. . cunoscut epigrafist. Istoricii s-au temut mai multe decenii ca ele ar fi reprezentat niste falsuri. starnea agitatie in presa si. in om de afaceri si implicat in mai multe scandaluri. Conform marturiei extrem de discutabile a unui fost ofiter din trupele speciale sovietice (Vitalie Usturoi. in timp ce altele – circa 35-40 – ar fi reintrat. cu imagini parca desprinse (sau copiate?) de pe Columna lui Traian si ample fragmente de scriitura in alfabet grecesc. fapt ce ridica intreaga afacere la un nivel greu de probat stiintific. pe alocuri. de catre academicianul Grigore Tocilescu. povestea ca. existand doar presupunerea ca ele ar fi fost aduse la muzeu pe la inceputul secolului XX. in timpul momentelor critice de la finalul primului Razboi Mondial. in secret. inclusiv de contrabanda cu materiale radioactive). asa ca nu s-au inghesuit sa le cerceteze. nu se cunostea nici macar provenienta aproximativa a obiectelor. profesorul Ion Nestor. unele tablite s-ar afla in continuare in Rusia. insa. in lumea academica romaneasca. o carte a lui Dan Romalo. Marioara Golescu. Se pare ca. dupa 1989. s-au facut conexiuni intre pictogramele de la Sinaia si scrierea pe mandibule de cai de la Chitila (concurand scrierea pe carapace de broasca testoasa din China neolitica). Autorul. In 2003. o parte ar fi fost topite de Carol I (caruia ii fusesera daruite de premierul Lascar Catargiu) pentru a finanta constructia resedintei sale montane. impreuna cu Closca cu puii de aur si alte valori. cu acordul directorului muzeului. sa inceapa redactarea unei carti consacrate acestui fenomen si.Dupa ce au fost copiate pe alte tablite. inginer pensionar. tablitele constituiau o epopee fastuoasa a regilor daci. convertit. in tinerete. in tezaurul Bancii Nationale de la Bucuresti. “Cronica apocrifa pe placi de plumb?”. dar si intr-o limba necunoscuta. l-ar fi chemat pe tanarul Dan Romalo sa le fotografieze. fusese chemat sa fotografieze niste misterioase placute de plumb depozitate in subsolurile Muzeului de Antichitati din Bucuresti. in timp ce alta parte ar fi fost depozitate in tezaurul Bancii Nationale si ar fi luat drumul Moscovei. s-ar fi incumetat. De asemenea. Laolalta. prin anii ’40. la acel moment. dar de plumb.

insa. DICTIONAR A-Z . in opinia lui P. la Muzeul (redenumit) de Arheologie. Panaitescu) sau Nicolae Densusianu (autorul cartii “Dacia preistorica”). copiate ulterior in plumb. care aprofundasera subiectul. Originea obiectelor este. sau de plumb (dintr-un aliaj aproape identic cu cel folosit la Sarmisegetuza) dar acoperite initial cu folie de aur si realizate de marii preoti daci (teza reluata de Dumitru Manolache in cartea sa din 2006 “Tezaurul dacic de la Sinaia – legenda sau adevar ocultat?”). in colectii particulare sau institutionalizate. printr-un miracol. estimand numarul lor total pe teritoriul Romaniei. in continuare. fie lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (recidivist dovedit – “Diploma barladeana”. fie unor anonimi geniali (inclusiv un savant de talia lui Vasile Parvan mergand pe aceasta interpretare)? Un lucru este clar: asemenea materiale. extrem de coerente.In anii ’80. oficiali ai Muzeului de Arheologie sustin ca detin pana la 35 de artefacte (din aproape 100 existente candva). “Hrisovul lui Iurg Koriatovici” – in materie de falsuri patriotice. extrem de disputata: placi de aur. S-au emis mai multe ipoteze legate de subiect. mama lui Dan Romalo a reusit sa salveze o mare parte dintre cliseele realizate in 1943-1944. ci a unor martori ai evenimentelor narate sau a unor cunoscatori ulteriori ai lor. ar mai fi ramas doar patru asemenea tablite (altele doua regasindu-se in colectia Manastirii Sinaia). Facts. nu puteau fi opera unui diletant. la circa 50. In prezent.P. ori falsuri exceptionale atribuite fie invatatilor din Scoala Ardeleana. dupa cutremurul din 1977.

Limba semitica vorbita in Mesopotamia de catre babilonieni si asirieni. in 1802. Georg. Tim Berners. Champollion. K. J. Sistemul japonez de scriere folosit azi este o combinatie unica a trei sisteme diferite: unul logografic. carturari”. Savant de origine engleza. Caractere figurative cu care a fost realizata scrierea vechilor egipteni. G. Japonia. asemenea egiptenilor. bazat strict pe consoane. H. Epigrafie. in jurul anului 1050 i. Jean-Francois (1790-1832). autor – sub pseudonimul-anagrama Ceram – al volumului “Zei. L. Zona in care. Arheolog danez care a descoperit si studiat inscriptiile trilingve. locale (hiragana si katakana). In aceeasi propozitie. Kurt Wilhelm (1915-1972). de inspiratie chineza (kanji) si doua silabice. C. in care este prezentata si odiseea stiintifica a lui Champollion. inscriptiile in trei limbi sumeriene de la Persepolis.Hr. Savant german. B. inventatorul HTML (HyperText Markup Language). autor al tomului “Dacia preistorica” (aparut postum. Densusianu. Niebuhr. Akkadiana. 1951). Sir (1955). Savant francez care. academician. Koriatovici.. Ind. F. unul dintre cei suspectati ca ar fi fost falsificator al tablitelor dacice de aur de la Sinaia. Au dezvoltat. datat 1374. Nicolae (1846-1911). Stiinta care se ocupa cu descifrarea inscriptiilor in piatra.A. cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT). folosind inscriptia trilingva existenta pe stela de la Rosetta. Valea.. bazata pe limba harapeeana. . s-a practicat – in special pe sigilii – o scriere inca nedescifrata. Teoretician al fenomenului comunicational contemporan. codul apt sa creeze layout-urile ingloband grafica si text care au stat la baza crearii paginilor de web. Bolter. D. I.Hr. metal sau alte materiale dure. Carsten (1733-1815). Fenicieni. subintitulat “Romanul arheologiei”. realizate cu cuneiforme. cu trei milenii inainte de Hristos. Grotenfeld. folosita din Antichitate pana in anul 394. in anii 2600-1900 i. N. conform caruia omenirea a intrat in stadiul final al culturii de tip “print”. Hieroglife. Lee. in 1913). Istoric roman. E. comparand elina cu demotica si cu hieroglifele egiptene. Jay David (n. Cercetator german care a reusit sa descifreze. M. Marek. pot fi intalnite caractere din toate cele trei sisteme. a reusit sa le descifreze pe acestea din urma in 1822. Personaj inventat de Hasdeu intr-un fals document medieval. prin care se facea o donatie ce includea satul Zabrauti. de la Persepolis (Iran). identificand 42 de cuneiforme principale si intuind structura silabica a idiomurilor folosite. morminte. a carei scriere era bazata pe cuneiforme sumeriene ce reprezentau silabe cu vocale bine definite. Iurg. un alfabet propriu.

Cel mai vechi sistem de scriere precolumbian (900 i. in limba latina vulgara. U. Inscriptia descoperita in 2006 la Cascajal – si inca nedescifrata – foloseste 62 de simboluri.Hr. in care caracterele reprezinta silabe. care foloseste alfabetul logografic Sawndip – atestat inca din anul 689 si derivat din cel chinezesc Han. ca minerii peregrini iliro-dalmatini. Dinastie chineza venita la putere in anul 221 i. Numeros grup etnic din China (peste 18 milioane de persoane). Teoria originii latine a romanilor sta. S. ii parvine o copie a biografiei regelui persan Darius. cu caractere romane. Nicolae. Wadi el-Hol. adica dacii. cu greu in picioare. pentru cine cerceteaza tablitele de la Rosia. de pilda. Olmec. ca nu stiau sa il prelucreze. Uruk. ca si “autohtonii”. W. Sir. Rawlinson. din marele neam al tracilor. Militar britanic caruia. R. Primul proiect din categoria hypertext.. dar transliterat. tablitele cerate gasite intamplator in galeriile minelor reprezinta o pagina de istorie care rastoarna teoriile ilogice ale celor care sustin ca dacii nu exploatau aurul. se intelegeau foarte bine cu romanii. P. in 1846. a descoperit la Tartaria trei tablite de lut din Neolitic. Silabic. in 1961. Este considerat punctul de cotitura in trecerea de la scrierea pe hartie la scrierea pe computer. remarcat pentru studiile sale de egiptologie. in muntii Iranului. nu pot fi dacice. partile se intelegeau verbal asupra obiectului contractului. dintre care 28 unice.).Hr. a considerat ca presupusele tablite dacice de la Sinaia reprezinta simple falsuri. In tablite se stipuleaza clar ca. Xanadu. Ele demonstreaza. a contribuit la descifrarea partiala a alfabetului nubian meroitic. Trigger. din 1957. 9 Tablitele cerate de la Rosia Montana Rosia Montana este o comoara de aur nu doar pentru spatiul romanesc. Cel mai mare arheolog roman. Oras in Mesopotamia in care au fost descoperite unele dintre primele dovezi ale scrisului sub forma unor placute din argila pe care. descoperita la Behistoun. X. dar si pentru istoria Europei. V. cu sase milenii in urma. Arheolog si lingvist canadian.Hr. Si asta. si ea. Zona din Valea Nilului in care au fost descoperite inscriptii realizate cu cel mai vechi alfabet egiptean. Vlassa. datand din anul 2000 i. Zhuang. Atat de putin mediatizate. ceea ce naste o intrebare legitima: cand . (1937-2006). care a ramas in istorie pentru construirea Marelui Zid Chinezesc si pentru prima standardizare a limbii si scrierii celui mai numeros popor al lumii. Vasile (1882-1927). Arheolog clujean care. desi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu stia a scrie literele” -. Q. nu sunete individuale. precedand scrierea zapoteca. Supranumit “tatal cuneiformelor”..O. Sistem de scriere. in anul 131 (dupa cum este datat in scris cel mai vechi triptic). Parvan. Henry C. Qin. initiat in 1960 de Ted Nelson. nici macar faimoasele bratari de aur. Bruce C. folosit inca din Antichitate in diferite zone ale lumii. erau inregistrate recoltele si efectivele turmelor de vite. pe care se afla elemente ale unui posibil sistem de protoscriere. Z. T. deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului.

impreuna cu obiecte casnice. unde. de catre eruditul german Theodor Mommsen. pana la descoperirea tablitelor de la Rosia Montana. al carei conducator (magister) era Paul Laurentiu Kovacs din Abrud. formularea este deosebit de interesanta. dintre care jumatate au fost distruse integral sau partial. Aristofan pomenea ca atenienii isi scriau contractele pe ceara. ar trebui sa constituie un argument fundamental pentru oprirea proiectelor de exploatare care ar distruge orice vestigiu de o asemenea importanta culturala. cu comentarii si ilustratie grafica. cum a fost cea de la Neagra. Berlin. pe langa tablite. unde au fost gasite cele mai multe. unde. In anul 1788. tripticele reprezinta contracte intre “proprietari” de mine romani si “arendasi”. la tipografia Ion C. iar despre celelalte doua nu se mai stie nimic. superintendentul Unitarienilor din Cluj.. o lista de bucate pentru un ospat al unui colegiu de meseriasi. s-a gasit si un stil. din nepricepere. legate intre ele) de la Rosia Montana a fost povestita in detalii. cu varsta apreciata la 40 de ani. nestiutor de carte. poate din toata lumea cunoscuta. prin surparea unor galerii. Vacarescu. Stefan Lazar.baiesi priceputi -. ele constituind o dovada despre raspandirea limbii latine vulgare in secolul II d. cu totul necunoscuta in lume. avand si o vatra (11 triptice). care era mobilata cu o masa si mai multe scaune. Contracte in limba latina vulgara La Rosia s-au gasit 50 de piese (tablite). ascunse in galeriile dacice. in mina numita Sf. intr-o odaie subterana. un baies caruia nu i s-a pastrat numele a gasit trei triptice intr-una din minele de aur restaurate de catre Societatea Sf. intr-o mina din Carnicul Mare. despre care zice ca e a sa. de asemenea nestiutor de carte”. Ascunse in subterane Tripticele au fost semnalate prima oara in anul 1835. ignoranta. Si inca rezerva surprize. pentru ca in tablite. un edict de dizolvare a unui colegiu funerar (cel mai important document despre colegiile funerare din antichitate). cunoscand valoarea . ca fiind gasite in minele de aur de la Rosia.Hr. Scrisul pe tablite cerate este socotit o inventie greceasca. Prin continutul si destinatia lor. Ele au fost descoperite accidental. Stefan Lazar.anume invatase neamul trac limba latina vulgara? Cat despre vechimea exploatarii in subteran. despre scrierea in aceasta limba. Povestea tablitelor descoperite in minele Letea s-a pastrat in detaliu. pastrandu-se intregi sau parti doar 25. intr-o neinsemnata valcea si intr-un mic paraias. la o adancime de 277 metri. Este cel putin ciudat ca Ulpius nu este trecut ca proprietar categoric. pe care oamenii din zona il numesc condeiu si pe care astazi il folosesc ca instrument pentru a incondeia ouale de Pasti. la Munchen. Viena. in minele din Letea. cele 25 de tablite au fost publicate integral. Iar faptul ca aceste triptice au fost descoperite accidental. unde langa triptice a fost gasit si cadavrul unui barbat cu barba lunga. care supara pe multi academicieni. Am pus in ghilimele “proprietari”. Popa-Lisseanu. Ecaterina. Iosif. la fel ca in tablitele cerate de la Rosia Montana. Dam un exemplu: “Ulpius Valerius. Cele mai multe au fost scoase din tara si se afla la Budapesta. contracte de vanzare-cumparare de sclavi si asocieri in vederea exploatarii unor “gauri de mina”. este inca o sursa inepuizabila de istorie adevarata. Ceea ce sustin toti cei care le-au studiat este faptul ca tripticele sunt documente extrem de rare si de o foarte mare importanta. Kovacs a daruit tripticul cumnatului sau. in minele numite Larnic. nefalsificata. aur de 24 carate. existand posibilitatea sa existe multe altele. Istoria tripticelor (carti cu trei foi de lemn cerat. ci doar ca unul care pretinde ca aurofodina era a sa! Atunci care era proprietarul adevarat? Nu cumva un localnic dac? In anul 1873. sau rea-credinta. Unul din triptice a ajuns la Kovacs. scriindu-i ca sa gasit impreuna cu o multiume de alte obiecte casnice. langa Rosia Abrudului. inchiriaza o groapa de aur. in cartea “Romanica”. Rosia Montana. lui Socratio Socrationes. datarile cu C14 au adus dovezi indubitabile ca dacii extrageau aurul cu 300 de ani inainte de a fi partial cuceriti de romani si ca acestia nu au facut altceva decat sa intre in galeriile sapate de daci. de G. editata in 1926. dupa explorari care dureaza din 1999. s-a descoperit aurul cel mai fin.

amandoua comunicate de un profesor de la Craiova. cel cu doua capete. l-a daruit la randul sau Colegiului Unitarienilor din Cluj. cand Stefan Lazar a murit. “siesi”. Din cauza acestor falsuri care au circulat in mediile europene de profil. tablite asemanatoare au mai fost descoperite intr-un cufar din casa bancherului Cecilius Jucundus din Pompei. care poarta inscriptia in limba latina vulgara “SVI MI PIE”.Hr. deoarece este specificat in contract ca nici cei care sustineau ca sunt proprietari. a fost aceea pe care au folosit-o locuitorii cei mai vechi ai Italiei. Acestea sunt anterioare tablitelor de la Rosia Montana cu aproape un secol. Si atunci. Natalis de Wailly si Letronne au publicat. El apare si pe monedele dacice. librarului anticar Samuel Nemes. sau Saue. gasim iarasi o forma “autohtona”. unul in original.tripticului. in anul 1834. pe care lingvistii le considera tipic romanesti. ca nu ne mai putem intelege cu poporul!”. ci documente care ofera indicii nepretuite despre relatiile sociale dintre oamenii de rand. pe care a incercat sa le falsifice. niste disertatii total nefavorabile despre tablitele cerate. scrisa “sies” sau “sues”. Cele de la Rosia Montana sunt insa mult mai valoroase. adica limba batrana. Isidor. patriarhul”! Datarea acestui topor este uimitoare: 1500-1375 i. apoi fiul lui l-a vandut. asa-zisi sclavi adusi de romani pentru a munci in mine. in “Journal des Savants”. Una dintre acestea a ajuns la Muzeul National din Pesta. pe buna dreptate. doi paleografi francezi. pentru ca ele nu sunt simple chitante. pe langa unele vorbe barbare. in 1875. Mai ales dupa ce. il supara pe Catilina: “Ispraviti cu atatea grecisme in limba. inclusiv semnaturile celor sapte martori obligatorii. in lucrarea sa “Origini”. scrise cu litere pseudo-scitice si cursive neo-grecesti rau formate. cine pe cine a “latinizat”? Printre monumentele epigrafice de la Rosia Montana se afla si o stela inchinata zeului Ianus. obligatoriu. sub denumirea de Ianus. sub numele de Su. Popa-Lisseanu scrie in “Romanica” despre incercarea grosolana de falsificare a unor tablite: “Pe alocuri. Samuel. De exemplu. folosita de patura conducatoare. iar numarul sigiliilor martorilor (cu exceptia unui singur contract) era. “patriarhul imortales. fara de nici un inteles. care constituiau o clasa aparte fata de conducatorii vorbitori de limba latina culta. ceara fusese topita atat cat sa se stearga literele initiale si. pronuntandu-se in contra autenticitatii lor. au aparut numele mai multor “eroi” din migratiunea huno-ungarica”. Acesta este incadrat de cuvintele “IM” si “PIO”. sa se fixeze si in scris obligatiunea verbala. Partea buna este ca cei doi au devenit curiosi cu privire la modelele ce au stat la baza falsurilor studiate de ei. in latina vulgara. toate fiind chitante scrise cu acelasi fel de litere. unde s-a pastrat ca o curiozitate pana la 181l. fiind o divinitate al carei simbol era soarele. Iata de ce tablitele cerate descoperite pana in prezent. fara a se desface sigiliile. Timotheiu Cipariu. Scopul dublei transcrieri era sa se poata sti cuprinsul textului. nici baiesii arendasi. Iar limba latina culta. de sapte. in loc de signavi. Fiecare triptic este scris de aceeasi mana. colectionar de antichitati. adica perfectul simplu romanesc sau “oltenismul” semnai. Ciudateniile lingvistice Textul documentului incrustat in astfel de table cerate se scria de doua ori. l-a cerut inapoi si i-a fost returnat. nici martorii “quia se litteras scire negavit” (nu stiau sa scrie literele). Aici trebuie sa amintim de toporul gasit pe Valea Mozacului. membru al Comisiei pentru Conservarea Monumentelor Vechi ale Transilvaniei. dupa cum stipula cel ce le scria. care a achizitionat exemplarul cu pretul de 1000 florini. cursive. Falsificarea grosolana G. altul in copie. a avut doua exemplare de astfel de tablite falsificate. Fiul sau. considerat patriarhul latinilor (vezi foto). nemuritor”. Se pare ca la acest anticar au ajuns si unele tablite in limba greaca. la un contract de vanzare al unei femei. si poate multe altele ramase prin galeriile din Rosia Montana sunt . dar impreuna constituie singura dovada a vechimii scrierii cursive in latina vulgara. Acest zeu misterios cu doua capete a fost adorat din timpuri stravechi la Tartaria. un martor se subscrie cu formula segnai. In alte parti. O “ciudatenie” a limbii latine vulgare utilizate in contracte o constituie folosirea “oltenismelor”. “al meu. iar scopul contractului era. de la cap la coada. in timpul lui Ianus”. ne spune ca “limba prisca (vulgara).

pentru ca cei care le incheiau erau in afara organizarii exploatarilor de catre procuratorii romani. vreo suta de nume sunt de origine romana. fie ca “scribii” erau in bune relatii cu dacii si nu au vrut ca romanii sa fuga cu astfel de acte de proprietate. in afara de Immenosum. iar toponimele amintite ori reprezinta cartiere. “Stilul monumentelor epigrafice este unic. de la “Unite Toulousaine d’Archeologie et d’ Histoire (UTAH)” si de la Universitatea “Le Mirail”. toate. in functiile superioare. si inca pastrate ca motiv decorativ pe costumele . Immenosum Maius. din sclavi in cele inferioare si din baiesi priceputi. Cei mai multi dintre “arendasi” erau baiesi din tribul dalmat al Pirustilor. Conform acestor specialisti. Este important sa aflam cine erau arendasii si cei care scriau contractele pentru romanii nestiutori de carte. si ale dacilor liberi. Passima. care “pirusta e”. Alti baiesi. doua in cazarmile Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. La UTAH exista un departament de arheologie miniera. fratii dacilor. a fost cumparata de “Dasius Verzonis”. La inceput. asezat in Rosia Montana in “vicus Pirustarum”. Vreo patruzeci de nume pomenite de tablite sunt “barbare”. III. Contractele scrise pe tablite par cel putin dubioase. facute pe la spatele comenduirii romane. Este vorba de simboluri stravechi. pentru a intelege de ce documentele n-au fost tinute la centrul tuturor minelor stapanite de romani. Protagonistii contractelor Dintre semnatarii contractelor. nefiind vorba de minele mari. In Muntii Apuseni traia un alt trib. culta. pentru ca erau niste acte pe care proprietarii n-ar fi vrut sa le piarda! Se poate presupune fie ca erau “furtisaguri”. Monumente unice Din cele 25 de tablite cerate. al pirustilor daci. originare Daciei . iar cei care le scriau cursiv in latina vulgara nu erau functionari romani. la Zlatna. Rezultatele cercetarilor laborioase au fost publicate in volumele “Alburnus Maior” I si II. cu un statut juridic incert. iar restul in localitatile neidentificate pe teren deocamdata: vicus Deusara. colonizati in tinutul aurifer. pe ceramica. iliri indeosebi. probabil cu diferente mici de pronuntie. Tablitele ne spun ca majoritatea procuratorilor erau doar niste liberti. de tip vicus si castella”. misiunea stiintifica a fost sponsorizata de statul francez. asa cum s-au avut intotdeauna. purtand denumiri autohtone. prin “procuratori aurari”. Si de ce au fost “ingropate” tablitele in galeriile miniere greu accesibile? S-a spus ca din cauza atacurilor triburilor germanice ale marcomanilor. locuite de liberti romani si de mineri peregrini iliro-dalmati. in cadrul municipalitatii romane. ci doar de “gropi” aurifere. Alburnus Maior era o “structura de sine statatoare. Resculum. dupa cum demonstreaza “greselile gramaticale” din texte. undeva in sec. ori asezari pe criterii etnice. Cu atat mai mult acestea ar fi trebuit sa fie puse la adapost la centru. au fost parasite simultan. folosite de populatia autohtona din cele mai vechi timpuri. care pretindeau ca stapanesc “gropi de aur”. foarte avansat ca metode de cercetare. vreo cinsprezece. aceia care pretindeau ca “gaurile de mina” pe care le inchiriau erau ale lor. apoi 40% din cheltuieli au fost preluate de S. specific pentru Rosia Montana: banda superioara decorata la colturi cu doua spirale si un fronton triunghiular la mijloc”. Baridustarum. pentru ca acestia foloseau latina oficiala. tot liberti. dar de conditie mai buna. Anssium. Se poate presupune ca cele doua “neamuri” se aflau in bune relatii. deocamdata. dar si altor neamuri de traci. au nume grecesti si nu este exclus ca si acestia sa se fi avut bine cu dacii. “Rosia Montana Gold Corporation”. in numar relativ mic. C. Intregul personal al minelor era format din liberti. In afara de acestia. la Rosia Montana cerceteaza o echipa de arheologi si specialisti francezi de la “Centre National de la Recherche Scientifique”. Dintr-un contract aflam ca o sclava. Incepand cu 1999. aliate cu triburile sarmate. exista o multime de “particulari” romani. Aceste asezari. noua dintre documente au fost redactate la Alburnus Maior. acolo unde se tineau socotelile referitoare la toate exploatarile aurifere! Afaceri dubioase Istoricii sustin ca minele “romane” erau exploatate direct de catre imparat. plus geologi de la Universitatea Tehnica Babes Bolyai din Cluj si de la Universitatea Tehnica din Mnchen.dovezi nepretuite ca latina vulgara se vorbea cursiv de catre neamul trac.

desi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu stia a scrie literele” -. tablitele cerate gasite intamplator in galeriile minelor reprezinta o pagina de istorie care rastoarna teoriile ilogice ale celor care sustin ca dacii nu exploatau aurul. nefalsificata. aur de 24 carate. Mai multe intrari apar relativ usor de redeschis manual sau cu excavatorul. Singura noutate pe care o aduce romanizarea se pare ca rezida in introducerea opaitului. intr-o neinsemnata valcea si intr-un mic paraias. “Sectorul Habad este renumit ca gazduieste lucrari foarte vechi. “Pe santierul Carnic I datarea dacica obtinuta cu C14 are o cronologie intre 265 si 90 i.I i. atat de caracteristica.Hr. in anul 131 (dupa cum este datat in scris cel mai vechi triptic). in limba latina vulgara. in aceeasi maniera de abataj. dar si pentru istoria Europei. s-a descoperit aurul cel mai fin. cu proportii regulate. s-au reluat lucrarile deja sapate in epoca preromana si vor fi fost date in utilizarea probabila a acelorasi familii de mineri indigeni. Acesti ultimi pastratori ai unui mestesug ancestral vor continua sa-si deschida santierele lor. Un opait catalogat ca “ceramica romana atipica” este decorat central cu un frumos simbol solar. s-ar impune demararea acestor investigatii”. nu pot fi dacice. Teoria originii latine a romanilor sta. dupa explorari care dureaza din 1999. nu este posibil sa se distinga importante schimbari in tehnica miniera. din marele neam al tracilor. poate din toata lumea cunoscuta. Recomandam aceste volume si “academicienilor” care sustin ca dacii nu extrageau aurul din subteran si nu il prelucrau! Rosia Montana este o comoara de aur nu doar pentru spatiul romanesc. la fel de vechi pe aceste meleaguri ca si spirala si triunghiul. Campania din 2002 a furnizat noi datari dacice”. In tablite se stipuleaza clar ca. cum a fost cea de la Neagra. Si asta. ca nu stiau sa il prelucreze. este inca o sursa inepuizabila de istorie adevarata. Dacii. pentru care sunt sapate nise in pereti. Istoria tripticelor (carti cu trei foi de lemn cerat. pentru ca suna altfel cand o spun ei: “In opinia noastra. Aveau si de ce sa recomande acest lucru. unde. ceea ce naste o intrebare legitima: cand anume invatase neamul trac limba latina vulgara? Cat despre vechimea exploatarii in subteran. dupa diferitele faze de sapare observate in plan si topografia lucrarilor acestei retele. atat la Tarina. Apoi. In campania din 2000. se intelegeau foarte bine cu romanii. care supara pe multi academicieni. Ele demonstreaza. probabil o tehnica miniera dacica”. ca si “autohtonii”. sfarsitul sec. Rosia Montana. Si inca rezerva surprize. dupa cucerirea si relansarea activitatii miniere. calibrate si foarte geometrice. pe care cercetatorii francezi le banuiau “si mai interesante” decat cele cercetate. initiatorii exploatarii in subteran Citam in continuare din concluziile francezilor. I d. apoi in subteran. legate intre ele) de la Rosia Montana a . datata cu C14 la mijlocul sec. cu greu in picioare. Filoanele bogate au fost cu siguranta exploatate initial la suprafata. De fapt.Hr. zidite nu se stie de catre cine.populare. Toate acestea ne duc la ideea ca activitatea miniera dacica era bine dezvoltata in subteran la Rosia Montana. in cursul celor trei secole care preced cucerirea romana. si ea. Inainte se foloseau bete de lemn pentru iluminat. cat si la Carnic. Atat de putin mediatizate. Daca sectorul este amenintat de extinderea exploatarii de suprafata. In capitolul “Retelele miniere antice” din volumul I “Alburnus Maior” se propune in repetate randuri deschiderea unor galerii foarte vechi. de pilda. pentru cine cerceteaza tablitele de la Rosia. adica dacii. ca minerii peregrini iliro-dalmatini.Hr. deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului. a fost descoperita o sustinere miniera din lemn in situ in reteaua de galerii Tarina. datarile cu C14 au adus dovezi indubitabile ca dacii extrageau aurul cu 300 de ani inainte de a fi partial cuceriti de romani si ca acestia nu au facut altceva decat sa intre in galeriile sapate de daci. nici macar faimoasele bratari de aur. este foarte posibil ca Rosia Montana sa fi cunoscut o activitate miniera chiar din epoca bronzului. partile se intelegeau verbal asupra obiectului contractului. Nimic nu ne impiedica sa credem ca exploatarea miniera a fost initiata de daci.

baiesi priceputi -. existand posibilitatea sa existe multe altele. pastrandu-se intregi sau parti doar 25. un edict de dizolvare a unui colegiu funerar (cel mai important document despre colegiile funerare din antichitate). pana la descoperirea tablitelor de la Rosia Montana. ci doar ca unul care pretinde ca aurofodina era a sa! Atunci care era proprietarul adevarat? Nu cumva un localnic dac? In anul 1873. lui Socratio Socrationes.fost povestita in detalii. . Viena. editata in 1926. nestiutor de carte. despre scrierea in aceasta limba. la tipografia Ion C. tripticele reprezinta contracte intre “proprietari” de mine romani si “arendasi”. Prin continutul si destinatia lor.Hr. dintre care jumatate au fost distruse integral sau partial. inchiriaza o groapa de aur. ar trebui sa constituie un argument fundamental pentru oprirea proiectelor de exploatare care ar distruge orice vestigiu de o asemenea importanta culturala. Scrisul pe tablite cerate este socotit o inventie greceasca. Este cel putin ciudat ca Ulpius nu este trecut ca proprietar categoric.. despre care zice ca e a sa. pentru ca in tablite. Iar faptul ca aceste triptice au fost descoperite accidental. de G. formularea este deosebit de interesanta. de catre eruditul german Theodor Mommsen. Ceea ce sustin toti cei care le-au studiat este faptul ca tripticele sunt documente extrem de rare si de o foarte mare importanta. sau rea-credinta. cu comentarii si ilustratie grafica. contracte de vanzare-cumparare de sclavi si asocieri in vederea exploatarii unor “gauri de mina”. ele constituind o dovada despre raspandirea limbii latine vulgare in secolul II d. in cartea “Romanica”. Dam un exemplu: “Ulpius Valerius. cu totul necunoscuta in lume. de asemenea nestiutor de carte”. la fel ca in tablitele cerate de la Rosia Montana. Berlin. cele 25 de tablite au fost publicate integral. o lista de bucate pentru un ospat al unui colegiu de meseriasi. Popa-Lisseanu. Am pus in ghilimele “proprietari”. ignoranta. Aristofan pomenea ca atenienii isi scriau contractele pe ceara. Vacarescu. ascunse in galeriile dacice. Contracte in limba latina vulgara La Rosia s-au gasit 50 de piese (tablite). din nepricepere. Cele mai multe au fost scoase din tara si se afla la Budapesta.

Fiul sau. avand si o vatra (11 triptice). s-a gasit si un stil. Stefan Lazar. In anul 1788.Ascunse in subterane Tripticele au fost semnalate prima oara in anul 1835. prin surparea unor galerii. Povestea tablitelor descoperite in minele Letea s-a pastrat in detaliu. care era mobilata cu o masa si mai multe scaune. colectionar de antichitati. Samuel. Ele au fost descoperite accidental. apoi fiul lui l-a vandut. un baies caruia nu i s-a pastrat numele a gasit trei triptice intr-una din minele de aur restaurate de catre Societatea Sf. pe langa tablite. librarului anticar Samuel Nemes. in anul 1834. Unul din triptice a ajuns la Kovacs. la o adancime de 277 metri. ca fiind gasite in minele de aur de la Rosia. scriindu-i ca sa gasit impreuna cu o multiume de alte obiecte casnice. Kovacs a daruit tripticul cumnatului sau. Iosif. in minele din Letea. l-a cerut inapoi si i-a fost returnat. l-a daruit la randul sau Colegiului Unitarienilor din Cluj. intr-o odaie subterana. in minele numite Larnic. Se pare ca la acest anticar au ajuns si unele tablite in limba greaca. cunoscand valoarea tripticului. Ecaterina. langa Rosia Abrudului. la Munchen. al carei conducator (magister) era Paul Laurentiu Kovacs din Abrud. intr-o mina din Carnicul Mare. unde au fost gasite cele mai multe. pe . in mina numita Sf. cand Stefan Lazar a murit. unde langa triptice a fost gasit si cadavrul unui barbat cu barba lunga. unde. unde s-a pastrat ca o curiozitate pana la 181l. pe care oamenii din zona il numesc condeiu si pe care astazi il folosesc ca instrument pentru a incondeia ouale de Pasti. superintendentul Unitarienilor din Cluj. impreuna cu obiecte casnice. Stefan Lazar. iar despre celelalte doua nu se mai stie nimic. cu varsta apreciata la 40 de ani.

Ciudateniile lingvistice Textul documentului incrustat in astfel de table cerate se scria de doua ori. Din cauza acestor falsuri care au circulat in mediile europene de profil. Si atunci. Fiecare triptic este scris de aceeasi mana. patriarhul”! Datarea acestui topor este uimitoare: 1500-1375 i. pronuntandu-se in contra autenticitatii lor. Acest zeu misterios cu doua capete a fost adorat din timpuri stravechi la Tartaria. Timotheiu Cipariu. O “ciudatenie” a limbii latine vulgare utilizate in contracte o constituie folosirea “oltenismelor”. Partea buna este ca cei doi au devenit curiosi cu privire la modelele ce au stat la baza falsurilor studiate de ei. fara a se desface sigiliile. de sapte. nici baiesii arendasi. dar impreuna constituie singura dovada a vechimii scrierii cursive in latina vulgara. folosita de patura conducatoare.Hr. “siesi”. sub denumirea de Ianus. ceara fusese topita atat cat sa se stearga literele initiale si. un martor se subscrie cu formula segnai. iar numarul sigiliilor martorilor (cu exceptia unui singur contract) era. dupa cum stipula cel ce le scria. Iar limba latina culta. inclusiv semnaturile celor sapte martori obligatorii. amandoua comunicate de un profesor de la Craiova. ca nu ne mai putem intelege cu poporul!”. In alte parti. Popa-Lisseanu scrie in “Romanica” despre incercarea grosolana de falsificare a unor tablite: “Pe alocuri. Scopul dublei transcrieri era sa se poata sti cuprinsul textului. la un contract de vanzare al unei femei. doi paleografi francezi. De exemplu. a fost aceea pe care au folosit-o locuitorii cei mai vechi ai Italiei. in lucrarea sa “Origini”. ci documente care ofera indicii nepretuite despre relatiile sociale dintre oamenii de rand. Cele de la Rosia Montana sunt insa mult mai valoroase. iar scopul contractului era. Aici trebuie sa amintim de toporul gasit pe Valea Mozacului. niste disertatii total nefavorabile despre tablitele cerate. care constituiau o clasa aparte fata de conducatorii vorbitori de limba latina culta. unul in original. Acestea sunt anterioare tablitelor de la Rosia Montana cu aproape un secol. cel cu doua capete. in “Journal des Savants”. in timpul lui Ianus”. pentru ca ele nu sunt simple chitante. care poarta inscriptia in limba latina vulgara “SVI MI PIE”. Natalis de Wailly si Letronne au publicat. a avut doua exemplare de astfel de tablite falsificate. “patriarhul imortales. pe care lingvistii le considera tipic romanesti. care a achizitionat exemplarul cu pretul de 1000 florini. deoarece este specificat in contract ca nici cei care sustineau ca sunt proprietari. scrisa “sies” sau “sues”. il supara pe Catilina: “Ispraviti cu atatea grecisme in limba. Una dintre acestea a ajuns la Muzeul National din Pesta. in 1875. ne spune ca “limba prisca (vulgara). Mai ales dupa ce. obligatoriu. cursive. considerat patriarhul latinilor (vezi foto). Isidor. fara de nici un inteles. in latina vulgara. sau Saue. pe buna dreptate. sa se fixeze si in scris obligatiunea verbala. scrise cu litere pseudo-scitice si cursive neo-grecesti rau formate. gasim iarasi o forma “autohtona”. adica limba batrana. membru al Comisiei pentru Conservarea Monumentelor Vechi ale Transilvaniei. Iata de ce tablitele cerate . Falsificarea grosolana G. nemuritor”. toate fiind chitante scrise cu acelasi fel de litere. altul in copie. fiind o divinitate al carei simbol era soarele. adica perfectul simplu romanesc sau “oltenismul” semnai. de la cap la coada. pe langa unele vorbe barbare. nici martorii “quia se litteras scire negavit” (nu stiau sa scrie literele). “al meu.care a incercat sa le falsifice. au aparut numele mai multor “eroi” din migratiunea huno-ungarica”. Acesta este incadrat de cuvintele “IM” si “PIO”. sub numele de Su. tablite asemanatoare au mai fost descoperite intr-un cufar din casa bancherului Cecilius Jucundus din Pompei. asa-zisi sclavi adusi de romani pentru a munci in mine. cine pe cine a “latinizat”? Printre monumentele epigrafice de la Rosia Montana se afla si o stela inchinata zeului Ianus. in loc de signavi. El apare si pe monedele dacice.

Protagonistii contractelor Dintre semnatarii contractelor. din sclavi in cele inferioare si din baiesi priceputi. de la “Unite Toulousaine d’Archeologie et d’ Histoire (UTAH)” si de la Universitatea “Le Mirail”. foarte avansat ca metode de cercetare. colonizati in tinutul aurifer. pentru ca cei care le incheiau erau in afara organizarii exploatarilor de catre procuratorii romani. Cu atat mai mult acestea ar fi trebuit sa fie puse la adapost la centru. C. Anssium. originare Daciei . si poate multe altele ramase prin galeriile din Rosia Montana sunt dovezi nepretuite ca latina vulgara se vorbea cursiv de catre neamul trac. Este important sa aflam cine erau arendasii si cei care scriau contractele pentru romanii nestiutori de carte. asezat in Rosia Montana in “vicus Pirustarum”. Baridustarum. dar de conditie mai buna. aceia care pretindeau ca “gaurile de mina” pe care le inchiriau erau ale lor. Alburnus Maior era o “structura de sine . pentru ca acestia foloseau latina oficiala. plus geologi de la Universitatea Tehnica Babes Bolyai din Cluj si de la Universitatea Tehnica din Mnchen. purtand denumiri autohtone. iliri indeosebi. Contractele scrise pe tablite par cel putin dubioase. nefiind vorba de minele mari. vreo suta de nume sunt de origine romana. Dintr-un contract aflam ca o sclava. fie ca “scribii” erau in bune relatii cu dacii si nu au vrut ca romanii sa fuga cu astfel de acte de proprietate. toate. dupa cum demonstreaza “greselile gramaticale” din texte. la Rosia Montana cerceteaza o echipa de arheologi si specialisti francezi de la “Centre National de la Recherche Scientifique”. apoi 40% din cheltuieli au fost preluate de S. La inceput. facute pe la spatele comenduirii romane. exista o multime de “particulari” romani. pentru a intelege de ce documentele n-au fost tinute la centrul tuturor minelor stapanite de romani. ci doar de “gropi” aurifere. si ale dacilor liberi. iar restul in localitatile neidentificate pe teren deocamdata: vicus Deusara. la Zlatna. dar si altor neamuri de traci. fratii dacilor. Rezultatele cercetarilor laborioase au fost publicate in volumele “Alburnus Maior” I si II. Alti baiesi. asa cum s-au avut intotdeauna. La UTAH exista un departament de arheologie miniera. Se poate presupune ca cele doua “neamuri” se aflau in bune relatii. Conform acestor specialisti. noua dintre documente au fost redactate la Alburnus Maior. care pretindeau ca stapanesc “gropi de aur”. iar cei care le scriau cursiv in latina vulgara nu erau functionari romani. vreo cinsprezece. Tablitele ne spun ca majoritatea procuratorilor erau doar niste liberti. a fost cumparata de “Dasius Verzonis”. In afara de acestia. in afara de Immenosum. Si de ce au fost “ingropate” tablitele in galeriile miniere greu accesibile? S-a spus ca din cauza atacurilor triburilor germanice ale marcomanilor. au nume grecesti si nu este exclus ca si acestia sa se fi avut bine cu dacii. doua in cazarmile Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. prin “procuratori aurari”. in functiile superioare. in numar relativ mic. aliate cu triburile sarmate. al pirustilor daci. care “pirusta e”. Vreo patruzeci de nume pomenite de tablite sunt “barbare”. tot liberti. Resculum. Cei mai multi dintre “arendasi” erau baiesi din tribul dalmat al Pirustilor. misiunea stiintifica a fost sponsorizata de statul francez. Monumente unice Din cele 25 de tablite cerate. Incepand cu 1999. probabil cu diferente mici de pronuntie. Immenosum Maius. culta. Intregul personal al minelor era format din liberti. Passima. “Rosia Montana Gold Corporation”. acolo unde se tineau socotelile referitoare la toate exploatarile aurifere! Afaceri dubioase Istoricii sustin ca minele “romane” erau exploatate direct de catre imparat. pentru ca erau niste acte pe care proprietarii n-ar fi vrut sa le piarda! Se poate presupune fie ca erau “furtisaguri”. In Muntii Apuseni traia un alt trib.descoperite pana in prezent.

In capitolul “Retelele miniere antice” din volumul I “Alburnus Maior” se propune in repetate randuri deschiderea unor galerii foarte vechi. Dacii. Inainte se foloseau bete de lemn pentru iluminat. III. la fel de vechi pe aceste meleaguri ca si spirala si triunghiul. nu este posibil sa se distinga importante schimbari in tehnica miniera. undeva in sec. pentru care sunt sapate nise in pereti. dupa diferitele faze de sapare observate in plan si topografia lucrarilor acestei retele. de tip vicus si castella”. dupa cucerirea si relansarea activitatii miniere. pe ceramica. deocamdata. a fost descoperita o sustinere miniera din lemn in situ in reteaua de galerii Tarina. atat la Tarina.statatoare. cu un statut juridic incert.Hr. Nimic nu ne impiedica sa credem ca exploatarea miniera a fost initiata de daci. datata cu C14 la mijlocul sec. Apoi. pe care cercetatorii francezi le banuiau “si mai interesante” decat cele cercetate. Aveau si de ce sa recomande acest lucru. in aceeasi maniera de abataj. Campania din 2002 a furnizat noi datari dacice”. este foarte posibil ca Rosia Montana sa fi cunoscut o activitate miniera chiar din epoca bronzului. Filoanele bogate au fost cu siguranta exploatate initial la suprafata.Hr. “Pe santierul Carnic I datarea dacica obtinuta cu C14 are o cronologie intre 265 si 90 i. ori asezari pe criterii etnice. sfarsitul sec. De fapt. s-au reluat lucrarile deja sapate in epoca preromana si vor fi fost date in utilizarea probabila a acelorasi familii de mineri indigeni. “Sectorul Habad este renumit ca gazduieste lucrari foarte vechi. calibrate si foarte geometrice. atat de caracteristica. Recomandam aceste volume si “academicienilor” care sustin ca dacii nu extrageau aurul din subteran si nu il prelucrau! . folosite de populatia autohtona din cele mai vechi timpuri. locuite de liberti romani si de mineri peregrini iliro-dalmati. au fost parasite simultan.I i. specific pentru Rosia Montana: banda superioara decorata la colturi cu doua spirale si un fronton triunghiular la mijloc”.Hr. cat si la Carnic. In campania din 2000. probabil o tehnica miniera dacica”. Acesti ultimi pastratori ai unui mestesug ancestral vor continua sa-si deschida santierele lor. si inca pastrate ca motiv decorativ pe costumele populare. initiatorii exploatarii in subteran Citam in continuare din concluziile francezilor. Daca sectorul este amenintat de extinderea exploatarii de suprafata. in cursul celor trei secole care preced cucerirea romana. Un opait catalogat ca “ceramica romana atipica” este decorat central cu un frumos simbol solar. zidite nu se stie de catre cine. Toate acestea ne duc la ideea ca activitatea miniera dacica era bine dezvoltata in subteran la Rosia Montana. Singura noutate pe care o aduce romanizarea se pare ca rezida in introducerea opaitului. “Stilul monumentelor epigrafice este unic. in cadrul municipalitatii romane. Aceste asezari. pentru ca suna altfel cand o spun ei: “In opinia noastra. apoi in subteran. Mai multe intrari apar relativ usor de redeschis manual sau cu excavatorul. cu proportii regulate. I d. Este vorba de simboluri stravechi. s-ar impune demararea acestor investigatii”. iar toponimele amintite ori reprezinta cartiere.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful