P. 1
Mistere Romanesti 57

Mistere Romanesti 57

|Views: 12|Likes:
Published by Ana Cata

More info:

Published by: Ana Cata on Jun 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/27/2013

pdf

text

original

Sections

  • 1 Cine este Baba Cloanta ?
  • 2 Sfincsii misteriosi din Carpati
  • 3 Misterele Calimanilor: Inscriptii de peste 2500 de ani
  • 4 Cultul Cavalerilor Danubieni
  • 5 Cultul Cavalerilor Danubieni [ II ]
  • 6 Doi ochi imenşi pe cer, martori la urgia
  • 7 Solomonarii. Enigme antice romanesti
  • 8 Runele magice
  • 9 Tablitele cerate de la Rosia Montana

1

Cine este Baba Cloanta ?

Batrana, Mama si Zeita Pentru a cobori pe firul basmului, in cautarea originii celei care ne-a intrat in viata prin poarta copilariei sub chipul Babei Cloanta, trebuie sa stim de la bun inceput ca personajul cocosat si zdrentaros are o vechime cu mult mai mare decat ne-am astepta. Din perspectiva mitologica si ezoterica, radacinile Babei Cloanta se descopera in nimeni alta decat Geea, Maya, sau Marea Zeita Mama a Paleoliticului, analizata amanuntit in studiile inovatoare ale cercetatoarei Marija Gimbutas (1921 – 1994). Iar cum elementul magico-religios abunda in cazul initierilor femeilor-saman din perioada de aur a Matriarhatului, nici ca exista o exemplificare mai clara a situatiei decat maxima lui istoricului francez Jules Michelet “Pentru fiecare vrajitor, exista zece mii de vrajitoare”.

In cele mai vechi mituri o gasim pe Mula-Prakriti, cum denumeau hindusii in Vede pe “Zeita Radacinii”, Shakti (Principiul Universal Feminin, desen sus) nedesavarsita inca, care fiinteaza numai pentru ea pentru ceea ce produce: resortul interior al Naturii, atractia originara, pasiunea antrenanta a oricarei forme de viata elementare, manifestarea energiei nestrunite, care in mitologia stra-romaneasca a primit numele de Talpa Iadului, dupa cum au evidentiat in scrierile lor Ion Creanga si, mai tarziu, Vasile Lovinescu. Mai departe in timp, prototipul mamei batrane, cunoscatoare a tuturor tainelor Cerului si Pamantului, preoteasa sacra, initiata in Traditia Primordiala, se va transmite sub forma zeitatilor si personajelor simbolice tutelare, precum Demetra, Isis, Astarte, Circe (tablou, jos), Cybele, Artemis si chiar Lilith din ezoterismul ebraic. Valentele magice arhetipale ale femeii varstnice, mama experimentata si inteleapta, sunt la randul lor evidente in alchimie si diverse traditii folclorice, unde configureaza deopotriva atat Eternul Feminin, prin capacitatea sa de a crea si procrea, cat si dimensiunea initatic-terifianta care o defineste pe “Mama

Cumplita” sau “Marea Vrajitoare”. De aici fiinteaza motivul omniprezent al tuturor vrajitoarelor, babatiilor hidoase, acre si chioare, zane nefaste si cocarjate care staruie chiar si in subconstientul oamenilor din societatea contemporana, tot mai tehnologizata si desacralizata.

In ceea ce priveste folclorul si mitologia romaneasca, avem parte de un fenomen extraordinar, dupa cum evidentiza etnologul Jean Delumeau care constata ca pozitia “babelor” din folclorul romanesc este una mult mai completa, autentica si privilegiata decat cea din traditiile Evului Mediu Apusean. In afara de sensul de “femeie batrana” in limba si credintele romanilor, cuvantul “baba” are o multime de alte conotatii care duc spre o mitologie ancestrala daco-getica sau chiar mai timpurie, Hiperboreean-Pelasgo-Ramana, unde babelor si mosilor le era rezervat un loc extrem de important ca parinti, stramosi si initiatori. Primul care a evidentiat acest aspect a fost B.P. Hasdeu, care nota ca la noi babele sunt privite ca “fiintele cele mai d’a dracului”, de unde probabil termenul de baba era insotit aproape intotdeauna de atribute peiorative de genul cloanta, cotoroanta, harca, talpa iadului, hoasca etc.

Sursa foto Intre Cotoroanta si Sfanta Un basm romanesc cules de Petre Ispirescu relateaza ca la un moment dat Diavolul se certa zgomotos cu o baba, cele doua personaje facand o larma atat de mare incat l-au trezit din somn pe Sfantul Petre, care manios fiind, puse mana pe o sabie si le taie capetele celor doi zurbagii. Dupa sangeroasa pedeapsa si plecarea Sfantului, trupurile descapatanate s-au apucat sa-si caute capetele prin tarana. Diavolul a gasit capul babei pe care si l-a insusit, iar baba pe cel al Diavolului, care fara prea multa mirare, i s-a potrivit de minune cotoroantei.

Insa conotatiile babei nu sunt pururea negative, ci si admirative, deoarece babele (fiinte ale dracului) erau moase pricepute, doftoroaie vestite, sfatuitoare pretioase, dar si vrajitoare redutabile cu care nu era bine sa ai de a face.

Sursa foto Vechimea cultului “babelor” pe teritorul Daciei este atestata si de venerarea unor monumente megalitice de forma unor pietre antropomorfe naturale, care se numesc in mod curent – Babe. Avem aici faimoasele Babe din Bucegi, din Ceahlau si din multe alte locuri investite de popor cu simbolism magic din Carpati. Prestigiosul cercetator Nicolae Densusianu a gasit peste 20 de asemenea “babe antropolitice” pe teritoriul tarii nostre. Evidenta cultului “babelor” si al “mumelor” ancestrale in cultura populara romaneasca este un argument in plus pentru importanta principiului feminin din traditiile noastre stravechi. Sosirea crestinismului in Europa a dus la aparitia unui sincretism religios difuz in care multe dintre zeitatile pagane de sorginte greaca, celtica, germanica sau traca au supravietuit in imaginarul colectiv european, imprumutand din atributele si insusirile lor sfintilor si personajelor religioase crestine. Daca in Europa Apuseana, babele mitice au ramas ancorate in franturi din folclorul local intr-o forma ascunsa si deghizata de teama rugului sau a scaunului de tortura al Inchizitiei, dincolo, in spatiul Europei Rasaritene, unde trona crestinismul ortodox, mult mai pasnic, tolerant si emotional in manifestare decat rigoarea catolica, Principiul Universal Feminin nu isi pierde din sacralitate si importanta.

In aceasta directie, aspectul protector, intelept, initiatic, matern si taumaturgic al Batranei Fara Varstaprimeste noi insusiri in momentul in care etosul autohton il transpune in viata de zi cu zi a romanilor prin intermediul zilelor saptamanii, care primesc astfel o incarcatura sacra. Apare o intreaga pleiada de 7 batranici cuminti si intelepte, fiecare simbolizand cate o zi a saptamanii, fiecare dintre ele patronand peste aspectele rituale si temporale ale zilei in cauza: Sfanta Luni, Sfanta Marti, Sfanta Miercuri. Sfanta Joi, Sfanta Vineri, Sfanta Sambata si Sfanta Duminica. Taranul roman le-a onorat si respectat dintotdeauna, constient fiind de natura lor sacra de paznice ale randuielii Timpului si Vremurilor, precum si de faptul ca fiecare dintre sfintelezile pot oferi alinare, ajutor, sfaturi sau ghidare celor aflati in nevoie. Babe, duhuri si iar babe… Babele mitice care vin din negura timpurilor populeaza abundent mitologia romaneasca, intrand in componenta unor personaje fabuloase:

Baba Cloanta: o batrana monstruoasa care, in basmele culese de folcloristul Ioan Pop-Reteganul (1853 – 1905), apare drept o femeie urata, cocosata, cu dinti lungi si colti ca grebla. In variantele culese si inventariate de profesorul Petre Ispirescu (1830 – 1887), Baba Cloanta este nimeni alta decat mama zmeilor care avea atributul nemuririi ascuns intr-o cusca de suflete. Cand era lovita de moarte de eroul pozitiv, fugea si sorbea din sufletele inchise, castigand viata si putere. Lingvistul si folcloristul Lazar Saineanu (1859 -1934) prezinta postura de mare vrajitoare a babei care incheaga apele cu farmecele ei si are autoritatea de a sta la taclale cu Necuratul la orice ceas al noptii. Baba Coja: este un spirit feminin malefic, specific mitologiei romanilor din Ardeal, care are puterea de a ucide copii nebotezati. Marele etnolog si folclorist Simion Florea Marian (1847 – 1907) insista asupra paralelei cu surata sa, Frau Brechta mit dem Klumpfuss din mitologia germana, stapana peste toate duhurile necurate. Baba Coja are unghii de arama la maini si nas de sticla, topaie cu un picior de fier prin negura noptii si fura sufletele copiilor pentru a le ascunde in tufe de soc. B. P. Hasdeu este, insa, de parere ca etimologia ei deriva din numele teribilei Babe Kuga/Kuzica sau Kuzna din folclorul sarbesc, ca o reminiscenta din epoca convietuirii in regiune a daco-romanilor si slavilor de sud.

• • Baba Harca: locuieste intr-o vagauna ascunsa prin coclauri neumblati. facilitand transmiterea mesajului stramosilor spre cei mai tineri descendenti. in prezent. imprumutata din panteonul slav si iranian unde o gasim sub numele de Haors. proto-dacice. Daca. in trecut. care aveau un rol important in cadrul cultelor stravechi. sub acest nume. Unii lingvisti sunt de parere ca in cuvintele romanesti harca. . jocul este caracterizat de dialoguri versificate si gesturi ludice care simbolizeaza spiritul de dincolo venit in lumea celor vii. Hars sau Gurs. Numele sau de Harca denota legatura evidenta cu practicile magice cu cranii umane si animale. harsti sau mai ales harsit gasim urmele unei divinitati varstnice. dupa care stabilea cu acest spirit tutelar o legatura. de pe teritoriul Romaniei de azi. Baba Oarba: descoperim influenta batranei mitice si ambivalenta chiar si in jocurile copilarie. Baba Oarba avea o menire pur rituala: identifica natura benefica sau malefica a personajului proaspat intors din morti.

Se travesteste insa sub diverse infatisari spre a se apropia de casele oamenilor. Se arata mai ales femeilor insarcinate. framanta si chinui atat de intens incat unele dintre ele mor inainte de a naste sau raman pentru totdeauna schimonosite si neputincioase. capra. In mitologia romaneasca veche. demonica faptura ii imbolnaveste de boala denumita dupa numele sau. cel mai potrivit portret temutei entitati: “Samca este un duh feminin ingrozitor la vedere. inainte ca pruncii sa primeasca Sfantul Botez. Samca este cea mai nemiloasa si primejdioasa intrupare a duhurilor necurate. Reputatul profesor Marcel Olinescu face. doua entitati care patroneaza peste actul torsului si cel al tesutului. musca. imprumuta chipul si infatisarea unor babe hidoase si rele. paianjen. pentru a le inspaimanta. se sucesc si se stramba intr-una. printre ele remarcandu-se Joimarita si Martolea. Samca – sub aripa Satanei Cea mai terifianta reprezentare a vreunei entitati malefice feminine din traditia romanilor apare sub forma Samcai sau Avestitei. ochii sai rosii ca focul ii joaca in cap ca niste felinare batute de vant. “Samca”. in diferite chipuri: ca pisica. atunci cand acestea sunt in durerile nasterii. cioara. iar pentru romani Samca este tot una cu Baba Coja. in traditia populara romaneasca. cu parul rar si lung pana la pamant. caine. porc. lacusta. aratandu-se femeilor insarcinate si pruncilor atat ziua cat si noapte. iar din gura bolboroseste neincetat cuvinte neintelese.Denumirea ei are legatura cu titulatura de Vestica sau vrajitare in limbile slave. La fel de crud se poarta si cu copii nou-nascuti. broasca.Rolul sau este unul oribil.In afara de “babele” deja pomenite. in monumentala sa opera “Mitologie romaneasca”. exista zeci de alte babe. Daca primele uneltiri nu-i reusesc si bebelusii supravietuiesc. Pruncii bolnavi de samca . despre care lumea satului soptea infiorata ca ar descinde taman de sub aripa Satanei. nu stau locului o clipa. gaina. umbra si diferite naluciri”.

Disperata. Dochia cade istovita in sanctuarul natural al muntilor si il implora pe Zeul Primordial (sau pe Maica Domnului.tremura fara motiv. tresar si plang noaptea in somn. In mare. atributele de protectori impotriva Avestitei s-au transmis si sfintilor si sfintelor cu proprietati taumaturgice si exorciste. se casatoreste impotriva dorintei ei. Martisor (Zeul sau Iisus deghizat). Baba Dacilor din prag de Primavara Si uite asa suntem pe cale sa descoperim Batrana Fara Varsta chiar sub imaginea Babei Dochia. cea care. pastorita neprihanita. ofteaza si se sting deseori din viata. la rau. Haituita de soldatii romani. Zeul o transforma. care-i daruieste o floare rosie magica ce albeste lana . mitul Dochiei circumscrie in mod stralucit cele doua aspecte ale Principiului Feminin. Fiul Babei. iar pentru a-si teroriza nora. celebrul Dragobete. sa-l spele pana cand se albeste. de care se indragosteste insusi Traian. in miez de iarna. in stanele de piatra de pe Muntele Ceahlau care pot fi admirate si astazi. Mesterul Manole si Zburatorul. in variantele de dupa crestinarea romanilor) sa o salveze de soarta umilitoare de a ajunge trofeu de razboi. alaturi de oitele ei. exista un adevarat retetariu ezoteric de descantece si blesteme aruncate impotriva ei (tot) de batranele moase si vrajitoare ale satului (nimeni altele decat aspectele pozitive ale Samcei). Baba Dochia o trimite cu un ghem de lana neagra. sub forma de cloanta si zrgibturoaica. sora regelui Decebal. conform lui George Calinescu face parte din cele “4 mituri fundamentale care au modelat cultura si spiritualitatea romaneasca” alaturi de Miorita. fata incepe sa planga. Pentru a contracara activitatile Avestitei. Dupa instaurarea crestinismului in spatiul romanesc. deja batrana. iar atunci apare un tanar. Primul este acela al preafrumoasei fecioare. Al doilea aspect legendar este dat de Baba Dochia.

Mos Craciun. Apoi. convinsa ca a venit primavara (altfel de unde ar fi putut avea Martisor floarea?) se imbraca cu cele 12 cojoace ale ei (care aveau sa simbolizeze Babele calendaristice de la inceput de Martisor) si porneste cu oile la munte. Firea si sufletul femeilor in cauza se aprecia dupa meteorologia zilei alese: ploioasa. mai tarziu. peste Dochia geto-dacilor s-a suprapus in mod fortuit imaginea Sfintei Eudochia ( venerata de bizantini sub numele de Evdokia). insorita. echinoxiala si maternala. iar vremea se face nemiloasa. in continuare. criteriul cel mai folosit pentru impartirea zilelor fiind varsta participantelor. pedepsind Baba pentru rautatea ei. aceasta zi fiind hotar intre iarna si primavara. In vreme ce contrapartea sa masculina – solara si solstitiala – care imparateste peste inceputul iernii sub identitatea lui Indrea/Undrea si. era numit Pusul Babelor. Cele 12 zile-cojoace ale Babei Dochia se serbau intre 1 si 12 martie de personajele de sex feminine dintr-o comunitate. friguroasa. inourata. declanseaza la nivel teluric si mundan. foarte frumoasa si atragatoare. Baba Dochia este o reprezentare mitica lunara. calda. Intoarsa acasa. Sursa foto Coborand. In calendarul crestin. Din cele mai vechi timpuri. Baba Dochia. Pe parcursul zilei. astazi pe cale de disparitie. taranul roman credea ca Baba Dochia s-a prapadit pe 9 martie. Incepe sa ninga. cu reinvierea sa de dupa iarna. in pragul mortii si al renasterii ciclice. transformandu-se in stane de piatra. originara din orasul Heliopolis din Libanul de azi.neagra. iar Baba si oile sale ingheata pe munte. Obiceiul. Baba se dezbraca de toate cele douasprezece cojoace. o femeie reala. declansand la nivel spiritual ceea ce Natura. vantoasa etc. care si-a petrecut tineretea in desfrau si distractii pana cand a fost crestinata si botezata de catre episcopul . fata este acuzata de Baba Dochia cum ca Martisor ar fi ibovnicul ei. Prin titulaturile de “Mos” si “Baba” descoperim ca cele doua zeitati au ajuns la batranete. dar iarna nu trecuse. pe firul mitului descoperim numeroase zeite geto-dacice in care se manifesta personalitatea duala a Mamei Pamantului.

Tot faunul a fost cel care s-a sacrificat pentru regele zeilor atunci cand titanii s-au oprit in preajma muntilor cautindu-si prada. Zeus s-a intors la lupta si si-a recucerit Olimpul. putem intelege mai usor valoarea spirituala a sfincsilor romanesti. ci cu muntii care se intindeau intre Portile de Fier si pina in zona Buzaului. energiile din jurul citorva sfincsi. in realitate. pentru cea pe care o cunoastem. in sumeriana. pe care le-au lasat un an intreg. unul de aur si unul dintr-un aliaj oarecare. O explicatie logica nu a putut fi data experimentului. unul dintre cei care au masurat. incit.Teodot. Cunoscand toate aceste legende si realitati istorice. au domnit 8 regi in 5 orase. iar dupa Potop au venit la domnie regii popoarelor din munti…”. Semnificatia Carpatilor este asemanatoare in mai multe scrieri vechi. iar cu un manunchi de fulgere a sculptat actuala stinca. masuratorile energetice au aratat un flux iesit din comun. Batrinii spun ca demult de tot. “Am pornit de la ideea ca in antichitate sacerdotii foloseau mai mult aur si argint si mai putin alte metale”. timp de 241. La o adincime de jumatate de metru. aurul a capatat o vaga nuanta rosiatica. Si aici. . “Muntele tau”. iar numele spune totul despre vechimea pietrei. Unii spun ca se vad fulgerele lui Zeus. din povestile bunicilor. sub numele de Baba Cloanta… 2 Sfincsii misteriosi din Carpati. care se pot vedea si in plan fizic. ocultarea sacrului in profan. Puterea lor este atit de mare. adancirea dualismului – un motiv folcloric foarte popular. argintul a fost acoperit de o pelicula rosie”. Culoarea argintului nu a fost niciodata aceeasi. sfincsul pare sa ia foc. cu neasteptate manifestari. Doar radiestezistii afirma ca. La Toplet argintul a avut o culoare albastra. “Pentru ca ar fi trebuit sa acceptam ca energiile din zonele respective sunt… inteligente si au anumite preferinte metalice. Nimeni nu poate explica anomaliile respective decat prin… componenta energetica diferita intre zone. Zeus insusi. Dupa ce s-a vindecat. si melanjul credintelor stravechi cu elemene crestine a dus la o personalitate complexa. Uneori si ziua si noaptea.200 de ani. Se urmarea efectul energiilor asupra diverselor metale. Mai mult. Astfel. Iar asta nu e totul. Caucaz. o serie de istorici romani si straini considera ca muntele mistic. argintul era de o culoare verde inchis. si-ar fi gasit refugiu intr-o pestera de sub sfinx si ar fi fost ascuns de un faun care l-a ingrijit si i-a vindecat ranile. Eudochia a trait in timpul cand la Roma imparatea Traian (interesanta paralela cu Dochia dacilor) si a primit harul de a face minuni dupa crestinare. Domnia sa si cei cativa colaboratori au efectuat o experienta inedita in zonele studiate. in semn de omagiu pentru salvatorul sau. intr-una dintre cele mai vechi vatre a Europei. e vorba despre niste incarcaturi energetice exceptionale. altii spun ca sunt flacari de comori. Apoi tablitele sumeriene spun ca “…a sosit Potopul. iar in Bucegi. Aici ar fi fost si Prometeu inlantuit de Zeus. amintit in scrierile stravechi nu are absolut nici o legatura cu actualul Caucaz. Localnicii ii spun Faunul. Energiile inteligente In Muntii Bratocea. pina la ora actuala. KUR-PAT/es/I inseamna Muntele printilor si se aminteste ca inainte de Potop. In sanscrita denumirea de KARPATA inseamna “Locul Guvernatorului” iar in latina CARPE. au ingropat un trei obiecte: unul de argint. La dezgropare. aurul nu avea nimic iar aliajul respectiv era pur si simplu topit. la capatul uneia dintre culmi gasim o alta stinca ciudata. Astfel. ranit in lupta cu titanii. sustine domnul Pavel Codrescu. daca nu ar fi controlate ar putea arde jumatate din Romania pe o adincime de circa doi metri. ca si in celelalte locatii unde se gasesc sfincsi.

aveau sa dispara fara urma. respectivii au cautat intrarile respective.) ca sunt pe cale sa descopere intrarea cautata. Doar parintele Teofil credea ca baietii gasisera poarta de trecere si o deschisesera. Privirea sfinxului este indreptata catre apus. Georgescu Aurel. mai exista o stinca denumita sugestiv “Mina dracului”. la origine. Cei sapte spuneau ca in interiorul Bucegilor s-ar afla mai multe incaperi unde au fost depozitate arhive secrete din cele mai vechi timpuri si ca acestea ar fi pazite de niste preoti ciudati. mai exact catre locul din care. vin luptatorii negativi. pentru ca nu exista nici o urma a baietilor. de pe drumul turistic care duce de la Cabana Ciucas in virf. dar nu mai aveau si cheia de intoarcere. Unii pun asta pe seama lipsei de oxigen la inaltime. dar oamenii locului stiu ca acesta e semn ca locul e viu. Pentru ca asa spunea .Paznicul de seara Se ajunge relativ usor. sustineau ca sunt in posesia unor scrieri vechi si a unor harti care atestau existenta unor porti de trecere catre alte dimensiuni. S-a spus la vremea respectiva cum ca ar fi patruns intr-o galerie care s-a surpat in urma lor sau ca au fost striviti de zidurile pesterilor prin care tot intrau si scormoneau. Localnicii spun despre sfinxul lor ca ar fi fost. (de la care. Spuneau ca mai cele doua bucati fac parte din cheia care va deschide poarta de trecere si ca ei sunt pe cale sa descopere cea de a treia bucata. La un moment dat. A fost ultima seara cand cei sapte au mai fost vazuti. in locul unde daduse gres. au scos dintr-un rucsac vechi doua obiecte stranii ce pareau a fi facute dintr-un amestec de bronz si argint. un inger de-al lui Dumnezeu. Respectivii. l-a rugat pe Dumnezeu sa-l ierte si sa-l lase acolo. de rusine. Si cand au avut impresia ca nu sunt crezuti. n. a cheii. parintelui Teofil. Disparitii misterioase In vara lui 1992. nimeni nu are curajul sa doarma in zona. Ingerul trebuia sa pazeasca o inchisoare in care Stapinul ceresc ii aruncase pe diavoli. si ultima. in urma cu mai bine de 10 ani a aflat subsemnatul povestea. Intrau in pesterile din zona si apareau abia spre seara. obositi dar deloc descurajati. Cei care ajung in preajma Paznicului pot simti mici furnicaturi in palme si sunt cuprinsi de o stare de moleseala. in religia crestina. Iar Dumnezeu l-a ascultat si l-a transformat intr-un paznic de piatra. Dar paznicul nu a fost suficient de vigilent si diavolii au scapat si au fugit catre soare-apune. Timp de aproape doua luni. cei cunoscuti si sub numele de diavoli. in numar de sapte. cei sapte au povestit unuia dintre calugari. Atunci ingerul. Mai ales ca nu foarte departe de acel loc. Corturile in care-si faceau veacul pe timp de zi si de noapte au ramas goale iar o ancheta in adevartul sens al cuvintului nu a putut fi pornita. a. fiind situat pe unul din abrupturile sudice ale Tigailor Mari. Si oricum. cativa tineri specialisti in mistica si energetica – la vremea cand acestea abia intrau pe “piata romaneasca”.

dar descoperirea nu a avut ecou. Din acest motiv exista o permanenta lupta in umbra pentru a controla centrele de energie primordiala. Trecand apoi in Ceahlau. unde pot fi vazute o serie de stinci cu diverse reprezentari antropomorfe. E vorba de ceea ce noi numim decalaj temporar. intr-un luminis la care se ajunge dupa un urcus nu chiar la indemina oricui. cele din care a fost format pamintul si care poarta intreaga informatie despre planeta noastra. Mai mult. Nu este vorba despre energiile normale ci despre energiile primordiale. Astfel. parte din cauza birocratiei comuniste. care reprezenta o figura bizara insotita de cateva simboluri solare.calugarul cel initiat. Sa va spun eu de ce. S-a afirmat la vremea respectiva ca insemnele solare sunt cele mai vechi din lume. In felul acesta. ca fiecare usa spirituala are cheia sa si daca folosesti o alta. exista si o alta explicatie. un megalit straniu. Un alt loc special se gaseste in Muntii Calimani. Se pare ca astfel de chei exista si permit accesul la anumite zone. Cei care ajung sa controleze acele puncte pot controla viata si moartea pe Terra. Pentru ca Akasha este memoria universala. Ani de zile oamenii au crezut ca au de-a face cu niste toane ale naturii. mai multe cazuri de disparitii stranii fiind puse pe seama caderilor in prapastie sau a ursilor. toata lumea stie ca sub Sfinxul din Bucegi se gasesc comorile spirituale ale omenirii. ca fiind leaganul civilizatiei noastre si al puterilor mistice care au stapinit planeta in vechime. ci spiritual si energetic. In cartea sa intitulata “Cartea trecutului misterios”. sustine domnul Frederik Hanunssen. Este vorba de ceea ce localnicii au numit Dochia si care are o inaltime impresionanta de nu mai putin decat 20 de metri. din Finlanda. “Spre exemplu. indiferent de aparatura folosita. Pamintul a “nascut” diverse forme zoomorfe de piatra. nimeresti in alta parte. in caz ca lucrurile nu se deruleaza asa cum ar trebui. dar nu a fost demonstrat nimic din punct de vedere stiintific. se pare ca sfincsii din intreaga lume sunt zone in care aceasta arhiva a omenirii poate fi accesata. cea care inregistreaza si pastreaza tot ceea ce s-a intamplat de-a lungul timpului. au fost voci care au sustinut ca zona ar fi una tamaduitoare. o poarta lasata de programatorii initiali pentru orice eventualitate. despre care oamenii spun ca ar avea proprietati curative. Domnia sa este autorul unor cercetari care aduc in prim plan Carpatii dintre Dunare si Ceahlau. Numai ca acestea nu pot fi controlate material. stincile cele ciudate actioneaza ca o poarta ascunsa intr-un program sofisticat. in care energiile se aduna si se contopesc. Doar cel care trece de zidul respectiv de energie poate patrunde in tainitele secrete ale Sfinxului. pe care-l considera adevaratul pamint sfint de unde au venit zeii. se gaseste o stinca ciudata. Punct de reper pentru calatoriile spatiale Pentru existenta Sfincsilor din intreaga lume. Cu toate astea. Aici vin. un iubitor al spatiului carpatic. acestia nu au fost singurii. cuvintul Akasha rezolva tot misterul. francezul Robert Charoux spune ca pe glob exista locuri speciale. Altminteri. dar in 1987 un student descoperea pe Valea Paltinu. in rezervatia “12 Apostoli”. In acele puncte ale dragostei energetice. La baza stincii este un mic izvor. pentru a umple bidoanele si sticlele de plastic cu apa curata. greu de reperat si de penetrat. . parte din dorinta puterilor oculte de a face cit mai putin zgomot in preajma centrelor de putere energetica si spirituala. apa sfinta ce izvoraste direct din stinca. pina acum nu au fost descoperite urme ale tragediilor. Pentru o mai buna documentare ne-am adresat spiritologilor si specialistilor in energetica. in care energiile terestre si cele celeste converg. Adica in acelasi loc pot exista mai multe civilizatii dar decalate temporar”. de la departari mari. pe unul din munti. Sfinxul pare o piatra ca oricare alta. Pentru ca intrarea este ascunsa sub un val de energie primordiala. inconjurata de mai multe formatiuni antropomorfe. asa incit misterul nu a fost inca elucidat. Cit despre cei disparuti. Dar pentru cei care sunt cit de cit initiati in mistica. de cremene. numite puncte ale dragostei. dar nimeni nu a putut descoperi nimic.

isi incheie etnologul relatarea. nici mai mult. da` mi se facuse parul maciuca in cap” In apropiere de Orasul Herculane. sustin ca nu au simtit nevoia de apa sau de mincare si ca s-au simtit foarte relaxati. de-a lungul Cernei. In plus. Era una care sta tolanita taman pe sfinx si arata ingrozitor. chiar sub sfinx. Oricum. in fapt. haiducul Pantelimon. ei fac prima reincarcare a navelor. din cauza drumului anevoios. Daca este sau nu adevarat. nici mai putin. pe soseaua catre Orsova. “Atunci trebuie ele luate. afirma domnul Nicoara Matei. Sub Sfinxul de acolo se spune ca ar fi ingropate ciomagul lui Hercule si piele leului prin care nu trecea nici o arma. ascuns privirilor turistilor. “Dar eu mai curand cred ca dadea bani poterei si aceia nu aveau nici un interes sa-l omoare”. afirma ca Dochia este. se gaseste un alt Sfincs. in apropiere de Portile de Fier. la Dochia. decat primul punct din cadrul calatoriilor spatiale care folosesc gaurile de vierme pentru a scurta durata calatoriilor. de-a lungul anilor. Cei care analizeaza solul masivului vor remarca uimitoarea lui asemanare cu cel de pe Luna. decat este prevazut a se intampla. unul dintre acestia. Vocile din preajma sfincsilor Dar cea mai importanta alcatuire stincoasa de tip sfinx a fost facuta in Muntii Retezat. cele doua arme pot fi vazute stralucand. Tot domnia sa spune ca despre unul dintre eroii locali. fiica lui Decebal preschimbata de zei in stinca pentru a nu fi prinsa de romani. la Dunare. Dochia a fost folosita de mii de ani ca punct de reper pentru calatoriile spatiale…”. Apoi a alunecat pe stinca si s-a strecurat printr-o crapatura. unde nu mai putin de sase formatiuni de tip antropomorf sunt dispuse pe un arc de cerc care inconjoara virful cu acelasi nume. Se ajunge ceva mai greu la el. Poate parea de domeniul fictiunii.000 de ani. turistii care au campat sau doar au trecut prin preajma. pe la 1830. nu ne mai miram de nimic. Unii spun ca Dochia ar fi fost. Asta din cauza curentilor energetici din apropiere. Ba mai mult. Se spune ca Traian insusi o urmarea pe fata si cand a vazut puterea vechilor zei ai dacilor si-a oprit armatele si nu a mai inaintat. .Legendele care inconjoara stinca sunt numeroase si nici una nu e mai “tinara” de 2. timp de cateva minute. ramine ca timpul sa ne arate. dar orice aparat electric pe baterii functioneaza mult mai mult acolo sus. oamenii spuneau ca ar fi gasit pielea de leu si ca din cauza asta nu-l atingeau gloantele poterei si ale strajilor domnesti trimise sa-l pranda. chiar daca ajunsesera acolo dupa o zi intreaga de mers pe munte. Si daca stim ca Nicolae Densusianu a localizat Muntele Sfint Kogaionon putin mai jos. Avea pe putin 2 metri si o grosime ca pe brat. cel de la Toplet. profesor etnolog si istoric. Nu sunt copil. “Chiar si asa. consumul de energie este mare si aici. “Nu sunt copil. pasionatii de OZN sustin ca in preajma Dochiei s-ar fi vazut cele mai multe obiecte zburatoare stranii din 1980 incoace. pentru ca altminterea nimenea nu le gaseste”. da` mi se facuse parul maciuca in cap. cele doua obiecte mistice dar nimeni nu le-a gasit. “Eu am vazut cateva si m-au trecut fiori pe sira spinarii. citind una din legendele locale. Multi au cautat. Si el este inconjurat de legende si povestiri fantastice. Florea Mihai. Am crezut ca nu scap de acolo”. viperele sunt mai mari si mai veninoase. Spun oamenii ca numai un viteaz cu inima curata le va gasi si ca acela va deveni aparatorul romanilor. oamenii spun ca o data la 100 de ani. Tot de la domnia sa aflam si ca in preajma Sfinxului de pe Cerna. dar de a carui existenta stiu iubitorii muntelui. Cand m-a auzit s-a ridicat ca la juma` de metru si a sisiit spre mine de m-a luat groaza. incheie domnul Matei.

numit Ciobanasul. a) dar si a unor fenomene naturale menite a-i alunga pe turisti. Strainii au stiut dintotdeauna ca acolo sunt secrete nemaipomenite care pot da stapinire asupra lumii si a popoarelor. zeii de dincolo de Pamint isi puteau trimite ordinele catre preoti. Apoi veneau informatiile celeste. sfincsii indeplineau. iar localnicii il ocolesc. Cum s-ar spune in zilele noastre. patronul turmei. ca si cum cineva ar incerca sa le faca uitate in timp. zonele care adapostesc sfincsi par cuprinse de tacere. vorbind intr-o limba complet necunoscuta. ca niste bizare aparate de emisie – receptie spirituala. informatiile controlate de zei ajungeau si la cele mai cunoscute oracole. iar pe virfurile muntilor s-au descoperit o gramada de urme ale unor temple vechi de mii de ani. nu o data s-a afirmat ca vocile care se aud in preajma stincilor si a pesterilor pot apartine si unor fantome. Locul unde omenirea s-a nascut Interesant este ca departe de a fi centre turistice active. Cei care au trecut prin preajma Ciobanasului sustin ca au auzit niste voci ciudate. Gazele sau mincarurile halucinogene nu ofereau informatiile primite de la zei ci il deschideau pe sacerdotul care efectua serviciul catre lumea divina. n. iar prin intermediul lor. cum s-ar putea crede ci despre o auto-protectie a zonelor respective. Si in felul acesta. in realitate. Prin intermediul lor. Realitatea este putin diferita. care treceau prin sfincsi si se repartizau in functie de reteaua informationala creata de zei. acestea sa ajunga la oameni. ocrotitor. cei care s-au aventurat pe muntii respectivi. Simboliza stapinitorul locului respectiv. Si cum sa ajunga sa caute acele secrete. Sa fi fost doar niste unde radio sau altfel de unde?! In plus. al formatiunilor tribale si chiar al micilor voievodate si cnezate. Nu intamplator zonele au fost cunoscute ca fiind sfinte din cele mai vechi timpuri. pe virf de munte? Satelitii celesti O alta ipoteza tulburatoare a existentei sfincsilor a fost emisa de o serie de cercetatori straini si romani a fost aceea ca pietrele functionau. rolul satelitilor de comunicatie din zilele noastre. printre care si cel din Delphi. au murit sau au suferit accidente grele. “Cu Bucegii s-a intamplat altceva. spunind ca nu aduce noroc. Vocile au incetat imediat ce s-au indepartat de Ciobanas. ba pe seama cine stie caror mincaruri sau ciuperci cu efect halucinogen. Nu este vorba despre mina omului. Este suficient sa privim statisticile din ultimii zeci de ani ca sa vedem cum zona Retezat – Godeanu a fost foarte rar vizitata si cum nu o data. dar la un nivel la care satelitii nu vor ajunge niciodata. denumirea de cioban avea si o altfel de semnificatie. Ani de zile s-a afirmat despre acesta din urma ca ar fi “functionat” ba pe seama unor gaze halucinogene care se gaseau sub oracol. Sfincsii functionau nu ca aparate de radio celeste ci ca statii de amplificare.Culmea Gropsoarelor din masivul Zaganul adaposteste un alt sfinx. acum mii si mii de ani. pe vremuri. Dar ce sa caute fantomele in locuri pustii. fluxurile energetice si spirituale care treceau prin ele fiind retrimise catre lumea larga. Privirea sa este orientata catre sud-est. Locul musteste de legende si de intamplari bizare. fara a fii remarcati? Asa ca au folosit cozile de topor romane si au introdus . Energia emisa in preajma sfincsilor a dus la crearea unei faune cel putin bizare (vezi viperele de la Toplet. Pentru locuitorii vechi ai Romaniei.

titlul de „parc national”. Ii place sa colinde printre jnepenii pitici. „Fiul meu ne-a spus. ii determina pe tot mai multi turisti sa renunte la explorarea masivului Bucegi. se afla adapostite intr-un sopron improvizat trei bucati de stânca. sta scris cu vopsea „Muzeul Megalitilor”. Mures si Bistrita. asemanatoare Bucegilor sau Ceahlaului. „A venit si geologul santierului de la mina sa vada minunea. si despre misterele preistorice pe care le ascund aceste piscuri indraznete. printre care si simbolul soarelui. printre turisti.000 de metri. prin lege. la Gura Haitii. Atlasele geografice spun ca este cel mai inalt si cel mai spectaculos munte din Carpatii Orientali. unice in România. cu rasuflarea taiata. El a venit impreuna cu un arheolog. dupa o zi ploioasa. ca a descoperit o stânca ciudata. impreuna cu un profesor. Cu toate acestea. ne-a povestit batrânul. . mergea. cautatorii de comori spirituale isi pot pierde urma usor printre ceilalti si pot parea oameni obisnuiti” afirma domnul Marian Dumitrescu. Claudiu Pata. Misterele Calimanilor: Inscriptii de peste 2500 de ani la Muzeul Megalitilor 3 Muntii Calimani constituie bariera de stânca intre Ardeal si Moldova. impreuna cu nevasta si cu fiul lui. geologog si specialist in energia pietrelor. se petrece de cativa ani incoace: muntele se trezeste iar paznicii spiritualitatii universale s-au intors acasa. s-au mai gasit inca trei pietre gravate. pe acolo pe unde cerul pare sa se impreuneze cu pamântul.Bucegii in circuitul turistic. Suceava. Este simbolul de piatra care uneste patru judete – Harghita. de la Vatra Dornei la Toplita. Ochiul iti este ademenit de o sumedenie de bijuterii pe care doar muntele ti le poate darui. S-a pomenit in literatura de specialitate despre virtutile energetice ale muntelui. caderi in prapastie. sapat de viitura. a adaugat Vasile Pata. in ultimii 3-4 ani. A aflat si profesorul Traian Naum.000 de metri. cum sunt multe pe aici. accidente inexplicabile. potrivita in cuie deasupra sopronului. Avalanse. O stânca cu niste inscrisuri tainice si câteva desene greu de deslusit”. o piatra pe care erau gravate insemne ciudate. cu toate ca asta nu convine anumitor grupari oculte. catre cei 12 Apostoli. Nea Vasile a fost timp de vreo douazeci de ani sofer la exploatarea de sulf din Calimani. Pietrele scrise ale lui Pata Intr-un sat de la poalele muntelui. a descoperit. in santul adânc de 2 metri. Si ceea ce parea imposibil. O scriere si simboluri ciudate sapate in stânca. De la rododendronul ce inroseste la inceput de vara pajistile alpine la Iezerul „fara fund”. „Sfinxul” Calimanilor sau stâncile care intrupeaza in granit cei Doisprezece Apostoli. cu Marin Cârciumaru. Când profesorul Naum a vazut pietrele. Asa si-a invatat si copiii… Sa respecte muntele cu maretia si greutatile lui. dincolo de flora si fauna lor. care era in clasa a XII-a atunci la un liceu in Vatra Dornei. câteva mistere greu de explicat: „megalitii”. Cei care se incumeta sa strabata Calimanii. in curtea unui muntean batrân si gospodar. Stie toate tainele muntelui. cel care era cu adevarat interesat de muntii Calimani si cu care ne cunosteam de câtiva ani. ii cunoaste darnicia si furia. Calimanii ascund insa. la porunca Elenei Ceausescu. In felul acesta. trebuia sa se fabrice acid sulfuric… De câtiva ani a primit. in locul unde omenirea s-a nascut. a ingenuncheat si avea lacrimi in ochi”. Vasile Pata ne-a povestit ca in 4 iunie 1987. aici. la 2. isi dau seama de frumusetea pura a acestui munte. o serie de accidente bizare au tras un semnal de alarma asupra Bucegilor. Apoi. Pe o bucata de scândura batuta de ploi. lacul izvorât miraculos la 2. Ei au anuntat Institutul de Stiinte de la Bucuresti. In anii ’80. de la padurile de brad dese ca peria pâna la stâncile sculptate misterios de natura atotstiutoare.

marele cerc cu raze «in turbina» reprezentând probabil discul solar intâlnit uneori in gravurile din Franta. un alt munte. Vasile Pata ne spune ca nu se acorda importanta megalitilor din ograda lui. un om admirabil. „Din pacate. Povestea megaliţilor mobili. la fel de inalt si „falnic” de steril de mina. i. ca „in prezent se deruleaza un proiect de reconstructie ecologica a fostei exploatari miniere de sulf Calimani. aflate în curtea lui “Nea Paţa”. in «Muzeul Megalitilor »”.” Nea Vasile spune ca „am hotarât impreuna (n.univ. este puţin diferită.dr. Un altul seamana izbitor cu un OZN! In legatura cu primul megalit descoperit de familia Pata. Ranile naturii se vor vindeca doar in câteva zeci de ani”.«Doar strainii sunt interesati de megaliti» Ajutat de câtiva localnici. Naum să vizităm primul megalit. acum este doar o stânca dezbracata. inclusiv in ceea ce priveste materia prima pentru industrie. cultului soarelui. A fost bagata in temelia unei cladiri! Nu le-am mai putut recupera. a declarat. Dar am vazut ca sunt lasate sa zaca ascunse si se umpleau de praf. 200 ha de teren arata si acum. Acoperea doar 5% din necesarul industriei din acea perioada. scrijelite in piatra. a denumit o serie de forme create de natură. Vasile Pata a dus pietrele acasa. Le-am expus in curtea mea. A fost decapitat fara scrupule un munte. asemanatoare celor din vechile culturi antice. finantat de Guvernul României. Portugalia. unul câte unul.n. Asa a iesit la iveala originea stâncilor. Semnele de pe ele sunt identice cu literele alfabetelor getilor. stiinta la noi e la pamânt. de pe care oferiţi şi o . pentru „Gardianul”. impudic si sinistru. din respect pentru ceea ce făcuse pentru Călimani.e. Ba una dintre pietre a si disparut. inginerul Iluta Cocris. un adevarat dezastru ecologic. Eu sunt cel care. Traian Naum si Emil Butnaru. – cu profesorul Traian Naum) sa ducem cele patru pietre la muzeul din Vatra Dornei. lipsit complet de viata. A lasat insa in urma. S-a lucrat aici.ro Felicitări pentru că aţi dovedit multă sensibilitate pentru megaliţii de la Gura Haiti. dar există şi destule scăpări. autorii lucrarii „Muntii Calimani”. ca un straniu peisaj selenar. Altul pare un simbol precrestin. Sursa: Anna Kovacs – Gardianul Comentariu de Prof. cu gravuri. fac urmatoarele observatii: „Totalitatea gravurilor de pe latura principala a megalitului sunt subordonate. Un desen pare sa simbolizeze Soarele si câteva planete. Cu o tristete blânda. care se pare ca au fost inscriptionate pe la mijlocul mileniului IV. Mina de sulf nu a fost rentabila niciodata. Insemne bizare. Italia etc. Un munte complet distrus. Multe date menţionate sunt corecte. “Godzila” etc. In fapt. dupa unsprezece ani de la inchiderea minei. l-am invitat pe prof. el fiind şi cel care. Doar strainii se intereseaza si vin in expeditii ca sa le vada”. la indemnul familiei Ceausescu. Vă pot spune că profesorul meu Traian Naum a crezut cu ardoare în existenţa unor forme megalitice în Călimani. câteva simboluri solare. prin modul in care au fost efectuate. egiptene sau aztece. care dorea cu orice pret independenta economica a tarii. izvoare si pâraie otravite… Directorul adjunct al Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava. Negoiul românesc practic nu mai exista decât pe harti.r. poate exagerat. dupa ce a fost inchisa in 1997. Marin Carciumaru postat pe situl frontpress. Straturile geologice asezate temeinic in timp. situate pe înălţimile muntelui – vezi “Moşul”. Specialistii din Bucuresti au luat in serios descoperirea lui nea Vasile. peste 25 de ani. Muntele jefuit si umilit de Ceausesti Exploatarea sulfului vulcanic din Calimani a inceput prin 1970. Se vad aici toate maruntaiele pamântului. Am decis sa le aduc acasa. la exploatarea sulfului.

cu 2 Cavaleri si o Mare Zeita si cu scena unui banchet sacru oferit invingatorilor. Interpretarea gravurilor îmi aparţine. a straniului Cavalerul Danubian. EUGENIA NIŢOI. aşa cum menţionam. ocrotitoare a Daciei. în colaborare cu profesorul Naum. au fost publicate. la un moment dat în pericol de dispariţie 4 Cultul Cavalerilor Danubieni Cultul Cavalerilor Danubieni Cei doi Zamolxis. 143-157. Ne-am înşelat. celebrul dracos cu cap de lup si trup de sarpe. 2. aratand. care mai mult decât cei îndreptăţiţi să o facă. pentru că am constat noi înşine că erau. cu o dedicaţie specială ca pentru fostul student al Doniei sale. material care. dacii erau unul din putinele popoare care ni ciopleau chip pentru zeii lor. Lupul este simbolul zeului . caciula rosie simbol al luptei pentru cucerirea libertatii folosita in toate timpurile. Fiecare din scenele reprezentate sunt o continuare a cultului lui Zamolxis. din respect. com. regret acestea îmi aparţin în exclusivitate. mai exact. avand pe cap nu cusma dacilor ci misterioasa boneta frigiana. oameni minunaţi. a fost Cultul Cavalerilor Danubieni. totodata si dorinta reintregirii tarii venita atat din partea dacilor aflati sub ocupatia romana cat si de dincolo de frontiera. iar fotografia o deţin şi acum. Multi s-au intrebat ce reprezenta steagul dac si fiecare a incercat sa-I dea propria explicatie. Şaru Dornei. cele inchinate cultului Danubian sunt turnate in plumb. De asemenea. aceeasi limba si aceleasi teluri primordiale. pentru că pur şi simplu eram singurul dintre cei trei autori care m-am preocupat de arta preistorică. acum impartit in doua. Moda asta a fost introdusa de romani. Dupa cum se stie. unde eu şi profesorul Naum am crezut că le este locul. Era simbolul Patriei care hranea acelasi popor. Încă odată doresc să-mi exprim admiraţia şi respectul pentru familia Paţa. MARIN CÂRCIUMARU. mai precis de colonistii veniti in Dacia.imagine. Singurele marturii existente sunt niste basoreliefuri si niste monumente. simbol al libertatii Una dintre cele mai misterioase religii cu radacini in Dacia preistorica si a carei continuitate a atins secolul XIX. din antichitate si pana in vremurile moderne de catre toti conducatorii armatelor care luptau pentru eliberarea tarilor lor sau pentru eliberarea din sclavie (sa nu uitam ca armata lui Spartacus avea ca simbol boneta insotita de numarul legiunii. Atunci a îngenunchiat lângă megalit. 39. în acest sens regăsindu-se în lista mea de lucrări destule contribuţii în acest sens. In comparatie cu alte monumente religioase. TRAIAN NAUM. este adevărat. fie cu securea dubla. precum şi cu o colegă geolog care mi-a semnalat existenţa primului megalit. a cohortei si a manipul-ului respectiv). Suceava. recuperându-le de la Muzeul din Vatra Dornei. p. SCIVA. o preluare a acestui cult de catre invingatori si de catre popoarele cucerite de ei. puteţi utiliza o publicaţie ştiinţifică a lor:115. au salvat aceste monumente. Romanii au facut mai mult: au recunoscut superioritatea lui Zamolxis. Ceilalţi au fost descoperiţi de mine şi profesorul Naum în nenumăratele deplasări ulterioare în zonă. Megalitul gravat de la Gura Haitii. punandu-si principalii zei in urma acestuia pe diferite monumente. jud. din teritoriul controlat de dacii liberi. 1988. Faptul ca noua religie s-a raspandit dupa cucerirea unei parti din Dacia de catre romani (Traian a cucerit 14% din teritoriul dac). arata dorinta in reintregirea tarii si faptul ca dacii liberi ii sprijineau pe fratii lor aflati sub ocupatia romana. in credinta stramosilor nostri apartinea lui Zamolxis. impreuna cu Zeita Bendis. În ceea ce priveşte interpretarea gravurilor. Cavalerii purtau steagul dac. Basoreliefurile in care apar cei doi cavaleri si Marea Zeita ii reprezinta pe cei doi gemeni Zamolxis care. Cei doi Cavaleri erau inarmati fie cu o lance. Pana la ora actuala monumentele contin secvente cu un singur Cavaler. au format prima trinitate de dinaintea crestinismului. fara sa priveasca dincolo de mistica getilor. dar care avea aceeasi credinta. În acest sens.

trebuiau sa treaca anumite teste. Pentru ca una din conditiile de supravietuire era anonimatul. Dac-sha. Credinta lor a fos una universala. Cea de a doua este un corb. Iar cea de a doua pasare. pe cand nobilii se pregateau permanent in arta razboiului. care invia si devenea unul dintre membrii ordinului. cand acestia posedau. in randurile danubienilor erau acceptati numai nobili. Este vorba de pasarea Phoenix. Sa nu uitam ca. corbul va deveni simbolul uneia dintre cele mai renumite familii nobile din Transilvania. Dureros este ca multi dintre istorici sunt simpli functionari care au invatat pentru a ajunge in functia respectiva. pastratori ai ritualurilor stramosesti. nu au putut privi catre maretia poporului nostru si a stramosilor nostri. simbol al raului si il scotea din burta pe viitorul cavaler. innainte de venirea discipolului lui Isus. amintit in vedele indiene ca tatal triburilor dace.suprem al Universului. stapan al lumii de dedesubt. care. In basoreliefuri apare ritualul de inghitire a candidatului de catre un dragon (balaur in credintele populare). dacii fiind convinsi ca nu exista moarte ci doar o trecere catre viata adevarata. Ordinul Cavalerilor Danubieni reprezenta elita tarii. aflata dincolo de granita mortii. Neofitii treceau probe de curaj si mureau simbolic Unul dintre elementele misterioase ale cultului era faptul ca initiatii nu consumau nici un fel de carne ci doar peste. simbol al renasterii permanente a poporului nostru. Pasarea Phoenix si Corbul. venetici fara tara si fara credinta . cu o mana de viteji. Ne mai miram oare ca dacii au fost crestinati atat de usor de Apostolul Andrei. ii reprezenta pe cei mai buni razboinici si pe marii preoti. Cei care doreau sa devina Cavaleri ai Libertatii. dupa mai bine de 13 secole. urmata de sosirea unui Cavaler al Ordinului care invingea balaurul. aliment care purifica trupul. Daca intelegem taina acestui Ordin de lupta poate intelegem si cum a fost posibil ca voievozii nostri. I-au spus <Closca cu puii de aur>. iar sarpele este simbolul lui Zamolxis. dar se presupune ca acestea s-ar fi aflat in munti. respectiv ai Ordinului Danubian. in necredinta lor. in pesteri greu accesibile neofitilor. Ei invingeau intotdeauna Mai mult. cand de fapt ea reprezinta pasarea nemuritoare si puii sai. ordin din care au facut parte toti marii nostri domnitori din toate cele trei tari romane. Sa nu uitam ca. examenul final fiind dat in zona muntoasa unde viitorul cavaler urma un ritual de purificare si renastere spirituala. doua pasari nemuritoare Dacii au fost singurul popor a caror credinta depasea marginile propriei tari cat si marginile Pamantului. familia Huniazilor care au dat natiunii romane pe cel mai viteaz conducator de osti. purificat de insusirile negative. Iancu de Hunedoara. ci pentru ca meseria nobililor era razboiul. stramosi ai dacilor. sa bata de atatea ori armatele numeroase ale imperiilor vecine. Si asta nu dintr-o discriminare de rasa. pasarea Phoenix reprezenta renasterea spirituala a unui popor. Si nu intervenea intr-o lupta decat atunci cand era amenintata insasi integritatea tarii. ii vom intalni pe acesti cavaleri reorganizati sub Ordinul Dragonului. dupa mai bine de 1000 de ani. Oamenii liberi munceau pamantul si doar in caz de primejdie veneau sub arme. carora istoricii romani. in nestiinta lor sau in reaua lor credinta. la ora actuala nu au fost descoperite temple ale cultului Danubian. Un monument extrem de important in acest sens il reprezinta celebrul Tezaur de la Pietroasa. pe care multi istorici au descris-o ca fiind un vultur. este intalnit mereu ca un mesager intre lumea celor vii si lumea celor plecati de aici. Pe aceleasi basoreliefuri mai intalnim 2 reprezentari a caror intelegere apartine doar initiatilor. ordin a carei paternitate si-au insusit-o maghiarii si popoarele germanice. corbul. toate elementele crestine? Din pacate. In credinta pelasgilor. alungand demonii.

Cercetătorii au . Dumitru Tudor este de părere că avem de-a face cu un cult inspirat de credinţele geto-dacilor şi influenţate de stăpânirea romană. Mai nou. provenite mai ales din Orient. societatea sclavagistă romană cunoştea o criză generală. funcţia de zeitate supremă solară aparţinând lumii trace. deopotrivă şi imaginaţia unor cercetători şi istorici. în zone considerate a fi sacre. Studiul Cavalerilor Danubieni a suscitat interesul. care i-au preocupat din totdeauna pe unii oameni. lucru pe care îl puteau face numai preoţii anumitor culte. fiind necesară pentru aceasta.H. ceremonii secrete şi diferite speculaţii de credinţă. Astfel. pe lângă celelalte elemente. Dunărea mijlocie. care spera ca cel puţin acolo în lumea umbrelor s-o ducă mai bine. Până în prezent. Ceahlău. Aceste religii. De la cultul Cavalerilor Danubieni au parvenit până în zilele noastre doar o serie de sculpturi enigmatice. în prealabil. erau răspândite în tot Imperiul roman de către o serie de preoţi bine pregătiţi din punct de vedere al cunoştinţelor esoterice. zeu unic al daco-romanilor (II d. Zeii existenţi ofereau adepţilor o fericire numai dincolo de mormânt. prin preoţii – reprezentanţii lor pe pământ – nu arătau clar ce va fi „dincolo”. Zeii păgâni existenţi. singurele documente ce le atestă existenţa. Bucegi. Franz Cumont. se ştie. Identificarea lor s-a făcut într-un mod original. La aceste întrebări fireşti şi omeneşti. Iozef Hampel. O zonă sacră era marcată. Denumirile vârfurilor date în antichitate nu se cunosc azi. care. În secolele II—III d. Teohari Antonescu îi identifică cu zeii Cabiri – protectori ai navigaţiei în lumea frigiană. capabile să impresioneze şi să capteze masele ignorante şi superstiţioase. Iozef Hampel îi asimila cu Dioscurii greci. ce se identifică mai târziu cu Sfântul militar Gheorghe. precum: Teohari Antonescu. Suhard şi Rodna. Franz Cumont îl considera un complex de credinţe legate de ritul unor zei barbari sau greco-romani. deveniseră divinităţi legate de fericirea clasei dominante.). Mihail Rostovtev.H. pe toată aria de răspândire a geto-dacilor. şi prin unitatea spirituală a lor. Panonia şi Marea Neagră. Mircea Dogaru şi alţii. dacă ne gândim. în frunte cu împăratul. Această’ unitate se demonstrează prin dispunerea centrelor de cult religios într-un sistem unitar. Mihail Rostovtev susţinea că avem de-a face cu o contopire a cultului lui Mithras cu al Cavalerului Trac. a fost creuzetul unor misterioase religii păgâne ce au dăinuit până la apariţia şi instaurarea creştinismului. Printre acestea un loc aparte îl ocupă cea a Cavalerilor danubieni. Em. numai puţine religii păgâne puteau răspunde. istoricii au identificat aproximativ 12 centre de cult religios. autorii citaţi mai sus au formulat diverse ipoteze privitoare la acest cult. o divinitate pastoral-agricolă a triburilor trace. Dumitru Tudor. Civilizaţia dezvoltată a geto-dacilor se poate demonstra. o iniţierea pe cale religioasă-mistică. şi ei protectori ai corăbierilor. deţinători de secrete şi neîntrecuţi în organizarea de ceremonii publice. preocupare ce-1 frământa pe omul sărman. Mircea Dogaru îi atribuie Cavalerului Trac. Analizând documentele rămase. Lăcaşurile de închinăciune erau dispuse pe vârfuri de munte. prin magie. aproape toate situate în Munţii Carpaţi şi unul singur în Munţii Babadagului: Şurianului (complexul Sarmizegetusa). unde se practicau misterele cultului respectiv. Oamenii începuseră să nu mai creadă orbeşte în zeii oficiali greco-romani. religie puţin cunoscută şi despre care ne-au rămas puţine date.5 Cultul Cavalerilor Danubieni [ II ] Spaţiul etno-genetic românesc. manifestată mai ales printr-o adâncire a stării de mizerie şi de ignoranţă la care se adăugau o demoralizare tot mai mare şi o creştere a superstiţiilor. în timp. cuprins între Munţii Carpaţi şi Munţii Balcani. Grigoraş. de trei vârfuri de munţi.

în timpul practicării ascezei. împăratul roman Severus Alexander (222-235) a dispus să fie aşezate în Capela palatului său statuetele de cult ale tuturor divinităţilor venerate de supuşii săi. zeităţile nord-tracice fiind lăsate să fie adorate mai departe sau chiar. Introducerea creştinismului se face în două faze: într-o primă fază. elemente tot de cult religios păgân. În apropierea Râşnovului s-a descoperit cetatea Cumidava şi tot aici există un număr mare de cetăţi dispuse în sistem concentric. O situaţie asemănătoare s-a petrecut şi cu spaţiul geto-dac cucerit treptat de legiunile romane în secolul III î. astrologia şi misterele cultului. Zeii popoarelor supuse de romani s-au putut răspândi fără nici o piedică în tot imperiul şi. creştinismul a fost recunoscut ca biserică legal constituită. la peştera megalitică din Muntele Lespezi. Multe dintre aceste credinţe prezentau asemănări de dogmă. instaurarea credinţei s-a făcut prin iubire şi autosacrificiu din iubire.H. Centrul religios din Munţii Bucegi este delimitat de: Muntele Omul cu vârful cu acelaşi nume. Ca şi în alte situaţii similare. de rituri şi de ceremonii izbitoare. în Bucegi. Sfinxul şi mai multe Altare.-II d. pentru a nu trezi animozităţi din partea credincioşilor. Templele geto-dace erau situate în zone populate şi la intersecţii de drumuri importante. există circa 18 denumiri de „OM” şi 30 de „TÂMPA”. Centrele mai aveau în zona lor megaliţi (Babe. ortodoxia – ramura răsăriteană a creştinismului – i-a rămas tributară până în zilele noastre. Punct de intersecţie Râşnov. unde erau înmormântaţi numai eroii şi conducătorii cultului Un astfel de cimitir este identificat de N. Stăpânirea romană s-a arătat tolerantă faţă de multitudinea de credinţe greco-romane ce erau răspândite în imperiu. Muntele Pântecele cu vârful Goga. Sfincşi şi Altare) necesare practicării cultului. După impunerea creştinismului. Densuşianu. menţionate în Vechiul Testament. Pentru ei. denumire care provine de la Kogaionon. un altul în zona Schitul Peştera Decebal. se va produce şi cu acesta un fenomen asemănător. In perimetrele lor se găsesc cimitire sacre. acest cuvânt sacru este o limită care. ele au fost adoptate în panteonul roman. În urma edictului din Milano (anul 313). Din câte se cunoaşte. încât se ajunsese la un adevărat haos. unde preoţii cultului practicau astronomia. centrul de cult religios din Bucegi.H. Se ştie că în filosofia indiană. de pildă. căpătând nemurirea. în imperiu erau adorate foarte multe divinităţi. le asigură energia spirituală necesară de a trece în spiritul universal şi de a se contopi cu Brahma. mulţi zei au fost admişi şi instalaţi chiar pe altarul cezarilor în pnma jumătate a secolului al III-lea. fapt care a facilitat fenomenul de sincretism pe care l-am amintit mai sus. am denumi-o patriarhală. Jupiter-Zbelsurdos). romanii au dat dovadă de toleranţă în privinţa credinţelor locale. Există opinia că fiecare centru de cult religios îşi avea un Munte al înţelepţilor. încât. . fapt greu de crezut. într-o a doua fază au început să se facă simţite o serie de elemente combatante existente în vechea tradiţie evreiască. a căzut sub ocupaţia romană în anul 106 d.H. la fel ca şi la Sarmizegetusa. Astfel. tot aici se păstra statuia zeului. printre care se găseau chipurile lui Iehova şi Hristos. Să urmărim mersul evenimentelor. se află la intersecţia drumurilor Mizil-Tabla Buţii-Braşov-Sibiu cu Târgovişte-Muntele Dichiu-Vama Strunga-Braşov-Sarmizegetusa. Acesta consta în asocierea sau contopirea unor zei şi zeiţe ce aveau un bagaj teologic apropiat (ex. „scutul. In centrul de cult religios din Bucegi se mai găsesc Babele. Ultimul bastion al rezistenţei tracilor de nord (geto-dacii) conduşi de Decebal. silaba „OM” este o exclamaţie sfântă pe care brahmanii o foloseau la invocări. cu excepţia creştinismului. o dată atinsă. amintim vechea tradiţie evreiască a lui „Dumnezeu Savaot” ca „Dumnezeul oştirilor”. Muntele Zamora şi vârful Tâmpa În această zonă sacră a centrului din Bucegi se găsesc: schitul Peştera Decebal. prin sincretism. pentru a nu provoca adversitatea populaţiei ocupate.fost izbiţi de frecvenţa denumirilor „OM” şi „TÂMPA”.

23). Sunt cunoscute cele declanşate în anul 298 de Veturius. crucificaţi sau arşi de vii în spectacole nocturne. astăzi Kremides în Grecia. sud-estul Moldovei cu Bugeacul. este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte” (Luca. ruptura dintre cele două biserici creştine. care a propovăduit la sud de Dunăre. originari din Palestina. oştean. ofensiv şi combatant. tortura etc. Romanii controlau afară de Transilvania.) între practicanţii creştinismului tradiţional ortodox. litoralul Mării Negre. existând în acest sens mai multe ipoteze. când biserica creştină a fost proclamată în Imperiul roman ca biserică unică de stat. Dobrogea şi Ilyricum. şi să-şi cumpere” (Luca. decapitarea. Iam menţiona pe: Sfântul Gheorghe. După alte ipoteze. Ca şi la Roma. Asia Mică şi Peninsula Italică. Populaţia de la sate a fost mai puţin receptivă la noua religie. rămânând păgână. condus de papa de la Roma. 10. 11. Răspândirea creştinismului în Dacia s-a făcut în mod diferit. după unii autori creştinismul s-ar fi transmis în spaţiul geto-dacic prin misionarism încă din secolul I d. După Edictul de la Thesalonic (28 februarie 380).ajutorul şi sabia lui Israel”. prefect al Praetoriului şi între 303-311 când sunt menţionate edictele date de împăraţii Diocleţian (248-305) şi Galerius (304-311). . Nu vrem să facem proces de intenţie nimănui şi nici să ne avântăm într-o polemică sterilă. mai ales. Elemente combatante sunt identificate şi în Cartea Sfântă: alungarea zarafilor cu biciul din Templu. Până în secolul VIII au existat o serie de martiri ce au fost canonizaţi în această categorie. iezuitismul. Am amintit toate aceste influenţe spre a evidenţia caracteristicile celor două biserici. 36). care au produs schimbări în sânul bisericii catolice. n. „Cine nu are sabie să-şi vândă haina . răspândindu-se în mod conspirativ în rândurile populaţiei din oraşe şi printre soldaţi în castrele militare. dar. dar trebuie să remarcăm diferenţa de mentalităţi după prăbuşirea Imperiului de Apus (476 e. a fost oficializat vechiul militantism creştin în numele lui Dumnezeu Savaot. în frunte cu Odin. prin care militantismul a fost transferat prin Noul Testament în domeniul sufletesc şi spiritual.H. aflat sub tutela împăratului de la Constantinopol. datorită apostolului Andrei. fiind pecetluită de Marea Schismă din 1054. o serie de măsuri ale Bisericii catolice – şi nu ortodoxe – dintre care amintim înfiinţarea Ordinului Templierilor. Cum armata constituia un mediu prielnic de răspândire a noii credinţe. A avut loc pe cuprinsul stăpânirii romane. Arhanghelii Mihail şi Gavril. Prezenţa lor în Dacia ocupată de romani va conduce la apariţia unor credinţe ce vor purta amprenta acestor culte insolite. respectiv în Dobrogea şi a apostolului Pavel care se presupune că a întemeiat prima colonie creştină europeană la Philippi în Macedonia. cruciadele şi genocidul cu practicarea unor metode de luarea vieţii barbare (arderea pe rug. garotta spaniolă. Oltenia şi Câmpia Română.„Cine nu este cu Mine. o serie de declaraţii ale lui Iisus din care transpare esenţa combatantă a „Dumnezeului oştirilor”: „Nu am venit să aduc pace… ci sabie” {Matei. Astfel. 22. 34-35). în Evul Mediu. creştinismul a fost adus treptat în decursul secolelor I—III datorită soldaţilor romani şi a colonilor.) ca să nu mai vorbim de procesele de vrăjitorie. şi creştinismul catolic. cei convertiţi la creştinism cunosc persecuţii. îngemănarea vechilor zeităţi militare păgâne cu o serie de martiri creştini proveniţi din rândul militarilor. Dumitru. sunt doar o mică parte dintre preceptele biblice care vor justifica mai târziu. războinici sângeroşi. Theodor. de unde provine şi cuvântul actual de paganus = locuitor de altă dată al aşezărilor rurale. fiind daţi fiarelor în circuri. spre a desemna trăsăturile religiei de la Carpaţi. teritoriile din sudul Banatului. Este evidentă influenţa zeilor nordici. Procopie. în rândul militarilor creştinaţi se produc primele persecuţii. vânătoarea de oameni cu câini dresaţi. şef de stat şi prelat care transpune crucea în mânerul săbiei.

fiind menţionaţi şi primii martiri din rândul militarilor. când apare deseori dublat simetric. Lupu. care era proclamat zeu de stat. va purta denumirea de cultul Cavalerilor Danubieni (dunăreni) întrucât aria lor de adoraţie cuprindea. având însemnele stindardului dac. al Călăreţului Traco-Mitriac etc. în trecut. Marian. În secolele III-IV s-a generalizat cultul unui zeu suprem. . al Dioscurilor.H. Este vorba. zona provinciilor romane de la Dunărea mijlocie şi inferioară: Dacia. într-o serie de oraşe precum Silistra. reprezentând binele care învinge răul. aşa cum o dovedesc descoperirile arheologice. Cea mai mare parte a populaţiei de pe teritoriul Daciei era păgână şi se închina zeităţilor romane locale sau aduse din Orient. Durostorum. Populaţia fiind alcătuită în marea ei majoritate din agricultori. elementele cosmosului şi balaurul ce simboliza forţele răului. Tomis şi Axiopolis sunt persecutaţi primii ostaşi pentru credinţa lor. Cultul „Cavalerului Trac” denumit greşit. Paanonia şi Dalmaţia. II—III. pe primul loc între zeii adoraţi se situa zeul oficial „Deus Sol Invictus”. I î. Era un zeu suprem al agriculturii şial păstorilor războinici. cultul său atingând apogeul în sec.În Dacia sud-dunăreană. reprezentat călare. Moesia.H. Sfinţii Pasicrat şi Valentin şi Dasius ce a stat la originea legendei Sfântului Gheorghe. prin sincretism a adoptato serie de trăsături aparţinând unor zeităţi greco-orientale şi traco-frigiane. ca fiind al Cabirilor. la origine traco-dac.Acest zeu a apărut singur în perioada sec. – III d. care. din punct de vedere geografic. precum: Emilian. Este vorba de un zeu luptător. Nicandru. şi s-a numit „Cavalerul Trac”. Iuliu Veteranul. Isihie.

Din cele de mai sus rezultă. metal care. Iniţial cultula aparţinut traco-romanilor colonizaţi. împreună cu alte zeităţi care sugerează subordonarea panteonului greco-roman şi oriental faţă de acest Dumnezeu trac. Basoreliefurile aparţin secolelor I î. unele pe stele de piatră de 10-50 cm înălţime. constituind probabil şi o formă de opunere faţă de puterea de la Roma şi tot ce venea de acolo. a lui Zamolxis cu Gebelezis. în secolul I î. având latura superioară în arc de boltă sau simplu arc. scrierea numelelor zeilor adoraţi. În comparaţie cu alte monumente de cult antice. sud-estul Macedoniei şi.H. ori victoria zeului solar împotriva Infernului şi a Morţii.H. la graniţa Bulgariei cu Grecia. asupra armatei romane pedestre! La aceste reprezentări se poate asocia şi uriaşul călăreţ de la Madara. fie lupta zeilor solari contra celor htonieni. în lumea tracilor elenizaţi de la sud de munţii Balcani. simbol şi idol al tracilor balcanici. figurat pe stâncă. De la această religie misterioasă ne-au parvenit puţine informaţii şi mărturii materiale. care redă lupta cu animalul fabulos. în zbor peste câmpii. în secolele II—III.. în primul rând. texte devenite. şi zeul militarilor recrutaţi din cadrul populaţiei locale. că era cu totul interzis adepţilor de a se vorbi despre ceremonialul religios.deci. Nu s-a păstrat nici un fel de menţiune literară în privinţa cultului şi nici un fel de inscripţie care să-i menţioneze numele. ar fi metalul infernului şi magiei. schiţând semne de binecuvântare ori ţin pathera ori rythonul şi au animale paşnice la picioarele calului. ce arborau stindardul cap-de-lup al zeului Zamolxis. cu atât mai mult. – III d. conform credinţei anticilor. călărind în galop sau la trap pe drumul de întoarcere. simbolizează. După unele ipoteze emise de o serie de istorici. era vorba de o religie tainică. de un cult local format iniţial din credinţele unui singur popor ce popula valea Dunării. Moesiile şi Dacia. Cavalerul e înfăţişat în chip de războinic. şi sunt de mici dimensiuni. Cultul a cunoscut treptat o extindere tot mai mare cuprinzând provincia Tracia. Altele reprezintă prelucrări din creştinism sau din fondul comun oriental. Dar se poate tot atât de bine să fie simbolizată victoria eroului traco-dac. mai rar. de teracotă (4) şi pietre gravate (13). era un simbol al imortalităţii! Poate călăreţul să-1 fi reprezentat pe însuşi Burebista. ceremoniile şi ritualurile – venerarea sa efectuându-se în cel mai mare secret. Ştim doar că cultul Cavalerilor Danubieni a apărut. prin deterioare. devenind. acest zeu simboliza călăreţii getului Burebista şi ai marelui preot Deceneu. complet deosebită de celelalte existente. Cunoaşterea acestui cult se rezumă în prezent la studierea şi interpretarea a circa 226 de reprezentări ale zeilor întruchipaţi pe tăbliţele de piatră (114). nefiind îngăduită adepţilor rostirea în public sau.H. în şapte cazuri se întâlnesc pe reliefurile dedicate acestor zei scurte inscripţii prezentate sub forma unor criptograme executate cu caractere greceşti. Imaginea. simbol al libertăţii şi vitejiei războinicilor. Nu se cunoaşte care era denumirea oficială a acestui zeu local si nici în ce consta cultul său. reprezentînd probabil un simbol al rezistenţei faţă de zeităţile cuceritorilor pe care aceştia le impuneau celor învinşi. de metal (95). aflaţi sub dominaţia romanilor. călare. după reprezentările de pe ele: . În al doilea rând. Monumentele Cavalerilor Dabunieni se împart în trei clase. complet indescifrabile. în timp. despre modul lui de desfăşurare şi mai ales despre învăţăturile date de preoţi adepţilor. Cultul Cavalerilor Dunăreni s-a practicat de-a lungul unei perioade de timp efemere ce a cuprins secolele II-IV. pe care îl străpunge cu suliţa. circa 88 care sunt turnate în plumb. mai pot fi menţionate un mare număr de basoreliefuri cu figuraţie. Calul. înfăţişând un călăreţ cu mantie în două ipostaze: fie cu alură paşnică. animal solar.

Mai sunt figurate diverse obiecte sacre: masa cu peştele. precum şi banchetul ce se acordă în final în cinstea celor iniţiaţi. Acestui cult îi sunt asociate şi chipurile altor zei provenindin panteonul roman. Faţă de cele arătate mai sus. Ele sunt. Pe măsură ce cultul s-a învechit. după cucerirea Daciei de către romani se poate trage concluzia că această religie s-a format la nordul Dunării. . Cu un singur cavaler şi o Mare Zeiţă. săbii etc. pe zone orizontale. blana berbecului. nordul Bulgariei şi nordul Serbiei). corbul şi vuiturui. între Dunăre şi Sava. Apar şi divinităţile solare asociate religiei: Soarele. opaiţe. pâini. au apărut în Dacia (14 din 25 de exemplare). şarpele. care au cea mai mare vechime reprezintă o Mare Zeiţă ce primeşte un Zeu cavaler. Mitul are la bază o temă comună mai multor religii antice şi anume lupta eternă dintre bine şi rău. reprezentările cu doi Cavaleri. Luna. leul. care calcă cu copitele calului un duşman învins. ar rezulta că Panonia ar fi fost leagănul cultului Cavalerilor Dabunieni. Aceasta formează scena centrală a cultului. transformaţi în însoţitori ai Cavalerilor Danubieni şi dispuşi în urma cailor lor. Sunt reprezentate. urmată de Moesia şi Dacia.A. scene de sacrificiu aparţinând cultului. care trec peste corpurile duşmanilor. s-au descoperit 52 de exemplare de reprezentări. posterioare celor din Dacia. În jurul scenei. Până în prezent. provenind din secolul al II-lea. Analizând aspectul cronologic şi sculptural al monumentelor descoperite. se poate trage o concluzie cu totul opusă. La ea au aderat şi colonişti aduşi de împăratul Traian. După numărul de exemplare. După aceea. Este cunoscut faptul că geto-dacii aveau o religie politeistă şi că nu ciopleau chipul zeilor lor. In teritoriile locuite de geto-daci a dăinuit un mit ce poate fi reconstituit după scena centrală ce apare în unele tăbliţe. în jurul Marii Zeiţe apar doi Cavaleri identici. candelabre. 67 – în Ungaria şi Iugoslavia. deci. iar cele cu doi Cavaleri sunt toate din secolul al III-lea (B-C). cocoşul peştele. 56 s-au aflat în cele două Moesii (Dobrogea. de unde s-a răspândit în provinciile vecine populate cu geto-daci. Luceferii etc. C. După lupta eroică cu duşmanul. Tăbliţele Cavalerilor Danubieni. Cu scena banchetului sacru oferit celor trei zei. de asemenea. el a împrumutat o serie de elemente aparţinând altor religii mai vechi dotate cu mistere. iar restul de 41 au o provenienţă necunoscută. O dată cu stăpânirea romană în Dacia acest cult a fost reprezentat în formă plastică în piatră şi metal de către meşterii colonişti. adică acelea care aparţin categoriei B. fructe. pe teritoriul Daciei. taurul. sunt diferite simboluri de cult: berbecul. Istoricii care au studiat acest cult sunt de părere că această religie trebuie legată de credinţele geto-dacilor ce trăiau pe ambele maluri ale Dunării. în special din cultul lui Mithras. B. Cele mai vechi reprezentări aparţin categoriei cu un singur Cavaler. cele mai vechi şi mai numeroase monumente din grupa celor cu un singur Cavaler. Reprezentările descoperite în Panonia provin toate din secolul al III-lea şi au fost turnate în metal cu ajutorul aceloraşi tipare. luându-se ca model reprezentările mai vechi ale Cavalerului Trac. Cu o Mare Zeiţă asociată cu doi Cavaleri. Astfel. în decursul primei jumătăţi a secolului al II-lea. Întrucât primele reprezentări ale Cavalerilor Danubieni îşi fac apariţia în veacul al II-lea. în Moesia au fost descoperite numai 8 exemplare dintre cele mai vechi (grupa A). tot aici au fost executate fără a fi turnate în serie. se poate afirma că acest cult a apărut în provincia Dacia. Cavalerii simbolizează elementul binelui care calcă sub copitele cailor lor duşmanul. adică elementul nefast al răului.

unul dintre Cavaleri purta uniforma şi armura militară romană. aerul. cocoş. şarpe sau delfin. examinarea cu atenţie a diferitelor scene imortalizate în piatră sau metal ne permite să intuim şi să reconstituim principiile care stăteau la baza acestui cult. leu. Se poate trage concluzia că. şi apa. Unele elemente stranii şi aparent fără nici o legătură dovedesc că această religie avea legături cu unele practici magice şi oculte. Cavalerii. În scenele de luptă reprezenate. aeru. care a consacrat acestei religii un spaţiu amplu. adus de soldaţii ce luptaseră în Asia Mică – se regăsesc o serie de simboluri dispuse pe fâşiile de sus ale reliefurilor. simbolizate prin cununile de vegetaţie pe care figurile respective le poartă pe capetele lor. având într-o mână stindardul draco. şi alcătuind cifra magică a treimii. dacii aveau această emblemă naţională şi religioasă. Zeul Mithras a mai furnizat şi alte alegorii religioase. de cele patru vînturi (bune sau rele). Dumitru Tudor. precum Marte şi Nemesis. de cele patru anotimpuri etc. În timp. Astfel. element utilizat şi în scena banchetului sacru. simbol pe care îl vom întâlni şi la francmasoni cu prilejul anumitor ritualuri. care prin sincretism a împrumutat o serie de atribuţii ale zeilor altor culte din antichitate: Diana. cumpătarea. Marea Zeiţă danubiană ocupă acum centrul tabloului. Marea Zeiţă asociată în toate scenele Cavalerilor Danudieni a fost din câte se pare o veche divinitate geto-dacică. Simbolul acestei Zeiţe îl constituia peştele care i se oferea pe masă. focul. alături de arme. fără îndoială. aşezate în opoziţie unele faţă de altele. Cavalerii. mitul a fost îmbogăţit. aflaţi în permanenţă în preajma Zeiţei. constituit dintr-un corp de şarpe înfipt în vârful unei lance. subterană şi celestă. secretul şi răzbunarea împotriva tuturor acelora care călcau legile dreptăţii. venerate cele patru elemente din natură (pământul. doi luceferi în formă de stele cu şapte raze. şi unii zei cu caracter militar. existau şi elemente ale unor adoraţii naturaliste legate de elementele naturii: pământul. tras de patru cai conduşi de Soare. carul solar. lucru consemnat şi pe Columna Iui Traian din Roma. iar Nemesis simboliza ordinea. . Cybela şi Epona. poartă şi un stindard denumit draco. vulturul şi corbul. simbol care îl întâlnim şi în religia creştină. asociaţi Marii Zeiţe. Ei erau înarmaţi cu o lance şi o secure dublă. reprezentate sub formă de busturi masculine ce suflă în trompete. focul şi apa) luate tot din credinţele despre Zeul Mithra şi redate pe tăbliţele Cavalerilor Danubieni. fiind introduşi doi zei. recomandând păstrarea secretului. De la cultul lui Mithras – răspândit în lumea romană. Cele trei divinităţi – doi Cavaleri şi o mare Zeiţă – constituiau. pe care este expus un peşte. el menţionează că scenele legate de credinţele uraniene şi astrele sunt totdeauna aşezate deasupra scenei principale. în religia Cavalerilor Danubieni. leu şi vas. Este cunoscut faptul că încă de pe vremea lui Decebal. Sunt. precum: Soarele. de asemenea. în grupul: şarpe. ce poartă un glob. cele patru anotimpuri. a reuşit să descifreze o serie de simboluri. cum ar fi imaginea celor patru vânturi. Chiar dacă nu ne-au parvenit scrieri privitoare la misterele Cavalerilor Danubieni. cerească (solară) şi cea infernală (htonică). Cavalerii erau ajutaţi de către un câine. o triadă căreia i se atribuiau puteri supranaturale în cele trei lumi: pământeană. Se ştie că Marte era Zeul războiului. care redă mitul „terestru” al cultului. ofereau o imagine războinică. Cînd această credinţă a început să fie însuşită şi de soldaţii ce alcătuiau armata romană de ocupaţie din Dacia (secolul al III-lea). Luna.se întorc acasă victorioşi şi sunt primiţi de o Mare Zeiţă. Nemesis. având în faţă o masă. Ea a dobândit proprietăţi şi puteri religioase vizând cele trei lumi: pământeană. cu timpul. la picioarele lor aflîndu-se duşmanul doborît. iar cele care se referă la lumea infernală apar de regulă dedesubt. Tovarăşi de luptă s-au adăugat. Zeiţa apărea cu degetul dus la buze.

Ce s-a putut deduce din descifrarea reprezentărilor şi a numeroaselor tăbliţe este că avem de-a face cu un cult dualist (lupta dintre bine şi rău). indiferent de materialele din care erau confecţionate – metal. carnea lui consumându-se la agapele ce nu aveau caracter mistic. Vom vedea că şi catharii excludeau de !a consum carnea. preoţii îi spuneau neofitului că prin consumarea peştelui sunt alungaţi din corpul său demonii. unde şi cum erau instruiţi şi formaţi aceştia. După scurgerea unei perioade de iniţiere în tainele cultului. simbol întâlnit deopotrivă şi în creştinismul care tocmai se constituia. bronz. Aşa cum am mai spus. Acest prânz îl întâlnim la aproape toate marile mistere ale antichităţii. lapte. Neofitul. Şi vechii esenieni aveau în ritualurile lor agapa finală. Nu există monumente religioase din secolele II-IV care să ne fi transmis un mai mare număr de simboluri şi obiecte de cult decât reprezentările Cavalerilor Danubieni. Masca. Întreţinerea preoţilor şi cheltuielile legate de efectuarea diverselor ceremonii şi conservarea localului templului se făceau din contribuţiile celor iniţiaţi. cum ar fi cele egiptene ale lui Isis şi Osiris. candidatul era admis la un banchet sacru pe care şi Marea Zeiţă îl oferise cândva celor doi Cavaleri Danubieni. Deşi divinitatea principală a cultului era o Zeiţă. fiind privit ca un aliment sfânt si pur. după modele ce circulau de la un atelier la altul. peşte. Nu au fost descoperite sanctuare destinate celebrării lor. miere şi fructe. al lui Mithras şi altele. timp în care neofitul era supus la diverse probe ce aminteau misterele antice. Agapa mistică avea loc într-o încăpere specială. . Băile rituale se practicau de către neofiţi cu prilejul primirii lor la misterele cultului. Neofitul era proclamat mist (mystes). în urma învingerii de către ei a forţelor răului. dar din sculpturile ce au ajuns până la noi. Dintre simbolurile aparţinând cultului Cavalerilor Danubieni ne reţin atenţia peştele. cel mai dezvoltat dintre toate religiile practicate la vremea respectivă pe Teritoriul Daciei. Faza de dezvoltare a cultului Cavalerilor Danubieni. era închinat Marii Zeiţe şi se consuma cu prilejul banchetelor sacre de către cei iniţiaţi.Cultul Cavalerilor Danubieni a fost. Ea este întâlnită la francmasoni sub denumirea de punct geometric. avea corpul gol pe care şi-1 acoperea cu blana animalului. pot fi identificate desfăşurarea unor scene religioase şi faptul că au existat probabil sanctuare. turnate în plumb. adică iniţiat în misterele zeilor danubieni şi invitat să ia parte ori de câte ori aveau loc festivităţi secrete ale cultului şi să înveţe pe dinafară dogmele şi simbolurile ce i se dezvăluiau de către preoţi. în forma capului de berbec. Peştele. şi i se atribuiau puteri magice pentru a lupta cu succes împotriva răului.B – ne este redată de foarte multe tăbliţe de dimensiuni mici. se purta cu prilejul acordării unui grad de iniţiere. se pare că participarea femeilor la ceremonii nu era admisă. Urmează apoi un fenomen cu totul singular în istoria religiilor: transformarea unei religii în alta printr-un fenomen de sincretism. berbecul şi băile rituale criobolion şi taurobolion. iar preoţii practicau credinţe oculte şi magice. fapt care denotă că erau purtate atârnate la gât de către credincioşii. izolate de priviri indiscrete. din punct de vedere al conţinutului şi al bogăţiei în simboluri şi obiecte de cult. în mijloc fiind dispusă o masă rotundă pe care se afla pâine. şi astfel se unea pe cale mistică cu cei trei zei. când aceştia sunt reprezentaţi cu doi călăreţi . Nu dispunem de nici un fel de informaţii despre preoţii ce oficiau cultul. carnea fiind exclusă. erau lucrate în serie de către mici meşteşugari locali. ne-au parvenit puţine informaţii despre cultul Cavalerilor Danubieni. şi nici de date privitoare la dogmele de bază ale cultului. teracotă sau piatră -. plumb. Reprezentările. care le atribuiau puteri magice. sub forma de cotizaţii şi donaţii. Berbecul era sacrificat pe altar celor trei divinităţi adorate. când se prezenta la iniţiere. desigur în locuri subterane unde nu aveau acces oamenii de rând.

care au distrus marile centre civile şi militare de pe malul drept al Dunării şi Tisei. Zeul Cavalerilor Danubieni. cu Sfântul Gheorghe. Iohyras (plin de forţă). o dată cu ofensiva creştinismului asupra religiilor păgâne. datorită martiriului suferit avea să intre în rândul sfinţilor. daco-romani. devine Katahtonis (stăpânul celor morţi) şi totodată şi al celor vii. În anul 271 Imperiul roman pierde Dacia. Dacă în forma iniţială cultul Cavalerilor Danubieni a fost un cult modest. se iveşte Sfântul Gheorghe provenit din Cavalerul Danubian. călcat de copitele calului. Gebelezis. datorită cuceririi şi a colonizării romane. Cavalerul Danubian sau Trac se dedublează în Sfântul Gheorghe. El a urmat pilda lui Iisus şi s-a sacrificat pentru eliberarea prin credinţă a celor mulţi. deveniţi. Aeternus (veşnic). reprezentat de zeul solar – poate Zamolxis – luptă şi—1 învinge pe zeul morţii şi al infernului. leagănul în care a apărut şi s-a dezvoltat acest cult. Dispariţia lui treptată a fost o consecinţă directă a crizei care a cuprins Imperiul Roman în perioada anarhiei militare (235-285). semănând cu un şarpe. Transformarea Cavalerului Danubian are loc în perioada avansului dinspre sud spre nord a creştinismlui şi a transformării Republicii Romane în Monarhie de drept Divin şi a .Cultul Cavalerilor Danubieni s-a stins treptat sub forma sa iniţială. confundându-se o dată cu răspândirea creştinsmului în Dacia. unde cultul cunoscuse o mare dezvoltare. probabil Burebista. apăruţi în istorie la sfârşitul a patru secole de prefacere. Viitorul Sfânt – Sfântul Gheorghe întruchipare a zeului trac -ucigând balaurul. luând chipul unui erou pământean geto-dac. Sanctus (sfânt). Prin creştinarea treptată a geto-dacilor. coborând din negura timpurilor. în veacul al VIII-lea. îmbogăţindu-se din punct de vedere religios şi facându-şi adepţi din rândul militarilor şi orăşenilor. stăpânul Infernului. în timp a cunoscut o mare extindere. Au urmat invaziile barbare începând cu secolul al II-lea. militar. care. în care binele. exprimând credinţa ţăranilor getodaci din valea Dunării inferioare. întruchipat de un animal fabulos. Studiind cultul Cavalerilor Danubieni rezultă că avem de-a face cu o credinţă în care este vorba de lupta dintre bine şi rău. devine Invinctus (invincibil).

poate dacul romanizat şi veteranul roman împământenit) şi între ei. Zeiţa sau Spiritul Pământului) nu a făcut decât săşi demoleze singur barierele. războinic. au dispărut. transformându-se într-un fel de talismane. care însoţeau celebrarea de către iniţiaţi a cultului secret. devenind Dominus deus -Dumnezeu el însuşi. în Panonia. cu rolul de protecţie personală. poate Spiritul Pământului Fertil al Daciei).împăratului în Deus. sub influenţa culturii persane. În ultima fază a cultului Cavalerului Danubian (sec. Femeia (simbolizată de Zeiţa Mamă. a doi cavaleri (probabil Tatăl şi Fiul. Dominus. aceea de. Dalmaţia şi Moesia. în Dacia nord-dunăreană. parte fiind asimilate de creştinii ortodocşi. Mărturiile cultului Cavalerului Danubian încep să se împuţineze către sfârşitul secolului II. – Zeului trinitate creştin. vechiul zeu pământean. absorbind şi integrând toate cultele şi zeităţile locale. păstrându-şi natura uman-eroică şi celelalte calităţi de biruitor şi apărător”. poate Mama Cavalerului Fiu. Mircea Dogaru menţiona: „…Cultul Cavalerului Trac prin tentativa de adaptare şi contracarare (doi cavaleri plus. Reacţia a avut loc în zona spaţiului tracodaco-roman. merge pe drumul bătătorit de preoţii păgâni ai diverselor culte ale Romei. Fiul şi Sfântul Duh). cultul Cavalerilor Danubieni dispare la sfârşitul secolului al IV-lea. transferându-şi prima dintre calităţi. . contopindu-se firesc în creştinism. Simbolurile misterelor. încercând să le confere o explicaţie-creştină. III) şi în perioada dezvoltării creştinismului au loc transformări ce ne conduc la ipoteze interesante: noua credinţă în Dumnezeu Trinitate (Tatăl. cultul fiind absorbit de creştinism a cărui biserică oficială. Răspândit în Dacia. organizată de acuma la scara întregului Imperiu.

ca îmbrăcăminte. în prezenţa unui personaj femininsimbol. Sursele îl indică drept personaj real. Dasius ar fi identic cu Taseto. În secolul VI. îşi sărbătoreşte ziua la 23 aprilie. prin dobândirea vieţii veşnice după moarte. El se revoltă împotriva împăratului Domiţian (51 -96) pe care nu-1 recunoaşte ca Dominus et Deus. Danubian. ca şi a altor cercetători – Mircea Dogaru – este aceea că acest Cavaler Danubian sau Trac. Sfântul Gheorghe. patron al călăreţilor. El aparţine.Descoperită cu prilejul săpăturilor la sanctuarul lui Liber Pater de la Partoş împreună cu mai multe piese având acelaşi caracter. a rezultat un personaj cu aură legendară – Sfântul Gheorghe – nume simbolizând agricultorul (influenţă daco-romană). ca şi Dasius. Dasius refuză ordinele superiorilor de a-i maltrata pe creştini. ca şi Sfântul Gheorghe care. apoi cu Dasius-Gheorghe. vindecă oameni. care loveşte cu suliţa dragonul pe care îl calcă în picioarele calului său. prin asimilare cu Iisus. I î.H. desprins de spaţiul daco-roman şi universalizat este asimilat de Biserica creştină drept originar după mamă din Palestina. Sanctuarul suprapune incinta de pământ a oraşului roman Apulum I. -I d. zeitate supremă solară a lumii geto-dace. III-IV). Dasius este. mucenic şi sfânt. de sfânt. ca şi Cavalerul Danubian. neparticipând la sărbătorirea Saturnaliilor. Biserica îi va aduce capul la Catedrala din Ancona şi va fi sanctificat. devenind. mai întâi. Are aură creştină. Dispariţia Cavalerilor Danubieni şi metamorfozarea lor Sfântul Gheorghe coincide cu formarea poporului român (vlahîncepând cu veacul al VII-lea. deci. tipic. se păstrează doar COHISTIBISC). După uciderea balaurului. care avea în mâini suliţă şi la şold spadă. Opinia noastră. A fost soldat roman. După profesorul A. sub numele de Dasius. călăreţul daco-roman Dasius. botează în masă 25. nume dacic. prin sincretism. deşi păstrează toate atributele Cavalerului Danubian. Sfântul Gheorghe este un Cavaler Trac. pentru a fi apropiat de Iisus. semănând cu Cavalerul Danubian. Barnea. cu mantia fluturândă. dat fiind că este un soldat roman aparţinând garnizoanei stabilite la Silistra. Lipsă fragmente din centru şi stânga. trezeşte din morţi şi face o serie întreagă de minuni. ci. se ceartă cu Diocletian. reînviată de localnici în perioada de rezistenţă antiromană (sec. mediului autohton romanizat. decăzând din postura de Deus şi devinind un simplu muritor ce îndură toate umilinţele şi chinurile. Călăreţ viteaz. soldat creştin martirizat la Axiopolis (Cernavodă). Ca şi Sfântul Gheorghe. ziua uciderii sale. cu viaţa unui personaj real. De origine divină. . ca şi Sfântul Gheorghe. Dar el nu mai este daco-roman. recăpătându-şi biografia lui Dasius. fiind în final ucis. provine din Palestina. o dată cu instaurarea creştinismului.000 de oameni şi. ale cărui rămăşiţe pământeşti au fost duse ulterior la Durostorum (Silistra). Din asocierea Cavalerului Danubian. refuză participarea la ceremonii religioase păgâne. Războinic călare. parcurge importante trepte din cursus honorum. calitate şi fapte – în esenţă fiind ostaşul împăratului ceresc. În centru se distinge o divinitate feminină care ţine în mână dârlogii a doi cai dispuşi în stâga şi dreapta pe care se află Cavalerii Danubieni. Inscripţie realizată prin batere asupra unui tipar de lemn (lectura posibilă: Cohors I Sagitariorum Tibiscensium.H. Cavalerul Danubian transformându-se într-o primă fază în DumnezeuFiul.) a devenit zeu unic al daco-romanilor (circa secolul II) şi s-a transformat în perioada introducerii creştinismului (sec. Este un Heros prin biografia militară a mucenicului Dasius şi la figurat. Este mai întâi torturat şi apoi ucis şi aruncat în Dunăre. Ia aceasta contribuind probabil şi viaţa şi faptele eroului creştin Dasius. după mamă. Dumnezeul absolut al daco-romanilor din secolele II-IV. în final.

cu ocazia inundaţiilor din Ucraina. ceea ce ne-a făcut să nu avem nici un dubiu asupra autenticităţii acestui film. Imaginile există pe telefoanele mobile ale mai multor localnici. perfect conturaţi. În noaptea de 26 spre 27 iulie. strigă despre apariţia de pe cer. la un moment dat. spun vocile celor care au asistat la fenomen. iar legenda ochilor circulă în aceste zile de ambele părţi ale frontierei. spun vecinii noştri din Ucraina. în ziua documentării făcute la faţa locului. martori la urgia abătută peste Bucovina 6 Monitorul de Suceava: Filmul care a stat la baza acestui articol ne-a fost furnizat de un localnic din Regiunea Cernăuţi. .Doi ochi imenşi pe cer. un ucrainean din regiunea Cernăuţi a înregistrat pe camera video imaginea celor doi ochi. Vestea s-a răspândit imediat şi cei care nu au văzut cu ochii lor ceea ce s-a petrecut au căutat la cei mai norocoşi înregistrarea video. În înregistrare se aude vocea operatorului amator. de apariţia pe cer a unui cap de vulpe cu ochii imenşi. uite pe cer! Uite vulpea. Potopul care s-a abătut asupra Bucovinei a fost prevestit. „Priviţi ce dezastru este în faţa noastră! Priviţi cum creşte apa şi la ce se întâmplă cu pământurile noastre! Uite. priviţi la ochii ei! Şi grindina are ochii vulpii!”. care vorbeşte de ce dezastru fac apele revărsate şi.

În Ţara Moţilor sunt cunoscuţi ca Şolomonari sau Zgriminţieş Mitologia populară spune că şolomonarii au o anumită carte. in care se cuprinde toată ştiinta şi puterea lor. Localnicii mai spun că şi grindina care a căzut sâmbătă noaptea peste unele localităţi ucrainene a avut aceeaşi formă ciudată.org . cele mai multe legate de preoţii getodacilor Kapnobatai sau Ktistai. Traian Herseni crede că tagma solomonarilor ar proveni din ordinul monastic al dacilor – ktistai. p. oamenii puteau apela la un Meşter Pietrar. Cartea aceasta o invaţă şolomonarii in şcoala din cetatea Babariului. Wikipedia. p. roşcovani.În zona de frontieră a Ucrainei deja se spune acum că ochii vulpii au prevestit urgia. nr. Solomonarii sunt cei care controlează mişcarea balaurilor norilor. deşi nu au nevoie de nimic. ba chiar ar exista şi mărturii din Ardeal şi din Bucovina. pot aduce grindina şi vindecă boli. 2 Votes Solomonarul este magicianul (vrăjitorul) despre care se credea în mitologia românească. de ochi de vulpe. iar unde nu sunt primiţi bine. deoarece locuiau „în locuri solitare. cu mantii albe. că poate controla norii şi ploaia. iar ochiul mai luminos le-a dat speranţe oamenilor că vor depăşi această încercare. abat balaurul grindinii. o membrana care le acoperă capul şi trupul) şi crescut în peştera lor de la marginea pământului. Pentru acest cercetător. luat de un solomonar bătrân dintre copii însemnaţi la naştere (purtători de căiţă. Ştiinţa lor este transmisă de la maestru la un ucenic. în păduri sau aproape de lacurile montane” (Le dragon dace. ci numai din 7 unul” (Descântecele Românilor 1930 – conform Literatura populară. Există însă numeroase interpretări a provenienţei mitului. iar înregistrarea video ne-a fost pusă la dispoziţie şi nouă. 1985. că ochiul încruntat a arătat că vor urma momente cumplite. cu privirea la existenţa unor ultimi solomonari. rezultând un produs sincretic de mituri şi credinţe. in Ethnologică. Iaşi. îi compară cu Kadmos. 7 Solomonarii. 1979. şolomonarii sunt „preoţi initiaţi” (Ţara neuitatelor constelaţii. 1. 13-22) Eugen Agrigoroaiei. un solomonar revenit printre oameni. spune că solomonarul din traditia folclorică este rezultatul unui „proces de zeificare a sacerdotului”. şi nu fiecare iese şolomonar. Numele de „solomonar” şi-l capătă abia în evul mediu sub influenţa culturii iudeo-creştine datorită unei asemănări fonetice cu termenul local „salman”. 1981). fie cerşind prin sate fie călare pe balaurii grindinei singuri sau alături de moroi. solomonarii trăiesc departe de lume. pe Tărâmul Celălalt. având la brâu unelte magice. dar mai coboară prin sate pentru a cerşi. dar care le ştie magia. Legenda circulă cu repeziciune mai ales în comunele de dincolo de graniţă. Enigme antice romanesti. Tradiţia românească nu pune la îndoială existenţa lor. Cele mai multe relatări se referă la oameni înalţi. si definind casta lor ca fiind moştenire dacică. Pentru a se feri de mânia solomonarilor. peste care s-au adăugat şi numeroase influenţe creştine şi nu numai. 53). Bucureşti. Asemenea unor asceţi.

etc care duceau o viata de pustnici. in conceptia lui Mircea Eliade. care aveau loc între rasaritul si apusul soarelui. fiind preluate de crestinism înca din perioada migratiilor euroasiatice ale erei noastre si transsimbolizate magico-religios. Aici copiii alesi erau initiati stând pe o piatra de moara. Calatoreau printre nori pe spinarea balaurilor si posedau o serie de unelte magice: o toporisca de fier care putea sa intoarca gheata si un frau din scoarta de mesteacan fara de care balaurul nu ar fi putut fi stapanit. Reminiscentele acestor urcari pentru rugaciune pe munte. atunci cand pe cerul satului apareau nori. Daca cineva nu-i omenea cum se cuvine. Erau inzestrati. Care este legatura dintre solomonari si credintele dacice? Ei bine. au supravietuit la români pâna în epoca moderna. în frunte cu regele. de catre traditia populara. legata de un fir de ata de tavanul pesterii. Copiii sunt supusi la cele mai aspre chinuri si acte de curaj închipuite de vreo minte omeneasca. faceau anual. la solstitii si echinoxuri. din oameni. Asa ca trierea lor este extrem de riguroasa. fosti solomonari care traiau printre oameni. pentru a propovadui în spiritul doctrinei lui Zalmoxis. cât mai aproape de cer. în liniste si reculegere. pe Celalalt tarâm. cu parul roscat si cu mantii albe. Se spune despre ei ca traiau pe un alt taram. putand sa intoarca ploaia sau norii. de unde coborau. Piatra se învârtea vertiginos la lumina unui opait. procesiuni în masa pe culmile domoale ale muntilor. Scoala de solomonie este instalata într-o vagauna sau pestera inaccesibila oamenilor de rând. Marii pontifi si capeteniile militare. La gat purtau o toaca. când la 7. SOLOMONARII.e. multi oameni se speriau ca a venit solomonarul si trebuie sa se fereasca de puterea lui. Ei se bazeaza foarte mult pe marturiile istoricilor Strabon si Iordanes. din când în când. Nu pana demult. dupa Traian Herseni. capnobantilor. unde un rol esential il avea extazul provocat in urma inhalarii fumului de canepa. Traian Gherman descrie cu lux de amanunte scoala de solomonie. si ar fi fost introdus de Zamolxe (marele preot dactrac). Din relatarile lui reiese ca initierea copiilor predestinati a deveni solomonari era foarte grea. Acesti copii predestinati din nastere sunt furati de mici de solomonarii batrâni si dusi la „scoala de solomonie”. Erau ceea ce s-a numit mai apoi urcarile pe munte . cum am spus. . apelau la “oamenii mesteri”. abateau asupra lor grindina. Uneori. practicarea unor ritualuri samanice. în creierul muntilor. iar zgomotul facut de aceasta (tunetele) prevestea sosirea unei furtuni. Un alt rol al acestor preoti era. Devin solomonari copiii nascuti cu caita pe cap. iar in lumea noastra veneau din cand in cand pentru a cersi. O reminiscenta a ordinului ctistilor în mitologia româna sunt. care se afla în „crugul pamântului”. Acolo li se preda stiinta magica a solomoniei pâna la vârsta de 20 de ani de arhedemonul Uniila. cu puteri magice. Romulus Vucanescu in minunata sa lucrare “Mitologia Romana” ne spune de ordine calugaresti dacice ale ctistilor.n. când la 9. care opreau furtunile sagetand norii (ei credeau ca in nori se ascundeau balaurii care aduceau urgia). solomonarii . Acestia amintesc de preotii asceti kapnobatai (“calatori prin nori” sau “umblatori prin nori”). Solomonarii erau oameni inalti. aceste semidivinitati meteorologice provin.** Ordinul Solomonarilor Ordinul se spune ar fi aparut in 1450 i. Desi de natura demonica. multi cercetatori ii considera pe solomonari descendentii vechilor preoti daci. Numarul celor ce trebuie sa devina solomonari e limitat.

solomonarii trăiesc jumătate în poveste. ei poartă oameni prin ceruri şi fac să curgă laptele din copaci. bune ca talismane refrigerente. Gheata marunta o azvârleau cu frâul de mesteacan în capul balaurului care iesea prin copca si încalecau pe balaur dându-i pinteni. numiti grindinari. Solomon. la porunca solomonarului moroii zvârleau grindina. Alþii spun c-ar fi urmasi ai Sfântului Ilie. gheţari. Solomonarul. faimosul rege iudeu biblic. jumătate prin pădurile Bucovinei. solomonarii. des întâlnit în legendele populare. Apoi paseau spre crucile ghetii. cules în 1932. solomonarul cotea balaurul spre padure si munte. Romulus Vucanescu Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare românesti. ajutati de moroi chemati de ei anume. Trage de capastru balaurul ce scotea fulgere pe nari. moroii dispareau. care a stãpânit toate tainele de pe lumea asta”. prindeau de veste de cumpana ce-i asteapta si trageau clopotele bisericilor. Atunci îsi deschideau „susaelele” (hambare pentru bucate) si porneau la descântatul unui balaur. la marginea caruia citeau din pravila pâna asudau si înghetau apa. Când ajungeau deasupra satului socotit sa fie pedepsit. hultani. Mai este o variantã: asa cum se spune într-un basm bucovinean. izgonitori de nori sau zgrabuntaşi erau – ori poate mai sunt încă – iniţiaţi la “şcolile . îl jupuiau si îi vindeau pielea si oasele. iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar pânã la Dumnezeu. dar mai ales în stãpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. ridica toiagul spre cer.Stăpâni ai vânturilor şi călători prin nori. pedepseau satul întreg. solomonarii. Mai mult decât nişte simpli “vrăjitori”. se umple vazduhul de nori negri. cu toporisca de fier o spargeau. Solomonarul smucea frâul si ca un bolid intra în nori. Dupa ce abateau grindina peste sat. putea sã închidã si sã deschidã cerurile. Când erau nesocotiti de oamenii de rând. unde îl omorau. Solomonarii o au de la împãratul cel întelept Solomon. vazând furtuna cu nori negri. Călătorie pe urmele unor mistere străvechi Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti. Daca satenii nu prindeau de veste. taumaturgul “care-i fulgera pe draci si oamenii pãcãtosi”. Urcau culmile muntilor. unde descarca înciudat grindina. Mai mult decât niste simpli “vrãjitori”. cu opincile lui de otel. numiţi şi grindinari. bucatele lor intrau în susaelele (hambarele) solomonarilor. solomonarii detineau puteri semidivine. cei care sãgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Daca satenii. ale prezicerii viitorului.com ** Tara Solomonarilor . Moroii sareau pe balaur alaturi de solomonar. hultani. mânându-l încotro dorea stapânul lui. iar solomonarii duceau balaurul într-o tara calda îndepartata. Da pinteni si tine bine de frâul de mesteacan. “puterea. Unii îi alãturã vechilor preoþi asceþi traco-geti – kapnobatai (“cãlãtori prin nori” sau “umblãtori prin fum”). Intrebarea care se iveste : au existat? oare mai exista ??? Sursa : hanuancutei. Aducători de ploi şi risipitori de furtuni. pe care prin statornicie le întareau si definitivau. Nu există sat prin care trecerea lor să nu fi lăsat în urmă minuni. Balaurul se smucea din copca. izgonitori de nori sau zgrabuntati erau – ori poate mai sunt încã – initiati la “scolile de solomonãrie” în stiintele astrologiei. ghetari. continua sa marunteasca gheata si cu ajutorul moroilor o încarca în spinarea balaurului. ajungând la unul din iezerele tainuite sau la un lac dintr-o gura de vulcan.În intervalul acestor 9 ani de solomonit între oameni. Desi se pare cã termenul “solomonar” a pãtruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII. originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei.

când am citit undeva că hultănia este asemănătoare chiar practicilor samanice. pe care-i recunoşti prin aceea că se ţin ca nişte cerşetori. Şi totuşi. Îl interesaseră toate aceste superstiţii doar fiindcă trăise în copilărie o întâmplare neobişnuită. Pita pe care o iau aceşti milogi nu o mănâncă. privind în cer. Unii îi alătură vechilor preoţi asceţi traco-geţi – kapnobatai (“călători prin nori” sau “umblători prin fum”). glia devenea precum jarul şi aerul se curba. vulturul. dar cu trecerea anilor a înţeles că secvenţa aceea are tâlcuri mult mai adânci şi secrete. istorisiri despre “hultănie”. sau despre vechile “şcoale de solomonărie” din Bucovina. fie “aducea pe sus” pe cineva din locuri şi timpuri îndepărtate… Bătrânii ne ziceau atunci că-n sat umbla oameni anume creaţi pentru a fi vrăjitori. Hultanul. totul era roşiatic. el pur şi simplu nu reuşea să-şi amintească nici măcar satul bucovinean unde au avut loc aceste apariţii. legarea şi dezlegarea de ploi. bătând speriaţi mii de cruci: “Doamne. Solomon. “puterea. nu-mi putea explica ce sunt misterioşii solomonari. către tărâmul aducătorilor de ploi. pe care le întâlnise prin cărţi. ţipând: “ptii. ca un semn rău. Nu demult. ei spuneau că le fulgera privirea ceva ca un ghem de cârpă albă. despre care se zicea că-i dintr-un neam foarte vechi de hutuli. omul meu nu văzuse vreodată vreun solomonar. cules în 1932. şi foarte intens”. nu ştia nici dacă în locurile copilăriei sale mai există cineva care să poată povesti despre descântătorii ploilor. adică uliul. Mai mult. dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. Dar pe cerşetorul acesta nu vezi să-l huiduiască cineva. ajută-ne!”. am auzit că prin văile sălbatice ale Bucovinei oamenii încă îi mai văd pe “magii cerşetori”. Alţii spun c-ar fi urmaşi ai Sfântului Ilie. nici dacă ei au existat vreodată. avea însă credinţa că trebuie să fie undeva în triunghiul Moldoviţa- . Voi relata o călătorie văratecă prin Bucovina. era de fapt solomonarul care fie mergea prin nori. Auzisem o întreagă legendă cu solomonari. cine ştie. trecând prin văzduh. faimosul rege iudeu biblic. Povestea s-ar putea numi simplu: “În căutarea Ţării solomonarilor”. îşi aminteşte tovarăşul meu de drum. des întâlnit în legendele populare. înconjurat de ceaţă. care a stăpânit toate tainele de pe lumea asta”. o nălucire spintecând cerul sau propriile lor minţi. în istoria unei căutări. copilăria a trecut… Apoi. stăpânitori de vânturi şi ploi. ce avea legături cu misterioasele solomonii. interlocutorul meu nu reuşise să strângă pulberea acestor împrăştiate legende. Dar urmele Solomonarilor nu se află doar în poveste. originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei. născuţi cu cămaşa descântată şi căiţă pe cap. risipiţi pe un câmp nesfârşit.de solomonărie” în ştiinţele astrologiei. taumaturgul “care-i fulgera pe draci şi oamenii păcătoşi”. cititul în stele. făcută de mine în luna lui cireşar a anului 2000. Seceta pustiitoare. Ei. iar către amiază. urmaşi ai străvechilor solomonari. putea să închidă şi să deschidă cerurile. ca la un om sfânt. ci lumea se uită la el cu sfială. pentru sufletul morţilor sau pentru dezlegarea ploilor. cel mai secetos din ultima jumătate de veac. hultanu’!”. o tehnică străveche de teleportare între spaţii şi vremi. Ţăranii auzeau un zgomot înspăimântător. Dacă ridicau ochii spre soare. Mai este o variantă: aşa cum se spune într-un basm bucovinean. ci o aruncă pe ape. Aşteptau ceva parcă. ale prezicerii viitorului. “Oamenii scuipau în sân cu obidă. gazete sau poveşti relatate de babe şi de bătrâni. şi imediat încetau lucrul. ogorul fript de blestemul arşiţei. toate aceste secrete ale prunciei mele au început să mă preocupe iarăşi. Atunci nu-i dăduse atenţie. Hultanii Basmul se apropia de sfârşit. înfundat. Îşi amintea mulţi ţărani cu straie albe şi pielea arsă de soare. Solomonarii o au de la împăratul cel înţelept Solomon. Cele ce urmează se adună. de joasă frecvenţă. iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar până la Dumnezeu. Şi totuşi. cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Îl ascultasem cu foame de amănunte pe povestitorul din faţa mea. de fapt. care-i învaţă pe magii stihiilor prevestirea viitorului. îmblânzitori ai balaurilor furtunii. Deşi se pare că termenul “solomonar” a pătruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII.

Drept care acum. O veche legendă amintea cum “la o fântână. pentru adusul ploilor. că înfipta cuţitul într-un brad şi curgea lapte. Un alt răspuns am primit de la bătrâna Sutac Maria. Uite ce puteau face: dacă ei mergeau aşa. În sfârşit. Cineva ne zice că nu aici. unde erau îmbăiate tocmai în perioada aceea “de boală”. da! La Arbore a fost!”. “La Arbore. un moşneag de 84 de ani începuse să ne dea speranţă. dacă bate piatra. zicea că ştie “să mulgă copacul”. ei descântă şi-o dă pe pădure. fata îmblânzea “duhul” apei. găsisem ceva. s-a legat să pornească împreună cu mine prin Obcinile Bucovinei. ne-am îndreptat spre Moldoviţa. balaurul mănâncă în fiecare zi un chip de fată mare după ce o iubeşte”. trăind din bucatele cu care îl miluiau gospodarii. spre Moldoviţa. când n-aveau voie să între în biserică. Şi iarăşi. chipul prelung. o mută la Lupcina. cea mai sudică patrie a hutulilor. Dar un alt zvon ne trimite către regiunile mai joase ale Bucovinei. făcându-le astfel “solomonăriţe”. Da’ de solomonari nu. Ioan Cobelita spune că şi acum sunt nişte haiduci care ştiu “a întoarce” vânturile şi furtunile: “Au o lumânare ce-o sfinţit-o de Paşti şi ştie zice nişte descântece. ascunde trăsături delicate. iscodindu-i pe bătrânii mai înţelepţi ai satelor. trebuie să posteşti douăşpe vineri peste an. ca pe o strămoaşă a locului. aduc. numiţi “păzitori de grindine” sau grindinari. Nu prea aude. aia-i!”. fecioare împodobite ca de nuntă erau duse cu sila la un iezer sau la Pârâul Ascuns. şi un fulger de amintire a străbătut ochii tovarăşului meu hutul. Păzitorii de grindine Mulţumiţi că totuşi călătoria în ţinuturile Brodinei n-a fost zadarnică. Şi că prin această scaldă. în căutarea adâncilor sale obsesii. mereu cu ochii pe cer. trebuie să mărturisesc că n-a fost uşor. Să zicem c-aicea făceam fân şi. I-am cunoscut în persoană. care prezicea oamenilor zodiile şi vremea. câteodată bătând din casă în casă. nobile chiar. cărora solomonarii le dăruiau “căpăstrul cel fermecat” şi puterea de a înfrâna stihiile firii. Solca şi Arbore se plătea altădată cate un vrăjitor care citea stelele şi gonea norii. o alta că “fecioara sorocea din gură sau cu nişte beţişoare de alun. O călătorie iniţiatică Ei bine. în Nisipitu. întorc sau opresc ploaia?”. în taină. căutând cu încăpăţânare pe vracii ploilor. din Argel până în Demacusa. Ei n-aveau altceva de făcut decât să vegheze în hotarul satului. pe-o poiană şi vrea să bea lapte. prin descântece. în pielea goală se ducea cu beţele lângă iaz şi aducea sau oprea ploaia”. că avea acolo un uncheş pe . babele zvoneau: pe la Marginea. oamenii o respectă cumva. abia putând merge. şi o înţeleaptă cumpătare îi armonizează vorbele. Din nou în maşină. la sfârşit de poveste. uitându-se în nori. în post negru. ci-n satele din apropierea Rădăuţiului se angaja câte un om. doar ca să bată clopotele sau toaca atunci când se apropie o grindină mare. încercându-i mereu cu aceeaşi şi aceeaşi întrebare: “Aţi auzit vreodată de oameni care. brăzdat de vremi. aproape a asurzit din cauza unui frig mare care a fost altădată aici.Brodina-Arbore. care de obicei trăiesc sihăstriţi. nu auzise sau poate doar se făcea că nu auzise. trimise în pustie. Adânci şi pline de tâlc îi erau poveştile. oameni tari cu duhul. Citisem despre fecioarele curate. Dar pentru asta. dar călăuza mea tot nu-şi amintea pe unde văzuse hultanii. dar slobozi în pădurile de pe culmi. însă de solomonari sau hultani nici pomeneală. n-am auzit… Numai cu rugăciune la Dumnezeu şi credinţă. păzind câmpii. căci zile în şir am hălăduit zadarnic prin cătunele munţilor. Mult am colindat şi obcinele acestea legendare. Gurile rele zic că. De la bătrâna asta am aflat însă că altădată. Lângă hotarul de nord al ţării. sunt rugăciuni tare puternice. el ştia aşa de tare să descânte. Vinerile mari. la Nisipitu. şi ea s-ar îndeletnici cu vrăji ori descântece. Şi în pofida aparentei urâţenii a trupului ei sprijinit în cârje. stătea pe dealuri. Deşi gârbovită până aproape de pământ. Casvana.

S-auzea aici. comunicând doar cu cei apropiaţi. vrăjitori care mai trăiesc şi astăzi. parca l-am fi trezit din cine ştie ce treburi importante ori. cu accentul arborean. nu se adună în locuri publice. devine un fel de cod. Povestea noastră ar fi putut începe de-aici Dacă se poate zice că şi satele au firea lor. . capete îmbrobodite apar din loc în loc. de cheie spre inimă şi bunătatea omenească. săpată de necazuri şi faţa spânatecă. şi doar aşa îi găseşti casa mai repede. poate. Observ la arboreni o suspectă uniformitate a felului în care şi-au clădit casele. “Din ceri se auzea ca un strigat: “APAA!”. Arbore. că mai toţi casvanenii şi arborenii au stat mult “prezonieri” în lagăre la ruşi. ridicate pe doi stâlpi înalţi. Când nu-l strigi aşa. acareturile şi ograda pictate în verde. ba se spune că dacă vezi numai cuşma flăcăului peste poartă ştii cine-i acolo. Importantă este în Arbore strigarea numelor. apoi iarăşi. Absolut tot bărbaţii au poreclă. în vârf cu câte un moţ de ţiglă. Şi astfel. Porecla magică rostită într-un fel anume. împreună cu nevasta. Blândului. Un moşneag ciolănos. Fraţii se bănuiesc între ei pentru averi nemuncite. Cei care aduc oameni pe sus Buliga e neamul cel mai mare din Arbore. ce-au înăbuşit comorile unor sate dacice. că nu au de unde să ştie că la fiecare trei case ar locui câte un fermecător din vechime. săracii oameni…” Ne-a scăpat un strigăt de uimire. în fiecare an.care nu-l mai văzuse de mulţi ani. ci arată că omul chemat are strămoşi de seamă. de parcă fiecare ar ascunde câte o taină a casei şi n-ar prea vrea “să dea de bănuit”. cu fruntea înaltă. peste care trecuseră 93 de ani de adânc zbucium. din molozuri ori din pârâie răsar ulcioare. la fiecare brazdă de pământ. am pornit-o într-acolo. spre a vorbi cu vecinii: uliţe întregi se împestriţează de oameni. doar el. pline de ciudăţenii. astfel că-n vremea asta. mergea peste noi prin nouri. berze apocaliptice se arcuiesc către cer. De-a lungul brâului de garduri. Dealurile Portarului. Ţăranii se minunează că. Grigore Manoil pe nume. Fără economie de vorbe. fiindcă aici pizma nu-l strică pe om. Te întâmpină prietenoşi. În zilele de lucru. Vrăjtoriu îi chema. Pe stâlpii telegrafului. plugul zgârie cioburile unor bătrâne civilizaţii. nu e de mirare că mulţi consăteni nici nu se cunosc între ei. teleportarea călătorilor prin văzduh. Remarc o altă bizarerie a arborenilor: în faţa absolut tuturor caselor este câte o băncuţă scundă din lemn. cam din zece în zece metri. Eram pe drumul cel bun. dar care nu se mişcă de la porţi. În locuri unde ploua mai puţin. Şi obiceiul ăsta are o noimă: sunt neamuri numeroase şi astfel mulţi săteni ajung să aibă acelaşi nume. înălţate exact la acelaşi nivel. însă numai de peste gard. zis Hent. ci-l face mai puternic. În acest fel aflăm că-n sat sunt doi cu porecla “Hultanu” şi unul cu porecla “Solomonariu”. Abia la sărbători toate familiile ies pe laiţele astea. gospodarii şi-au făcut porţi la fel de asemănătoare. Urla cei duşi pe sus: “apa!”. luncile Clitului şi Solcii sunt locuri magice. Ăstora le spunea “cei care aduc oamenii pe sus”. îngeri ai vânturilor. pe ele nu şade nimeni. şi nimeni nu bravează cu monumentalitatea în faţa vecinilor. la câţiva kilometri. ca la o şezătoare întinsă pe câţiva kilometri. iar pronunţarea acestei scurte genealogii nu este flecăreală ieftină. La trecerea noastră. asta era “hultania”. Ne zice că şi el. din cine ştie ce basm. Locuieşte în “Cotu de Jos” al Arborelui. Bătrânul ne vorbeşte repezit. Buliga Ion trăiesc astăzi douăzeci şi şapte. ore în şir pe bănci. toate având la stradă garduri înalte de lemn. Lupului sau Ţapului. în Arbore. având căsuţă. cineva îşi cheamă vecinul şi-i zice Ion Iliese a lui Gheorghe a lui Toader a lui Gheorghe a lui Duminte. asemeni parcă unor “fântânari” însetaţi de basm. Pe dată. zâmbind fără dinţi. mutându-ne şi noi căutările către zonele mai blânde ale Bucovinei. cărămizi sau bănuţi de aur. îi ducea şi îi trântea unde vra el. iar satul ne îndrumă către cel mai bătrân dintre ei. Da!. ci stau aşa. omului trebuie să-i zici porecla. în pămătufuri de cuib. femeile şi mumele lor căutau descântători puternici.

omu’ asta nu-i cuminte. Apăi vin eu acasă. Apăi. la început de veac. Iată cum a fost: “Era lângă un iezer un balaur care scotea ploile. o apărut solomonariu. . prin 1929-1930. Vecina asta zice: “Pe-a meu să-l aduci pe sus!”. Şi. Spre deosebire de celalalt Buliga. ne întrerupe şi bătrâna Buliga. 90 de ani cum mă vedeţi. iar mă duc: “Tu. bătrânul acesta era în putere. Vrăjitoarea zice: “Na. eu eram mai darnică. Iar acest Vasile Cârcu a văzut solomonarul în carne şi oase. sau aşa?”. când l-oi scoate de acolo. zice ea. am auzit că ştii a desface. că toate din lumea asta le vezi limpede”. Aşe m-am bucurat. degetele noduroase încă îi umblă ca vrăjite pe fluieraş sau arcuşul cobzei. călare pe balaur… Punctul terminus al iniţierii noastre. topor descântat şi frâu din coajă de mesteacăn. în sfârşit. mai durează…” Zic: “Nu-l aduce amu. Amu. E prima dată când auzim cuvântul “solomonar” rostit răspicat şi firesc. amândoi. “Da”. la vârsta de 60 de ani. Dora. mă tem!”. sau veghind parcă ceva anume. un vecin. carnea nu i se boţise de fel. mâine dimineaţă-i acasă. Dacă-l aduc ştiu că-i mort. ne-am luat două femei şi ne-am dus la vrăjitoarea ceea. dar aşa de voiniceşte. eu şi o vecina cumătră. ştiam că dacă umblătorul prin nori nu primeşte apa imediat ce ajunge poate muri. mă mai gândesc şi eu că n-o fi mort”. Iată o istorie veche. ai văzut c-o venit a lu’ cumătrata?”. c-am lăsat şi bani şi tot. da’ cumătra asta. dealu’ tot o prins viaţă şi-atuncea. Pe peretele din fund al odăii atârnă zeci de distincţii şi medalii câştigate la mari festivaluri de folclor din lume. Omul din faţa mea era el însuşi o legendă: ştie “cât în stele”. În ochii săi mereu umezi şi lucitori. În vremea asta. Dora. omul femeii iştiia vine. n-oi veni. Aşa l-am găsit: în cerdacul lui sculptat cu migală. Cu frâul asta el o îmblânzit balaurul. tu. Vasile Cârcu. vânos şi puternic. “L-am scos dintr-un lagăr şi o marş. privind depărtările. Na. Întreb: “Tu.” “Iaste. dar eu atâta mă sâmt de deştept. parcă nu mai am pereche. Mai trece vreo săptămână. şi nu mi-o mai păsat de nemica”. în sfârşit. căci “zborul” îl osteneşte de moarte. Despre solomonari i-a vorbit odată. Mai trece vreo două zile. că şi feciorii tineri se înciudează când îl văd. dară n-o ştiut pe un’ să margă şi l-o prins şi l-o băgat în alt lagăr. Mi-o zâs: “Lasă. de o inteligenţă înspăimântătoare. apăi eu nici atâta nu m-am oprit. de gura unui alt bătrân din neamul Buligilor. iar pieptul îi era încă bombat şi tare.” Ei. trece vreo două zâle. dacă nu. “Nu-l aduce pe sus – zic – că mi l-oi omori. o apărut solomonariu. faci?”. trăieşte. La intervale rare. Găsim în sfârşit omul care ne poate vorbi cu exactitate despre gonitorii de nori. pe care preferam să o redăm cu exactitate: “N-o fost ăsta acasă trei ani din lagăr. aşa zgârcită era… n-ar fi dat nemica… Dar când am văzut-o că şi ea se-ntinde să deie. care a murit în 1940 “de tânăr”. ori dă-mi banii ori fă ce fă. ba arborenii spun că moşneagul ăsta mai bate încă “lunca”. păi să-l aducă deacolo şi pe-al meu om pe sus”. s-au adunat înţelepciunea celor 91 de ani şi legendele unui sat întreg. că scoţi oamenii bătuţi din lagăr?”. da’ aşa. dacă vrei să ti-l aduc pe sus. la vârsta asta ajungi la aşa o cuminţenie şi linişte. nu mă grăbi! Vrei să-l aduc pe sus. cu francheţea de temut a bucovineanului puternic: “Uitaţi-vă la mine. cartea de vrăji în mână. că-ti cânt tot bordeiu’!”. Eu n-am vrut să-l ieu acasă şi vrăjitoarea m-o hulit. Zice: “Stai. amu o să ziceţi. mă duc iarăşi şi-ntreb: “Ce faci.Citisem despre apa sau laptele cald şi proaspăt pe care trebuie să-l bea “chematul” spre a i se restabili echilibrul energetic. Amu. stai o ţâră. că-i mai veni!”. “rândunica” sau alte jocuri vechi. s-o stârnit o vântoasă şi toată iarba dealului o-nceput să se mişte şi să se înfoaie. Dora? Ai început ceva. zâce ea. fiindcă purta duşmănie oamenilor. “Stai o ţâră”. vorbind despre bărbatul ei ca şi cum n-ar fi de faţă. Astfel îşi începe povestea. îi pun un pungălău de fărină de grâu şi bani şi-i dau. cu şapte pieptare. ca şi cum ar fi un lucru neînsufleţit. Vasile ăsta a luat puşca şi-o zis că el o să împuşte balaurul. Vasile ăsta o vrut să-l împuşte şi-atunci vai. Mare. solomonariu sta-n balcon cu boieriu moşiei. Mi-a cerut cinci sute de lei să-i dau şi de-ale mâncării. avea un toiag cu care a fost omorât un şarpe. vine şi a meu acasă. Amu. de când ea încercase să-şi aducă soţul pe sus. cu traista. Eu zic: “Îl aduce pe-al ei pe sus. Zâc: “Nu te teme.

Solomonariu îl prindea de gât şi bătea grindina. Enigmele ingropate in “litere” • • • . şi când să ridicau amândoi. profund şi sănătos. lapte. aproape că nu simţisem când în ogradă au intrat – şi nu ştiu să-i fi poftit cineva – ţărani casvaneni. balaurul întreabă de solomonar dacă-s în ţarină ori pe pădure. dacă nu-i arunca boieriu în mocirlă câte un bou sau o oaie de pomană. nu-l împuşca. că era dăscălit. aşa mănâncă solomonarii. lasă-l. cu musteaţă. ce strunea cu fulgere fiara norilor de furtună. cu solomonariu pe dânsul. întreb. Da. în peşteri. mare. După ce gata de citit.Solomonariu îi spunea: “Nu-l împuşca. arunca baltagul în mijlocul bălţii şi când ieşea balauru’ îi arunca căpăstrul pe gât şi pornea ca o nălucă prin cer. Aproape că nu-l mai auzeam. hohot de castă. Savantii stiu sa le citeasca fonetic. privindu-i nedumerit. Discul de argila cretan de la Phaistos. scorburi sau în pământ. ”Şi solomonariu era om sau ce era? Locuia la boierul acela?”. solomonarul există şi este un om. Scrierea meroitica rezista si ea incercarilor de descifrare. Solomonariu îl păcăleşte. el conduce vântoasele”. De dormit nu doarme în căşi. dar el nu mânca de dulce. om era. şi-l conducea pe unde vroia el. îi bătrân. “ca 5 metri lung. pentru o clipă. ascultând şi ei. Asta. Când solomonariu îi încălecat pe balaur prin cer. fără un cuvânt. mânca numai ouă. dar toţi deodată şi despre cu totul altceva. îi mai rău. de care ştiam: balaurul. zeul furtunilor fertile. In consecinta. că după aceea îi mai rău. Grigore Manoilă. Un râset înspăimântător. în papura ceea şi mâncă acolo peste. iţi legăna întreg sufletul ca într-o dormitare plină de suspinări şi surâsuri. Prelungirea vocalelor producea un ritm halucinant. solomonariu smucind din frâu balaurul cela bălos. Mergea pe hăt şi păzea cerul. o serie de informatii esentiale. totul are o concreteţe crudă. bătrânul parcă îmi descânta simţurile. Şi toată carnea fetelor şi pântecelor li se mişca şi. Şi bătrânul continua. 13. pe mai departe. nimic extrasenzorial sau fantastic. aşezându-se pe unde-au apucat. Şi Vasile ăsta zicea c-o văzut cum venea balaurul înaintea ploii printre nouri. insa nu reusesc deloc sa le inteleaga sensul. cat de ger ar fi. căci nimeni nu spusese vreo glumă. Boieriu îl ospăta. se prefac în oameni ca toţi oamenii. Repetând acelaşi basm şi aceleaşi cuvinte. ieşind cu toţii din muţenie. mai rău. se ducea pe malul heleşteului şi citea din carte. cu doua capete şi avea patru labe. Trăiesc fără femei. La urma. călare pe balaur. ce nu-i dădeau de pomană şi le bătea moşia cu piatra…”. zice că-s în ţarină când îs pe pădure. etrusca ramane o limba necunoscuta. în frunte cu hâtrul satului Arbore. zic că femeia îi stoarce de puteri şi dacă o singură dată o iubit o femeie. cu mine în mijlocul lor. ca un şuier molipsitor. istoria e atât de coerentă. observându-i un licăr în coada ochiului lui nea Grigore. iar moşneagul se repede să-mi răspundă: “Daa. casvanenii se porniră să vorbească. Vai. asta era istoria secretă a mentalităţii populare. urmaşul zeului dac Gebeleizis. 10. ci pe malul taurilor. pe la boieri ce nu ţineau sărbătorile. îmblânzit şi învins de solomonarul demiurg. nouri repezi şi vânturi. această poveste de demult. am avut impresia că de fapt de mine râdeau.000 de inscriptii din Sudan. Găsisem Ţara Solomonarilor. 8 Runele magice. avea cam 2000 de chile. mălai şi faguri de miere. se lasa în balta ceea. bătrâân…”. principiu al haosului şi stihiilor. cu milă. Curios este că imediat au început cu toţii să râdă şi eu nu pricepeam în ruptul capului de ce râdeau. poveştile sale veneau din veac. că după aceea o să fie mai rău. iar despre stapanii Romei de dinaintea romanilor lipsesc. aşa mută ploile pe păduri şi cruţă satele”. c-aista-i de mult aicea. vorbea despre potopuri. vecinu’ meu o pus puşca la ochi… da’ solomonariu i-o zis.000 de placute funerare au fost descoperite in Toscana. balaurul e un şarpe sau peşte mare. dar asta nu mai avea nici un fel de importanţă. 241 de semne imposibil de echivalat. Când vroia s-o pornească prin cer. Spusele bătrânului tăinuiau pilde ancestrale. îi bătrân aicea.

mii de versiuni posibile ale uneia si aceleiasi unitati semantice. in insulele grecesti (hieroglifele din Creta. sec. mult mai aproape de inima civilizatiei europene antice. limba aztecilor. Cu toate acestea. In schimb. in Valea Indului (400 de semne identificate pe sigiliile harapeene) si.Acest scenariu al neputintei se repeta cam peste tot in lume. nu a putut fi descifrata complet la nivel pictografic. misterul a 62 de semne) sau frontiera cu Honduras (300 de documente impenetrabile redactate in limba nahuatl) – in Insula Pastelui (circa 20 de placute de lemn gravate cu 595 de semne de baza si peste 1.000 de ani. au computere ultraperformante. care pot compara. vreme de 3.). sau scrierea minoica din Cipru. in cateva secunde.400 de glife) sau in Iran (21 de inscriptii in piatra ori pe placute de argila gasite la Susa si atribuite protoelamitei). . nivel la care prezinta o combinatie naucitoare de litere. inca vorbita pe scara larga de catre indigenii mexicani. Cascajal (inscriptia olmeca perpetuand. glife (reprezentari figurative stilizate) si diferite desene antropomorfe sau zoomorfe. X i. cu peste 2.Hr. Urmasii lui Champollion nu au toti la dispozitie o comoara precum stela de la Rosetta. care continea acelasi text in trei scrieri diferite: greaca veche. demotica si egipteana. din aceeasi perioada). datand de acum patru milenii. din Mexic – Valea Oaxaca (inscriptiile zapotece.500 de semne.

Epigrafistii nu reusesc sa stapaneasca pe deplin nici cuneiformele sumeriene identificate in alfabetele limbilor houritte (folosita in Mesopotamia de nord) si ourarteana (vorbita in Anatolia orientala).000 de glife si 6. Pe tablitele de argila de aici. prin care acesta le facea o comanda de metale pretioase negutatorilor din orasul Aratta (in Iranul din vremea noastra). zona localizata in Irak). ce se intindea de la Mediterana pana in Persia. Unii specialisti le considera chiar cele mai vechi alfabete cunoscute. dar. acesta mai mult i-a incurcat pe cercetatori. s-au gasit mesaje ale regelui Enmerkar. caci cuneiformele au servit unui numar de 15 limbi si dialecte. in sudul Mesopotamiei (azi. vorbite intr-un areal imens. insa progresele nu sunt realmente semnificative. bazandu-se pe o serie de descoperiri facute la Uruk. ce dateaza din primele doua milenii de dinaintea erei noastre.S-au conceput deja trei programe de ordinator. Dificultatile incep sa apara atunci cand se compara texte de proveniente diferite. incluzand Anatolia si intreaga Peninsula Arabica. Un echivalent al pietrei magice de la Rosetta a fost descoperit la Persepolis.000 de “personaje”. intrucat pe artefact se afla inscriptii pentru care s-au folosit trei randuri de cuneiforme distincte! . desi au fost analizate circa 12. initial.

echivalentul britanic al lui Champollion. s-a reusit reconstituirea a doar 300 de cuvinte… . alaturi de Willian Henry Fox Talbot. sub supravegherea Royal Asiatic Society din Londra. Frederic Cailliaud a publicat copii ale unor inscriptii meroitice. iar in 1964. o alta limba disparuta. O copie a textului a fost dusa in Anglia de catre tanarul militar englez Henry Rawlinson (foto. Rawlinson. cercetarea a stagnat. azi. pe urmele lui Joseph H. jos). care. in Nubia egipteana (nordul Sudanului de azi). Bruce Trigger a reincadrat ramificatia de dialecte in arborele limbilor sudanice orientale. In consecinta. O preocupare speciala o reprezinta. a primit titlul de Sir din partea reginei Victoria. e de notat ca. consulul francez de la Mossul. a identificat. pana in 2007. asa cum a fost ea daltuita in piatra. Inca de la inceputul secolului XIX. unul care combina caracterele ideografice cu cele fonetice. din Ciad pana in Eritreea. Apoi. in muntii Iranului. iar in 1857. mai multe inscrisuri revelatoare. in jurul Babilonului. Pentru a se intelege dificultatea acestei cercetari comparatiste. la Behistoun. cu cateva secole inainte de Hristos. Greenberg. folosita. a oferit una dintre cele patru versiuni paralele de traducere a textului original. vorbite pe o suprafata vasta. Rawlinson. este considerat. in 1842-1843. in final. Meroitica este limba protonubiana din care s-au format majoritatea dialectelor nilo-sahariene moderne. Paul-Emile Botta. in urma descoperirii unui document fabulos. insa abia in 1911 egiptologul Francis Griffith a reusit sa echivaleze partial doua dintre variantele lor idiomatice. francezul Jules Oppert si pastorul irlandez Edward Hincks.Dupa ce. Este vorba despre biografia oficiala a marelui rege Darius. de multi. alfabetul unei limbi asiriene protopersane a fost descifrat la jumatatea secolului XIX.

seara. a celor minoice din Creta. trei tablete de lut nears. tablitele – despre care se credea initial ca au fost realizate in jurul anului 2700 i. inaintea primelor inscriptii sumeriene sau. care ar putea schimba intreaga conceptie actuala despre originea scrisului.500 i. cam din anul 5. in satul Tartaria de langa Alba Iulia. un saman). alaturi de alte artefacte care insoteau in timp ramasitele unui barbat din vechime (probabil. – s-au dovedit a fi mult mai vechi. Datate cu carbon radioactiv. In 1961. dar au nascut controverse enorme. membri ai echipei arheologului clujean Nicolae Vlassa au descoperit (in absenta lui Vlassa.Protocronisme autohtone – misterioasele tablite din Romania Limba sau limbile vorbite in vechime pe teritoriul Romaniei au lasat putine probe epigrafice. putin inaintea terminarii programului de lucru).. . mai exact in santierul Gura Luncii de pe malul Muresului.Hr.Hr. pe plan european.

dar care a primit sustinere din partea mai multor savanti romani si straini. Jirov in 1971. ceea ce elimina ipoteza unor contrafaceri extrem de abile. fapt ce indica un continuum balcanic (asa-numita Cultura Vinca. specialistii nu au cazut de acord daca este vorba de un mesaj realizat . afirma ca scrierea de tip Tartaria este protosumeriana. in Serbia. au fost identificate tablite asemanatoare celor de la Tartaria) bazat pe o posibila forma de scriitura care precede cu un mileniu cuneiformele din Mesopotamia. sau la Karanovo si Gracianita. in 1908. in Bulgaria. Din cauza putinatatii dovezilor existente si a unor neconcordante din articolele lui Vlassa consacrate subiectului. dar din fier. O teza aparent fantezista. unde.Obiecte similare au fost descoperite si la Lepenski Vir. au fost excavate de langa Portile de Fier. de la numele unei suburbii a Belgradului. urmat de polonezul Ludwig Zailer sau de ungurul Janos Harmatty. precum rusul N. momentul realizarii ei fiind urmat de o migratie de populatie din zona Traciei spre cea a Orientului Apropiat. In plus. tablite aemanatoare.

in secolul al XIX-lea. reproducerea in situ a complexului arheologic in care s-a efectuat descoperirea. fie la saparea fundatiei Castelului Peles. . o ridica si chestiunea ipoteticelor tablite dacice din aur de la Sinaia. dar fara impact international. un chip de om. statutul de protoscriitura din partea unui savant de talia Marijei Gimbutas. fie in cadrul unor lucrari efectuate la temelia Manastirii Sinaia (pe locul unui fost altar al cultului zalmoxian?). chiar daca – din neglijenta? – arheologul roman implicat nu a putut lamuri mai multe semne de intrebare procedurale (situatia stratigrafica a tablitelor. pe langa simboluri abstracte. au fost descoperite.). in jurul anului 1873. o ramura de copac). O controversa similara.cu un sistem grafic echivalabil unui alfabet sau de reprezentari mai degraba picturale. nementionarea in raportul preliminar de sapatura a tratamentului suportat de piese etc. Se pare ca. Arhaicele pictograme au primit. un numar neprecizat de tablite de aur cu inscriptii dacice. cu caracter totemic. unde apar. si glife usor recognoscibile (un animal cornut. absenta fotografiilor de la locul excavatiilor. posibila ardere a obiectelor in laboratorul de restaurare din Cluj. pe langa multele contestari care le integrau mai degraba in randul amuletelor.

l-ar fi chemat pe tanarul Dan Romalo sa le fotografieze. sa inceapa redactarea unei carti consacrate acestui fenomen si. existand doar presupunerea ca ele ar fi fost aduse la muzeu pe la inceputul secolului XX. nu se cunostea nici macar provenienta aproximativa a obiectelor. o parte ar fi fost topite de Carol I (caruia ii fusesera daruite de premierul Lascar Catargiu) pentru a finanta constructia resedintei sale montane. in secret. s-au facut conexiuni intre pictogramele de la Sinaia si scrierea pe mandibule de cai de la Chitila (concurand scrierea pe carapace de broasca testoasa din China neolitica). la acel moment. fusese chemat sa fotografieze niste misterioase placute de plumb depozitate in subsolurile Muzeului de Antichitati din Bucuresti. povestea ca. O prietena a familei Romalo. cu imagini parca desprinse (sau copiate?) de pe Columna lui Traian si ample fragmente de scriitura in alfabet grecesc. in lumea academica romaneasca. dupa 1989. unele tablite s-ar afla in continuare in Rusia. . insa. impreuna cu Closca cu puii de aur si alte valori. convertit.Dupa ce au fost copiate pe alte tablite. in om de afaceri si implicat in mai multe scandaluri. cu acordul directorului muzeului. in timp ce altele – circa 35-40 – ar fi reintrat. o carte a lui Dan Romalo. s-ar fi incumetat. Istoricii s-au temut mai multe decenii ca ele ar fi reprezentat niste falsuri. cunoscut epigrafist. de catre academicianul Grigore Tocilescu. inginer pensionar. dar si intr-o limba necunoscuta. dar de plumb. Se pare ca. Marioara Golescu. posibil in limba daca. in tezaurul Bancii Nationale de la Bucuresti. Autorul. fapt ce ridica intreaga afacere la un nivel greu de probat stiintific. inclusiv de contrabanda cu materiale radioactive). in timpul momentelor critice de la finalul primului Razboi Mondial. starnea agitatie in presa si. In 2003. Conform marturiei extrem de discutabile a unui fost ofiter din trupele speciale sovietice (Vitalie Usturoi. profesorul Ion Nestor. “Cronica apocrifa pe placi de plumb?”. prin anii ’40. asa ca nu s-au inghesuit sa le cerceteze. in tinerete. tablitele constituiau o epopee fastuoasa a regilor daci. De asemenea. in timp ce alta parte ar fi fost depozitate in tezaurul Bancii Nationale si ar fi luat drumul Moscovei. Laolalta. pe alocuri.

extrem de coerente. “Hrisovul lui Iurg Koriatovici” – in materie de falsuri patriotice. in colectii particulare sau institutionalizate. mama lui Dan Romalo a reusit sa salveze o mare parte dintre cliseele realizate in 1943-1944. printr-un miracol. fie unor anonimi geniali (inclusiv un savant de talia lui Vasile Parvan mergand pe aceasta interpretare)? Un lucru este clar: asemenea materiale. fie lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (recidivist dovedit – “Diploma barladeana”. dupa cutremurul din 1977. oficiali ai Muzeului de Arheologie sustin ca detin pana la 35 de artefacte (din aproape 100 existente candva). la Muzeul (redenumit) de Arheologie. Originea obiectelor este. la circa 50. ar mai fi ramas doar patru asemenea tablite (altele doua regasindu-se in colectia Manastirii Sinaia). Facts. insa. extrem de disputata: placi de aur. S-au emis mai multe ipoteze legate de subiect. Panaitescu) sau Nicolae Densusianu (autorul cartii “Dacia preistorica”). DICTIONAR A-Z . estimand numarul lor total pe teritoriul Romaniei. care aprofundasera subiectul. ci a unor martori ai evenimentelor narate sau a unor cunoscatori ulteriori ai lor. copiate ulterior in plumb. in continuare.In anii ’80. in opinia lui P. ori falsuri exceptionale atribuite fie invatatilor din Scoala Ardeleana. In prezent. sau de plumb (dintr-un aliaj aproape identic cu cel folosit la Sarmisegetuza) dar acoperite initial cu folie de aur si realizate de marii preoti daci (teza reluata de Dumitru Manolache in cartea sa din 2006 “Tezaurul dacic de la Sinaia – legenda sau adevar ocultat?”). nu puteau fi opera unui diletant.P.

Savant de origine engleza. Cercetator german care a reusit sa descifreze. Epigrafie. L. realizate cu cuneiforme. a carei scriere era bazata pe cuneiforme sumeriene ce reprezentau silabe cu vocale bine definite. morminte. metal sau alte materiale dure. G. conform caruia omenirea a intrat in stadiul final al culturii de tip “print”. Koriatovici. Japonia. Savant german. autor al tomului “Dacia preistorica” (aparut postum. In aceeasi propozitie. I. Ind. Jean-Francois (1790-1832). Champollion. . inventatorul HTML (HyperText Markup Language). F. identificand 42 de cuneiforme principale si intuind structura silabica a idiomurilor folosite. in 1913). Stiinta care se ocupa cu descifrarea inscriptiilor in piatra. in jurul anului 1050 i. Zona in care. Arheolog danez care a descoperit si studiat inscriptiile trilingve. Nicolae (1846-1911). s-a practicat – in special pe sigilii – o scriere inca nedescifrata.Hr. Caractere figurative cu care a fost realizata scrierea vechilor egipteni. Sistemul japonez de scriere folosit azi este o combinatie unica a trei sisteme diferite: unul logografic. Iurg.. cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Au dezvoltat. Niebuhr. Teoretician al fenomenului comunicational contemporan. in anii 2600-1900 i. 1951).A. Fenicieni. Lee. Sir (1955). unul dintre cei suspectati ca ar fi fost falsificator al tablitelor dacice de aur de la Sinaia. Akkadiana. K. codul apt sa creeze layout-urile ingloband grafica si text care au stat la baza crearii paginilor de web. folosind inscriptia trilingva existenta pe stela de la Rosetta. Carsten (1733-1815). H.. Istoric roman. Personaj inventat de Hasdeu intr-un fals document medieval. Grotenfeld. pot fi intalnite caractere din toate cele trei sisteme. locale (hiragana si katakana). carturari”. Hieroglife. de inspiratie chineza (kanji) si doua silabice. a reusit sa le descifreze pe acestea din urma in 1822. N. cu trei milenii inainte de Hristos. datat 1374. J. Savant francez care. autor – sub pseudonimul-anagrama Ceram – al volumului “Zei. in care este prezentata si odiseea stiintifica a lui Champollion. B. de la Persepolis (Iran). Tim Berners. prin care se facea o donatie ce includea satul Zabrauti. Marek. un alfabet propriu. inscriptiile in trei limbi sumeriene de la Persepolis. asemenea egiptenilor. D. Valea. academician. in 1802. M. Kurt Wilhelm (1915-1972).Hr. bazata pe limba harapeeana. C. Jay David (n. E. folosita din Antichitate pana in anul 394. bazat strict pe consoane. subintitulat “Romanul arheologiei”. Georg. Densusianu. Limba semitica vorbita in Mesopotamia de catre babilonieni si asirieni. Bolter. comparand elina cu demotica si cu hieroglifele egiptene.

desi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu stia a scrie literele” -. U. cu greu in picioare. Atat de putin mediatizate. Teoria originii latine a romanilor sta. a descoperit la Tartaria trei tablite de lut din Neolitic. a contribuit la descifrarea partiala a alfabetului nubian meroitic. Ele demonstreaza. Vlassa. pe care se afla elemente ale unui posibil sistem de protoscriere. precedand scrierea zapoteca. cu caractere romane.. dar transliterat. Zona din Valea Nilului in care au fost descoperite inscriptii realizate cu cel mai vechi alfabet egiptean. se intelegeau foarte bine cu romanii.O. ceea ce naste o intrebare legitima: cand . Olmec. remarcat pentru studiile sale de egiptologie. dar si pentru istoria Europei. tablitele cerate gasite intamplator in galeriile minelor reprezinta o pagina de istorie care rastoarna teoriile ilogice ale celor care sustin ca dacii nu exploatau aurul. In tablite se stipuleaza clar ca. W.). P.Hr. din 1957. Parvan. datand din anul 2000 i. Si asta.Hr. nu sunete individuale. Primul proiect din categoria hypertext. Militar britanic caruia. (1937-2006). ca minerii peregrini iliro-dalmatini. Cel mai mare arheolog roman. Vasile (1882-1927). Uruk. pentru cine cerceteaza tablitele de la Rosia. Nicolae. Supranumit “tatal cuneiformelor”. nu pot fi dacice. de pilda. initiat in 1960 de Ted Nelson. Sir. ca nu stiau sa il prelucreze. R. dintre care 28 unice. S. Rawlinson. Henry C. cu sase milenii in urma. in 1961. din marele neam al tracilor. Arheolog clujean care. Arheolog si lingvist canadian. Q. Bruce C. care foloseste alfabetul logografic Sawndip – atestat inca din anul 689 si derivat din cel chinezesc Han. Zhuang. partile se intelegeau verbal asupra obiectului contractului. Trigger. Wadi el-Hol. nici macar faimoasele bratari de aur. Sistem de scriere. deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului. Inscriptia descoperita in 2006 la Cascajal – si inca nedescifrata – foloseste 62 de simboluri. in anul 131 (dupa cum este datat in scris cel mai vechi triptic). X.Hr. folosit inca din Antichitate in diferite zone ale lumii. Qin. Xanadu.. descoperita la Behistoun. Dinastie chineza venita la putere in anul 221 i. in care caracterele reprezinta silabe. in 1846. Numeros grup etnic din China (peste 18 milioane de persoane). ii parvine o copie a biografiei regelui persan Darius. erau inregistrate recoltele si efectivele turmelor de vite. adica dacii. V. 9 Tablitele cerate de la Rosia Montana Rosia Montana este o comoara de aur nu doar pentru spatiul romanesc. in limba latina vulgara. care a ramas in istorie pentru construirea Marelui Zid Chinezesc si pentru prima standardizare a limbii si scrierii celui mai numeros popor al lumii. in muntii Iranului. Este considerat punctul de cotitura in trecerea de la scrierea pe hartie la scrierea pe computer. Z. a considerat ca presupusele tablite dacice de la Sinaia reprezinta simple falsuri. T. ca si “autohtonii”. Oras in Mesopotamia in care au fost descoperite unele dintre primele dovezi ale scrisului sub forma unor placute din argila pe care. Cel mai vechi sistem de scriere precolumbian (900 i. Silabic. si ea.

ci doar ca unul care pretinde ca aurofodina era a sa! Atunci care era proprietarul adevarat? Nu cumva un localnic dac? In anul 1873. cu totul necunoscuta in lume. intr-o neinsemnata valcea si intr-un mic paraias. Unul din triptice a ajuns la Kovacs. Ascunse in subterane Tripticele au fost semnalate prima oara in anul 1835. tripticele reprezinta contracte intre “proprietari” de mine romani si “arendasi”. in mina numita Sf. lui Socratio Socrationes. cu varsta apreciata la 40 de ani. cu comentarii si ilustratie grafica.. in minele din Letea. din nepricepere. o lista de bucate pentru un ospat al unui colegiu de meseriasi. Cele mai multe au fost scoase din tara si se afla la Budapesta. Am pus in ghilimele “proprietari”. s-a descoperit aurul cel mai fin. dintre care jumatate au fost distruse integral sau partial. existand posibilitatea sa existe multe altele. Kovacs a daruit tripticul cumnatului sau. legate intre ele) de la Rosia Montana a fost povestita in detalii. de asemenea nestiutor de carte”. al carei conducator (magister) era Paul Laurentiu Kovacs din Abrud. Ecaterina. intr-o mina din Carnicul Mare. ar trebui sa constituie un argument fundamental pentru oprirea proiectelor de exploatare care ar distruge orice vestigiu de o asemenea importanta culturala. un baies caruia nu i s-a pastrat numele a gasit trei triptice intr-una din minele de aur restaurate de catre Societatea Sf. editata in 1926. datarile cu C14 au adus dovezi indubitabile ca dacii extrageau aurul cu 300 de ani inainte de a fi partial cuceriti de romani si ca acestia nu au facut altceva decat sa intre in galeriile sapate de daci. pe care oamenii din zona il numesc condeiu si pe care astazi il folosesc ca instrument pentru a incondeia ouale de Pasti. nefalsificata. la tipografia Ion C. unde langa triptice a fost gasit si cadavrul unui barbat cu barba lunga.Hr. poate din toata lumea cunoscuta. Contracte in limba latina vulgara La Rosia s-au gasit 50 de piese (tablite). unde. Ceea ce sustin toti cei care le-au studiat este faptul ca tripticele sunt documente extrem de rare si de o foarte mare importanta. sau rea-credinta. Dam un exemplu: “Ulpius Valerius. Vacarescu. care era mobilata cu o masa si mai multe scaune. cele 25 de tablite au fost publicate integral. la o adancime de 277 metri. Iosif. Si inca rezerva surprize. Prin continutul si destinatia lor.anume invatase neamul trac limba latina vulgara? Cat despre vechimea exploatarii in subteran. contracte de vanzare-cumparare de sclavi si asocieri in vederea exploatarii unor “gauri de mina”. iar despre celelalte doua nu se mai stie nimic. Iar faptul ca aceste triptice au fost descoperite accidental. Popa-Lisseanu. aur de 24 carate. ele constituind o dovada despre raspandirea limbii latine vulgare in secolul II d. despre care zice ca e a sa. Scrisul pe tablite cerate este socotit o inventie greceasca. dupa explorari care dureaza din 1999. impreuna cu obiecte casnice. in minele numite Larnic. pentru ca in tablite. pe langa tablite. s-a gasit si un stil. superintendentul Unitarienilor din Cluj. Aristofan pomenea ca atenienii isi scriau contractele pe ceara. ca fiind gasite in minele de aur de la Rosia. cum a fost cea de la Neagra. Stefan Lazar. la fel ca in tablitele cerate de la Rosia Montana. formularea este deosebit de interesanta. avand si o vatra (11 triptice). nestiutor de carte. Povestea tablitelor descoperite in minele Letea s-a pastrat in detaliu. Berlin. scriindu-i ca sa gasit impreuna cu o multiume de alte obiecte casnice. unde. care supara pe multi academicieni. cunoscand valoarea . pastrandu-se intregi sau parti doar 25. este inca o sursa inepuizabila de istorie adevarata. ignoranta. intr-o odaie subterana. ascunse in galeriile dacice. pana la descoperirea tablitelor de la Rosia Montana. de G. un edict de dizolvare a unui colegiu funerar (cel mai important document despre colegiile funerare din antichitate). unde au fost gasite cele mai multe. in cartea “Romanica”. Rosia Montana. despre scrierea in aceasta limba. In anul 1788. Este cel putin ciudat ca Ulpius nu este trecut ca proprietar categoric. Istoria tripticelor (carti cu trei foi de lemn cerat. Ele au fost descoperite accidental.baiesi priceputi -. Viena. prin surparea unor galerii. langa Rosia Abrudului. de catre eruditul german Theodor Mommsen. la Munchen. inchiriaza o groapa de aur. Stefan Lazar.

Se pare ca la acest anticar au ajuns si unele tablite in limba greaca. in “Journal des Savants”. librarului anticar Samuel Nemes. considerat patriarhul latinilor (vezi foto). nici baiesii arendasi. Partea buna este ca cei doi au devenit curiosi cu privire la modelele ce au stat la baza falsurilor studiate de ei. scrise cu litere pseudo-scitice si cursive neo-grecesti rau formate. fiind o divinitate al carei simbol era soarele. asa-zisi sclavi adusi de romani pentru a munci in mine. care constituiau o clasa aparte fata de conducatorii vorbitori de limba latina culta. Aici trebuie sa amintim de toporul gasit pe Valea Mozacului. sa se fixeze si in scris obligatiunea verbala. in latina vulgara. cine pe cine a “latinizat”? Printre monumentele epigrafice de la Rosia Montana se afla si o stela inchinata zeului Ianus. pentru ca ele nu sunt simple chitante. sub numele de Su. Iar limba latina culta. patriarhul”! Datarea acestui topor este uimitoare: 1500-1375 i. Isidor. ca nu ne mai putem intelege cu poporul!”. au aparut numele mai multor “eroi” din migratiunea huno-ungarica”. Popa-Lisseanu scrie in “Romanica” despre incercarea grosolana de falsificare a unor tablite: “Pe alocuri. ci documente care ofera indicii nepretuite despre relatiile sociale dintre oamenii de rand. cand Stefan Lazar a murit. sau Saue. sub denumirea de Ianus. De exemplu. l-a cerut inapoi si i-a fost returnat. in lucrarea sa “Origini”. Natalis de Wailly si Letronne au publicat. ceara fusese topita atat cat sa se stearga literele initiale si. gasim iarasi o forma “autohtona”. scrisa “sies” sau “sues”. O “ciudatenie” a limbii latine vulgare utilizate in contracte o constituie folosirea “oltenismelor”. in 1875. Una dintre acestea a ajuns la Muzeul National din Pesta. Din cauza acestor falsuri care au circulat in mediile europene de profil. fara a se desface sigiliile. niste disertatii total nefavorabile despre tablitele cerate. unde s-a pastrat ca o curiozitate pana la 181l. Timotheiu Cipariu.tripticului. Samuel. in anul 1834. Ciudateniile lingvistice Textul documentului incrustat in astfel de table cerate se scria de doua ori. cel cu doua capete. Iata de ce tablitele cerate descoperite pana in prezent. care a achizitionat exemplarul cu pretul de 1000 florini. fara de nici un inteles. care poarta inscriptia in limba latina vulgara “SVI MI PIE”. dupa cum stipula cel ce le scria. doi paleografi francezi. nemuritor”. unul in original. folosita de patura conducatoare. pe care lingvistii le considera tipic romanesti. Acesta este incadrat de cuvintele “IM” si “PIO”. pe langa unele vorbe barbare. ne spune ca “limba prisca (vulgara). tablite asemanatoare au mai fost descoperite intr-un cufar din casa bancherului Cecilius Jucundus din Pompei. “al meu. Mai ales dupa ce. membru al Comisiei pentru Conservarea Monumentelor Vechi ale Transilvaniei. Acestea sunt anterioare tablitelor de la Rosia Montana cu aproape un secol. de la cap la coada. Acest zeu misterios cu doua capete a fost adorat din timpuri stravechi la Tartaria.Hr. Scopul dublei transcrieri era sa se poata sti cuprinsul textului. Fiecare triptic este scris de aceeasi mana. Falsificarea grosolana G. altul in copie. Si atunci. la un contract de vanzare al unei femei. adica perfectul simplu romanesc sau “oltenismul” semnai. Fiul sau. adica limba batrana. cursive. a fost aceea pe care au folosit-o locuitorii cei mai vechi ai Italiei. “patriarhul imortales. inclusiv semnaturile celor sapte martori obligatorii. El apare si pe monedele dacice. il supara pe Catilina: “Ispraviti cu atatea grecisme in limba. pronuntandu-se in contra autenticitatii lor. colectionar de antichitati. si poate multe altele ramase prin galeriile din Rosia Montana sunt . Cele de la Rosia Montana sunt insa mult mai valoroase. iar scopul contractului era. amandoua comunicate de un profesor de la Craiova. in loc de signavi. dar impreuna constituie singura dovada a vechimii scrierii cursive in latina vulgara. In alte parti. iar numarul sigiliilor martorilor (cu exceptia unui singur contract) era. l-a daruit la randul sau Colegiului Unitarienilor din Cluj. “siesi”. obligatoriu. toate fiind chitante scrise cu acelasi fel de litere. pe buna dreptate. apoi fiul lui l-a vandut. un martor se subscrie cu formula segnai. nici martorii “quia se litteras scire negavit” (nu stiau sa scrie literele). pe care a incercat sa le falsifice. de sapte. a avut doua exemplare de astfel de tablite falsificate. in timpul lui Ianus”. deoarece este specificat in contract ca nici cei care sustineau ca sunt proprietari.

de tip vicus si castella”. colonizati in tinutul aurifer. a fost cumparata de “Dasius Verzonis”. Dintr-un contract aflam ca o sclava. “Stilul monumentelor epigrafice este unic. Alburnus Maior era o “structura de sine statatoare. in cadrul municipalitatii romane. la Rosia Montana cerceteaza o echipa de arheologi si specialisti francezi de la “Centre National de la Recherche Scientifique”. “Rosia Montana Gold Corporation”. Incepand cu 1999. Passima. dar si altor neamuri de traci. au nume grecesti si nu este exclus ca si acestia sa se fi avut bine cu dacii. iar cei care le scriau cursiv in latina vulgara nu erau functionari romani. Contractele scrise pe tablite par cel putin dubioase. apoi 40% din cheltuieli au fost preluate de S. tot liberti. in functiile superioare. prin “procuratori aurari”. dar de conditie mai buna. pentru ca cei care le incheiau erau in afara organizarii exploatarilor de catre procuratorii romani. facute pe la spatele comenduirii romane. undeva in sec. vreo suta de nume sunt de origine romana. Vreo patruzeci de nume pomenite de tablite sunt “barbare”. asezat in Rosia Montana in “vicus Pirustarum”. Se poate presupune ca cele doua “neamuri” se aflau in bune relatii. C. locuite de liberti romani si de mineri peregrini iliro-dalmati. Rezultatele cercetarilor laborioase au fost publicate in volumele “Alburnus Maior” I si II. pentru ca acestia foloseau latina oficiala. au fost parasite simultan. iar toponimele amintite ori reprezinta cartiere. de la “Unite Toulousaine d’Archeologie et d’ Histoire (UTAH)” si de la Universitatea “Le Mirail”. noua dintre documente au fost redactate la Alburnus Maior. Si de ce au fost “ingropate” tablitele in galeriile miniere greu accesibile? S-a spus ca din cauza atacurilor triburilor germanice ale marcomanilor. doua in cazarmile Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Immenosum Maius. probabil cu diferente mici de pronuntie.dovezi nepretuite ca latina vulgara se vorbea cursiv de catre neamul trac. In Muntii Apuseni traia un alt trib. aliate cu triburile sarmate. pe ceramica. plus geologi de la Universitatea Tehnica Babes Bolyai din Cluj si de la Universitatea Tehnica din Mnchen. Conform acestor specialisti. dupa cum demonstreaza “greselile gramaticale” din texte. Tablitele ne spun ca majoritatea procuratorilor erau doar niste liberti. Cu atat mai mult acestea ar fi trebuit sa fie puse la adapost la centru. si inca pastrate ca motiv decorativ pe costumele . la Zlatna. Aceste asezari. acolo unde se tineau socotelile referitoare la toate exploatarile aurifere! Afaceri dubioase Istoricii sustin ca minele “romane” erau exploatate direct de catre imparat. si ale dacilor liberi. Este important sa aflam cine erau arendasii si cei care scriau contractele pentru romanii nestiutori de carte. Alti baiesi. foarte avansat ca metode de cercetare. toate. in afara de Immenosum. al pirustilor daci. Protagonistii contractelor Dintre semnatarii contractelor. folosite de populatia autohtona din cele mai vechi timpuri. fratii dacilor. pentru ca erau niste acte pe care proprietarii n-ar fi vrut sa le piarda! Se poate presupune fie ca erau “furtisaguri”. iar restul in localitatile neidentificate pe teren deocamdata: vicus Deusara. specific pentru Rosia Montana: banda superioara decorata la colturi cu doua spirale si un fronton triunghiular la mijloc”. deocamdata. aceia care pretindeau ca “gaurile de mina” pe care le inchiriau erau ale lor. Monumente unice Din cele 25 de tablite cerate. culta. Cei mai multi dintre “arendasi” erau baiesi din tribul dalmat al Pirustilor. iliri indeosebi. in numar relativ mic. La inceput. originare Daciei . In afara de acestia. care “pirusta e”. purtand denumiri autohtone. Anssium. ori asezari pe criterii etnice. ci doar de “gropi” aurifere. nefiind vorba de minele mari. asa cum s-au avut intotdeauna. fie ca “scribii” erau in bune relatii cu dacii si nu au vrut ca romanii sa fuga cu astfel de acte de proprietate. Baridustarum. Este vorba de simboluri stravechi. III. din sclavi in cele inferioare si din baiesi priceputi. La UTAH exista un departament de arheologie miniera. pentru a intelege de ce documentele n-au fost tinute la centrul tuturor minelor stapanite de romani. Intregul personal al minelor era format din liberti. care pretindeau ca stapanesc “gropi de aur”. exista o multime de “particulari” romani. vreo cinsprezece. cu un statut juridic incert. Resculum. misiunea stiintifica a fost sponsorizata de statul francez.

Ele demonstreaza. initiatorii exploatarii in subteran Citam in continuare din concluziile francezilor. este foarte posibil ca Rosia Montana sa fi cunoscut o activitate miniera chiar din epoca bronzului. unde. s-ar impune demararea acestor investigatii”. pentru ca suna altfel cand o spun ei: “In opinia noastra. Teoria originii latine a romanilor sta. cat si la Carnic. s-au reluat lucrarile deja sapate in epoca preromana si vor fi fost date in utilizarea probabila a acelorasi familii de mineri indigeni. “Pe santierul Carnic I datarea dacica obtinuta cu C14 are o cronologie intre 265 si 90 i. “Sectorul Habad este renumit ca gazduieste lucrari foarte vechi. Si inca rezerva surprize. in limba latina vulgara. Aveau si de ce sa recomande acest lucru. este inca o sursa inepuizabila de istorie adevarata. Recomandam aceste volume si “academicienilor” care sustin ca dacii nu extrageau aurul din subteran si nu il prelucrau! Rosia Montana este o comoara de aur nu doar pentru spatiul romanesc. dar si pentru istoria Europei. probabil o tehnica miniera dacica”. legate intre ele) de la Rosia Montana a . se intelegeau foarte bine cu romanii. din marele neam al tracilor. pentru cine cerceteaza tablitele de la Rosia. Si asta. In tablite se stipuleaza clar ca. poate din toata lumea cunoscuta. I d. desi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu stia a scrie literele” -. apoi in subteran. sfarsitul sec. nu pot fi dacice. ceea ce naste o intrebare legitima: cand anume invatase neamul trac limba latina vulgara? Cat despre vechimea exploatarii in subteran.populare. aur de 24 carate. Filoanele bogate au fost cu siguranta exploatate initial la suprafata. si ea. atat de caracteristica. cum a fost cea de la Neagra.I i. Apoi. de pilda. dupa diferitele faze de sapare observate in plan si topografia lucrarilor acestei retele. atat la Tarina. a fost descoperita o sustinere miniera din lemn in situ in reteaua de galerii Tarina. nu este posibil sa se distinga importante schimbari in tehnica miniera. dupa explorari care dureaza din 1999. Dacii. Inainte se foloseau bete de lemn pentru iluminat. tablitele cerate gasite intamplator in galeriile minelor reprezinta o pagina de istorie care rastoarna teoriile ilogice ale celor care sustin ca dacii nu exploatau aurul. Un opait catalogat ca “ceramica romana atipica” este decorat central cu un frumos simbol solar. in aceeasi maniera de abataj. deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului. Daca sectorul este amenintat de extinderea exploatarii de suprafata. la fel de vechi pe aceste meleaguri ca si spirala si triunghiul.Hr. Istoria tripticelor (carti cu trei foi de lemn cerat. De fapt. intr-o neinsemnata valcea si intr-un mic paraias. Acesti ultimi pastratori ai unui mestesug ancestral vor continua sa-si deschida santierele lor. care supara pe multi academicieni. calibrate si foarte geometrice. in anul 131 (dupa cum este datat in scris cel mai vechi triptic). cu greu in picioare. Atat de putin mediatizate. nefalsificata. In capitolul “Retelele miniere antice” din volumul I “Alburnus Maior” se propune in repetate randuri deschiderea unor galerii foarte vechi. partile se intelegeau verbal asupra obiectului contractului. Mai multe intrari apar relativ usor de redeschis manual sau cu excavatorul. pe care cercetatorii francezi le banuiau “si mai interesante” decat cele cercetate. datarile cu C14 au adus dovezi indubitabile ca dacii extrageau aurul cu 300 de ani inainte de a fi partial cuceriti de romani si ca acestia nu au facut altceva decat sa intre in galeriile sapate de daci. Toate acestea ne duc la ideea ca activitatea miniera dacica era bine dezvoltata in subteran la Rosia Montana. cu proportii regulate.Hr. zidite nu se stie de catre cine. Campania din 2002 a furnizat noi datari dacice”. s-a descoperit aurul cel mai fin. Rosia Montana. dupa cucerirea si relansarea activitatii miniere. ca minerii peregrini iliro-dalmatini. nici macar faimoasele bratari de aur. ca nu stiau sa il prelucreze.Hr. Singura noutate pe care o aduce romanizarea se pare ca rezida in introducerea opaitului. Nimic nu ne impiedica sa credem ca exploatarea miniera a fost initiata de daci. datata cu C14 la mijlocul sec. In campania din 2000. adica dacii. in cursul celor trei secole care preced cucerirea romana. pentru care sunt sapate nise in pereti. ca si “autohtonii”.

in cartea “Romanica”. lui Socratio Socrationes. ignoranta. Am pus in ghilimele “proprietari”. Iar faptul ca aceste triptice au fost descoperite accidental. ele constituind o dovada despre raspandirea limbii latine vulgare in secolul II d. de G. un edict de dizolvare a unui colegiu funerar (cel mai important document despre colegiile funerare din antichitate).. din nepricepere. Ceea ce sustin toti cei care le-au studiat este faptul ca tripticele sunt documente extrem de rare si de o foarte mare importanta. Dam un exemplu: “Ulpius Valerius. pana la descoperirea tablitelor de la Rosia Montana. despre scrierea in aceasta limba. pastrandu-se intregi sau parti doar 25. contracte de vanzare-cumparare de sclavi si asocieri in vederea exploatarii unor “gauri de mina”. ascunse in galeriile dacice. Cele mai multe au fost scoase din tara si se afla la Budapesta. cele 25 de tablite au fost publicate integral. existand posibilitatea sa existe multe altele. de asemenea nestiutor de carte”.baiesi priceputi -. sau rea-credinta. Scrisul pe tablite cerate este socotit o inventie greceasca. inchiriaza o groapa de aur.Hr. tripticele reprezinta contracte intre “proprietari” de mine romani si “arendasi”. Prin continutul si destinatia lor. la tipografia Ion C. ci doar ca unul care pretinde ca aurofodina era a sa! Atunci care era proprietarul adevarat? Nu cumva un localnic dac? In anul 1873. formularea este deosebit de interesanta. pentru ca in tablite. de catre eruditul german Theodor Mommsen. Viena. cu totul necunoscuta in lume. Vacarescu. Popa-Lisseanu. editata in 1926. la fel ca in tablitele cerate de la Rosia Montana. ar trebui sa constituie un argument fundamental pentru oprirea proiectelor de exploatare care ar distruge orice vestigiu de o asemenea importanta culturala. . dintre care jumatate au fost distruse integral sau partial. cu comentarii si ilustratie grafica. nestiutor de carte. despre care zice ca e a sa. Este cel putin ciudat ca Ulpius nu este trecut ca proprietar categoric. o lista de bucate pentru un ospat al unui colegiu de meseriasi.fost povestita in detalii. Contracte in limba latina vulgara La Rosia s-au gasit 50 de piese (tablite). Berlin. Aristofan pomenea ca atenienii isi scriau contractele pe ceara.

Ecaterina. intr-o mina din Carnicul Mare. scriindu-i ca sa gasit impreuna cu o multiume de alte obiecte casnice. la o adancime de 277 metri. Samuel. Ele au fost descoperite accidental. ca fiind gasite in minele de aur de la Rosia. pe langa tablite. al carei conducator (magister) era Paul Laurentiu Kovacs din Abrud. intr-o odaie subterana. l-a daruit la randul sau Colegiului Unitarienilor din Cluj. Fiul sau. Iosif. Se pare ca la acest anticar au ajuns si unele tablite in limba greaca. colectionar de antichitati.Ascunse in subterane Tripticele au fost semnalate prima oara in anul 1835. s-a gasit si un stil. in mina numita Sf. Stefan Lazar. cunoscand valoarea tripticului. un baies caruia nu i s-a pastrat numele a gasit trei triptice intr-una din minele de aur restaurate de catre Societatea Sf. avand si o vatra (11 triptice). pe . pe care oamenii din zona il numesc condeiu si pe care astazi il folosesc ca instrument pentru a incondeia ouale de Pasti. in anul 1834. iar despre celelalte doua nu se mai stie nimic. impreuna cu obiecte casnice. In anul 1788. l-a cerut inapoi si i-a fost returnat. unde. Povestea tablitelor descoperite in minele Letea s-a pastrat in detaliu. care era mobilata cu o masa si mai multe scaune. la Munchen. superintendentul Unitarienilor din Cluj. Stefan Lazar. Kovacs a daruit tripticul cumnatului sau. prin surparea unor galerii. unde s-a pastrat ca o curiozitate pana la 181l. cand Stefan Lazar a murit. langa Rosia Abrudului. unde langa triptice a fost gasit si cadavrul unui barbat cu barba lunga. in minele din Letea. unde au fost gasite cele mai multe. librarului anticar Samuel Nemes. Unul din triptice a ajuns la Kovacs. cu varsta apreciata la 40 de ani. in minele numite Larnic. apoi fiul lui l-a vandut.

Din cauza acestor falsuri care au circulat in mediile europene de profil. Mai ales dupa ce. de sapte. dar impreuna constituie singura dovada a vechimii scrierii cursive in latina vulgara. inclusiv semnaturile celor sapte martori obligatorii. Cele de la Rosia Montana sunt insa mult mai valoroase. dupa cum stipula cel ce le scria. considerat patriarhul latinilor (vezi foto). ci documente care ofera indicii nepretuite despre relatiile sociale dintre oamenii de rand. De exemplu. O “ciudatenie” a limbii latine vulgare utilizate in contracte o constituie folosirea “oltenismelor”. “patriarhul imortales. toate fiind chitante scrise cu acelasi fel de litere. adica perfectul simplu romanesc sau “oltenismul” semnai. membru al Comisiei pentru Conservarea Monumentelor Vechi ale Transilvaniei. cel cu doua capete. unul in original. Isidor. la un contract de vanzare al unei femei. fara a se desface sigiliile. Natalis de Wailly si Letronne au publicat. scrise cu litere pseudo-scitice si cursive neo-grecesti rau formate. tablite asemanatoare au mai fost descoperite intr-un cufar din casa bancherului Cecilius Jucundus din Pompei. pe buna dreptate. in “Journal des Savants”. “siesi”. Fiecare triptic este scris de aceeasi mana. cine pe cine a “latinizat”? Printre monumentele epigrafice de la Rosia Montana se afla si o stela inchinata zeului Ianus. cursive. scrisa “sies” sau “sues”. El apare si pe monedele dacice. de la cap la coada. pe langa unele vorbe barbare. altul in copie. in 1875. il supara pe Catilina: “Ispraviti cu atatea grecisme in limba. a avut doua exemplare de astfel de tablite falsificate. sub denumirea de Ianus. un martor se subscrie cu formula segnai. ceara fusese topita atat cat sa se stearga literele initiale si. Acesta este incadrat de cuvintele “IM” si “PIO”. doi paleografi francezi. Aici trebuie sa amintim de toporul gasit pe Valea Mozacului. au aparut numele mai multor “eroi” din migratiunea huno-ungarica”. folosita de patura conducatoare. adica limba batrana. in timpul lui Ianus”. in latina vulgara. deoarece este specificat in contract ca nici cei care sustineau ca sunt proprietari. pe care lingvistii le considera tipic romanesti. Falsificarea grosolana G. sau Saue. Acestea sunt anterioare tablitelor de la Rosia Montana cu aproape un secol. In alte parti. obligatoriu. fiind o divinitate al carei simbol era soarele. sa se fixeze si in scris obligatiunea verbala. Acest zeu misterios cu doua capete a fost adorat din timpuri stravechi la Tartaria. niste disertatii total nefavorabile despre tablitele cerate. amandoua comunicate de un profesor de la Craiova. pentru ca ele nu sunt simple chitante. Timotheiu Cipariu. nici martorii “quia se litteras scire negavit” (nu stiau sa scrie literele). ca nu ne mai putem intelege cu poporul!”. Iar limba latina culta. in loc de signavi. Ciudateniile lingvistice Textul documentului incrustat in astfel de table cerate se scria de doua ori. pronuntandu-se in contra autenticitatii lor. gasim iarasi o forma “autohtona”.care a incercat sa le falsifice. Una dintre acestea a ajuns la Muzeul National din Pesta. asa-zisi sclavi adusi de romani pentru a munci in mine. a fost aceea pe care au folosit-o locuitorii cei mai vechi ai Italiei. sub numele de Su. iar scopul contractului era. fara de nici un inteles. Scopul dublei transcrieri era sa se poata sti cuprinsul textului. Partea buna este ca cei doi au devenit curiosi cu privire la modelele ce au stat la baza falsurilor studiate de ei. Popa-Lisseanu scrie in “Romanica” despre incercarea grosolana de falsificare a unor tablite: “Pe alocuri. in lucrarea sa “Origini”. “al meu.Hr. care constituiau o clasa aparte fata de conducatorii vorbitori de limba latina culta. ne spune ca “limba prisca (vulgara). iar numarul sigiliilor martorilor (cu exceptia unui singur contract) era. nemuritor”. care a achizitionat exemplarul cu pretul de 1000 florini. Si atunci. nici baiesii arendasi. patriarhul”! Datarea acestui topor este uimitoare: 1500-1375 i. Iata de ce tablitele cerate . care poarta inscriptia in limba latina vulgara “SVI MI PIE”.

acolo unde se tineau socotelile referitoare la toate exploatarile aurifere! Afaceri dubioase Istoricii sustin ca minele “romane” erau exploatate direct de catre imparat. foarte avansat ca metode de cercetare. Dintr-un contract aflam ca o sclava. Incepand cu 1999. din sclavi in cele inferioare si din baiesi priceputi. probabil cu diferente mici de pronuntie. misiunea stiintifica a fost sponsorizata de statul francez. care pretindeau ca stapanesc “gropi de aur”. prin “procuratori aurari”. dupa cum demonstreaza “greselile gramaticale” din texte. pentru ca acestia foloseau latina oficiala. vreo cinsprezece. vreo suta de nume sunt de origine romana. iliri indeosebi. plus geologi de la Universitatea Tehnica Babes Bolyai din Cluj si de la Universitatea Tehnica din Mnchen. aliate cu triburile sarmate. Alburnus Maior era o “structura de sine . Passima. colonizati in tinutul aurifer. purtand denumiri autohtone. si ale dacilor liberi. la Zlatna. La UTAH exista un departament de arheologie miniera. asezat in Rosia Montana in “vicus Pirustarum”. in functiile superioare. si poate multe altele ramase prin galeriile din Rosia Montana sunt dovezi nepretuite ca latina vulgara se vorbea cursiv de catre neamul trac. dar de conditie mai buna. noua dintre documente au fost redactate la Alburnus Maior. la Rosia Montana cerceteaza o echipa de arheologi si specialisti francezi de la “Centre National de la Recherche Scientifique”. toate. Immenosum Maius. asa cum s-au avut intotdeauna. Se poate presupune ca cele doua “neamuri” se aflau in bune relatii. Vreo patruzeci de nume pomenite de tablite sunt “barbare”. dar si altor neamuri de traci. pentru a intelege de ce documentele n-au fost tinute la centrul tuturor minelor stapanite de romani. pentru ca cei care le incheiau erau in afara organizarii exploatarilor de catre procuratorii romani. Monumente unice Din cele 25 de tablite cerate. nefiind vorba de minele mari. Protagonistii contractelor Dintre semnatarii contractelor. facute pe la spatele comenduirii romane. a fost cumparata de “Dasius Verzonis”. Este important sa aflam cine erau arendasii si cei care scriau contractele pentru romanii nestiutori de carte. Intregul personal al minelor era format din liberti. originare Daciei . in numar relativ mic. Tablitele ne spun ca majoritatea procuratorilor erau doar niste liberti. au nume grecesti si nu este exclus ca si acestia sa se fi avut bine cu dacii. ci doar de “gropi” aurifere. Anssium. pentru ca erau niste acte pe care proprietarii n-ar fi vrut sa le piarda! Se poate presupune fie ca erau “furtisaguri”. fie ca “scribii” erau in bune relatii cu dacii si nu au vrut ca romanii sa fuga cu astfel de acte de proprietate. Rezultatele cercetarilor laborioase au fost publicate in volumele “Alburnus Maior” I si II. “Rosia Montana Gold Corporation”. fratii dacilor. In afara de acestia. in afara de Immenosum. Resculum. de la “Unite Toulousaine d’Archeologie et d’ Histoire (UTAH)” si de la Universitatea “Le Mirail”. C. culta. care “pirusta e”. iar cei care le scriau cursiv in latina vulgara nu erau functionari romani. aceia care pretindeau ca “gaurile de mina” pe care le inchiriau erau ale lor. Baridustarum. Cu atat mai mult acestea ar fi trebuit sa fie puse la adapost la centru. Si de ce au fost “ingropate” tablitele in galeriile miniere greu accesibile? S-a spus ca din cauza atacurilor triburilor germanice ale marcomanilor. In Muntii Apuseni traia un alt trib. Cei mai multi dintre “arendasi” erau baiesi din tribul dalmat al Pirustilor. exista o multime de “particulari” romani. Conform acestor specialisti. al pirustilor daci. doua in cazarmile Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Contractele scrise pe tablite par cel putin dubioase. La inceput. iar restul in localitatile neidentificate pe teren deocamdata: vicus Deusara.descoperite pana in prezent. Alti baiesi. tot liberti. apoi 40% din cheltuieli au fost preluate de S.

in cadrul municipalitatii romane. “Stilul monumentelor epigrafice este unic. zidite nu se stie de catre cine. cu un statut juridic incert. cat si la Carnic. a fost descoperita o sustinere miniera din lemn in situ in reteaua de galerii Tarina.Hr. pe care cercetatorii francezi le banuiau “si mai interesante” decat cele cercetate. de tip vicus si castella”. s-au reluat lucrarile deja sapate in epoca preromana si vor fi fost date in utilizarea probabila a acelorasi familii de mineri indigeni. deocamdata. pentru care sunt sapate nise in pereti. pe ceramica. au fost parasite simultan. pentru ca suna altfel cand o spun ei: “In opinia noastra. “Pe santierul Carnic I datarea dacica obtinuta cu C14 are o cronologie intre 265 si 90 i. I d. apoi in subteran. nu este posibil sa se distinga importante schimbari in tehnica miniera. Apoi. Daca sectorul este amenintat de extinderea exploatarii de suprafata. undeva in sec. III. specific pentru Rosia Montana: banda superioara decorata la colturi cu doua spirale si un fronton triunghiular la mijloc”. datata cu C14 la mijlocul sec. iar toponimele amintite ori reprezinta cartiere. folosite de populatia autohtona din cele mai vechi timpuri. initiatorii exploatarii in subteran Citam in continuare din concluziile francezilor. este foarte posibil ca Rosia Montana sa fi cunoscut o activitate miniera chiar din epoca bronzului. atat la Tarina. Inainte se foloseau bete de lemn pentru iluminat.I i. atat de caracteristica. Un opait catalogat ca “ceramica romana atipica” este decorat central cu un frumos simbol solar.Hr. s-ar impune demararea acestor investigatii”. “Sectorul Habad este renumit ca gazduieste lucrari foarte vechi. Mai multe intrari apar relativ usor de redeschis manual sau cu excavatorul. De fapt. cu proportii regulate. probabil o tehnica miniera dacica”. locuite de liberti romani si de mineri peregrini iliro-dalmati. Filoanele bogate au fost cu siguranta exploatate initial la suprafata. si inca pastrate ca motiv decorativ pe costumele populare. Singura noutate pe care o aduce romanizarea se pare ca rezida in introducerea opaitului. Toate acestea ne duc la ideea ca activitatea miniera dacica era bine dezvoltata in subteran la Rosia Montana. Aceste asezari. In campania din 2000. Recomandam aceste volume si “academicienilor” care sustin ca dacii nu extrageau aurul din subteran si nu il prelucrau! . la fel de vechi pe aceste meleaguri ca si spirala si triunghiul. calibrate si foarte geometrice. Aveau si de ce sa recomande acest lucru. sfarsitul sec.statatoare. In capitolul “Retelele miniere antice” din volumul I “Alburnus Maior” se propune in repetate randuri deschiderea unor galerii foarte vechi. ori asezari pe criterii etnice. Campania din 2002 a furnizat noi datari dacice”. Nimic nu ne impiedica sa credem ca exploatarea miniera a fost initiata de daci. dupa cucerirea si relansarea activitatii miniere. Acesti ultimi pastratori ai unui mestesug ancestral vor continua sa-si deschida santierele lor. in cursul celor trei secole care preced cucerirea romana. Este vorba de simboluri stravechi.Hr. dupa diferitele faze de sapare observate in plan si topografia lucrarilor acestei retele. in aceeasi maniera de abataj. Dacii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->