1

Cine este Baba Cloanta ?

Batrana, Mama si Zeita Pentru a cobori pe firul basmului, in cautarea originii celei care ne-a intrat in viata prin poarta copilariei sub chipul Babei Cloanta, trebuie sa stim de la bun inceput ca personajul cocosat si zdrentaros are o vechime cu mult mai mare decat ne-am astepta. Din perspectiva mitologica si ezoterica, radacinile Babei Cloanta se descopera in nimeni alta decat Geea, Maya, sau Marea Zeita Mama a Paleoliticului, analizata amanuntit in studiile inovatoare ale cercetatoarei Marija Gimbutas (1921 – 1994). Iar cum elementul magico-religios abunda in cazul initierilor femeilor-saman din perioada de aur a Matriarhatului, nici ca exista o exemplificare mai clara a situatiei decat maxima lui istoricului francez Jules Michelet “Pentru fiecare vrajitor, exista zece mii de vrajitoare”.

In cele mai vechi mituri o gasim pe Mula-Prakriti, cum denumeau hindusii in Vede pe “Zeita Radacinii”, Shakti (Principiul Universal Feminin, desen sus) nedesavarsita inca, care fiinteaza numai pentru ea pentru ceea ce produce: resortul interior al Naturii, atractia originara, pasiunea antrenanta a oricarei forme de viata elementare, manifestarea energiei nestrunite, care in mitologia stra-romaneasca a primit numele de Talpa Iadului, dupa cum au evidentiat in scrierile lor Ion Creanga si, mai tarziu, Vasile Lovinescu. Mai departe in timp, prototipul mamei batrane, cunoscatoare a tuturor tainelor Cerului si Pamantului, preoteasa sacra, initiata in Traditia Primordiala, se va transmite sub forma zeitatilor si personajelor simbolice tutelare, precum Demetra, Isis, Astarte, Circe (tablou, jos), Cybele, Artemis si chiar Lilith din ezoterismul ebraic. Valentele magice arhetipale ale femeii varstnice, mama experimentata si inteleapta, sunt la randul lor evidente in alchimie si diverse traditii folclorice, unde configureaza deopotriva atat Eternul Feminin, prin capacitatea sa de a crea si procrea, cat si dimensiunea initatic-terifianta care o defineste pe “Mama

Cumplita” sau “Marea Vrajitoare”. De aici fiinteaza motivul omniprezent al tuturor vrajitoarelor, babatiilor hidoase, acre si chioare, zane nefaste si cocarjate care staruie chiar si in subconstientul oamenilor din societatea contemporana, tot mai tehnologizata si desacralizata.

In ceea ce priveste folclorul si mitologia romaneasca, avem parte de un fenomen extraordinar, dupa cum evidentiza etnologul Jean Delumeau care constata ca pozitia “babelor” din folclorul romanesc este una mult mai completa, autentica si privilegiata decat cea din traditiile Evului Mediu Apusean. In afara de sensul de “femeie batrana” in limba si credintele romanilor, cuvantul “baba” are o multime de alte conotatii care duc spre o mitologie ancestrala daco-getica sau chiar mai timpurie, Hiperboreean-Pelasgo-Ramana, unde babelor si mosilor le era rezervat un loc extrem de important ca parinti, stramosi si initiatori. Primul care a evidentiat acest aspect a fost B.P. Hasdeu, care nota ca la noi babele sunt privite ca “fiintele cele mai d’a dracului”, de unde probabil termenul de baba era insotit aproape intotdeauna de atribute peiorative de genul cloanta, cotoroanta, harca, talpa iadului, hoasca etc.

Sursa foto Intre Cotoroanta si Sfanta Un basm romanesc cules de Petre Ispirescu relateaza ca la un moment dat Diavolul se certa zgomotos cu o baba, cele doua personaje facand o larma atat de mare incat l-au trezit din somn pe Sfantul Petre, care manios fiind, puse mana pe o sabie si le taie capetele celor doi zurbagii. Dupa sangeroasa pedeapsa si plecarea Sfantului, trupurile descapatanate s-au apucat sa-si caute capetele prin tarana. Diavolul a gasit capul babei pe care si l-a insusit, iar baba pe cel al Diavolului, care fara prea multa mirare, i s-a potrivit de minune cotoroantei.

Insa conotatiile babei nu sunt pururea negative, ci si admirative, deoarece babele (fiinte ale dracului) erau moase pricepute, doftoroaie vestite, sfatuitoare pretioase, dar si vrajitoare redutabile cu care nu era bine sa ai de a face.

Sursa foto Vechimea cultului “babelor” pe teritorul Daciei este atestata si de venerarea unor monumente megalitice de forma unor pietre antropomorfe naturale, care se numesc in mod curent – Babe. Avem aici faimoasele Babe din Bucegi, din Ceahlau si din multe alte locuri investite de popor cu simbolism magic din Carpati. Prestigiosul cercetator Nicolae Densusianu a gasit peste 20 de asemenea “babe antropolitice” pe teritoriul tarii nostre. Evidenta cultului “babelor” si al “mumelor” ancestrale in cultura populara romaneasca este un argument in plus pentru importanta principiului feminin din traditiile noastre stravechi. Sosirea crestinismului in Europa a dus la aparitia unui sincretism religios difuz in care multe dintre zeitatile pagane de sorginte greaca, celtica, germanica sau traca au supravietuit in imaginarul colectiv european, imprumutand din atributele si insusirile lor sfintilor si personajelor religioase crestine. Daca in Europa Apuseana, babele mitice au ramas ancorate in franturi din folclorul local intr-o forma ascunsa si deghizata de teama rugului sau a scaunului de tortura al Inchizitiei, dincolo, in spatiul Europei Rasaritene, unde trona crestinismul ortodox, mult mai pasnic, tolerant si emotional in manifestare decat rigoarea catolica, Principiul Universal Feminin nu isi pierde din sacralitate si importanta.

In aceasta directie, aspectul protector, intelept, initiatic, matern si taumaturgic al Batranei Fara Varstaprimeste noi insusiri in momentul in care etosul autohton il transpune in viata de zi cu zi a romanilor prin intermediul zilelor saptamanii, care primesc astfel o incarcatura sacra. Apare o intreaga pleiada de 7 batranici cuminti si intelepte, fiecare simbolizand cate o zi a saptamanii, fiecare dintre ele patronand peste aspectele rituale si temporale ale zilei in cauza: Sfanta Luni, Sfanta Marti, Sfanta Miercuri. Sfanta Joi, Sfanta Vineri, Sfanta Sambata si Sfanta Duminica. Taranul roman le-a onorat si respectat dintotdeauna, constient fiind de natura lor sacra de paznice ale randuielii Timpului si Vremurilor, precum si de faptul ca fiecare dintre sfintelezile pot oferi alinare, ajutor, sfaturi sau ghidare celor aflati in nevoie. Babe, duhuri si iar babe… Babele mitice care vin din negura timpurilor populeaza abundent mitologia romaneasca, intrand in componenta unor personaje fabuloase:

Baba Cloanta: o batrana monstruoasa care, in basmele culese de folcloristul Ioan Pop-Reteganul (1853 – 1905), apare drept o femeie urata, cocosata, cu dinti lungi si colti ca grebla. In variantele culese si inventariate de profesorul Petre Ispirescu (1830 – 1887), Baba Cloanta este nimeni alta decat mama zmeilor care avea atributul nemuririi ascuns intr-o cusca de suflete. Cand era lovita de moarte de eroul pozitiv, fugea si sorbea din sufletele inchise, castigand viata si putere. Lingvistul si folcloristul Lazar Saineanu (1859 -1934) prezinta postura de mare vrajitoare a babei care incheaga apele cu farmecele ei si are autoritatea de a sta la taclale cu Necuratul la orice ceas al noptii. Baba Coja: este un spirit feminin malefic, specific mitologiei romanilor din Ardeal, care are puterea de a ucide copii nebotezati. Marele etnolog si folclorist Simion Florea Marian (1847 – 1907) insista asupra paralelei cu surata sa, Frau Brechta mit dem Klumpfuss din mitologia germana, stapana peste toate duhurile necurate. Baba Coja are unghii de arama la maini si nas de sticla, topaie cu un picior de fier prin negura noptii si fura sufletele copiilor pentru a le ascunde in tufe de soc. B. P. Hasdeu este, insa, de parere ca etimologia ei deriva din numele teribilei Babe Kuga/Kuzica sau Kuzna din folclorul sarbesc, ca o reminiscenta din epoca convietuirii in regiune a daco-romanilor si slavilor de sud.

Unii lingvisti sunt de parere ca in cuvintele romanesti harca. Daca. care aveau un rol important in cadrul cultelor stravechi. proto-dacice. dupa care stabilea cu acest spirit tutelar o legatura. . Baba Oarba avea o menire pur rituala: identifica natura benefica sau malefica a personajului proaspat intors din morti. de pe teritoriul Romaniei de azi. Baba Oarba: descoperim influenta batranei mitice si ambivalenta chiar si in jocurile copilarie. sub acest nume. Numele sau de Harca denota legatura evidenta cu practicile magice cu cranii umane si animale. imprumutata din panteonul slav si iranian unde o gasim sub numele de Haors. in prezent.• • Baba Harca: locuieste intr-o vagauna ascunsa prin coclauri neumblati. in trecut. facilitand transmiterea mesajului stramosilor spre cei mai tineri descendenti. harsti sau mai ales harsit gasim urmele unei divinitati varstnice. jocul este caracterizat de dialoguri versificate si gesturi ludice care simbolizeaza spiritul de dincolo venit in lumea celor vii. Hars sau Gurs.

cioara. Reputatul profesor Marcel Olinescu face. doua entitati care patroneaza peste actul torsului si cel al tesutului. Pruncii bolnavi de samca . cel mai potrivit portret temutei entitati: “Samca este un duh feminin ingrozitor la vedere. Se arata mai ales femeilor insarcinate. gaina. pentru a le inspaimanta. La fel de crud se poarta si cu copii nou-nascuti. musca. exista zeci de alte babe. in monumentala sa opera “Mitologie romaneasca”. demonica faptura ii imbolnaveste de boala denumita dupa numele sau. Se travesteste insa sub diverse infatisari spre a se apropia de casele oamenilor.Rolul sau este unul oribil. Samca este cea mai nemiloasa si primejdioasa intrupare a duhurilor necurate. broasca. iar pentru romani Samca este tot una cu Baba Coja. paianjen. iar din gura bolboroseste neincetat cuvinte neintelese. aratandu-se femeilor insarcinate si pruncilor atat ziua cat si noapte. capra. se sucesc si se stramba intr-una. atunci cand acestea sunt in durerile nasterii.Denumirea ei are legatura cu titulatura de Vestica sau vrajitare in limbile slave. inainte ca pruncii sa primeasca Sfantul Botez. porc. Samca – sub aripa Satanei Cea mai terifianta reprezentare a vreunei entitati malefice feminine din traditia romanilor apare sub forma Samcai sau Avestitei. ochii sai rosii ca focul ii joaca in cap ca niste felinare batute de vant. in traditia populara romaneasca. nu stau locului o clipa. imprumuta chipul si infatisarea unor babe hidoase si rele. printre ele remarcandu-se Joimarita si Martolea. lacusta. in diferite chipuri: ca pisica.In afara de “babele” deja pomenite. umbra si diferite naluciri”. caine. despre care lumea satului soptea infiorata ca ar descinde taman de sub aripa Satanei. In mitologia romaneasca veche. framanta si chinui atat de intens incat unele dintre ele mor inainte de a naste sau raman pentru totdeauna schimonosite si neputincioase. “Samca”. cu parul rar si lung pana la pamant. Daca primele uneltiri nu-i reusesc si bebelusii supravietuiesc.

alaturi de oitele ei. Disperata. Al doilea aspect legendar este dat de Baba Dochia. tresar si plang noaptea in somn. Martisor (Zeul sau Iisus deghizat). celebrul Dragobete. sora regelui Decebal. Mesterul Manole si Zburatorul. in stanele de piatra de pe Muntele Ceahlau care pot fi admirate si astazi. de care se indragosteste insusi Traian. in miez de iarna. in variantele de dupa crestinarea romanilor) sa o salveze de soarta umilitoare de a ajunge trofeu de razboi. fata incepe sa planga. sa-l spele pana cand se albeste. exista un adevarat retetariu ezoteric de descantece si blesteme aruncate impotriva ei (tot) de batranele moase si vrajitoare ale satului (nimeni altele decat aspectele pozitive ale Samcei). se casatoreste impotriva dorintei ei. la rau. care-i daruieste o floare rosie magica ce albeste lana .tremura fara motiv. iar pentru a-si teroriza nora. Zeul o transforma. cea care. sub forma de cloanta si zrgibturoaica. conform lui George Calinescu face parte din cele “4 mituri fundamentale care au modelat cultura si spiritualitatea romaneasca” alaturi de Miorita. pastorita neprihanita. mitul Dochiei circumscrie in mod stralucit cele doua aspecte ale Principiului Feminin. deja batrana. Pentru a contracara activitatile Avestitei. Dupa instaurarea crestinismului in spatiul romanesc. Primul este acela al preafrumoasei fecioare. Baba Dochia o trimite cu un ghem de lana neagra. iar atunci apare un tanar. Haituita de soldatii romani. Fiul Babei. In mare. Dochia cade istovita in sanctuarul natural al muntilor si il implora pe Zeul Primordial (sau pe Maica Domnului. atributele de protectori impotriva Avestitei s-au transmis si sfintilor si sfintelor cu proprietati taumaturgice si exorciste. Baba Dacilor din prag de Primavara Si uite asa suntem pe cale sa descoperim Batrana Fara Varsta chiar sub imaginea Babei Dochia. ofteaza si se sting deseori din viata.

Incepe sa ninga. Baba se dezbraca de toate cele douasprezece cojoace. Mos Craciun. Obiceiul. era numit Pusul Babelor. Apoi. iar Baba si oile sale ingheata pe munte. o femeie reala. Prin titulaturile de “Mos” si “Baba” descoperim ca cele doua zeitati au ajuns la batranete. In vreme ce contrapartea sa masculina – solara si solstitiala – care imparateste peste inceputul iernii sub identitatea lui Indrea/Undrea si. taranul roman credea ca Baba Dochia s-a prapadit pe 9 martie. dar iarna nu trecuse. care si-a petrecut tineretea in desfrau si distractii pana cand a fost crestinata si botezata de catre episcopul . transformandu-se in stane de piatra. declansand la nivel spiritual ceea ce Natura. echinoxiala si maternala. peste Dochia geto-dacilor s-a suprapus in mod fortuit imaginea Sfintei Eudochia ( venerata de bizantini sub numele de Evdokia). inourata. Sursa foto Coborand. cu reinvierea sa de dupa iarna. foarte frumoasa si atragatoare. astazi pe cale de disparitie.neagra. Firea si sufletul femeilor in cauza se aprecia dupa meteorologia zilei alese: ploioasa. Cele 12 zile-cojoace ale Babei Dochia se serbau intre 1 si 12 martie de personajele de sex feminine dintr-o comunitate. pedepsind Baba pentru rautatea ei. aceasta zi fiind hotar intre iarna si primavara. declanseaza la nivel teluric si mundan. in continuare. mai tarziu. insorita. criteriul cel mai folosit pentru impartirea zilelor fiind varsta participantelor. iar vremea se face nemiloasa. in pragul mortii si al renasterii ciclice. pe firul mitului descoperim numeroase zeite geto-dacice in care se manifesta personalitatea duala a Mamei Pamantului. Baba Dochia. In calendarul crestin. convinsa ca a venit primavara (altfel de unde ar fi putut avea Martisor floarea?) se imbraca cu cele 12 cojoace ale ei (care aveau sa simbolizeze Babele calendaristice de la inceput de Martisor) si porneste cu oile la munte. Din cele mai vechi timpuri. Pe parcursul zilei. friguroasa. originara din orasul Heliopolis din Libanul de azi. Intoarsa acasa. calda. Baba Dochia este o reprezentare mitica lunara. vantoasa etc. fata este acuzata de Baba Dochia cum ca Martisor ar fi ibovnicul ei.

Localnicii ii spun Faunul. “Muntele tau”. aurul a capatat o vaga nuanta rosiatica. ranit in lupta cu titanii. Iar asta nu e totul. Apoi tablitele sumeriene spun ca “…a sosit Potopul. aurul nu avea nimic iar aliajul respectiv era pur si simplu topit. energiile din jurul citorva sfincsi. intr-una dintre cele mai vechi vatre a Europei. ca si in celelalte locatii unde se gasesc sfincsi. iar numele spune totul despre vechimea pietrei. Tot faunul a fost cel care s-a sacrificat pentru regele zeilor atunci cand titanii s-au oprit in preajma muntilor cautindu-si prada. Puterea lor este atit de mare. ocultarea sacrului in profan. iar cu un manunchi de fulgere a sculptat actuala stinca. la capatul uneia dintre culmi gasim o alta stinca ciudata. au domnit 8 regi in 5 orase. “Am pornit de la ideea ca in antichitate sacerdotii foloseau mai mult aur si argint si mai putin alte metale”. Doar radiestezistii afirma ca. Culoarea argintului nu a fost niciodata aceeasi. Zeus s-a intors la lupta si si-a recucerit Olimpul. Batrinii spun ca demult de tot. si melanjul credintelor stravechi cu elemene crestine a dus la o personalitate complexa. iar dupa Potop au venit la domnie regii popoarelor din munti…”. KUR-PAT/es/I inseamna Muntele printilor si se aminteste ca inainte de Potop. Eudochia a trait in timpul cand la Roma imparatea Traian (interesanta paralela cu Dochia dacilor) si a primit harul de a face minuni dupa crestinare. altii spun ca sunt flacari de comori. Mai mult. iar in Bucegi. Zeus insusi. La o adincime de jumatate de metru. sfincsul pare sa ia foc. O explicatie logica nu a putut fi data experimentului. masuratorile energetice au aratat un flux iesit din comun. Unii spun ca se vad fulgerele lui Zeus. Nimeni nu poate explica anomaliile respective decat prin… componenta energetica diferita intre zone. din povestile bunicilor. La dezgropare. daca nu ar fi controlate ar putea arde jumatate din Romania pe o adincime de circa doi metri. Semnificatia Carpatilor este asemanatoare in mai multe scrieri vechi.200 de ani. unul dintre cei care au masurat. Uneori si ziua si noaptea. si-ar fi gasit refugiu intr-o pestera de sub sfinx si ar fi fost ascuns de un faun care l-a ingrijit si i-a vindecat ranile. Astfel. care se pot vedea si in plan fizic. amintit in scrierile stravechi nu are absolut nici o legatura cu actualul Caucaz. in semn de omagiu pentru salvatorul sau. In sanscrita denumirea de KARPATA inseamna “Locul Guvernatorului” iar in latina CARPE. putem intelege mai usor valoarea spirituala a sfincsilor romanesti. Astfel. argintul a fost acoperit de o pelicula rosie”. o serie de istorici romani si straini considera ca muntele mistic. sub numele de Baba Cloanta… 2 Sfincsii misteriosi din Carpati. ci cu muntii care se intindeau intre Portile de Fier si pina in zona Buzaului. in realitate. argintul era de o culoare verde inchis. La Toplet argintul a avut o culoare albastra. Dupa ce s-a vindecat. timp de 241. e vorba despre niste incarcaturi energetice exceptionale. Energiile inteligente In Muntii Bratocea. adancirea dualismului – un motiv folcloric foarte popular. unul de aur si unul dintr-un aliaj oarecare. Domnia sa si cei cativa colaboratori au efectuat o experienta inedita in zonele studiate. . pina la ora actuala. sustine domnul Pavel Codrescu.Teodot. cu neasteptate manifestari. “Pentru ca ar fi trebuit sa acceptam ca energiile din zonele respective sunt… inteligente si au anumite preferinte metalice. incit. Cunoscand toate aceste legende si realitati istorice. au ingropat un trei obiecte: unul de argint. Aici ar fi fost si Prometeu inlantuit de Zeus. Caucaz. pe care le-au lasat un an intreg. pentru cea pe care o cunoastem. Se urmarea efectul energiilor asupra diverselor metale. Si aici. in sumeriana.

Respectivii. A fost ultima seara cand cei sapte au mai fost vazuti. Si oricum. Si cand au avut impresia ca nu sunt crezuti. Ingerul trebuia sa pazeasca o inchisoare in care Stapinul ceresc ii aruncase pe diavoli. dar oamenii locului stiu ca acesta e semn ca locul e viu. cei sapte au povestit unuia dintre calugari. un inger de-al lui Dumnezeu. La un moment dat. mai exact catre locul din care. au scos dintr-un rucsac vechi doua obiecte stranii ce pareau a fi facute dintr-un amestec de bronz si argint. a cheii. de pe drumul turistic care duce de la Cabana Ciucas in virf. sustineau ca sunt in posesia unor scrieri vechi si a unor harti care atestau existenta unor porti de trecere catre alte dimensiuni. (de la care. mai exista o stinca denumita sugestiv “Mina dracului”. vin luptatorii negativi. fiind situat pe unul din abrupturile sudice ale Tigailor Mari. obositi dar deloc descurajati. Timp de aproape doua luni. Dar paznicul nu a fost suficient de vigilent si diavolii au scapat si au fugit catre soare-apune. Localnicii spun despre sfinxul lor ca ar fi fost. cei cunoscuti si sub numele de diavoli. Corturile in care-si faceau veacul pe timp de zi si de noapte au ramas goale iar o ancheta in adevartul sens al cuvintului nu a putut fi pornita. respectivii au cautat intrarile respective.) ca sunt pe cale sa descopere intrarea cautata. in urma cu mai bine de 10 ani a aflat subsemnatul povestea. Unii pun asta pe seama lipsei de oxigen la inaltime. de rusine. dar nu mai aveau si cheia de intoarcere. Spuneau ca mai cele doua bucati fac parte din cheia care va deschide poarta de trecere si ca ei sunt pe cale sa descopere cea de a treia bucata. in numar de sapte. Georgescu Aurel. Atunci ingerul. Disparitii misterioase In vara lui 1992. parintelui Teofil. Intrau in pesterile din zona si apareau abia spre seara. la origine. l-a rugat pe Dumnezeu sa-l ierte si sa-l lase acolo. cativa tineri specialisti in mistica si energetica – la vremea cand acestea abia intrau pe “piata romaneasca”. aveau sa dispara fara urma. si ultima. in locul unde daduse gres. in religia crestina. n. Doar parintele Teofil credea ca baietii gasisera poarta de trecere si o deschisesera. pentru ca nu exista nici o urma a baietilor. S-a spus la vremea respectiva cum ca ar fi patruns intr-o galerie care s-a surpat in urma lor sau ca au fost striviti de zidurile pesterilor prin care tot intrau si scormoneau.Paznicul de seara Se ajunge relativ usor. Privirea sfinxului este indreptata catre apus. Cei sapte spuneau ca in interiorul Bucegilor s-ar afla mai multe incaperi unde au fost depozitate arhive secrete din cele mai vechi timpuri si ca acestea ar fi pazite de niste preoti ciudati. nimeni nu are curajul sa doarma in zona. Pentru ca asa spunea . Iar Dumnezeu l-a ascultat si l-a transformat intr-un paznic de piatra. Cei care ajung in preajma Paznicului pot simti mici furnicaturi in palme si sunt cuprinsi de o stare de moleseala. Mai ales ca nu foarte departe de acel loc. a.

ci spiritual si energetic. Pamintul a “nascut” diverse forme zoomorfe de piatra. din Finlanda. Domnia sa este autorul unor cercetari care aduc in prim plan Carpatii dintre Dunare si Ceahlau. intr-un luminis la care se ajunge dupa un urcus nu chiar la indemina oricui. Cei care ajung sa controleze acele puncte pot controla viata si moartea pe Terra. numite puncte ale dragostei. despre care oamenii spun ca ar avea proprietati curative. Altminteri. stincile cele ciudate actioneaza ca o poarta ascunsa intr-un program sofisticat. In cartea sa intitulata “Cartea trecutului misterios”. parte din dorinta puterilor oculte de a face cit mai putin zgomot in preajma centrelor de putere energetica si spirituala. La baza stincii este un mic izvor.calugarul cel initiat. in rezervatia “12 Apostoli”. Ani de zile oamenii au crezut ca au de-a face cu niste toane ale naturii. asa incit misterul nu a fost inca elucidat. Este vorba de ceea ce localnicii au numit Dochia si care are o inaltime impresionanta de nu mai putin decat 20 de metri. Pentru ca Akasha este memoria universala. Dar pentru cei care sunt cit de cit initiati in mistica. pina acum nu au fost descoperite urme ale tragediilor. exista si o alta explicatie. Cu toate astea. ca fiecare usa spirituala are cheia sa si daca folosesti o alta. Adica in acelasi loc pot exista mai multe civilizatii dar decalate temporar”. Numai ca acestea nu pot fi controlate material. dar nu a fost demonstrat nimic din punct de vedere stiintific. ca fiind leaganul civilizatiei noastre si al puterilor mistice care au stapinit planeta in vechime. parte din cauza birocratiei comuniste. acestia nu au fost singurii. toata lumea stie ca sub Sfinxul din Bucegi se gasesc comorile spirituale ale omenirii. inconjurata de mai multe formatiuni antropomorfe. indiferent de aparatura folosita. Mai mult. Pentru ca intrarea este ascunsa sub un val de energie primordiala. de la departari mari. sustine domnul Frederik Hanunssen. pentru a umple bidoanele si sticlele de plastic cu apa curata. Sfinxul pare o piatra ca oricare alta. Aici vin. . dar descoperirea nu a avut ecou. S-a afirmat la vremea respectiva ca insemnele solare sunt cele mai vechi din lume. Nu este vorba despre energiile normale ci despre energiile primordiale. un megalit straniu. dar in 1987 un student descoperea pe Valea Paltinu. In acele puncte ale dragostei energetice. “Spre exemplu. E vorba de ceea ce noi numim decalaj temporar. nimeresti in alta parte. pe care-l considera adevaratul pamint sfint de unde au venit zeii. cea care inregistreaza si pastreaza tot ceea ce s-a intamplat de-a lungul timpului. francezul Robert Charoux spune ca pe glob exista locuri speciale. se gaseste o stinca ciudata. dar nimeni nu a putut descoperi nimic. au fost voci care au sustinut ca zona ar fi una tamaduitoare. unde pot fi vazute o serie de stinci cu diverse reprezentari antropomorfe. Un alt loc special se gaseste in Muntii Calimani. Din acest motiv exista o permanenta lupta in umbra pentru a controla centrele de energie primordiala. un iubitor al spatiului carpatic. in care energiile se aduna si se contopesc. greu de reperat si de penetrat. in caz ca lucrurile nu se deruleaza asa cum ar trebui. Trecand apoi in Ceahlau. Sa va spun eu de ce. cele din care a fost format pamintul si care poarta intreaga informatie despre planeta noastra. o poarta lasata de programatorii initiali pentru orice eventualitate. Pentru o mai buna documentare ne-am adresat spiritologilor si specialistilor in energetica. de cremene. cuvintul Akasha rezolva tot misterul. Se pare ca astfel de chei exista si permit accesul la anumite zone. se pare ca sfincsii din intreaga lume sunt zone in care aceasta arhiva a omenirii poate fi accesata. pe unul din munti. Astfel. apa sfinta ce izvoraste direct din stinca. mai multe cazuri de disparitii stranii fiind puse pe seama caderilor in prapastie sau a ursilor. In felul acesta. in care energiile terestre si cele celeste converg. Punct de reper pentru calatoriile spatiale Pentru existenta Sfincsilor din intreaga lume. care reprezenta o figura bizara insotita de cateva simboluri solare. Cit despre cei disparuti. Doar cel care trece de zidul respectiv de energie poate patrunde in tainitele secrete ale Sfinxului.

citind una din legendele locale. Nu sunt copil. Poate parea de domeniul fictiunii. ascuns privirilor turistilor. ei fac prima reincarcare a navelor. Oricum. unul dintre acestia. in apropiere de Portile de Fier. “Atunci trebuie ele luate. unde nu mai putin de sase formatiuni de tip antropomorf sunt dispuse pe un arc de cerc care inconjoara virful cu acelasi nume. Multi au cautat. Era una care sta tolanita taman pe sfinx si arata ingrozitor. Apoi a alunecat pe stinca si s-a strecurat printr-o crapatura. de-a lungul anilor. dar orice aparat electric pe baterii functioneaza mult mai mult acolo sus. Asta din cauza curentilor energetici din apropiere. de-a lungul Cernei. viperele sunt mai mari si mai veninoase. . da` mi se facuse parul maciuca in cap” In apropiere de Orasul Herculane. da` mi se facuse parul maciuca in cap. cel de la Toplet. “Dar eu mai curand cred ca dadea bani poterei si aceia nu aveau nici un interes sa-l omoare”. Unii spun ca Dochia ar fi fost. pasionatii de OZN sustin ca in preajma Dochiei s-ar fi vazut cele mai multe obiecte zburatoare stranii din 1980 incoace. Ba mai mult. Cei care analizeaza solul masivului vor remarca uimitoarea lui asemanare cu cel de pe Luna. decat este prevazut a se intampla. Vocile din preajma sfincsilor Dar cea mai importanta alcatuire stincoasa de tip sfinx a fost facuta in Muntii Retezat.000 de ani. haiducul Pantelimon. chiar daca ajunsesera acolo dupa o zi intreaga de mers pe munte. Se ajunge ceva mai greu la el. fiica lui Decebal preschimbata de zei in stinca pentru a nu fi prinsa de romani. isi incheie etnologul relatarea. se gaseste un alt Sfincs. afirma ca Dochia este. Daca este sau nu adevarat. cele doua arme pot fi vazute stralucand. pentru ca altminterea nimenea nu le gaseste”. consumul de energie este mare si aici. Cand m-a auzit s-a ridicat ca la juma` de metru si a sisiit spre mine de m-a luat groaza. Am crezut ca nu scap de acolo”. oamenii spun ca o data la 100 de ani. In plus. “Eu am vazut cateva si m-au trecut fiori pe sira spinarii. “Chiar si asa. chiar sub sfinx. oamenii spuneau ca ar fi gasit pielea de leu si ca din cauza asta nu-l atingeau gloantele poterei si ale strajilor domnesti trimise sa-l pranda. Florea Mihai. ramine ca timpul sa ne arate. turistii care au campat sau doar au trecut prin preajma. Sub Sfinxul de acolo se spune ca ar fi ingropate ciomagul lui Hercule si piele leului prin care nu trecea nici o arma. pe la 1830. Si daca stim ca Nicolae Densusianu a localizat Muntele Sfint Kogaionon putin mai jos. sustin ca nu au simtit nevoia de apa sau de mincare si ca s-au simtit foarte relaxati. Dochia a fost folosita de mii de ani ca punct de reper pentru calatoriile spatiale…”. nici mai mult. din cauza drumului anevoios. Tot domnia sa spune ca despre unul dintre eroii locali. incheie domnul Matei. cele doua obiecte mistice dar nimeni nu le-a gasit. profesor etnolog si istoric. timp de cateva minute. nu ne mai miram de nimic. decat primul punct din cadrul calatoriilor spatiale care folosesc gaurile de vierme pentru a scurta durata calatoriilor.Legendele care inconjoara stinca sunt numeroase si nici una nu e mai “tinara” de 2. la Dochia. Spun oamenii ca numai un viteaz cu inima curata le va gasi si ca acela va deveni aparatorul romanilor. “Nu sunt copil. nici mai putin. Tot de la domnia sa aflam si ca in preajma Sfinxului de pe Cerna. afirma domnul Nicoara Matei. la Dunare. Se spune ca Traian insusi o urmarea pe fata si cand a vazut puterea vechilor zei ai dacilor si-a oprit armatele si nu a mai inaintat. pe soseaua catre Orsova. in fapt. Avea pe putin 2 metri si o grosime ca pe brat. Si el este inconjurat de legende si povestiri fantastice. dar de a carui existenta stiu iubitorii muntelui.

rolul satelitilor de comunicatie din zilele noastre. al formatiunilor tribale si chiar al micilor voievodate si cnezate. denumirea de cioban avea si o altfel de semnificatie. acestea sa ajunga la oameni. Pentru locuitorii vechi ai Romaniei. pe vremuri. Privirea sa este orientata catre sud-est. “Cu Bucegii s-a intamplat altceva. Nu intamplator zonele au fost cunoscute ca fiind sfinte din cele mai vechi timpuri. Locul unde omenirea s-a nascut Interesant este ca departe de a fi centre turistice active. Nu este vorba despre mina omului. ca si cum cineva ar incerca sa le faca uitate in timp. cei care s-au aventurat pe muntii respectivi. nu o data s-a afirmat ca vocile care se aud in preajma stincilor si a pesterilor pot apartine si unor fantome. ba pe seama cine stie caror mincaruri sau ciuperci cu efect halucinogen. Vocile au incetat imediat ce s-au indepartat de Ciobanas. au murit sau au suferit accidente grele. fluxurile energetice si spirituale care treceau prin ele fiind retrimise catre lumea larga. in realitate. care treceau prin sfincsi si se repartizau in functie de reteaua informationala creata de zei. cum s-ar putea crede ci despre o auto-protectie a zonelor respective. iar localnicii il ocolesc. Si in felul acesta. Simboliza stapinitorul locului respectiv. sfincsii indeplineau. pe virf de munte? Satelitii celesti O alta ipoteza tulburatoare a existentei sfincsilor a fost emisa de o serie de cercetatori straini si romani a fost aceea ca pietrele functionau. ocrotitor. a) dar si a unor fenomene naturale menite a-i alunga pe turisti. vorbind intr-o limba complet necunoscuta. iar pe virfurile muntilor s-au descoperit o gramada de urme ale unor temple vechi de mii de ani. patronul turmei. ca niste bizare aparate de emisie – receptie spirituala. Apoi veneau informatiile celeste. zonele care adapostesc sfincsi par cuprinse de tacere. Este suficient sa privim statisticile din ultimii zeci de ani ca sa vedem cum zona Retezat – Godeanu a fost foarte rar vizitata si cum nu o data. Prin intermediul lor. Cei care au trecut prin preajma Ciobanasului sustin ca au auzit niste voci ciudate.Culmea Gropsoarelor din masivul Zaganul adaposteste un alt sfinx. Ani de zile s-a afirmat despre acesta din urma ca ar fi “functionat” ba pe seama unor gaze halucinogene care se gaseau sub oracol. zeii de dincolo de Pamint isi puteau trimite ordinele catre preoti. Sfincsii functionau nu ca aparate de radio celeste ci ca statii de amplificare. dar la un nivel la care satelitii nu vor ajunge niciodata. fara a fii remarcati? Asa ca au folosit cozile de topor romane si au introdus . Locul musteste de legende si de intamplari bizare. n. Energia emisa in preajma sfincsilor a dus la crearea unei faune cel putin bizare (vezi viperele de la Toplet. spunind ca nu aduce noroc. iar prin intermediul lor. Sa fi fost doar niste unde radio sau altfel de unde?! In plus. acum mii si mii de ani. Dar ce sa caute fantomele in locuri pustii. Strainii au stiut dintotdeauna ca acolo sunt secrete nemaipomenite care pot da stapinire asupra lumii si a popoarelor. Cum s-ar spune in zilele noastre. Gazele sau mincarurile halucinogene nu ofereau informatiile primite de la zei ci il deschideau pe sacerdotul care efectua serviciul catre lumea divina. Realitatea este putin diferita. informatiile controlate de zei ajungeau si la cele mai cunoscute oracole. Si cum sa ajunga sa caute acele secrete. printre care si cel din Delphi. numit Ciobanasul.

caderi in prapastie. In felul acesta. Suceava. la Gura Haitii. dincolo de flora si fauna lor. prin lege. la 2. Misterele Calimanilor: Inscriptii de peste 2500 de ani la Muzeul Megalitilor 3 Muntii Calimani constituie bariera de stânca intre Ardeal si Moldova. Si ceea ce parea imposibil.Bucegii in circuitul turistic. Ochiul iti este ademenit de o sumedenie de bijuterii pe care doar muntele ti le poate darui. Ii place sa colinde printre jnepenii pitici. mergea. geologog si specialist in energia pietrelor. la porunca Elenei Ceausescu. sta scris cu vopsea „Muzeul Megalitilor”. impreuna cu nevasta si cu fiul lui. catre cei 12 Apostoli. se petrece de cativa ani incoace: muntele se trezeste iar paznicii spiritualitatii universale s-au intors acasa. Vasile Pata ne-a povestit ca in 4 iunie 1987. Ei au anuntat Institutul de Stiinte de la Bucuresti. Pietrele scrise ale lui Pata Intr-un sat de la poalele muntelui. Atlasele geografice spun ca este cel mai inalt si cel mai spectaculos munte din Carpatii Orientali.000 de metri. O scriere si simboluri ciudate sapate in stânca. Este simbolul de piatra care uneste patru judete – Harghita. unice in România. printre care si simbolul soarelui. Pe o bucata de scândura batuta de ploi. aici. El a venit impreuna cu un arheolog. cautatorii de comori spirituale isi pot pierde urma usor printre ceilalti si pot parea oameni obisnuiti” afirma domnul Marian Dumitrescu. cu toate ca asta nu convine anumitor grupari oculte. care era in clasa a XII-a atunci la un liceu in Vatra Dornei. se afla adapostite intr-un sopron improvizat trei bucati de stânca. titlul de „parc national”. isi dau seama de frumusetea pura a acestui munte. asemanatoare Bucegilor sau Ceahlaului. ne-a povestit batrânul. trebuia sa se fabrice acid sulfuric… De câtiva ani a primit. pe acolo pe unde cerul pare sa se impreuneze cu pamântul. cum sunt multe pe aici. potrivita in cuie deasupra sopronului. accidente inexplicabile. . De la rododendronul ce inroseste la inceput de vara pajistile alpine la Iezerul „fara fund”. ii determina pe tot mai multi turisti sa renunte la explorarea masivului Bucegi. de la Vatra Dornei la Toplita. s-au mai gasit inca trei pietre gravate. ca a descoperit o stânca ciudata. Asa si-a invatat si copiii… Sa respecte muntele cu maretia si greutatile lui. Mures si Bistrita. Stie toate tainele muntelui. lacul izvorât miraculos la 2. „A venit si geologul santierului de la mina sa vada minunea. sapat de viitura. cel care era cu adevarat interesat de muntii Calimani si cu care ne cunosteam de câtiva ani. in santul adânc de 2 metri. Avalanse. a ingenuncheat si avea lacrimi in ochi”. S-a pomenit in literatura de specialitate despre virtutile energetice ale muntelui. in locul unde omenirea s-a nascut. impreuna cu un profesor. Nea Vasile a fost timp de vreo douazeci de ani sofer la exploatarea de sulf din Calimani. cu Marin Cârciumaru. dupa o zi ploioasa.000 de metri. „Fiul meu ne-a spus. cu rasuflarea taiata. Când profesorul Naum a vazut pietrele. a adaugat Vasile Pata. In anii ’80. de la padurile de brad dese ca peria pâna la stâncile sculptate misterios de natura atotstiutoare. A aflat si profesorul Traian Naum. „Sfinxul” Calimanilor sau stâncile care intrupeaza in granit cei Doisprezece Apostoli. Calimanii ascund insa. Apoi. Cei care se incumeta sa strabata Calimanii. a descoperit. o piatra pe care erau gravate insemne ciudate. câteva mistere greu de explicat: „megalitii”. o serie de accidente bizare au tras un semnal de alarma asupra Bucegilor. printre turisti. ii cunoaste darnicia si furia. in curtea unui muntean batrân si gospodar. in ultimii 3-4 ani. Claudiu Pata. Cu toate acestea. O stânca cu niste inscrisuri tainice si câteva desene greu de deslusit”. si despre misterele preistorice pe care le ascund aceste piscuri indraznete.

prin modul in care au fost efectuate. fac urmatoarele observatii: „Totalitatea gravurilor de pe latura principala a megalitului sunt subordonate. Vă pot spune că profesorul meu Traian Naum a crezut cu ardoare în existenţa unor forme megalitice în Călimani. un adevarat dezastru ecologic.n. Le-am expus in curtea mea. peste 25 de ani. Povestea megaliţilor mobili. Altul pare un simbol precrestin. el fiind şi cel care. Ranile naturii se vor vindeca doar in câteva zeci de ani”. 200 ha de teren arata si acum. Vasile Pata ne spune ca nu se acorda importanta megalitilor din ograda lui. Naum să vizităm primul megalit. scrijelite in piatra. Italia etc. A lasat insa in urma. lipsit complet de viata. Muntele jefuit si umilit de Ceausesti Exploatarea sulfului vulcanic din Calimani a inceput prin 1970. Traian Naum si Emil Butnaru. cu gravuri. ca un straniu peisaj selenar. marele cerc cu raze «in turbina» reprezentând probabil discul solar intâlnit uneori in gravurile din Franta. inginerul Iluta Cocris. pentru „Gardianul”. de pe care oferiţi şi o . acum este doar o stânca dezbracata.” Nea Vasile spune ca „am hotarât impreuna (n. un om admirabil. Un altul seamana izbitor cu un OZN! In legatura cu primul megalit descoperit de familia Pata. Straturile geologice asezate temeinic in timp. Cu o tristete blânda. a declarat. impudic si sinistru. este puţin diferită. unul câte unul. Sursa: Anna Kovacs – Gardianul Comentariu de Prof. i. dar există şi destule scăpări. dupa ce a fost inchisa in 1997. a denumit o serie de forme create de natură. autorii lucrarii „Muntii Calimani”. Vasile Pata a dus pietrele acasa. situate pe înălţimile muntelui – vezi “Moşul”. ca „in prezent se deruleaza un proiect de reconstructie ecologica a fostei exploatari miniere de sulf Calimani.«Doar strainii sunt interesati de megaliti» Ajutat de câtiva localnici. Marin Carciumaru postat pe situl frontpress. câteva simboluri solare. Eu sunt cel care. Insemne bizare. care se pare ca au fost inscriptionate pe la mijlocul mileniului IV.ro Felicitări pentru că aţi dovedit multă sensibilitate pentru megaliţii de la Gura Haiti. Negoiul românesc practic nu mai exista decât pe harti. Un desen pare sa simbolizeze Soarele si câteva planete. izvoare si pâraie otravite… Directorul adjunct al Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava. in «Muzeul Megalitilor »”. A fost bagata in temelia unei cladiri! Nu le-am mai putut recupera. aflate în curtea lui “Nea Paţa”. Doar strainii se intereseaza si vin in expeditii ca sa le vada”. S-a lucrat aici. stiinta la noi e la pamânt. „Din pacate. inclusiv in ceea ce priveste materia prima pentru industrie. Portugalia. – cu profesorul Traian Naum) sa ducem cele patru pietre la muzeul din Vatra Dornei. Dar am vazut ca sunt lasate sa zaca ascunse si se umpleau de praf. “Godzila” etc. la fel de inalt si „falnic” de steril de mina. la indemnul familiei Ceausescu. Asa a iesit la iveala originea stâncilor. la exploatarea sulfului. Acoperea doar 5% din necesarul industriei din acea perioada. dupa unsprezece ani de la inchiderea minei. din respect pentru ceea ce făcuse pentru Călimani. un alt munte. Multe date menţionate sunt corecte.univ. Mina de sulf nu a fost rentabila niciodata. poate exagerat. asemanatoare celor din vechile culturi antice. cultului soarelui. Ba una dintre pietre a si disparut.e. l-am invitat pe prof. Se vad aici toate maruntaiele pamântului. Specialistii din Bucuresti au luat in serios descoperirea lui nea Vasile. Am decis sa le aduc acasa. In fapt. A fost decapitat fara scrupule un munte. Un munte complet distrus. finantat de Guvernul României.dr. egiptene sau aztece. Semnele de pe ele sunt identice cu literele alfabetelor getilor.r. care dorea cu orice pret independenta economica a tarii.

Era simbolul Patriei care hranea acelasi popor. au format prima trinitate de dinaintea crestinismului. Megalitul gravat de la Gura Haitii. Încă odată doresc să-mi exprim admiraţia şi respectul pentru familia Paţa. avand pe cap nu cusma dacilor ci misterioasa boneta frigiana. în acest sens regăsindu-se în lista mea de lucrări destule contribuţii în acest sens. au salvat aceste monumente. De asemenea. In comparatie cu alte monumente religioase. 39. pentru că am constat noi înşine că erau. Atunci a îngenunchiat lângă megalit. precum şi cu o colegă geolog care mi-a semnalat existenţa primului megalit. ocrotitoare a Daciei. oameni minunaţi. impreuna cu Zeita Bendis. in credinta stramosilor nostri apartinea lui Zamolxis. care mai mult decât cei îndreptăţiţi să o facă. cele inchinate cultului Danubian sunt turnate in plumb. punandu-si principalii zei in urma acestuia pe diferite monumente. a fost Cultul Cavalerilor Danubieni. recuperându-le de la Muzeul din Vatra Dornei. regret acestea îmi aparţin în exclusivitate. arata dorinta in reintregirea tarii si faptul ca dacii liberi ii sprijineau pe fratii lor aflati sub ocupatia romana. Fiecare din scenele reprezentate sunt o continuare a cultului lui Zamolxis. jud. Cei doi Cavaleri erau inarmati fie cu o lance. Multi s-au intrebat ce reprezenta steagul dac si fiecare a incercat sa-I dea propria explicatie. celebrul dracos cu cap de lup si trup de sarpe. 2. TRAIAN NAUM. caciula rosie simbol al luptei pentru cucerirea libertatii folosita in toate timpurile. Dupa cum se stie. puteţi utiliza o publicaţie ştiinţifică a lor:115. este adevărat. au fost publicate. în colaborare cu profesorul Naum. cu o dedicaţie specială ca pentru fostul student al Doniei sale. iar fotografia o deţin şi acum. dar care avea aceeasi credinta. Şaru Dornei. aratand. o preluare a acestui cult de catre invingatori si de catre popoarele cucerite de ei. SCIVA. Romanii au facut mai mult: au recunoscut superioritatea lui Zamolxis. mai exact. Lupul este simbolul zeului . simbol al libertatii Una dintre cele mai misterioase religii cu radacini in Dacia preistorica si a carei continuitate a atins secolul XIX. Singurele marturii existente sunt niste basoreliefuri si niste monumente.imagine. material care. din respect. aşa cum menţionam. din antichitate si pana in vremurile moderne de catre toti conducatorii armatelor care luptau pentru eliberarea tarilor lor sau pentru eliberarea din sclavie (sa nu uitam ca armata lui Spartacus avea ca simbol boneta insotita de numarul legiunii. com. Suceava. aceeasi limba si aceleasi teluri primordiale. EUGENIA NIŢOI. Faptul ca noua religie s-a raspandit dupa cucerirea unei parti din Dacia de catre romani (Traian a cucerit 14% din teritoriul dac). a straniului Cavalerul Danubian. Moda asta a fost introdusa de romani. 143-157. la un moment dat în pericol de dispariţie 4 Cultul Cavalerilor Danubieni Cultul Cavalerilor Danubieni Cei doi Zamolxis. pentru că pur şi simplu eram singurul dintre cei trei autori care m-am preocupat de arta preistorică. acum impartit in doua. Ceilalţi au fost descoperiţi de mine şi profesorul Naum în nenumăratele deplasări ulterioare în zonă. În acest sens. 1988. totodata si dorinta reintregirii tarii venita atat din partea dacilor aflati sub ocupatia romana cat si de dincolo de frontiera. p. Cavalerii purtau steagul dac. Interpretarea gravurilor îmi aparţine. Basoreliefurile in care apar cei doi cavaleri si Marea Zeita ii reprezinta pe cei doi gemeni Zamolxis care. fie cu securea dubla. dacii erau unul din putinele popoare care ni ciopleau chip pentru zeii lor. cu 2 Cavaleri si o Mare Zeita si cu scena unui banchet sacru oferit invingatorilor. mai precis de colonistii veniti in Dacia. unde eu şi profesorul Naum am crezut că le este locul. În ceea ce priveşte interpretarea gravurilor. a cohortei si a manipul-ului respectiv). MARIN CÂRCIUMARU. din teritoriul controlat de dacii liberi. Pana la ora actuala monumentele contin secvente cu un singur Cavaler. Ne-am înşelat. fara sa priveasca dincolo de mistica getilor.

Pasarea Phoenix si Corbul. pe care multi istorici au descris-o ca fiind un vultur. carora istoricii romani. in randurile danubienilor erau acceptati numai nobili. iar sarpele este simbolul lui Zamolxis. dupa mai bine de 1000 de ani. Oamenii liberi munceau pamantul si doar in caz de primejdie veneau sub arme. este intalnit mereu ca un mesager intre lumea celor vii si lumea celor plecati de aici. Dac-sha. alungand demonii. trebuiau sa treaca anumite teste. ci pentru ca meseria nobililor era razboiul. Ne mai miram oare ca dacii au fost crestinati atat de usor de Apostolul Andrei. Sa nu uitam ca. Neofitii treceau probe de curaj si mureau simbolic Unul dintre elementele misterioase ale cultului era faptul ca initiatii nu consumau nici un fel de carne ci doar peste. innainte de venirea discipolului lui Isus. venetici fara tara si fara credinta . ii reprezenta pe cei mai buni razboinici si pe marii preoti. simbol al renasterii permanente a poporului nostru.suprem al Universului. ii vom intalni pe acesti cavaleri reorganizati sub Ordinul Dragonului. in necredinta lor. purificat de insusirile negative. pastratori ai ritualurilor stramosesti. Este vorba de pasarea Phoenix. Si asta nu dintr-o discriminare de rasa. aflata dincolo de granita mortii. care. Credinta lor a fos una universala. dacii fiind convinsi ca nu exista moarte ci doar o trecere catre viata adevarata. cu o mana de viteji. examenul final fiind dat in zona muntoasa unde viitorul cavaler urma un ritual de purificare si renastere spirituala. Daca intelegem taina acestui Ordin de lupta poate intelegem si cum a fost posibil ca voievozii nostri. toate elementele crestine? Din pacate. cand acestia posedau. In credinta pelasgilor. stramosi ai dacilor. stapan al lumii de dedesubt. cand de fapt ea reprezinta pasarea nemuritoare si puii sai. dupa mai bine de 13 secole. respectiv ai Ordinului Danubian. care invia si devenea unul dintre membrii ordinului. Un monument extrem de important in acest sens il reprezinta celebrul Tezaur de la Pietroasa. corbul. pe cand nobilii se pregateau permanent in arta razboiului. Dureros este ca multi dintre istorici sunt simpli functionari care au invatat pentru a ajunge in functia respectiva. in nestiinta lor sau in reaua lor credinta. la ora actuala nu au fost descoperite temple ale cultului Danubian. Iancu de Hunedoara. in pesteri greu accesibile neofitilor. ordin din care au facut parte toti marii nostri domnitori din toate cele trei tari romane. doua pasari nemuritoare Dacii au fost singurul popor a caror credinta depasea marginile propriei tari cat si marginile Pamantului. Ei invingeau intotdeauna Mai mult. familia Huniazilor care au dat natiunii romane pe cel mai viteaz conducator de osti. nu au putut privi catre maretia poporului nostru si a stramosilor nostri. I-au spus <Closca cu puii de aur>. Pentru ca una din conditiile de supravietuire era anonimatul. Iar cea de a doua pasare. Pe aceleasi basoreliefuri mai intalnim 2 reprezentari a caror intelegere apartine doar initiatilor. Ordinul Cavalerilor Danubieni reprezenta elita tarii. simbol al raului si il scotea din burta pe viitorul cavaler. Cei care doreau sa devina Cavaleri ai Libertatii. urmata de sosirea unui Cavaler al Ordinului care invingea balaurul. pasarea Phoenix reprezenta renasterea spirituala a unui popor. In basoreliefuri apare ritualul de inghitire a candidatului de catre un dragon (balaur in credintele populare). Sa nu uitam ca. amintit in vedele indiene ca tatal triburilor dace. Cea de a doua este un corb. Si nu intervenea intr-o lupta decat atunci cand era amenintata insasi integritatea tarii. sa bata de atatea ori armatele numeroase ale imperiilor vecine. ordin a carei paternitate si-au insusit-o maghiarii si popoarele germanice. aliment care purifica trupul. dar se presupune ca acestea s-ar fi aflat in munti. corbul va deveni simbolul uneia dintre cele mai renumite familii nobile din Transilvania.

prin preoţii – reprezentanţii lor pe pământ – nu arătau clar ce va fi „dincolo”. Zeii păgâni existenţi. Iozef Hampel îi asimila cu Dioscurii greci.5 Cultul Cavalerilor Danubieni [ II ] Spaţiul etno-genetic românesc. ceremonii secrete şi diferite speculaţii de credinţă. Identificarea lor s-a făcut într-un mod original. pe toată aria de răspândire a geto-dacilor. La aceste întrebări fireşti şi omeneşti. Grigoraş. Până în prezent. erau răspândite în tot Imperiul roman de către o serie de preoţi bine pregătiţi din punct de vedere al cunoştinţelor esoterice. Mircea Dogaru şi alţii. precum: Teohari Antonescu. preocupare ce-1 frământa pe omul sărman. lucru pe care îl puteau face numai preoţii anumitor culte. funcţia de zeitate supremă solară aparţinând lumii trace.H.H. şi ei protectori ai corăbierilor. Mihail Rostovtev. unde se practicau misterele cultului respectiv. Oamenii începuseră să nu mai creadă orbeşte în zeii oficiali greco-romani. capabile să impresioneze şi să capteze masele ignorante şi superstiţioase. Dumitru Tudor. O zonă sacră era marcată. Aceste religii. Iozef Hampel. Franz Cumont îl considera un complex de credinţe legate de ritul unor zei barbari sau greco-romani. Bucegi. o divinitate pastoral-agricolă a triburilor trace. Mihail Rostovtev susţinea că avem de-a face cu o contopire a cultului lui Mithras cu al Cavalerului Trac. Analizând documentele rămase. Civilizaţia dezvoltată a geto-dacilor se poate demonstra. Dunărea mijlocie. Această’ unitate se demonstrează prin dispunerea centrelor de cult religios într-un sistem unitar. în zone considerate a fi sacre. prin magie. autorii citaţi mai sus au formulat diverse ipoteze privitoare la acest cult. în timp. a fost creuzetul unor misterioase religii păgâne ce au dăinuit până la apariţia şi instaurarea creştinismului. Dumitru Tudor este de părere că avem de-a face cu un cult inspirat de credinţele geto-dacilor şi influenţate de stăpânirea romană. În secolele II—III d. care. Astfel. Cercetătorii au . Lăcaşurile de închinăciune erau dispuse pe vârfuri de munte. Panonia şi Marea Neagră. deopotrivă şi imaginaţia unor cercetători şi istorici. dacă ne gândim. De la cultul Cavalerilor Danubieni au parvenit până în zilele noastre doar o serie de sculpturi enigmatice. Denumirile vârfurilor date în antichitate nu se cunosc azi. Em. zeu unic al daco-romanilor (II d. o iniţierea pe cale religioasă-mistică. deţinători de secrete şi neîntrecuţi în organizarea de ceremonii publice. în frunte cu împăratul. Zeii existenţi ofereau adepţilor o fericire numai dincolo de mormânt. Suhard şi Rodna. Mai nou. cuprins între Munţii Carpaţi şi Munţii Balcani. în prealabil. fiind necesară pentru aceasta. Franz Cumont.). ce se identifică mai târziu cu Sfântul militar Gheorghe. deveniseră divinităţi legate de fericirea clasei dominante. care i-au preocupat din totdeauna pe unii oameni. Teohari Antonescu îi identifică cu zeii Cabiri – protectori ai navigaţiei în lumea frigiană. numai puţine religii păgâne puteau răspunde. provenite mai ales din Orient. Ceahlău. Mircea Dogaru îi atribuie Cavalerului Trac. care spera ca cel puţin acolo în lumea umbrelor s-o ducă mai bine. Studiul Cavalerilor Danubieni a suscitat interesul. se ştie. singurele documente ce le atestă existenţa. manifestată mai ales printr-o adâncire a stării de mizerie şi de ignoranţă la care se adăugau o demoralizare tot mai mare şi o creştere a superstiţiilor. religie puţin cunoscută şi despre care ne-au rămas puţine date. aproape toate situate în Munţii Carpaţi şi unul singur în Munţii Babadagului: Şurianului (complexul Sarmizegetusa). Printre acestea un loc aparte îl ocupă cea a Cavalerilor danubieni. de trei vârfuri de munţi. societatea sclavagistă romană cunoştea o criză generală. şi prin unitatea spirituală a lor. istoricii au identificat aproximativ 12 centre de cult religios. pe lângă celelalte elemente.

instaurarea credinţei s-a făcut prin iubire şi autosacrificiu din iubire. Introducerea creştinismului se face în două faze: într-o primă fază. de pildă. la peştera megalitică din Muntele Lespezi. tot aici se păstra statuia zeului. In perimetrele lor se găsesc cimitire sacre. elemente tot de cult religios păgân. Există opinia că fiecare centru de cult religios îşi avea un Munte al înţelepţilor. a căzut sub ocupaţia romană în anul 106 d. am denumi-o patriarhală. un altul în zona Schitul Peştera Decebal. în timpul practicării ascezei. Centrul religios din Munţii Bucegi este delimitat de: Muntele Omul cu vârful cu acelaşi nume. pentru a nu trezi animozităţi din partea credincioşilor. fapt care a facilitat fenomenul de sincretism pe care l-am amintit mai sus. căpătând nemurirea. le asigură energia spirituală necesară de a trece în spiritul universal şi de a se contopi cu Brahma. romanii au dat dovadă de toleranţă în privinţa credinţelor locale. Muntele Zamora şi vârful Tâmpa În această zonă sacră a centrului din Bucegi se găsesc: schitul Peştera Decebal. Multe dintre aceste credinţe prezentau asemănări de dogmă. silaba „OM” este o exclamaţie sfântă pe care brahmanii o foloseau la invocări. menţionate în Vechiul Testament. unde preoţii cultului practicau astronomia. Densuşianu. ortodoxia – ramura răsăriteană a creştinismului – i-a rămas tributară până în zilele noastre. pentru a nu provoca adversitatea populaţiei ocupate. Stăpânirea romană s-a arătat tolerantă faţă de multitudinea de credinţe greco-romane ce erau răspândite în imperiu. împăratul roman Severus Alexander (222-235) a dispus să fie aşezate în Capela palatului său statuetele de cult ale tuturor divinităţilor venerate de supuşii săi. Să urmărim mersul evenimentelor.H. creştinismul a fost recunoscut ca biserică legal constituită. astrologia şi misterele cultului. Din câte se cunoaşte. unde erau înmormântaţi numai eroii şi conducătorii cultului Un astfel de cimitir este identificat de N. Se ştie că în filosofia indiană. „scutul. printre care se găseau chipurile lui Iehova şi Hristos. Acesta consta în asocierea sau contopirea unor zei şi zeiţe ce aveau un bagaj teologic apropiat (ex. acest cuvânt sacru este o limită care. prin sincretism. există circa 18 denumiri de „OM” şi 30 de „TÂMPA”. o dată atinsă. se află la intersecţia drumurilor Mizil-Tabla Buţii-Braşov-Sibiu cu Târgovişte-Muntele Dichiu-Vama Strunga-Braşov-Sarmizegetusa.-II d. zeităţile nord-tracice fiind lăsate să fie adorate mai departe sau chiar.fost izbiţi de frecvenţa denumirilor „OM” şi „TÂMPA”. fapt greu de crezut.H. de rituri şi de ceremonii izbitoare. Punct de intersecţie Râşnov. Centrele mai aveau în zona lor megaliţi (Babe. în Bucegi. Sfinxul şi mai multe Altare. la fel ca şi la Sarmizegetusa. După impunerea creştinismului. în imperiu erau adorate foarte multe divinităţi.H. O situaţie asemănătoare s-a petrecut şi cu spaţiul geto-dac cucerit treptat de legiunile romane în secolul III î. amintim vechea tradiţie evreiască a lui „Dumnezeu Savaot” ca „Dumnezeul oştirilor”. încât. mulţi zei au fost admişi şi instalaţi chiar pe altarul cezarilor în pnma jumătate a secolului al III-lea. . Sfincşi şi Altare) necesare practicării cultului. Astfel. cu excepţia creştinismului. Jupiter-Zbelsurdos). Zeii popoarelor supuse de romani s-au putut răspândi fără nici o piedică în tot imperiul şi. Ultimul bastion al rezistenţei tracilor de nord (geto-dacii) conduşi de Decebal. În urma edictului din Milano (anul 313). ele au fost adoptate în panteonul roman. Pentru ei. Ca şi în alte situaţii similare. În apropierea Râşnovului s-a descoperit cetatea Cumidava şi tot aici există un număr mare de cetăţi dispuse în sistem concentric. se va produce şi cu acesta un fenomen asemănător. încât se ajunsese la un adevărat haos. Templele geto-dace erau situate în zone populate şi la intersecţii de drumuri importante. denumire care provine de la Kogaionon. Muntele Pântecele cu vârful Goga. centrul de cult religios din Bucegi. In centrul de cult religios din Bucegi se mai găsesc Babele. într-o a doua fază au început să se facă simţite o serie de elemente combatante existente în vechea tradiţie evreiască.

teritoriile din sudul Banatului. existând în acest sens mai multe ipoteze. a fost oficializat vechiul militantism creştin în numele lui Dumnezeu Savaot. în frunte cu Odin. Arhanghelii Mihail şi Gavril. creştinismul a fost adus treptat în decursul secolelor I—III datorită soldaţilor romani şi a colonilor. Oltenia şi Câmpia Română. care au produs schimbări în sânul bisericii catolice. Prezenţa lor în Dacia ocupată de romani va conduce la apariţia unor credinţe ce vor purta amprenta acestor culte insolite. cei convertiţi la creştinism cunosc persecuţii. A avut loc pe cuprinsul stăpânirii romane. . prin care militantismul a fost transferat prin Noul Testament în domeniul sufletesc şi spiritual. şi să-şi cumpere” (Luca. prefect al Praetoriului şi între 303-311 când sunt menţionate edictele date de împăraţii Diocleţian (248-305) şi Galerius (304-311).) ca să nu mai vorbim de procesele de vrăjitorie. Dumitru. condus de papa de la Roma. Populaţia de la sate a fost mai puţin receptivă la noua religie. iezuitismul. originari din Palestina. Nu vrem să facem proces de intenţie nimănui şi nici să ne avântăm într-o polemică sterilă.ajutorul şi sabia lui Israel”. Procopie. vânătoarea de oameni cu câini dresaţi. 10. mai ales. în rândul militarilor creştinaţi se produc primele persecuţii. astăzi Kremides în Grecia.H. 23). dar. fiind pecetluită de Marea Schismă din 1054.„Cine nu este cu Mine. litoralul Mării Negre. de unde provine şi cuvântul actual de paganus = locuitor de altă dată al aşezărilor rurale. Ca şi la Roma. Răspândirea creştinismului în Dacia s-a făcut în mod diferit. Dobrogea şi Ilyricum. oştean. Până în secolul VIII au existat o serie de martiri ce au fost canonizaţi în această categorie. şi creştinismul catolic. decapitarea. Theodor. dar trebuie să remarcăm diferenţa de mentalităţi după prăbuşirea Imperiului de Apus (476 e. n. când biserica creştină a fost proclamată în Imperiul roman ca biserică unică de stat. Elemente combatante sunt identificate şi în Cartea Sfântă: alungarea zarafilor cu biciul din Templu. spre a desemna trăsăturile religiei de la Carpaţi. După Edictul de la Thesalonic (28 februarie 380). 36). răspândindu-se în mod conspirativ în rândurile populaţiei din oraşe şi printre soldaţi în castrele militare. în Evul Mediu. Am amintit toate aceste influenţe spre a evidenţia caracteristicile celor două biserici. este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine risipeşte” (Luca. fiind daţi fiarelor în circuri. cruciadele şi genocidul cu practicarea unor metode de luarea vieţii barbare (arderea pe rug. garotta spaniolă. Cum armata constituia un mediu prielnic de răspândire a noii credinţe. Este evidentă influenţa zeilor nordici. războinici sângeroşi. După alte ipoteze. crucificaţi sau arşi de vii în spectacole nocturne.) între practicanţii creştinismului tradiţional ortodox. respectiv în Dobrogea şi a apostolului Pavel care se presupune că a întemeiat prima colonie creştină europeană la Philippi în Macedonia. Astfel. o serie de declaraţii ale lui Iisus din care transpare esenţa combatantă a „Dumnezeului oştirilor”: „Nu am venit să aduc pace… ci sabie” {Matei. sunt doar o mică parte dintre preceptele biblice care vor justifica mai târziu. tortura etc. ruptura dintre cele două biserici creştine. şef de stat şi prelat care transpune crucea în mânerul săbiei. ofensiv şi combatant. „Cine nu are sabie să-şi vândă haina . Sunt cunoscute cele declanşate în anul 298 de Veturius. Iam menţiona pe: Sfântul Gheorghe. 34-35). 22. datorită apostolului Andrei. Romanii controlau afară de Transilvania. îngemănarea vechilor zeităţi militare păgâne cu o serie de martiri creştini proveniţi din rândul militarilor. o serie de măsuri ale Bisericii catolice – şi nu ortodoxe – dintre care amintim înfiinţarea Ordinului Templierilor. care a propovăduit la sud de Dunăre. 11. după unii autori creştinismul s-ar fi transmis în spaţiul geto-dacic prin misionarism încă din secolul I d. rămânând păgână. Asia Mică şi Peninsula Italică. aflat sub tutela împăratului de la Constantinopol. sud-estul Moldovei cu Bugeacul.

Iuliu Veteranul. Tomis şi Axiopolis sunt persecutaţi primii ostaşi pentru credinţa lor. Nicandru. care era proclamat zeu de stat. din punct de vedere geografic.H. prin sincretism a adoptato serie de trăsături aparţinând unor zeităţi greco-orientale şi traco-frigiane. Paanonia şi Dalmaţia. cultul său atingând apogeul în sec. Cea mai mare parte a populaţiei de pe teritoriul Daciei era păgână şi se închina zeităţilor romane locale sau aduse din Orient. ca fiind al Cabirilor. Isihie. al Dioscurilor. care. – III d. Este vorba. elementele cosmosului şi balaurul ce simboliza forţele răului. zona provinciilor romane de la Dunărea mijlocie şi inferioară: Dacia. Marian. Durostorum. va purta denumirea de cultul Cavalerilor Danubieni (dunăreni) întrucât aria lor de adoraţie cuprindea. având însemnele stindardului dac. . în trecut. pe primul loc între zeii adoraţi se situa zeul oficial „Deus Sol Invictus”. reprezentat călare. Moesia. II—III. Lupu. aşa cum o dovedesc descoperirile arheologice. precum: Emilian. într-o serie de oraşe precum Silistra.H. În secolele III-IV s-a generalizat cultul unui zeu suprem. şi s-a numit „Cavalerul Trac”. Este vorba de un zeu luptător. al Călăreţului Traco-Mitriac etc. când apare deseori dublat simetric.În Dacia sud-dunăreană. Cultul „Cavalerului Trac” denumit greşit.Acest zeu a apărut singur în perioada sec. Era un zeu suprem al agriculturii şial păstorilor războinici. Populaţia fiind alcătuită în marea ei majoritate din agricultori. I î. Sfinţii Pasicrat şi Valentin şi Dasius ce a stat la originea legendei Sfântului Gheorghe. fiind menţionaţi şi primii martiri din rândul militarilor. reprezentând binele care învinge răul. la origine traco-dac.

de metal (95).H. complet deosebită de celelalte existente. fie lupta zeilor solari contra celor htonieni. După unele ipoteze emise de o serie de istorici. Iniţial cultula aparţinut traco-romanilor colonizaţi. la graniţa Bulgariei cu Grecia. în timp. ar fi metalul infernului şi magiei. în secolele II—III. era vorba de o religie tainică. unele pe stele de piatră de 10-50 cm înălţime. prin deterioare. era un simbol al imortalităţii! Poate călăreţul să-1 fi reprezentat pe însuşi Burebista. circa 88 care sunt turnate în plumb. simbol al libertăţii şi vitejiei războinicilor. Nu se cunoaşte care era denumirea oficială a acestui zeu local si nici în ce consta cultul său. – III d. Imaginea. Cunoaşterea acestui cult se rezumă în prezent la studierea şi interpretarea a circa 226 de reprezentări ale zeilor întruchipaţi pe tăbliţele de piatră (114).. simbol şi idol al tracilor balcanici.deci. ce arborau stindardul cap-de-lup al zeului Zamolxis. conform credinţei anticilor. mai rar. înfăţişând un călăreţ cu mantie în două ipostaze: fie cu alură paşnică. Cultul a cunoscut treptat o extindere tot mai mare cuprinzând provincia Tracia. aflaţi sub dominaţia romanilor. nefiind îngăduită adepţilor rostirea în public sau. de un cult local format iniţial din credinţele unui singur popor ce popula valea Dunării. Cavalerul e înfăţişat în chip de războinic. reprezentînd probabil un simbol al rezistenţei faţă de zeităţile cuceritorilor pe care aceştia le impuneau celor învinşi. devenind. în şapte cazuri se întâlnesc pe reliefurile dedicate acestor zei scurte inscripţii prezentate sub forma unor criptograme executate cu caractere greceşti. Altele reprezintă prelucrări din creştinism sau din fondul comun oriental. după reprezentările de pe ele: . de teracotă (4) şi pietre gravate (13). scrierea numelelor zeilor adoraţi. Basoreliefurile aparţin secolelor I î. care redă lupta cu animalul fabulos. a lui Zamolxis cu Gebelezis. constituind probabil şi o formă de opunere faţă de puterea de la Roma şi tot ce venea de acolo. în zbor peste câmpii. Nu s-a păstrat nici un fel de menţiune literară în privinţa cultului şi nici un fel de inscripţie care să-i menţioneze numele. mai pot fi menţionate un mare număr de basoreliefuri cu figuraţie. Moesiile şi Dacia. texte devenite. În al doilea rând. Din cele de mai sus rezultă. că era cu totul interzis adepţilor de a se vorbi despre ceremonialul religios. metal care. în secolul I î. şi zeul militarilor recrutaţi din cadrul populaţiei locale. figurat pe stâncă. animal solar. Ştim doar că cultul Cavalerilor Danubieni a apărut. despre modul lui de desfăşurare şi mai ales despre învăţăturile date de preoţi adepţilor. împreună cu alte zeităţi care sugerează subordonarea panteonului greco-roman şi oriental faţă de acest Dumnezeu trac. cu atât mai mult. Monumentele Cavalerilor Dabunieni se împart în trei clase. asupra armatei romane pedestre! La aceste reprezentări se poate asocia şi uriaşul călăreţ de la Madara. Calul.H. Dar se poate tot atât de bine să fie simbolizată victoria eroului traco-dac. Cultul Cavalerilor Dunăreni s-a practicat de-a lungul unei perioade de timp efemere ce a cuprins secolele II-IV. ori victoria zeului solar împotriva Infernului şi a Morţii. călare. schiţând semne de binecuvântare ori ţin pathera ori rythonul şi au animale paşnice la picioarele calului. sud-estul Macedoniei şi. călărind în galop sau la trap pe drumul de întoarcere. pe care îl străpunge cu suliţa. şi sunt de mici dimensiuni. în primul rând. simbolizează. complet indescifrabile. ceremoniile şi ritualurile – venerarea sa efectuându-se în cel mai mare secret. În comparaţie cu alte monumente de cult antice. De la această religie misterioasă ne-au parvenit puţine informaţii şi mărturii materiale. în lumea tracilor elenizaţi de la sud de munţii Balcani. având latura superioară în arc de boltă sau simplu arc. acest zeu simboliza călăreţii getului Burebista şi ai marelui preot Deceneu.H.

pâini. posterioare celor din Dacia. luându-se ca model reprezentările mai vechi ale Cavalerului Trac. iar restul de 41 au o provenienţă necunoscută. au apărut în Dacia (14 din 25 de exemplare). Istoricii care au studiat acest cult sunt de părere că această religie trebuie legată de credinţele geto-dacilor ce trăiau pe ambele maluri ale Dunării. urmată de Moesia şi Dacia. se poate afirma că acest cult a apărut în provincia Dacia. iar cele cu doi Cavaleri sunt toate din secolul al III-lea (B-C). săbii etc. tot aici au fost executate fără a fi turnate în serie. După numărul de exemplare. Luna. taurul. B. corbul şi vuiturui. candelabre. După lupta eroică cu duşmanul. s-au descoperit 52 de exemplare de reprezentări. Mai sunt figurate diverse obiecte sacre: masa cu peştele. în special din cultul lui Mithras. ar rezulta că Panonia ar fi fost leagănul cultului Cavalerilor Dabunieni. La ea au aderat şi colonişti aduşi de împăratul Traian. Faţă de cele arătate mai sus. cocoşul peştele. Aceasta formează scena centrală a cultului. Astfel. provenind din secolul al II-lea. În jurul scenei. deci. Întrucât primele reprezentări ale Cavalerilor Danubieni îşi fac apariţia în veacul al II-lea. Luceferii etc. în decursul primei jumătăţi a secolului al II-lea. Mitul are la bază o temă comună mai multor religii antice şi anume lupta eternă dintre bine şi rău. opaiţe. în jurul Marii Zeiţe apar doi Cavaleri identici. adică acelea care aparţin categoriei B. se poate trage o concluzie cu totul opusă. sunt diferite simboluri de cult: berbecul. care au cea mai mare vechime reprezintă o Mare Zeiţă ce primeşte un Zeu cavaler. transformaţi în însoţitori ai Cavalerilor Danubieni şi dispuşi în urma cailor lor. adică elementul nefast al răului. care trec peste corpurile duşmanilor. O dată cu stăpânirea romană în Dacia acest cult a fost reprezentat în formă plastică în piatră şi metal de către meşterii colonişti. După aceea. el a împrumutat o serie de elemente aparţinând altor religii mai vechi dotate cu mistere. Reprezentările descoperite în Panonia provin toate din secolul al III-lea şi au fost turnate în metal cu ajutorul aceloraşi tipare. Este cunoscut faptul că geto-dacii aveau o religie politeistă şi că nu ciopleau chipul zeilor lor. fructe. Până în prezent. In teritoriile locuite de geto-daci a dăinuit un mit ce poate fi reconstituit după scena centrală ce apare în unele tăbliţe. care calcă cu copitele calului un duşman învins. leul. Analizând aspectul cronologic şi sculptural al monumentelor descoperite. 67 – în Ungaria şi Iugoslavia. cele mai vechi şi mai numeroase monumente din grupa celor cu un singur Cavaler. şarpele. de unde s-a răspândit în provinciile vecine populate cu geto-daci. în Moesia au fost descoperite numai 8 exemplare dintre cele mai vechi (grupa A). Tăbliţele Cavalerilor Danubieni. Cu o Mare Zeiţă asociată cu doi Cavaleri. Apar şi divinităţile solare asociate religiei: Soarele. pe zone orizontale. blana berbecului. Cu scena banchetului sacru oferit celor trei zei. C. scene de sacrificiu aparţinând cultului. Pe măsură ce cultul s-a învechit. Sunt reprezentate. între Dunăre şi Sava. reprezentările cu doi Cavaleri. precum şi banchetul ce se acordă în final în cinstea celor iniţiaţi. Cu un singur cavaler şi o Mare Zeiţă. Acestui cult îi sunt asociate şi chipurile altor zei provenindin panteonul roman. nordul Bulgariei şi nordul Serbiei). . 56 s-au aflat în cele două Moesii (Dobrogea. după cucerirea Daciei de către romani se poate trage concluzia că această religie s-a format la nordul Dunării. Cele mai vechi reprezentări aparţin categoriei cu un singur Cavaler. de asemenea.A. Ele sunt. Cavalerii simbolizează elementul binelui care calcă sub copitele cailor lor duşmanul. pe teritoriul Daciei.

cumpătarea. în religia Cavalerilor Danubieni. recomandând păstrarea secretului. cu timpul. de cele patru anotimpuri etc. asociaţi Marii Zeiţe. dacii aveau această emblemă naţională şi religioasă. Se ştie că Marte era Zeul războiului. . Luna. Marea Zeiţă danubiană ocupă acum centrul tabloului. aşezate în opoziţie unele faţă de altele. Cybela şi Epona. Nemesis. aflaţi în permanenţă în preajma Zeiţei. simbolizate prin cununile de vegetaţie pe care figurile respective le poartă pe capetele lor. focul şi apa) luate tot din credinţele despre Zeul Mithra şi redate pe tăbliţele Cavalerilor Danubieni.se întorc acasă victorioşi şi sunt primiţi de o Mare Zeiţă. ofereau o imagine războinică. reprezentate sub formă de busturi masculine ce suflă în trompete. şi apa. existau şi elemente ale unor adoraţii naturaliste legate de elementele naturii: pământul. examinarea cu atenţie a diferitelor scene imortalizate în piatră sau metal ne permite să intuim şi să reconstituim principiile care stăteau la baza acestui cult. venerate cele patru elemente din natură (pământul. Tovarăşi de luptă s-au adăugat. de asemenea. leu. Ea a dobândit proprietăţi şi puteri religioase vizând cele trei lumi: pământeană. şi unii zei cu caracter militar. având într-o mână stindardul draco. Cavalerii erau ajutaţi de către un câine. şarpe sau delfin. Cavalerii. În scenele de luptă reprezenate. Cele trei divinităţi – doi Cavaleri şi o mare Zeiţă – constituiau. leu şi vas. Se poate trage concluzia că. Cînd această credinţă a început să fie însuşită şi de soldaţii ce alcătuiau armata romană de ocupaţie din Dacia (secolul al III-lea). Simbolul acestei Zeiţe îl constituia peştele care i se oferea pe masă. Marea Zeiţă asociată în toate scenele Cavalerilor Danudieni a fost din câte se pare o veche divinitate geto-dacică. În timp. în grupul: şarpe. Zeiţa apărea cu degetul dus la buze. Dumitru Tudor. mitul a fost îmbogăţit. cele patru anotimpuri. Zeul Mithras a mai furnizat şi alte alegorii religioase. Unele elemente stranii şi aparent fără nici o legătură dovedesc că această religie avea legături cu unele practici magice şi oculte. carul solar. constituit dintr-un corp de şarpe înfipt în vârful unei lance. de cele patru vînturi (bune sau rele). o triadă căreia i se atribuiau puteri supranaturale în cele trei lumi: pământeană. alături de arme. fiind introduşi doi zei. Este cunoscut faptul că încă de pe vremea lui Decebal. simbol pe care îl vom întâlni şi la francmasoni cu prilejul anumitor ritualuri. vulturul şi corbul. a reuşit să descifreze o serie de simboluri. ce poartă un glob. doi luceferi în formă de stele cu şapte raze. simbol care îl întâlnim şi în religia creştină. adus de soldaţii ce luptaseră în Asia Mică – se regăsesc o serie de simboluri dispuse pe fâşiile de sus ale reliefurilor. care prin sincretism a împrumutat o serie de atribuţii ale zeilor altor culte din antichitate: Diana. focul. care redă mitul „terestru” al cultului. fără îndoială. precum Marte şi Nemesis. cum ar fi imaginea celor patru vânturi. cerească (solară) şi cea infernală (htonică). având în faţă o masă. tras de patru cai conduşi de Soare. iar Nemesis simboliza ordinea. Chiar dacă nu ne-au parvenit scrieri privitoare la misterele Cavalerilor Danubieni. el menţionează că scenele legate de credinţele uraniene şi astrele sunt totdeauna aşezate deasupra scenei principale. De la cultul lui Mithras – răspândit în lumea romană. iar cele care se referă la lumea infernală apar de regulă dedesubt. Astfel. Cavalerii. subterană şi celestă. aerul. unul dintre Cavaleri purta uniforma şi armura militară romană. precum: Soarele. aeru. poartă şi un stindard denumit draco. care a consacrat acestei religii un spaţiu amplu. Ei erau înarmaţi cu o lance şi o secure dublă. şi alcătuind cifra magică a treimii. element utilizat şi în scena banchetului sacru. cocoş. lucru consemnat şi pe Columna Iui Traian din Roma. la picioarele lor aflîndu-se duşmanul doborît. Sunt. secretul şi răzbunarea împotriva tuturor acelora care călcau legile dreptăţii. pe care este expus un peşte.

Dintre simbolurile aparţinând cultului Cavalerilor Danubieni ne reţin atenţia peştele. După scurgerea unei perioade de iniţiere în tainele cultului. Ce s-a putut deduce din descifrarea reprezentărilor şi a numeroaselor tăbliţe este că avem de-a face cu un cult dualist (lupta dintre bine şi rău). Agapa mistică avea loc într-o încăpere specială. preoţii îi spuneau neofitului că prin consumarea peştelui sunt alungaţi din corpul său demonii. se purta cu prilejul acordării unui grad de iniţiere. şi nici de date privitoare la dogmele de bază ale cultului. în mijloc fiind dispusă o masă rotundă pe care se afla pâine. care le atribuiau puteri magice. în forma capului de berbec. Nu există monumente religioase din secolele II-IV care să ne fi transmis un mai mare număr de simboluri şi obiecte de cult decât reprezentările Cavalerilor Danubieni. Nu dispunem de nici un fel de informaţii despre preoţii ce oficiau cultul. turnate în plumb. Şi vechii esenieni aveau în ritualurile lor agapa finală. Deşi divinitatea principală a cultului era o Zeiţă. Berbecul era sacrificat pe altar celor trei divinităţi adorate. plumb. Neofitul. când se prezenta la iniţiere. avea corpul gol pe care şi-1 acoperea cu blana animalului. teracotă sau piatră -. izolate de priviri indiscrete. după modele ce circulau de la un atelier la altul. . carnea lui consumându-se la agapele ce nu aveau caracter mistic. cum ar fi cele egiptene ale lui Isis şi Osiris. erau lucrate în serie de către mici meşteşugari locali.Cultul Cavalerilor Danubieni a fost. candidatul era admis la un banchet sacru pe care şi Marea Zeiţă îl oferise cândva celor doi Cavaleri Danubieni. şi astfel se unea pe cale mistică cu cei trei zei. Vom vedea că şi catharii excludeau de !a consum carnea. Nu au fost descoperite sanctuare destinate celebrării lor. carnea fiind exclusă. era închinat Marii Zeiţe şi se consuma cu prilejul banchetelor sacre de către cei iniţiaţi. pot fi identificate desfăşurarea unor scene religioase şi faptul că au existat probabil sanctuare. Aşa cum am mai spus. desigur în locuri subterane unde nu aveau acces oamenii de rând. Peştele. timp în care neofitul era supus la diverse probe ce aminteau misterele antice. iar preoţii practicau credinţe oculte şi magice. şi i se atribuiau puteri magice pentru a lupta cu succes împotriva răului. dar din sculpturile ce au ajuns până la noi. Băile rituale se practicau de către neofiţi cu prilejul primirii lor la misterele cultului. în urma învingerii de către ei a forţelor răului. când aceştia sunt reprezentaţi cu doi călăreţi . se pare că participarea femeilor la ceremonii nu era admisă. berbecul şi băile rituale criobolion şi taurobolion. bronz. Masca. Reprezentările. Neofitul era proclamat mist (mystes). simbol întâlnit deopotrivă şi în creştinismul care tocmai se constituia. adică iniţiat în misterele zeilor danubieni şi invitat să ia parte ori de câte ori aveau loc festivităţi secrete ale cultului şi să înveţe pe dinafară dogmele şi simbolurile ce i se dezvăluiau de către preoţi. Acest prânz îl întâlnim la aproape toate marile mistere ale antichităţii. fapt care denotă că erau purtate atârnate la gât de către credincioşii. fiind privit ca un aliment sfânt si pur. din punct de vedere al conţinutului şi al bogăţiei în simboluri şi obiecte de cult. al lui Mithras şi altele. peşte. miere şi fructe. lapte. indiferent de materialele din care erau confecţionate – metal. Ea este întâlnită la francmasoni sub denumirea de punct geometric. Urmează apoi un fenomen cu totul singular în istoria religiilor: transformarea unei religii în alta printr-un fenomen de sincretism. ne-au parvenit puţine informaţii despre cultul Cavalerilor Danubieni. unde şi cum erau instruiţi şi formaţi aceştia. cel mai dezvoltat dintre toate religiile practicate la vremea respectivă pe Teritoriul Daciei.B – ne este redată de foarte multe tăbliţe de dimensiuni mici. sub forma de cotizaţii şi donaţii. Faza de dezvoltare a cultului Cavalerilor Danubieni. Întreţinerea preoţilor şi cheltuielile legate de efectuarea diverselor ceremonii şi conservarea localului templului se făceau din contribuţiile celor iniţiaţi.

coborând din negura timpurilor. luând chipul unui erou pământean geto-dac. semănând cu un şarpe. Au urmat invaziile barbare începând cu secolul al II-lea. Transformarea Cavalerului Danubian are loc în perioada avansului dinspre sud spre nord a creştinismlui şi a transformării Republicii Romane în Monarhie de drept Divin şi a . militar. reprezentat de zeul solar – poate Zamolxis – luptă şi—1 învinge pe zeul morţii şi al infernului. Sanctus (sfânt). Iohyras (plin de forţă). Zeul Cavalerilor Danubieni. se iveşte Sfântul Gheorghe provenit din Cavalerul Danubian. Prin creştinarea treptată a geto-dacilor. întruchipat de un animal fabulos. în timp a cunoscut o mare extindere. El a urmat pilda lui Iisus şi s-a sacrificat pentru eliberarea prin credinţă a celor mulţi. Dacă în forma iniţială cultul Cavalerilor Danubieni a fost un cult modest. în care binele. În anul 271 Imperiul roman pierde Dacia. Aeternus (veşnic). probabil Burebista. care au distrus marile centre civile şi militare de pe malul drept al Dunării şi Tisei. Studiind cultul Cavalerilor Danubieni rezultă că avem de-a face cu o credinţă în care este vorba de lupta dintre bine şi rău.Cultul Cavalerilor Danubieni s-a stins treptat sub forma sa iniţială. care. datorită martiriului suferit avea să intre în rândul sfinţilor. leagănul în care a apărut şi s-a dezvoltat acest cult. deveniţi. confundându-se o dată cu răspândirea creştinsmului în Dacia. devine Katahtonis (stăpânul celor morţi) şi totodată şi al celor vii. Dispariţia lui treptată a fost o consecinţă directă a crizei care a cuprins Imperiul Roman în perioada anarhiei militare (235-285). exprimând credinţa ţăranilor getodaci din valea Dunării inferioare. îmbogăţindu-se din punct de vedere religios şi facându-şi adepţi din rândul militarilor şi orăşenilor. în veacul al VIII-lea. unde cultul cunoscuse o mare dezvoltare. Gebelezis. cu Sfântul Gheorghe. călcat de copitele calului. datorită cuceririi şi a colonizării romane. stăpânul Infernului. Cavalerul Danubian sau Trac se dedublează în Sfântul Gheorghe. o dată cu ofensiva creştinismului asupra religiilor păgâne. apăruţi în istorie la sfârşitul a patru secole de prefacere. daco-romani. devine Invinctus (invincibil). Viitorul Sfânt – Sfântul Gheorghe întruchipare a zeului trac -ucigând balaurul.

organizată de acuma la scara întregului Imperiu. – Zeului trinitate creştin. contopindu-se firesc în creştinism. Femeia (simbolizată de Zeiţa Mamă. războinic. devenind Dominus deus -Dumnezeu el însuşi. aceea de. parte fiind asimilate de creştinii ortodocşi. cultul fiind absorbit de creştinism a cărui biserică oficială. III) şi în perioada dezvoltării creştinismului au loc transformări ce ne conduc la ipoteze interesante: noua credinţă în Dumnezeu Trinitate (Tatăl. care însoţeau celebrarea de către iniţiaţi a cultului secret. poate Mama Cavalerului Fiu. transferându-şi prima dintre calităţi. Dalmaţia şi Moesia. Simbolurile misterelor. în Panonia. Reacţia a avut loc în zona spaţiului tracodaco-roman. poate dacul romanizat şi veteranul roman împământenit) şi între ei. Mărturiile cultului Cavalerului Danubian încep să se împuţineze către sfârşitul secolului II. cultul Cavalerilor Danubieni dispare la sfârşitul secolului al IV-lea.împăratului în Deus. în Dacia nord-dunăreană. Dominus. vechiul zeu pământean. sub influenţa culturii persane. transformându-se într-un fel de talismane. Zeiţa sau Spiritul Pământului) nu a făcut decât săşi demoleze singur barierele. absorbind şi integrând toate cultele şi zeităţile locale. au dispărut. Mircea Dogaru menţiona: „…Cultul Cavalerului Trac prin tentativa de adaptare şi contracarare (doi cavaleri plus. Fiul şi Sfântul Duh). . În ultima fază a cultului Cavalerului Danubian (sec. încercând să le confere o explicaţie-creştină. Răspândit în Dacia. poate Spiritul Pământului Fertil al Daciei). merge pe drumul bătătorit de preoţii păgâni ai diverselor culte ale Romei. a doi cavaleri (probabil Tatăl şi Fiul. păstrându-şi natura uman-eroică şi celelalte calităţi de biruitor şi apărător”. cu rolul de protecţie personală.

refuză participarea la ceremonii religioase păgâne. semănând cu Cavalerul Danubian. patron al călăreţilor. Ia aceasta contribuind probabil şi viaţa şi faptele eroului creştin Dasius. mucenic şi sfânt. Dispariţia Cavalerilor Danubieni şi metamorfozarea lor Sfântul Gheorghe coincide cu formarea poporului român (vlahîncepând cu veacul al VII-lea. Are aură creştină. Dasius ar fi identic cu Taseto. El aparţine. mediului autohton romanizat. ca îmbrăcăminte. În centru se distinge o divinitate feminină care ţine în mână dârlogii a doi cai dispuşi în stâga şi dreapta pe care se află Cavalerii Danubieni. -I d. Sursele îl indică drept personaj real. care avea în mâini suliţă şi la şold spadă. îşi sărbătoreşte ziua la 23 aprilie. În secolul VI. ca şi Cavalerul Danubian. soldat creştin martirizat la Axiopolis (Cernavodă). Este un Heros prin biografia militară a mucenicului Dasius şi la figurat. botează în masă 25. deci. I î. cu mantia fluturândă. ca şi Sfântul Gheorghe care. De origine divină. desprins de spaţiul daco-roman şi universalizat este asimilat de Biserica creştină drept originar după mamă din Palestina. devenind. decăzând din postura de Deus şi devinind un simplu muritor ce îndură toate umilinţele şi chinurile. ale cărui rămăşiţe pământeşti au fost duse ulterior la Durostorum (Silistra). Cavalerul Danubian transformându-se într-o primă fază în DumnezeuFiul. După profesorul A. a rezultat un personaj cu aură legendară – Sfântul Gheorghe – nume simbolizând agricultorul (influenţă daco-romană). ci. dat fiind că este un soldat roman aparţinând garnizoanei stabilite la Silistra. neparticipând la sărbătorirea Saturnaliilor. Sfântul Gheorghe. Dasius refuză ordinele superiorilor de a-i maltrata pe creştini. Danubian. se ceartă cu Diocletian. Este mai întâi torturat şi apoi ucis şi aruncat în Dunăre. călăreţul daco-roman Dasius. Din asocierea Cavalerului Danubian. prin sincretism. se păstrează doar COHISTIBISC). mai întâi. prin asimilare cu Iisus. ziua uciderii sale. pentru a fi apropiat de Iisus. Călăreţ viteaz. ca şi Dasius. El se revoltă împotriva împăratului Domiţian (51 -96) pe care nu-1 recunoaşte ca Dominus et Deus. care loveşte cu suliţa dragonul pe care îl calcă în picioarele calului său. în final. cu viaţa unui personaj real. prin dobândirea vieţii veşnice după moarte. în prezenţa unui personaj femininsimbol. zeitate supremă solară a lumii geto-dace. apoi cu Dasius-Gheorghe. vindecă oameni. Inscripţie realizată prin batere asupra unui tipar de lemn (lectura posibilă: Cohors I Sagitariorum Tibiscensium. Sanctuarul suprapune incinta de pământ a oraşului roman Apulum I. după mamă. parcurge importante trepte din cursus honorum. Sfântul Gheorghe este un Cavaler Trac. Biserica îi va aduce capul la Catedrala din Ancona şi va fi sanctificat. .H. tipic. Opinia noastră. A fost soldat roman. trezeşte din morţi şi face o serie întreagă de minuni. provine din Palestina. o dată cu instaurarea creştinismului.000 de oameni şi. După uciderea balaurului.) a devenit zeu unic al daco-romanilor (circa secolul II) şi s-a transformat în perioada introducerii creştinismului (sec.H. Lipsă fragmente din centru şi stânga. Dasius este. Ca şi Sfântul Gheorghe. Războinic călare. recăpătându-şi biografia lui Dasius. de sfânt. ca şi a altor cercetători – Mircea Dogaru – este aceea că acest Cavaler Danubian sau Trac. calitate şi fapte – în esenţă fiind ostaşul împăratului ceresc. Barnea. nume dacic. III-IV). Dar el nu mai este daco-roman. sub numele de Dasius. deşi păstrează toate atributele Cavalerului Danubian.Descoperită cu prilejul săpăturilor la sanctuarul lui Liber Pater de la Partoş împreună cu mai multe piese având acelaşi caracter. ca şi Sfântul Gheorghe. reînviată de localnici în perioada de rezistenţă antiromană (sec. fiind în final ucis. Dumnezeul absolut al daco-romanilor din secolele II-IV.

de apariţia pe cer a unui cap de vulpe cu ochii imenşi. Vestea s-a răspândit imediat şi cei care nu au văzut cu ochii lor ceea ce s-a petrecut au căutat la cei mai norocoşi înregistrarea video. spun vecinii noştri din Ucraina. Potopul care s-a abătut asupra Bucovinei a fost prevestit. un ucrainean din regiunea Cernăuţi a înregistrat pe camera video imaginea celor doi ochi. . strigă despre apariţia de pe cer. perfect conturaţi. În noaptea de 26 spre 27 iulie. spun vocile celor care au asistat la fenomen. Imaginile există pe telefoanele mobile ale mai multor localnici.Doi ochi imenşi pe cer. În înregistrare se aude vocea operatorului amator. priviţi la ochii ei! Şi grindina are ochii vulpii!”. uite pe cer! Uite vulpea. ceea ce ne-a făcut să nu avem nici un dubiu asupra autenticităţii acestui film. „Priviţi ce dezastru este în faţa noastră! Priviţi cum creşte apa şi la ce se întâmplă cu pământurile noastre! Uite. care vorbeşte de ce dezastru fac apele revărsate şi. iar legenda ochilor circulă în aceste zile de ambele părţi ale frontierei. la un moment dat. cu ocazia inundaţiilor din Ucraina. martori la urgia abătută peste Bucovina 6 Monitorul de Suceava: Filmul care a stat la baza acestui articol ne-a fost furnizat de un localnic din Regiunea Cernăuţi. în ziua documentării făcute la faţa locului.

luat de un solomonar bătrân dintre copii însemnaţi la naştere (purtători de căiţă. dar mai coboară prin sate pentru a cerşi. oamenii puteau apela la un Meşter Pietrar. 1985. cu mantii albe. 53). că ochiul încruntat a arătat că vor urma momente cumplite. iar unde nu sunt primiţi bine. 1. 1981). 2 Votes Solomonarul este magicianul (vrăjitorul) despre care se credea în mitologia românească. În Ţara Moţilor sunt cunoscuţi ca Şolomonari sau Zgriminţieş Mitologia populară spune că şolomonarii au o anumită carte. dar care le ştie magia. si definind casta lor ca fiind moştenire dacică. in care se cuprinde toată ştiinta şi puterea lor. iar ochiul mai luminos le-a dat speranţe oamenilor că vor depăşi această încercare. îi compară cu Kadmos. Traian Herseni crede că tagma solomonarilor ar proveni din ordinul monastic al dacilor – ktistai. Tradiţia românească nu pune la îndoială existenţa lor. pot aduce grindina şi vindecă boli. o membrana care le acoperă capul şi trupul) şi crescut în peştera lor de la marginea pământului. p. Numele de „solomonar” şi-l capătă abia în evul mediu sub influenţa culturii iudeo-creştine datorită unei asemănări fonetice cu termenul local „salman”. iar înregistrarea video ne-a fost pusă la dispoziţie şi nouă. că poate controla norii şi ploaia. Cartea aceasta o invaţă şolomonarii in şcoala din cetatea Babariului. Există însă numeroase interpretări a provenienţei mitului. Bucureşti. in Ethnologică. cu privirea la existenţa unor ultimi solomonari. cele mai multe legate de preoţii getodacilor Kapnobatai sau Ktistai. rezultând un produs sincretic de mituri şi credinţe. Solomonarii sunt cei care controlează mişcarea balaurilor norilor.org . Localnicii mai spun că şi grindina care a căzut sâmbătă noaptea peste unele localităţi ucrainene a avut aceeaşi formă ciudată. şolomonarii sunt „preoţi initiaţi” (Ţara neuitatelor constelaţii. având la brâu unelte magice. Enigme antice romanesti. ci numai din 7 unul” (Descântecele Românilor 1930 – conform Literatura populară. Asemenea unor asceţi. abat balaurul grindinii. deoarece locuiau „în locuri solitare. Cele mai multe relatări se referă la oameni înalţi. Pentru acest cercetător. solomonarii trăiesc departe de lume.În zona de frontieră a Ucrainei deja se spune acum că ochii vulpii au prevestit urgia. în păduri sau aproape de lacurile montane” (Le dragon dace. peste care s-au adăugat şi numeroase influenţe creştine şi nu numai. şi nu fiecare iese şolomonar. de ochi de vulpe. fie cerşind prin sate fie călare pe balaurii grindinei singuri sau alături de moroi. deşi nu au nevoie de nimic. pe Tărâmul Celălalt. p. roşcovani. spune că solomonarul din traditia folclorică este rezultatul unui „proces de zeificare a sacerdotului”. Iaşi. 13-22) Eugen Agrigoroaiei. ba chiar ar exista şi mărturii din Ardeal şi din Bucovina. 1979. un solomonar revenit printre oameni. Legenda circulă cu repeziciune mai ales în comunele de dincolo de graniţă. Pentru a se feri de mânia solomonarilor. 7 Solomonarii. nr. Wikipedia. Ştiinţa lor este transmisă de la maestru la un ucenic.

Acesti copii predestinati din nastere sunt furati de mici de solomonarii batrâni si dusi la „scoala de solomonie”. Calatoreau printre nori pe spinarea balaurilor si posedau o serie de unelte magice: o toporisca de fier care putea sa intoarca gheata si un frau din scoarta de mesteacan fara de care balaurul nu ar fi putut fi stapanit. Marii pontifi si capeteniile militare. SOLOMONARII. putand sa intoarca ploaia sau norii. aceste semidivinitati meteorologice provin. de unde coborau. Desi de natura demonica. în frunte cu regele. Nu pana demult. Scoala de solomonie este instalata într-o vagauna sau pestera inaccesibila oamenilor de rând. multi oameni se speriau ca a venit solomonarul si trebuie sa se fereasca de puterea lui. cu puteri magice. Reminiscentele acestor urcari pentru rugaciune pe munte. O reminiscenta a ordinului ctistilor în mitologia româna sunt. Piatra se învârtea vertiginos la lumina unui opait. Solomonarii erau oameni inalti. când la 9. capnobantilor. de catre traditia populara. cât mai aproape de cer. care aveau loc între rasaritul si apusul soarelui. etc care duceau o viata de pustnici. legata de un fir de ata de tavanul pesterii. din oameni. faceau anual.e.** Ordinul Solomonarilor Ordinul se spune ar fi aparut in 1450 i. Numarul celor ce trebuie sa devina solomonari e limitat. Se spune despre ei ca traiau pe un alt taram. Ei se bazeaza foarte mult pe marturiile istoricilor Strabon si Iordanes. in conceptia lui Mircea Eliade. Un alt rol al acestor preoti era. Aici copiii alesi erau initiati stând pe o piatra de moara. în liniste si reculegere. . Traian Gherman descrie cu lux de amanunte scoala de solomonie. cu parul roscat si cu mantii albe. Din relatarile lui reiese ca initierea copiilor predestinati a deveni solomonari era foarte grea. care se afla în „crugul pamântului”. multi cercetatori ii considera pe solomonari descendentii vechilor preoti daci. Copiii sunt supusi la cele mai aspre chinuri si acte de curaj închipuite de vreo minte omeneasca. Daca cineva nu-i omenea cum se cuvine. în creierul muntilor. iar in lumea noastra veneau din cand in cand pentru a cersi. Care este legatura dintre solomonari si credintele dacice? Ei bine. atunci cand pe cerul satului apareau nori.n. solomonarii . fiind preluate de crestinism înca din perioada migratiilor euroasiatice ale erei noastre si transsimbolizate magico-religios. Acestia amintesc de preotii asceti kapnobatai (“calatori prin nori” sau “umblatori prin nori”). Uneori. abateau asupra lor grindina. apelau la “oamenii mesteri”. fosti solomonari care traiau printre oameni. Asa ca trierea lor este extrem de riguroasa. pentru a propovadui în spiritul doctrinei lui Zalmoxis. Romulus Vucanescu in minunata sa lucrare “Mitologia Romana” ne spune de ordine calugaresti dacice ale ctistilor. La gat purtau o toaca. pe Celalalt tarâm. cum am spus. practicarea unor ritualuri samanice. care opreau furtunile sagetand norii (ei credeau ca in nori se ascundeau balaurii care aduceau urgia). când la 7. Acolo li se preda stiinta magica a solomoniei pâna la vârsta de 20 de ani de arhedemonul Uniila. au supravietuit la români pâna în epoca moderna. unde un rol esential il avea extazul provocat in urma inhalarii fumului de canepa. Erau ceea ce s-a numit mai apoi urcarile pe munte . dupa Traian Herseni. Devin solomonari copiii nascuti cu caita pe cap. Erau inzestrati. procesiuni în masa pe culmile domoale ale muntilor. iar zgomotul facut de aceasta (tunetele) prevestea sosirea unei furtuni. la solstitii si echinoxuri. din când în când. si ar fi fost introdus de Zamolxe (marele preot dactrac).

Mai mult decât nişte simpli “vrăjitori”. gheţari. Daca satenii. Balaurul se smucea din copca. Intrebarea care se iveste : au existat? oare mai exista ??? Sursa : hanuancutei. Desi se pare cã termenul “solomonar” a pãtruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII. ajutati de moroi chemati de ei anume. Trage de capastru balaurul ce scotea fulgere pe nari. ajungând la unul din iezerele tainuite sau la un lac dintr-o gura de vulcan. prindeau de veste de cumpana ce-i asteapta si trageau clopotele bisericilor.În intervalul acestor 9 ani de solomonit între oameni. izgonitori de nori sau zgrabuntaşi erau – ori poate mai sunt încă – iniţiaţi la “şcolile . unde descarca înciudat grindina. numiti grindinari. se umple vazduhul de nori negri. taumaturgul “care-i fulgera pe draci si oamenii pãcãtosi”. care a stãpânit toate tainele de pe lumea asta”. unde îl omorau. hultani. cei care sãgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Romulus Vucanescu Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare românesti. vazând furtuna cu nori negri. la porunca solomonarului moroii zvârleau grindina. solomonarii trăiesc jumătate în poveste. cu opincile lui de otel. mânându-l încotro dorea stapânul lui. dar mai ales în stãpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. Aducători de ploi şi risipitori de furtuni. pedepseau satul întreg. Când erau nesocotiti de oamenii de rând. cu toporisca de fier o spargeau. Dupa ce abateau grindina peste sat. Când ajungeau deasupra satului socotit sa fie pedepsit. putea sã închidã si sã deschidã cerurile. continua sa marunteasca gheata si cu ajutorul moroilor o încarca în spinarea balaurului. ghetari. numiţi şi grindinari. Călătorie pe urmele unor mistere străvechi Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti. Urcau culmile muntilor. bune ca talismane refrigerente. Da pinteni si tine bine de frâul de mesteacan. la marginea caruia citeau din pravila pâna asudau si înghetau apa. Moroii sareau pe balaur alaturi de solomonar. iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar pânã la Dumnezeu. Solomonarii o au de la împãratul cel întelept Solomon. “puterea. pe care prin statornicie le întareau si definitivau. Nu există sat prin care trecerea lor să nu fi lăsat în urmă minuni. ale prezicerii viitorului. ridica toiagul spre cer. Solomonarul. cules în 1932. Gheata marunta o azvârleau cu frâul de mesteacan în capul balaurului care iesea prin copca si încalecau pe balaur dându-i pinteni. des întâlnit în legendele populare. faimosul rege iudeu biblic. îl jupuiau si îi vindeau pielea si oasele. solomonarii. Apoi paseau spre crucile ghetii. hultani. Mai este o variantã: asa cum se spune într-un basm bucovinean. jumătate prin pădurile Bucovinei. solomonarii detineau puteri semidivine. izgonitori de nori sau zgrabuntati erau – ori poate mai sunt încã – initiati la “scolile de solomonãrie” în stiintele astrologiei. solomonarii. ei poartă oameni prin ceruri şi fac să curgă laptele din copaci.com ** Tara Solomonarilor . moroii dispareau. Solomon.Stăpâni ai vânturilor şi călători prin nori. Unii îi alãturã vechilor preoþi asceþi traco-geti – kapnobatai (“cãlãtori prin nori” sau “umblãtori prin fum”). bucatele lor intrau în susaelele (hambarele) solomonarilor. Atunci îsi deschideau „susaelele” (hambare pentru bucate) si porneau la descântatul unui balaur. Solomonarul smucea frâul si ca un bolid intra în nori. originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei. Mai mult decât niste simpli “vrãjitori”. Alþii spun c-ar fi urmasi ai Sfântului Ilie. iar solomonarii duceau balaurul într-o tara calda îndepartata. solomonarul cotea balaurul spre padure si munte. Daca satenii nu prindeau de veste.

de fapt. totul era roşiatic. şi foarte intens”. Ei. interlocutorul meu nu reuşise să strângă pulberea acestor împrăştiate legende. Deşi se pare că termenul “solomonar” a pătruns în lexicul românesc abia prin secolele XVII-XVIII. Nu demult. istorisiri despre “hultănie”. ci lumea se uită la el cu sfială. dar mai ales în stăpânirea tuturor fenomenelor meteorologice. Hultanii Basmul se apropia de sfârşit. născuţi cu cămaşa descântată şi căiţă pe cap. dar cu trecerea anilor a înţeles că secvenţa aceea are tâlcuri mult mai adânci şi secrete. despre care se zicea că-i dintr-un neam foarte vechi de hutuli. urmaşi ai străvechilor solomonari. îmblânzitori ai balaurilor furtunii. Cele ce urmează se adună. Dacă ridicau ochii spre soare. Dar pe cerşetorul acesta nu vezi să-l huiduiască cineva. care a stăpânit toate tainele de pe lumea asta”. avea însă credinţa că trebuie să fie undeva în triunghiul Moldoviţa- . fie “aducea pe sus” pe cineva din locuri şi timpuri îndepărtate… Bătrânii ne ziceau atunci că-n sat umbla oameni anume creaţi pentru a fi vrăjitori. glia devenea precum jarul şi aerul se curba. cules în 1932. Îl interesaseră toate aceste superstiţii doar fiindcă trăise în copilărie o întâmplare neobişnuită. ajută-ne!”. privind în cer. nu-mi putea explica ce sunt misterioşii solomonari. pe care-i recunoşti prin aceea că se ţin ca nişte cerşetori. cel mai secetos din ultima jumătate de veac. hultanu’!”. ei spuneau că le fulgera privirea ceva ca un ghem de cârpă albă. Atunci nu-i dăduse atenţie. Unii îi alătură vechilor preoţi asceţi traco-geţi – kapnobatai (“călători prin nori” sau “umblători prin fum”). toate aceste secrete ale prunciei mele au început să mă preocupe iarăşi.de solomonărie” în ştiinţele astrologiei. ale prezicerii viitorului. o nălucire spintecând cerul sau propriile lor minţi. trecând prin văzduh. Mai mult. taumaturgul “care-i fulgera pe draci şi oamenii păcătoşi”. Auzisem o întreagă legendă cu solomonari. era de fapt solomonarul care fie mergea prin nori. ca la un om sfânt. legarea şi dezlegarea de ploi. copilăria a trecut… Apoi. adică uliul. Hultanul. înfundat. stăpânitori de vânturi şi ploi. “Oamenii scuipau în sân cu obidă. Şi totuşi. când am citit undeva că hultănia este asemănătoare chiar practicilor samanice. Pita pe care o iau aceşti milogi nu o mănâncă. o tehnică străveche de teleportare între spaţii şi vremi. Îşi amintea mulţi ţărani cu straie albe şi pielea arsă de soare. ce avea legături cu misterioasele solomonii. Voi relata o călătorie văratecă prin Bucovina. în istoria unei căutări. pe care le întâlnise prin cărţi. cei care săgetau norii spre a opri balaurii furtunilor. Solomonarii o au de la împăratul cel înţelept Solomon. Ţăranii auzeau un zgomot înspăimântător. nu ştia nici dacă în locurile copilăriei sale mai există cineva care să poată povesti despre descântătorii ploilor. omul meu nu văzuse vreodată vreun solomonar. pentru sufletul morţilor sau pentru dezlegarea ploilor. el pur şi simplu nu reuşea să-şi amintească nici măcar satul bucovinean unde au avut loc aceste apariţii. făcută de mine în luna lui cireşar a anului 2000. către tărâmul aducătorilor de ploi. sau despre vechile “şcoale de solomonărie” din Bucovina. vulturul. Mai este o variantă: aşa cum se spune într-un basm bucovinean. Îl ascultasem cu foame de amănunte pe povestitorul din faţa mea. cine ştie. des întâlnit în legendele populare. ca un semn rău. putea să închidă şi să deschidă cerurile. ci o aruncă pe ape. îşi aminteşte tovarăşul meu de drum. Aşteptau ceva parcă. originea primilor izgonitori de nori se pierde în adâncimile istoriei. înconjurat de ceaţă. gazete sau poveşti relatate de babe şi de bătrâni. de joasă frecvenţă. “puterea. am auzit că prin văile sălbatice ale Bucovinei oamenii încă îi mai văd pe “magii cerşetori”. Solomon. Alţii spun c-ar fi urmaşi ai Sfântului Ilie. nici dacă ei au existat vreodată. cititul în stele. iar la porunca lui vânturile îl ridicau chiar până la Dumnezeu. Şi totuşi. iar către amiază. Seceta pustiitoare. bătând speriaţi mii de cruci: “Doamne. Povestea s-ar putea numi simplu: “În căutarea Ţării solomonarilor”. Dar urmele Solomonarilor nu se află doar în poveste. şi imediat încetau lucrul. faimosul rege iudeu biblic. ţipând: “ptii. ogorul fript de blestemul arşiţei. risipiţi pe un câmp nesfârşit. care-i învaţă pe magii stihiilor prevestirea viitorului.

brăzdat de vremi. ca pe o strămoaşă a locului. întorc sau opresc ploaia?”. spre Moldoviţa. Din nou în maşină. însă de solomonari sau hultani nici pomeneală. Cineva ne zice că nu aici. sunt rugăciuni tare puternice. şi ea s-ar îndeletnici cu vrăji ori descântece. ei descântă şi-o dă pe pădure. o mută la Lupcina. s-a legat să pornească împreună cu mine prin Obcinile Bucovinei. O veche legendă amintea cum “la o fântână. făcându-le astfel “solomonăriţe”. ci-n satele din apropierea Rădăuţiului se angaja câte un om. Dar un alt zvon ne trimite către regiunile mai joase ale Bucovinei. Mult am colindat şi obcinele acestea legendare. Uite ce puteau face: dacă ei mergeau aşa. când n-aveau voie să între în biserică. aproape a asurzit din cauza unui frig mare care a fost altădată aici. I-am cunoscut în persoană. găsisem ceva. la sfârşit de poveste. o alta că “fecioara sorocea din gură sau cu nişte beţişoare de alun. câteodată bătând din casă în casă. uitându-se în nori. Drept care acum. pentru adusul ploilor. Vinerile mari. Ei n-aveau altceva de făcut decât să vegheze în hotarul satului.Brodina-Arbore. trăind din bucatele cu care îl miluiau gospodarii. Citisem despre fecioarele curate. Şi că prin această scaldă. balaurul mănâncă în fiecare zi un chip de fată mare după ce o iubeşte”. chipul prelung. Ioan Cobelita spune că şi acum sunt nişte haiduci care ştiu “a întoarce” vânturile şi furtunile: “Au o lumânare ce-o sfinţit-o de Paşti şi ştie zice nişte descântece. pe-o poiană şi vrea să bea lapte. trebuie să posteşti douăşpe vineri peste an. n-am auzit… Numai cu rugăciune la Dumnezeu şi credinţă. în taină. babele zvoneau: pe la Marginea. un moşneag de 84 de ani începuse să ne dea speranţă. păzind câmpii. la Nisipitu. Dar pentru asta. din Argel până în Demacusa. zicea că ştie “să mulgă copacul”. prin descântece. stătea pe dealuri. aduc. trebuie să mărturisesc că n-a fost uşor. iscodindu-i pe bătrânii mai înţelepţi ai satelor. O călătorie iniţiatică Ei bine. Nu prea aude. încercându-i mereu cu aceeaşi şi aceeaşi întrebare: “Aţi auzit vreodată de oameni care. Păzitorii de grindine Mulţumiţi că totuşi călătoria în ţinuturile Brodinei n-a fost zadarnică. că avea acolo un uncheş pe . Şi iarăşi. oameni tari cu duhul. Şi în pofida aparentei urâţenii a trupului ei sprijinit în cârje. aia-i!”. De la bătrâna asta am aflat însă că altădată. în căutarea adâncilor sale obsesii. el ştia aşa de tare să descânte. da! La Arbore a fost!”. dar călăuza mea tot nu-şi amintea pe unde văzuse hultanii. Casvana. şi o înţeleaptă cumpătare îi armonizează vorbele. şi un fulger de amintire a străbătut ochii tovarăşului meu hutul. oamenii o respectă cumva. mereu cu ochii pe cer. trimise în pustie. doar ca să bată clopotele sau toaca atunci când se apropie o grindină mare. Gurile rele zic că. Adânci şi pline de tâlc îi erau poveştile. nu auzise sau poate doar se făcea că nu auzise. căutând cu încăpăţânare pe vracii ploilor. dar slobozi în pădurile de pe culmi. fata îmblânzea “duhul” apei. Lângă hotarul de nord al ţării. care prezicea oamenilor zodiile şi vremea. Solca şi Arbore se plătea altădată cate un vrăjitor care citea stelele şi gonea norii. nobile chiar. ne-am îndreptat spre Moldoviţa. cea mai sudică patrie a hutulilor. care de obicei trăiesc sihăstriţi. ascunde trăsături delicate. în post negru. căci zile în şir am hălăduit zadarnic prin cătunele munţilor. numiţi “păzitori de grindine” sau grindinari. În sfârşit. Deşi gârbovită până aproape de pământ. că înfipta cuţitul într-un brad şi curgea lapte. în Nisipitu. dacă bate piatra. abia putând merge. Să zicem c-aicea făceam fân şi. în pielea goală se ducea cu beţele lângă iaz şi aducea sau oprea ploaia”. Da’ de solomonari nu. Un alt răspuns am primit de la bătrâna Sutac Maria. unde erau îmbăiate tocmai în perioada aceea “de boală”. fecioare împodobite ca de nuntă erau duse cu sila la un iezer sau la Pârâul Ascuns. “La Arbore. cărora solomonarii le dăruiau “căpăstrul cel fermecat” şi puterea de a înfrâna stihiile firii.

Bătrânul ne vorbeşte repezit. plugul zgârie cioburile unor bătrâne civilizaţii. Locuieşte în “Cotu de Jos” al Arborelui. pe ele nu şade nimeni. Buliga Ion trăiesc astăzi douăzeci şi şapte. doar el. capete îmbrobodite apar din loc în loc. Eram pe drumul cel bun. asta era “hultania”. însă numai de peste gard. omului trebuie să-i zici porecla. zis Hent. pline de ciudăţenii. Şi obiceiul ăsta are o noimă: sunt neamuri numeroase şi astfel mulţi săteni ajung să aibă acelaşi nume. Pe stâlpii telegrafului. Blândului. cu fruntea înaltă. iar pronunţarea acestei scurte genealogii nu este flecăreală ieftină. luncile Clitului şi Solcii sunt locuri magice. Şi astfel. Cei care aduc oameni pe sus Buliga e neamul cel mai mare din Arbore. săpată de necazuri şi faţa spânatecă. nu e de mirare că mulţi consăteni nici nu se cunosc între ei. dar care nu se mişcă de la porţi. Abia la sărbători toate familiile ies pe laiţele astea. Ăstora le spunea “cei care aduc oamenii pe sus”. din cine ştie ce basm. având căsuţă. . acareturile şi ograda pictate în verde. Arbore. Urla cei duşi pe sus: “apa!”. Grigore Manoil pe nume. spre a vorbi cu vecinii: uliţe întregi se împestriţează de oameni. Ne zice că şi el. cineva îşi cheamă vecinul şi-i zice Ion Iliese a lui Gheorghe a lui Toader a lui Gheorghe a lui Duminte. îi ducea şi îi trântea unde vra el. Observ la arboreni o suspectă uniformitate a felului în care şi-au clădit casele. că nu au de unde să ştie că la fiecare trei case ar locui câte un fermecător din vechime. teleportarea călătorilor prin văzduh. Fără economie de vorbe. ore în şir pe bănci. ce-au înăbuşit comorile unor sate dacice. în pămătufuri de cuib. Vrăjtoriu îi chema. îngeri ai vânturilor. Absolut tot bărbaţii au poreclă. cărămizi sau bănuţi de aur. toate având la stradă garduri înalte de lemn. Porecla magică rostită într-un fel anume. Te întâmpină prietenoşi.care nu-l mai văzuse de mulţi ani. La trecerea noastră. fiindcă aici pizma nu-l strică pe om. peste care trecuseră 93 de ani de adânc zbucium. mergea peste noi prin nouri. ci-l face mai puternic. din molozuri ori din pârâie răsar ulcioare. De-a lungul brâului de garduri. Dealurile Portarului. în Arbore. şi nimeni nu bravează cu monumentalitatea în faţa vecinilor. ca la o şezătoare întinsă pe câţiva kilometri. poate. zâmbind fără dinţi. apoi iarăşi. În acest fel aflăm că-n sat sunt doi cu porecla “Hultanu” şi unul cu porecla “Solomonariu”. femeile şi mumele lor căutau descântători puternici. ci stau aşa. berze apocaliptice se arcuiesc către cer. Când nu-l strigi aşa. ci arată că omul chemat are strămoşi de seamă. gospodarii şi-au făcut porţi la fel de asemănătoare. cu accentul arborean. împreună cu nevasta. asemeni parcă unor “fântânari” însetaţi de basm. Fraţii se bănuiesc între ei pentru averi nemuncite. în vârf cu câte un moţ de ţiglă. de parcă fiecare ar ascunde câte o taină a casei şi n-ar prea vrea “să dea de bănuit”. la fiecare brazdă de pământ. ridicate pe doi stâlpi înalţi. astfel că-n vremea asta. ba se spune că dacă vezi numai cuşma flăcăului peste poartă ştii cine-i acolo. În zilele de lucru. vrăjitori care mai trăiesc şi astăzi. înălţate exact la acelaşi nivel. în fiecare an. Pe dată. la câţiva kilometri. comunicând doar cu cei apropiaţi. Importantă este în Arbore strigarea numelor. În locuri unde ploua mai puţin. iar satul ne îndrumă către cel mai bătrân dintre ei. am pornit-o într-acolo. de cheie spre inimă şi bunătatea omenească. mutându-ne şi noi căutările către zonele mai blânde ale Bucovinei. “Din ceri se auzea ca un strigat: “APAA!”. S-auzea aici. cam din zece în zece metri. Remarc o altă bizarerie a arborenilor: în faţa absolut tuturor caselor este câte o băncuţă scundă din lemn. şi doar aşa îi găseşti casa mai repede. devine un fel de cod. parca l-am fi trezit din cine ştie ce treburi importante ori. Da!. că mai toţi casvanenii şi arborenii au stat mult “prezonieri” în lagăre la ruşi. Ţăranii se minunează că. Povestea noastră ar fi putut începe de-aici Dacă se poate zice că şi satele au firea lor. nu se adună în locuri publice. Lupului sau Ţapului. Un moşneag ciolănos. săracii oameni…” Ne-a scăpat un strigăt de uimire.

Zice: “Stai. avea un toiag cu care a fost omorât un şarpe. Dora. parcă nu mai am pereche. Eu zic: “Îl aduce pe-al ei pe sus. s-o stârnit o vântoasă şi toată iarba dealului o-nceput să se mişte şi să se înfoaie. Mai trece vreo două zile. şi nu mi-o mai păsat de nemica”. sau veghind parcă ceva anume. la vârsta de 60 de ani. sau aşa?”. că şi feciorii tineri se înciudează când îl văd. cu traista. În ochii săi mereu umezi şi lucitori. ba arborenii spun că moşneagul ăsta mai bate încă “lunca”. ştiam că dacă umblătorul prin nori nu primeşte apa imediat ce ajunge poate muri. Găsim în sfârşit omul care ne poate vorbi cu exactitate despre gonitorii de nori. ne întrerupe şi bătrâna Buliga. ori dă-mi banii ori fă ce fă. Întreb: “Tu. mă duc iarăşi şi-ntreb: “Ce faci. amu o să ziceţi. cu francheţea de temut a bucovineanului puternic: “Uitaţi-vă la mine. apăi eu nici atâta nu m-am oprit. n-oi veni. mă mai gândesc şi eu că n-o fi mort”. pe care preferam să o redăm cu exactitate: “N-o fost ăsta acasă trei ani din lagăr. Astfel îşi începe povestea.” Ei. vine şi a meu acasă. la început de veac. trăieşte. când l-oi scoate de acolo. căci “zborul” îl osteneşte de moarte. Apăi. în sfârşit. stai o ţâră. Cu frâul asta el o îmblânzit balaurul. Şi. de o inteligenţă înspăimântătoare. o apărut solomonariu. E prima dată când auzim cuvântul “solomonar” rostit răspicat şi firesc. trece vreo două zâle. Vasile Cârcu. Mai trece vreo săptămână. de gura unui alt bătrân din neamul Buligilor.” “Iaste. În vremea asta. păi să-l aducă deacolo şi pe-al meu om pe sus”. La intervale rare. Vasile ăsta a luat puşca şi-o zis că el o să împuşte balaurul. dar aşa de voiniceşte. o apărut solomonariu. Na. iar pieptul îi era încă bombat şi tare.Citisem despre apa sau laptele cald şi proaspăt pe care trebuie să-l bea “chematul” spre a i se restabili echilibrul energetic. Mare. ca şi cum ar fi un lucru neînsufleţit. fiindcă purta duşmănie oamenilor. Dora. bătrânul acesta era în putere. Vrăjitoarea zice: “Na. cartea de vrăji în mână. Eu n-am vrut să-l ieu acasă şi vrăjitoarea m-o hulit. Iată o istorie veche. călare pe balaur… Punctul terminus al iniţierii noastre. că-ti cânt tot bordeiu’!”. în sfârşit. “Da”. Mi-o zâs: “Lasă. eu şi o vecina cumătră. topor descântat şi frâu din coajă de mesteacăn. mă tem!”. aşa zgârcită era… n-ar fi dat nemica… Dar când am văzut-o că şi ea se-ntinde să deie. Vecina asta zice: “Pe-a meu să-l aduci pe sus!”. Amu. c-am lăsat şi bani şi tot. Zâc: “Nu te teme. Aşa l-am găsit: în cerdacul lui sculptat cu migală. la vârsta asta ajungi la aşa o cuminţenie şi linişte. amândoi. zâce ea. zice ea. vorbind despre bărbatul ei ca şi cum n-ar fi de faţă. omul femeii iştiia vine. nu mă grăbi! Vrei să-l aduc pe sus. . “Nu-l aduce pe sus – zic – că mi l-oi omori. 90 de ani cum mă vedeţi. dacă nu. de când ea încercase să-şi aducă soţul pe sus. “Stai o ţâră”. carnea nu i se boţise de fel. Spre deosebire de celalalt Buliga. dacă vrei să ti-l aduc pe sus. Vasile ăsta o vrut să-l împuşte şi-atunci vai. Iar acest Vasile Cârcu a văzut solomonarul în carne şi oase. că toate din lumea asta le vezi limpede”. Despre solomonari i-a vorbit odată. Mi-a cerut cinci sute de lei să-i dau şi de-ale mâncării. Amu. Apăi vin eu acasă. s-au adunat înţelepciunea celor 91 de ani şi legendele unui sat întreg. îi pun un pungălău de fărină de grâu şi bani şi-i dau. am auzit că ştii a desface. mâine dimineaţă-i acasă. omu’ asta nu-i cuminte. ai văzut c-o venit a lu’ cumătrata?”. da’ cumătra asta. solomonariu sta-n balcon cu boieriu moşiei. da’ aşa. dar eu atâta mă sâmt de deştept. că scoţi oamenii bătuţi din lagăr?”. un vecin. Aşe m-am bucurat. prin 1929-1930. Pe peretele din fund al odăii atârnă zeci de distincţii şi medalii câştigate la mari festivaluri de folclor din lume. “rândunica” sau alte jocuri vechi. tu. eu eram mai darnică. Dacă-l aduc ştiu că-i mort. ne-am luat două femei şi ne-am dus la vrăjitoarea ceea. Amu. care a murit în 1940 “de tânăr”. cu şapte pieptare. vânos şi puternic. faci?”. Iată cum a fost: “Era lângă un iezer un balaur care scotea ploile. că-i mai veni!”. Omul din faţa mea era el însuşi o legendă: ştie “cât în stele”. dară n-o ştiut pe un’ să margă şi l-o prins şi l-o băgat în alt lagăr. “L-am scos dintr-un lagăr şi o marş. Dora? Ai început ceva. mai durează…” Zic: “Nu-l aduce amu. privind depărtările. degetele noduroase încă îi umblă ca vrăjite pe fluieraş sau arcuşul cobzei. iar mă duc: “Tu. dealu’ tot o prins viaţă şi-atuncea.

pe la boieri ce nu ţineau sărbătorile. Da. şi când să ridicau amândoi. Solomonariu îl păcăleşte. istoria e atât de coerentă. 241 de semne imposibil de echivalat. balaurul întreabă de solomonar dacă-s în ţarină ori pe pădure. 8 Runele magice. 13. Curios este că imediat au început cu toţii să râdă şi eu nu pricepeam în ruptul capului de ce râdeau. Savantii stiu sa le citeasca fonetic. 10. pentru o clipă. aşa mănâncă solomonarii. dar toţi deodată şi despre cu totul altceva. casvanenii se porniră să vorbească. aşezându-se pe unde-au apucat. Enigmele ingropate in “litere” • • • .000 de inscriptii din Sudan. întreb. balaurul e un şarpe sau peşte mare. aşa mută ploile pe păduri şi cruţă satele”. dar asta nu mai avea nici un fel de importanţă. zice că-s în ţarină când îs pe pădure. cu milă. etrusca ramane o limba necunoscuta. el conduce vântoasele”. iţi legăna întreg sufletul ca într-o dormitare plină de suspinări şi surâsuri. în frunte cu hâtrul satului Arbore. Un râset înspăimântător. Discul de argila cretan de la Phaistos. Şi toată carnea fetelor şi pântecelor li se mişca şi. hohot de castă. ce nu-i dădeau de pomană şi le bătea moşia cu piatra…”. lasă-l. în peşteri. că după aceea îi mai rău. insa nu reusesc deloc sa le inteleaga sensul. îi mai rău. fără un cuvânt. Şi Vasile ăsta zicea c-o văzut cum venea balaurul înaintea ploii printre nouri. mânca numai ouă. Repetând acelaşi basm şi aceleaşi cuvinte. bătrâân…”. După ce gata de citit. In consecinta. solomonarul există şi este un om. ”Şi solomonariu era om sau ce era? Locuia la boierul acela?”. cu mine în mijlocul lor. aproape că nu simţisem când în ogradă au intrat – şi nu ştiu să-i fi poftit cineva – ţărani casvaneni. solomonariu smucind din frâu balaurul cela bălos. profund şi sănătos. dacă nu-i arunca boieriu în mocirlă câte un bou sau o oaie de pomană. cat de ger ar fi. scorburi sau în pământ. se prefac în oameni ca toţi oamenii. Boieriu îl ospăta. principiu al haosului şi stihiilor. ci pe malul taurilor. bătrânul parcă îmi descânta simţurile. La urma. călare pe balaur. îi bătrân aicea. mai rău. cu doua capete şi avea patru labe. poveştile sale veneau din veac. ieşind cu toţii din muţenie. în papura ceea şi mâncă acolo peste. arunca baltagul în mijlocul bălţii şi când ieşea balauru’ îi arunca căpăstrul pe gât şi pornea ca o nălucă prin cer. mălai şi faguri de miere. om era. Scrierea meroitica rezista si ea incercarilor de descifrare. lapte. îmblânzit şi învins de solomonarul demiurg. c-aista-i de mult aicea. cu musteaţă. se lasa în balta ceea. nouri repezi şi vânturi. Vai. îi bătrân. că după aceea o să fie mai rău. Când vroia s-o pornească prin cer. privindu-i nedumerit. Mergea pe hăt şi păzea cerul. pe mai departe. zeul furtunilor fertile. iar despre stapanii Romei de dinaintea romanilor lipsesc. avea cam 2000 de chile. Şi bătrânul continua. Trăiesc fără femei. căci nimeni nu spusese vreo glumă. Grigore Manoilă. Prelungirea vocalelor producea un ritm halucinant. Spusele bătrânului tăinuiau pilde ancestrale. Asta. mare. Când solomonariu îi încălecat pe balaur prin cer. Solomonariu îl prindea de gât şi bătea grindina. “ca 5 metri lung. ascultând şi ei. nu-l împuşca. ca un şuier molipsitor. am avut impresia că de fapt de mine râdeau. vecinu’ meu o pus puşca la ochi… da’ solomonariu i-o zis. de care ştiam: balaurul. ce strunea cu fulgere fiara norilor de furtună. Găsisem Ţara Solomonarilor.Solomonariu îi spunea: “Nu-l împuşca. cu solomonariu pe dânsul. şi-l conducea pe unde vroia el. Aproape că nu-l mai auzeam. o serie de informatii esentiale. asta era istoria secretă a mentalităţii populare. nimic extrasenzorial sau fantastic. De dormit nu doarme în căşi. dar el nu mânca de dulce.000 de placute funerare au fost descoperite in Toscana. vorbea despre potopuri. observându-i un licăr în coada ochiului lui nea Grigore. se ducea pe malul heleşteului şi citea din carte. că era dăscălit. totul are o concreteţe crudă. această poveste de demult. urmaşul zeului dac Gebeleizis. zic că femeia îi stoarce de puteri şi dacă o singură dată o iubit o femeie. iar moşneagul se repede să-mi răspundă: “Daa.

in insulele grecesti (hieroglifele din Creta. inca vorbita pe scara larga de catre indigenii mexicani.). Urmasii lui Champollion nu au toti la dispozitie o comoara precum stela de la Rosetta.500 de semne. cu peste 2. Cascajal (inscriptia olmeca perpetuand. . din Mexic – Valea Oaxaca (inscriptiile zapotece. X i. au computere ultraperformante.Hr. datand de acum patru milenii. din aceeasi perioada). sau scrierea minoica din Cipru. glife (reprezentari figurative stilizate) si diferite desene antropomorfe sau zoomorfe. in cateva secunde. sec. in Valea Indului (400 de semne identificate pe sigiliile harapeene) si.000 de ani. mii de versiuni posibile ale uneia si aceleiasi unitati semantice. In schimb.400 de glife) sau in Iran (21 de inscriptii in piatra ori pe placute de argila gasite la Susa si atribuite protoelamitei). nivel la care prezinta o combinatie naucitoare de litere. vreme de 3. care pot compara. Cu toate acestea.Acest scenariu al neputintei se repeta cam peste tot in lume. care continea acelasi text in trei scrieri diferite: greaca veche. nu a putut fi descifrata complet la nivel pictografic. demotica si egipteana. limba aztecilor. mult mai aproape de inima civilizatiei europene antice. misterul a 62 de semne) sau frontiera cu Honduras (300 de documente impenetrabile redactate in limba nahuatl) – in Insula Pastelui (circa 20 de placute de lemn gravate cu 595 de semne de baza si peste 1.

acesta mai mult i-a incurcat pe cercetatori. desi au fost analizate circa 12. intrucat pe artefact se afla inscriptii pentru care s-au folosit trei randuri de cuneiforme distincte! . in sudul Mesopotamiei (azi.000 de glife si 6. ce se intindea de la Mediterana pana in Persia. insa progresele nu sunt realmente semnificative. bazandu-se pe o serie de descoperiri facute la Uruk. initial. incluzand Anatolia si intreaga Peninsula Arabica. zona localizata in Irak). Unii specialisti le considera chiar cele mai vechi alfabete cunoscute. Dificultatile incep sa apara atunci cand se compara texte de proveniente diferite.000 de “personaje”. prin care acesta le facea o comanda de metale pretioase negutatorilor din orasul Aratta (in Iranul din vremea noastra). dar. vorbite intr-un areal imens. caci cuneiformele au servit unui numar de 15 limbi si dialecte. s-au gasit mesaje ale regelui Enmerkar. Un echivalent al pietrei magice de la Rosetta a fost descoperit la Persepolis. ce dateaza din primele doua milenii de dinaintea erei noastre.S-au conceput deja trei programe de ordinator. Pe tablitele de argila de aici. Epigrafistii nu reusesc sa stapaneasca pe deplin nici cuneiformele sumeriene identificate in alfabetele limbilor houritte (folosita in Mesopotamia de nord) si ourarteana (vorbita in Anatolia orientala).

azi. sub supravegherea Royal Asiatic Society din Londra. pe urmele lui Joseph H.Dupa ce. in jurul Babilonului. care. s-a reusit reconstituirea a doar 300 de cuvinte… . folosita. unul care combina caracterele ideografice cu cele fonetice. in muntii Iranului. Apoi. In consecinta. pana in 2007. Pentru a se intelege dificultatea acestei cercetari comparatiste. in final. O copie a textului a fost dusa in Anglia de catre tanarul militar englez Henry Rawlinson (foto. Bruce Trigger a reincadrat ramificatia de dialecte in arborele limbilor sudanice orientale. jos). Frederic Cailliaud a publicat copii ale unor inscriptii meroitice. Paul-Emile Botta. de multi. Inca de la inceputul secolului XIX. asa cum a fost ea daltuita in piatra. mai multe inscrisuri revelatoare. in Nubia egipteana (nordul Sudanului de azi). vorbite pe o suprafata vasta. in 1842-1843. a oferit una dintre cele patru versiuni paralele de traducere a textului original. a identificat. alfabetul unei limbi asiriene protopersane a fost descifrat la jumatatea secolului XIX. din Ciad pana in Eritreea. Rawlinson. consulul francez de la Mossul. la Behistoun. iar in 1964. in urma descoperirii unui document fabulos. cercetarea a stagnat. O preocupare speciala o reprezinta. insa abia in 1911 egiptologul Francis Griffith a reusit sa echivaleze partial doua dintre variantele lor idiomatice. Greenberg. Este vorba despre biografia oficiala a marelui rege Darius. e de notat ca. este considerat. a primit titlul de Sir din partea reginei Victoria. iar in 1857. Rawlinson. cu cateva secole inainte de Hristos. echivalentul britanic al lui Champollion. alaturi de Willian Henry Fox Talbot. o alta limba disparuta. francezul Jules Oppert si pastorul irlandez Edward Hincks. Meroitica este limba protonubiana din care s-au format majoritatea dialectelor nilo-sahariene moderne.

– s-au dovedit a fi mult mai vechi. care ar putea schimba intreaga conceptie actuala despre originea scrisului. . pe plan european. mai exact in santierul Gura Luncii de pe malul Muresului. trei tablete de lut nears. un saman).Protocronisme autohtone – misterioasele tablite din Romania Limba sau limbile vorbite in vechime pe teritoriul Romaniei au lasat putine probe epigrafice.Hr. alaturi de alte artefacte care insoteau in timp ramasitele unui barbat din vechime (probabil. seara. cam din anul 5. putin inaintea terminarii programului de lucru). Datate cu carbon radioactiv.500 i. inaintea primelor inscriptii sumeriene sau. In 1961.. a celor minoice din Creta.Hr. in satul Tartaria de langa Alba Iulia. tablitele – despre care se credea initial ca au fost realizate in jurul anului 2700 i. dar au nascut controverse enorme. membri ai echipei arheologului clujean Nicolae Vlassa au descoperit (in absenta lui Vlassa.

in Serbia. In plus. momentul realizarii ei fiind urmat de o migratie de populatie din zona Traciei spre cea a Orientului Apropiat. ceea ce elimina ipoteza unor contrafaceri extrem de abile. specialistii nu au cazut de acord daca este vorba de un mesaj realizat . Jirov in 1971. tablite aemanatoare. in Bulgaria. precum rusul N. de la numele unei suburbii a Belgradului. unde. dar care a primit sustinere din partea mai multor savanti romani si straini. urmat de polonezul Ludwig Zailer sau de ungurul Janos Harmatty. au fost excavate de langa Portile de Fier. Din cauza putinatatii dovezilor existente si a unor neconcordante din articolele lui Vlassa consacrate subiectului. dar din fier. fapt ce indica un continuum balcanic (asa-numita Cultura Vinca. sau la Karanovo si Gracianita.Obiecte similare au fost descoperite si la Lepenski Vir. au fost identificate tablite asemanatoare celor de la Tartaria) bazat pe o posibila forma de scriitura care precede cu un mileniu cuneiformele din Mesopotamia. afirma ca scrierea de tip Tartaria este protosumeriana. O teza aparent fantezista. in 1908.

statutul de protoscriitura din partea unui savant de talia Marijei Gimbutas. o ridica si chestiunea ipoteticelor tablite dacice din aur de la Sinaia. fie la saparea fundatiei Castelului Peles. si glife usor recognoscibile (un animal cornut. absenta fotografiilor de la locul excavatiilor. Arhaicele pictograme au primit. in secolul al XIX-lea. pe langa simboluri abstracte. fie in cadrul unor lucrari efectuate la temelia Manastirii Sinaia (pe locul unui fost altar al cultului zalmoxian?). O controversa similara. un numar neprecizat de tablite de aur cu inscriptii dacice. un chip de om. unde apar. Se pare ca. au fost descoperite. posibila ardere a obiectelor in laboratorul de restaurare din Cluj.). . chiar daca – din neglijenta? – arheologul roman implicat nu a putut lamuri mai multe semne de intrebare procedurale (situatia stratigrafica a tablitelor. nementionarea in raportul preliminar de sapatura a tratamentului suportat de piese etc.cu un sistem grafic echivalabil unui alfabet sau de reprezentari mai degraba picturale. cu caracter totemic. in jurul anului 1873. dar fara impact international. reproducerea in situ a complexului arheologic in care s-a efectuat descoperirea. o ramura de copac). pe langa multele contestari care le integrau mai degraba in randul amuletelor.

inclusiv de contrabanda cu materiale radioactive). Laolalta. existand doar presupunerea ca ele ar fi fost aduse la muzeu pe la inceputul secolului XX. fusese chemat sa fotografieze niste misterioase placute de plumb depozitate in subsolurile Muzeului de Antichitati din Bucuresti. tablitele constituiau o epopee fastuoasa a regilor daci. inginer pensionar. povestea ca.Dupa ce au fost copiate pe alte tablite. cu acordul directorului muzeului. impreuna cu Closca cu puii de aur si alte valori. l-ar fi chemat pe tanarul Dan Romalo sa le fotografieze. dar de plumb. asa ca nu s-au inghesuit sa le cerceteze. nu se cunostea nici macar provenienta aproximativa a obiectelor. O prietena a familei Romalo. cu imagini parca desprinse (sau copiate?) de pe Columna lui Traian si ample fragmente de scriitura in alfabet grecesc. profesorul Ion Nestor. de catre academicianul Grigore Tocilescu. in lumea academica romaneasca. Conform marturiei extrem de discutabile a unui fost ofiter din trupele speciale sovietice (Vitalie Usturoi. dupa 1989. Se pare ca. fapt ce ridica intreaga afacere la un nivel greu de probat stiintific. “Cronica apocrifa pe placi de plumb?”. cunoscut epigrafist. in timp ce altele – circa 35-40 – ar fi reintrat. in tinerete. in timp ce alta parte ar fi fost depozitate in tezaurul Bancii Nationale si ar fi luat drumul Moscovei. insa. in secret. In 2003. pe alocuri. o parte ar fi fost topite de Carol I (caruia ii fusesera daruite de premierul Lascar Catargiu) pentru a finanta constructia resedintei sale montane. Autorul. o carte a lui Dan Romalo. s-au facut conexiuni intre pictogramele de la Sinaia si scrierea pe mandibule de cai de la Chitila (concurand scrierea pe carapace de broasca testoasa din China neolitica). posibil in limba daca. in tezaurul Bancii Nationale de la Bucuresti. . in om de afaceri si implicat in mai multe scandaluri. s-ar fi incumetat. in timpul momentelor critice de la finalul primului Razboi Mondial. la acel moment. prin anii ’40. starnea agitatie in presa si. sa inceapa redactarea unei carti consacrate acestui fenomen si. convertit. Istoricii s-au temut mai multe decenii ca ele ar fi reprezentat niste falsuri. unele tablite s-ar afla in continuare in Rusia. Marioara Golescu. dar si intr-o limba necunoscuta. De asemenea.

la circa 50. ci a unor martori ai evenimentelor narate sau a unor cunoscatori ulteriori ai lor. ori falsuri exceptionale atribuite fie invatatilor din Scoala Ardeleana. la Muzeul (redenumit) de Arheologie. fie unor anonimi geniali (inclusiv un savant de talia lui Vasile Parvan mergand pe aceasta interpretare)? Un lucru este clar: asemenea materiale. Panaitescu) sau Nicolae Densusianu (autorul cartii “Dacia preistorica”). oficiali ai Muzeului de Arheologie sustin ca detin pana la 35 de artefacte (din aproape 100 existente candva). DICTIONAR A-Z . estimand numarul lor total pe teritoriul Romaniei. in continuare. printr-un miracol. in colectii particulare sau institutionalizate. sau de plumb (dintr-un aliaj aproape identic cu cel folosit la Sarmisegetuza) dar acoperite initial cu folie de aur si realizate de marii preoti daci (teza reluata de Dumitru Manolache in cartea sa din 2006 “Tezaurul dacic de la Sinaia – legenda sau adevar ocultat?”). fie lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (recidivist dovedit – “Diploma barladeana”. ar mai fi ramas doar patru asemenea tablite (altele doua regasindu-se in colectia Manastirii Sinaia). S-au emis mai multe ipoteze legate de subiect. In prezent. dupa cutremurul din 1977.In anii ’80. extrem de coerente. mama lui Dan Romalo a reusit sa salveze o mare parte dintre cliseele realizate in 1943-1944. in opinia lui P. extrem de disputata: placi de aur. Originea obiectelor este.P. Facts. “Hrisovul lui Iurg Koriatovici” – in materie de falsuri patriotice. copiate ulterior in plumb. nu puteau fi opera unui diletant. care aprofundasera subiectul. insa.

Carsten (1733-1815).Hr. asemenea egiptenilor. Limba semitica vorbita in Mesopotamia de catre babilonieni si asirieni. Savant francez care. Personaj inventat de Hasdeu intr-un fals document medieval. Jean-Francois (1790-1832). Caractere figurative cu care a fost realizata scrierea vechilor egipteni..A. Akkadiana. in 1802. Fenicieni. Kurt Wilhelm (1915-1972). I. D. morminte. In aceeasi propozitie. Arheolog danez care a descoperit si studiat inscriptiile trilingve. . de la Persepolis (Iran). Istoric roman. un alfabet propriu. subintitulat “Romanul arheologiei”. H. folosind inscriptia trilingva existenta pe stela de la Rosetta. K. cu trei milenii inainte de Hristos. Bolter. locale (hiragana si katakana). Epigrafie. in 1913). M. Hieroglife. Ind. N. a carei scriere era bazata pe cuneiforme sumeriene ce reprezentau silabe cu vocale bine definite. Zona in care. Au dezvoltat. Stiinta care se ocupa cu descifrarea inscriptiilor in piatra. 1951). Niebuhr. bazata pe limba harapeeana. Tim Berners. E. identificand 42 de cuneiforme principale si intuind structura silabica a idiomurilor folosite.Hr. autor – sub pseudonimul-anagrama Ceram – al volumului “Zei. datat 1374. realizate cu cuneiforme. inventatorul HTML (HyperText Markup Language). conform caruia omenirea a intrat in stadiul final al culturii de tip “print”. Savant de origine engleza.. unul dintre cei suspectati ca ar fi fost falsificator al tablitelor dacice de aur de la Sinaia. Jay David (n. J. cercetator la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Marek. academician. carturari”. Sir (1955). Cercetator german care a reusit sa descifreze. Japonia. B. G. Georg. prin care se facea o donatie ce includea satul Zabrauti. pot fi intalnite caractere din toate cele trei sisteme. Sistemul japonez de scriere folosit azi este o combinatie unica a trei sisteme diferite: unul logografic. F. Lee. codul apt sa creeze layout-urile ingloband grafica si text care au stat la baza crearii paginilor de web. in jurul anului 1050 i. autor al tomului “Dacia preistorica” (aparut postum. folosita din Antichitate pana in anul 394. in anii 2600-1900 i. Grotenfeld. metal sau alte materiale dure. comparand elina cu demotica si cu hieroglifele egiptene. bazat strict pe consoane. Valea. de inspiratie chineza (kanji) si doua silabice. Nicolae (1846-1911). Savant german. Koriatovici. Iurg. in care este prezentata si odiseea stiintifica a lui Champollion. Densusianu. inscriptiile in trei limbi sumeriene de la Persepolis. Champollion. s-a practicat – in special pe sigilii – o scriere inca nedescifrata. a reusit sa le descifreze pe acestea din urma in 1822. L. C. Teoretician al fenomenului comunicational contemporan.

P. R. in anul 131 (dupa cum este datat in scris cel mai vechi triptic). si ea. Primul proiect din categoria hypertext. ii parvine o copie a biografiei regelui persan Darius. descoperita la Behistoun. pentru cine cerceteaza tablitele de la Rosia. Zhuang. cu sase milenii in urma. Vasile (1882-1927). Si asta. nu pot fi dacice. adica dacii. Inscriptia descoperita in 2006 la Cascajal – si inca nedescifrata – foloseste 62 de simboluri. (1937-2006). Zona din Valea Nilului in care au fost descoperite inscriptii realizate cu cel mai vechi alfabet egiptean. in 1846. de pilda. care foloseste alfabetul logografic Sawndip – atestat inca din anul 689 si derivat din cel chinezesc Han. Vlassa. Olmec. deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului. Qin. in limba latina vulgara. initiat in 1960 de Ted Nelson. Teoria originii latine a romanilor sta. Militar britanic caruia. ceea ce naste o intrebare legitima: cand . nu sunete individuale. nici macar faimoasele bratari de aur.. Xanadu. din 1957. tablitele cerate gasite intamplator in galeriile minelor reprezinta o pagina de istorie care rastoarna teoriile ilogice ale celor care sustin ca dacii nu exploatau aurul. a considerat ca presupusele tablite dacice de la Sinaia reprezinta simple falsuri.Hr. in 1961. Z. ca si “autohtonii”. Rawlinson.Hr. Cel mai vechi sistem de scriere precolumbian (900 i. Parvan. dar transliterat. se intelegeau foarte bine cu romanii. care a ramas in istorie pentru construirea Marelui Zid Chinezesc si pentru prima standardizare a limbii si scrierii celui mai numeros popor al lumii. Sir. T. Arheolog clujean care. U. ca nu stiau sa il prelucreze. Q. dintre care 28 unice. ca minerii peregrini iliro-dalmatini.. Dinastie chineza venita la putere in anul 221 i. din marele neam al tracilor. a descoperit la Tartaria trei tablite de lut din Neolitic. datand din anul 2000 i. Bruce C. Silabic. erau inregistrate recoltele si efectivele turmelor de vite. Arheolog si lingvist canadian. partile se intelegeau verbal asupra obiectului contractului. Cel mai mare arheolog roman. Numeros grup etnic din China (peste 18 milioane de persoane). Henry C. cu greu in picioare.Hr. X. remarcat pentru studiile sale de egiptologie.O. In tablite se stipuleaza clar ca. dar si pentru istoria Europei. Supranumit “tatal cuneiformelor”. Sistem de scriere. W. 9 Tablitele cerate de la Rosia Montana Rosia Montana este o comoara de aur nu doar pentru spatiul romanesc. folosit inca din Antichitate in diferite zone ale lumii. Nicolae. Oras in Mesopotamia in care au fost descoperite unele dintre primele dovezi ale scrisului sub forma unor placute din argila pe care. V.). Atat de putin mediatizate. cu caractere romane. Este considerat punctul de cotitura in trecerea de la scrierea pe hartie la scrierea pe computer. precedand scrierea zapoteca. Ele demonstreaza. in muntii Iranului. desi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu stia a scrie literele” -. Uruk. Wadi el-Hol. S. in care caracterele reprezinta silabe. Trigger. pe care se afla elemente ale unui posibil sistem de protoscriere. a contribuit la descifrarea partiala a alfabetului nubian meroitic.

unde. Popa-Lisseanu. Aristofan pomenea ca atenienii isi scriau contractele pe ceara. un baies caruia nu i s-a pastrat numele a gasit trei triptice intr-una din minele de aur restaurate de catre Societatea Sf. de asemenea nestiutor de carte”.Hr. Iosif. contracte de vanzare-cumparare de sclavi si asocieri in vederea exploatarii unor “gauri de mina”. cu comentarii si ilustratie grafica. pe care oamenii din zona il numesc condeiu si pe care astazi il folosesc ca instrument pentru a incondeia ouale de Pasti. ele constituind o dovada despre raspandirea limbii latine vulgare in secolul II d. la fel ca in tablitele cerate de la Rosia Montana. Istoria tripticelor (carti cu trei foi de lemn cerat. dupa explorari care dureaza din 1999. superintendentul Unitarienilor din Cluj. poate din toata lumea cunoscuta. ar trebui sa constituie un argument fundamental pentru oprirea proiectelor de exploatare care ar distruge orice vestigiu de o asemenea importanta culturala. Kovacs a daruit tripticul cumnatului sau. formularea este deosebit de interesanta. pana la descoperirea tablitelor de la Rosia Montana. la Munchen. ca fiind gasite in minele de aur de la Rosia. intr-o neinsemnata valcea si intr-un mic paraias. Unul din triptice a ajuns la Kovacs. Si inca rezerva surprize. ci doar ca unul care pretinde ca aurofodina era a sa! Atunci care era proprietarul adevarat? Nu cumva un localnic dac? In anul 1873. s-a gasit si un stil. Este cel putin ciudat ca Ulpius nu este trecut ca proprietar categoric. tripticele reprezinta contracte intre “proprietari” de mine romani si “arendasi”. iar despre celelalte doua nu se mai stie nimic. Stefan Lazar. Iar faptul ca aceste triptice au fost descoperite accidental. un edict de dizolvare a unui colegiu funerar (cel mai important document despre colegiile funerare din antichitate). pe langa tablite. intr-o mina din Carnicul Mare. Cele mai multe au fost scoase din tara si se afla la Budapesta. Berlin. langa Rosia Abrudului. inchiriaza o groapa de aur. cunoscand valoarea . Dam un exemplu: “Ulpius Valerius. prin surparea unor galerii. cu varsta apreciata la 40 de ani. dintre care jumatate au fost distruse integral sau partial. aur de 24 carate. la o adancime de 277 metri. despre scrierea in aceasta limba. la tipografia Ion C. din nepricepere. Povestea tablitelor descoperite in minele Letea s-a pastrat in detaliu. legate intre ele) de la Rosia Montana a fost povestita in detalii. Am pus in ghilimele “proprietari”. Rosia Montana. scriindu-i ca sa gasit impreuna cu o multiume de alte obiecte casnice. despre care zice ca e a sa. cu totul necunoscuta in lume. Scrisul pe tablite cerate este socotit o inventie greceasca. in cartea “Romanica”. Stefan Lazar. Vacarescu.. care era mobilata cu o masa si mai multe scaune. In anul 1788. nefalsificata. ignoranta. nestiutor de carte. existand posibilitatea sa existe multe altele.baiesi priceputi -. de catre eruditul german Theodor Mommsen. o lista de bucate pentru un ospat al unui colegiu de meseriasi. al carei conducator (magister) era Paul Laurentiu Kovacs din Abrud. Ceea ce sustin toti cei care le-au studiat este faptul ca tripticele sunt documente extrem de rare si de o foarte mare importanta. s-a descoperit aurul cel mai fin. in mina numita Sf. impreuna cu obiecte casnice. cele 25 de tablite au fost publicate integral. Viena. Contracte in limba latina vulgara La Rosia s-au gasit 50 de piese (tablite). lui Socratio Socrationes. datarile cu C14 au adus dovezi indubitabile ca dacii extrageau aurul cu 300 de ani inainte de a fi partial cuceriti de romani si ca acestia nu au facut altceva decat sa intre in galeriile sapate de daci. care supara pe multi academicieni. intr-o odaie subterana. editata in 1926. este inca o sursa inepuizabila de istorie adevarata. pentru ca in tablite. Ele au fost descoperite accidental. in minele din Letea. unde au fost gasite cele mai multe. Ecaterina. pastrandu-se intregi sau parti doar 25. unde. Ascunse in subterane Tripticele au fost semnalate prima oara in anul 1835. cum a fost cea de la Neagra. ascunse in galeriile dacice.anume invatase neamul trac limba latina vulgara? Cat despre vechimea exploatarii in subteran. de G. avand si o vatra (11 triptice). unde langa triptice a fost gasit si cadavrul unui barbat cu barba lunga. in minele numite Larnic. sau rea-credinta. Prin continutul si destinatia lor.

sau Saue. Cele de la Rosia Montana sunt insa mult mai valoroase. iar numarul sigiliilor martorilor (cu exceptia unui singur contract) era. adica limba batrana. adica perfectul simplu romanesc sau “oltenismul” semnai. scrisa “sies” sau “sues”. doi paleografi francezi. deoarece este specificat in contract ca nici cei care sustineau ca sunt proprietari. obligatoriu. l-a daruit la randul sau Colegiului Unitarienilor din Cluj. sub numele de Su. Una dintre acestea a ajuns la Muzeul National din Pesta. cine pe cine a “latinizat”? Printre monumentele epigrafice de la Rosia Montana se afla si o stela inchinata zeului Ianus. ne spune ca “limba prisca (vulgara). fiind o divinitate al carei simbol era soarele. altul in copie. Aici trebuie sa amintim de toporul gasit pe Valea Mozacului. Scopul dublei transcrieri era sa se poata sti cuprinsul textului. colectionar de antichitati. Acesta este incadrat de cuvintele “IM” si “PIO”. in anul 1834. Si atunci. cel cu doua capete. Din cauza acestor falsuri care au circulat in mediile europene de profil. Fiul sau. Timotheiu Cipariu. cursive. in 1875. ceara fusese topita atat cat sa se stearga literele initiale si. Mai ales dupa ce. la un contract de vanzare al unei femei. nici baiesii arendasi. pe langa unele vorbe barbare. Ciudateniile lingvistice Textul documentului incrustat in astfel de table cerate se scria de doua ori. inclusiv semnaturile celor sapte martori obligatorii. in lucrarea sa “Origini”. niste disertatii total nefavorabile despre tablitele cerate. considerat patriarhul latinilor (vezi foto). in loc de signavi. il supara pe Catilina: “Ispraviti cu atatea grecisme in limba. Falsificarea grosolana G.tripticului. pe care a incercat sa le falsifice. care a achizitionat exemplarul cu pretul de 1000 florini. patriarhul”! Datarea acestui topor este uimitoare: 1500-1375 i. scrise cu litere pseudo-scitice si cursive neo-grecesti rau formate. folosita de patura conducatoare. Natalis de Wailly si Letronne au publicat. Iata de ce tablitele cerate descoperite pana in prezent. unde s-a pastrat ca o curiozitate pana la 181l. toate fiind chitante scrise cu acelasi fel de litere. ci documente care ofera indicii nepretuite despre relatiile sociale dintre oamenii de rand. De exemplu. Samuel. care constituiau o clasa aparte fata de conducatorii vorbitori de limba latina culta. “patriarhul imortales. iar scopul contractului era. “siesi”. pe buna dreptate. fara a se desface sigiliile. in latina vulgara. apoi fiul lui l-a vandut. a fost aceea pe care au folosit-o locuitorii cei mai vechi ai Italiei. in timpul lui Ianus”. Isidor. un martor se subscrie cu formula segnai. Acest zeu misterios cu doua capete a fost adorat din timpuri stravechi la Tartaria. l-a cerut inapoi si i-a fost returnat. pe care lingvistii le considera tipic romanesti. gasim iarasi o forma “autohtona”. de la cap la coada. Popa-Lisseanu scrie in “Romanica” despre incercarea grosolana de falsificare a unor tablite: “Pe alocuri. nemuritor”. Fiecare triptic este scris de aceeasi mana. a avut doua exemplare de astfel de tablite falsificate. In alte parti. de sapte. ca nu ne mai putem intelege cu poporul!”. Se pare ca la acest anticar au ajuns si unele tablite in limba greaca. dupa cum stipula cel ce le scria. cand Stefan Lazar a murit. sa se fixeze si in scris obligatiunea verbala. “al meu. sub denumirea de Ianus. librarului anticar Samuel Nemes. fara de nici un inteles. pronuntandu-se in contra autenticitatii lor. tablite asemanatoare au mai fost descoperite intr-un cufar din casa bancherului Cecilius Jucundus din Pompei. nici martorii “quia se litteras scire negavit” (nu stiau sa scrie literele). Partea buna este ca cei doi au devenit curiosi cu privire la modelele ce au stat la baza falsurilor studiate de ei.Hr. care poarta inscriptia in limba latina vulgara “SVI MI PIE”. in “Journal des Savants”. au aparut numele mai multor “eroi” din migratiunea huno-ungarica”. asa-zisi sclavi adusi de romani pentru a munci in mine. amandoua comunicate de un profesor de la Craiova. El apare si pe monedele dacice. Acestea sunt anterioare tablitelor de la Rosia Montana cu aproape un secol. unul in original. si poate multe altele ramase prin galeriile din Rosia Montana sunt . dar impreuna constituie singura dovada a vechimii scrierii cursive in latina vulgara. O “ciudatenie” a limbii latine vulgare utilizate in contracte o constituie folosirea “oltenismelor”. Iar limba latina culta. pentru ca ele nu sunt simple chitante. membru al Comisiei pentru Conservarea Monumentelor Vechi ale Transilvaniei.

Protagonistii contractelor Dintre semnatarii contractelor. Se poate presupune ca cele doua “neamuri” se aflau in bune relatii. Tablitele ne spun ca majoritatea procuratorilor erau doar niste liberti. al pirustilor daci. specific pentru Rosia Montana: banda superioara decorata la colturi cu doua spirale si un fronton triunghiular la mijloc”. Baridustarum. Passima. toate.dovezi nepretuite ca latina vulgara se vorbea cursiv de catre neamul trac. iar restul in localitatile neidentificate pe teren deocamdata: vicus Deusara. asa cum s-au avut intotdeauna. culta. III. apoi 40% din cheltuieli au fost preluate de S. Este important sa aflam cine erau arendasii si cei care scriau contractele pentru romanii nestiutori de carte. pe ceramica. exista o multime de “particulari” romani. care “pirusta e”. aliate cu triburile sarmate. la Zlatna. nefiind vorba de minele mari. deocamdata. Rezultatele cercetarilor laborioase au fost publicate in volumele “Alburnus Maior” I si II. In Muntii Apuseni traia un alt trib. la Rosia Montana cerceteaza o echipa de arheologi si specialisti francezi de la “Centre National de la Recherche Scientifique”. a fost cumparata de “Dasius Verzonis”. vreo suta de nume sunt de origine romana. originare Daciei . Monumente unice Din cele 25 de tablite cerate. si inca pastrate ca motiv decorativ pe costumele . ori asezari pe criterii etnice. Contractele scrise pe tablite par cel putin dubioase. in afara de Immenosum. “Rosia Montana Gold Corporation”. in functiile superioare. Cu atat mai mult acestea ar fi trebuit sa fie puse la adapost la centru. Immenosum Maius. facute pe la spatele comenduirii romane. dar si altor neamuri de traci. pentru ca acestia foloseau latina oficiala. ci doar de “gropi” aurifere. Alti baiesi. iar cei care le scriau cursiv in latina vulgara nu erau functionari romani. aceia care pretindeau ca “gaurile de mina” pe care le inchiriau erau ale lor. tot liberti. Anssium. noua dintre documente au fost redactate la Alburnus Maior. In afara de acestia. purtand denumiri autohtone. au nume grecesti si nu este exclus ca si acestia sa se fi avut bine cu dacii. prin “procuratori aurari”. Aceste asezari. in cadrul municipalitatii romane. pentru ca erau niste acte pe care proprietarii n-ar fi vrut sa le piarda! Se poate presupune fie ca erau “furtisaguri”. fie ca “scribii” erau in bune relatii cu dacii si nu au vrut ca romanii sa fuga cu astfel de acte de proprietate. dar de conditie mai buna. Dintr-un contract aflam ca o sclava. colonizati in tinutul aurifer. care pretindeau ca stapanesc “gropi de aur”. pentru ca cei care le incheiau erau in afara organizarii exploatarilor de catre procuratorii romani. locuite de liberti romani si de mineri peregrini iliro-dalmati. undeva in sec. iliri indeosebi. din sclavi in cele inferioare si din baiesi priceputi. C. asezat in Rosia Montana in “vicus Pirustarum”. iar toponimele amintite ori reprezinta cartiere. dupa cum demonstreaza “greselile gramaticale” din texte. in numar relativ mic. cu un statut juridic incert. folosite de populatia autohtona din cele mai vechi timpuri. Alburnus Maior era o “structura de sine statatoare. probabil cu diferente mici de pronuntie. “Stilul monumentelor epigrafice este unic. vreo cinsprezece. de la “Unite Toulousaine d’Archeologie et d’ Histoire (UTAH)” si de la Universitatea “Le Mirail”. La inceput. acolo unde se tineau socotelile referitoare la toate exploatarile aurifere! Afaceri dubioase Istoricii sustin ca minele “romane” erau exploatate direct de catre imparat. si ale dacilor liberi. Vreo patruzeci de nume pomenite de tablite sunt “barbare”. de tip vicus si castella”. misiunea stiintifica a fost sponsorizata de statul francez. au fost parasite simultan. doua in cazarmile Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Incepand cu 1999. fratii dacilor. foarte avansat ca metode de cercetare. plus geologi de la Universitatea Tehnica Babes Bolyai din Cluj si de la Universitatea Tehnica din Mnchen. Intregul personal al minelor era format din liberti. La UTAH exista un departament de arheologie miniera. Resculum. Conform acestor specialisti. Si de ce au fost “ingropate” tablitele in galeriile miniere greu accesibile? S-a spus ca din cauza atacurilor triburilor germanice ale marcomanilor. Cei mai multi dintre “arendasi” erau baiesi din tribul dalmat al Pirustilor. Este vorba de simboluri stravechi. pentru a intelege de ce documentele n-au fost tinute la centrul tuturor minelor stapanite de romani.

Singura noutate pe care o aduce romanizarea se pare ca rezida in introducerea opaitului. a fost descoperita o sustinere miniera din lemn in situ in reteaua de galerii Tarina. Filoanele bogate au fost cu siguranta exploatate initial la suprafata. s-au reluat lucrarile deja sapate in epoca preromana si vor fi fost date in utilizarea probabila a acelorasi familii de mineri indigeni. de pilda. atat de caracteristica. dupa diferitele faze de sapare observate in plan si topografia lucrarilor acestei retele. ca minerii peregrini iliro-dalmatini. intr-o neinsemnata valcea si intr-un mic paraias. cu greu in picioare. “Sectorul Habad este renumit ca gazduieste lucrari foarte vechi. Dacii. Campania din 2002 a furnizat noi datari dacice”. cu proportii regulate.populare. Nimic nu ne impiedica sa credem ca exploatarea miniera a fost initiata de daci. Daca sectorul este amenintat de extinderea exploatarii de suprafata. din marele neam al tracilor. partile se intelegeau verbal asupra obiectului contractului. In capitolul “Retelele miniere antice” din volumul I “Alburnus Maior” se propune in repetate randuri deschiderea unor galerii foarte vechi. Istoria tripticelor (carti cu trei foi de lemn cerat. Si inca rezerva surprize. in aceeasi maniera de abataj. zidite nu se stie de catre cine. Atat de putin mediatizate. datarile cu C14 au adus dovezi indubitabile ca dacii extrageau aurul cu 300 de ani inainte de a fi partial cuceriti de romani si ca acestia nu au facut altceva decat sa intre in galeriile sapate de daci. pentru ca suna altfel cand o spun ei: “In opinia noastra. adica dacii. In campania din 2000. s-ar impune demararea acestor investigatii”. este inca o sursa inepuizabila de istorie adevarata. in limba latina vulgara. Teoria originii latine a romanilor sta. probabil o tehnica miniera dacica”. pentru care sunt sapate nise in pereti. tablitele cerate gasite intamplator in galeriile minelor reprezinta o pagina de istorie care rastoarna teoriile ilogice ale celor care sustin ca dacii nu exploatau aurul. nu pot fi dacice. la fel de vechi pe aceste meleaguri ca si spirala si triunghiul. cum a fost cea de la Neagra. nefalsificata. ca si “autohtonii”. poate din toata lumea cunoscuta.I i. si ea. Mai multe intrari apar relativ usor de redeschis manual sau cu excavatorul. calibrate si foarte geometrice. Recomandam aceste volume si “academicienilor” care sustin ca dacii nu extrageau aurul din subteran si nu il prelucrau! Rosia Montana este o comoara de aur nu doar pentru spatiul romanesc. este foarte posibil ca Rosia Montana sa fi cunoscut o activitate miniera chiar din epoca bronzului. dupa cucerirea si relansarea activitatii miniere. Toate acestea ne duc la ideea ca activitatea miniera dacica era bine dezvoltata in subteran la Rosia Montana. se intelegeau foarte bine cu romanii. “Pe santierul Carnic I datarea dacica obtinuta cu C14 are o cronologie intre 265 si 90 i. sfarsitul sec. unde. datata cu C14 la mijlocul sec. Si asta. initiatorii exploatarii in subteran Citam in continuare din concluziile francezilor. dar si pentru istoria Europei. atat la Tarina. legate intre ele) de la Rosia Montana a . Inainte se foloseau bete de lemn pentru iluminat.Hr. apoi in subteran. In tablite se stipuleaza clar ca. desi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu stia a scrie literele” -. deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului. cat si la Carnic.Hr. Ele demonstreaza. pe care cercetatorii francezi le banuiau “si mai interesante” decat cele cercetate. s-a descoperit aurul cel mai fin. pentru cine cerceteaza tablitele de la Rosia. I d. Apoi. Acesti ultimi pastratori ai unui mestesug ancestral vor continua sa-si deschida santierele lor. dupa explorari care dureaza din 1999. ceea ce naste o intrebare legitima: cand anume invatase neamul trac limba latina vulgara? Cat despre vechimea exploatarii in subteran. nici macar faimoasele bratari de aur.Hr. ca nu stiau sa il prelucreze. care supara pe multi academicieni. nu este posibil sa se distinga importante schimbari in tehnica miniera. Aveau si de ce sa recomande acest lucru. aur de 24 carate. De fapt. Rosia Montana. in anul 131 (dupa cum este datat in scris cel mai vechi triptic). in cursul celor trei secole care preced cucerirea romana. Un opait catalogat ca “ceramica romana atipica” este decorat central cu un frumos simbol solar.

ignoranta. editata in 1926. inchiriaza o groapa de aur. cu totul necunoscuta in lume. cu comentarii si ilustratie grafica. formularea este deosebit de interesanta. Berlin.baiesi priceputi -. despre care zice ca e a sa. Vacarescu. Este cel putin ciudat ca Ulpius nu este trecut ca proprietar categoric. de asemenea nestiutor de carte”. ele constituind o dovada despre raspandirea limbii latine vulgare in secolul II d. . Viena. de catre eruditul german Theodor Mommsen. Cele mai multe au fost scoase din tara si se afla la Budapesta. nestiutor de carte. existand posibilitatea sa existe multe altele. un edict de dizolvare a unui colegiu funerar (cel mai important document despre colegiile funerare din antichitate). in cartea “Romanica”. Ceea ce sustin toti cei care le-au studiat este faptul ca tripticele sunt documente extrem de rare si de o foarte mare importanta. Dam un exemplu: “Ulpius Valerius. la tipografia Ion C. din nepricepere. o lista de bucate pentru un ospat al unui colegiu de meseriasi. Aristofan pomenea ca atenienii isi scriau contractele pe ceara. Popa-Lisseanu. despre scrierea in aceasta limba. cele 25 de tablite au fost publicate integral. ci doar ca unul care pretinde ca aurofodina era a sa! Atunci care era proprietarul adevarat? Nu cumva un localnic dac? In anul 1873. la fel ca in tablitele cerate de la Rosia Montana.. tripticele reprezinta contracte intre “proprietari” de mine romani si “arendasi”. Am pus in ghilimele “proprietari”. contracte de vanzare-cumparare de sclavi si asocieri in vederea exploatarii unor “gauri de mina”. ascunse in galeriile dacice. de G. Contracte in limba latina vulgara La Rosia s-au gasit 50 de piese (tablite). dintre care jumatate au fost distruse integral sau partial. pana la descoperirea tablitelor de la Rosia Montana. pastrandu-se intregi sau parti doar 25. sau rea-credinta. Prin continutul si destinatia lor. Scrisul pe tablite cerate este socotit o inventie greceasca. Iar faptul ca aceste triptice au fost descoperite accidental. ar trebui sa constituie un argument fundamental pentru oprirea proiectelor de exploatare care ar distruge orice vestigiu de o asemenea importanta culturala. pentru ca in tablite.fost povestita in detalii.Hr. lui Socratio Socrationes.

l-a cerut inapoi si i-a fost returnat. in mina numita Sf. colectionar de antichitati. Ele au fost descoperite accidental. cand Stefan Lazar a murit. scriindu-i ca sa gasit impreuna cu o multiume de alte obiecte casnice. al carei conducator (magister) era Paul Laurentiu Kovacs din Abrud. ca fiind gasite in minele de aur de la Rosia. Stefan Lazar. cu varsta apreciata la 40 de ani. Se pare ca la acest anticar au ajuns si unele tablite in limba greaca. unde s-a pastrat ca o curiozitate pana la 181l. unde langa triptice a fost gasit si cadavrul unui barbat cu barba lunga. la Munchen. Povestea tablitelor descoperite in minele Letea s-a pastrat in detaliu. pe langa tablite. Fiul sau. un baies caruia nu i s-a pastrat numele a gasit trei triptice intr-una din minele de aur restaurate de catre Societatea Sf. Samuel. s-a gasit si un stil. intr-o odaie subterana. in anul 1834. care era mobilata cu o masa si mai multe scaune. unde au fost gasite cele mai multe.Ascunse in subterane Tripticele au fost semnalate prima oara in anul 1835. In anul 1788. in minele numite Larnic. Kovacs a daruit tripticul cumnatului sau. superintendentul Unitarienilor din Cluj. pe care oamenii din zona il numesc condeiu si pe care astazi il folosesc ca instrument pentru a incondeia ouale de Pasti. Unul din triptice a ajuns la Kovacs. langa Rosia Abrudului. in minele din Letea. impreuna cu obiecte casnice. l-a daruit la randul sau Colegiului Unitarienilor din Cluj. intr-o mina din Carnicul Mare. la o adancime de 277 metri. Ecaterina. Stefan Lazar. Iosif. prin surparea unor galerii. cunoscand valoarea tripticului. librarului anticar Samuel Nemes. iar despre celelalte doua nu se mai stie nimic. apoi fiul lui l-a vandut. pe . unde. avand si o vatra (11 triptice).

niste disertatii total nefavorabile despre tablitele cerate. amandoua comunicate de un profesor de la Craiova. au aparut numele mai multor “eroi” din migratiunea huno-ungarica”. sa se fixeze si in scris obligatiunea verbala. “patriarhul imortales. considerat patriarhul latinilor (vezi foto). care constituiau o clasa aparte fata de conducatorii vorbitori de limba latina culta. ca nu ne mai putem intelege cu poporul!”.care a incercat sa le falsifice. “siesi”. inclusiv semnaturile celor sapte martori obligatorii. Din cauza acestor falsuri care au circulat in mediile europene de profil. Ciudateniile lingvistice Textul documentului incrustat in astfel de table cerate se scria de doua ori. deoarece este specificat in contract ca nici cei care sustineau ca sunt proprietari. de la cap la coada. sub denumirea de Ianus. Iata de ce tablitele cerate . ci documente care ofera indicii nepretuite despre relatiile sociale dintre oamenii de rand. iar numarul sigiliilor martorilor (cu exceptia unui singur contract) era. cursive. cine pe cine a “latinizat”? Printre monumentele epigrafice de la Rosia Montana se afla si o stela inchinata zeului Ianus. Timotheiu Cipariu. ceara fusese topita atat cat sa se stearga literele initiale si. de sapte. in “Journal des Savants”. tablite asemanatoare au mai fost descoperite intr-un cufar din casa bancherului Cecilius Jucundus din Pompei. care poarta inscriptia in limba latina vulgara “SVI MI PIE”. a fost aceea pe care au folosit-o locuitorii cei mai vechi ai Italiei. De exemplu. la un contract de vanzare al unei femei. Cele de la Rosia Montana sunt insa mult mai valoroase. sau Saue. Fiecare triptic este scris de aceeasi mana. in lucrarea sa “Origini”. Acestea sunt anterioare tablitelor de la Rosia Montana cu aproape un secol. cel cu doua capete. obligatoriu. membru al Comisiei pentru Conservarea Monumentelor Vechi ale Transilvaniei. dar impreuna constituie singura dovada a vechimii scrierii cursive in latina vulgara. nemuritor”. pe langa unele vorbe barbare. in loc de signavi. Si atunci. sub numele de Su. unul in original. Isidor. dupa cum stipula cel ce le scria. El apare si pe monedele dacice. Acesta este incadrat de cuvintele “IM” si “PIO”. Mai ales dupa ce. scrise cu litere pseudo-scitice si cursive neo-grecesti rau formate. pe buna dreptate. toate fiind chitante scrise cu acelasi fel de litere. fiind o divinitate al carei simbol era soarele. Scopul dublei transcrieri era sa se poata sti cuprinsul textului. Partea buna este ca cei doi au devenit curiosi cu privire la modelele ce au stat la baza falsurilor studiate de ei. pe care lingvistii le considera tipic romanesti. Una dintre acestea a ajuns la Muzeul National din Pesta. nici baiesii arendasi. a avut doua exemplare de astfel de tablite falsificate. doi paleografi francezi. scrisa “sies” sau “sues”.Hr. altul in copie. adica limba batrana. patriarhul”! Datarea acestui topor este uimitoare: 1500-1375 i. Falsificarea grosolana G. In alte parti. “al meu. care a achizitionat exemplarul cu pretul de 1000 florini. ne spune ca “limba prisca (vulgara). un martor se subscrie cu formula segnai. adica perfectul simplu romanesc sau “oltenismul” semnai. iar scopul contractului era. fara a se desface sigiliile. in 1875. Iar limba latina culta. folosita de patura conducatoare. Aici trebuie sa amintim de toporul gasit pe Valea Mozacului. nici martorii “quia se litteras scire negavit” (nu stiau sa scrie literele). Natalis de Wailly si Letronne au publicat. Popa-Lisseanu scrie in “Romanica” despre incercarea grosolana de falsificare a unor tablite: “Pe alocuri. pentru ca ele nu sunt simple chitante. pronuntandu-se in contra autenticitatii lor. Acest zeu misterios cu doua capete a fost adorat din timpuri stravechi la Tartaria. asa-zisi sclavi adusi de romani pentru a munci in mine. in timpul lui Ianus”. O “ciudatenie” a limbii latine vulgare utilizate in contracte o constituie folosirea “oltenismelor”. gasim iarasi o forma “autohtona”. il supara pe Catilina: “Ispraviti cu atatea grecisme in limba. in latina vulgara. fara de nici un inteles.

Dintr-un contract aflam ca o sclava. Conform acestor specialisti. La UTAH exista un departament de arheologie miniera. Intregul personal al minelor era format din liberti. si ale dacilor liberi. pentru ca cei care le incheiau erau in afara organizarii exploatarilor de catre procuratorii romani. Anssium. au nume grecesti si nu este exclus ca si acestia sa se fi avut bine cu dacii. asezat in Rosia Montana in “vicus Pirustarum”. toate. in afara de Immenosum. dar si altor neamuri de traci. in numar relativ mic. La inceput. Monumente unice Din cele 25 de tablite cerate. care pretindeau ca stapanesc “gropi de aur”. Contractele scrise pe tablite par cel putin dubioase. pentru a intelege de ce documentele n-au fost tinute la centrul tuturor minelor stapanite de romani. ci doar de “gropi” aurifere. acolo unde se tineau socotelile referitoare la toate exploatarile aurifere! Afaceri dubioase Istoricii sustin ca minele “romane” erau exploatate direct de catre imparat. care “pirusta e”. pentru ca acestia foloseau latina oficiala. Passima. C. Si de ce au fost “ingropate” tablitele in galeriile miniere greu accesibile? S-a spus ca din cauza atacurilor triburilor germanice ale marcomanilor. aliate cu triburile sarmate. fratii dacilor. originare Daciei . Vreo patruzeci de nume pomenite de tablite sunt “barbare”. vreo suta de nume sunt de origine romana. noua dintre documente au fost redactate la Alburnus Maior. in functiile superioare. misiunea stiintifica a fost sponsorizata de statul francez. Cei mai multi dintre “arendasi” erau baiesi din tribul dalmat al Pirustilor. de la “Unite Toulousaine d’Archeologie et d’ Histoire (UTAH)” si de la Universitatea “Le Mirail”. iar cei care le scriau cursiv in latina vulgara nu erau functionari romani. asa cum s-au avut intotdeauna. a fost cumparata de “Dasius Verzonis”. foarte avansat ca metode de cercetare. din sclavi in cele inferioare si din baiesi priceputi. Alti baiesi. dupa cum demonstreaza “greselile gramaticale” din texte. apoi 40% din cheltuieli au fost preluate de S. Incepand cu 1999. culta. exista o multime de “particulari” romani. doua in cazarmile Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum. Protagonistii contractelor Dintre semnatarii contractelor. Alburnus Maior era o “structura de sine . Cu atat mai mult acestea ar fi trebuit sa fie puse la adapost la centru. facute pe la spatele comenduirii romane. aceia care pretindeau ca “gaurile de mina” pe care le inchiriau erau ale lor. Se poate presupune ca cele doua “neamuri” se aflau in bune relatii. nefiind vorba de minele mari. In afara de acestia. prin “procuratori aurari”. iar restul in localitatile neidentificate pe teren deocamdata: vicus Deusara. Tablitele ne spun ca majoritatea procuratorilor erau doar niste liberti. iliri indeosebi. Immenosum Maius. Este important sa aflam cine erau arendasii si cei care scriau contractele pentru romanii nestiutori de carte. Resculum. si poate multe altele ramase prin galeriile din Rosia Montana sunt dovezi nepretuite ca latina vulgara se vorbea cursiv de catre neamul trac. purtand denumiri autohtone. In Muntii Apuseni traia un alt trib. pentru ca erau niste acte pe care proprietarii n-ar fi vrut sa le piarda! Se poate presupune fie ca erau “furtisaguri”. al pirustilor daci. vreo cinsprezece.descoperite pana in prezent. Baridustarum. colonizati in tinutul aurifer. dar de conditie mai buna. tot liberti. plus geologi de la Universitatea Tehnica Babes Bolyai din Cluj si de la Universitatea Tehnica din Mnchen. probabil cu diferente mici de pronuntie. Rezultatele cercetarilor laborioase au fost publicate in volumele “Alburnus Maior” I si II. “Rosia Montana Gold Corporation”. la Zlatna. la Rosia Montana cerceteaza o echipa de arheologi si specialisti francezi de la “Centre National de la Recherche Scientifique”. fie ca “scribii” erau in bune relatii cu dacii si nu au vrut ca romanii sa fuga cu astfel de acte de proprietate.

Un opait catalogat ca “ceramica romana atipica” este decorat central cu un frumos simbol solar.Hr. s-ar impune demararea acestor investigatii”.statatoare.Hr.Hr. cu un statut juridic incert. este foarte posibil ca Rosia Montana sa fi cunoscut o activitate miniera chiar din epoca bronzului. pentru care sunt sapate nise in pereti. atat de caracteristica. Dacii. Toate acestea ne duc la ideea ca activitatea miniera dacica era bine dezvoltata in subteran la Rosia Montana. “Pe santierul Carnic I datarea dacica obtinuta cu C14 are o cronologie intre 265 si 90 i. deocamdata. Este vorba de simboluri stravechi. Daca sectorul este amenintat de extinderea exploatarii de suprafata. III. nu este posibil sa se distinga importante schimbari in tehnica miniera. Apoi. probabil o tehnica miniera dacica”. sfarsitul sec. Recomandam aceste volume si “academicienilor” care sustin ca dacii nu extrageau aurul din subteran si nu il prelucrau! . si inca pastrate ca motiv decorativ pe costumele populare. calibrate si foarte geometrice. datata cu C14 la mijlocul sec. pe care cercetatorii francezi le banuiau “si mai interesante” decat cele cercetate. de tip vicus si castella”. Nimic nu ne impiedica sa credem ca exploatarea miniera a fost initiata de daci. In campania din 2000. ori asezari pe criterii etnice. in cursul celor trei secole care preced cucerirea romana. cu proportii regulate. In capitolul “Retelele miniere antice” din volumul I “Alburnus Maior” se propune in repetate randuri deschiderea unor galerii foarte vechi. undeva in sec. atat la Tarina. specific pentru Rosia Montana: banda superioara decorata la colturi cu doua spirale si un fronton triunghiular la mijloc”. dupa diferitele faze de sapare observate in plan si topografia lucrarilor acestei retele. a fost descoperita o sustinere miniera din lemn in situ in reteaua de galerii Tarina. au fost parasite simultan. dupa cucerirea si relansarea activitatii miniere. in aceeasi maniera de abataj.I i. Aveau si de ce sa recomande acest lucru. folosite de populatia autohtona din cele mai vechi timpuri. pe ceramica. I d. Filoanele bogate au fost cu siguranta exploatate initial la suprafata. initiatorii exploatarii in subteran Citam in continuare din concluziile francezilor. in cadrul municipalitatii romane. zidite nu se stie de catre cine. cat si la Carnic. la fel de vechi pe aceste meleaguri ca si spirala si triunghiul. s-au reluat lucrarile deja sapate in epoca preromana si vor fi fost date in utilizarea probabila a acelorasi familii de mineri indigeni. apoi in subteran. “Sectorul Habad este renumit ca gazduieste lucrari foarte vechi. Campania din 2002 a furnizat noi datari dacice”. “Stilul monumentelor epigrafice este unic. locuite de liberti romani si de mineri peregrini iliro-dalmati. De fapt. Inainte se foloseau bete de lemn pentru iluminat. Acesti ultimi pastratori ai unui mestesug ancestral vor continua sa-si deschida santierele lor. Aceste asezari. Mai multe intrari apar relativ usor de redeschis manual sau cu excavatorul. iar toponimele amintite ori reprezinta cartiere. Singura noutate pe care o aduce romanizarea se pare ca rezida in introducerea opaitului. pentru ca suna altfel cand o spun ei: “In opinia noastra.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful