ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΡΟΔΙΑΣ

ΜΠΙΜΠΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ-ΚΟΣΤΟΣ-ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ό καρπός περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 670 σπόρους και κάθε σπέρμα περιβάλλεται από σάρκα ροδοκόκκινη ή λευκοκίτρινη. Τα άνθη φέρονται επάκρια της τρέχουσας βλάστησης είναι μεγάλα .Είναι θάμνος ή μικρό δένδρο φυλλοβόλο. λογχοειδή και γυαλιστερά. μακροστήμονα . παραφυάδες. Τα άνθη βασικά είναι δύο τύπων : τα καρποφόρα ( μεγάλα . Οι ποικιλίες της ροδιάς είναι αυτογόνιμες και για αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα επικονίασης στην καλλιέργεια αυτού του οπωροφόρου δένδρου. φυλλοφόρα καλοκαιρινά μοσχεύματα και in vitro. Η ροδιά καρποφορεί σε τρέχουσα βλάστηση ( ετήσια ) επάκρια και από καρποφόρους οφθαλμούς. Ο φλοιός είναι κοκκινοπράσινος ή βιολετί κατά την ωρίμανση. καμπανοειδή ή κυλινδρικά . μερικές φορές ελαφρά στυφή. ή και λευκοκίτρινα. ενώ μπαίνει σε καρποφορία από τον 3-4 χρόνο και η παραγωγική της ηλικία υπολογίζεται στα 40-50 χρόνια. στο γένος Punica και στο είδος Punica granatum. χυμώδη . μακρόστυλα . Τα μακρόστυλα άνθη σχηματίζονται στο παλαιό ξύλο ενώ τα βραχύστυλα στην νέα βλάστηση. έγχρωμα με τους ανθήρες και το στίγμα στο ίδιο ύψος ) και τα άγονα ( μικρότερα . κόκκινα .ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΡΟΔΙΑΣ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΥΤΟ Η ροδιά ανήκει στην οικογένεια Punicaceae. μικρά . με το στίγμα πολύ χαμηλώτερα από τους ανθήρες ). . Τα φύλλα της είναι αντίθετα . Ο πολλαπλασιασμός γίνεται εύκολα με ξυλοποιημένα χειμερινά μοσχεύματα. Ο καρπός είναι ράγα έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Οι οφθαλμοί απαντούν πάντοτε πλάγια σε βλαστό ή σε λογχοειδή βλάστηση. ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1. Οι οφθαλμοί διακρίνονται σε ξυλοφόρους και μικτούς καρποφόρους. βραχυστήμονα . γλυκιά ή υπόξινη . βραχύστυλα .

βαθιά. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Εγκατάσταση φυτείας . 2. Έδαφος Ευδοκιμεί καλύτερα σε εδάφη μέσης σύστασης. Αντίθετα ανέχεται μακρές περιόδους ξηρασίας και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν την ωρίμανση των καρπών.ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΣ Κλίμα Η ροδιά ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και στις ζώνες καλλιέργειας τόσο της ελιάς αλλά και της αμυγδαλιάς παρόλο που είναι πιο ανθεκτική από αυτά στο ψύχος. νοτερά και αρδευόμενα. Επίσης δεν ανέχεται περιοχές με ομίχλη ή ψυχρούς ανέμους. Κρίσιμη ελάχιστη τιμή είναι αυτή των -10 ο C και περιοχές με χαμηλότερες τιμές θα πρέπει να αποφεύγονται για την καλλιέργεια της ροδιάς. Επίσης έχει μικρές ανάγκες σε ψύχος για την διακοπή του λήθαργου των οφθαλμών της ( 150 ώρες έως 400 ώρες ψύχους κάτω από τους 7 ο C ). γόνιμα. Αρκετά ανθεκτική τόσο στην αλατότητα του εδάφους αλλά και του νερού. Ανέχεται μέτρια αλκαλικά εδάφη και τα πολύ υγρά θεωρούνται ακατάλληλα.2.

Σύστημα φύτευσης Η ροδιά φυτεύεται κατά τετράγωνα ή και ορθογώνια παραλληλόγραμμα και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 5 Χ 4 με μια πυκνότητα δένδρων ανά στρέμμα τα 50. την αποθήκευση νερού. χάραξη και φύτευση των διετών δενδρυλλίων της ροδιάς. Μετά ακολουθεί η διασπορά χωνεμένης κοπριάς ( 2-3 τόνους ανά στρέμμα ) για την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και ακολουθεί σβάρνισμα για την ενσωμάτωση αυτής αλλά και το σπάσιμο των σβώλων από το προηγούμενο όργωμα. ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΟΠΡΙΑΣ-ΒΑΣΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ 4. το επιφανειακό χώμα ρίχνεται στην βάση του ριζικού συστήματος και το χώμα πιέζεται ελαφρά μέχρι πληρώσεως των λάκκων με προσοχή αποφεύγοντας να προξενηθεί ζημιά στο ριζικό και εναέριο σύστημα των δενδρυλλίων. ΦΥΤΕΥΣΗ 8. Κατά την φύτευση ανοίγονται λάκκοι διατάσεων 30Χ30Χ40. ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ 2. για την αφρατοποίηση του εδάφους και την καταστροφή των πολυετών ζιζανίων.Πριν την φύτευση γίνεται όργωμα σε βάθος 30-40 εκ. ΑΡΔΕΥΣΗ ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Ακολουθεί ισοπέδωση . οι εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση της φυτείας είναι με την σειρά οι ακόλουθες : 1. ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ 6. ΧΑΡΑΞΗ 7. στην διατήρηση της γονιμότητας του και στην ποσοτική και ποιοτική αύξηση της παραγωγής. Για την βιολογική γεωργία αυτή διενεργείται με μηχανικά μέσα ή με την μέθοδο της χλωράς λίπανσης ή και διατήρησης πολυετούς τάπητα με διάφορα είδη. Συνοψίζοντας. τα δενδρύλλια φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο. ΑΡΟΣΗ-ΟΡΓΩΜΑ 3. . Καλλιέργεια εδάφους Η καλλιέργεια του εδάφους αποσκοπεί στην αύξηση ή και την διατήρηση της περιεκτικότητας σε χούμο. Πριν από το όργωμα λαμβάνονται δείγματα εδάφους για τον εργαστηριακό έλεγχο που θα καθορίσει το είδος και την ποσότητα των λιπασμάτων. ΣΒΑΡΝΙΣΜΑ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 5.

η Wonderful.Να έχει αντοχή στο σκάσιμο του καρπού . Οι πιο αξιόλογες ξενικές ποικιλίες είναι η Akko. η Hicaz. πριν εκπτυχθούν οι οφθαλμοί και πάντοτε με ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Angel red.Να είναι παραγωγική . ενώ από τις ελληνικές διακρίνεται αυτή της Ερμιόνης.Εποχή φύτευσης Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται από τον Νοέμβριο μόλις συμπληρωθεί η φυλλόπτωση κα μέχρι τις αρχές της επόμενης Άνοιξης.Να έχει τα επιθυμητά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά : . Επιλογή ποικιλίας Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας αποτελεί συστηματική έρευνα για την τελική απόφαση.

σταδιακά σε ποσότητες από 20 έως και 40 κυβικά ανά στρέμμα ανά πότισμα και ανάλογα και με τον τύπο του εδάφους ( αμμώδες . με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της.ο.200 mm ύψος νερού που καλό θα είναι τουλάχιστον τα 400 mm να λαμβάνονται από τις τοπικές βροχοπτώσεις της περιοχής που έχει επιλεγεί να καλλιεργηθεί η ροδιά. ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι αναγκαίο γιατί διατηρεί σταθερή την παραγωγικότητα των δένδρων και συμβάλει στην παραγωγή καρπών ανώτερης ποιότητας. Η άρδευση γίνεται με το σύστημα της σταγόνας ( στάγδην άρδευση ) και συνολικά η ροδιά σε ετήσια βάση χρειάζεται περί τα 1.αργιλώδες κ.) . Γενικά ισχύει η κάθε 7-10 ημέρες άρδευση από την εποχή της ενάρξεως της άνθησης και έως την έναρξη της συγκομιδής . Η ροδιά χαρακτηρίζεται από έντονη διαπνοή των φύλλων της και σε περίοδο ξηρασίας τα φύλλα απορροφούν νερό από τους καρπούς.κ.Πότισμα Το πότισμα.

Η ανάλυση του εδάφους θα καθορίσει και τις τελικές ανάγκες για την βασική λίπανση .Άρδευση : 20 ευρώ . απολύμανση αυτών ). 3. Επιπλέον στο παραπάνω ποσό θα υπολογιστεί και το κόστος καλλιέργειας για τον πρώτο χρόνο : . στην αραίωση των κλάδων της κόμης ( κλαδιά που μπλέκονται. ενώ το άζωτο μέρος του καλίου και τα υπόλοιπα μάκρο και μίκρο στοιχεία θα δίδονται μέσω του συστήματος υδρολίπανσης ή και διαφυλλικά.Φυτοπροστασία/Λίπανση : 20 ευρώ . ξερά . Η ροδιά διαμορφώνεται συνήθως σε χαμηλό δένδρο με έναν ή και πολλούς κορμούς σε διάφορους τύπους πχ ανοιχτού θάμνου με 3-5 βλαστούς-παραφυάδες. Κλάδεμα Βασικό σημείο για την επιτυχία της παραγωγής αποτελεί το σωστό κλάδεμα των δένδρων από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που τηρεί και τους κανόνες φυτοϋγείας ( καθαρά εργαλεία . τροχισμένα .Καλλιέργεια : 30 ευρώ . ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Δίνεται με τον παρακάτω πίνακα το κόστος για τον πρώτο χρόνο εγκατάστασης της καλλιέργειας ανά στρέμμα : Αγορά/Προμήθεια φυτών : 250 ευρώ Αρδευτικό με Υδρολιπαντήρα : 150 ευρώ Φύτευση δενδρυλλίων : 60 ευρώ Διασπορά υλικών λίπανσης : 55 ευρώ Όργωμα – Άροση : 30 ευρώ Χάραξη : 30 ευρώ Σβάρνισμα-Καλλιέργεια : 20 ευρώ Ισοπέδωση : 15 ευρώ Δείγμα εδάφους : 12 ευρώ ΣΥΝΟΛΟ : 622 ευρώ Πίνακας 2. με προσβολές ) και στην ενθάρρυνση νέας καρποφόρου λογχοειδούς βλάστησης. Το κλάδεμα καρποφορίας θα πρέπει να συνίσταται στην αφαίρεση των παραφυάδων.Λίπανση Γενικά η ροδιά είναι απαιτητική σε άζωτο και ευαίσθητη στα αλκαλικά εδάφη ( χλώρωση ).

Τέταρτος χρόνος καλλιέργειας Κλάδεμα καρποφορίας: 100 ευρώ Συγκομιδή : 25 ευρώ Καλλιέργεια : 40 ευρώ Φυτοπροστασία : 30 ευρώ Λίπανση : 20 ευρώ Άρδευση : 25 ευρώ ΣΥΝΟΛΟ: 240 ευρώ Πίνακας 5. . Τρίτος χρόνος καλλιέργειας ( έναρξη παραγωγής ) Κλάδεμα καρποφορίας : 80 ευρώ Καλλιέργεια : 30 ευρώ Φυτοπροστασία : 30 ευρώ Άρδευση : 20 ευρώ Λίπανση : 15 ευρώ ΣΥΝΟΛΟ : 165 ευρώ Πίνακας 4.Δεύτερος χρόνος καλλιέργειας Κλάδεμα διαμόρφωσης : 50 ευρώ Καλλιέργεια : 30 ευρώ Φυτοπροστασία : 20 ευρώ Άρδευση : 20 ευρώ Λίπανση : 10 ευρώ ΣΥΝΟΛΟ : 130 ευρώ Πίνακας 3. Πέμπτος χρόνος καλλιέργειας Κλάδεμα καρποφορίας: 120ευρώ Συγκομιδή : 50 ευρώ Καλλιέργεια : 80 ευρώ Φυτοπροστασία : 30 ευρώ Λίπανση : 25 ευρώ Άρδευση : 25 ευρώ ΣΥΝΟΛΟ: 330 ευρώ Πίνακας 6.

200 κιλά - Έκτος χρόνος = 2.000 κιλά - Έβδομος-Όγδοος χρόνος = 2.500 κιλά . ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ-ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω κατά τον τρίτο χρόνο καλλιέργειας της ροδιάς ξεκινά και η παραγωγή με ποσότητες όπως στο παρακάτω διάγραμμα : - Τρίτος χρόνος = 300 κιλά - Τέταρτος χρόνος = 800 κιλά - Πέμπτος χρόνος = 1.Έκτος χρόνος καλλιέργειας ( παραγωγή περί τα 2000 κιλά/στρ) Κλάδεμα καρποφορίας: 150ευρώ Συγκομιδή : 100 ευρώ Καλλιέργεια : 80 ευρώ Φυτοπροστασία : 50 ευρώ Λίπανση : 30 ευρώ Άρδευση : 30 ευρώ ΣΥΝΟΛΟ: 440 ευρώ Πίνακας 7. 4.

.Μετά την εξαετία τα έξοδα της καλλιέργειας παραμένουν σταθερά χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις στα επίπεδα των 506 ευρώ ανά στρέμμα ( 440 Χ 15 % ) . .Επίσης για τους υπολογισμούς μας θεωρήσαμε τιμές αγοράς για Α.Β ποιότητα προϊόντος προς παραλαβή για επεξεργασία ( χυμός . σπέρματα ) στα 0.85 ευρώ.6 ετών από την εγκατάσταση για δε τα συμβατικά μετά πάροδο 4.296 Προσαύξηση 2.619 ευρώ με υπολογισμένη απόδοση στρεμματική τα 2. Η τιμή του βιολογικού προϊόντος είναι υψηλότερη βασικά λόγω της αυξημένης ζήτησης του προϊόντος και των υψηλών τιμών λιανικής που απολαμβάνουν οι βιολογικοί χυμοί ροδιού. Ενώ η παραγωγή δύναται να φτάσει τα 2.655 -146 + 1. 4.5 ευρώ ανά κιλό για το συμβατικό και για δε το βιολογικό στα 0.Τα έσοδα από την καλλιέργεια σε ετήσια βάση και μετά το πέρας της εξαετίας δύναται να είναι 1. 6. .150 3.3 ετών.Το κόστος εγκατάστασης αποπληρώνεται για μεν τα βιολογικά μετά την πάροδο 3. Τα στοιχεία συγκεντρωτικά δίδονται στον παρακάτω πίνακα 8.125 506 2.359 ευρώ.700 Σταθερά έξοδα 2.000 1. 5. όπου το 15% αφορά στα λειτουργικά έξοδα και στην αντιμετώπιση της πιθανής αύξησης του κόστους της φυτοπροστασίας λόγω αντιμετώπισης ασθενειών/εχθρών.500 κιλά εμπορεύσιμου προϊόντος και εντός προδιαγραφών βιολογικής γεωργίας. ενώ στα βιολογικά έχουμε κέρδη 1.020 1. στα ράφια των καταστημάτων.359 Πίνακας 8 Αποτελέσματα : . 7+ + 15% λειτουργικά ΣΥΝΟΛΑ(1έως και 6 έτη ) ΕΞΟΔΑ 692 130 165 240 330 440 440 ΕΣΟΔΑ( συμβατικά) ΕΣΟΔΑ( βιολογικά) 0 0 150 400 600 1.Μετά το πέρας της εξαετίας για μεν τα συμβατικά έχουμε αρνητικό υπόλοιπο στα 146 ευρώ . . 3.500 κιλά ανά στρέμμα.250 Παρατηρήσεις Κόστος 0 εγκατάστασης 0 255 680 1. 2. ΕΤΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΕΙΑΣ 1.

που είναι βασικά ο χυμός αλλά και τα υποπροϊόντα του ροδιού. ΣΚΟΝΗ ΤΑΝΙΝΗΣ 5 . ΒΙΟΜΑΖΑ/ΖΩΟΤΡΟΦΗ . ΞΕΡΑ ΣΠΟΡΙΑ 3 . ΦΛΟΙΟΣ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ Από την επεξεργασία του ροδιού παράγονται τόσο προϊόντα όσο και υποπροϊόντα/παραπροϊόντα με βάση το παρακάτω διάγραμμα : ΡΟΔΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 1. ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ 4 . ΧΥΜΟΣ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ/ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ 1. 1. ΣΠΟΡΙΑ/ΔΡΥΠΕΣ 2.- Υπάρχει σαφής υπεροχή της βιολογικής καλλιέργειας έναντι της συμβατικής σε επίπεδα τιμών/εσόδων αλλά και αυξημένης προστιθέμενης αξίας στο τελικό προϊόν.

Για την παραλαβή του χυμού ισχύει η συνθήκη πως η απόδοση του καρπού σε χυμό βρίσκεται μεταξύ των ορίων του 25% έως 40% κατά βάρος του φρούτου και εξαρτάται από τα επιθυμητά επίπεδα συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΔΙΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗ και ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΧΥΜΩΣΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ και ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΠΟΣΠΥΡΩΣΗ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ/ΔΙΑΥΓΑΣΗ ΨΥΞΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful