’’SP Solutions’’

Biznis plan

Srbija 34000 Kragujevac Industrijska Zona bb 064-223-51-54 www.SPSolutions.rs

Plan rasta i razvoja 8. Dodaci / prilozi . Proizvod / usluga 3. Formulisanje strategije konkurentnosti 5.S A D R Ž A J: Izvršni rezime 1. Marketing plan 4. Plan proizvodnje i operativni plan 6. Finansijski plan 7. Menadžment i organizacija 2.

oko 7%. Sakupljanje i otkup otpadne plastike se najviše ogleda u individualnim sakupljačima koji odvajaju otpadnu plastiku iz komunalnog otpada i kasnije je prodaju firmama koje se bave reciklažom. Planiramo da u našem centru za reciklažu otpadne plastike prerađujem sirovine koje ćemo prokupljati u saradnji sa lokalnim sakupljačima I gradskom upravom. u inostranstvu se primenjuje poslednjih 30 godina. trenutno ne postoje mesta za odlaganje i otkup plastičnog otpada iz domaćinstva. U Japanu se reciklira 98% sveg otpada. dok je kod nas taj procenat zanemarljivo mali. jer je reciklirani materijal za 60% jeftiniji od originalnog granulata plastike. Upotreba recikliranog materijala u proizvodnji predmeta od plastike. a cena mu postaje prihvatljivija za trziste. Tržište plasticnih preprađevina nije imalo veće oscilacije poslednjih godina I na njemu se preko 50% proizvoda uvozi iz okolnih zemalja. a kod nas u poslednjih 10. Vreme razgradnje plastičnog otpada je veoma dugo i može trajati od 100 do 1000 godina . Pored velikog vremena razgradnje otpadna plastika predstavlja veliki problem i sa stanovišta prostora koji zauzima na deponijama.Rezime U našoj zemlji je reciklaža plastike. oblast industrije koja će tek u bliskoj budućnosti biti zastupljena na pravi način. Proizvod koji se proizvede ne gubi na kvalitetu. otpadna plastika po težini predstavlja oko 10% sveukupnog otpada. . Sam plastični otpad je jako kompleksna materija pošto se njegov hemijski sastav razlikuje od slučaja do slučaja. a prema zapremini koju zauzima na deponijama oko 30%. Velike kolicine plasticnog otpada u svim oblicima zavrsavaju na deponijama i u potocima. umesto u pogonima gde bi se sortirao i reciklirao. Reciklaža otpadne plastike takođe doprinosi smanjenju potrošnje električne energije a samim tim i smanjenju emisije štetnih gasova.

Maš. Maš. Preduzece zapošljava 30 radnika: 2 Direktora 4 Menadzera I inzinjera 24 Radnika u proizvodnji Organizacija: Preduzeće je registrovano kao DOO. Nalaze se na funcijama: Direktor I Zamenik direktora. Inž.Menadžment i organizacija Top menadzment: Osnivači: Stevan Borisavljević – dipl. . Uroš Golubović – dipl. Inž.

.špricevi. Prevoznici .plastične flaše. Reciklaza plasticnih materijala podrazumeva jedan lancan i sveobuhvatan proces prerade. zato sto postoji nekoliko vrsta plastike koja se reciklira. . Planirano je da se u saradnji sa gradom i dobavljačima prikuplja plastika (i otkupljuje) i da se posle procesa reciklaže vraća na tržište Republike Srbije(80%) i izvozi (20%).kutije. kese za đubre. kućne dostave hrane . flaše. Hoteli... kese za mokraću..kutije od hrane. tanjiri.Proizvod / usluga Preduzeće se bavi skupljanjem i reciklažom otpadne plastike. creva i rukavice. Plasticni otpad se prvo sortira. boce za glukozu. olaksavajucu okolnost predstavljaju cinjenice da plasticnog otpada ima na tone i da nije nikakav problem prodati recikliranu plastiku.. Ova vrsta delatnosti je slabo zastupljena u Centralnoj Srbiji i imaćemo mogućnost da se među prvima probijemo na tržište. Za preduzetnike koji pocinju posao reciklaze plastike. Bolnice . čaše i kašike. Veliki potrošači plastike: • • • • Domaćinstvo .kupovne kese.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.