skop yang mungkin masuk ujian pjm 3112 :  peranan MSN o o o o o o o  program pembangunan atlet khidmat sains dan

perubatan sukan pembangunan kurikulum dan kejurulatihan pengurusan dan kepegawaian sukan kemudahan sukan skim penggalakkan dan anugerah sukan bantuan orgsnisasi dan khidmat sokongan kepada persatuan sukan

fungsi pengurusan sumber manusia o o o o o o o Perancangan strategik dan kajian peranan, program dan aktiviti KBS. Merancang struktur organisasi KBS. Mengkaji keperluan dan pewujudan jawatan baru. Mengkaji pemansuhan dan penggredan semula jawatan. Menyelaras dan memantau Pelaksanaan Pangkalan Data Personel berdasarkan HRMIS di seluruh agensi di KBS. Pengemaskinian Maklumat Perjawatan melalui Sistem Pengurusan Sumber Manusia (SPSM). Pengauditan Sumber Manusia.

etika dalam sukan, keagresifan o nilai yang penting dalam sukan  keadilan  integriti  hormat  ekuiti o penyalahgunaan bahan dalam sukan o keganasan dalam sukan  FAKTOR  Kurangnya semangat kesukanan – luntur semangat akibat ahli pasukan yang lemah menyebabkan keganasan berlaku.  Mental dan emosi yang terganggu- contoh pemain tenis yang terganggu oleh tekanan dari penonton.  Disiplin pemain yang kurang- ada pemain tenis yang mematahkan raketnya dalm permainan.  Faktor dalaman-masalah peribadi di kalangan pemain di bawa ke padang permainan.  Pengadil yang berat sebelah dalam permainan.  KESAN-KESAN  Kecederaan berlaku – ada sesetengah pemain bola yang sanggup mengasari pemain lawan.  Mutu sukan yang rendah  Pandangan masyarakat yang negatif. politik dalam sukan o Politik dalam sukan menjelaskan wujudnya campur tangan kuasa politik kerajaan dalam pengurusan dan pentadbiran sesuatu badan sukan. o Kuasa politik memberikan kesan besar terhadap perkembangan dan kemajuan sukan peringkat dunia.Ia boleh mengakibatkan keretakan hubungan antara negara kerana perbezaan ideologi dan ia juga boleh merapatkan hubungan negara-negara serta mewujudkan integrasi nasional.

Apa itu ujian TID ? Program TID ialah program mengenalpasti bakat sukan peringkat sekolah.Isu-isu yang sering berlaku adalah seperti perebutan kuasa dalam badan sukan.  Menjauhkan diri daripada orang – orang yang suka berjudi.  sogokan akan diberikan kepada atlet atau pegawai perlawanan untuk mengatur keputusan pertandingan. o jenis perjudian  Menentukan dan mengatur perlawanan.  Menyumbang kepada budaya tidak sihat dalam sukan.  peminat sukan akan bertaruh untuk sesuatu pertandingan .  Memperkenalkan sukatan pelajaran yang mengandungi kesan – kesan negatif perjudian dalam sukan contoh nya dalam matapelajaran PJ.displin atlet dan pegawai serta perkara yang berkaitan dengan pembayaran gaji dan elaun. Ujian ini terbahagi kepada 2 iaitu Ujian Antrophometrik dan Ujian Kecergasan.  Pengaruh Bookie (individu atau organisasi yang menjadi dalang dalam menguruskan perjudian dalam sukan)  Pengaruh persekitaran.  Mengigatkan diri tentang kesan – kesan buruk apabila terlibat dalam perjudian sukan.kemerosotan prestasi atlet dalam sukan.  Ibu bapa menjadi contoh kepada anak – anak. Sebagai seorang guru Pendidikan Jasmani dan Kesihatan baru -baru ini saya telah jalankan Ujian TID untuk murid-murid tahun 6 yang dijalankan selama 2 hari. mengenal pasti bakat dalam sukan (TID) o setiap sekolah akan menjalankan pelbagai program untuk murid-murid tahun 6 selepas peperiksaan UPSR.  Mutu sukan merosot.  Menguatkuasakan undang –undang bagi menghukum individu yang terlibat dengan perjudian dalam sukan. o cara mengatasi  Jangan melibatkan diri ke kencah perjudian.o o o  Isu-isu politik dalam sukan seringkali terjadi kerana perbezaan pendapat.  Bekerjasama dengan pihak berkuasa terutamanya polis untuk membanteras jenayah ini.keputusan pertandingan telah ditentukan.  sebelum pertandingan.  Ibu bapa pastikan anak – anak tidak melibatkan diri dalam perjudian sukan.pemilihan penyertaan atlet dalam sesuatu pertandingan.  Ibu bapa sering mengigatkan anak –anak tentang keburukan perjudian dalam sukan. Contoh : sukan bola sepak – jumlah jaringan o Kesan  Mencemar imej sukan negara.  Sebagai hiburan.  Memberi maklumat kepada pihak polis jika mengetahui berlakunya perjudian dalam sukan di kawasan masing – masing. Membantu meningkatkan kecekapan atlit (ISN) Memberi kemudahan lengkap kepada atlit untuk berlatih  judi dalam sukan o faktor perjudian  faktor kewangan.  Menganjurkan ceramah dan kempen kesedaran tentang keburukan perjudian dalam sukan. Terdapat 4 komponen dalam Ujian Antrophometrik .  Bertaruh keputusan pertandingan.

atlet angkat berat memerlukan depa yang pendek. BAHAGIAN B (Kecergasan) a. b. Ketinggian Duduk Ukuran dari lantai hingga ke bahagian paling atas kepala semasa posisi duduk melunjur.Berat atau ringan badan penting dalam pencapaian sukan dan berat badan yang ringan sesuai untuk atlet lumba basikal dan atlet acara larian. d. Panjang Depa Jarak depa dari hujung jari kanan ke hujung jari tangan kiri dalam posisi melintang dan selari dengan paras bahu. Tinggi atau rendah individu mempunyai kepentingan terhadap sesuatu jenis permainan atau sukan seperti atlet bola keranjang memerlukan ketinggian manakala atlet gimnastik dan terjun mendapat kelebihan sekirannya rendah. c.Ukuran Berat Badan Ukuran berat badan dalam kg dengan berpakaian sukan lengkap tanpa beralas kaki. Lari Pecut 40 meter Keupayaan larian pecut 40 meter dengan catatan masa terpantas dengan permulaan gaya berdiri statik.Ketinggian Berdiri (Standing Height) Ukuran jarak dari lantai ke bahagian paling atas kepala semasa posisi berdiri tanpa beralas kaki.Ukuran depa yang panjang sesuai untuk atlet renang dan peninju.a) Ketinggian Berdiri b) Ketinggian Duduk c) Panjang Depa d) Timbang Berat Ujian Kecergasan a) Ujian Lari Pecut 40 meter b) Ujian Jangkauan Melunjur c) Ujian Lari Ulang Alik 10 meter d) Lompat Jauh Berdiri BAHAGIAN A (Anthropometrik) a. Nisbah ukuran panjang bahagian atas badan dan bahagian bawah badan memberi kesan terhadap tahap pencapaian bagi sukan atau permainan tertentu seperti atlet lompat tinggi memerlukan kaki dan badan yang panjang.Kepantasan dan kelajuan adalah elemen penting dalam sukan dan permainan seperti olahraga.(tidak memakai kasut atau stokin).hoki dan sebagainya.berbasikal. .berbadan rendah mendapat kelebihan dalam acara angkat berat.badminton.

Ketua memiliki autoriti yang boleh dikaitkan dengan (ii) (iii) . c.  pengelolaan dalam sukan o Langkah-langkah dalam Melaksanakan Pengelolaan Berikut adalah-adalah langkah yang anda boleh diikuti dalam aktiviti pengelolaan: (i) Membahagikan Tugas Secara Spesifik Keberkesanan dalam pengelolaan banyak bertumpu kepada pembahagian tugasan secara spesifik kepada mereka yang dipertanggungjawab. Ini merupakan satu petunjuk bahawa sesebuah organisasi itu tidak efisien dalam pengurusannya. Lompat Jauh Berdiri Keupayaan kekuatan kedua-dua belah kaki semasa melompat. Pembahagian Tugasan Berdasarkan Kumpulan atau Unit Kecil Langkah yang kedua ialah membahagikan tugasan mengikut kumpulan secara sistematik dan tersusun. Jangkauan Melunjur Keupayaan tahap kelenturan badan semasa posisi duduk melunjur di lantai. tanggungjawab anda adalah untuk memenuhi objektif perancangan dan dalam masa yang sama bekerjasama dengan anggota lain serta memantau pelaksanaan tugas. Tahap ketangkasan memberi kesan terhadap permainan bola sepak. Memberikan Autoriti dan Tanggungjawab Setelah tugasan kepada kumpulan dan unit-unit kecil telah diberikan. antaranya seperti individu yang menjalankan tugasan yang spesifik dan sama akan lebih mahir melakukan tugasnya kerana tugasan tersebut telah dilakukannya secara berulang.sukan olahraga dan lain-lain.Rasionalnya kuasa eksplosif otot kaki dikesan terhadap pencapaian beberapa jenis sukan seperti bola tampar dan acara lompatan padang. Ini dapat membantu ketua memantau anggota di bawahnya berdasarkan kumpulan yang telah ditetapkan. Ada faedahnya jika amalan ini dilaksanakan. Tanpa membahagikan tugas seseorang individu perlu melaksanakan pelbagai tugasan dalam satu masa. Ini memberikan manfaat dalam membantu mempertingkatkan kemahiran dan menjamin pencapaian matlamat yang diinginkan dalam perancangan. d. Sebagai contoh anda ditugaskan sebagai ketua unit kemudahan sukan dan latihan. Kelenturan badan memberi kesan terhadap prestasi dalam kebanyakan sukan dan permainan.b. Lari Ulang Alik (10 meter) Catatan masa yang paling singkat untuk melakukan lari ulang alik 10 meter. badminton. seterusnya anda perlu memberikan autoriti dan tanggungjawab kepada kesemua ketua berdasarkan portfolio masingmasing.

Koordinasi ini merujuk kepada satu kaedah penggabungan.pemilikan kuasa yang dibenarkan. Mengkoordinasi Sumber Organisasi Langkah ini adalah yang terakhir dalam aktiviti pengelolaan. Mengkoordinasi sumber organisasi oleh semua anggota kumpulan adalah merupakan usaha kolektif yang dilakukan bagi memenuhi objektif organisasi. (iv) Menentukan “Span of Management” “Span of Management” bermaksud jumlah anggota yang akan ditugaskan bagi satu-satu kumpulan atau unit. Tanggungjawab pula sering dikaitkan dengan pemilikan kuasa yang ada. Jika terlalu sedikit anggota yang diperlukan ianya akan mengurangkan keberkesanan kerja. integrasi dan keseragaman di antara kumpulan dan unit-unit lain. (v)  tugas-tugas jurulatih o Peranan Jurulatih o * Pendidik * Pengajar * Pendisiplin * Pegawai Perhubungan Awam * Pekerja Sosial * Saintis * Pelajar * Rakan * Pembimbing Cara Etika Kejurulatihan --Berkelulusan/berkelayakan --Berkelakuan baik --Berdisiplin --Bekerjasama --Bersikap Positif --Mengikut Perkembangan sukan --Sentiasa meningkatkan diri --Berminat . ia datang secara bersama. manakala jika terlampau ramai sebagai ketua anda akan hilang kawalan terhadap anggota bawahan yang terlampau ramai. Jumlah anggota juga menentukan kejayaan sesuatu tugasan. Autoriti ini merupakan kuasa yang wujud dari pihak atasan dan diturunkan dari satu tahap ke bawah dalam satu masa dan mengikut keperluan tugas. Ini dilakukan bagi memastikan sumber yang ada dalam organisasi dapat di manfaat dan digunakan dengan baik sepenuhnya. Tanggungjawab ini merupakan satu bentuk akauntibiliti terhadap tugasan yang diterima.

.mengarah untuk melakukan sesuatu aktiviti Pengajar – menyampaikan pengetahuan dan idea baru Pendisplin – mengwujudkan ganjaran dan dendaan. Pegawai perhubungan awam . mempelajari dan berfikir untuk kebaikan. Pelajar – mendengar. Rakan – memberi ruang dan masa untuk mengeratkan perhubungan Pembimbing cara – sebagai penunjuk cara.o Tugas Jurulatih Pendidik .berhubung dengan media dan orang awam. Saintis – menganalisa. Pekerja Sosial –membimbing. mentaksir dan membuat keputusan. menasihat dan membantu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful