You are on page 1of 8

UDARA DI SEKELILING KITA

Apakah Udara?

1.Lapisan gas yang dikenali sebagai atmosfera yang mengelilingi Bumi. 2.Udara tidak mempunyai rasa, bau dan warna. 3.Kita tidak boleh melihat udara tetapi boleh merasakannya apabila ianya bergerak. 4.Udara yang bergerak dipanggil angin.

0.97 %

Komposisi Udara
0.03 %

21 %

Nitrogen
Oksigen

Gas-gas nadir Karbon Dioksida


78 %

Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida


Sifat Bau,rasa & warna Oksigen Tiada bau,tiada rasa dan tiada warna Karbon Dioksida Tiada bau,tiada rasa dan tiada warna

Kelarutan dalam air


Tindak balas dengan larutan natrium hidroksida Kesan terhadap kayu uji bernyala

Larut sedikit
Tidak larut Menyalakan lagi kayu uji bernyala menunjukkan bahawa oksigen menyokong pembakaran.

Larut sedikit
Sangat larut Kayu uji bernyala terpadam. Karbon dioksida tidak menyokong pembakaran.

Sifat Oksigen dan Karbon Dioksida


Sifat Kesan terhadap kayu uji berbara Oksigen Karbon Dioksida

Menyalakan semula kayu uji Kayu uji berbara terpadam. berbara. Oksigen menyokong Menunjukkan karbon pembakaran. dioksida tidak menyokong pembakaran. Tiada kesan Tiada kesan Air kapur (larutan kalsium hidroksida menjadi keruh) Menukarkan warna penunjuk daripada merah kepada kuning. Karbon dioksida adalah berasid. Menukarkan warna kertas litmus lembap daripada biru kepada merah.Karbon dioksida adalah asidik.

Kesan terhadap air kapur Kesan terhadap penunjuk hidrogen karbonat

Kesan terhadap kertas litmus Tiada kesan terhadap kertas lembap litmus biru dan merah.Oksigen ialah gas neutral.

5.3 OKSIGEN DAN PERNAFASAN


RESPIRASI 1. Respirasi dilakukan oleh semua organisma hidup. 2. Respirasi membekalkan tenaga yang diperlukan oleh organisma hidup. Semasa respirasi, makanan dioksidakan di dalam sel dan tenaga dibebaskan. 3. Tenaga diperlukan untuk semua proses hidup seperti pertumbuhan dan pergerakan. 4. Oksigen diperlukan untuk respirasi. 5. Respirasi menghasilkan karbon dioksida, wap air dan tenaga. 6. Oksigen diperoleh melalui pernafasan. Bagi manusia, udara dibawa masuk ke dalam peparu dan oksigen diserap. Karbon dioksida kemudian disingkirkan melalui peparu.

THANK YOU!