You are on page 1of 16

Fakulteti: FSP

DEGA: SPECIALIST RRJETASH KOMPJUTERIKE LENDA: PRAKTIKE ROFESIONALE II


PUNE PRAKTIKE: NDERTIMI i NJE RRJETI TE
MESEM CISCO ME TRE NIVELE

PUNOI: KRESHNIK SHINGJERGJI

PRANOI: SHPETIM SHEFITI

Ky sht nj model rrjeti cisko me tre nivele. Rrjeti ka nj IP 192.168.5.0 q sht i klasit C, me shpejtsi transmetimi 200Mbps. Rrjeti sht i prbr nga nj ruter qndror, nga nj swich distributor dhe 3 vlane. Cdo vlan sht i prbr nga nj numer hostesh t ndryshm.

Simulatori i perdorur sht Cisco Packet Tracer 5.3.


Cisco Packet Tracer sht nj simulator rrjeti i fuqishm q i lejon studentve t eksperimentojn me sjelljen e rrjetit. Si nj pjes prbrse e Akademis s Rrjetit me prvoj t plot t msuarit, Packet Tracer ofron simulim, vizualizim, informim, vlersim dhe aftsi bashkpunimi dhe lehtson msimdhnien dhe msimin e koncepteve t teknologjis komplekse. Packet Tracer plotson pajisjet fizike n klas duke i lejuar nxnsve t krijojn nj rrjet me nj numr thuajse t pakufizuar pajisjesh, duke i inkurajuar praktikisht, duke zbuluar dhe msuar sa m shum rreth rrjetit dhe duke fituar eksperienc. Ky Simulator i bazuar n mjedis msimi, i ndihmon nxnsit t zhvillojn aftsit e shekullit 21, t tilla si marrjen e vendimeve, t menduarit krijues dhe kritik dhe zgjidhjen e problemeve. Packet Tracer zakonisht prdoret nga studentt e Akadamis s Rrjetit Cisco q punojn drejt ertifikimit t CCNA. Studentt mund t ndrtojn, konfigurojn dhe t testojn rrjete, duke prdorur pajisje virtuale dhe lidhje t

simuluara, vetm ose n bashkpunim me studentt e tjer. Packet Tracer ofron nj mjedis efektiv, interaktiv pr t msuar koncepte dhe protokolle t rrjetave. M e rndsishmja, Packet Tracer i ndihmon studentt dhe instruktort q t krijojn bott e tyre virtuale t rrjetit pr eksplorim, eksperimentim dhe shpjegim t koncepteve dhe teknologjive t rrjetave.1 Versioni i tanishm i Packet Tracer suporton nj grup protokollesh t simuluara t Shtress s Aplikimit, si dhe bazat e rutimit me RIP, OSPF, dhe EIGRP, me prmasa t krkuara nga kurrikula aktuale e CCNA. Ndrsa Packet Tracer synon t ofroj nj simulim realist t rrjeteve funksionale, vet aplikacioni prdor vetm nj numr t vogl karakteristikash q gjenden brenda nj hardari aktual me drejtimin e nj versioni aktual Cisco IOS. Kshtu, Packet Tracer sht i paprshtatshm pr modelimin e produkteve t rrjetit. Me futjen e versionit 5.3, disa karakteristika t reja jan shtuar, duke prfshir BGP. BGP nuk sht pjes e kurrikuls CCNA, por pjes e programit msimor CCNP.2

Kompania e zgjedhur sht KOMPANIA INFOSOFT


Kompania sht e prbr nga 3 kate. Kati i par sht i nndheshm dhe sht i prbr nga 10 hoste, 2 hoste n pjesn e servisit, 1 host n pjesn e shitjeve, 2 hoste n pjesn e finances, 1 host q sht printeri, 1 host tek zyra e Administratorit dhe 3 hoste t tjer q jan serverat. Kati i dyt ka 2 hoste n agjensin e udhtimeve, 2 hoste n kancelari, nj ruter Wireless free n shrbim t klientve dhe 4 hoste Wireless q jan n shrbim t klientve me pages. Kati i tret prbhet nga 17 hoste, ku ka nj sall interneti me 16 PC dhe 1 printer dhe shitje hardware t ndryshme. Topologjia fizike e ketij rrjeti esht nj topologji Yll. Topologjia Yll ka njw pajisje qwndrore ku do nyje wshtw lidhur me tw. Topologjite Yll jane zakonisht te ndertuara me kabllim Twisted Pair ose me Fiber Optike.
Cdo kabell ne nje rrjet Yll lidh vetem dy pajisje, keshtu nje problem kabllimi mund te ndikoje ne maksimumi dy pajisje. Pajisjet transmetojne te dhenat per tek nyja HUB ose SWITCH e cila pastaj ritransmeton sinjalin ne segmentin e rrjetit qe mban nyjen destinacion.

VLSM
Na sht dhn adresa IP 192.168.5.0 me subnet mask 255.255.255.0/24. Kjo sht nj adres e klass C. Nj adres e klass C ka gjithsej 32 bite, 24 bite i ka pr rrjetin dhe 8 bite pr hostet, pra N.N.N.H. Adresn duam ta ndajm n nnrrjeta t tipit 255.255.255.192/26 dmth, marrim 2 bite hua nga bitet e networkut dhe ia shtojm hosteve, pasi ne na duhen vetm 3 nnrrjeta. Pr ta br kt ndarje, fillimisht duhet ti prgjigjemi gjithmon ktyre pyetjeve q jan: 1- Sa subnete prodhon subnet mask e zgjedhur? 2- Sa adresa t vlefshme host jan pr do subnet? 3- Cilat jan subnetet e vlefshme? 4- Cila sht adresa broadcast pr do subnet? 5- Cilat jan adresat e hosteve t vlefshm?

1 Shiko: http://www.cisco.com/web/learning/netacad/course_catalog/PacketTracer.html 2 Shiko: http://en.wikipedia.org/wiki/Packet_Tracer

1- Sa subnete jan ? 192 sht 2 bit (11000000), prgjigja do t ishte 22=4 subnete. 2- Sa adresa host jan pr do subnet? Ne kemi 6 bite host (11000000), kshtu q ekuacioni do t jet 26-2=62 hoste 3- Kush jan subnetet e vlefshme? 256-192=64, pra subnetet jan : 1)192.168.5.0 2)192.168.5.64 3) 192.168.5.128 4)192.168.5.192. 4- Cila sht adresa broadcast pr do subnet? Adresa broadcast sht adresa paraardhse e adress s rrjetit pasardhs, q do t thot se pr nnrrjetin me adres 192.168.5.0, adresa broadcast sht 192.168.5.63, prderisa nurmi i rrjetit pasardhs sht 192.168.5.64. 5- Kush jan hostet e vlefshme? Kto jan adresat midis subneteve dhe adress broadcast. Pr m lehtsi po i shfaq n tabel:

Subnetet Hosti i par Hosti i fundit Adresa broadcast

192.168.5.0 192.168.5.1

192.168.5.64 192.168.5.128 192.168.5.192 192.168.5.65 192.168.5.129 192.168.5.193

192.168.5.62 192.168.5.126 192.168.5.190 192.168.5.254 192.168.5.63 192.168.5.127 192.168.5.191 192.168.5.2551

Lidhjet e Nyjeve, ruterit switchit


Ruteri 2620XM: Ndrfaqja Fastethernet 4 FDDI sht lidhur me serverin ISP me an t firbrs optike. Ndrfaqja Fastethernet 0 e ruterit sht lidhur me portn Gigabitethernet 1 t switchit Distributor 3560. Nderfaqja Fastethernet 1 eshte lidhur me modemin DSL. Porta console e ruterit sht e lidhur me portn seriale t PC-Administrator, pr tu menaxhuar. Switchi Distributor 3560: Porta Gigabitethernet 1 sht lidhur me ndrfaqen Fastethernet 0 t ruterit 2620XM Porta Fastethernet 1 sht lidhur me portn Fastethernet 1 t switchit 2950 t katit t par Porta Fastethernet 2 sht lidhur me portn Fastethernet 1 t switchit 2950 t katit t dyt Porta Fastethernet 3 sht lidhur me portn Fastethernet 1 t switchit 2950 t katit t tret Porta Fastethernet 4 sht lidhur me portn Ethernet 1 t Cisco VPN Concentrator 3005. 1 port Gigabitethernet te switchit distributor sht e lir 21 porta Fastethernet t switchit distributor jan t lira Switchi Cisco 2950 t katit t par: Porta Fastethernet 1 sht lidhur me portn Fastethernet 1 t Switchit Distributor 3560
1 Pr m shum shpjegim, shiko leksionin 3 Subnetting t lnds Praktik Profesionale I

Porta Fastethernet 2 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Administrator Porta Fastethernet 3 sht lidhur me portn Fastethernet t Database Server Porta Fastethernet 4 sht lidhur me portn Fastetheret t Mail Server Porta Fastethernet 5 sht lidhur m portn Fastethernet t DNS Server Porta Fastethernet 6 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Servisi 1 Porta Fastethernet 7 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Servisi 2 Porta Fastethernet 8 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Shitje Porta Fastethernet 9 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Financa 1 Porta Fastethernet 10 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Financa 2 Porta Fastethernet 11 sht lidhur me portn Fastethernet t Printerit

13 porta Fastethernet t switchit 2950 jan t lira

Switchi Cisco 2950 t katit t dyt: Porta Fastethernet 1 sht lidhur me portn Fastethernet 2 t Switchit Distributor 3560 Porta Fastethernet 2 sht lidhur me portn Fastethernet 0 t Linksys WRT300N Porta Fastethernet 3 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Agjensia Porta Fastethernet 4 sht lidhur me portn Fastethernet t Printerit t Agjensis Porta Fastethernet 5 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Kancelaria Porta Fastethernet 6 sht lidhur me portn Fastethernet t Priterit t Kancelaris

18 porta Fastethernet t switchit 2950 jan t lira

Switchi Cisco 2950 t katit t tret: Porta Fastethernet 1 sht lidhur me portn Fastethernet 3 t Switchit Distributor 3560 Porta Fastethernet 2 sht lidhur me portn Fastethernet t PC-Admin Porta Fastethernet 3 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 1 Porta Fastethernet 4 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 2 Porta Fastethernet 5 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 3

Porta Fastethernet 6 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 4 Porta Fastethernet 7 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 5 Porta Fastethernet 8 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 6 Porta Fastethernet 9 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 7 Porta Fastethernet 10 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 8 Porta Fastethernet 11 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 9 Porta Fastethernet 12 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 10 Porta Fastethernet 13 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 11 Porta Fastethernet 14 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 12 Porta Fastethernet 15 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 13 Porta Fastethernet 16 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 14 Porta Fastethernet 17 sht lidhur me portn Fastethernet t PC 15 Porta Fastethernet 18 sht lidhur me portn Fastethernet t Printerit

6 porta Fastethernet t switchit 2950 jan t lira

Konfigurimi i Nyjeve, Ruterave, Switchave


Konfigurimi i ruterit Vendosja e IP ne nderfaqen FDDI Fastethernet 4 Router>enable Router#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#interface FastEthernet4/0 Router(config-if)#ip address 80.91.126.2 255.255.255.252 Router(config-if)#ip nat outside Router(config-if)#ip virtualreassembly Router(config-if)#no shutdown Router(config-if)#

%LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet4/0, changed state to up %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet4/0, changed state to up Router(config-if)#exit

Vendosja e IP ne nderfaqen 0 Router>enable Router#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#interface FastEthernet0/0 Router(config-if)#ip address 192.168.5.1 255.255.255.0 Router(config-if)#no shutdown Router(config-if)# %LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet0/0, changed state to up %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/0, changed state to up Router(config-if)#exit Konfigurimi I ndwrfaqes 1 Router>enable Router#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#interface FastEthernet1/0 Router(config-if)#no ip address Router(config-if)#pppoe enable Router(config-if)#no cdp enable

Per arsye sigurie ruterit do i vendosim password ne sistem dhe nje password ne porten console. Per ta bere kete veprojme si me poshte: Router>enable Router#configure terminal

Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#enable password infosoft Router(config)#end Router# %SYS-5-CONFIG_I: Configured from console by console Router#exit Press RETURN to get started. Router>en Password: (passwordin e shkruajtur nuk e shfaq ruteri) Kjo ishte vendosja e nj passwordi n IOS e Ruterit. Ndrsa vendosja e nj passwordi n portn console sht : Router>en Password: (ktu vendos passwordin q vendosm m par t cilin nuk Router#show
shfaq ruteri)

runningconfig (shfaq konfigurimin aktual t ruterit) Building configuration... Current configuration : 655 bytes ! version 12.2 . . . ! Configuration edited for brevity line con 0 line 1 8 line aux 0 line vty 0 4 ! End

Shohim q line con 0 q sht porta console e ruterit sht porta 0. Ather vendsoim komandat :
router#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. router(config)#line con 0 router(configline)#

1.konfiguron passwordin dhe aktivizon kontrollimin e passwordit gjat logimit.


router(configline)#password letmein router(configline)#login

2.Exit configuration mode.

router(configline)#end router# %SYS5CONFIG_I: Configured from console by console

Verifikojm konfigurimin e sapo br:


router#show runningconfig Building configuration... ... ! line con 0 password letmein login line 1 8

line aux 0 line vty 0 4 ! end

Pr t testuar konfigurimin, bjm logg off nga porta console dhe bjm log in prsri, duke prdorur passwordin e konfiguruar q t kemi akses n ruter:
router#exit router con0 is now available Press RETURN to get started. User Access Verification Password: Passwordi q vendoset nuk shfaqet nga ruteri router>
1

Komanda e konfigurimit q hosti 192.168.5.3 t telentoj n ruter. Ndrtimi I nj access liste q lejon t telnetoj kt IP dhe t ndaloj t gjith t tjerat: Router#enable Router#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#access-list 50 permit 192.168.5.3 Router(config)#line vty 0 4 Router(config-line)#access-class 50 in

Konfigurimi i Switchit Distributor Switch>enable Switch#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Switch(config)#interface gigabitethernet0/1 Switch(config-if)#switchport trunk encapsulation dot1q Switch(config-if)#switchport mode trunk Switch(config-if)# %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet0/1, changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface GigabitEthernet0/1, changed state to up

Switchi 2950 i katit t 1

Shiko Port Telnet, Console and AUX Passwords on Cisco Routers Configuration Example

Switch>enable Switch#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Switch(config)#interface fastethernet0/1 Switch(config-if)#switchport mode trunk Switch(config-if)# %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to up

Switchi 2950 i katit t 2 Switch>enable Switch#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Switch(config)#interface fastethernet0/1 Switch(config-if)#switchport mode trunk Switch(config-if)# %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to up

Switchi 2950 i katit t 3 Switch>enable Switch#configure terminal Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Switch(config)#interface fastethernet0/1 Switch(config-if)#switchport mode trunk Switch(config-if)# %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to down %LINEPROTO-5-UPDOWN: Line protocol on Interface FastEthernet0/1, changed state to up

Porta gigabitethernet 0 e switchit distributor wshtw nw konfiguruar nw trunk mode. Trunk Port sht term q vjen nga sistemet e telefonis. Ashtu sic kemi trunk office dhe trunk links q marrin prsipr transmetimin e telefonatave t mijra abonenteve, ashtu bn edhe trunk port n nj switch, transmeton frame t t gjith VLAN n switch.

Ne konfigurimin e switch, porta ku lidhet switch me router duhet te jete ne trunk mode, pasi I tregon switch qe ketu duhet ti kaloje t gjithe framet per tek router.

Konfigurimi i Hosteve t Nnrrjetit t Par

PC-Administratori C:>ipconfig /ip 192.168.5.3 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1 Gjithashtu Hosti Administrator sht lidhur me ruterin qndror n portn console t tij. Me qllim t menaxhimit t tij.

PC-Servisi 2 C:>ipconfig /ip 192.168.5.8 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

Database Server C:>ipconfig /ip 192.168.5.4 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC-Shitje C:>ipconfig /ip 192.168.5.9 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

Mail Server C:>ipconfig /ip 192.168.5.5 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1 PC-Financa 1 C:>ipconfig /ip 192.168.5.10 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

DNS Server C:>ipconfig /ip 192.168.5.6 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC-Financa 2 C:>ipconfig /ip 192.168.5.11 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC-Servisi 1 C:>ipconfig /ip 192.168.5.7 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

Printeri IP Address: 192.168.5.12 Subnet Mask: 255.255.255.192 Default Gateway: 80.91.126.2 DNS Server: 192.168.5.0

52 adresa IP jan t lira Adresat me range IP nga: 192.168.5.2 192.168.5.11 jan t zna Adresat me range IP nga: 192.168.5.12 192.168.5.62 jan t lira

Shpjegim:

Komanda Router>enable, na mundson hyrjen n modalitetin user mode. Komanda Router#config terminal, na mundson hyrjen n modalitetin e konfigurimit, ne rastin ton n at t terminal. Me an t komands Router(config)#interface fastethernet1/0, hyjm n modalitetin e konfigurimit t interface.

Me ane te komandes: ip address IP SM (Subnet Mask) vendosim IP adresen ne nderfaqen e router. Ne rastin ton komanda sht Router(config-if)#ip address 192.168.5.1 255.255.255.0 dhe i vendosim interface fastethernet0 IP adresn 192.168.5.1 dhe subnet mask 255.255.255.0. Me ane te komandes: no shut aktivizojme nderfaqen e router. Rezultatin e ksaj komande e shohim
%LINK-5-CHANGED: Interface FastEthernet0/0, changed state to up.

Pr t gjeneruar mesazhin e mposhtm shtypim Ctrl+Z. Router(config-if)#^Z N kt mnyr kemi ruajtur konfigurimin e br routerit deri me tani. Me ane te komandes: ipconfig /ip IP SM vendosim IP adresen ne host. N rastin ton komanda sht C:>ipconfig /ip 192.168.5.2 255.255.255.192. Hostit PC - Administrator i vendosim ip adresn 192.168.5.2 dhe subnet mask 255.255.255.192. Me ane te komandes: ipconfig /dg IP SM vendosim IP adresen e default gateway, qe eshte IP adresa qe ka ndefaqja e ruterit. N rastin ton komanda sht C:>ipconfig /dg 192.168.5.1 dhe I vendos hostit si default gateway ip adresn 80.91.126.2, q sht edhe ip adresa e ndrfaqes s ruterit.1

Konfigurimi i hosteve n nnrrjetin e dyt Linksys WRT300N Ruter Internet IP Address: 192.168.5.65 Subnet Mask: 255.255.255.192 Default Gateway: 80.91.126.2 DNS Server: 192.168.5.0 Lan IP Address: 192.168.0.1 Subnet Mask: 255.255.255.0 DHCP Server: Enabled Wireless: Password Disabled

C:>ipconfig /ip 192.168.5.66 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

Printer Agjensia IP Adress: 192.168.5.67 Subnet Mask: 255.255.255.192 Default Gateway: 80.91.126.2 DNS Server: 192.168.5.0

PC-Kancelaria C:>ipconfig /ip 192.168.5.68 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC-Agjensia
1 Shiko: Leksioin 6 Menaxhimi i IOS t lnds Praktik Profesionale i faqe 7-8

Printer Kancelaria IP Adress: 192.168.5.69 Subnet Mask: 255.255.255.192 Default Gateway: 80.91.126.2 DNS Server: 192.168.5.0

Adresat me range IP nga: 192.168.5.65 192.168.5.69 jan t zna Adresat me range IP nga: 192.168.5.70 192.168.5.126 jan t lira

57 adresa IP jan t lira

Konfigurimi i hosteve n nnrrjetin e tret PC-Admin C:>ipconfig /ip 192.168.5.129 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1 C:>ipconfig /ip 192.168.5.133 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 5 C:>ipconfig /ip 192.168.5.134 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 1 C:>ipconfig /ip 192.168.5.130 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 6 C:>ipconfig /ip 192.168.5.135 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 2 C:>ipconfig /ip 192.168.5.131 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1 PC 7 C:>ipconfig /ip 192.168.5.136 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 3 C:>ipconfig /ip 192.168.5.132 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1 PC 8 C:>ipconfig /ip 192.168.5.137 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 4 PC 9

C:>ipconfig /ip 192.168.5.138 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 13 C:>ipconfig /ip 192.168.5.142 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1 PC 14 C:>ipconfig /ip 192.168.5.143 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 10 C:>ipconfig /ip 192.168.5.139 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 15 C:>ipconfig /ip 192.168.5.144 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

PC 11 C:>ipconfig /ip 192.168.5.140 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

Printeri IP Adress: 192.168.5.145 Subnet Mask: 255.255.255.192 Default Gateway: 80.91.126.2 DNS Server: 192.168.5.0

PC 12 C:>ipconfig /ip 192.168.5.141 255.255.255.192 C:>ipconfig /dg 192.168.5.1

45 adresa IP jan t lira Adresat me range IP nga: 192.168.5.129 192.168.5.145 jan t zna Adresat me range IP nga: 192.168.5.146 192.168.5.190 jan t lira

Nga 4 subnete q u formuan, 3 jan t zna ndrsa subneti i katrt me range IP nga: 192.168.5.193 192.168.5.254 sht i lir. Nse n t ardhmen rrjeti do t zgjerohej, ather ta kemi parasysh q kemi nj subnet bosh.

Konfigurimi i protokolleve te Rutimit


RIP: Router>enable Router#configure terminal Router(config)#router rip Router(config-router)#version 2 Router(config-router)#network 192.168.5.0

IGRP: Router>enable Router#configure terminal Router(config)#router igrp 1 Router(config-router)#network 192.168.5.1


Router(config-router)# neighbor 192.168.10.2 informacione rutimi
1

------percakton ruterin fqinj me te cilin te shkembeje

EIGRP: Router>enable Router#configure terminal Router(config-router)#router eigrp 10 Router(config-router)#network 192.168.5.1 OSPF: User Access Verification Password: Router>en Password: Router#conf t Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#router ospf 10 Router(config-router)#network 192.168.5.1 0.0.0.0 area 0.0.0.0 BGP Router>en Password: Router#conf t Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z. Router(config)#router bgp 1 Router(config-router)#network 192.168.5.0 mask 255.255.255.0 Router(config)#router bgp 2 Router(config-router)#network 192.168.10.0 Router(config-router)#neighbor 192.168.10.2 remote-as 12

CSCO VPN CONCTENTRATOR 3005


Ndwrfaqet e Cisco VPN Concentrator 3005 janw konfiguruar me kwto IP : 1-Ndwrfaqja e brwndshme 192.168.5.2 2-Ndwrfaqja e jashtwme 172.16.10.5

Kostoja e Pajisjev t rrjetit Switch


1 Shiko : Configuring IGRP

2 Per te gjitha configurimet e protokoleve te rutimit shiko leksionin cisco ne internet Chapter 10: Configuring IP Routing Protocols on CiscoRouters

Cisco Catalyst Switch 3560 Cisco Catalyst Switch 2950

$1,403.951 $695.252

Ruter
Cisco Catalyst Ruter 2620XM Linksys WRT300N Ruter Cisco VPN 3005 Concentrator $903.153 $149.994 $199.985

1 Shiko: http://www.amazon.com/Cisco-WS-C3560V2-24PS-S-Catalyst-3560V2-Sitch/dp/B0029ZA7RK 2 Shiko:


http://www.amazon.com/gp/product/B00007MD88/ref=pd_lpo_k2_dp_sr_1?pf_rd_p=1535523702&pf_rd_s=lpo-top-stripe1&pf_rd_t=201&pf_rd_i=B00006HQDQ&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=0MMXZEJJFMQH60ZTHKP5

3 Shiko: http://www.amazon.com/Cisco-2620XM-CISCO2620XM-Ethernet-Router/dp/B00006HX7C
4 Shiko: http://reviews.cnet.com/routers/linksys-wrt300n-router/4014-3319_7-31851121.html

5 Shiko: http://reviews.cnet.com/gateways/cisco-vpn-concentrator-3005/4505-3334_7-5091233.html