You are on page 1of 6

Trey Jnos

jabb versek, 20062012

MOLL

Libri Kiad Budapest

James Ensor szponzora voltam, tmogattam a nemes szorongst


Krisztus bevonult egyszer Brsszelbe, De Brsszel azta kivonult Krisztusbl: Egyttltk boldogtalannak bizonyult. A karnevlnak most aztn vge. Mikzben a bs Brsszelt A Hall hajszolja, Belga szvem kett: kt orszgra hasad. A mesebeli k vilgg mentek, Hogy megtanuljanak flni; Aztn ott talltk magukat Egy ismeretlen laksban, msnaposan, Nemhogy a napsttte utca, de mg A kerlet nevt sem tudva. Siegfried tpzott szvben A mazochizmus egy kinomult Neme, a nmet lelkifurdals. Tavaszi kedvt mgsem szegi semmi, Kijellt svnyn vgigstl: Vilgpt sztn! Mindent egy trn s nhny n miatt.

A fga hideg mvszete, Ismtl rtusa ural mindent: nfarkba harap jubileum! A nv, ha egyszer Sztterlt a fldrszen, rk lesz, Latin csevej forgatja, Beczik a sznxmosoly szlv nk, A piac hirdeti untig a szpsgt. Sokadik Benedek szjn halkul a vt, S mint a Via Veneto, olyan elegns A Fldn utolszor gyn bboros is. Reverendissime, node hallod-e Betlehem jvend dallamt? Prhuzamos Tra, Korn, Korn s Tra! A tekercsek elgtek, m a betk tovaszlltak, S hatalmuk mindrkre megmarad. Mi Urunk zengeti fntrl: Ne lssak tbb olyan tartomnyt, Ahol az lnkt elnmtja az elnk, S az rva Egynl alig tbb az gy!

Isten szrprbt vgezhet akrhol: Vajmi kevs a remny a nvsre Az dvzls hzirendje szerint. Mennyi oroszln, amelyik ugrani kszl! Hny des maskara, bjosra kopott fantom, reg csont, csaldott bajnok a trsam! Egyre kirleltebb harcmvszet arat. Falevlre rt Sybilla-jslat Kalldik az rben: Kszbn az r, s Hollandia egyszer csak nem lesz, Nem lesz Manhattan, se Dubaj, se Velence, Atlantiszknt kldik menekltjeiket De ez mg semmi. Figyelj: Azok csalnak meg, akikrl sose hitted volna, S akikre sosem cloztl, azokra lsz. Zsendl a zld, lnyok melle kemnyszik, Svjc gboltjt minaretek thegye bkdsi Npeslnek a plyk, a bezsong teraszok. Atlanti szabadsg, de megllapodni sehol, Mert mindentt blyeget t rd ugyanaz az rnyk, Tjrl tjra mozgat a te saudadd.

A karnevlnak vge. Mikzben A bs Brsszelt a Hall hajszolja, Belga szvem kett: kt orszgra hasad. Eltntek a maszkk, vkonyul a show Te is elslsz majd, amikor A tncban kt sztvl test s llek, Mint kt Korea, jra egyesl. Zsendl a zld, nem lvn ms dolga: a zld. Vgzdsem kezdete ta Hallgatom egetver himnuszt: Kitelelt a hazm, haldokl Eurpa.

10

Gyngdsg-projektum
Htfvs az letemen, Fogat getse a szmzetsbe. Folytonos vihar, sszekuszl. Te vagy a, te vagy a termszetes torlasz, Htfvs az letemen. Estre bellt a pocsolyk jege. Kvlrl lttam magamat csupaszon a tlben, Csupaszon, mgis trecento-arany alapon, Magyalgallyak piros bogyival vezve. Estre bellt a pocsolyk jege. Be fogok dlni az ember ltali szpsgnek, Faragott s festett, nagy-nagy tlzsoknak. Tlvilgtott, katolikus mennyorszg, Tl sok arkangyali karddal, szeral s kerubbal: Be fogok dlni az ember ltali szpsgnek. Simogatsokkal stigmatizlva A porceln arclek. Ptosz kell, berekeszt, Hsi, stt, beethoveni c-moll, Tvlat kell, flkarcolni a jgplyt, s egymst Simogatsokkal stigmatizlni.

90