P. 1
Penglibatan Keluarga Dalam Pendidikan Prasekolah 2

Penglibatan Keluarga Dalam Pendidikan Prasekolah 2

|Views: 1|Likes:
Published by Zulaiha Sani
penglibatan keluarga dalam pend prasekolah sangkutan autonomi
penglibatan keluarga dalam pend prasekolah sangkutan autonomi

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Zulaiha Sani on Jul 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/24/2014

pdf

text

original

.

.Lorenz • Beliau mengkaji corak TL sekumpulan anak angsa. • Merumuskan bahawa kita tidak akan memahami kanak-kanak jika kita tidak memerhatikan Tlnya dalam persekitaran semulajadi mereka. John Bowlby • Meneruskan kajian Lorenz • kanak-kanak kecil membentuk sangkutan dan perapatan emosi yang intim kepada ibu bapa atau orang dewasa yang menggantikan ibu bapa sebenar • apa jua tingkah laku yang menolong merapatkan hubungan bayi dengan individu sangkutan tersebut • hubungan rapat dan mesra yang mewujudkan kasih sayang yang kuat dan mengikat seseorang dengan yang lain.

(i) Mempunyai harga diri yang tinggi (ii) Merasa lebih diterima oleh keluarga (iii) Merasa lebih diterima oleh rakan sebaya (iv) Merasa lebih diterima oleh masyarakat .

Mereka akan mengalami gangguan emosi tingkah laku berkarenah. Kanak-kanak yang mempunyai sangkutan yang kuat dengan ibu bapa akan mengalami kesukaran untuk berjauhan.  .

 Kanak-kanak yang dipelihara oleh datuk dan nenek sejak kecil akan mengalami tekanan emosi sekiranya diambil oleh ibu bapanya.  . Jalan penyelesaiannya ialah pertemuan yang kerap bagi mengurangkan kesunyian kedua pihak.

 Masalah rumah tangga.  . kematian. Sangkutan melampau menyebabkan kanakkanak akan mengalami kebergantungan yang berlebihan. perpisahan. tinggal berjauhan merupakan gangguan dalam sangkutan.

   Berpunca dari pelbagai pihak Mengikut keperluan masing-masing Sangat penting untuk membina tingkah laku yang diingini .

 Kanak-kanak perlu diberitahu tentang peranan mereka sebagai anak. Latihan modifikasi tingkah laku Ibu membentuk sangkutan yang selamat akan lebih renponsif kepada keperluan bayi untuk 3 bulan pertama Ibu konsisten dalam bertindak balas    .

 Sangkutan yang tidak selamat terjadi apabila ibu tidak menunjukkan keprihatinan terhadap bayi  Sangkutan tidak hanya bergantung kepada keperluan makan atau menyusu sematamata(fisiologi) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->