Šta je DOBRA NASTAVA?

Korisno za svakog nastavnika 56 "Zakona dobre nastave" U časopisu koji se bavi nastavom hemije (J., Chem. Edu., 67 (1990) str. 413) objavljen je tekst pod naslovom "56 zakona dobre nastave", koji po našem mišljenju, može da svakog nastavnika podstakne na razmišljanje o sopstvenoj nastavi kao i da mu omogući procenu sopstvenog rada. Ovi "zakoni" precizno definišu postupanja nastavnika u nastavnom procesu, ali na drugačiji način od klasične didaktičke literature. S obzirom na to da je članak napisao Herbert C. Fridmen, profesor Odseka za biohemiju i molekularnu biologiju Univerziteta u Čikagu, dakle naučnik kome metodika nastave hemije i pedagogija nisu naučno opredeljenje, "zakoni" su napisani popularno i provokativno, pri čemu uključuju sve didaktičke principe. A. Opšti zakoni 1. Nikada ne držite predavanje ako vaše znanje uveliko ne prevazilazi sadržaj vašeg predavanja. 2. Predavanje ne učite napamet, samo razumite ono što predajete. 3. Neka vaše predavanje bude spontano, ali ne improvizujte svojim znanjem. 4. Ne čitajte beleške na predavanju osim brojeva kojih se ne možete setiti.

15. Učenici mogu biti i zbunjeni. 9. Dopustite sebi neznanje. Nikada se ne šalite šale radi. Razlika između predavanja i glume je da kod predavanja prvo dolazi sadržaj. jer bez stimulacije predavanje možda neće biti dobro. 17. 10. . Kompetentnost nastavnika mora uvek imati prednost nad omiljenošću. Nikada ne pretpostavljajte da tišina u učionici znači da su učenici razumeli vaše predavanje. Dobar glumac ne treba suflera. Radite uvereni da je vaša nastava veoma značajna iako možda nećete biti u mogućnosti da to dokažete. 14. Nikada ne čitajte iz materijala koji dajete učenicima. ono će učiniti da ostanete sveži i spontani. ali ih ne koristite. Uvek koristite iskustvo. 13. 8. Imajte beleške ili izvode predavanja pri ruci. Posmatrajte učenike dok predajete: tavanica i pod nisu interesantni kao ni crna tabla. 16. Ne smatrajte da je vaš predmet najznačajniji: mislite kako je veliko zadovoljstvo to što su učenici zainteresovani za to o čemu govorite. Ne odlazite na predavanje ako niste stimulisani i ako ste iscrpljeni. nego samo u službi onoga o čemu pričate. Inteligencija se meri više kvalitetom nego kvantitetom. 18. Nikada ne smatrajte da će vaš predmet većini učenika biti važan za profesionalno opredeljenje. 12. a kod glume sadržaj sledi relacije. 11. 6. ali znajte dovoljno da kažete kada je neznanje vlastito ili kada je to opšte neznanje. 7. a potom slede relacije.5.

Ne mešajte dobru nastavu sa dobrim ispitivanjem niti dobro ispitivanje sa dobrim ocenjivanjem. Držite predavanje smišljenom brzinom. B. Izbegavajte monotono izlaganje: interes učenika bi trebao da bude usmeren ka onome što predajete. Svaka naučna disciplina ima svoj vlastiti jezik: dobra nastava omogućava izučavanje jezika a ne samo reči. Počnite svako predavanje sa uvodom. Izaberite dobru knjigu. Predavanje nije naučno saopštenje. . 24. 30. Planirajte vaše predavanje ali ne budite rob vašeg plana. dobar nastavnik mora savladati sve tri. 23. Planiranje nastavnog procesa i ocenjivanje učenika 22. Predavanje je jedna stvar. Primarni zahtev nastave je da zadrži entuzijazam učenika uprkos rasta njihovog znanja. Nikada ne smatrajte da će obraćanje pažnje na detalje zameniti nedostatak perspektive. Izbegavajte grafoskop: bolje da imate jednu grešku i budete spontani nego da nemate grešku i budete dosadni. 29. 26. ispitivanje druga. Posmatrajte učenike da biste znali kada vas prate. dok najasan izgovor dovodi do dosade.19. Brbljanje dovodi do konfuzije. a ne ka vašem glasu. 28. 21. 20. 25. ali je ne prepričavajte na predavanju. dobar učitelj gaji kreativnost dajući informacije. Nikada ne držite isto predavanje dvaput. Nepoznavanje termina zbunjuje učenike manje od nedostatka očekivanja. 27. Uvek počnite i završite vaše predavanje na vreme. a ocenjivanje i vrednovanje treća.

38. Nikada ne zaboravite da istaknete novi termin ili novi pojam pišući ga na tabli ili ponavljajući na takav način da učenik ima vremena da ga zapiše. 37. pasivno zapisivanje za kasnije razumevanje. Nikada na početku predavanja ne govorite brzo. a na kraju sporo. 35. Nikada ne budite tako jednostavni da budete trivijalni. drugo je mehanički zadatak. . a ne nagoveštaj. Odgovorite na sva pitanja đaka najbolje što možete. Učenici ih zaslužuju C. Odnos prema učeniku 40. pitanje učenika nije upadica već izazov da se odgovor ugradi u ostatak predavanja. ali nikada ne ponavljajte svaku rečenicu: rezultat doslovnog ponavljanja je jedostavno polovina predavanja za određeno vreme. ili tako komplikovani da budete nerazumljivi: jasno predavanje znači bez velike jednostavnosti i bez nerazumljivosti.31. 39. Na ovaj način zamarate učenike. Postavljajte pitanja u toku predavanja: učenici formiraju pristup učenju upravo na osnovu tipova zadataka koje im u toku predavanja postavljate. Nikada ne očekujte od vaših učenika da naiče ili razuneju ono što vi ne možete ili niste naučili ili razumeli. a postavljeno pitanje retko pravi problem samo jednom učeniku. Ne mešajte predavanje sa diktiranjem: prvo je kreativni proces u kome učenik aktivno učestvuje. Ne smatrajte da samo jednom upotrebljena reč ili ideja može da pridobije učenike. Nikada na početku predavanja ne govorite sporo. a na kraju brzo. 34. Ovo pokazuje da ste iscrpli sadržaj za predavanje. 36. 33. Nastavnici nikada ne daju ocene. 32. Razmišljanje i razumevanje zahtevaju suštinu.

Nikada se ne smejte vašim učenicima. Nikada ne postavljajte pitanja iz tema na koje niste ukazali učenicima. Nikada ne ismejavajte vaše učenike. Nikada ne govorite učenicima da budu "odgovorni" za učenje neke teme. već želi da zna šta on može da nauči. 48. 42. Poštujte učenike i oni će poštovati vas. Nikada ne stavljajte učenika u položaj da bude predmet egzibicije vaše učenosti: učenika ne interesuje šta vi znate. 52. 53. 45. 50. obraćajte im se sa učtivošću koju oni neće smatrati popustljivišću. a ne samo da dobiju dobru ocenu. Nikada nemojte izjednačavati neznanje ili nedostatak znanja određenog broja vaših učenika sa glupošću.41. Odgovornost podrazumeva učenje kao obavezu koju su dužni drugima više nego obavezu prema samome sebi. 51. oni nisu birali da budu rođeni posle vas. Ne budite ponosni što znate više od vaših učenika. osim ako ne želite da oni to rade sa vama. Nikada se nemojte razljutiti pred odeljenjem. 44. Granica između poslušnosti i samopoštovanja je tanka ali jasna. Nemojte izjednačiti familijarnost sa jednim delom učenika sa nedostatkom poštovanje ili intelektualno neslaganje sa ličnom antipatijom. 46. 43. Nikada ih ne osuđujte za njihove neuspehe. 47. Uvek pohvalite učenike za njihove uspehe. Uvek shvatajte učenike toliko ozbiljno koliko želite da oni shvataju vas. Učenici nisu zaiteresovani za vaše lične emocije. već se smejte sa njima. Uvek držite predavanje pretpostavljajući da vaši učenici žele da uče. 49. .

Ne podsmevajte se originalnosti učenika rođenoj iz neznanja. Našao. 55.ac. odabrao i priredio: Prof. Iz časoisa: Hemijski pregled. dr Branislav Čabrić Katedra za Metodiku nastave fizike Prorodno-matematički fakultet. Nikada ne pretpostavljajte da je učenik koji spava nezaiteresovan za vaše predavanje ili da mu je ono dosadno. 5-6 (1988) str. Granice zasićenja su određene više fiziološki nego inteligencijom.rs ( Objavio na Fosebook-u. 56. Ne očekujte da vaši učenici imaju neograničeni kapacitet za učenje.54. p. br. u grupi KREATIVNI UČITELJ. 135. 34001 Kragujevac E-mail: bcabric@kg. 39. Branislav Čabrić) . Možda je celu noć učio drugi predmet. fah 60.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful