You are on page 1of 4

BIOGAZUL ENERGIE A VIITORULUI CUPRINS DEFINIIE SCURT ISTORIC OBINEREA BIOGAZULUI SITUAIA BIOGAZULUI LA NIVEL EUROPEAN I MONDIAL POTENIALUL

OTENIALUL ENERGETIV AL BIOGAZULUI N EUROPA I LUME PRINCIPALELE APLICAII ALE BIOGAZULUI UTILIZAREA BIOGAZULUI PERSPECTIVE CONCLUZIE

DEFINIIE Biogazul este termenul folosit pentru amestecul de gaze (metan, hidrogen i bioxid de carbon etc.) de origine biogen care iau natere prin procesele de fermentaie sau gazeificare a diferite substane organice, aceste gaze servind prin ardere ca surs energetic (energie biogen). Energia obinut din acest lan, biomasbiogazcurent electric i agent termic, se numete energie regenerabil, pe urmtorul considerent: dioxidul de carbon eliminat n atmosfer la arderea biogazului, reprezint o cantitate cel mult egal cu cantitatea asimilat de plantele sau nutreurile consumate de animale, n perioada lor vegetal. SCURT ISTORIC La sfritul secolului al XVII-lea apar primele explicaii tiinifice cu referire la geneza gazelor combustibile. n anul 1899, Omelansky a stabilit c la procesul de fermentaie anaerob a celulozei particip 2 tipuri de bacterii ce formeaz cantitii importante de metan si hidrogen. n Romania primele dtri despre obinerea de gaze combustibile pe cale biologic apar n anul 1958. ncepnd cu anii 80 se folosea metoda obinerii biogazului la majoritatea stailor de epurare a apei din ar; pe principii similare s-au executat staii de biogaz produs din deeuri i nmoluri organice.

ncepnd cu 1990 interesul pentru producerea biogazului a sczut drastic n condiiile n care n majoritatea rilor acest interes este de actualitate.

OBINEREA BIOGAZULUI Fermentarea anaerob folosit pentru producerea i captarea biogazului este un proces dirijat de descompunere a materiei organice umede, care se desfoar n incinte nchise, n condiii controlate de mediu, n absena oxigenului molecular i a luminii. Prin fermentare anaerob, microorganismele descompun materia organic, elibernd o serie de metabolii dintre care metanul i dioxidul de carbon. Cercetrile microbiologice i biochimice au relevat c transformarea materiei organice n metan se face n 2 faze:

1) Faza acidogen (lichefierea) 2) Faza metanogen (gazeificarea) SITUAIA BIOGAZULUI LA NIVEL EUROPEAN I MONDIAL n ultimii ani, piaa mondial pentru biogaz a crescut cu 20% pn la 30% pe an. n Europa, ri precum Austria, Danemarca, Germania i Suedia sunt printre cele mai experimentate n ceea ce privete tehnologiile pentru biogaz i au reuit s stabileasc piee naionale competitive n domeniu. Pentru a dezvolta aceste piee au fost efectuate intense cercetri RD&D, iar sectoarele pentru biogaz au primit subsidii guvernamentale considerabile i s-au bucurat i de sprijin public. Fermierii implicai, operatorii fabricilor de biogaz, precum i investitorii au acumulat cunotine importante, informaii tehnice private i expertiz cu privire la tehnologiile biogazului. Pe lng tipurile de materii prime tradiionale, n ri precum Germania i Austria a fost iniiat i cultivarea plantelor energetice pentru producerea biogazului.

POTENIALUL ENERGETIV AL BIOGAZULUI N EUROPA I LUME Potenialul mondial al produciei de energie pe baz de biomas se estimeaz a fi la un nivel foarte ridicat. Evaluarea potenialului energetic al biomasei se bazeaz pe numeroase studii, scenarii i simulri, care demonstreaz faptul c numai o mic parte a acestuia este folosit n prezent. Potrivit acelorai cercetri, gradul de utilizare a biomasei ar putea fi crescut semnificativ n viitorul apropiat. Asociaia European pentru Biomas (AEBIOM) estimeaz c producia european de energie, avnd ca baz biomasa, poate fi crescut de la 72 Mtoe(1 Mtoe=echivalentul unei megatone de petrol) n 2004 la 220 Mtoe n 2020. Cel mai mare potenial de cretere corespunde biomasei de origine agricol. Conform AEBIOM, n rile UE27 pot fi utilizate ntre 20 i 40 de milioane de hectare (Mha) de teren pentru producia agricol de energie, fr a fi afectat producia alimentar a Uniunii.

PRINCIPALELE APLICAII ALE BIOGAZULUI La nivelul societii moderne, producerea de biogaz prin intermediul procesului digestiei anaerobe este larg utilizat pentru tratamentul reziduurilor provenite din cresctorii (gunoiului de grajd), pentru producerea de energie regenerabil i pentru mbuntirea proprietilor de ngrmnt ale gunoiului animal. Tipurile de fabrici unde se utilizeaz tehnologia de obinere a biogazului:

1) Fabricile agricole de biogaz 2) Uzine pentru tratarea apelor uzate 3) Fabrici pentru tratarea deeurilor menajere 4) Fabrici de biogaz industrial 5) Fabrici pentru recuperarea gazului de la gropile de gunoi TIPURI DE FABRICI UTILIZAREA BIOGAZULUI Biogazul numr o serie de utilizri n domeniul energetic, n funcie de natura sursei i de cererea local de energie. n general, biogazul poate fi folosit pentru producerea de cldur prin ardere direct, pentru producerea de energie electric prin intermediul pilelor electrice sau a microturbinelor, pentru co-generarea energiei electrice i termice n uniti CHP sau drept combustibil pentru autovehicule. Proprietile i compoziia biogazului variaz n funcie de tipul i structura materiei prime, sistemul de procesare, temperatur, timpul de retenie, volumul ncrcturii etc. Coninutul energetic al biogazului se gsete n legturile chimice ale metanului. Valoarea cldurii specifice medii a biogazului este 21 MJ/m3, densitatea medie 1,22 Kg/m3 (pentru un coninut n metan de 50%), iar masa este similar cu aceea a aerului (1,29 Kg/m3).

Principalele domenii de utilizare ale biogazului arderea sa direct n boilere sau cuptoare, metod folosit la nivel familial sau industrial combustia direct n cuptoare pentru gaz natural combustibil pentru motoare termice (de combustie) cuplate la un generator electric utilizarea cldurii din biogaz pentru nclzirea locuinelor i a construciilor obtinerea energiei electrice folosind microturbine cu biogaz

Biogazul nu este nc folosit la scar foarte mare datorit costurilor necompetitive cu celelalte materiale energetice. Acesta nc are statutul de prototip. PERSPECTIVE Staiile de biogaz constituie o ans suplimentar pentru sectorul agricol artndu-se ca o surs suplimentar de venit considerabil. Deasemenea foarte importante sunt efectele pozitive asupra mediului. Terenuri necultivate fie din motive de nerentabilitate, fie din motive de respectare a cotelor UE, pot fi cultivate cu plante energetice, fiind rentroduse n circuitul agricol. Se poate valorifica cultura a doua, chiar dac plantele nu ajung la stadiul de maturitate. Cresctorii de psri pot valorifica dejeciile, care conin o cantitate mare de energie, (psrile nevalorificnd eficient hrana), rezolvnd totodat problema mediului. Cresctorii de animale rezolv problema mediului, evitnd emanaiile de amoniac i metan n atmosfer. n general se reduce considerabil poluarea cu mirosuri neplcute la fertilizare. Abatoarele pot procesa rezidurile de abatorizare (n afar de oase i pene), sngele i nmolul din flotator i staia de epurare, fr a plti pentru distrugerea lor prin incinerare. Rezidurile organice din industria alimentar sunt purttoare de energie, fiind binevenite n staiile de biogaz. Rezidurile din producia biodisel-ului pot fi fermentate dnd o cantitate mare de biogaz. Din staiile de biogaz rezult un ngrmnt natural, foarte valoros care se poate administra pe terenurile agricole sub form lichid sau se poate prelucra n continuare pentru nscuire. n funcie de natura substraturilor fermentate acesta obtin predicatul Bio.

CONCLUZIE n concluzie se poate afirma fr greutate c biogazul reprezint un candidat demn de luat n seam pentru a nlocui materiile prime clasice care ne sunt folositoare n viaa noastr de zi cu zi. Dac nu ar fi influena marilor corporaii asupra pietei materiilor prime pasul spre o lume mai curat ce ar avea ca principal pion acest tip de gaz ar fi fost fcut mai din timp, dar viitorul ncepe s se arate mai strlucitor, iar epoca fumului negru al materiilor petroliere incepe se fie ameninat.