P. 1
Tafsir Ayat Akhlak

Tafsir Ayat Akhlak

|Views: 201|Likes:
Published by Zul Aiman
PQE
PQE

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Zul Aiman on Jul 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/26/2013

pdf

text

original

TAFSIR AYAT AKHLAK

Disediakan oleh: Nashitah binti abd.kadir Siti nursyifaa binti osman PISMP P.ISLAM 1

Tafsir ayat akhlak : surah AlAnfal(24-25)

LATAR BELAKANG SURAH alanfal
• Diturunkan Selepas Al-baqarah Semasa Peristiwa Badar. • Penting Dalam perjalanan dakwah dan harakah. • Ghazwan Badar – Yaumul Furqan (pemisahan kelompok mukmin dan juga kelompok kafir.

Kepentingan surah
• Mendedahkan hakikat jihad di dalam Islam. • Tabiat & Ciri-ciri Harakah Islamiyah. • Ibn Qayyim menggariskan peringkat dakwah Rasulullah: Permulaan wahyu. Ayat Kerasulan Dakwah kepada keluarga dan juga sahabat. Dakwah ke seluruh masyarakat Arab dan juga umat manusia.

Ayat 24 surah al-anfal

Mafhum ayat: 24. sahut dan sambutlah seruan Allah dan seruan RasulNya apabila ia menyeru kamu kepada perkara-perkara Yang menjadikan kamu hidup sempurna. . dan Sesungguhnya kepadaNyalah kamu akan dihimpunkan. dan ketahuilah Bahawa Sesungguhnya Allah berkuasa mengubah atau menyekat di antara seseorang itu Dengan (pekerjaan) hatinya. Wahai orang-orang Yang beriman.

• Mereka diwajibkan berperang dan berjihad dimana dalam ayat ini menyatakan bahawa mereka perlu sentiasa bersedia untuk menyahut sesuatu seruan. .t menyebutkan agar umat Islam itu patuh kepada Allah dan rasul-Nya. • Hal ini kerana ia merupakan satu kewajipan kepada setiap hamba-Nya.w.Huraian Ayat 24: • Allah s.

tetapi saya tidak menyahutnya. saya sedang sembahyang. kemudian (setelah selesai sembahyang) saya pun mendatanginya seraya berkata “Ya Rasulullah. .a. Rasulullah s.• Abi Sa’id al-Ma’alli ada meriwayatkan: Sedang saya sembahyang di Masjid.w telah memanggil saya. “Maka ujar Baginda: “tidakkah Allah telah mengatakan : ‫استجيبوا هلل وللرسول اذا دعاكم‬ • Mafhumnya: sahutlah seruan Allah dan rasul itu apabila kamu diseru olehnya.

lalu dipanggil oleh orang lain kerana sebab yang amat penting.• Berdasarkan hadis ini. • Sesetengah qaul mengatakan : kalau seseorang itu sedang sembahyang. jelaslah bahawa menyahut panggilan seperti ini hanya dikhaskan untuk nabi sahaja dimana seseorang boleh memutuskan sembahyangnya. maka boleh memutuskan sembahyangnya .

• Kemudian seruan Allah dan Rasul itu dihubungkan dengan ayat yang berbunyi : ‫لما‬ ‫يحييكم‬ (untuk memberi kehidupan kepada kamu). .

tetapi akan hidup dengan sebab adanya keimanan dalam diri. • Qatadah : al-Quran menghidupkan hati manusia dan dengannya manusia akan terselamat serta terpelihara hidup di dunia dan di akhirat.HURAIAN AYAT : ‫لما‬ ‫يحييكم‬ • Maksudnya: hendaklah menyahut semua yang dapat memberikan kehidupan yang berkekalan kepada seseorang. . • Adapun seruan yang dapat memberikan penghidupan itu menurut kata-kata as-Suddi ialah keimanan kerana orang yang kafir adalah dikira mati.

Kebenaran. jihad pada jalan Allah dan Mati syahid di medan perang seperti yang disebutkan merupakan seruan agama yang dapat memberikan kehidupan manusia.Pengajaran ayat 24 memberikan suatu konsep mengenai erti ‘hayat/hidup’ yang sebenar dalam Islam. . Seruan-seruan keimanan. Hidup manusia sangatlah bererti memandangkan kemuncak hidup yang sejati ialah dengan makrifat Allah (mengenal Allah). al-Quran. sifat ubudiyyah seorang Muslim mestilah dipersembahkan hanya kepada Allah. iaitu seruan daripada Allah dan rasul-Nya.

merupakan bumi para Nabi dan Rasul serta aulia’ Allah yang salih.ISU SEMASA terdapatnya Baitul Maqdis di Palestin (Kiblat umat Islam yang pertama dan masjid yang ketiga paling mulia disisi Allah).a. Kewajipan Memelihara Bumi Palestin diperjalankan Rasulullah s.w semasa peristiwa “Israk Mikraj” daripada Mekah ke Palestin dalam satu malam. .

Firman Allah s.t ‫والمؤمنون والمؤمنات بعضهم أولياء بعض‬ • “Dan orang mukmin lelaki serta perempuan (Surah al-Taubah : 71) setengah mereka merupakan penolong kepada setengah yang lain”.w. .

FATWA PARA ULAMA TENTANG KEWAJIPAN BERJIHAD DAN MENOLONG SAUDARA SEISLAM KHUSUSNYA DI PALESTIN • 1. . kitab “Majma’ al-Anhar fi Syarh Multaqal Abhar ” disisi pandangan mazhab Hanafi : • “Apabila musuh menguasai salah satu daripada negeri umat Islam maka jihad menjadi fardhu ain keatas seluruh umat Islam. Maka dibolehkan seorang isteri keluar berjihad tanpa meminta izin si suami manakala seorang hamba juga dibolehkan keluar berjihad tanpa izin majikannya bahkan si anak juga boleh keluar berjihad tanpa izin daripada kedua ibu bapanya”.

Akan tetapi ianya akan menjadi fardhu „ain ke atas semua umat Islam sebagaimana kefardhuan solat dan zakat". . Para wanita dan hamba wajib bersama keluar menolong walaupun tidak mendapt keizinan daripada suami dan majikannya”.• 2. Imam Ahmad bin al-Sowi al-Misri menulis dalam kitabnya tentang kefardhuan jihad iaitu“Balaghatul Salik li Aqrabul Masalik” disisi pendapat mazhab Maliki : • “Berjihad pada jalan Allah taala untukmeninggikan agama-Nya adalah fardhu kifayah iaitu apabila telah melakukannya sebahagian daripada umat Islam maka telah gugurlah kefardhuan keatas mereka yang lain. • "Maka wajib keatas mana-mana ketua negara umat Islam menolong dan menyerang musuh yang telah mendatangi negara umat Islam bahkan setiap umat Islam yang berdekatan dengan negara tersebut wajib menolong mereka sekiranya rakyat negara tersebut lemah dan tidak berdaya.

Wajib menolong untuk melawan musuh dan mempertahankan Masjidil Aqsa". • Sekiranya rakyat Palestin tidak mampu untuk mempertahankan hak mereka maka wajib kepada seluruh umat Islam yang lain untuk menolong mempertahankan hak tanah kelahiran mereka. Sekiranya satu generasi telah mengabai dan menyalah-gunakannya maka haram untuk seluruh umat Islam berputus asa daripada melepaskannya kepada musuh. . Ianya bukan sahaja milik rakyat Palestin semata-mata tetapi milik umat Islam seluruhnya daripada satu generasi kepada generasi seterusnya.Fatwa syeikh yusuf al-qardhawi • “Aku ingin menegaskan bahawasanya bumi Palestin merupakan bumi umat Islam. Maka mana mungkin rakyat Palestin sendiri yang sanggup untuk menggadaikan hak mereka (dengan menjual tanahair mereka sendiri)”. • "Sekiranya kita tidak mampu untuk turun berperang dan berjuang bersama mereka maka musuhilah mereka dengan pelbagai cara untuk menolong umat Islam dengan cara penerangan dan penyampaian maklumat secara menyeluruh.

Ayat 25 : Surah al-anfal .

Huraian Ayat 25 • Allah mengingatkan manusia agar tidak melibatkan diri dalam fitnah atau malapetaka. . • Allah mengingatkan manusia agar sentiasa berjaga-jaga dan beringat bahawasanya malapetaka itu berlaku bukan hanya kepada orang zalim sahaja. bahkan ia akan menimpa secara umum dan merata (sama ada orang baik atau orang jahat).

‫‪• Hadis yang menguatkan kenyataan ini ialah:‬‬ ‫ان هللا ال يعذب امعامة بعمل اخلاصة حىت يروا املنكر بني ظهرانهيم‬ ‫ومه قادرون عىل ان ينكروه فال ينكروه‪ .‬فاذا‬ ‫فعلوا ذكل عذب هللا امعامة واخلااصة‬ .

Maka apabila mereka lakukan yang demikian itu nescaya Allah akan menyeksa kumpulan orang ramai dan juga orang-orang yang tertentu itu. . sehinggalah mereka yang ramai itu melihat orang yang membuat (kejahatan) berada dalam kalangan mereka walhal mereka berdaya mencegahnya tetapi tidak mencegahnya.Mafhumnya: • Sesungguhnya Allah tidak akan menyeksa sekumpulan orang ramai disebabkan perbuatan segolongan orang-orang yang tertentu.

tetapi tidak mengubahnya. .• Hadis lain pula bermaksud: • Kalau ada seorang yang tinggal bersama satu kaum mengerjakan maksiat. sedang mereka berdaya mengubahnya. nescaya Allah akan menimpakan ke atas mereka seksa sebenar sebelum mati.

umat manusia haruslah sentiasa berwaspada agar dapat menyelamatkan diri daripada siksaan Allah. • Justeru.Pengajaran ayat 25 • Ini adalah merupakan peringatan dan ancaman keras kepada orang-orang yang berbuat fitnah dengan perkara-perkara yang menyebabkan adanya malapetaka di muka bumi ini. .

Isu semasa – tsunami .

Taufan sandy .

ketika peperangan semakin meningkat. Zaman Akhir adalah suatu masa yang akan datang menjelang terjadinya hari kiamat. • Tahap pertama dari Zaman Akhir adalah di kala manusia menjauhkan diri dari nilainilai ajaran agama. dan fenomena alam luar biasa terjadi. .Tanda-tanda akhir zaman • Menurut apa yang dinyatakan dalam hadis.

TAFSIR AYAT AKHLAK SURAH AL-MUKMINUN AYAT 1-11 .

Surah Al-Mukminun Ayat 1-11 .

mereka kekal di dalamnya. kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka Sesungguhnya mereka tidak tercela: 7. dan mereka Yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan zakat harta itu). 9.Maksud Ayat 1. 5. 2. Sesungguhnya berjayalah orang-orang Yang beriman. 10. Iaitu mereka Yang khusyuk Dalam sembahyangnya. mereka itulah orang-orang Yang berhak mewarisi 11. 6. dan mereka Yang menjaga kehormatannya. 3. maka merekalah orang-orang Yang melampaui batas. sesiapa Yang mengingini selain dari Yang demikian. dan mereka Yang tetap memelihara sembahyangnya. 4. dan mereka Yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan Yang siasia. . dan mereka Yang menjaga amanah dan janjinya. 8. Kemudian. Yang akan mewarisi syurga Firdaus.

baginda solat dengan menundukkan kepalanya. Rasulullah s. meriwayatkan bahawa dahulu.Asbab an-nuzul ayat • Asbabun Nuzul ayat 1-2: Abu Hurairah r. Maka. Allah menurunkan kedua ayat ini.w. memandang ke langit apabila solat.a. (Hadis sahih riwayat Hakim) . Setelah itu.a.

Husaim meriwayatkan bahawa umat Islam ketika solat menoleh kepala ke kanan dan ke kiri. umat muslimin memandang ke arah depan iaitu ketika solat. . Ibnu Sirin mengatakan bahawa Rasulullah s.Al-Qurtubi dalam tafsirnya mengetengahkan beberapa riwayat tentang asbabun nuzul ayat ini.w. Sejak itu itu baginda solat dengan memandang ke tempat sujud. pernah memandang ke langit ketika solat. Maka turunlaha ayat ini sebagai petunjuk bagi baginda. Sejak itu. Maka turunlah ayat tersebut.a.

Pengajaran dari ayat – Tunaikan solat dengan kusyuk kerana ia merupakan tiang agama – Umat Islam hendaklah sentiasa memelihara kehormatan diri dan mruah – Menunaikan janji dan amanah merupakan sifat yang mencerminkan peribadi muslim – Setiap orang yang beriman mesti berazam untuk berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat .

Menunaikan solat dengan khusyuk Menjaga waktu-waktu solat Menjauhi diri daripada perkara-perkara yang keji dan sia-sia CIRI CIRI MUKMIN YANG BERJAYA Menunaikan amanah dan janji Mengeluarkan zakat Menjaga kehormatan diri .

PANDUAN MENDAPATKAN KHUSYUK KETIKA SOLAT Memahami maksud setiap ayat dan lafaz yang dibaca Tidak mengingati perkara-perkara lain yang boleh melalaikan solat Memastikan suasana dan tempat solat tenang dan aman Menumpukan pandangan ke tempat sujud Menunaikan solat secara ikhlas Mengharapkan Allah menerima solatnya Menyempurnakan segala syarat dan rukun solat Merasakan diri seorang hamba yang berhadapan dengan pencipta-Nya .

.CONTOH PERBUATAN SIA-SIA Membuang masa dengan sia-sia dipusat membeli belah atau pusat hiburan Melakukan sesuatu perkara yang tidak mendatangkan faedah seperti berbual kosong dan bergosip Melakukan sesuatu perbuatan yang boleh membahayakan diri dan fikiran seperti penyalahgunaan dadah. pil khayal dan hidu gam serta menggadai maruah diri.

.SEREMBAN – Tiga wanita beragama Islam didenda RM25 seorang oleh Mahkamah Majistret di sini semalam selepas mengaku bersalah atas tuduhan berkelakuan kurang sopan dengan melakukan aksi tarian tiang di sebuah pusat hiburan di Nilai dekat sini Sabtu lalu.

KESAN YANG AKAN TIMBUL DARI MELAKUKAN PERBUATAN YANG SIA-SIA Menjatuhkan maruah orang islam dan agama Menyebabkan seseorang itu lalai daripada menunaikan tanggungjawab kepada Allah Umat islam akan mundur dalam semua bidang seperti pelajaran. ekonomi dll .

AKTIVITI UNTUK MENGELAKKAN PERBUATAN SIA-SIA Menyertai mana-mana perkhemahan yang dianjurkan oleh pihak tertentu untuk menyedarkan tanggungjawab terhadap diri. agama. masyarakat dan negara Menyertai badan-badan dakwah untuk mengembangkan kefahaman ajaran Islam kepada orang ramai Menghadiri majlis ilmu yang diadakan di surau. masjid dll .

CARA MENJAGA KEHORMATAN DIRI • menutup aurat dengan sempurna • menghindarkan diri daripada perkara-perkara keji seperti rasuah. penyelewengan dan penipuan • menyalurkan keinginan nafsu syahwat melalui perkahwinan seperti dalam hadis berikut : .

sesiapa sahaja di antara kamu yang berkemampuan untuk berkahwin.Antara nas Hadis Baginda yang sangat memberikan galakan kepada golongan remaja yang mampu supaya berkahwin demi menjaga agama dan kehormatan diri ialah sebagaimana sabda Baginda yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim yang bermaksud: "Wahai pemuda-pemuda. maka berkahwinlah kerana dengan berkahwin dapat menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri" (riwayat Bukhari dan Muslim) .

Kepada manusia · · melaksanakan segala tugas yang diamanahkan dengan sempurna mengamalkan akhlak yang mulia terhadap manusia memelihara dan memulihara alam sekitar tidak melakukan sebarang kerosakan terhadap alam sekitar 3.JENIS-JENIS AMANAH SERTA CARA PELAKSANAAN JENIS AMANAH DAN JANJI 1. Kepada Allah · · · CARA MELAKSANAKAN mengerjakan segala perintahNya meninggalkan segala perbuatan yang dilarang sentiasa mengagungkan kebesaran dan kekuasaan Allah 2. Kepada alam sekitar · · .

yang ramai terlibat dengan gejala rasuah adalah orang Melayu yang kebanyakannya berkhidmat dalam sektor awam dikalangan pegawai tinggi kerajaan dan penguatkuasa.Tapi. adakah ianya benar? Kaum-kaum lain yang terlibat dalam gejala rasuah kebanyakkannya dalam sektor swasta atau orang awam. .Persoalannya. mengapa kakitangan awam terutamanya Melayu banyak makan rasuah? Gaji tak cukup? Kehidupan makin terhimpit? Nafsu besar? Kerja malas? Tiada semangat patriotisme? Tiada jatidiri? Kurang semangat Melayu?…Kini semakin ramai pula kakitangan awam yang bankrap serta dibelenggu hutang.Contoh kes tidak amanah Berdasarkan laporan SPRM sehingga 2008.

” (Riwayat: Imam Ahmad. alBazzar dan ath-Thabrani) .Dalil tentang amanah َ‫ن‬ َ ‫ة‬ َ ‫منْ ال أَما‬ ُ َ‫هدَ ل‬ ُ‫ل‬ ِ ‫ وال‬،‫ه‬ ‫ه‬ ْ‫ع‬ َ ‫منْ ال‬ َ ِ‫د ْينَ ل‬ َ ِ‫ال إِ ْيمانَ ل‬ 1) Rasulullah bersabda bermaksud: “ Tidak ada iman bagi orang yang tidak memiliki amanah dan tidak ada agama bagi orang yang tidak menjaga janjinya.

[al-Ahzab : 72] .72. Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya). dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan Yang ada padanya) sanggup memikulnya. maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya). (ingatlah) Sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara Yang tidak patut dikerjakan.

dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil.” (Surah An-Nisa: Ayat 58) . Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.3) Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran sebaik-baiknya kepadamu.

. Bercakap apabila perlu. Menunaikan solat 5 waktu sehari semalam dan solatlah di awal waktu bagi mengelakkan solat yang tergopoh-gapah dek bimbang andai terlepas waktu solat. mendengar dan melakukan perkara-perkara yang boleh melalaikan hati dari mengingati Allah.CARA MENJADI MUKMIN YANG BERJAYA Khusyuk dalam solat dan menjaga solatnya. Menjauhi dari perkara yang lagha (sia-sia). Menunaikan zakat sebagaimana apa mahunya agama. Tidak melihat.

Dihalalkan bagi kamu (memakan) binatang-binatang ternak (dan sebagainya). Sesungguhnya Allah menetapkan hukum apa Yang ia kehendaki.• Menjaga amanah dan menunaikan apa yang dijanjinya. Al-Maidah : ayat 1 . penuhi serta sempurnakanlah perjanjian-perjanjian. Wahai orang-orang Yang beriman. kecuali apa Yang akan dibacakan (tentang haramnya) kepada kamu. (Halalnya binatang-binatang ternak dan sebagainya itu) tidak pula bererti kamu boleh menghalalkan perburuan ketika kamu Dalam keadaan berihram.

SPM -Mula berniaga .53 tahun -Pendidikan .19 tahun (jual beli lembu dan kerbau) -Kekayaan -RM1.425 juta -Ke 7 terkaya di Malaysia -Ke 32 terkaya di Asia .CONTOH MUKMIN YANG BERJAYA TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY TAN SRI SYED -Umur .

apakah diri benar-benar sudah berusaha untuk menjadi mukmin yang berjaya atau masih ada salah dan kurangnya? Apa yang kurang.Kesimpulan Renungkanlah sejenak untuk bermuhasabah apa yang telah dilakukan diri sebelum ini. berusahalah menampungnya dengan memperelokkan amal. yakni mukmin sejati yang mencapai kejayaan hakiki. . Sama-samalah kita memperbaiki diri dan tanamlah keazaman di hati untuk menjadi mukmin yang mempunyai pengakhiran kehidupan yang indah di syurgaNya.

.Bhd. H. (2009).D.(1990). Mohd Azrul Azlen Ab. Pustaka Al-Mizan. Jakarta Selatan.Bandung.Buku Pintar Shalat. M.Asbabun Nuzul.A.Q.Rujukan Ahmad Sonhadji Mohamad. Khalilurrahman Al-Mahfani. Diponegoro Bandung JI. Prof. Tafsir AlQuran. Telaga Biru Sdn. Moh. Shaleh.M.(2008).A. CV.Indahnya Hidup Bersyariat. H. Dahlan. Kuala Lumpur. Dato’ Ismail Kamus. Kuala Lumpur. Dahlan. Hamid. Dr.(1995).H. K. PT Wahyu Media.

cfm? AID=8896 diakses pada 10 Februari 2013 http://www.sabah.aishaardini.htm diakses pada 11 Februari 2013 .edu.net/article/articleview.my/cwm010/til_6.com/2011/08/artikelmotivasi-menjadi-mukmin-berjaya.html diakses pada 10 Februari 2013 http://www.http://virtualfriends.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->