Sebelum memulakan projek tanaman sayuran, beberapa faktor perlu diberi perhatian.

· Permukaan tanah yang rata supaya memudahkan kerja-kerja penanaman sayuran. · Terdedah kepada pancaran cahaya matahari dan tidak terlindung daripada sebarang naungan pokok. · Berdekatan dengan sumber air seperti perigi, kolam, sungai atau taliair. · Tanah yang subur mengandungi bahan organik dan bersaliran baik · Berdekatan dengan jalan untuk memudahkan kerja pengangkutan peralatan, benih, baja, racun perosak dan memasarkan hasil.

 Kerja-kerja membersihkan kawasan penanaman termasuklah a) menebang pokok b) menebas c) mengumpul rumpai d) meratakan tanah .

Tujuan pembajakan tanah dilakukan adalah untuk memperbaiki saliran dan pengudaraan tanah. memudahkan pembinaan batas serta menghapuskan rumpai dan organisma perosak tanaman. . Tanah boleh digembur dengan menggunakan mesin pembajak atau cangkul.

. · Tanah digemburkan dengan menggunakan cangkul atau jentera pembajak sedalam 2030 cm · Biarkan tanah terdedah kepada cahaya matahari selama satu minggu. Ini adalah untuk mematikan rumpai dan organisma tanah yang berbahaya · Menabur kapur untuk menurunkan keasidan tanah.

.

Saiz batas yang sesuai adalah 100 cm lebar. . Ukuran batas yang hendak dibina bergantung kepada jenis sayuran yang hendak ditanam.  Membina batas adalah untuk mengelakkan dari air bertakung dan membaikki pengudaraan tanah. 15 – 25 cm tinggi dan panjang batas mengikut keperluan. menyiram serta mengawal perosak dan penyakit tanaman. memudahkan kerja penjagaan seperti merumput. Jarak antara batas adalah 45 cm.

Baja asas yang sesuai ialah baja organik seperti tahi ayam yang reput. . tahi kelawar atau kompos.   Membaja asas perlu dilakukan sebelum menanam. Baja asas ditaburkan di atas batas dengan kadar 5 kilogram untuk satu meter persegi (5kg/m²) dan kemudian digaulkan ke dalam tanah. tahi lembu.

 Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : membanyakkan anak benih dan baka tanaman memelihara spesis tanaman. memelihara alam sekitar mendapat keuntungan hasil jualan     .

 Pembiakan seksMembiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih Pembiakan aseks-Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih      membiakkan dengan menggunakan keratan daun membiakkan dengan menggunakan keratan batang membiakkan dengan menggunakan akar membiakkan dengan menggunakan rumpun .

digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3.digunakan untuk mecantan ranting dan dahan keci . Sudip tangan. Penyiram. Sketuar .digunakan untuk menyiram tanaman 5.     Serampang. Penapis.digunakan untuk menggembur tanah 2.untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4.

.

Pasu 4. Baja organik ( najis haiwan ) . Baja kimia II. Tapak semaian 2. Beg poli hitam 3. Racun Jenis baja yang digunakan I.         1. Baja 6. Hormor pengakaran 5.

.

Merumput Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman  .    .

.

.

 Menggembur Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera   .

 Pengawalan Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga. siput dan kulat Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yangdibenarkan dan mengikut prosedur yang betulMusuh tanaman   .