Procente minime de armare

Toader Traian-Nicu

BETOANE si ARMATURI folosite la elementele structurale din BETON ARMAT

Procente minime de armare Toader Traian-Nicu .

Procente minime de armare Toader Traian-Nicu La realizarea elementelor seismice principale se vor utiliza betoane de clasa cel putin C 20/25 (pentru clasa de ductilitate H). si cel putin C 16/20 (pentru clasa de ductilitate M). respectiv 5%(M). Fac exceptie etrierii inchisi si agrafele pentru armarea transversala care pot fi executati din bare neprofilate. . In zonele critice ale elementelor principale se vor utiliza oteluri cu alungiri specifice corespunzatoare efortului maxim de cel putin 7.5% (H). Elementele structurale se armeaza numai cu bare din otel profilat.

Procente minime de armare Toader Traian-Nicu Procentele minime.5% La placile armate pe o directie se prevede o armatura de repartie perpendiculara pe cea de rezistenta. PLACI DIN BETON ARMAT -procent mediu de armare: -placi armate pe o directie -placi armate pe doua directii 0.00m valoarea medie a rezistentei la intindere.0% Procente minime si maxime de armare longitudinala vor respecta urmatoarele relatii: procent minim A s. a betonului distanta de la centrul de greutate al armaturii si pana la suprafata sectiunii de placa valoarea caracteristica a rezistentei la intindere a armaturii procent maxim As.2) A c = bt * h GRINZI DIN BETON ARMAT Procentele medii de armare recomandate in cazuri obisnuite de armare (in absenta unor considerente deosebite) se situeaza intre 0.04 Ac Ac h aria sectiunii de beton grosimea placii in zona seismica indiferent de clasa de ductilitate (1.max = 0.50 fctm fyk  b t d in zona seismica indiferent de clasa de ductilitate (1. cu placa in zona comprimata.50 fctm fyk  b t d in zona seismica indiferent de clasa de ductilitate (1. de regula se ia bt = 1. cat si cerintelor din P100-2006. se considera numai latimea inimii) fctm d (h 0) valoarea medie a rezistentei la intindere. respectiv maxime de armare prezentate in continuare. distanta de la centrul de greutate al armaturii si pana la suprafata elementului.8% si 2. a betonului inaltimea utila. Procente minime si maxime de armare vor respecta urmatoarele relatii: procent minim A s.1) bt fctm d (h 0) fyk latimea de placa pentru care se efectueaza calculul.min = 0.min = 0. reprezentant min. fyk valoarea caracteristica a rezistentei la intindere a armaturii . 20% din aria armaturii din sectiunea cea mai solicitata.1) bt latimea medie a zonei intinse (pentru o grinda T.8% 0. corespund prescriptiilor din SR EN 1992-1.

ρw coeficientul efectiv de armare transversala Coeficientul de armare transversala cu etrieri va fi cel putin: 0. distanta dintre armaturile transversale latimea inimii elementului α unghiul dintre armatura transversala si axa longitudinala (pentru etrieri α=90o si sinα=1) Coeficientul efectiv de armare transversala trebuie sa fie mai mare decat valoarea minima obtinuta cu relatia: ρ w.Procente minime de armare Toader Traian-Nicu procent maxim As.tot b. . dimensiunile sectiunii transversale ale elementului Coeficientul de armare ρ va fi cel putin 1% si maxim 4%. la primul nivel.35% in restul zonelor critice.2% STALPI DIN BETON ARMAT Prevederi pentru elemente din clasa de ductilitate H ρ= As.max = 0.min = 0.tot bh coeficientul de armare longitudinala As. din sectiunea transversala considerata.12g trebuie sa se respecte si conditia ρw.min >= 0. h aria totala de armatura longitudinala. 0.2) Ac = b * h Procente minime si maxime de armare transversala vor respecta urmatoarele relatii: ρ = w Asw s b w sin coeficientul efectiv de armare transversala Asw s bw aria armaturii transversale in interiorul lungimii s.08 fck fyk fck fyk rezistenta caracteristica la compresiune a betonului rezistenta caracteristica la intindere a otelului(armaturii) In zonele plastice potentiale ale grinzilor participante la structuri antiseismice cu a g >= 0.5% in zona critica a stalpilor de la baza lor.04 Ac Ac h b aria sectiunii de beton inaltimea grinzii latimea grinzii in zona seismica indiferent de clasa de ductilitate (1.

h aria totala de armatura longitudinala. DIAFRAGME DIN BETON ARMAT (PERETI DIN B. Mod de calcul a procentului minim de armare: prezentat in "Proiectarea structurilor din beton SR EN 1992-1 .tot bh coeficientul de armare longitudinala As. 0.A.zona A (zona plastic potentiala) cand a g > 0. Procente de armare pentru armatura verticala: .inalta (H) As.35% in zona critica a stalpilor de la baza lor.Procente minime de armare Toader Traian-Nicu Prevederi pentru elemente din clasa de ductilitate M ρ= As. ρw coeficientul efectiv de armare transversala Coeficientul de armare transversala cu etrieri va fi cel putin: 0. Armarea in camp Armarea in camp se poate face cu plasa legate(bare independente) sau cu plase sudate. P100-2006 "Cod de proiectare seismica" si CR 2.medie (M) As. la primul nivel.Onet.1.10N Ed fyd solicitarea de calcul la compresiune axiala limita de curgere de calcul a armaturii aria sectiunii transversale de beton N Ed fyd Ac Pentru zone seismice aria minima trebuie sa respecte urmatoarele conditii in functia de clasa de ductilitate: .8% si maxim 4%. Kiss Procentul minim de armare al intregii armaturi longitudinale se determina cu relatia: A s.8%Ac Procentul maxim total de armatura longitudinala se considera 4%.0% Ac .08g .min >= 0.tot b.min >= 1.min = 0.1-1-2005 "Cod de proiectare a constructiilor cu pereti structurali din beton armat" Prescriptiile ce urmeaza fac referire la diafragmele la care lungimea pe orizontala este cel putin egala cu de patru ori grosimea diafragmei si in care armatura rezulta din calculul de rezistenta la o solicitare de compresiune cu moment incovoietor. din sectiunea transversala considerata.) Prescriptiile sunt in conformitate cu prevederile din SR EN 1992-1"Proiectarea structurilor din beton" . In cazul inadirii prin suprapunere a barelor aria de armatura nu poate depasi limita de 8% din Ac.25% in restul zonelor critice. dimensiunile sectiunii transversale ale elementului Coeficientul de armare ρ va fi cel putin 0.

08g As.2% Ac As.08g si zona B pentru orice zona seismica As. Distantele maxime admise intre etrieri si agrafe se va realiza din bare cu diametrul minim 6mm sau dbl/4 (unde dbl = diam. al barelor verticale): .Procente minime de armare Toader Traian-Nicu As.min = 0.2% Ac As.min = 0.max = 4%Ac .zona A (zona plastic potentiala) cand a g > 0.08g si zona B pentru orice zona seismica As. min.zona A cand ag = 0.min = 0.zona A cand ag = 0.min = 0.zona A de perete (zona plastic potentiala): 150mm cand ag = 0.zona A (zona plastic potentiala) cand a g > 0.min = 0.3% Ac As.min = 0.08g si zona B pentru orice zona seismica As.08g .4% Ac As.zona A cand ag = 0.max = 4%Ac Procente de armare pentru armatura orizontala: .5% Ac As.max = 4%Ac .25% Ac As.max = 4%Ac Ac = aria sectiunii tranversale de beton Armarea transversala se poate face cu etrieri si agrafe.max = 4%Ac Armarea zonelor de capat Procente de armare pentru stalpii ce bordeaza golurile (armatura verticala): .08g minimul dintre 120mm si 10 dbl cand ag > 0.max = 4%Ac .zona B de perete: minimul dintre 200mm si 15 dbl Aria etrierilor trebuie sa respecte cel putin aceeasi rezistenta capacitate de rezistenta cu armatura orizontala din campurile adiacente.08g As. .

16g As.25%Ac pentru zone seismice cu ag > 0. Aria barelor longitudinale intermediare va fi de: .40%Ac pentru zone seismice cu ag > 0.0 >= 0.pentru grinzi de cuplare la care h<=l 0 / 2 ( h este inaltimea riglei. se dispune la partea superioara si inferioara a sectiunii.0 >= 0. Barele longitudinale intermediare se dispun pe fetele laterale ale riglei de cuplare cu diametrul min.20%Ac pentru zone seismice cu ag < 0.pentru grinzi de cuplare la care h > l0 / 2 As.16g . cate doua bare cu diametrul de minim 12mm. 12mm.16g Ac = aria sectiunii transversale de beton Armatura transversala formate din etrieri verticali cu diametrul minim de 6mm va avea o arie minima de 0. Distanta maxima intre etrieri va fi: sw = minimul dintre 8 d bl si 150mm .16g As.0 >= 0.0 >= 0.30%Ac pentru zone seismice cu ag < 0.2Ac. l0 este lumina) As.Procente minime de armare Toader Traian-Nicu Armarea riglelor de cuplare Armatura longitudinala de rezistenta rezultata din dimensionarea la moment incovoietor.

precum si conditiile suplimentare date in Codul P 100-1/2006 diferentiate in functie de valoarea acceleratiei seismice de proiectare.8% pentru zonele seismice cu 0. .2.16g. Pentru primul nivel al clă dirilor cu nniv >= 3. Cerinte conform CR6-2006: -Procentul de armare longitudinala va fi >= 0. in camp curent si pe lungimea de innadire a armaturilor longitudinale. între bare va fi 1. -Diametrul etrierilor va fi >= 6 mm. Cerinte conform P100-1/2006: Procentul minim de armare longitudinală al stâlpişorilor va fi: .(5).7 .2. 7. . 7. Tabelul 8.16g. etrierii vor fi dispusi la distante <= 15 cm.16g. Cerinte conform CR6-2006: -Procentul de armare longitudinala va fi >= 0.8%. -Diametrul etrierilor va fi >= 6 mm. vor respecta condiţiile din tabelul 8.1% pentru zonele seismice cu ag >0.2.8%.5 tm unde tm este grosimea stratului median. -Diametrul barelor longitudinale va fi >= 12 mm.0. etrierii vor fi dispusi la distante <= 15 cm. Cerinte conform P100-1/2006: Procentul minim de armare longitudinală al centurilor va fi : .0. precum si conditiile suplimentare date in Codul P 100-1/2006 diferentiate in functie de valoarea acceleratiei seismice de proiectare.7.1. Diametrul minim al barelor va fi >=8 mm iar distanţa între bare va fi =< 150 mm.1.1. Armarea stâlpişorilor va satisface cerinţele din CR6-2006. -Diametrul barelor longitudinale va fi >= 10 mm.08g. raportate la sec ţiunea de beton a stratului median.2.8% pentru zonele seismice cu ag<=0. in camp curent si <=10 cm pe lungimea de innadire a armaturilor longitudinale.2.16g>=a g>=0.1% pentru zonele seismice cu ag> 0.(2). procentele de armare minime.Procente minime de armare Toader Traian-Nicu Armarea centurilor va satisface cerin ţele din CR6-2006. Pereţi din zidărie cu inimă armată (ZIA).

.12g OB37 0.25% 0. realizata ca o retea din bare dispuse paralel cu laturile fundatiei.Distanta maxima intre armaturi este de 250 mm. Armatura transversala pentru preluarea fortelor taietoare se realizeaza ca armatura inclinata dispusa in dreptul stalpului.075% pentru armaturi PC52. .Armatura se distribuie uniform pe latimea cuzinetului si se prevede la capete cu ciocuri cu lungimea minima de 15 diametre.30% 0. .Se dispune daca cuzinetul are desprinderi de pe blocul fundatiei.Procentul minim de armare pe fiecare directie este de 0.Diametrul minim al armaturilor este de 10 mm. . Armaturi pentru stalp(mustati) .20% Barele Verticale PC52 0.Armatura trebuie prelungita in fundatie pe o lungime cel putin egala cu lancoraj + 250 mm.25% 0.10 % pentru armaturi OB37 si 0. Armatura de la partea superioara .075 % pentru armaturi PC52.Diametrul minim al armaturilor este de 10 mm. Pentru fundatii tip bloc si cuzinet.20% 0.20% OB37 0.Distanta maxima intre armaturi este de 250 mm. . . distanta minima este de 100 mm. distanta minima este de 100 mm.Procentul minim de armare pe fiecare directie este de 0. . . Armatura de la partea superioara este realizata din 3 – 4 bare dispuse in dreptul stalpului sau ca o retea dezvoltata pe toata suprafata fundatiei . .25% Barele Orizontale PC52 0. .Se realizeaza ca o retea de bare dispuse paralel cu laturile cuzinetului.10 % pentru armaturi OB37 si 0. Pentru fundatii izolate elastice: Armatura de pe talpa .Armatura se distribuie uniform pe latimea fundatiei si se prevede la capete cu ciocuri cu lungimea minima de 15 diametre. se dispun la la distante de maximum 250 mm si cel putin 3 sectiuni. Armarea la partea inferioara: . Armarea cuzinetului.16g a g <= 0. distanta minima este de 100 mm.Etrierii din fundatie au rol de pozitionare a armaturilor verticale pentru stalp.Distanta maxima intre armaturi va fi de 250 mm.Procente minime de armare Toader Traian-Nicu Accelera ţia seismică de proiectare a g >= 0.15% Armarea fundatiilor va satisface cerintele din NP 112-04.

se realizeaza ca o retea de bare dispuse paralel cu laturile cuzinetului. Pentru fundatii pentru stalpi metalici. eforturile de calcul din sectiune au valori asociate momentului de dimensionare a suruburilor de ancoraj ale stalpului. distanta minima este de 100 mm. -fi 8/200 mm Fundatii continue sub stalpi. Pentru fundatii tip pahar. dispuse pe perimetrul cuzinetului sunt: -¼ din armatura verticala din cuzinet. moment de . La armarea fundatiei se vor respecta urmatoarele conditii: .Distanta maxima intre armaturi este de 250 mm. . Armaturi pentru stalp(mustati) . .Procente minime de armare Toader Traian-Nicu - Se realizeaza ca o retea se bare dispuse paralel cu laturile cuzinetului si ancorate in blocul de beton simplu . daca este cazul.Armatura trebuie prelungita in fundatie pe o lungime cel putin egala cu lancoraj + 250 mm.Armaturile orizontale minime . prelungite pe verticala in cuzinet si bloc.Distanta maxima intre armaturi este de 250mm.Etrierii din fundatie au rol de pozitionare a armaturilor verticale pentru stalp. .Barele verticale din pahar au diametrul minim de 8 mm si se dispun la cel mult 250mm distanta. forta taietoare si. .Cel putin 2 x 3 bare orizontale in treimea superioara a paharului . . dispusa la cel mult 100 mm sub placa de baza a stalpului.Armatura verticala din cuzinet rezulta din verificarea la compresiune excentrica a sectiunii de rost dintre bloc si cuzinet. -diametrul minim al armaturii este de 10 mm.Diametrul minim de 10mm in treimea superioara a paharuluisi de 8mm in restul paharului . Armatura orizontala din pahar trebuie sa respecte urmatoarele conditii: .Arrmarea la partea superioara a cuzinetului . Armarea paharului.Diametrul minim al armaturilor este de 10 mm. -distanta dintre armaturi va fi cuprinsa intre minim 70 mm si maxim 200 mm. se dispun la la distante de maximum 250 mm si cel putin 2 sectiuni.Armatura de rezistenta din grinda de fundare rezulta din verificarea sectiunilor caracteristice la moment incovoietor. .

075% pentru armaturi PC52. . Armarea radierelor .Procentul minim de armare in toate sectiunile (sus si jos) este de 0. . De asemenea. in console se dispune armatura de repartitie (procentul minim 0. In acest caz se pot prevedea local . .Se realizeaza cu retele orizontale de armatura. .In varianta in care nu se prevad armaturi inclinate.Diametrul minim al etr este de 8 mm. distanta minima este de 100 mm. se face verificarea la forta teietoare a sectiunii de beton simplu cu relatia: Q<=0.Armatura transversala rezulta din verificarea consolei talpii la moment incovoietor in sectiunea de la marginea peretului.Este posibil ca in zona liturilor. . longitudinale este de 14 mm. inaltimea radierului sa se reduca.1%. .1% si 1/5 din armatura transversala a consolei).10% pentru armaturi OB37 si 0. Fundatii contine sub peretii substructurilor Fundatii continea tip talpa de beton armat.2%. daca este cazul. micsorandu-se capacitatea betonului simplu la forta taietoarea. Se recomanda dispunerea de armaturi drepte si inclinate . este necesara si o armare pe zona centrala a placii pentru fenomenele de contaractie.7bhRt .Armatura longitudinala dispusa la partea inferioara a grinzii se poate distribui pe toata latimea talpii.1% dar nu mai putin decat bare de 8 mm diametru la distante de 250mm. dispuse pe fetele placii pentru preluarea momentelor pozitive si negative. .Diametrul minim al armaturilor este de 10 mm.Pentru armaturile de conectare cu peretele structurii prevederile sunt aceleasi.Procente minime de armare Toader Traian-Nicu caracteristice la moment incovoietor. forta taietoare si.Longitudinal grinzii. . armaturile pot rezulta si din verificarea fundatiei la momente de tosiune.Pe fetele laterale ale grinzii se dispun armaturi minim fi10/300 mm OB37. moment de torsiune .Diametrul minim al arm.Procentul minim de armatura transversala este de 0. .Armatura de rezistenta a talpii fundatiei in sectiune trensversala rezulta din verificarea consolelor la moment incovoietor .Procentul minim de armare pe fiecare directie este de 0. .Etrierii rezulta din verificarea la forta taietoare si moment de torsiune. in care peretele este excentric pe talpa fundatiei.Armatura minima trebuie sa corespunda unui procent de 0. Daca latimea grinzii este de 400 mm sau mai mult se dispun etrieri dubli (cu 4 ramuri) . . .Distanta maxima intre armaturi este de 250mm. In unele cazuri.

Procentele minime de armatura sunt: .Barele longitudinale ale carcasei pot fi din otel tip OB37 sau PC52..fi 40).20 m. armarea se face cu carcase de armatura formate din bare longitudinale.Armarea constructiva minima este de 0.80m. . . dupa cum rezulta in urma calculului de rezistenta. prin suprapunere sau cu eclise cu sudura.In cazul pilotilor armati. .20%. . Procentul minim de armare pentru placa radierului este 0.Carcasa de armatura poate avea sectiunea constanta sau variabila in lungul pilotului. .80. .cate 3 in fiecare sectiune la pilotii cu d<1000 mm.12 mm pentru d>1. Se evita dispunerea barelor pe doua randuri.4 m distantieri sub forma unor patine de otel beton sau a unor role din beton simplu. .20 m.Pentru asigurarea centrarii carcasei.cate 4 in fiecare sectiune la pilotii cu d>=1000 mm.Armarea transversala se face cu freta din OB37. numarul minim de bare este 8.1. pe barele longitudinale se monteaza la distante de 2. cand d<25 mm.10 mm pentru d=0.Armatura longitudinala concentrata la marginea sectiunii (sus/jos) 0.20%. Armarea elementelor infrastructurii Pereti cu goluri . dar nu mai mare decat 350 mm. Diametrul minim este de 14 mm. dispusi pe circumferinta astfel: . . avand diametrul minim: . .15%. .Procente minime de armare Toader Traian-Nicu - capacitatea betonului simplu la forta taietoarea. . cu distanta intre acestea de cel putin 100 mm. .Pasul fretei se adopta constructiv sau prin calcul.15 % pentru fiecare fata . inele de rigidizare si distantieri. ..Armatura transversala verticala 0. Inadirea barelor se face prin petrecere sau prin sudare pentru barele cu diametre mari (fi 25. In acest caz se pot prevedea local etrieri si armatura de bordaj a golurilor.5%.. Armarea pilotilor(conform NP 113-04 – Pereti ingropati(piloti) ).8 mm pentru d<0.Innadirea barelor longitudinale poate fi realizata fara suprapunere. .Armatura longitudinala distribuita pe inaltimea sectiunii 0. freta. dar nu mai mare de 350 mm sau de 15 ori diametrul barelor longitudunale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful