Da li bi neko znao gde bih mogao da nadjem uputstvo da naucim kako se programira i koji je je program naljbolji za to.

Ne znam nista o programiranju ali bi voleo da naucim.da uzmemo u obzir da imam 12 god.Da li mi neko moze pomoci???:icon_scra Ti si nearly moj vrsnjak, ja imam 15 god. i znam BASIC, PASCAL, DELPHI i upravo sada ucim C++. Iz googlaj malo, nece ti skoditi. Trazi u google-u "Pascal tutorial" ili "Learn BASIC" itd...Takodje ce ti biti potrebni kompajleri; za BASIC preporucujem IBasic -> www.pyxia.com ; za pascal preporucujem Turbo Pascal 7, za delphi je Delphi 7 (na disku) i za C++ odlican je DevC++ -> www.bloodshed.net
Uzmi uci C, a kada to savladas nece ti biti tesko da predjes na C++ i tako dalje...uzmi knjigu Programski jezik C autori: Brian W. Kernighan i Denis M. Ritchie imas je na matematickom fakultetu i mislim da nije mnogo skupa, i naravno na srpskom je ako se bas ne snalazis sa engleskim.Ako to predjes kako treba onda ce ti biti MNOOOGO lakse kasnije.Naravno nije lako pa ako ti bude preteska uzmi Ognjanovicev udzbenik za srednju skolu to je malo lakse za varenje... nika100 7.4.2006, 13:15 Ja kad sam imao 9 godina ucio sam nesto malo CLIPPER, ali vec od 11 radim u VB.Sad imam 14,i ucim ASM,i C++ Po meni visual basic je strava zbog: Msdn-a(help od 1GB) Brzog ucenja(program sa bazama podataka mozes uraditi bez ijedne linije koda) Ima dosta sajtova sa primerima. I mozes da radis sta god pozelis :)))))))))))) Isto ti preporucujem PASCAL jer je super,a mozda najbolji Programski jezik za pocetnike je QBASIC(quick basic). Ako hoces da radis u VB obavezno pogledaj prvo QB,jer sam QB naucio bez icije pomoci zbog dobrog helpa isto kao kod VB. Ps.Ako hoces,stavicu neke primere VB i QB priest (of_the_moon)

7.4.2006, 15:02 ja ne znam sta da trazim ako neko zna sajt nek mi kaze?Please Ako još nisi našao ništa, probaj za početak odavde da tražiš: http://en.wikipedia.org/wiki/BASIC_programming_language http://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_programming_language http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_Basic http://en.wikipedia.org/wiki/Java_programming_language http://en.wikipedia.org/wiki/Delphi_programming_language http://en.wikipedia.org/wiki/C_programming_language Kad pretražuješ net, samo pusti maštu na volju ;). @nika100 za Visual Basic "I mozes da radis sta god pozelis" ???????? Mnogo neprecizna konstatacija ;). Goran 7.4.2006, 17:36 Sta mislite, da li je bolje krenuti TurboPascal, ili odmah u Delphiju, s obzirom da ne verujem da ce iko sada pisati dekstop aplikacije u T.Pascalu. Isto pitanje i da je u pitanju QBASIC i VisualBasic itd. Sto uciti nesto staro kada to nece koristiti? Vase misljenje povodom toga? Mislite li da je lakse tako nauciti? u vecini stvari se slazem (ja imam 15 god.) samo mislim da je Delphi ipak malo bolji od VB-a jer je BASIC "basic" a Delphi je malo napredniji, mislim, bolje programe mozes da napravis. E da, i ja sam iz Kragujevca. Ne radim u VB, radim u Delphiju, ali me zanima sta podrazumevas pod "boljim" programima? Vece mogucnosti, brzi rad programa... i odakle si dosao do tog zakljucka? Takodje, ako je neko radio i u Delphiju, i u VBasicu, neka napise konkretne razlike, ali samo onaj ko radi u oba, pa zna sta da napise o tome (da ne bi citali stvari koje je neko negde procitao, nego iskusio u radu), mislim da ce i to znaciti prilikom odluke sta poceti? Brzog ucenja(program sa bazama podataka mozes uraditi bez ijedne linije koda)

Heh, nesto ne verujem da ti programi sa "bazama podataka" bez ijedne linije koda imaju neku pravu funkcionalnost...

Evo ovako, za tebe i sve koje bi da nauče da programiraju a ne znaju ništa o tome... 1) Pre svega, za programiranje ti treba (preduslovi): a) znanje “rada na računaru”, osnovne stvari, znaš već b) matematika u manjem ili većem obimu (u zavisnosti od programa koji praviš, recimo ako ne znaš analitičku geometriju zaboravi na 3D igre) c) volja d) strpljenje, mnogo strpljenja e) trud 2) Jezik programiranja ili programski jezik To je jezik na kome pišeš programe (kod tj. instrukcije). Neću mnogo da pišem o vrstama i opisima jezika, rećiću ti ono što je za tebe najbitnije: od kog jezika da počneš. Evo kojim redom sam ih ja učio: BASIC (na c64) -> TurboPascal –> VisualBasic –> C –> C++ (still in progress :) Trebao bi prvo da počneš u BASIC-u (ne visual) ili u TurboPascal-u zbog osnovnih stvari, ako već u školi nisi učio o ova dva jezika (a trebalo bi da jesi), zatim da predješ na, recimo, javu ili VisualBasic (u principu je bolje znati javu za kasnije, zbog portabilnosti na različite platforme), a posle toga na C/C++ i/ili Delphi. Kada kažem da naučiš neki jezik, ne mislim da moraš da napišeš doktorat o njemu, već da se upoznaš sa sintaksom, osnovnim mogućnostima i principima rada i da napraviš neke korisne programčiće ili igrice. Naravno, možeš odmah da kreneš od C-a ili Delphi-a, što ne bih preporučio. U tom slučaju budi spreman na mnogo problema i nerazumljivih situacija do kojih može doći bez od govarajućeg predznanja/iskustva. 3) Što se tiče programa za programiranje :) Za svaki programski jezik postoji veliki broj programa koji ga “govore”. Da bi znao koji ti program treba, moraš prvo da se odlučiš za jezik. Ako to bude C++, imaš (besplatan) opensource DevC++ ili MS Visual C++, ako bude Java imaš (besplatan) Sun-ov NetBeans, za VisualBasic je MS VisualBasic, za paskal koristi TurboPascal (for Win32, zaboravih

I još trebaš da znaš da svi pomenuti programi su u stvari user-friendly paketi programa koji sadrže sve što ti treba za programiranje. a ja sam samo naveo one u kojima sam radio. Inače. i tako frikombinuješ do mile volje .) Možeš imati problema ukoliko ne znaš engleski. java guide. Ali ako nećeš da me slušaš :). na srpskom naravno. Ima ih još mnogo. Koristi google da nađeš ove ali i sve druge programe koji te interesuju.proizvođača i verziju). pomenuti MS programi su deo paketa MS VisualStudio.. Have a nice micro-cycle! :) Zadaci iz PASKALA Zadatak: Napiši sledeće matematičke izraze u Pascalu: + x −2 f = x + x cos( x) 4 3 a) b) f = x + e −bx + cot g ( x) Rešenje: a) f:=sqrt(x+(sqr(x)*sqr(x)+sqr(x)*x-2)/cos(x)) b) f:=abs(x)+exp(-b*x)+cos(x)/sin(x) Zadatak: Napiši sledeće matematičke izraze u Pascalu: a) f = x+ x 5 + x +1 sin( x ) f:= . visual basic for starters . A možeš pokušati i da izguglaš neki tutorial na srpskom. U svakom slučaju ti želim sreću.. koja se bavi programiranjem (tu ti ne mogu pomoći mnogo). C++ tutorials. onda ti treba neka kniga. U tom slučaju moj savet je da batališ programiranje dok ga relativo dobro ne naučiš ili da učiš obe stvari paralelno (kao što sam ja). 4) Sve prethodno ne vredi ništa bez literature (uputstva) Guglaš nešto tipa: programming for beginners. koji ćeš zbog cene teže nabaviti.

var i. Zadatak: Napiši naredbu uslovnog prelaska kojom se za zadato x izračunava f po formuli: za x ≤ 1  − 2 x. da se od odesečaka sa dužinama x. if((a+b)>c) and ((a+c)>b) and ((b+c)>a) Zadatak: Neka je dat sledeći PASKALSKI kod: program test. j:=i-5.j: real.  za x ≥ 5     Rešenje: if x >= 1 then f:=-2*x else if x > 1 and x < 5 then f:=sqrt(sqr(x)*x-2*x) else f:=abs(x).kako je k logi~ka promenljiva onda ne sme bit k:=i+1 .b) f = x + e −bx + tg ( x) f:= Rešenje: a) f:=sqrt(sqr(x)+(sqr(x)*sqr(x)*x+x+1)/sin(x)) b) f:=abs(x)+exp(-b*x)+sin(x)/cos(x) Zadatak: Ako je promeljiva tac logička promenljiva napiši izraz da ona ima vrednost true. end. y i z može konstruisati trougao. Koja su greška napravljena u pisanju programa (opiši) ? Rešenje: . k:=i+1.operacija mod je dozvoljena samo na celim brojevima . Rešenje: Uslov da bi se konstruisao trougao je da je zbir bilo koje dve njegove stranice uvek veći od treće tj.  3  f =  x − 2 x .na predzadnjoj instrukciji ne treba . k: boolean. za 1 < x < 5  x. . begin i:= j mod 8.

a:=sqr(a)+5 end.Zadatak: Napiši naredbu uslovnog prelaska kojom se za zadato x izračunava f po formuli: za x ≤ −1  8 x. if a < 1 then a: = a+1 else begin a: = a+5. a:=abs(a)+2.56+5=5.  2  f =  x + 4 x .56+4=5.1 < x < 4  x.56.56)+4=6+4=10 a=sqr(a)+5=10*10+5=105 i na kraju .  za x ≥ 4     Rešenje: if x <= 1 then f:-8*x else if x > -1 and x < 4 then f:=sqrt(sqr(x)+4*x) else f:=abs(x). Rešenje: Budući da je a veće od 1 to će se izvršiti instrukcija od if koje su pod else pa imamo: a=a+4=1. a:=abs(-a) + 2. a:=round(a)+4. Rešenje: Budući da je a veće od jedan izvršava se else deo if naredbe pa imamo: a=a+5=1. Zadatak: Koju će vrednost imati promenljiva a nakon izvršavanja sledećih naredbi: a: = 1.56)+7=5+7=12 s=sqr(a)+10=12*12+10=144+10=154 na kraju dobijemo: a=abs(a)+2=sbs(154)+2=154+2=156 Zadatak: Koju će vrednost imati promenljiva a nakon izvršavanja sledećih naredbi: a: = 1.56.56 a=trunc(a)+7=trunc(5. za . if a < 1 then a: = a+1 else begin a: = a+4.56 a=round(a)+4\round(5. a:=trunc(a)+7. a:=sqr(a)+10 end.

ReadLn End. Write('Unesi struju I kola : ').i. ReadLn(i).x:8:2). ReadLN(a).b. Write('Unesi parametar a : ').' Snaga kola je :'.a=sbs(-a)+2=abs(-105)+2=105+2=107 Zadatak: Napisati program koji za uneseni napon U i struju I sa tastature sračunava otpor i snaga kola. r := u/i. WriteLn('Otpor kola je : '. n2. Rezultat prikaži u formatu od 8 mesta sa 2 decimale. begin ClrScr. i n3. ReadLn End. Promenljive a i b se unose sa tastature. ReadLn(b). WriteLn('Resenje jednacine je x='. begin ClrScr. Rešenje: program prog. . Zadatak: Neka se sa tastature unose celi brojevi n1. Rezultat prikaži u formatu od 5 mesta.p:8:2). Rešenje: Rešenje je jednačine x=-b/a pa će program izgledati kao: program prog. Uses CRT. Write('Unesi parametar b : '). Uses CRT. ReadLN(u). x := -b/a. Napiši program kojim se sračunava zbir samo negativnih brojeva. var u. Napiši program koji za svaku vrednost a i b daje rešenja jednačine.r.r:8:2. var a. Write('Unesi napon U kola : '). Rezultat prikaži u formatu od 8 mesta sa 2 decimale.p : real. Zadatak: Neka je data jednačina ax + b =0. p := u*i.x : real.

if n1 < 0 then s := s+n1.s : integer.s:5). begin ClrScr. if n1 < 0 then s := s+1. ReadLn End. if n2 < 0 then s := s+1. s := 0.s:5). ReadLn(n3). ReadLn End. ReadLn(n2). Uses CRT. if n3 < 0 then s := s+n3. Uses CRT.n2.n3. Write('Unesi n1 : '). Zadatak: Neka se sa tastature unose celi brojevi n1. begin ClrScr. if n2 < 0 then s := s+n2. ReadLn(n3). Write('Unesi n3 : ').Rešenje: Program izgleda ovako: program prog. Write('Unesi n2 : '). Write('Unesi n1 : '). WriteLn('Zbir brojeva je s='. if n3 < 0 then s := s+1. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog. ReadLn(n1). s := 0. var n1. i n3. var n1. WriteLn('Ukupa broj negativnih brojeva je :'. Write('Unesi n3 : ').n3. Write('Unesi n2 : '). ReadLn(n1).n2.s : integer. Rezultat prikaži u formatu od 5 celih mesta. n2. Napiši program kojim se sračunava ukupan broj negativnih brojeva. Zadatak: . ReadLn(n2).

begin ClrScr. Rezultat prikaži u formatu od 5 celih mesta. n2. s := 0.s : integer. ReadLn(n1). Uses CRT. Write('Unesi n1 : '). var n1.n3. if ((n2 >=5) and (n2 <= 7)) then s := s+n2. ReadLn(n3). ReadLn(n2). if (n1 mod 7 = 0) then s := s+n1. Write('Unesi n2 : '). Rešenje: Program izgleda ovako: program prog.n3.Neka se sa tastature unose celi brojevi n1.s:5). Write('Unesi n3 : '). Write('Unesi n2 : '). Uses CRT. WriteLn('Trazeni zbir je:'. n2. ReadLn End. Napiši program kojim se sračunava zbir brojeva koji su deljivi sa 7. if (n3 mod 7 = 0) then s := s+n3. Napiši program kojim se sračunava zbir brojeva koji se nalaze u intervalu 3 do 7. Write('Unesi n3 : '). WriteLn('Trazeni zbir je:'. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog.s : integer. Write('Unesi n1 : '). i n3. begin ClrScr. if ((n1 >=5) and (n1 <= 7)) then s := s+n1. i n3. Rezultat prikaži u formatu od 5 mesta.s:5). ReadLn(n3). ReadLn End. ReadLn(n2). s := 0. if ((n3 >=5) and (n3 <= 7)) then s := s+n2. ReadLn(n1). . if (n2 mod 7 = 0) then s := s+n2.n2.n2. Zadatak: Neka se sa tastature unose celi brojevi n1. var n1.

Write('Unesi n3 : '). Write('Unesi n1 : '). Write('Unesi n2 : '). ' n2 = '. if (n3 >= max) then max := n3. Uses CRT. n2.n1:8:2.' n3 = '. begin ClrScr.max:8:2). WriteLn('Najveci uneseni broj je:'. ReadLn(n2). n3 := abs(n3) end.max : real. ReadLn(n1). Rešenje: Program izgleda ovako: program prog. var n1.Zadatak: Neka se sa tastature unose brojevi n1.n2. begin ClrScr. n3 := 2*n3 end else begin n1 := abs(n1). Write('Unesi n2 : '). ReadLn(n2). Napiši program kojim se ovi brojevi udvajaju ako je inače se svakom broju dodeljuje njegova apsolutna vrednost. if (n2 >= max) then max := n2. if ((n1 >= n2) and (n2 >= n3 )) then begin n1 := 2*n1. Zadatak: Neka se sa tastature brojevi n1. max := n1. ReadLn(n3). n2 := abs(n2). n2 := 2*n2. Write('Unesi n1 : ').n2. Write('Unesi n3 : '). ReadLn(n3).n3. n2. i n3. ReadLn End. Rezultat prikaži u formatu od 8 mesta sa 2 decimalna.n3:8:2). Rešenje: Program izgleda ovako: program prog. ReadLn n1 ≥ n2 ≥ n3 . WriteLn('n1 = '.n3 : real.n2:8:2. ReadLn(n1). Napiši program kojim se promenljivoj max dodeljuje najveća vrednost od unesenih brojeva. var n1. i n3. Uses CRT.

b) k = 121. var n. c) za uneseno k=234 rezultat operacije k sledeće instrukcije: a=a-3=1.sek : integer.44 a=round(a)=round(-1.8 : begin a := a-3. ' minuta = '. Uses CRT. case k mod 10 of 2. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog.sat:5.44)=-1 d) za uneseno k=416 rezultat operacije k sledeće instrukcije: a=-a=-1. sek := sek mod 60.56 a=a-7=-1. sat := n div 3600.' sek = '. ReadLn(n).min:5.56 a=trunc(a)=trunc(8. ReadLn End. a := trunc(a) end. Write('Unesi sekunde : ').End.56)=8 b) za uneseno k=121 operacija k mod 10 promenljive a neće promeniti.7: begin a := a+7. a :=round(a). ako se unese a) k=312. Sračunaj koliko je to sati. a :=a-7 end. 1:. 9. Zadatak: Putovanje između mesta A i B traje n sekundi.56 mod 10 = 2 pa se ≥ = 1 pa se vrednost mod 10 = 4 pa se izvršavaju mod 10 = 6 pa se izvršavaju .5.56-3=-1.min.sek:5). WriteLn('sati = '. c) k = 234 d) k=416 Rešenje: a) za uneseno k=312 rezultat operacije k izvršavaju slede}e instrukcije: a=a+7=1.56+1=8. minuta i sekundi.3. begin ClrScr. sek := n mod 3600. min := sek div 60.sat. 4. Zadatak: Kolika će biti vrednost promenljive a ako se izvrši sledeći deo koda: a := 1.56.56-7=-8.6 : begin a:=-a.

4 vrlodobar. 2: WriteLn('Dovoljan'). for i :=1 to 5 do a :=a-i. false: n1 :=n2+3 end.dobar. prolaz: a=a-i=5-1=4 a=a-i=4-2=2 . Rešenje: Program izgleda ovako: case n1>n2 of true: n1 :=n1+5.dovoljan. 3 . case ocena of 1: WriteLn('Nedovoljan'). 2 . Uses CRT. Zadatak: Neka je data slede}a grupa naredbi. kolika će biti vrednost promenljive a posle izvršenja datog koda ? Rešenje: 1. navedeni niz naredbi zameni odgovarajućom case naredbom. prolaz: 2. var ocena : integer. Napisati program kojim se za unetu ocenu ispisuje: 1 . a := 5.Zadatak: Neka je data sledeća if naredba.nedovoljan. a :=a-4. Zadatak: Neka se sa tastaure unosi uspeh učnika. ReadLn(ocena).odličan. 4: WriteLn('Vrlodobar'). begin ClrScr. 3: WriteLn('Dobar'). 5 . Write('Unesi oceun : '). 5: WriteLn('Odican'). if n1>n2 then n1 :=n1+5 else n1:=n2+3. end. ReadLn End. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog.

Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog. WriteLn('Trazeni zbir je '. Uses CRT. s :=0. i : integer. for i:=1 to 100 do if ((i mod 7 =0) and (i mod 3 = 0)) then s :=s+i. . s :=0. var s. Brojevi koji zadovoljavaju dati uslov su: 21. begin ClrScr. 42.3.s:5). Zadatak: Napisati program koristeći instrukciju for kojom se računa zbir brojeva od 1 do 100 koji su deljivi sa 7 i sa 3. dok će naredba a :=a-4 biti izvršena samo jednom. begin ClrScr. ReadLn End. Uses CRT. WriteLn('Trazeni zbir je '. prolaz: 4. 63 i 84 čiji je zbir 210. prolaz: a=a-i=2-3-=1 a=a-i=-1-4=-5 5. Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog. i : integer. var s. for i:=1 to 100 do if ((i mod 7 =0) and (i mod 3 = 0)) then s :=s+i. prolaz: a=a-i=-5-5=-10 i na kraju se izvršava naredba: a=a-4=-10-4=-14 Primetite da je u telu ciklusa samo naredba a := a-i koja će biti izvršena pet puta. Zadatak: Napisati program koristeći instrukciju for kojom se računa zbir brojeva od 1 do 100 čija je zadnja cifra 9. ReadLn End.s:5).

69. proizvod :=1. for i :=1 to 10 do begin Write('Unesi '. begin ClrScr.. zbir :=0.i : integer. 19. var faktorijel : real. 79. for i :=1 to n do begin faktorijel :=faktorijel*i . WriteLn('Zbir brojeva je '.zbir:8:2. Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog.proizvod:8:2). Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog. 59. Zadatak: Neka se sa tatature unosi 10 realnih brojeva.' Proizvod je : '. n. Write('Unesi zadati broj n :'). 29. Napisati program kojim se sračunava njihov zbir i njihov proizvod. ReadLn(n). Uses CRT. Uses CRT. ReadLn(a). faktorijel :=1. 39.broj :'). proizvod : real.' . dok je to za proizvod 1. zbir.i. 89 i 99 čiji je zbir 540. 49.Brojevi koji zadovoljavaju ovaj uslov su 9. proizvod :=proizvod*i end. ReadLn End. zbir :=zbir+i.*n Napiši program koristeći instrukciju for kojom se računa faktorijel broja n unesenog sa tastature. var a. i : integer. begin ClrScr.. Zadatak: Poznato je u matematici da je faktorijel nekog celog broja definisan kao: faktorije=n!=1*2*. Primetite da je početni uslov za zbir nula.

var zbir. x : real.. pred :=-pred end. n. ReadLn End. pro. begin ClrScr. Napisati program koristeći instrukciju for kojom se računa ovaj zbir ako se sa tastature unosi n i broj x. var zbir : real.n.zbir:8:2).' je = '. for i :=1 to n do begin zbir := zbir+(pred)*i.pred : integer. Zadatak: Napisati program koristeći instrukciju for kojom se računa zbir niza koji je definisan kao: s=0-1+2=3+4. Zadatak: Neka je dat niz: s=sin(x)+sin2(x)+sin3(x)+.+sinn(x). Uses CRT.(-1)nn za broj n koji se unosi sa tastature. zbir :=0. i : integer. ReadLn End. i.faktorijel:13:2). begin ClrScr.. Write('Unesi zadati broj n :'). Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog. Uses CRT.. Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog. . Primetite da smo za rešavanje ovog zadatka morali definisati promenljivu pred. WriteLn('Faktorijel broja '. pred :=-1.end. ReadLn(n). WriteLn('Trazeni zbir niza je '. koja može imati vrednost 1 ili ..1 a za paran 1.1 i u svakom ciklusu se manja i to za neparan i jednaka je . n.

WriteLn.i2. broj :=0. end. j. ReadLn End. end. k. Uses CRT. zbir :=0. WriteLn. WriteLn. a :=0. end. WriteLn('Ukupno takvih brojeva : '. begin ClrScr.Write('Unesi zadati broj n :'). Write('Unesi broj x :'). WriteLn(' PROSTI BROJEVI OD 1 DO 1000 '). broj :=broj+1. for i :=3 to 1000 do begin j := i div 2. Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog. end. WriteLn. var i.i). ReadLn(n).f ReadLn(c1). end. pro := 1. for k :=2 to j do begin i2 := i mod k. ReadLn(x). Writeln. WriteLn('Trazeni zbir niza je '. Zadatak: Napiši program kojim se određuju svi prosti brojevi od 3 do 1000 kao i njihov ukupan broj. if a=0 then begin Write(' '. if i2 = 0 then a :=1. a.zbir:8:2). Zadatak: Neka je data sledeća grupa naredbi: . c1: char. broj: integer. WriteLn. broj). for i :=1 to n do begin pro :=pro*sin(x). zbir := zbir+pro.

prolaz 5.7+0.7=2. prolaz s=s+0.prolaz 6.7=3. Kolike će biti vrednosti promenljivih s i i nakon napuštanja navedenog koda.5 i=i+3=11+3=14 s=s+0. s :=s+i.7.6 i=i+2=1+2=3 2.4 i=i+3=2+3=5 s=s+0. i :=i+3 end. Rešenje: 1. prolaz s=s+0. prolaz s=s+0. i :=1.2+17=21.1 i=i+3=5+3=8 s=s+0.6.7=2.7=0+0.prolaz 4.7 i=i+3=-1+3=2 2. while s<4 do begin s :=s+0.4+0.7=0. prolaz budući da je s = 4.7=1.prolaz 3. while s<4 do begin s :=s+0.7=1.2 Zadatak: Neka je data sledeća grupa naredbi: s :=1.prolaz .7=3.2 > 4 ovog prolaza nema pa se izvršava instrukcija iza while ciklusa s :=s+i = 4. i :=-1. Kolike će biti vrednosti promenljivih s i i nakon napuštanja navedenog koda.6=1. Rešenje: 1.7=0.7=2.1+0.8+0.s :=0.8 i=i+3=8+3=11 s=s+0. s :=s+i.6=1+0.5+0.2 i=i+3=14+3=17 7. i :=i+2 end.7=2.7=4.

begin ClrScr.prolaz 5. ReadLn End. Rešenje: Ako je a <= b tada instrukcije u telu ciklusa neće biti izvršenei nijedanput a ako je a > b program će trajno ostati u telu ciklusa takozvanom beskonačnom ciklusu.6=3.6=2.6+0.0 i nije manje od 4 ovog prolaza nema pa se izvršava instrukcija iza while ciklusa s :=s+i = 4.3. end. Zadatak: Napiši program kojim se sabiraju svi neparni brojevi od 100 do 1000 upotrebom while naredbe. i :=i+2. . Uses CRT.4 i=i+2=7+2=9 s=s+0. Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog.6=1.prolaz 4.2 i=i+2=3+2=5 s=s+0.2+0. zbir :=0.6=2. i := 101.prolaz s=s+0.6=2. var zbir : real. prolaz budući da je s = 4.4+0.8 i=i+2=5+2=7 s=s+0. while i < 1000 do begin zbir :=zbir+i. WriteLn('Trazeni zbir je '.0+11=15 Zadatak: Neka je data sledeća grupa naredbi: while a > b do begin c :=a*b. Kako će se izvršiti ova grupa naredbi. i : integer.8+0.6=3.6=2.0 i=i+2=9+2=11 6. c :=c+a end.zbir:8:2).6=4.

begin ClrScr. Ciklus će se završiti kada i dostigne vrednost od 1001 ali taj broj neće ući u zbir. j : real. Inače traženi zbir je 247500. zbir :=0. var zbir.Primetite da smo kao prvi neparni broj uzeli broj 101 a svaki sledeći neparni je za 2 veći od prethodnog. Brojevi od 50 do 60 ne ulaze u taj zbir. + 2 3 5 (2n − 1)2 Rešenje: Program za rešenje ovog zadatka je: program prog.zbir:8:2). ReadLn End. Nakon toga se i uvećava za 1. while i <= 100 begin if ((i mod 4 = then zbir := if ((i mod 4 = do 0) and (i mod 6 = 0) and (i < 50)) zbir+i. while i <= n do begin j :=1 /(2*i-1). Rešenje: zbir :=0. Suština rešenja ovog zadatka je da sračuna član niza i doda na prethodnu sumu. 0) and (i mod 6 = 0) and (i > 60)) . n. ReadLn(n).. Zadatak: Napiši program upotrebom while naredbe kojim se izračunava zbir niza za svaki broj n unesen sa tastature ako je dat niz: S = 1+ 1 1 1 + 2 +. WriteLn('Trazeni zbir niza je :'. i := 1. Zadatak: Napiši deo koda upotrebom while instrukcije kojim se traži zbir brojeva od 1 do 100 deljivih sa 6 i 4. end.i : integer. i := 1. i :=i+1. ali taj član neće ući u zbir budući da je uslov zadovoljen. Write('Unesi broj n : '). Ciklus se obnavlja sve dok i ne dostigne vrednost n+1. zbir :=zbir+j. Uses CRT..

Rešenje: 1.6+0.6=2. s :=s+i.6=2. Re{enje: 1.7=0. i :=1.6=3.2+0.prolaz 4. prolaz s=s+0.6=1. repeat s :=s+0.6=2.8+0. i :=i+3 until s=4. Pokušaj da sa jednim if uslovom rešiš zadatak.7. i :=i+1. s :=s+i.2. i :=i+2 until s=4. i :=-1. end.7 .prolaz 5.6=3. Kolike će biti vrednosti promenljivih s i i nakon napuštanja navedenog koda.then zbir := zbir+i.6.6=1.6=2.2 i=i+2=3+2=5 s=s+0.6 i=i+2=1+2=3 2. Zadatak: Neka je data sledeća grupa naredbi: s :=1.4 i=i+2=7+2=9 s=s+0.6=1+0.0+11=15 Zadatak: Neka je data slede}a grupa naredbi: s :=0.prolaz s=s+0.4+0. repeat s :=s+0. Kolike će biti vrednosti promenljivih s i i nakon napuštanja navedenog koda. prolaz s=s+0.0 i=i+2=9+2=11 uslov je zadovoljen pa se napušta repeat ciklus pa će s biti: s=s+i = 4.prolaz 3.6=4.7=0+0.8 i=i+2=5+2=7 s=s+0.

i : integer.7=2. var zbir : real. begin ClrScr. Zadatak: Napiši program upotrebom repeat instrukcije kojim se traži zbir brojeva od 1 do 100 deljivih sa 6 i 4. i :=i+1 until i = 301. Rešenje: program prog. Zadatak: Napiši program kojim se upotrebom repat instrukcije tražii zbir brojeva od 100 do 300 čija je zadnja cifra 7.prolaz 6. n.i=i+3=-1+3=2 2.7=2.7=1. WriteLn('Trazeni zbir je :'.prolaz 4. Brojevi od 50 do 60 ne ulaze u taj zbir. repeat if (i mod 10 = 7) then zbir := zbir+i.2.7=2.4 i=i+3=2+3=5 s=s+0.5 i=i+3=11+3=14 s=s+0. ReadLn End.5+0.7=3. Uses CRT. j : real.7=1. var zbir. zbir :=0.8 i=i+3=8+3=11 s=s+0.2+17=21.prolaz 5.4+0. prolaz s=s+0.7=2.1 i=i+3=5+3=8 s=s+0.zbir:8:2).i : integer. Uses CRT.7=3. .7=0.prolaz 3.7+0.8+0.1+0.7=4.2 i=i+3=14+3=17 budući da je uslov zadovoljen to je s=s+i=4. i := 100. Rešenje: program prog.

begin ClrScr; zbir :=0; i := 1; repeat if (((i mod 4 = 0) and (i mod 6 = 0)) and ((i < 50) or (i > 60))) then zbir := zbir+i; i := i+1; until i = 101; WriteLn('Trazeni zbir je :',zbir:8:2); ReadLn End. Zadatak: Napiši program kojim se od datog prirodnog broja n formira broj sa istim ciframa ali u inverznom poretku. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog; Uses CRT; var n, i : integer; begin ClrScr; Write('Unesi broj n : '); ReadLn(n); i := 0; repeat i :=i*10+n mod 10; n :=n div 10 until n = 0; WriteLn('Trazeni broj je :',i:8); ReadLn End. Zadatak: Napiši program kojim se za zadati prirodan broj n utvrđuje koliko on ima binarnih jedinica ako je predstavljen u binarnom obliku. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog; Uses CRT; var n, i : integer; begin ClrScr; Write('Unesi broj n : '); ReadLn(n); i := 0; repeat

i :=i+n mod 2; n :=n div 2 until n = 0; WriteLn('Broj u binarnom obliku ima jedinica :',i:8); ReadLn End. Zadatak: Neka se sa tastature unosi napon u i struja i. Sračunati otpor kola r koristeći funkciju otpor. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog; Uses CRT; var u, i, r : real; function otpor(u, i: real):real; begin otpor := u/i; end; begin ClrScr; Write('Unesi napon u : '); ReadLn(u); Write('Unesi struju i : '); ReadLn(i); r := otpor(u, i); WriteLn('Otpor kola je : ',r:8:3); ReadLn End. Zadatak: Neka se sa tastature unosi celi brojevi n1 i n2. Koristeći funkciju veci naći veći broj i prikazati ga. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog; Uses CRT; var n1, n2, broj : integer; function veci(n1, n2: integer):integer; begin if n1 > n2 then veci := n1 else veci := n2; end; begin ClrScr; Write('Unesi broj n1 : '); ReadLn(n1); Write('Unesi broj n2 : ');

ReadLn(n2); broj := veci(n1, n2); WriteLn('Veci broj je : ',broj:5); ReadLn End. Zadatak: Neka se sa tastature unose četiri cela broja n1, n2, n3 i n4. Koristeći funkciju veci iz prethodnog zadataka nađi najveći broj. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog; Uses CRT; var n1, n2, n3, n4, broj : integer; function veci(n1, n2: integer):integer; begin if n1 > n2 then veci := n1 else veci := n2; end; begin ClrScr; Write('Unesi broj n1 : '); ReadLn(n1); Write('Unesi broj n2 : '); ReadLn(n2); Write('Unesi broj n3 : '); ReadLn(n3); Write('Unesi broj n4 : '); ReadLn(n4); broj := veci(veci(n1, n2), veci(n3, n4)); WriteLn('Veci broj je : ',broj:5); ReadLn End. Zadatak: Neka se sa tastature unose stranice a i b pravougaonog trougla. Sračunati hipotenuzu c a za njeno izračunavanje koristi funkciju hipotenuza. Rešenje: Program izgleda ovako: program prog; Uses CRT; var a, b, c : real; function hipotenuza(a, b: real):real; begin hipotenuza := sqrt(sqr(a)+sqr(b)); end; begin ClrScr;

ReadLn End.. pri čemu se n-ti član niza računa u funkciji clan. if y = 0 then b := true else b := false. if c = true then f := 1 else f := 0. Zadatak: Neka se sa tastature unosi prirodan broj n. j : integer. ReadLn(x). Uses CRT. p1 : real.nn. ReadLn End.c:8:5). ReadLn(y). begin . Zadatak: Neka se sa tastature unose celobrojne promenljive x i y koje mogu imati vrednost 0. i. c : boolean. s. c := hipotenuza(a. if x = 0 then a := true else a := false. Write('Unesi ulaz x : '). var n. Uses CRT. c := ekskluziv(a. b). p..Write('Unesi stranicu a : '). Write('Unesi stranicu b : '). var x. Sračunaj zbir niza: s =1+22+33+. a. Koristeći funkciju eksluziv sračunati vrednos izlaza za eksluzivno ili kolo. ili 1. ReadLn(b). begin ClrScr. y. function ekskluziv(a. f : integer. WriteLn('Vrednost funkcije je : '. ReadLn(a). Rešenje: Program izgleda ovako: program prog. end. Write('Unesi ulaz y : ').f:3). b: boolean):boolean. Rešnje: Program izgleda ovako: program prog. b. WriteLn('Hipotenuza c je : '. function niz(i : integer):real. b). begin ekskluziv := ((a and not b) or (not a and b)).

var . procedure otpor(rr1. Write('Unesi broj n : '). begin ClrScr. ReadLn End. ReadLn End. r). Rešenje: Program izgleda ovako ako se koriste lokalne promenljive: program prog. r2. s := 0. rr2 :real. i := u/r. r2. end. Uses CRT. Nađi vrednost struje i kola. ReadLn(r1). var r1. WriteLn('Struja kola i je : '. ReadLn(n).s:8:2). r. i : real. Write('Unesi vrednost otpornika r1 : '). for j := 1 to i do p1 := p1*i. niz :=p1 end. Uses CRT. end.i:8:2). const u=100. Otpor kola sračunaj u proceduri otpor i to korišđenjem lokalnih i globalnih promenjivih. begin ClrScr. Write('Unesi vrednost otpornika r2 : '). WriteLn('Zbir niza je : '. Zadatak: Neka se sa tastature unose vrednosti otpornika r1 i r2 koji su međusobno paralelno vezani i neka je dat napon kola u=100 volti. s := s+p. begin rr := rr1*rr2/(rr1+rr2). Ako se koriste globalne promenjive program bi izgledao kao: program prog.p1 := 1. otpor(r1. var rr : real). for i := 1 to n do begin p := niz(i). ReadLn(r2).

i neka se ona iz programa poziva sa: racun(x. 1 onda se u proceduri racun sracuna: y1=1+trunc(1)+round(1)+1=1+1+1+1=4 što će biti pridružueno promenljivoj z.y.7 i 2.8 Rešenje: a) ako se unese 1. i := u/r. const u=100. end. i : real.z). Rešenje: Program izgleda ovako: program prog. procedure otpor. 1 b) 1.8 onda ćemo imati: y1=1. ReadLn(r2). Uses CRT. end.7+trunc(2.i:8:2). begin ClrScr. r.5 Zadatak: Neka je sa tastature unose realne promenljive x i y.7 2. koja će biti vrednost promenljive z. var . ReadLn(r1).8)+round(1.8=1. x2 : real. otpor.r1. Write('Unesi vrednost otpornika r2 : ').7+2+2+2. b) Ako se unese 1. ako se unese: a) 1. Write('Unesi vrednost otpornika r1 : ').7)+2. i neka se funkcija f računa po formuli: f= x+ x2 − y y2 − x Napisati program kojim se u proceduri funk računa vrednost data funkcije. var y1:real). begin y1 := x1+trunc(x2)+round(x1)+x2. WriteLn('Struja kola i je : '. begin r := r1*r2/(r1+r2). Zadatak: Neka je data procedura račun: procedure racun(x1.8=8. Rezultat prikaži u glavnom programu. r2. ReadLn End.

1 onda se u proceduri racun sračuna u prvom pozivu: y1=1+sqr(1)+sqr(1)=3 y2=x1*x2=1*1=1 u drugom pozivu ulazni paramteri procedure su 3 i 1 pa će biti: y1=3+sqr(1)+sqr(3)=3+1+9=13 y2=3*1=3 c) rešenje je: z=2470.y). y :=z1.y). z1 : real.f). y2 : real). funk(x. y2 :=x1*x2.x. begin y1 := sqrt(x1+(sqr(x1)-x2)/(sqr((x2)-x1))). procedure racun(x1. ReadLn End. y. z. ReadLn(x. var y1:real).y. y. begin ClrScr. ReadLn(x. x2 : real.f:8:2).z. Write('Unesi vrednost x. procedure funk(x1. f : real.' '.y. begin ClrScr. var x. x :=z. Uses CRT. Zadatak: Neka je data sledeći paskalski program: program prog. racun(x. var y1. z1=900 Zadatak: . x2 : real. y : '). WriteLn('Vrednost promenljive f je : '. Write('Unesi vrednost x.z1:8:2).z1).z:8:2. y : '). begin y1 :=x1+sqr(x2)+sqr(x1). end. WriteLn('Vrednost promenljivih z i z1 je : '. ReadLn End Kolika će biti vrednost promenljivih z i z1 ako se unese: a) 1 1 b) 4 5 Rešenje: a) ako se unese 1. end.z.z1).y. racun(x.

s. pitan(i. var i. procedure pitan(i : integer.s1. begin ClrScr. Write('Unesi i : '). vv2.s2:8:5. s2. WriteLn('Put s1 je: '.s1:8:2. var ss1. ReadLn(v1. tt : real).t).s1.v2). Write('Unesi brzine v1 i v2 : '). var v1. end. ss2 :=ss . j := j+2 . ' s2 je: '. . ' vreme susreta: '.v2. put(v1.Neka su data dva mesta A i B čija je međusobna udaljenost s=90 km i neka se iz mesta A i B krene vozila u isto vreme. end. s. tt := ss1/vv1. ' s2 je: '. ReadLn(i). begin ClrScr. Sračunaj u proceduri put vreme kada će se ona susresti i dužinu puta s1 i s2 koja su ona pojedinačno prešla. procedure put(vv1.ss1. Uses CRT. t : real. ss2. end. put(v1. ReadLn End. c : char. Rešenje: Programa za rešenje zadatka je: program prog. Zadatak: Neka je data sledeći paskalski program: program prog.v2. WriteLn('Put s1 je: '.s2:8:5. v2 :=v2+5.s2. ss : real. const s=90.t:8:2). Prvo vozilo se kreće brzinom v1 a drugo v2 kilometara na sat. begin ss1 :=vv1*ss/(vv1+vv2). var j: integer). Uses CRT.t:8:2).s1:8:2. Ponovi račun tako da se drugo vozilo kreće za 5 km/sat brže.s2. j). s1. j : integer. begin if i >= 0 then begin i := i-1.t). ' vreme susreta: '. v2.

j=j+2=2+3=4. Procedura pitan(-1. ReadLn End. Primetite da procedura zbir koristi samo izlazne paramtre. c) rezulat je j=12. pitan(i.j := 0. 4). var s : integer.j). Ulaskom u proceduru i=2. Zadatak: Napisati program kojim se u proceduri zbir traži suma brojeva deljivih sa 7 od 100 do 200. pa će biti i=i-1=2-1. WriteLn('Trazeni zbir je: '. ReadLn End. Proveri !! d) rezultat je j=0. 6) svojim pozivom se završava budući da je i < 0 pa je rezultat j=6.Razmotrimo slučaj pod a. Poziv procedure je sada pitan(1. U njoj su definisane i lokalne varijable. Napiši program kojim se izračunava: . s1 :=ss1. for i := 100 to 200 do if (i mod 7 = 0) then ss1 := ss1+i. procedure zbir(var s1: integer). zbir(s). end. ss1 : integer. WriteLn('j je: '. var i. j=0. Rezultat prikaži u glavnom programu Rešenje: Program za rešenje je: program prog.j=j+2=0+2-2. begin ClrScr.s:5). Uses CRT. Kolika će biti vrednost promenljive j ako se unese: a) i=2 b) i=5 c) i=-1 Rešenje: U ovom slučaju se radi o takozvanim rekurzivnim procedurama koje poizvaju samu sebe.j:5). begin ss1 := 0. 2) pa je i=i-1=1-1=0. Zadatak: Neka je dat niz xx od od 20 elemenata. Tada je i=i-1=0-1=-.j=j+2=4+2=6. pa se poziva procedura pitan(0.

s:8:5). i. WriteLn('Indeks najveceg clana je: '. type niz=array[1. Zadatak: . s := 0.a) b) c) Srednja vrednost niza xx. Rešenje: program prog. var xx : niz. WriteLn('Srednja vrednost niza je: '. end. type niz=array[1.j:5).sr:8:5). ReadLn End.max:8:5). Maksimalni član niza indeks najvećeg člana niza. Zadatak: Neka je dat niz yy od 20 članova. s : real. for i := 1 to 20 do if yy[i] > 0 then s := s+ yy[i]. begin ClrScr.j : integer. max := xx[1]. Uses CRT.20] of real. for i := 1 to 20 do begin sr := sr+xx[i]. sr. ReadLn End. max : real. WriteLn('Najveci clan niza je : '.20] of real.. begin ClrScr. j := i end. Rešenje: program prog. var yy : niz. if max < xx[i] then begin max := xx[i].. Napiši program kojim se računa zbir pozitivnih članova niza. sr := sr/20. WriteLn('Zbir pozitivnih clanova nizaj je: '. Uses CRT. i : integer. sr := 0.

br: integer. s := 0. Uses CRT.100] of real.i:3.' clan : '). i.' clan : '). for i := 1 to n do begin Write('Unesi . for i := 1 to n do if (xx[i] mod 3 = 0) and (xx[i] mod 7 = 0) then s := s+xx[i]. br := 0. var xx : niz. type niz=array[1.s:8:5).br:5).i:3. s : real. . Zadatak: Neka je dat niza yy od n elemenata. for i := 1 to n do begin Write('Unesi . for i := 1 to n do if (yy[i] > -1) and (yy[i] < 7) then br := br+1. ReadLn(yy[i]) end. WriteLn('Trazeni broj clanova niza je: '.Neka je dat niz xx od n elemenata.'. WriteLn('Zbir trazenih clanova niza je: '. ReadLn End.'. i. ReadLn(xx[i]) end.. Uses CRT. Rešenje: program prog. type niz=array[1. Write('Unesi broj clanova niza :'). n: integer. n. Napisati program kojim se računa zbir članova niza koji su deljivi sa 3 i 7. ReadLn(n).. begin ClrScr. ReadLn(n). var yy : niz. begin ClrScr. Napisati program kojim se računa broj članova niza koji se nalaze u intervalu -1 < xx[i] < 7 Rešenje: program prog. Write('Unesi broj clanova niza :').100] of integer.

j := 1. ReadLn End. WriteLn('Trazeni broj parova je: '. for i := 1 to 5 do if (xx[i] = yy[i]) then br := br+1. yy : niz. ReadLn(xx[i]) end. Uses CRT. Rešenje: program prog.. Napiši program kojim se formira niz yy od elemanata niza xx koji su parni.'. Uses CRT. type niz=array[1.i:3.' clan niza yy : '). j: integer.'.5] of integer.ReadLn End. begin ClrScr. ReadLn(yy[i]) end. var xx. br: integer. for i := 1 to 5 do begin Write('Unesi . i. br := 0. type niz=array[1. i. .i:3. Napiši program kojim se računa ukupan broj parova nizova koji na istom indeksu imaju jednake elemente. Zadatak: Neka je dat niza xx od 5 elemenata.. var xx. begin ClrScr. Zadatak: Neka su data dva niza xx i yy od po pet članova. yy : niz.'.i:3.' clan niza xx : '). for i := 1 to 5 do begin Write('Unesi .br:5). for i := 1 to 5 do begin Write('Unesi . ReadLn(xx[i]) end.100] of real. Rešenje: program prog.' clan niza xx : ').

. ReadLn End. Write('Unesi clan niza a[0] :'). type niz=array[1. Rešenje: program prog. var a : niz. WriteLn('Dobijeni niz je:').'. j: integer. for i := 1 to 10 do begin Write('Unesi . ReadLn End. Zadatak: Neka je dat niza a od 9 elemenata pri čemu se njegov prvi član a[0] unosi sa tastature. Uses CRT. WriteLn. WriteLn.. Uses CRT. type niz=array[0.for i := 1 to 5 do if (xx[i] mod 2 = 0) then begin yy[j] := xx[i].10] of real. a[2]=a[0]*a[1]. Napiši program kojim se sračunava zbir članova niza sa parnim indeksom. j :=j+1 end.. begin ClrScr. for i := 0 to 8 do WriteLn(a[i]:8:5). Napiši program kojim se formira ovaj niz ako je: a[1]=a[0]*a[0]. WriteLn('Novodobijeni niz je:'). ReadLn(a[0]). begin ClrScr.i:3. for i := 1 to j-1 do WriteLn(yy[i]).8] of real. i: integer.a[8]=a[7]*a[6] Rešenje: program prog.' clan niza a : '). var a : niz. s : real.. Zadatak: Neka je dat niza a od 10 elemeneta.. for i := 2 to 8 do a[i] := a[i-1]*a[i-2]. a[1] := sqr(a[0]). . i. .

s:8:5). U slučaju ako je taj član niza već uzet na to mesto u nizu c se postavlja jedinica.10] of real..'. Uses CRT. Rešenje: program prog. for i := 1 to 9 do begin for j := i+1 to 10 do if (c[j] = 0) and (a[i]=a[j]) then begin br := br + 1. end.' clan niza a : '). while i < 11 do begin s := s+a[i]. br: integer. WriteLn('Ukupan broj jednakih brojeva je: '. ReadLn(a[i]) end. čiji su članovi na početku postavljeni na nulu. c : niz. i := i+2 end. ReadLn End. c[j] := 1.br:5). i. begin ClrScr. pa je uslov da se uzima član da je c[j]=0. k. var a.i:3. i := 2. br := 0. WriteLn('Trazeni zbirje: '. for i := 1 to 10 do c[i] := 0. k := 0. ReadLn End. for i := 1 to 10 do begin Write('Unesi . Napiši program kojim se sračunava ukupan broj brojeva koji su međusobno jednaki. j. Budući da se prvi broj koji je jednak nekom drugom ne bi uzimao u ukupan broj brojeva jednakih to smo na kraju programa ispitali pozicije matrice c i u slučaju ako je c[j]=j to . Prilikom rešenja ovog zadatka morali smo uvesti dodatni niz c od 10 elemenata. Zadatak: Neka je dat niz a od 10 elemeneta. type niz=array[1. Ovaj niz se koristi da ne bi duplo brojali već obrađene brojeve.ReadLn(a[i]) end. c[i] := i end. for j := 1 to 10 do if c[j] = j then br :=br+1.

j. WriteLn.znači da na tom mestu ima jednak broj pa smo dobijeni zbir uvećavali za 1. x[i] :=x[j]. var x :array[1. i. For i:= 1 to l-1 do Begin For j:=i+1 to l do if x[i] > x[j] then begin p :=x[i]. Rešenje: program prog.i. i.. WriteLn('Sortirani niz'). WriteLn. End. For i :=1 to n do WriteLn('x['. for l :=1 to n do Begin Write('x['. Uses CRT. for i := 1 to 4 do begin . type niz=array[1.']= '. End. s : real. ReadLn(n). Rešenje: program x1. var a : niz. Nakon unosa člana niza stavi taj član na mesto u nizu tako da niz bude sortiran u rastućem redosledu. Readln end. c : char.']= '). l. ReadLn(x[l]).l.x[i]). Begin Write('Unesite broj clanova niza :'). p : integer.. k: integer.. begin ClrScr. j. 1.4. WriteLn.50] of integer. Uses Crt. n. Zadatak: Neka je data matrica a od 4 vrste i 5 kolona. WriteLn('UNESITE CLANOVE NIZA'). x[j] :=p End. Zadatak Napiši program koji se unos članovi niza.5] of real. Napiši program kojim se sračunava zbir svih članova date matrice.

End. for i := 1 to 5 do begin Write('Unesi vrstu . Rešenje: program prog. Zadatak: Neka je data matrica b sa 5 vrsta i 5 kolona. cc : char.j].' matrice :'). max := c[1].5] of real. . end.j]) end. begin ClrScr. for i := 2 to 5 do if max < c[i] then begin max := c[i]..5.. j: integer. WriteLn('Ta je kolona : '. for i := 1 to 4 do begin for j := 1 to 5 do s := s+a[i. WriteLn('Zbir svih elemanata matrice a je: '.max:8:5). 1. Napiši program kojim se sračunava koja kolona ima najveći zbir. for i := 1 to 5 do s := s+b[i.. ReadLn(cc). i koliki je taj zbir. s := 0. c : niz1.j]) end. s. for j := 1 to 5 do begin s := 0.i:3. End. niz1=array[1.j] end.5] of real. i. Uses CRT. WriteLn('Zbir najvece kolone je: '.i:3.s:8:5). j := i end. var b : niz. ReadLn(c). max : real.Write('Unesi vrstu . c[j] := s. for j := 1 to 5 do Read(b[i. for j := 1 to 5 do Read(a[i.'. type niz=array[1.' matrice :').j:5).'.

Zadatak: Neka je data matrica b sa 5 vrsta i 5 kolona. s : real.s:8:5)..i:3. Uses CRT. c:tab3.. type tab1=array[1.. Prikaži dati niz. WriteLn('Trazeni zbir je: '.'..6-i]..10] of integer.10] of integer. Nakon dobijanja niza c tražimo najveći član i njegov indeks što je rešenje zadatka. a: tab1. for j := 1 to 5 do Read(b[i. 4]+. c1: char. cc : char. for i := 1 to 5 do begin Write('Unesi vrstu . 1. i. Zadatak: Napiši program kojim se unose elementi nizova a i b koji imaju po 10 članova.10] of integer. 1].5]+a[2. s := 0.. Napiši program kojim se sračunava zbir svih članova date matrice po sporednoj dijagonali tj.. c[2]=a[2]*b[9] . Formiraj niz c kao: c[1]=a[1]*b[10]. j: integer.+a[5. Rešenje: program prog.' matrice :').5] of real. : s=s[1. broj1.j]) end. tab2=array[1. Uses CRT.. j.. var i. for i := 1 to 5 do s := s + b[i. begin ClrScr. type niz=array[1. var b : niz. tab3=array[1. . b: tab2.5. broj2: integer. ReadLn(cc). Rešenje: program prog.Za rešenje ovog zadatka uveli smo pomoćni niz c koji ima 5 članova a njegovi pojedinačni članovi su zbirovi pojedinih kolona matrice b. k. End. begin ClrScr.

Nađi zbir brojeva deljivih sa 7 i sa 2 u okviru date matrice. end. c1: char. j] mod 2 = 0)) . for i :=1 to 10 do begin c[i] :=a[i]*b[j]. j := 10. ReadLn(c1). for i :=1 to 5 do for j := 1 to 5 do begin if ((a[i. Rešenje: program prog. zbir := 0. j := j-1. WriteLn. for i := 1 to 10 do begin Write('Unesi elemente a i b '. b[i]). end. WriteLn(' Prikaz rezultata').i:2.5] of integer. ' : '). vrste '. end. ReadLn(a[i]. for i :=1 to 10 do WriteLn('c['. for i := 1 to 5 do begin Write('Unesi elemente matrice A. j] mod 7 = 0) and (a[i.. a: tab1. WriteLn. for j := 1 to 5 do begin Read(a[j. 1. end. i]). ' : '). type tab1=array[1. Writeln. j. WriteLn. i:2.i:2. WriteLn. WriteLn.c[i]). zbir: integer. begin ClrScr.. Writeln.end.']='.5. Zadatak: Napiši program kojim se učitava matrica a dimenzija 5 x 5. Uses CRT. WriteLn. var i.

niz1=array[1.then zbir := zbir + a[i. b[k. j]. WriteLn. begin ClrScr. WriteLn.12] of real. if i = 9 then j := 1. for j := 1 to 4 do Write(b[i.i:3. k: integer.1. end. WriteLn('Trazena matrica je: '). end. j. zatim se od toga niza formira matrica b koja ima 3 vrste i četiri kolone.j] :=a[i]. j := 1. zbir:10). Uses CRT.'. b : niz1. for i := 1 to 12 do begin Write('Unesi clan . if i = 5 then j := 1. cc : char. if (i > 8) and (i < 13) then k := 3.3.' niza :').j]:5:2. Rešenje: program prog. ReadLn(c1).4] of real. type niz=array[1...' '). Read(a[i]) end. end.. Zadatak: . j := j+1. end. var a : niz. Prikaži matricu b kao rezultat. ReadLn(cc). for i := 1 to 3 do begin WriteLn. End. i. k := 1. Zadatak: Napiši program kojim se unose elementi niza a od 12 elemenata. WriteLn. WriteLn('Ukupan zbir takvih elemanata je : '. for i := 1 to 12 do begin if (i > 4) and (i < 9) then k := 2.

b: tab1. Rešenje: program prog. j. . j]. for j :=1 to 4 do Read(a[i. c1: char. WriteLn('Najveci clan je matrica je: '. var a : niz. k. ' i koloni : '. k := i.'.4] of real. WriteLn('U vrsti : '.11] of integer. k.j]. k1 := 1. Uses CRT. čiji su elementi pojedinačne cifre proizašle kao rezultat tog sabiranja. k1: integer. max :=a[1.. Uses CRT. Zadatak: Neka su dati nizovi a i b dimenzija 10 mesta čiji su elementi pojedinačne cifre dva broja od 10 cifara. cc : char. kao i vrsta i kolona gde se on nalazi. c: tab2. a.. type niz=array[1.1.3. for i := 1 to 3 do begin Write('Unesi vrstu . var i. j. Napiši program kojim se nalazi najveći član te matrice. type tab1=array[1.10] of integer. tab2=array[1.Neka je data matrica a sa 3 vrste i 4 kolone.' matrice :'). for i := 1 to 3 do begin for j := 1 to 4 do if max < a[i. Koristeći dato rešenje saberi: 99999 99999 88888 88888 Rešenje: program prog.j] then begin max := a[i. max:8:5). pren: integer. max : real. End. k1 := j end.i:3. begin ClrScr.. j]) end.k:5. end.k1:5). i. k := 1.. Napiši program kojim se sabiraju ta dva velika broja formiranjem niza c. ReadLn(cc).

for i :=k downto 1 do begin Write (c[i]). Write (a[i]). i:2. end. k:=11. WriteLn. WriteLn('-----------------'). '. WriteLn. Zadatak: Napiši program kojim se unosi ulazna rečenica recen kao i znak(slovo). for i := 10 downto 1 do begin Write('Unesi brojeve a i b za sabiranje. if pren = 1 then c[11] :=1 else c[11] :=0. a zatim određuje ukupan broj ponavljanja toga znaka u datoj rečenici. Writeln. pren :=0. WriteLn. b[i]). end. end else begin write (' '). WriteLn. . Uses CRT. Rešenje: program prog. Write (' '). WriteLn. end. pren:=1. end else pren :=0. pozic. ' : '). if c[i] > 10 then begin c[i]:= c[i]-10.begin ClrScr. WriteLn. end. end. for i :=1 to 10 do begin c[i]:=a[i]+b[i]+pren. WriteLn(' Prikaz rezulatata'). Write (b[i]). Read(a[i]. if c[11] = 0 then begin k :=10. ReadLn(c1). end. for i := 10 downto 1 do begin if i = 10 then Write (' +'). for i := 10 downto 1 do begin if i = 10 then Write(' ').end.

begin ClrScr. znak : string.var recen : string. end.1)). i: integer. Zadatak: Napiši program kojim se unosi ulazna rečenica recen. begin ClrScr. WriteLn. end. broj := 0.i. broj. ReadLn(cc). Write('Unesi ulaznu recenicu : '). broj:5). WriteLn('Ukupno pojavljivanja datog znaka :'. Rešenje: program prog. broj. cc : char. var . for i := 1 to length(recen) do begin if znak=recen[i] then broj := broj + 1. WriteLn. ReadLn(cc). ReadLn(recen). Rešenje: program prog. ReadLn(znak). Zadatak: Napiši program kojim se unosi ulazna rečenica recen. for i := 1 to length(recen) do begin WriteLn(copy(recen. U datoj recenici izbriši slovo 'd' i prikaži novodobijeni string. Write('Unesi ulaznu recenicu : '). ReadLn(recen). Uses CRT. Uses CRT. End. Unesenu rečenicu prikaži slovo po slova u novom redu. cc : char. End. var recen : string. Write('Unesi znak koji se trazi : '). i: integer.

end. for i := 1 to length(recen) do begin if 'd' = recen[i] then begin delete(recen. 1). i. U datoj rečenici umesto slova 'd' upiši slovo x i prikaži novodobijeni string. U datoj recenici izbriši deo stringa koji nalazi između malih zagrada i prikaži novodobijeni string. recen1 : string. i.i) end. cc : char. i: integer. recen). Rešenje: program prog. end. WriteLn('Nova recenica je : '. Zadatak: Napiši program kojim se unosi ulazna rečenica recen. Zadatak: Napiši program kojim se unosi ulazna rečenica recen. Write('Unesi ulaznu recenicu : '). WriteLn. 1). Rešenje: program prog. WriteLn('Nova recenica je : '. Uses CRT. broj. Uses CRT. ReadLn(recen). . for i := 1 to length(recen) do begin if 'd' = recen[i] then delete(recen.recen. Write('Unesi ulaznu recenicu : '). j: integer. WriteLn. insert('x'. End. End. recen). ind. cc : char. ReadLn(recen). begin ClrScr. i. var recen. i: integer. begin ClrScr. ReadLn(cc). broj. var recen : string.recen : string. ReadLn(cc).

broj: integer. i. Za rešenje ovog zadatka koristili smo varijablu ind koja je na početku programa bila postavljena na nulu. begin ClrScr. Write('Unesi ulaznu recenicu : '). for i := 1 to length(recen) do begin if (recen[i]='(') and (ind = 0) then ind := 1. broj := 1. ReadLn(cc). WriteLn. Write('Unesi ulaznu recenicu : '). a zatim odredi broj reči u rečenici. j := j+1 end. End. WriteLn('Nova recenica je : '. ind se postavlja na nulu. end. for i := 1 to length(recen) do begin then if (recen[i]=' ') and not (pred(recen[i]=' ')) begin broj := broj + 1 end. begin ClrScr. if ind = 0 then begin insert(recen[i]. WriteLn('Ukupno reci u recenici je : '. broj:3). ind := 0. WriteLn. j := 1. ReadLn(recen). ReadLn(recen). cc : char. Rešenje: program prog. if (recen[i]=')') and (ind = 1) then ind := 0. j). end. Ako u unesenom stringu naiđemo na otvorenu zagradu indikator se postavlja na 1 i zabranjuje dalje prenošenje u izlaznu rečenicu. recen1.cc : char. ReadLn(cc). Rečima smatraj deo slova jedno do drugog razmaknut prazninama. Uses CRT. var recen : string. End. Pojavljivanje zatvorene zagrade dozvola za prenošenje se nastavlja tj. recen1). Zadatak: Napiši program kojim se unosi ulazna rečenica recen. .

Suština rešenja ovog zadatka se nalazi u tome što ispitujemo uslov da li se pre praznine nalazi neki karakter. var i. Uses CRT. broj2). begin kojim se uneseni ulazni broj konvertuje u . broj2 := 0. a: ucenici. Rešenje: program prog. WriteLn('Ukupno Milanovica : '. WriteLn('Ukupno Jelena : '. slovo: char.10] of string[20]. Uses CRT. ReadLn(c).a[i]). Nađi koliko ima Milanovica i koliko ima Jelena? Rešenje: program prog. Zadatak: Napiši program heksadecimaln broj. end. k. j. Brojač je postavljen na 1 radi zadnje reči u rečenici kod koje nije zadovoljen navedeni uslov. c1: char. Zadatak: Napiši program kojim se unosi u tabelu a 20 prezimena i imena učenika. broj1. ReadLn(a[i]). a: integer. Ako ga ima to je reč i brojač se uveđava za 1.i:2. for i := 1 to 10 do begin Write('Unesi prezime i ime '. WriteLn. end. if not (k = 0) then broj2 := broj2+1. type ucenici=array[1. WriteLn. var i. begin ClrScr. a[i]). ' : '). for i :=1 to 10 do begin j := pos('Milanovic'. if not (j = 0) then broj1 := broj1+1. k := pos('Jelena'. i2. broj2: integer.. j. broj1). Writeln. broj1 := 0. linija: string[14]. end. c: char.

linija. if i2 =15 then slovo :='F'. if i2 =3 then slovo :='3'. Read(i). if i2 =7 then slovo :='7'. insert(slovo. WriteLn('Unesi broj za pretvaranje : '). if i2 =9 then slovo :='9'. WriteLn. if i2 =0 then slovo :='0'. if i2 =13 then slovo :='D'. for i := 1 to 10 do begin write(a. begin ClrScr. Uses CRT. linija). type broj=file of integer. linija :=''. if i2 =10 then slovo :='A'. if i2 =14 then slovo :='E'. i) end. Var a : broj. until i = 0. Zadatak: Napiši program kojim se u celobrojnu datoteku a upisuju brojevi od 1 do 10 pojedinačno. if i2 =5 then slovo :='5'.'c:\brojevi. 1).dat'). i : integer. assign(a. Writeln. if i2 =2 then slovo :='2'. if i2 =8 then slovo :='8'.ClrScr. if i2 =4 then slovo :='4'. WriteLn('Broj u heksa kodu : '. Rešenje: program prog. if i2 =6 then slovo :='6'. WriteLn. if i2 =12 then slovo :='C'. if i2 =11 then slovo :='B'. . repeat i2 :=i mod 16. i :=i div 16. ReadLn(c1). if i2 =1 then slovo :='1'. rewrite (a). WriteLn.

' : '). Uses CRT. rewrite(a).'c:\broj. n). Var s. i := 0. end. assign(a. i. Nakon toga pročitaj datoteku a i nađi najveći upisani broj.'. i:2.close (a). readln. begin ClrScr. end. write ('Zbir unesenih brojeva je : '. readln. Zadatak: Napiši program kojim se iz prethodno formirane datoteke a nalazi zbir svih upisanih brojeva. for i := 1 to 5 do begin Write('Unesi broj .i:5). WriteLn('Formirana je datoeka a'). assign(a. i := i+n. while not eof(a) do begin read(a.dat'). Uses CRT. begin ClrScr. x : real. Rešenje: program prog. reset (a).dat'). type broj=file of integer. Var i : integer. a : broj.'c:\brojevi. Zadatak: Napiši program kojim se u datoteku realnih brojeva a prvo unese i upiše 5 brojeva. readln. close (a). a : broj. n : integer. max. end. Rešenje: program prog. . type broj=file of real.

end. close(b). end. Write(a. Prikaži dobijenu datoteku b. writeLn(x:8:3). Write ('Najveci upisan broj je : '.dat').max:8:5). Var a. readln. reset(b).'c:\broj.'c:\broj1. x). reset(a). while not eof(b) do begin read(b. rewrite(b). reset(a). WriteLn. while not eof(a) do begin read(a. end. close(b). assign(b. end. x). b : broj. x). x : real. begin ClrScr. end. close (a). Rešenje: program prog.Read(x). Zadatak: Iz prethodno formirane datoteke a realnih brojeva formiraj datoteku b od onih brojeva koji su veći od 3. type broj=file of real. readln. x). readln. close(a). x). assign(a. end. if max < x then max := x. close(a). if x > 3 then write(b. Uses CRT. max := x. while not eof(a) do begin read(a. Zadatak .dat').

WriteLn. rewrite(f1). assign(f. j. Unesi zatim broj b.'mat. WriteLn. Rešenje: program x1.dat" unesi samo one brojeve koji su veći od broja b. n : integer. n : integer.dat'). rewrite(f).dat" prikazuju uneseni brojevi. WriteLn('Uneseni brojevi u datoteku'). f1: file of real. Rešenje: program x1. Readln end. Close(f).dat" unosi n realnih brojeva.Napiši program koji se u datoteku "mat. as : real. Write('Unesite broj brojeva : '). Zadatak Napiši program kojim se iz datoteke "mat.'racun.x). b.dat'). Close(f). j. ReadLn(x). reset(f).dat'). reset(f). U datoteku "racun. for i :=1 to n do Begin Write('Unesi broj : '). var f: file of real. While not eof(f) do Begin Read(f. if sqr(x) < 100 Then Write(f. . i. WriteLn(x:8:3). Begin ClrScr. End. ReadLn(n). s. End. assign(f. WriteLn.'mat. x. Uses Crt. x). i. Sračuna i prikaži aritmetičku sredinu tih brojeva. assign(f1. Uses CRT. Begin ClrScr. WriteLn. var f. x : real.

End. n : integer.dat" unose svi neparni brojevi iz intervala [-14.14]. assign(f1. reset(f). assign(f. s/j:8:3).dat" i sračunaj koliko je takvih brojeva. Begin ClrScr. Close(f1).dat'). var f: file of integer.'odsecak. rewrite(f1). i). . x). f1: file of integer. i.x).dat". i. s :=s+x. For i := -14 to 14 do Begin If (i mod 2 <> 0) then Write(f. Zadatak Napiši program kojim se u datoteku "odsecak. Close(f). j.'nova. assign(f. n : integer. End. Readln end. Uses Crt. Readln end.dat'). WriteLn.dat'). Sve negativne brojeve iz te datoteke upiši u datoteku "nova. Rešenje: program x1. j := 0. rewrite(f). Begin ClrScr. If j > 0 Then WriteLn('Aritmetica sredina je : '. j :=j+1 End. if x > b Then Begin Write(f1.'odsecak. ReadLn(b). s :=0. Close(f). var f. While not eof(f) do Begin Read(f. j. Rešenje: program x1. Uses Crt. Zadatak Napiši program kojim prikazuju svi uneseni se brojevi u datoteku "odsecak.Write('Uneseni broj b : ').

{Otvaranje datoteke} Assign(f. WriteLn. {Prepisivanje iz prve u drugu datoteku} WriteLn.j). Write('Upisani brojevi'). x). While not eof(f) do Begin Read(f. Close(f1). Zadatak: Neka je data datoteka realnih brojeva "broj. End. Nakon unosa prikaži sve brojeve i nađi i prikaži najveći uneseni broj.i).dat".dat". x :=2 * x. i : integer. Close(f).'broj1.WriteLn. ReadLn. Assign(f1. Reset(f). Readln end. Var f. Close(f). WriteLn('Broj negativnih brojeva je : '.i). Uses Crt.dat". if i < 0 Then Begin Write(f1.'broj. j :=0. End. Rešenje: Program x1. While not eof(f) do Begin Read(f.dat'). ENd. Write(f1. Close(f1). j :=j+1 End. Rewrite(f1). WriteLn. Begin ClrScr. f1 : file of real. Rešenje: Program x1. x).dat'). . Napiši program kojim se u tu datoteku upisuje n brojeva. Zadatak: Neka je data datoteka realnih brojeva "broj2. Napiši program kojim se čitaju svi brojevi iz te datoteke i uvećani za 2 upisuju u datoteku "broj1. x : real. WriteLn(i).

begin .i. End. brs. End. WriteLn. i := 0. ukgod. if i = 0 then Begin max := x. WriteLn.dat'). End. Zadatak: Neka je data ulazna datoteka radnici tekstualnog tipa u koju je uneseno prezime i ime radnika i njegova godina rođenja. Reset(f). godina :integer. brm. Readln(x).'broj2. najst :string[20]. Uses CRT. najml. ime :string[20]. brgod. {Otvaranje datoteke} Assign(f. var radnici: text. prosta :real. Napiši program kojim se nalazi najstariji i najmlađi radnik kao i prosečnu starost svih radnika. x. WriteLn(x:8:2). While not eof(f) do Begin Read(f. Close(f). i :=1 end. ReadLn(n). Write('Unesi ukupan broj brojeva : '). if x > max Then max := x. Write(f. WriteLn('Najveci uneseni broj je : '. broj: integer. CLose(f). Rešenje: program prog. i. Rewrite(f). {Unos ukupnog broja brojeva} WriteLn.Uses Crt. For i := 1 to n do Begin Write('Unesi '. ' broj = '). c1: char. x). max : real. WriteLn('UPISANI BROJEVI U DATOTEKU'). Begin ClrScr. Var f : file of real. ReadLn. WriteLn. x). n : integer. max:8:2).

ReadLn(c1). Writeln. ime : string[25].dat'). rewrite(ucenik). prosta:5:2. . Var ucenik : text.'='. ' '. broj :=0. reset(radnici). ' ima : '. end. brgod :=2000 . Zadatak: Napiši program kojim se u tekstualnu datoteku ucenik unose podaci: prezime i ime. brm. assign(ucenik.dat'). if brgod < brm then begin najml :=ime.ClrScr. if brgod > brs then begin najst :=ime. mesto stanovanja i adresa. broj := broj +1. WriteLn.'c:\ucenik.brgod). until eof(radnici). ' ima : '. Uses CRT. x : real. brm :=100. end.'radnici. WriteLn('Prosecna starost je : '.'/'. close(radnici). WriteLn(ime. ukgod :=ukgod + brgod. begin ClrScr. mesto : string[15].godina. brs :=brgod. Program završi kada se za prezime unese reč 'kraj'. WriteLn. Rešenje: program prog. prosta := ukgod / broj. WriteLn. repeat readLn(radnici. brs :=0. brm :=brgod. WriteLn. ' godina'). WriteLn.broj). najml. assign(radnici. ukgod :=0.godina. WriteLn('Najstariji radnik : '. WriteLn('Najmladji radnik : '.ukgod. ime. ' '. brs. adresa : string[20]. najst. end. while not (ime='kraj') do begin ClrScr. WriteLn(' UNESENI RADNICI '). ' godina'). godina).

WriteLn. ime : string. ReadLn(adresa). Uses CRT. end. : '). adresa).' '. Write(ime.59 Rešenje: procedure citajugao(var ugao1:ugao). Adresa : ').adresa).359. WriteLn.' '. until eoln(ucenik). Write('3.. Prezime i ime : '). prikazuju na ekranu uneseni podaci. Zadatak: Napiši proceduru za učitavanje i štampanje ugla koji je u glavnom programu opisan kao: type ugao=record stepen:0. minut:0.mesto. readln.59. adresa). end.dat')..ime. begin . begin ClrScr. ime. Rešenje: program prog. sekund:0. if not (ime='kraj') then Write(ucenik. WriteLn.. adresa : string. mesto : string. readln.Write('1.mesto. Var ucenik : text. repeat ReadLn(ucenik.'c:\ucenik. assign(ucenik. Zadatak: Napiši program kojim se iz prethodno formirane tekstualne datoteku ucenik. ReadLn(mesto). ReadLn(ime). close(ucenik). Write('2. close(ucenik). reset(ucenik). Mesto stanova. end. mesto.

sekund) end Zadatak Neka je dat slog glumci u koji se unose podaci: prezime i ime. ReadLn(glumac[i]. j :=j+1 End. with ugao1 do ReadLn(stepen. For i := 1 to n do Begin if glumac[i]. End. Napiš program kojim se unose podaci za n glumaca. begin with ugao1 do Writeln(stepen. WriteLn.ime). type glumci=record ime : string[20]. WriteLn.sekund) Zadatak .. WriteLn('Stepen. bruloga : integer. Begin ClrScr. var i. glumac : array [1. n: integer. ReadLn(n). Readln end. procedure stampajugao(var ugao1:ugao). minut i sekund:'). a zatim prikaže samo one koji imaju više od 50 uloga. godina rođenja i broj odigranih uloga.bruloga). Uses CRT.minut.50] of glumci. godina : integer. end.godina). WriteLn('Glumci sa vise od 50 uloga'). ReadLn(glumac[i]. Write('Godina : ').end. ReadLn(glumac[i].ime). Write('Broj uloga : ').minut. Write('Koliko ima glumaca ?'). Ako nema takvih napiši "Nema takvih glumaca" Rešenje: program x.bruloga > 50 Then Begin WriteLn(glumac[i]. j. j := 0. WriteLn. if j = 0 Then WriteLn('Nema takvih glumaca'). for i :=1 to n do Begin Write('Ime i prezime : '). End. WriteLn('Unesite podatke o glumcima').

. end. opst : array [1. WriteLn. povrsina : integer. ReadLn(opst[i]. type opstina=record ime : string[20]. For i := 1 to 6 do WriteLn(opst[i]. Uses Crt. opst[j] :=p End. Begin ClrScr. var i. Write('Stanovnika : '). ReadLn(opst[i]. Zadatak: Neka je dat slog osoba. Prikaži unesene osobe sortirane po godini starosti.' '. WriteLn('Prikaz sortiranih opstina'). stanovnika : integer.povrsina < opst[j]. Readln end. WriteLn. Rešenje: . p : opstina.ime.stanovnika).povrsina Then Begin p :=opst[i].opst[i].' '. End. Rešenje: program x.Neka je dat slog opstina u koji se unose podaci: naziv. WriteLn('Unesite podatke o opstinama').opst[i]. ReadLn(opst[i]. End End. opst[i] :=opst[j].povrsina). Napiši program kojim se unosi šest opština a zatim sortira po broju stanovnika. WriteLn. broj stanovnika i površina. {Sortiranje po broju stanovnika} For i := 1 to 5 do Begin For j :=i+1 to 6 do Begin If opst[i].povrsina). Napiš program kojim se unosi deset podatak u taj slog sa imenom osobe i godinom starosti. j : integer.stanovnika. for i :=1 to 6 do Begin Write('Naziv opstine : ').50] of opstina. Write('Povrsina : ').ime).

godina Then Begin p :=osob[i]. osob[j] :=p End. j : integer. WriteLn('Unesite podatke o osobama'). Begin ClrScr.5] of osobe. telefon : string. p : osobe. Rešenje: program x. Nakon unosa sortiraj i prikaži unesene osobe po abecedi.. end.godina). p : osobe.10] of osobe. WriteLn('Unesite podatke o osobama'). {Sortiranje po godinama} For i := 1 to 9 do Begin For j :=i+1 to 10 do Begin If osob[i].. .ime). WriteLn. Uses Crt.osob[i]. Zadatak: Napiši program kojim se u slog osobe unosi ime i telefonski broj 5 osoba.godina < osob[j]. For i := 1 to 10 do WriteLn(osob[i]. ReadLn(osob[i]. type osobe=record ime : string[20]. for i :=1 to 10 do Begin Write('Ime osobe : '). var i. End End. WriteLn. osob : array [1. var i.' '. end. End.program x. Readln end. WriteLn('Prikaz sortiranih osoba'). ReadLn(osob[i]. Begin ClrScr. godina : integer. osob : array [1. Write('Godina : ').godina).ime. j : integer. osob[i] :=osob[j]. type osobe=record ime : string[20]. Uses CRT. WriteLn.

Begin ClrScr.50] of ucenik.ime.telefon). Write('Telefon : ').visina). ReadLn(osob[i]. visina i tezina i za n ucenika.. Readln end. Readln(uce[i].tezina).' '. i. For i := 1 to 5 do WriteLn(osob[i].ime Then Begin p :=osob[i].osob[i]. WriteLn('Sortirane osobe').ime). Readln(uce[i]. visina : integer. End. Write('Unesite broj ucenika : ').WriteLn. Uses Crt. for i :=1 to 5 do Begin Write('Ime osobe : '). End. Write('Unesite tezinu : '). ReadLn(osob[i]. n: integer. {Prikaz podataka o ucenicima} WriteLn. Zadatak: Napiši program kojim se u slog ucenik unosi ime.ime). osob[j] :=p End.telefon). . j . WriteLn.ime > osob[j]. Readln(uce[i]. Var uce: array [1. osob[i] :=osob[j]. WriteLn. tezina : integer. {Sortiranje po imenima} For i := 1 to 4 do Begin For j :=i+1 to 5 do Begin If osob[i]. End End. {Unos podataka o ucenicima} For i := 1 to n do Begin Write('Unesite ime ucenika : '). WriteLn. End. type ucenik=record ime :string[10]. Write('Unesite visinu : '). Nakon unosa prikaži unesene podatke. Rešenje: Program x. Readln(n).

ENd.ime:10. {Sortiranje podataka} WriteLn. Zadatak: Napiši program kojim se u slog osobe unosi ime.visina:4. n: integer.starost). starost : integer. For i := 1 to n do Begin WriteLn(uce[i]. End.starost). For i := 1 to 9 do Begin For j :=i+1 to 10 do Begin If osob[i]. p: osobe. Readln(osob[i].' '. ReadLn. WriteLn.' '. . Uses Crt. {Prikazivanje podataka} WriteLN('PODACI O OSOBAMA'). End.uce[i].10] of osobe.. Rešenje: Program x. j . End. osob[i] :=osob[j]. i.starost < osob[j]. {Unos podatka o osobama} For i := 1 to 10 do Begin Write('Unesite ime osobe : '). For i := 1 to 10 do Begin WriteLn(osob[i].starost Then Begin p :=osob[i]. Write('Unesite starost : '). End. WriteLn.WriteLN('PODACI O UCENICIMA'). Nakon unosa sortiiraj osobe po godinama starosti i prikaži dobijene podatke. ReadLn. End.tezina:3).osob[i]. Readln(osob[i]. End.ime:10.uce[i]. Var osob: array [1. type osobe=record ime :string[10]. Begin ClrScr.' '. ENd. osob[j] :=p End. i njegova starost za 10 osoba.ime).

For i := 1 to 7 do if t = dan[i]. {Unos broja artikala} . Begin ClrScr. Readln(dan[i]. Rešenje: Program x. v..temperatura Then Write(dan[i].ime). j .Zadatak: Napiši program kojim se u slog dani unosi naziv i temperatura za svih 7 dana u sedmici. t: integer. Write('Unesi trazenu temperaturu : '). n: integer. t : real. Sračunaj ukupnu vrednost artikala. Nakon unosa unesi zadatu cenu i prikaži artikle koji su imali tu cenu. temperatura : integer. {Unos temperature} WriteLn. n. End. End. i. type artikal=record ime :string[10]. Var dan: array [1. Begin ClrScr. type dani=record ime :string[10]..7] of dani. kolicina : integer. Readln(dan[i]. Uses Crt. cena : real. Nakon unosa unesi zadatu temperaturu i prikaži dane koji su imali tu temperaturu. ENd. Var art: array [1. End. {Unos temperatura po danima} For i := 1 to 7 do Begin Write('Unesite ime dana : '). Zadatak: Napiši program kojim se u slog artikal unosi naziv.temperatura). Rešenje: Program x. v1.50] of artikal. Uses Crt. ReadLn. ReadLn(t). kolicina i cena za n artikala.ime). i. Write('Unesite tempraturu : '). j .

WriteLn('Ukupna vrednost je : '.cena). Readln(art[i]. End. Write('Unesi broj artikala : '). End.kolicina).WriteLn. Write('Unesi zadatu cenu : ').ime). Readln(art[i]. WriteLn.v1:8:2). For i := 1 to n do Begin v := art[i]. {Unos zadate cene} WriteLn. Write('Unesite kolicinu : '). Write('Unesite cenu : '). End. . v1 := v1 + v. if t = art[i]. v1 := 0.ime). WriteLn. ReadLn. Readln(n). {Unos artikala u magacinu} For i := 1 to n do Begin Write('Unesite naziv artikla : ').cena. ReadLn(t). Readln(art[i].kolicina * art[i].cena Then Write(art[i].

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful