Bab 10: Kesan Perubahan Penduduk Terhadap Alam Sekitar

Kesan Perubahan Penduduk Terhadap Penerokaan Sumber Tanih

Kesan Perubahan Penduduk Terhadap Sumber Air 1. 2. Sumber air penting untuk kegunaan domestik, pertanian dan perkilangan. Empangan dibina untuk mengairi kawasan tanaman, menjana kuasa hidroelektrik, memperoleh bekalan air domestik dan mengawal banjir. Empangan Muda menyediakan kemudahan pengairan di kawasan penanaman padi, sekitar Sungai Muda, Kedah. Kemudahan pengairan meningkatkan pengeluaran hasil padi. Tasik yang terbentuk akibat pembinaan empangan dimajukan untuk kegiatan eko-pelancongan dan perikanan. Contohnya, Tasik Kenyir. Empangan Klang Gate membekalkan bekalan air domestik kepada penduduk dan kilang di sekitar kawasan Kuala Lumpur. Pembinaan empangan menyebabkan kawasan hutan atau tanah yang lain ditenggelami air. Pemusnahan hutan ini menyebabkan kehilangan sumber kayu balak yang berharga dan mengancamkan kawasan tadahan air. Hidupan liar seperti gajah di hutan kehilangan habitat. Petempatan orang asli yang ada juga dipindahkan ke kawasan penempatan semula. Pencemaran sungai berlaku akibat pembuangan sisa dari rumah dan kilang.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7.

8.

Penduduk negara bertambah, keperluan terhadap makanan bertambah, penerokaan sumber tanih perlu dipertingkatkan. Kawasan tanih aluvium sesuai ditanami padi. Contohnya, Dataran Kedah, Dataran Perlis, Dataran Kelantan dan Dataran Terengganu. Tanah laterit sesuai untuk tanaman komersial seperti getah, kelapa sawit dan koko. Pasir penting dalam industri pembuatan kaca manakala lempung digunakan untuk membuat barang-barang tembikar dan pasu. Kegiatan perlombongan seperti bijih timah dan bijih besi juga giat dijalankan. Penanaman padi secara berterusan menyebabkan masalah tanih menjadi tidak subur, kandungan bahan mineral dan organik dalam tanah akan berkurang. Petani membakar jerami padi untuk dijadikan baja organik sebelum padi ditanam semula pada musim akan datang, membebaskan gas metana akan meninggikan suhu bumi. Penggunaan bahan kimia dan racun serangga secara berlebihan dan tidak terkawal akan membawa kesan negatif.

3. 4. 5.

6.

7. 8.

9. 10. 11.

Kesan Perubahan Penduduk Terhadap Penerokaan Sumber Hutan 1. Hutan hujan tropika yang luas kaya dengan pokok kayu keras yang bernilai tinggi seperti meranti, cengal, merbau dan berlian. Hasil balak ini digunakan dalam industri perabot dan sebahagiannya pula dieksport. Kawasan hutan yang ditebang dan dibersihkan dijadikan kawasan perumahan, pejabat, jaringan pengangkutan dan pusat rekreasi. Terdapat juga kawasan hutan yang dibersihkan untuk tujuan pertanian dan penternakan. Penebangan hutan secara berlebihan mendatangkan kesan buruk seperti flora dan fauna pupus. Penebagan hutan secara berebihan juga mendedahkan lapisan atas tanih pada hakisan air larian permukaan. Tanih akan hilang kesuburannya lalu menjadi tandus membawa air larian ke sungai berhampiran dan mencemarkannya. Bahan terhakis ini akan dimendapkan ke dasar sungai menyebabkan sungai menjadi cetek. Apabila hujan lebat, banjir akan berlaku Penebangan hutan secara tidak terancang menyebabkan kemusnahan sumber hutan. Bekalan kayu balak pada masa depan akan terjejas kerana pokok yang ditebang mengambil masa yang lama untuk digantikan. Peningkatan permintaan terhadap tenaga elektrik menyebabkan lebih banyak kawasan hutan diteroka untuk membina empangan hidroelektrik. Kawasan hutan yang luas akan musnah dan ditenggelami air.

Langkah-Langkah Penerokaan Sumber Secara Terancang Sumber Tanih 1.Tanih merupakan sumber yang dapat dibaharui. 2.Kesuburan tanih dapat dikekalkan dengan menggunakan baja kimia dan baja organik. 3.Pertanian bergilir dan tanaman selingan dapat mengembalikan kesuburan tanah. 4. Kawasan terbiar seperti bekas lombong bijih timah dan kawasan paya ditebus guna untuk meluaskan kawasan pertanian. 5. Di sekitar Ipoh, bekas lombong bijih timah ditanami buahbuahan seperti limau, belimbing dan jambu batu. 6. Kawasan perumahan di Puchong dan Bandar Sunway di Selangor dibina di kawasan bekas lombong bijih timah yang telah ditebus guna. 7. Sebuah taman tema, Sunway Lagoon yang menjadi tumpuan pelancong dibina juga di kawasan tersebut. 8. Paya Besar di Pahang ditebus guna dan ditanami padi. 9. Kawasan pinggir laut di Bandar Hilir Melaka ditambak dan dibina hotel, kedai dan tempat beli belah. 10. Pinggir pantai di Seberang Perai, ditambak dan didirikan Pelabuhan Butterworth. 11. Di Tanah Tinggi Cameron, sayur-sayuran ditanam di ceruncerun bukit yang ditereskan. 12. Tanaman secara hidroponik dijalankan juga untuk menambahkan bekalan makanan. 13. Teknik moden dengan penggunaan benih bermutu tinggi, baja kimia dan racun serangga dapat meningkatkan hasil pertanian.

2. 3.

4. 5. 6. 7.

8. 9. 10. 11.

12.

13.

pembukaan ladang-ladang dan mewartakan taman-taman Negara. Ladang hutan ditanam dengan spesies pokok yang cepat tumbuh dan bermutu seperti akasia. 14. Rakyat digalakkan menggunakan air secara bijak dan usaha memulihara sungai dijalankan oleh kerajaan Negara Malaysia. Petani pindah digalakkan menjalankan pertanian kekal. Hidupan liar dipindahkan oleh Jabatan PERHILITAN ke kawasan perlindungan seperti Taman Negara. 7. jati. 9. Penduduk digalakkan membantu usaha kitar semula kertas. Pembalakan haram dikawalkan dan kesedaran tentang pentingnya hutan dipertingkatkan. 3. penebangan terpilih. 3. Pokok kayu jati ditanam secara ladang di Mata Air. . batai. Masalah kebocoran saluran paip air bawah tanah perlu dielakkan daripada berlaku. 5. Sumber air utama di negara Malaysia diperoleh daripada daripada air di permukaan seperti dari sungai dan tasik. Keadaan ini hanya terdapat di kawasan utara Semenanjung Malaysia dan Sabah. Majlis Perhutanan Negara telah menentukan luas kawasan hutan yang dapat dibalak di setiap negeri pada setiap tahun. 8. Sumber Air 1. Pokok-pokok di kawasan hutan yang akan ditenggelami air akibat pembinaan empangan perlu ditebangkan supaya tidak kehilangan kayu balak yang berharga. 13. Hutan di kawasan tadahan hujan tidak dibenarkan ditebang supaya tidak menjejaskan sumber air negara. Taman Negara dan hutan simpan diwartakan untuk mengekalkan kawasan tadahan hujan serta melindungi tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. Pihak berkuasa air seperti SYABAS perlu memastikan sistem saluran air bersih ke rumah-rumah dan kilang-kilang adalah teratur. sentang dan sesenduk. 12.Sumber Hutan 1. 2. 5. Pengurusan sumber hutan dapat dijalankan dengan mengadakan amalan silvikultur untuk rawatan hutan. Kempen-kempen mencintai hutan diadakan oeh badanbadan seperti Persatuan Pencinta Alam (MNS) dan FRIM. 6. 6. 4. 10. 7. 4. gelam dan akasia. Pokok jati hidup subur di kawasan yang mengalami musim kering antara 3-5 bulan. Kawasan bekas lombong juga dapat ditebus guna dan ditanam dengan spesies pokok seperti tembusu. batai. Bekalan air dapat ditambahkan dengan penerokaan air bawah tanah secara meluas. Langkah ini telah dapat mengawal pembalakan hutan secara berlebihan. 15. 11. 2. Sungai-sungai yang tercemar perlu dibersihkan untuk menampung keperluan penduduk yang semakin bertambah. yemane. Perlis kerana keadaan iklim yang sesuai.