You are on page 1of 2

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μηνός Ιουλίου

Κάθε Σάββατο και Κυριακή:Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 7:00 π.μ.

Κατά την παραμονή Εσπέρας κάθε Θείας Λειτουργίας η Ακολουθία του Εσπερινού στις 6:00 μ.μ.

*Δευτέρα 1Ιουλίου, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά & Δαμιανού:Θεία Λειτουργία στις 7:00π.μ. *Παρασκευή 5Ιουλίου, εορτή του Αγ. Αθανασίου του εν Άθω: Θεία Λειτουργία στις

7:00π.μ.

*Πέμπτη11Ιουλίου, εορτή της Αγ. Εφημίας:Θεία Λειτουργία στις 7:00π.μ. *Τετάρτη 17 Ιουλίου, εορτή της Αγ. Μαρίνης:Θεία Λειτουργία στις 7:00π.μ. *Πέμπτη 25 Ιουλίου, εορτή της Κοιμήσεως της Αγ. Άννης: Θεία Λειτουργία στις 7:00π.μ. *Παρασκευή 26 Ιουλίου,εορτή της Αγ. Παρασκευής: Θεία Λειτουργία στις 7:00π.μ. *Τρίτη 30 Ιουλίου,εορτή του Αγ. Σίλα: Θεία Λειτουργία στις 7:00π.μ.

*Ο Ιερός Ναός παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 9:00π.μ. μέχρι τις 12:00 μ.μ. και από τις 5:00μ.μ. μέχρι τις 7:00μ.μ. *Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην Οδό Αετόπετρας 19, Τ.Κ. 13122 – Ίλιον *Τηλέφωνο Ναού: 210-2634025 *Τηλέφωνα Ιερέων:

π. Γεώργιος Κορρές: 6937-270622 π. Συμεών Αυγουστάκης: 6975-517775

*Το παρόν έντυπο εκδίδεται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών, και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, και με τη συντακτική ευθύνη του Εφημερίου της Ενορίας Αρχιμ. Συμεών Αυγουστάκη.

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Μηνιαία έντυπη έκδοση της Ενορίας Αγίου Διονυσίου Ιλίου Τεύχος 5 ο , Ιούλιος 2013

Ο Προφήτης Ηλίας

Την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο Θεός Πατέρας έθετε σε εφαρμογή το σχέδιο της Σωτηρίας του κόσμου από τη φθορά της αμαρτίας, έστειλε στον κόσμο τους «Προφήτες», προκειμένου να μεταφέρουν το θέλημά Του στους ανθρώπους και να προετοιμάσουν το λαό για τον ερχομό του Μεσσία. Οι Προφήτες διαχωρίζονται σε Μεγάλους και σε Μικρούς. Μεγάλοι Προφήτες θεωρούνται: ο Ησαΐας, ο Ιερεμίας, ο Ιεζεκιήλ, ο Δανιήλ και ο Ηλίας, ενώ Μικροί: ο Ωσηέ, ο Αμώς, ο Μιχαίας, ο Ηωήλ, ο Οβδιού, ο Ιωνάς, ο Ναούμ, ο Αββακούμ, ο Σοφωνίας, ο Αγγαίος, ο Ζαχαρίας και ο Μαλαχίας. Των περισσοτέρων από αυτών υπάρχουν βιβλία στην Παλαιά Διαθήκη, τα λεγόμενα «προφητικά βιβλία». Στις μεγάλες Δεσποτικές εορτές αναγιγνώσκουμε στις Ακολουθίες αποσπάσματα από τις εν λόγω προφητείες. Από τον Προφήτη Ηλία μπορεί μεν να μην υπάρχει κανένα βιβλίο στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους Προφήτες. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του Προφήτη Ηλία αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο Προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 ο αιώνα π.Χ., ήταν γιος του Σωβάκ, καταγόταν από τη Θέσβη (γι'αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης), το σημερινό El Istib της περιοχής Γαλαάδ, και άνηκε στη φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε ένα όραμα: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε, ο πατέρας του πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει Προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά. Ο Θεός έστειλε τον Ηλία να προφητέψει την περίοδο που βασίλευε ο ασεβής Αχαάβ. Ο Αχαάβ είχε για γυναίκα του την Ιεζάβελ, η οποία επηρέασε το σύζυγό της να επιβάλει στους Ισραηλίτες τους Θεούς Βαάλ και Αστάρτη, όπως και να οικοδομήσει είδωλα προς τιμή τους. Δεν της αρκούσε μόνο να επιβάλει την πίστη στους ψεύτικους αυτούς Θεούς, αλλά και να θανατώσει τους Προφήτες και όσους πίστευαν στο μόνο και αληθινό Θεό.

Τη στιγμή εκείνη στέλνει ο Θεός τον Ηλία στον Αχαάβ για να διαμηνύσει στον ισχυρό Βασιλιά ότι

ο Θεός δεν θα στείλει νερό στη Γη, μέχρι να το προστάξει ο μεγάλος Προφήτης Ηλίας. Ο λόγος αυτός

εξόργισε τον Αχαάβ, με αποτέλεσμα

ο Ηλίας να φύγει και να ασκητέψει

στα ανατολικά του Ιορδάνη σε μέρος που τον οδήγησε ο ίδιος ο Θεός. Εκεί ο Προφήτης προσευχόταν διαρκώς στον αληθινό Θεό. Νερό έπινε από τους χειμάρρους, ενώ τρεφόταν από έναν κόρακα που τον εφοδίαζε με την τροφή που χρειαζόταν. Στη σπηλιά εκείνη παρέμεινε μέχρι να ξεραθεί ο χείμαρρος που του έδινε νερό. Στη συνέχεια έφυγε από εκεί με θεία βούληση και οδηγήθηκε στη Σαρεπτά, σε μια περιοχή κοντά στη Σιδώνα, όπου το φαγητό του θα το κάλυπτε μία χήρα που ζούσε εκεί με το γιο της. Η χήρα ήταν πολύ φτωχή,

δεν μπορούσε ούτε τις δικές τις ανάγκες να καλύψει, λέγοντάς το αυτό στον Προφήτη Ηλία. Εκείνος τότε της έδωσε εντολή να παίρνει από τα δοχεία της το λίγο αλεύρι και λάδι που είχε, ώστε να φτιάχνει ψωμί καθ’ όλο το διάστημα της ανομβρίας, όπως και έγινε. Βλέπουμε ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν έμεινε μόνο στο να προφητεύει για τον αληθινό Θεό, αλλά και στο να θαυματουργεί και να ανασταίνει ακόμα και νεκρούς, όπως συνέβη με το γιο της χήρας. Εκείνη είχε χάσει το γιο της, και βλέποντας το νεκρό παιδί ο Ηλίας στενοχωρήθηκε τόσο πολύ, επιπλέον επειδή η χήρα δεν είχε κανέναν πια στον κόσμο, οπότε προσευχήθηκε στο Θεό να αναστήσει το παιδί αυτό, όπερ και εγένετο. Ο Προφήτης Ηλίας μετά από τρία χρόνια, και ύστερα από τη βαριά ανομβρία που επικρατούσε στο βασίλειο του Αχαάβ, επεδίωξε συνάντηση με τον ειδωλολάτρη βασιλιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο Αχαάβ με τους προφήτες του Βαάλ και να προκαλέσει τον Ηλία να δείξει στο λαό ότι πιστεύει στον πραγματικό Θεό. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν οι δύο πρεσβευτές των δύο θεών, από τη μία πλευρά ο Ηλίας πιστεύοντας στον αληθινό Θεό και από την άλλη πλευρά οι προφήτες του Βαάλ πιστεύοντας στα είδωλα, να κάμουν μία θυσία με ένα μοσχάρι ο καθένας ξεχωριστά, οπότε ο αληθινός θεός θα έστελνε φωτιά για να ανάψει το θυσιαστήριο. Όπως ήταν φυσικό,στο θυσιαστήριο του

ήταν φυσικό,στο θυσιαστήριο του Προφήτη Ηλία άναψε μεγάλη φλόγα ,

Προφήτη Ηλία άναψε μεγάλη φλόγα, με αποτέλεσμα ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει αυτή τη θυσία να μείνει έκπληκτος βλέποντας το μεγάλο του λάθος να πιστεύει στα είδωλα. Αμέσως οι παρευρισκόμενοι αποδοκίμασαν τους προφήτες του Βαάλ και κατέστρεψαν τα είδωλα. Τότε, ο Προφήτης Ηλίας βλέποντας το λαό να πιστεύει ξανά στον αληθινό Θεό προσευχήθηκε σε Αυτόν να στείλει πάλι νερό στην περιοχή. Η Ιεζάβελ, η γυναίκα του Βασιλιά Αχαάβ, διαπιστώνοντας την κρίση που έφερε γι’ αυτήν ο Προφήτης Ηλίας αποδοκιμάζοντας τα είδωλα και δίνοντας τέλος σε αυτά, έβαλε στόχο να τον θανατώσει, αλλά το έμαθε ο Ηλίας και εξαφανίστηκε. Με πολύ αγώνα και κόπο διένυσε μία μεγάλη απόσταση μέχρι το όρος Χωρήβ. Εκεί, ο Θεός τού εμφανίστηκε με μορφή από ελαφρό αεράκι και τού έδωσε εντολή να πάει στη Δαμασκό για να χρίσει το νέο βασιλιά των Συρίων, ύστερα το νέο βασιλιά του Ισραήλ, και στη συνέχεια να χρίσει για διάδοχό του ως Προφήτη τον Ελισαίο. Αφού ο Προφήτης Ηλίας έζησε και έδρασε κατά το θέλημα του Θεού, Εκείνος αποφάσισε να τον πάρει μαζί του, όχι όμως με βιολογικό θάνατο. Ήθελε ο Θεός να βρεθεί ο Ηλίας ψυχή τε και σώματι δίπλα Του. Ξαφνικά, ενώ προχωρούσε με το διάδοχό του Προφήτη Ελισαίο, φάνηκε ένα άρμα από φωτιά που το οδηγούσαν πύρινα άλογα. Εκεί ανέβηκε ο Προφήτης Ηλίας, έδωσε το μανδύα του στον Προφήτη Ελισαίο, πράγμα που δηλώνει ότι το πνεύμα του Ηλία παρέμενε στον Ελισαίο, και κατόπιν το άρμα τον οδήγησε στο Θεό Πατέρα. Όπως διακρίνετε στην παραπάνω φωτογραφία, ο Προφήτης Ηλίας δεν έχει πεθάνει, αλλά μετεστάθη στους ουρανούς δίπλα στο Θεό Πατέρα. Απολυτίκιο «Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.»

λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.»