PRIM AJUTOR MEDICAL- INITIAL

COLICA BILIARA Bilet nr.34
-semne clinice -masuri de prim ajutor de urgenta -supravegherea bolnavului

GHENEA ADRIAN

Mecanismul prin care apare colica biliara implica dilatarea cailor biliare sau a colecistului. Aceasta apare de obicei printr-un obstacol la nivelul lor, indiferent de natura acestui sau datorita proastei evacuari a colecistului fara existenta unui obstacol. Cele mai frecvente cauze de colica biliara sunt:
• • •

Litiaza biliara – pietrele la fiere (cea mai frecventa cauza) Dischinezia biliara Functionarea defectuoasa a muchiului canalului coledoc (sfincterul Oddi) Infectii biliare Parazitoze biliare Sangerari pe caile biliare Tumori de cai biliare

• • • •

Semne clinice
- Colica biliara este o durere puternica, sub coaste in dreapta, cu debut si sfarsit brusc -Colica biliara este uneori data de litiaza biliara, dar mai frecvent de alte boli ale fieriidurerea din colica biliara apare brusc -durerea apare de obicei seara sau noaptea, dupa consum de alimente ce stimuleaza puternic contractia colecistului (maioneza, frisca, ciocolata, oua, vinete, grasimi animale, samantana, prajeli etc). Durerea poate sa tina 1-5 ore sau mai mult. -durerea este localizata subcostal drept (hipocondrul drept) -poate merge catre umarul drept -poate fi insotita de:greata,varsaturi alimentare sau biliare,transpiratii,mai rar de icter, urini rosietice si scaune albicioase (icter mecanic).

Masuri de prim ajutor de urgenta
Cand colica biliara este de intensitate si durata mica, fara complicatii, cu acordul medicului specialist, ea poate fi tratata la domiciliu prin: repaus la pat; regim alimentar (fara grasimi, fara unt, oua, ciocolata si alte alimente care contin cacao, fara afumaturi, prajeli, muraturi, tocatura); analgetice pentru calmarea durerii, asociate cu antiinflamatoare, pentru reducerea inflamatiei de la nivelul colecistului, antispastice (No-spa, Scobutil, Papaverina).

frisonului. examinarea acestora Observam sangerari.Daca colica este de intensitate si durata mare. icter e necesara internarea de urgenta intr-un serviciu de chirurgie digestiva. transpiratii . Supravegherea pacientului Controlam pulsul Vorbim cu pacientul: intrebam care sunt zonele dureroase. varsaturi repetate. se repeta la intervale scurte de timp si apar complicatii de tipul febrei. varsaturi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful