Brandul personal vs.

Brandul de companie

Un produs este creat intr-o fabrica; un brand este cumparat de catre consumatori. Un produs poate fi copiat de competitori; un brand este unic. Un produs poate sa se invecheasca rapid; un brand de succes nu are varsta .” Stephen King, WPP, Londra Asadar, ce este brandul? Exista multe definitii date notiunii de brand, dar multe dintre ele ori sunt incomplete, ori se adreseaza persoanelor cu cunostinte serioase de branding. Neintelegerile generate de aici fac ca brandul sa functioneze gresit, sau chiar sa nu functioneze deloc. O definitie foarte intalnita este: “Un brand este un nume, semn sau simbol folosit in identificarea produselor sau serviciilor unui producator si utilizate pentru a-l diferentia de competitie.” Aceasta definitie semnaleaza diferentirea ca o caracteristica esentiala a brandului. Intelegem ca acest nume, semn, simbol este utilizat doar pentru identificare si diferentiere. Nimic mai adevarat, insa lipseste ceva. O alta afirmatie despre conceptul de brand, care aduce ceva in plus, este: Un brand este o promisiune. Serviciile si produsele odata identificate transmit o garantie pentru calitate. Conform ultimei afirmatii, un brand se naste pentru a indeplini o promisiune, o necesitate existenta si neindeplinita, o misiune. Fara a mai aminti aici alte definitii, enumeram mai jos o parte din carecteristicile unui brand:
  

adauga valoare produselor este o marca inregistrata este o companie faimoasa

creativitate. pentru altii stiinta. dar nu putem spune ca un brand inseamna doar identitate. inovatie sau geniu. o persoana. care este o componenta importanta a unui brand. un serviciu. de retinut ca nu doar un produs. urmeaza o noua definitie: Un brand este modul in care este vazut un produs. comunicata si recunoscuta. propunem urmatoarea afirmatie. Un brand presupune o identitate. Deci. De retinut ca o astfel de perceptie poate fi atat negativa cat si pozitiva. In unele cazuri nici nu avem nevoie de o sigla sau un slogan. dar aceasta devine brand doar expusa. fiecare brand este vazut intr-un anumit mod de catre consumatori. un eveniment sau chiar o cladire. un serviciu sau o companie pot fi branduri. demarcandu-se de competitie prin diverse metode. . nimeni nu va contrazice faptul ca brandul este conceput pentru si in acelasi timp de catre consumatori. “brandul pentru companie este ca si reputatia pentru o persoana. Castigi o reputatie buna incercand sa duci la indeplinire cu success lucruri cu adevarat grele. un stat. carora se adreseaza.” De cele mai multe ori acesta se creaza pe baza unei identitati bine conturate si recunoscute si se adreseaza unui segment de piata definit. identitatea consta in altceva. o persoana sau o companie in ochii celor cu care interactioneaza. un serviciu sau o companie in mintea consumatorilor. perseverenta.” Chiar daca exista o multime de definitii date brand-ului de catre specialistii in domeniu. cunoastere. consta intr-o sigla si un slogan Acestea sunt de fapt caracteristici ale identitatii. o idee. credinta. Dupa Jeff Bezos. Pentru unii poate insemna o arta. fara a avea prententia de a fi o definitie: “Un brand este modul in care este vazut un produs. De asemenea. ci si un stat. Bineinteles. Considerand toate acestea.

In plus. Daca sunt intr-o etapa in care brandul meu personal nu mai depinde de cel al companiei trebuie sa-mi aleg «frontul comun» din care sa pot avea in continuare de castigat. politicile si strategiile abordate se vor axa pe rezultatele obtinute din cercetari. Stilul persoanei si felul in care el este perceput de cei la care ajunge. In functie de obiectivul fixat. Pentru ca un produs sa fie vandut. Daca in cazul brandurilor comerciale discutam de un produs sau un serviciu. conceperea unui produs porneste de la nevoile si dorintele consumatorului. Aici intervine efortul de a construi un brand personal coerent si consistent. cu cerere existenta si bine definita. O organizatie nu ar putea functiona doar cu branduri personale. Daca sunt la inceputul constructiei brandului personal. Companiile creaza un brand cu scopul de a vinde. sunt situatii in care brandurile personale sunt asociate cu personalitati puternice. Are loc un transfer de credibilitate si imagine. Daca marketingul. Un brand personal este necesar chiar si atunci cand detii un brand de firma. Un produs poate fi tot timpul la fel. un producator poate sa abordeze fie o piata formata. Un serviciu poate fi de multe ori la fel. Indiferent de varianta aleasa. Exista mai multe metode calitative si cantitative de analiza a consumatorilor insa indiferent de varianta aleasa scopul urmarit este acelasi: cunoasterea cat mai in profunzime a caracteristicilor care determina consumatorii sa cumpere anumite produse si a modurilor in care deciza acestora poate fi influentata. activitatile. Diferenta fundamentala e in continut. Un om nu poate fi niciodata identic cu el insusi in doua momente diferite. marketingul modern se axeaza pe consumatori. exista mai multe moduri prin care brandul personal poate face un front comun cu cel al companiei. iar prezenta prea multor asemenea personalitati (tip alpha) intr-un mediu apropiat sau unde au interese comune poate functiona in defavoarea companiei. Dupa aceasta faza. Constructia unui brand personal se aseamana cu cea a unui brand comercial. in cazul brandurilor personale discutam de stil. . trebuie sa fie bine pozitionat acolo unde cererea ii este in avantaj. toate actiunile. pornind si incheindu-se mereu la consumator. Pentru a patrunde pe piata potrivita. se axa pe cresterea profitului prin cresterea vanzarilor cantitative. fie sa creeze cerere dezvoltand o noua nisa. In spatele acestora exista intotdeauna si brand de masa sau persoane care sunt inca in etapa de constructie a brandului. asocierea cu brandul mai puternic al companiei pentru care lucrez ma ajuta. desi tentatia de a fi tot timpul altfel e foarte mare.Toate miscarile petrecute pe o piata sunt strans conectate intre ele. intr-o prima faza. in sensul ca trebuie urmati aceiasi pasi.

Brandul este o amprenta. Consumatorul poate sa ramana fidel unui produs sau unei marci datorita experientelor personale favorabile obtinute in urma utilizarii acestor produse. existenta companiei va fi din nou compromisa. o garantie si o promisiune a faptului ca produsele au aceeasi calitate cu care consumatorii au fost obisnuiti si aceleasi abilitati de satisfacere a nevoilor.recunoscand capacitatile lor de a crea cerere si produse noi. pentru a identifica produsul preferat cu usurinta. acuzandu-le de lipsa de scrupule. daca imaginea promovata de cartre companie nu este pe placul sau pe masura asteptarilor acestuia. Totusi. profit sporit prin preturi reduse) la un orizont mult mai larg ce isi doreste sa acopere o cat mai mare varietate de factori avand ca scop atragerea consumatorilor si mai important. compania dispare in timp. iar brandul este unul din mijloacele aflate la dispozitia sa. valorile si intreaga reputatie puse sub un singur nume sau simbol. Nike si multe altele la fel de cunoscute. daca produsul sau serviciul oferit nu se mai numara printre alegerile consumatorilor. clientul nu doar poate sa faca asta ci chiar o face. Tocmai de aceea ei trebuie incurajati sa isi expuna nevoile si dorintele. Daca satisfactia resimtita de consumator in urma utilizarii unui produs. Odata cu globalizarea a aparut si miscarea anti-globalizare. atribuindu-i calitatea de instrument public pentru manipularea si seducerea consumatorilor. consumatorul tebuie sa fie “ajutat” de catre producator. Atragerea clientilor si influentarea modului lor de a gandi devine o lupta permanenta. scade. Daca nu se reuseste fidelizarea clientilor si atragerea unui numar considerabil de clienti noi. In cazul in care adaptarea esueaza iar schimbarile intarzie sa apara. de faptul ca . miscare ce a luat extrem de in serios insemnatatea brandului. el poate oricand sa aleaga o alta companie sau un alt produs al concurentei. De obicei. Se trece astfel de la un orizont ingust (beneficiile companiei. consumatorii pot sa boicoteze activitatea companiilor pana in momentul in care se vor lua deciziile necesare adaptarii la cerintele expuse. Brandul reprezinta personalitatea companiei. fidelizarea acestora. Consumatorii devin astfel adevarati “dictatori” pentru companii si pentru personalul responsabil de luarea deciziilor. In cazul in care nu se tine seama de nevoile si dorintele lor. Sustinatorii teoriei au atacat marile companii ale lumii si brandurile lor cum ar fi Coca-Cola. consumatorii detin puterea absoluta asupra rezultatelor si existentei companiilor. Prin deciziile lor.

Prima componenta esentiala a unui brand eficient. au facut o aspra afirmatie asupra faptului ca produsele sunt cumparate si NU vandute.manipuleaza oameni fara posibilitati financiare sa cumpere produse care nu le folosesc. Ele creeaza o iluzie de libera alegere. companiile urmaresc prin branduri puternice obtinerea de profit si astfel incearca sa influenteze opinia si deciziile de cumparare ale consumatorilor. Privind din aceasta perspectiva. de faptul ca cer prea mult pentru produse care nu ofera nimic. brandurile sustin o distributie inegala a bogatiei si o risipa a resurselor finite. In al doilea rand. recunoasterea. Pentru a verifica existenta acestei componente trebuie sa se determine daca mesajul transmis s-a remarcat din multimea de mesaje la care este supus un consumator in fiecare zi. Afirmatia se bazeaza pe faptul ca orice consumator stie ce isi doreste si ce se asteapta sa primeasca in momentul in care cumpara produsul. Insa de asemenea este adevarat si faptul ca cei ce isi permit sa cumpere astfel de produse cunosc obiectivele si insemnatatea metodelor utilizate de companii pentru a vinde. Desi aceste afirmatii sunt de multe ori exagerate. Este adevarat ca in incercarea lor de a vinde. chiar daca aceasta alegere este din start adresata doar oamenilor ce isi permit sa o faca. nu sunt deloc de neglijat. fondatori ai companiei Ries & Ries. fiind nevoiti sa se multumeasca cu ceea ce primesc in urma globalizarii si exploatarii companiilor profitoare. daca a reusit sa se evidentieze si daca persoana care a perceput mesajul stie cum si cand sa raspunda acestuia. pentru a se determina relevanta unui brand si a mesajului transmis de acesta trebuie sa se raspunda la urmatoarele intrebari: Cati dintre cei care au perceput mesajul au reusit sa isi dea seama ca mesajul si transmitatorul reusesc sa le indeplineasca nevoile? A fost mesajul construit pe baza unor mesaje anterioare? A reusit sa pregateasca terenul pentru urmatoarele mesaje? A ajutat acesta la crearea unei relatii intre cele doua parti? Al si Laura Rise. O mare parte a lumii. de corupere si distrugere a educatiei. Asadar nu se poate vorbi intocmai de o “pacaleala” a consumatorilor. Tocmai de aceea pentru a creste . nu va putea niciodata sa faca alegerea de a cumpara aceste branduri pentru simplul fapt ca nu isi permit. cea saraca. se refera la capacitatea brandului de a-si crea un loc in latura constienta a consumatorilor.

Iata de ce in marketingul actual. chiar daca publicul recunoaste un produs. lipsa relevantei caracteristicilor acestuia in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor nu va duce decat la nepasare si la ignorarea mesajului. Brandul personal Cea mai mare nevoie de a dezvolta si utiliza brandul personal o are Antreprenorul. Daca oamenii nu recunosc si nu stiu despre existenta brandului se pierde din start posibilitatea ca acesta sa fie relevant pentru nevoile lor. la care am putea adauga oarecum in completare: sub brandul potrivit sau mai bine spus. în cantitatea. Brandingul a devenit un fenomen social si cultural deosebit de important in viata de zi cu zi a oricarei persoane. in prezent. dorit. în momentul şi la preţul potrivit. De exemplu. vanzarile sunt sortite esecului. daca o firma ofera instrumente de masurare unui grup de tamplari ce cauta sa achizitioneze lemn. care doar in functie de cum si unde este utilizata poate sa fie pozitiva sau negativa. Indiferent ca facem parte din categoria persoanelor antibranding sau ca sustinem ideea unui brand puternic pe piata. în locul. a sportului sau a actiunilor de caritate. Recunoasterea si relevanta sunt ingredientele esentiale pentru existenta unui brand eficient. brandul pare de neoprit indiferent ca vorbim despre un brand din lumea afacerilor. evolutia raportului ilustrat mai sus este exact invers. Produsul poate sa fie de o calitate superioara altor produse de piata dar daca nimeni nu stie de existenta lui. Ceea ce trebuie definit mai departe sunt metodele prin care noi. Aspectul cel mai interesant este faptul ca. In acest caz. tamplarii vor constientiza si recunoaste oferta pusa la dispozitie insa o vor refuza datorita lipsei de relevanta. consumatorii putem sa ne implicam si sa schimbam viitorul brandingului ale carui puteri sunt in plina dezvoltare si ascensiune. un loc important il joaca principiul celor 5 potriviri: produsul potrivit. Instrumentele oferite nu vor putea satisface nevoia de a achizitiona lemn.vanzarile trebuie sa se puna accent pe identificarea nevoilor si a metodelor de implinire a acestora mai degraba decat pe incercarea de a convinge consumatorii in ceea ce priveste caracteristicile produsului sau serviciului vandut. trebuie sa recunoastem si sa nu uitam ca brandul in sine este o forta. In acelasi timp. .

Toata piata vizata de el va “vedea” identitatea si calitatea produselor/serviciilor prin prisma imaginii pe care antreprenorul o are. Oriflame – Monica Tatoiu. antreprenorul nu are nici un brand de companie care sa-l sustina. Singurul brand pe care-l are la dispozitie este cel propriu. brandul personal. Obiectivul dezvoltarii unui brand personal este acela de a va putea dezvolta o reputatie si a va ajuta sa va cresteti reteaua de oameni care va vor cauta pentru cunostintele si experienta acumulata. exceptie facand situatia in care deschide o franciza sau o filiala a unui brand foarte cunoscut la nivel international. Virgin – Sir Richard Branson.Cand incepe o afacere. este inca identificat direct cu antreprenorul/fondatorul ei: cand spui Windows. Este actiunea prin care iti creezi propria ta marca cu ajutorul careia iti promovezi personalitatea. valorile si aptitudinile. devenit foarte cunoscut. Class Living – Camelia Sucu. Rompetrol – Dinu Patriciu. Apple – Steve Jobs. etc. Rosal – Silviu Prigoana. Iata trei beneficii majore care reies din constructia de brand personal . brandul companiei. Exista multe exemple de astfel de cazuri in care si dupa multi ani de la pornirea afacerii. spui imediat Bill Gates.

Este ca atunci cand iti pui numele pe un produs si lumea il stie in stransa legatura cu tine. acest concept a aparut intr-un articol al lui Tom Peters in 1997. Valoare crescuta Cost scazut al vanzarii Conceptul de brand personal este nou. deoarece exista un grad implicit de incredere in calitatea acestora. Ganditi-va la brandul Donald Trump. personalitate si cunostinte sunt incluse in acest proces de branding. Cele mai mari greseli pe care le fac multi sunt ca incearca sa isi creeze un brand numai de dragul de a o face sau nu au timp sa investeasca pentru a invata ce este mai bine pentru ei si ce ii ajuta. haine. . Atunci cand iti construiesti un brand personal. •Cu totii avem ceva de vandut. brandul personal pune mai mult accent pe modul in care te prezinti . ci te prezinti pe tine si ceea ce faci ca pe un brand. iti va fi mult mai usor sa ii convingi pe ceilalti sa te cumpere. iar cel mai bun exemplu pentru acest caz este Donald Trump care si-a construit un imperiu bazat pe brandul lui personal . Spre deosebire de tehicile de dezvoltare persoanla. dar asta nu inseamna ca nu are o anumita vechime. Daca ai un brand puternic. tu ajungand sa fii o entitate distincta. nu iti prezinti compania. de la aspect fizic. Prima oara. Toate elementele care te definesc.Garanteaza satisfactia •Intotdeauna un brand puternic va fi asociat cu o valoare mai mare. unica. •Brandurile cunoscute si puternice au avantajul ca asigura satisfactia clientilor.

in special cu pasiune. Tactici de personal branding pe care le poţi folosi:           Găseşte-ţi stilul personal Adaugă stilul personal în activităţile tale zilnice Fă-ţi o carte de vizită Caută-ţi numele pe Google Inventează ceva Construieşte-ţi un blog Fă lucrurile din pasiune Invaţă să îţi placă ceea ce faci Fii constant şi consecvent Interacţionează cu cei mai buni sau cu cei mai populari oameni din domeniul tău  Implică-te în proiectele cele mai bune şi cu cele mai multe beneficii  Informează-te mai bine  Promovează-te tuturor. ce faci cel mai bine. Cea mai eficienta metoda. dar nu o aplica. Pentru a-ti descoperi pasiunea sau pasiunile iti trebuie timp pentru a te analiza si a investi in tine. însă fără să devii enervant .Descoperirea brandului personal inseamna sa afli ce te pasioneaza. este sa fii compensat pe baza a ce stii cel mai bine sa faci. pe care o stiu multi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful