P. 1
Curs 2 Managerii

Curs 2 Managerii

|Views: 2|Likes:
Published by Roxi Roxx

More info:

Published by: Roxi Roxx on Jul 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

Cap. 2.

MANAGERII
Tipuri de manageri În momentul în care se porneşte o afacere avem de-a face cu un conducător şi câţiva subordonaţi, conform schemei următoare:
Manager

Subordonat

Subordonat

Subordonat

Pe măsură ce afacerea se dezvoltă, diversitatea problemelor ce trebuie rezolvate impune transferarea unor responsabilităţi altei persoane, apare dezvoltarea pe verticală a afacerii (a organizaţiei), conform schemei:
Manager

Manager

Subordonat

Subordonat

Subordonat

Dacă afacerea continuă să se dezvolte, apare specializarea pe orizontală, conform schemei:

2) organizare – managerii se ocupă cu definirea structurii care să permită atingerea obiectivelor propuse. şi se termină cu găsirea acţiunilor de corectare a abaterilor de la aceşti indicatori de performanţă. generează planurile acestora. managerii se grupează pe trei niveluri (trepte) ierarhice sau trei linii manageriale. cât şi pe orizontală.„topul firmei”. antrenarea oamenilor în transpunerea practică a planurilor.În realitate o firmă se dezvoltă atât pe verticală. de top. managementul de vârf. sunt cei care plecând de la obiectivele şi strategiile firmei. 3) comandă-coordonare (conducere) – se ocupă cu dirijarea. ansamblul lor formează conducerea tactică a organizaţiei. . ei au rolul de a transpune în practică planurile provenite de la managerii liniilor superioare. distribuirea resurselor în acest scop. cu motivarea acestora. II – managerii aflaţi pe acest nivel formează „cureaua de transmisie”. conform schemei: Presedinte III Personal de conducere Vicepresedinte finante Manager de finante Vicepresedinte productie Manager de productie Vicepresedinte marketing Manager de marketing II I Manager contabil Manager contabil Manager sectie Manager sectie Manager regional Manager regional Personal de executie Contabil C C C Muncitor M M M Vânzãtor V V V Într-o organizaţie. a informaţiilor necesare. are rolul de a elabora modalitatea de dezvoltare a firmei (obiectivele şi strategiile acesteia) – pe această linie sunt puţini manageri şi ei formează conducerea strategică a firmei. 4) control – se pleacă de la stabilirea indicatorilor de performanţă. Funcţiile managerilor – se identifică cu funcţiile managementului: 1) planificare – fixează obiectivele şi modalităţile de realizare a lor. III . politicile şi tacticile. aceştia formează conducerea operativă a organizaţiei. ei sunt specialiştii pe funcţii ale organizaţiei. astfel: I – managerii care lucrează direct cu personalul de execuţie.

.puterea de analiză. resursele fiind limitate. de a sesiza părţile din organizaţie aflate în strânsă legătură şi contribuţia lor la atingerea obiectivelor. o anumită activitate. b) rol de coordonator (de conducere propriu-zisă – el dirijează oamenii – managerii sau subordonaţii). b) distribuitor de informaţii. Calităţile pot fi înnăscute sau pot fi dobândite.Calităţile managerilor Calitatea reprezintă abilitatea de a îndeplini.calitatea de a comunica etc. 6) Calitatea de comunicare cu oamenii. b) rol de stabilizator al sistemului.charisma. de exemplu: . c) rol de legătură (face legătura cu managerii de pe acelaşi nivel sau cu managerii din alte organizaţii). Rolurile managerilor Managerii îndeplinesc 10 roluri principale grupate în trei categorii: 1) Interpersonale: a) rol de reprezentare (de exemplu: la târguri. 2) Calitatea analitică reprezintă capacitatea de a sesiza parametrii care definesc o problemă.cunoştinţele în domeniu. cu alţi manageri. de a utiliza calculatorul. în concursuri. 3) Calitatea decizională este capacitatea de a lua o decizie corectă la timp. el face astfel publicitate firmei). . de a găsi corelaţiile dintre aceştia. c) purtător de cuvânt – transmite concepţia. de a-i cunoaşte. . . 4) Calitatea de a lucra cu oamenii. părerea organizaţiei în relaţiile cu alte organizaţii sau cu media. 7) Calitatea managerială (conceptuală) abilitatea de a vedea organizaţia în toată complexitatea sa. . de corecţie a abaterilor. de a-i putea antrena în rezolvarea problemelor.rezistenţa fizică la stres. 2) Informaţionale: a) receptor de informaţii (monitor). 3) Decizionale: a) distribuitor de resurse. 5) Calitatea computerială reprezintă calitatea de a putea lucra.puterea de decizie. Dintre acestea putem menţiona. Cele mai importante dintre calităţile unui manager se vor prezenta în continuare: 1) Calitatea tehnică reprezintă capacitatea de a transpune în practică cunoştinţele din domeniul respectiv. o situaţie. . în mod eficace şi eficient.

îl pune deseori pe manager în situaţia de a „cântării” cui să ofere avantajele unei afaceri. el este judecat în funcţie de respectarea unor principii formale. să inoveze. şi anume: a) obligaţia socială – vizează comportamentul care să conducă la profit (dezvoltare → noi locuri de muncă).c) rol de întreprinzător. atunci când doreşte maximum de beneficii pentru sine sau comportamentul altruist. este rău pentru celălalt. 2) competitivitatea presupune creşterea volumului de vânzări (a segmentului de piaţă) în aceleaşi condiţii cu firmele concurente. care să vină cu soluţii noi. „Ce este bun pentru unul. obţinut însă într-un cadru legal. Cum se măsoară performanţele ? Căi de măsurare a performanţelor Performanţa reprezintă măsura în care se ating scopurile propuse. Comportamentul unui manager poate fi orientat către comportamentul egoist. 3) eficienţa cuprinde utilizarea cât mai bună a resurselor.interesul organizaţiei trece înaintea interesului personal. . . mediului cultural) sau standarde sociale. Aceste două tipuri de comportamente discern ce este bine şi ce este rău prin intermediul consecinţelor pe care le au. b) reacţia socială – vizează comportamentul care se bazează pe norme (costuri ecologice cu implicaţii asupra mediului social. se măsoară ca raport între efectele obţinute / eforturile depuse. ca urmare un comportament este etic dacă respectă un set de principii formale. d) rol de negociator. Pentru a fi înţeleasă ea este orientată sau se analizează pe trei direcţii. Performanţa se analizează pe patru domenii (direcţii): 1) profitabilitatea reprezintă capacitatea unei firme de a întoarce o parte din profit în investiţii. atunci când doreşte maximum de beneficii pentru societate. Deoarece este greu să se judece comportamentul după consecinţe. c) receptarea socială – presupune comportamentul care să preîntâmpine abateri de la normele sociale (exp. 4) flexibilitatea presupune adaptarea din punct de vedere uman şi structural la orice condiţii de piaţă. „Green Peace”).interesul societăţii trece înaintea interesului organizaţiei. Etica managerială Etica este un concept care ne arată ce este bine şi ce este greşit.” Un set de principii formale care trebuie respectat într-o societate democratică este: . cu alte cuvinte. Responsabilitatea socială şi etica managerială Responsabilitatea socială se referă la comportamentul unei organizaţii (unui manager) cu privire la societatea în care îşi desfăşoară activitatea. firma trebuie să aibă suficient profit pentru a putea reinvesti.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->