Program PBJJ-FPI UKM PY1262 SEJARAH DAN TAMADUN ISLAM (Bab 3

)

Kemunculan Kerajaan Islam di Andalus (711-1492)

OBJEKTIF Bab 3
 Mengenal

pasti sejarah pemerintahan Islam di Andalus.  Menelusuri peringkat pemerintahan Islam di Andalus.
Bab 3 • 2

KEMASUKAN ISLAM DI ANDALUS
Ia berlaku pada zaman Khalifah alWalid b. ‘Abd al-Malik (zaman Umawi).  Zaman kemuncak perluasan wilayah Islam.  Gabenor Afrika Utara ketika itu ialah Musa b. Nusayr.  Hampir semua Afrika Utara berada di bawah naungan Islam.

Bab 3 • 3

KEMASUKAN ISLAM DI ANDALUS (samb.)

91H/710M, Musa telah mendapat persetujuan Khalifah al-Walid untuk meluaskan wilayah ke Andalus. Musa melantik Tarif b. Malik untuk memimpin tentera. 92H/711M, ekspedisi untuk menguasai Andalus bermula; diketuai oleh Tariq b. Ziyad dengan kira-kira 7,000 tentera. Tentera Islam mendarat di pantai Semenanjung Iberia, Jabal Tariq.
Bab 3 • 4

Bab 3 • 5 . Kemenangan ini berjaya membuka wilayah: Cordova. Pertapakan tentera Islam di Gibraltar berjaya mengalahkan tentera Roderick. Elvira.)    Pada mulanya. Toledo (ibu negara Kerajaan Goth).KEMASUKAN ISLAM DI ANDALUS (samb. Malaga. Musa mendapat sokongan Julian yang tidak sukakan Roderick.

Beliau berjaya membuka kota: Seville dan Merida (Madrid).)     Kemenangan Tariq membuka peluang kepada Musa untuk memimpin tenteranya sendiri menuju ke Andalus. Bab 3 • 6 . Mereka berdua (Musa & Tariq) bertemu di Toledo. Musa melalui jalan-jalan yang tidak dilalui oleh tentera Tariq.KEMASUKAN ISLAM DI ANDALUS (samb. dan meneruskan perjuangan hingga ke Saragossa dan Barcelona.

PEMERINTAHAN ISLAM DI ANDALUS  (Kerajaan Banu Umayyah di Dimashq)  Kemasukan Islam ke Andalus  Era Gabenor (Amir Banu Umayyah di Andalus)   Era Imarah (Khalifah Banu Umayyah di Andalus) Era Khilafah  Muluk al-Tawa’if  Kerajaan al-Murabitun  Kerajaan al-Muwahhidun Kerajaan Nasriyyah di Granada Bab 3 • 7 .

Mereka ini dikenali sebagai wali (gabenor). Seramai 20 orang gabenor memerintah pada era ini. mulai 712-756M.Era Gabenor 712-756M    Para gabenor ini memberi wala’ (ketaatan dan kepatuhan) kepada kerajaan Banu Umayyah di Dimashq. dalam bahasa Arab era ini dikenali sebagai ‘asr al-wulat. Bab 3 • 8 .

‘Abd al-Rahman pula mendapat sokongan Arab Yaman. Bab 3 • 9 . Kebetulan puak Yaman dan Mudar sedang bergaduh. ‘Abd al-Malik bernama ‘Abd al-Rahman b.Era Imarah 756-929M     Era ini bermula apabila Kerajaan Banu Umayyah dijatuhkan oleh Kerajaan ‘Abbasiyyah. Badr. Manakala. Mu’awiyah melarikan diri ke Afrika Utara bersama hambanya. Cucu Khalifah Hisham b. Pihak gabenor di Andalus mendapat sokongan Arab Mudar.

Era Imarah (samb. Amir ke-8. isytihar jadi Khalifah. Bab 3 • 10 . khususnya golongan Arab Yaman. ‘Abd al-Rahman III alNasir li Din Allah. Seramai 8 orang amir memerintah pada era ini (756-929M). menerima bay‘ah dari penduduk dan pembesar Cordova. ‘Abd al-Rahman mendarat di Almunecar.)    138H/756M.

Bab 3 • 11 .Era Khilafah 929-1031M    Zaman ini bermula bila ‘Abd al-Rahman III (amir ke-8) isytihar dirinya sebagai Khalifah pada tahun 929M. Seramai 12 orang berkhidmat sebagai Khalifah dalam tempoh pemerintahan kerajaan ini. Ia berakhir pada tahun 1031M dengan kejatuhan Kerajaan Banu Umayyah yang mengalami masalah dalaman dan ancaman kuasa Kristian di utara.

pada masa era Khalifah Hisham b. Bab 3 • 12 . al-Hakam.Era Khilafah (samb.)   Zaman keagungan era ini ialah pada masa pemerintahan:  ‘Abd al-Rahman b. ‘Abd al-Rahman (Khalifah al-Mustansir bi Allah) Turut dibantu oleh al-hajib (Perdana Menteri). Muhammad (Khalifah al-Nasir li Din Allah)  Al-Hakam b.

Ini menyebabkan muncul keluarga yang memerintah wilayah masing2 secara sendiri ~ muluk al-tawa’if. Zaman ini bermula pada tahun 1031M.Muluk al-Tawa’if     Zaman kegemilangan mula lemah pada akhir pemerintahan Khalifah Hisham. Kelemahan ini berpunca daripada perpecahan di kalangan keluarga dan pembesar istana. Bab 3 • 13 .

Sepanyol)  Memerintah 1031-1085M Mereka melancarkan dasar agresif yang mengorbankan kepentingan jiran. Keadaan ini memberi kesempatan kepada orang Kristian untuk mengukuhkan kedudukan mereka.)     Politik pada zaman ini amat kacau Terbahagi kepada tiga kumpulan:  Barbar. Saqalibah & lain-lain (Arab. Bab 3 • 14 .Muluk al-Tawa’if (samb.

 Dibawa masuk ke Andalus oleh pemerintah Banu Abbad di Seville.  Mereka memerintah 1086-1142.  Pemerintah pertama bernama Yusuf bin Tashfin.  Diperintah oleh 4 orang amir.Kerajaan al-Murabitun Mereka berketurunan Barbar dari Afrika Utara (suku Sanhajah).  Bab 3 • 15 .

Diperintah oleh 13 orang pemerintah.t.).Kerajaan al-Muwahhidun      Mereka juga berketurunan Barbar dari Afrika Utara (suku Masmudah). Berasal daripada kalimah tawhid. Muncul semangat keislaman yang kuat.w. pengesaan terhadap Allah (s. Bab 3 • 16 . Memerintah dari 1130-1223M. sebelum ini semangat kearaban.

Muhammad I ‘Abd Allah b.Senarai Amir Banu Umayyah di Andalus         ‘Abd al-Rahman I b. ‘Abd al-Rahman II Al-Mundhir b. Muhammad I ‘Abd al-Rahman III b. Mu’awiyah Hisham I b. Muhammad . Hisham I ‘Abd al-Rahman II b. al-Hakam I Muhammad I b. ‘Abd al-Rahman I Al-Hakam I b.

‘Amir  Hajib ‘Abd al-Malik  Hajib ‘Abd al-Rahman Muhammad II b.Senarai Khalifah Banu Umayyah di Andalus      ‘Abd al-Rahman III b. ‘Abd al-Rahman III . Hisham Sulayman b. Sulayman b. al-Hakam II  Hajib Muhammad b. ‘Abd al-Rahman III Hisham II b. al-Hakam b. Muhammad Al-Hakam II b.

‘Abd al-Malik b. ‘Abd al-Malik b. ‘Abd al-Rahman III ‘Abd al-Rahman V b.Senarai Khalifah Banu Umayyah di Andalus (samb)        Muhammad II (kali kedua) Hisham II (kali kedua) Sulayman (kali kedua) ‘Abd al-Rahman IV b. Muhammad b. Hisham Muhammad III b. ‘Abd al-Rahman b. ‘Abd al-Rahman III . Muhammad b. ‘Abd al-Rahman III Hisham III b. ‘Ubayd Allah b.

Bab 3 • 20 .KESIMPULAN  Andalus telah melalui detik sejarah dan tamadun Islam yang gemilang selama hampir lapan abad.  Terdapat sebanyak lapan peringkat yang berkaitan dengan perkembangan sejarah dan tamadun Islam di Andalus.