Tompok Matahari merupakan bintik-bintik @ bintil yang berwarna hitam melekat pada permukaan matahari.

Tompok matahari mempunyai suhu1900 c dan merupakan suhu yang rendah berbanding unsur lain yang ada di matahari. Tompok matahari merupakan pembantunya untuk mengekalkan warna matahari untuk sentiasa bersinar seperti sediakala. Asteroid Merupakan jasad-jasad kecil yg terdiri drpd ketulan batuan & logam dlm cakerawala yg mengelilingi matahari terutamanya antara orbit marikh & musytari. Meteorit Merupakan ketulan batuan atau logam kecil yg terapung dlm sistem suria. Komet Jasad2 yg terdiri drpd ketulan ais yg terbentuk drpd campuran gas & debu2 yg beredar mengelilingi matahari. Meteor Ialah hasil pergeseran antara meteorit & molekul udara dgn kelajuan yg tinggi akan menyebabkan meteorit terbakar & dikenali sbg tahi bintang. Afelion Titik paling jauh dari matahari pd orbit sebuah planet. Orbit planet berbentuk elips kerana jarak antara planet & matahari berubahubahsacara periodic sepanjang orbit planet. Titik dlm orbit dimana jarak planet dgn matahari mencapai max yg dikenali sbg titil afelion. Perihelion Titik terdekat sebuah planet dlm orbitnya terhadap matahari. Bumi tiba dikedudukan perihelion sewaktu musim sejuk iaitu pada bulan jun. Galaksi/Nebula Bintang2, gas & habuk yg bertaburan di angkasa secara berkelompok yg mempunyai lebih drpd 500juta galaksi. Bumi Berbentuk sfera tetapi rata kedua-dua kutubnya. Ia mempunyai satu jejari di kathulistiwa sepanjang 634km & kutubnya sepanjang 6537km. Gerhana Suatu fenomena dimana bulan atau matahari dihalang & tidak dpt dilihat dari bumi. Gerhana matahari berlaku apabila bulan terletak diantara bumi & matahari. Fotosfera Lapisan luar matahari & kepanasan menjangkau 6000°C, berbintik disebabkan letupan2 tenaga dipermukaannya. Putaran Bumi

Ekuinoks Musim Bunga Pada 21Mac. Lapisan batuan batuan dalam bentuk pepejal & cecair.5° dgn garis tegak kerataan londar matahari. Bumi berputar mengelilingi matahari di atas dataran tersebut. Solstis Himesfera utara mengalami siang lebih panjang & waktu malam lebih pendek yg menyebabkan musim panas pd 21Jun. Teras Lapisan paling dalam & berbentuk pepejal & lapisan luar bentuk cecair serta mengandungi oikel & besi. Dataran Ekliptik Dikenali sbg dataran bandingan dalam sistem suria yg digunakan secara berleluasa. Batuan jenis granit & basalt mempunyai ketumpatan 5. matahari berada tegak di atas garisan khatulistiwa pd waktu tengah hari. Satu putaran lengkap mengambil masa 23jam 56minit. Peredaran Bumi Bumi beredar mengelilingi matahari mengikut orbit bujurnya.Bumi berputar di atas paksinya mengikut arah lawan jam.25 hari.7-3. Kecondongan paksi bumi adalah sebanyak 66.5. matahari berada tegak di atas garisan khatulistiwa pd waktu tengah hari. Menyebabkan kejadian empat musim & kejadian gerhana matahari & bulan.5° dgn rataan londar matahari & 23. batuan jenis granit & basalt serta ketumpatan batuan ialah 2. Ekuinoks Musim Luruh Pada 23September. Apabila himesfera utara mengalami malam lebih panjang & waktu siang lebih pendek akan menyebabkan musim sejuk pd 22Disember. Mantel Lapisan pertengahan & tidak stabil. Kerak Bumi Lapisan di luar sekali & paling nipis. Meliputi benua (SIAL) & lautan (SIMA).iaitu dari arah barat ke timur. Satu edaran mengelilingi mathari mengambil masa selama 365. Kecondongan Paksi . Ekuinoks Semua tempat di dunia kecuali kutub utara & kutub selatan mengalami waktu siang & malam yg sama panjang krn matahari berada tegak diatas kepala khatulistiwa pd 21Mac & 23September.

Lapisan teras bumi adalah lapisan yang paling tinggi ketumpatannya berbanding dengan lapisan-lapisan kerak bumi dan mantel. Solstis Musim sejuk(22 Dis) Musim sejuk di hemisfera utara menyebabkan malam lebih panjang & waktu siangnya lebih pendek. Kawasan di utara garisan artik mengalami 24 jam siang. Paksi putaran bumi condong pd sudut 23° jika diukur dari arah menegak Dataran Ekliptik. Magma banyak mengandungi bahan silikit & berasal dari dalam lapisan litosfera. Lapisan teras bumi ini juga dikenali sebagai barisfera. DATARAN Kawasan yang rata dan meluas selalunya terletak di antara kaki bukit dengan pantai. Hemisfera selatan menglami musim sejuk yg menyebabkan siang lebih pendek & malamnya lebih panjang. Semasa hakisan di darat berlaku kawasan laut juga mengalami pemendapan dan akibat dari ini daratan yang akan terbentuk. lapisan ini kaya dengan mineral seperti nikel dan besi. Magma Bahan igneus yg cair sebelum di keluarkan oleh bumi sbg lava.Bumi condong sedikit dalam hubungannya dgn matahari. Musim panas di hemisfera selatan menyebabkan waktu siangnya lebih panjang & waktu malamnya lebih LAPISAN TERAS BUMI Lapisan bumi yang pAling dalam dan dipisahkan dari mantel oleh ketidakselanjaran Gutenberg. Solstis Musim Panas(21Jun) Musim panas di hemisfera utara menyebabkan siang lebih panjang & waktu malam lebih pendek. manakala kawasan di selatan garisan antartik mengalami 24 jam malam. Ketebalannya teras bumi ialah 3470km dgn suhu yang paling tinggi iaitu antara 3000°c-5000°c. Arah paksi ini tidak berubah berbanding arah bintang2. Daratan juga ada beberapa jenis bergantung kepada cara pembentukannya.kawasan bukit makin lama makin undur dari pantai. PULAU Kawasan daratan lebih kecil daripada benua yang dilengkungi oleh air laut atau tasik. BANJARAN . Kawasan ini mulanya ialah kawasan berbukit tetapi oleh kerana hakisan oleh sungai.

pemusnahan @ perubahan jenis batuan akibat tindakan proses endogenetik & eksogenetik. RESAPAN Proses air masuk ke dalam tanah atau batuan melalui liang-liangnya.feldsfar.kuarza.batuan enapan (mendak). dan batuan metamorphosis (jelmaan). Juga digunakan kepada proses serapan air masuk ke dalam liang-liang tanah atau batuan. BATUAN ENAPAN . Proses ini melibatatkan pembentukan Batuan baru. REKAHAN Rekahan atau retakan yang didapati di dalam batu akibat dari ketegangan.oksida-oksida menerusi proses simentasi atau penyimenan.kalsium. Klasifikasi di dunia ini boleh dibahagikan kepada 3 jenis iaitu batuan igneus.namun begitu kebanyakkan batuan mempunyai banyak mineral. SIAL Kerak bumi di bahagian benua yang mengandungi mineral granit yang kaya dengan silika dan aluminium.karbonat dll yang terikat secara langsung menerusi proses pembekuan magma atau diikat oleh bahan perikat yang lain seperti kaolin. SIMA Bahan kerak lautan yang banyak mengandungi mineral. SERAPAN Serapan air oleh tumbuh-tumbuhan.kapur. Kiraan Batuan Bermaksud perubahan batuan drpd satu jenis kpd jenis yg lain.Banjaran Crocker di Sabah dan Bnjaran Himalaya di India.Bentuk bumi yang panjang dan tinggi seperti banjaran gunung Titiwangsa di semenanjung Malaysia. BATUAN IGNEUS Terbentuk hasil pembekuan magma di dalam rehan-rekahan kerak bumi dinamakan sebagai batuan igneus rejahan manakala batuan igneus yang terbentuk hasil penyejukan magma di permukaan bumi dinamakan sebagai batuan igneus terobosan. GEOLOGI/BATUAN Komponen semula jadi mineral seperti mika. Sesuatu geologi mempunyai dua atau lebih mineral di dalamnya.

BATUAN METAMORFOSIS Batuan jelmaan yang mungkin berasal dari batuan igneus atau enapan.ia menghasilkan konfigurasi bentuk muka bumi yang amat berbeza sama sekali dengan jisim batu granit di kawasan tropika lembap.bahan kuarza akan terkumpul sebagai pasir dan batu kelikir. Berdasarkan kepada cara pembentukannya. BATU KAPUR Sejenis batu mendak. Ia amat keras. Komponen utama mineral batu kapur ialah seperti kalsium karbonat yang merupakan mineral yang tidak stabil dan mudah mengalami pelarutan.natrium.dan barium. Umpamanya batu granit.selalunya di dapati dalam bentuk campuran kalsium. . Batuan ini dapat dibahagikan kepada dua jenis iaitu batuan berjalur dan batuan tak berjalur.kalium. PIROKSIN Satu kumpulan bahan mineral ferromagnesium yang diperoleh di dalam batuan. Kuarza adalah keras dan tidak senang dilarutkan tetapi apabila bahan mineral lain yang mengikatkan biji-biji kuarza di dalam batuan igneus di lilihawakan. MIKA Kumpulan mineral yang mempunyai cirri lapis-lapis yang tersusun di dalam satu arah saja.mika senang diluluhawakan dan lapisan mudah terkupas. bersinar-sinar.lembut.batuan kimia atau batuan organik.Berbentuk berlapis-lapis.cantik dan amat menarik. Oleh itu. hidrolisis melalui luluhawa dalaman. dan tak stabil. Batuan berjalur mempunyai susunan mineral berlapis-lapis serta selari manakala batuan tak berjalur pula tidak mempunyai lapisan.batuan ini dapat dibahagikan kepada tiga jenis yang utama iaitu batuan klastik.tanh liat jenis kaolinit akan dihasilkan. KUARZA Bahan mineral yang banyak diperoleh di dalam batu igneus yang kaya dengan silica. FELDSTER Jenis bahan mineral yang didapati dengan banyaknya di dalam batu igneus. Apabila feldstar dalam batu granit umpamanya mengalami tindakan kimia dengan air yang berasid.oleh sebab cirri ini. pengkarbonan.

GRANIT Satu kumpulan batuan kelebur yang bersifat asid dan berhablur kasar. Ianya meliputi batuan gunung berapi dan batuan piloklas.gerakan didalam bumi yang mengakibatkan timbunan atau ataman di benua atau di kawasan lautan yang jarangjarang disertai oleh proses lipatan. BATUAN IGNEUS JALAR LUAR Batauan yang terbentuk dari magma yang keluar di muka bumi sebagai lava. Warnanya gelap atau kelabu disebabkan oleh kandungan lumpur atau tanah liat. Pada amnya.batu ini mengandungi lebih kurang 25% kuarza.lakolit. Pada mulanya.sil. SYAL Batu mendak yang diwujudkan dari tanah liat atau lumpur selepas mengalami tekanan yang kuat.iaitu tidak dikeluarkan di muka bumi. Batu jenis ini tidak mudah telap air.dan mika.pakolit. SYIS Satu jenis batu yang mempunyai bentuk berlapis dan mengandungi hablur kasar dan bahan mineral mika yang banyak. EPEIROGENESIS Pembentukan benua. Batu ini meliputi patolit. SLAT Batuan berbiji halus yang mengandungi lapisan-lapisan nipis mika dan klorit.dan daik. KONGLEMERAT Satu jenis batu mendak yang banyak mengandungi serpihan-serpihan batu bulat bujur di dalamnya.syis terbentuk daripada proses penjelmaan gabungan.feldspar. BATU TONGKOL Batu besar hampir bulat yang telah diangkut oleh ais dan ditinggalkan bertabur dalam lembah atau daratan apabila ais yang jadi cair.BATUAN IGNEUS JALAR DALAM Batu igneus yang membeku menembusi lapisan-lapisan batu atau dicelah lapisan batuan mendak tetapi terhad di dalam kerak bumi. OROGENESIS .

Selepas itu. kedua2 benua besar ini mula berpecah sekali lagi dan hanyut dari tempat asalnya hingga menghasilkan taburan benua yang didapati sekarang. Dengan kajian plat tektonik. berdasarkan bukti2 iaitu a) percantuman peta benua melalui computer.Proses pembentukan bentuk muka bumi yang melibatkan pergerakan lapisan kerak bumi atau plat-plat tektonik akibat adanya arus perolakan magma yang panas di dalam lapisan mantel. Satu lagi dinamakan Gondwanalandyang meliputi benua-benua Amerika Selatan. Andaian Wejener : benua-benua ada pada hari ini sebenarnya berasal daripada satu benua yang besar sahaja yang dinamakan sebagai PANGEA (Pan = all. dan e) kajian kemagnetan batuan zaman geologi. Satu daripadanya ialah Laurasia yang meliputi benua-benua Amerika Utara. Asia dan Greenland. mekanisme yang dapat mewujudkan pergerakan benua ini telah dapat di kemukakan dengan penuh keyakinan. terutama sekali benua Amerika Selatan dan Afrika. HANYUTAN BENUA Satu teori yang cuba menerangkan tentang kewujudan dan taburan benua-benua yang ada pada hari ini . HANYUTAN BENUA Ini adalah satu teori yang mengatakan bahawa benua-benua didunia sekarang telah dan masih berpindah diantara satu sama lain. India. Satu perpisahan telah berlaku di mana benua yang amat besar ini berpecah kepada dua bahagian besar. b) kajian ciri2 geologi. . Afrika. c) kaji iklim purba dan kaji fosil. Diantara contoh proses orogenesis ialah lipatan kerak bumi atau proses yang menghasilkan banjaran gunung lipat. d) kajian ciri2 batuan didasar lautan . Beliau mengatakan bahawa semua benua di dunia ini pada zaman pra-mesos adalah bercantum dan merupakan satu benua yang amat besar yang digelarkan Pangea. Eropah. GUNUNG Sebarang bentuk muka bumi yang tinggi dibandingkan dengan kawasan sekelilingnya. Kejadian hanyutan benua tidak lagi dianggap sebagai satu teori tetapi diterima sebagai satu kebenaran. Bentuk bumi ini diwujudkan oleh gerakan oregenik di dalam kerak bumi. Teori ini di popularkan oleh Alfred Wegener dalam tahun 1910.Gea = earth) dan apabila berlaku gerakan –gerakan di dalam kerak bumi Pangea akan berpecah dan bertaburan sepertimana yang ada pada hari ini. Teori ini tidak diterima ramai sebelum 60-an. Australia dan Antartika. Tetapi pada zaman mesos.

ZAMAN MESOZOIK Zaman geologi diantara zaman paleos dan zaman kenozoik. Zaman ini dibahagikan kepada 3 zaman lebih kecil iaitu Triasik. ZAMAN PRA-KAMBRIA Zaman geologi sebelum zaman Kambria iaitu daripada bumi mula terbentuk hingga lebih kurang 590 juta tahun dahulu.Kuasa @ mekanisme ini diwujudkan oleh sistem perolakan didalam lapistengah bumi yang hanyut itu. . Zaman ini diikuti oleh zaman Ordovisia. Jurasik dan Kretaseus. dan lebih kurang 75 juta tahun. PANGEA Benua yang paling besar yang dipercayai dan di kemukakan oleh Alfred Wegener sebagai menggabunggi kedua-dua benua besar Laurasia dan Gondwana sebelum terpisah. Zaman ini bermula lebih kurang 590 juta tahun dahulu selepas zaman pra-kambria . Oleh sebab tidak ada lagi bangkai-bangkai fosil di dalam lapisan batu pada zaman prakambria. ZAMAN KAMBRIA Zaman ini ialah zaman yang terawal sekali dimana fosil organisma pertama telah dibuktikan. Zaman ini terletak diantara 65-240 juta tahun dahulu. amatlah sukar bagi batuan itu ditentukan usianya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful