You are on page 1of 118

LGZRENDSZER

Madarsz Dalma

A lgzrendszer anatmija
Fels lgutak:
-

Als lgutak:

orrnyls; orrreg; garat; gge;


lgcs; fbronchusok; td; mellhrtya;

Anatmiai felpts

Az

orrreg nylkahrtyjnak szveti felptse

A tdlebenykk felptse

Lgzs mechanizmusa
Ingere: emelkedett szndioxid, cskkent oxign koncentrci Mechanizmusa kt rszre oszthat:
a vrben; - belgzs: aktv folyamat, mely sorn a lgzsi izmok (rekeszizom, bordakzi izmok) megfeszlnek, a mellreg trfogata megn, nyomsa lecskken s leveg ramlik a tdbe.

- kilgzs: passzv folyamat, a td rugalmassga folytn sszehzdik, a bordk torzis llsukbl nyugalmi llsba kerlnek, a mellreg trfogata cskken, nyomsa n gy a leveg kiramlik. Idben hosszabb, mint a belgzs. Normlis lgzsszm: 14-16 /perc Nyugalomban egyszeri lgvtellel 500 cm3 levegt vesznk, mely utn tovbbi 2000 cm3-t (komplementer leveg) tudunk magunkba szvni. Nyugalmi kilgzst kveten erltetett kilgzssel tovbbi 1500 cm3 levegt (rezervleveg) tudunk killegezni de a tdben mg ekkor is marad kb.1500 cm3 leveg (rezidulis leveg).

Lgzrendszer tnetei
I. Nehzlgzs (dyspnoe): szubjektv rzs, a beteget erltetett lgzsre knyszerti; - megvltozik a lgzs szaporasga, ritmusa, mlysge (pl.: hisztrisoknl n a lgzsszm - lgzsi segdizmok hasznlata: mellizmok ,fejbiccent izom, trapzizom,frszizom, orrszrnyak izmai (orrszrnyi lgzs) kilgzskor hasprs; -a beteg szmra kedvez pozcit foglal el: flig l helyzetben van, esetleg egyik vagy mindkt kezvel kapaszkodik (orthopnoe); A nehzlgzs kapcsn neheztett lehet: - a belgzs (inspiratorikus dyspnoe), ezt fels lgti szkletnl (idegen test lenyelse, ggedma), lgzizom bnulsnl tapasztaljuk; - a kilgzs (exspiratorikus dyspnoe), melyet als lgti szklet (asthma bronchiale) okozhat.

II. Khgs: Zrt ggefed mellett trtn erltetett kilgzs,

mely kinyitja a hangrst s az gy kitdul leveg adja a khgs hangjt. A khgs clja az idegen anyagok, nyk eltvoltsa a lgutakbl, mely kapcsn rtett vladk a kpet. Ezek alapjn lehet produktv s improduktv a khgs.

Khgs klinikai megjelensi formi:


-

lgutak gyulladsos megbetegedsei; mellhrtya megbetegdsei; kisvrkri pangs; tdinfarktus; szamrkhgs; bellegzett irritl anyagok; gtor reg (mediastinum) trszkt folyamatai; gygyszer mellkhats (ACE-gtl: Renitec,Ednyt, Coverex)

III. Kpetrts: A lgutakbl khgssel vagy krkogssal rl

vladkot nevezzk kpetnek; Megjelensi formi: - garatbl szrmaz nykos, szrks szn a belerakdott portl; - bronchitisben kezdetben nykos majd gennyes; - asthma bronchialban ttetsz, nykos, tapads; - tdgyulladsban barnsvrs tapads, gennyes; - tdtlyogban nagy mennyisg, pohrban 3 rtegre klnl el (habos nyk, sav, genny) - tdvizenyben hg, habos, szilval szer; - tdtumorban vres, mlnazsel szer; - tdinfarctusban vres-nykos, gyakran tiszta vr;

A nykos, gennyes kpetet rdemes citolgiai s bakterilgiai vizsglatra kldeni. Vrkps esetn gondoljunk tdtumorra (50 v feletti dohnyz frfi), tbcre, tdinfarctusra, aorta rupturra s prbljuk meg elklnteni a vrhnystl.

Mellkasi fjdalom:
1. Szv eredet: infarktus, angina, szv hrtyinak gyulladsa, magas vrnyoms, billenty rendellenessgek, stb., 2., Td eredet: tdemblia, pleuritis, lgmell 3., Nyelcs eredet: reflux, nyelcs mozgszavarai, nyelcs repeds 4., Mediastinum vagy aorta eredet: mediastinalis tumor, aorta ruptura 5., Mellkasba sugrz hasi fjdalmak: acut hasnylmirigy gyullads, epegrcs 6., Bordk, gerinc s idegi eredet fjdalmak: nyaki, hti csigolyk meszesedse, bordatrs, vsmr stb.,

Lgzs A lgzs vizsglata sorn megfigyeljk annak szmt, mlysgt, valamint mdjt is. A lgzsi betegsgek kapcsn sok esetben tallkozunk nehzlgzssel (dyspnoe). Ilyenkor a beteg erlkdik, hogy elegend leveghz jusson s ehhez hasznlja lgzsi segdizmait is (orrszrnyi lgzs, nyaki izmok feszlse, bordakzti izmok feszlse). A normlis lgzszsm 12-16 / perc. Ha a lgzsszm 12/perc alatt van bradypnoerl, ha 16/perc felett van, tachypnoerl beszlnk

A beteg megfigyelsnek szempontjai lgzsi betegsgekben

A normlis lgzs ritmusos, de vannak kros lgzsformk is. Ilyen a Cheyne-Stokes lgzs, ahol apnoe (lgzssznet) s fokozatosan mlyl, majd fokozatosan jra felletess vl szakaszok vltjk egymst. Ezt a periodikus lgzst ltalban lgz rendszeren kvli okok, pl. idegrendszeri krkpek esetn tapasztalhatjuk. Szintn kros lgzsforma a Kussmaul lgzs, ahol nagyon mly be- s kilgzsek, ritmikusan ismtldnek. A Kussmaul lgzs ltalban acidosissal (a vr vegyhatsnak savas irnyba trtn eltoldsval) jr llapotoknl fordul el. Felletes is lehet a lgzs, ennek oka ltalban valamilyen fjdalom, ami meggtolja a beteget a mly lgvtelben.

Brszn

Lgzsi rendszer betegsgei kapcsn nagyon fontos a beteg brsznnek megfigyelse. Oxignhinyra, teht a kerings s/vagy oxignellts elgtelen voltra utal, ha a beteg bre lils, livid, cyanotikus.

Dobverujjak, ravegkrrm
A

beteg kezt vizsglva azt ltjuk, hogy az utols ujjperc dobverhz hasonlan megnagyobbodott a tbbi ujjperchez kpest, valamint a krm is kiszlesedett ravegre emlkeztet alakja van. Ezt az elvltozst gyakran ltjuk lgz- s keringsi rendszer betegsgeiben egyarnt.

Hmrsklet

A testhmrsklet ugyangy, mint ms betegsgek esetben a lgzsi rendszernl is valamilyen fertz, vagy gyulladsos betegsgben emelkedik meg.

Khgs A khgs a lgutak hatkony vdekez mdszere, hiszen ilyenkor zrt hangrs mellett erltetett kilgzst hajtunk vgre, gy megszabadul a szervezet a lgutakba kerlt ingerl anyagoktl. Lgzsi betegsgek kapcsn az egyik legfontosabb tnet, melyet az polnak meg kell figyelnie. A khgs lehet improduktv, amikor nem jr kpetrtssel. Ilyenkor a beteget knz, ingerl, szraz khgs gytri. ltalban nem lgti betegsg okozza, hanem a mellhrtya izgalma, vagy a kis vrkr pangsa. A produktv khgs kpetrtssel jr.

Kpet Fontos megfigyelni az rtett kpet sznt, mennyisgt sszettelt, szagt. A kpet akkor nagy mennyisg, ha pl. valamilyen td tlyog rl ki a lgutakon keresztl. A kpet lehet vres pl. tdembliban vagy td tumornl, lehet gennyes, bzs valamilyen szeptikus folyamatnl, gyulladsnl. Tartalmazhat olyan anyagokat, melyeket csak mikroszkp segtsgvel lthatunk, de klinikai szempontbl fontos, pl. daganatsejtek, baktriumok.

beteg viselkedse, magatartsa. Az oxignhinnyal, vagy nehzlgzssel kzd beteg ltalban rmlt. Fontos a megnyugtats s flig l, lgzst megknnyt testhelyzetbe val elhelyezs. Nha a zavartsg hvja fel az oxignhinyos llapotra a figyelmet, melyet inkbb idsebb korosztlynl ltunk.

Fjdalom Lgzsi betegsgek kapcsn jelentkez fjdalom ltalban srgssgi elltst ignyl betegsgek kapcsn fordul el, pl.: emblia, lgmell. Fontos az orvos azonnali rtestse. Rekedtsg ltalban valamilyen fels lgti gyulladsos betegsg ksr tneteknt jelentkezik. Ha egy hnapnl tovbb fennll, felvetdik a ggecarcinoma gyanja, ezrt a beteget mindenkppen orvoshoz irnytjuk.

Fiziklis vizsglatok
Megtekints:
- mellkas alakja: cipsz-mellkas, tykmell, hord alak mellkas; - brszne: cianzis; - nehzlgzs: beteg szmra kedvez pozci;

Tapints:
- lgzs kitrs nagysgt; - fjdalmas terletek tapintsa;

Eszkzs vizsglatok
I. Lgzsfunkcis vizsglatok: 1., Ventillcis vizsglatok: - a td statikus s dinamikus trfogatvltozsait mr vizsglatok; - lgti ramlsi ellenlls mrse; - a td rugalmassgt, tgulkonysgt mrik; 2., Farmakospirometria: - gygyszerek hatsossgnak vizsglata; - bronchilis provokcis teszt: azon betegeknl, akiknl felmerl az asthma bronchiale gyanja. II. Bronchoscopia - diagnosztikus: tumorbl mintavtel, bronchusmos folyadk, vrkps, tdtlyog - terpis: vladk leszvs, vrzs csillapts, idegen test eltvolts, tumorok kezelse, lgtszkletek tgtsa

III. Kpalkot eljrsok: 1., Rntgen:

2., Computer tomogrfia:

3., Mgneses magrezonancia NMR 4., Mellkasi ultrahang-diagnosztika

Ernykpfelvtel: szrvizsglat cljra hasznljk. Kicsinytett kpet ad. A betegnek minimlis sugrterhelst okoz. Scintigraphia: intravnsan bevitt sugrz anyag sugrdetektor segtsgvel olyan kpet rajzol a tdrl, amely alkalmas tddaganat, tdemblia felismersre.

LABORVIZSGLATOK
Mellkascsapols: Mellkas punkci sorn a mellhrtya lemezei kztt felgylemlett folyadk lecsapolst vgezzk. A beavatkozst megelzen az pol elkszti a vizsglathoz szksges eszkzket, krnyezetet. A beteget l helyzetben kell elhelyezni. Helyi brrzstelentst kveten az orvos egy csapol tt vezet a mellhrtya lemezei kz, ami tompa, nyom fjdalmat okozhat a betegnek. Elfordul vizsglat alatt khgsi inger, nehzlgzs is, melyre a beteg figyelmt fel kell hvni. A mellkasi folyadk lecsapolsa lassan trtnik, ezrt nagy mennyisg szaporulat esetn hosszabb idt is ignybe vehet

A mellkascsapolst terpis clbl is el lehet vgezni, ilyenkor a beteg gygytsa rdekben vgezzk, pl. szvelgtelensgnl, a knnyebb lgzs rdekben. Diagnosztikai clbl akkor vgezzk, ha kvncsiak vagyunk mi okozza a mellkasi folyadkgylemet. Ilyenkor a nyert punkttumot laboratriumba kldjk tovbbi vizsglat cljbl. A beteg a vizsglat vgeztvel nhny rs szoros megfigyelsre szorul

Tenysztses vizsglatok (mikrobiolgiai vizsglatok)


A tenysztses vizsglatokat minden esetben egy vagy tbb krokoz kitenysztse rdekben vgezzk valamilyen testnedvbl vagy vladkbl. Ez a clzott antibiotikus terpia alapja. A levett vladkot laboratriumban tptalajra kenik s mell klnbz antibiotikummal titatott kis korongokat helyeznek. A tptalaj idelis krlmnyeket teremt a baktriumoknak, gy azok gyorsan nvekedni kezdenek. Amelyik antibiotikumos korong "nem zavarja" ket a nvekedsben, arra nem rzkenyek, gy azt a betegnek hiba adnnk gygyts cljbl. Attl az antibiotikumtl, amelyik a hallukat okozn gondosan tvol tartjk magukat a tptalajon, gy az a vlasztand szer a beteg gygyulsa rdekben.

Az

pol feladata, hogy tenysztses vizsglatra trtn vladkvtel esetn fggetlenl a vladktl minden esetben a sterilits szablyait betartva vegye le a vizsglati mintt, klnben az egyb szennyezdsek, s nem a betegben l krokozk fognak kitenysztdni a vizsglat sorn.

Torokvladk s kpet levtelnek mdja


Lgzszervi

betegsgek kapcsn gyakran elfordul a torokvladk tenysztses vizsglata. Mindenfajta tenysztshez, gy ehhez is egy erre a clra hasznlatos steril plct tartalmaz steril kmcsvet kell hasznlni. A kpet tenysztshez szintn steril ednykt kell beszerezni.

beteg a mintavtel eltt nem ehet, ihat s nem dohnyozhat, valamint megkrjk, hogy fogat se mosson a vizsglatok eltt! A torokvladk levtele alkalmval a steril plcval egy kenetet vesznk a beteg torkbl gyelve arra, hogy mshoz ne rjnk hozz!

Cytolgia (szvettani vizsglat)

Ezen a vizsglaton klnbz vladkok, szvettani mintk sejtes sszettelnek elemzst rtjk. Laboratriumban, mikroszkp segtsgvel, klnbz festsi eljrsok alkalmazsval vgzik. Kimutathatak gy daganatsejtek, allergira utal sejtek, gyulladsos elemek, rugalmas rostok s klnbz egyb anyagok

Vrgz analzis

A vizsglat ltalban artris vrbl trtnik vrvtel tjn. A vrgz analzis sorn vizsgljk a vr pH rtkt (vegyhatst). Ennek eltrse acidosishoz, ilyenkor a szndioxid szaporodik fel a vrben, illetve alkalosishoz (lgos irnyba trtn eltolds) vezethetnek. Mindkt llapot felbortja a szervezet normlis mkdst s klnbz kros folyamatok lezajlsa sorn akr hallhoz vezethet. A vr vegyhatst a td, mint pufferszerv, a szndioxid s oxign szintjnek egyenslyban tartsval befolysolja. Vrgz analzis sorn a szn-dioxid s oxign szint parciis nyomsa is meghatrozhat, gy kpet kapunk az oxignelltottsgrl, illetve a szn-dioxid esetleges felszaporodsrl is.

Az pol dokumentcis feladatai lgzszervi betegsgekben

Felmrs A felmrs sorn megvizsgljuk a beteg ltalnos llapott, megmrjk kardilis s kardinlis tneteit, kikrdezzk letmdjrl, panaszairl, mindezt dokumentljuk. A nyert adatokbl megllaptjuk a beteg nelltsi kpessgnek fokt, megjelljk azokat a terleteket, amelyek kapcsn a beteg segtsgre szorul, valamint felmrjk szksgleteit a Maslow-fle szksgletpiramis alapjn prioritsi sorrendben. Mindezek alapjn polsi diagnzisokat lltunk fel.

Az polsi diagnzisok s szksgletfelmrs, valamint a beteg ltal elmondott krsek, kvnsgok alapjn kitzzk cljainkat, melyeket el akarunk rni munknkkal. Tervezs: A tervezs sorn a fellltott polsi diagnzisok alapjn felsoroljuk azokat a teendket,melyeket az pol a beteg gygyulsa rdekben az elkvetkezend idszakban elvgezni tervez. Az polsi terv ezen rsze tkrzi legjobban az pol szakmai tudst,tallkonysgt, rtermettsgt, hiszen konkrt feladatok felsorolsrl van itt sz.

Vgrehajts rtkels

Specilis poli feladatok lgzszervi betegsgek kapcsn


Oxignterpia Az oxign letfontossg, szntelen, szagtalan gz. A gygyts sorn olyan esetekben alkalmazzuk, mikor a szvetek oxigenizcija nem megfelel. Ennek megtlshez vrgz analzis szksges. Oxignt kizrlag orvosi utatsra s az elrt adagols szerint szabad adni a betegnek. Betegsgek, mikor indokolt az oxignterpia: - Egyes szvbetegsgek - Anaemik - Td egyes betegsgei

Az oxign bejuttatsnak mdja tbbfle lehet. Leggyakrabban az orrvezetken keresztli bejuttatst alkalmazunk. Fontos, hogy megfigyeljk, hogy a beteg a szjn, vagy az orrn keresztl llegzik, hiszen hiba tesszk az orrnylshoz az orrvezetket, ha a beteg szjon keresztl vesz levegt, nem jut a tdbe az oxign. Az oxign krhzakban ltalban kzpontilag kialaktott helyisgbl vezetkeken keresztl jut a beteggyhoz. A beteg otthonban, vagy ms intzmnyekben az oxignellts oxign palack segtsgvel trtnik. A palack vnyre felrhat s rendszeresen cserlhet.

Inhalls, prsts

Lgti betegsgekben az poli feladatok kztt gyakran szerepel valamilyen gygyszer,vagy gygyt hats anyag bellegeztetse. Ezt nevezzk inhallsnak. Az inhalls alkalmval hasznlatos gygyszereket minden esetben orvos rendeli el, melyet legtbbszr egy inhaltorba (bellegeztet kszlkbe) kell helyezni. Az inhaltor porlasztja ezeket a gygyszereket s a bellegzett leveg prstsra is van lehetsg. ltalban nykold, kptet, hrgtgt hats gygyszereket szoktunk ilyen mdon bellegeztetni. Az pol ilyenkor elmondja a betegnek, hogy mi fog vele trtnni, elkszti a krnyezetet s megtantja a beteget az inhaltor "csutorjnak" a hasznlatra, valamint a helyes lgzsi technikra, amivel a hatanyag a lgutakba juttathat.

A kpettel kapcsolatos teendk, higins kpetrtsre vonatkoz ismeretek Megkrjk a beteget, hogy egyszer hasznlatos

zsebkendbe, vagy paprvattba kpjn, melyet idnknt el kell tvoltani a beteg krnyezetbl Kpcsszbe is lehet gyjteni a kpetet, melyben elzleg valamilyen erre alkalmas ferttlentszerbl oldatot ksztnk, hogy a belekerlt kpetben tallhat krokozkat hatstalantsa A kpcssze hasznlata zavart beteg esetn nem javasolt! A kpcssznek fedettnek s a beteg krnyezetben tallhat egyb ednytl jlelklnthetnek kell lennie.

Gyulladsos megbetegedsek
Ntha (rhinitis acuta): Az orr- garat nylkahrtya heveny gyulladsa, amelyet vrus okoz. Cseppfertzssel terjed Tnet: legtbbszr lztalan, garatszrazsg, kapar rzs, khgs, vizes, hg, majd srbb, esetleg gennyes orrvladk. Az orrnylkahrtya megduzzad, fejfjs, szemknnyezs, zrzs romlik.

Szvdmny: orrmellkreg-gyullads, lz, hrghurut. Kezels: ltalban tneti, lzcsillapts, kptet, kerlje a fizikai megterhelst, sok vitamin, bsges folyadk, orrcseppek. A szvdmny megjelensnek gyanjakor antibiotikumot rendel az orvos. Megelzs: megfelel ltzkds, egszsgmegrz magatarts, kzssg kerlse.

Garatgyullads (pharingitis)
Heveny s idlt gyullads is elfordul. Ok: fels lgti vrusos vagy bakterilis fertzs, forr vagy tl hideg tpllk fogyasztsa, ers dohnyzs, rendszeres alkoholfogyaszts. Tnet: kapar, g jelleg fjdalom, lland idegentest rzs, a garat jszakai kiszradsa. A garat vrs s vladkos. Kezels: gargalizls, kamillatea, szopogats tablettk, garat kmlse fsttl, tl fszeres teltl, italtl.

TSZS MANDULAGYULLADS
A garat nyirokszvetnek s a mandulknak bakterilis eredet, gyulladsos, megnagyobbodssal jr lzas megbetegedse. Krokoz:lt. Streptococcus pyogenes. Tnetek: lz, hidegrzs, nyelsi fjdalom, fejfjs, derk s vgtagfjdalom, a garat lnkpiros, a mandulk megnagyobbodottak, gennycseppek lthatak rajta, a nyelv bevont, kellemetlen szjszag, nyirokcsomk megnagyobbodottak, fjdalmasak.

Labor: vrkpben fehrvrsejtszm emelkeds, sllyeds gyorsult, AST emelkeds Szvdmny: Streptococcusutbetegsgek: reums lz, heveny vesegyullads, izleti gyullads Kezels: lzas betegnek gynyugalom, lzcsillapts, antibiotikum (penicillinszrmazk), folykony ppes tel kezdetben. 3-4 ht mlva kontroll (vizelet, vrvizsg., EKG.)

poli feladatok tonsillitis follicularisban szenved beteg esetn:


- Orvos ltal elrt gygyszerek (antibiotikum) pontos beads - Lzcsillapts, fjdalomcsillapts - B folyadkptls - Gyakori szellztets, leveg prstsa - Ppes trend biztostsa a fjdalmas nyels miatt, b vitaminbevitel Betegmegfigyels (testhmrsklet) - gynyugalom biztostsa, gyakori gynemcsere a lz miatti izzads miatt - beteg komfortrzsnek biztostsa

Idlt mandulagyullads
Gyakran ismtld heveny mandulagyulladsokbl alakul ki. Tnet: mandulk megnagyobbodottak vagy hegesek, kisebbek, llandan baktriumokat, gennyet tartalmaznak. Kezels: a beteg mandula gcnak tekinthet, gygyszerekkel nem gygythat, a mandult mtttel eltvoltjk (tonsillectomia).

Lgcsgyullads (tracheitis)
Ok: ltalban vrus s baktrium, ritkbban izgat gzk, gzok bellegzse. Tnete: szegycsont mgtti kapar fjdalom, amely khgsre fokozdik. A khgs ugat jelleg. Kezelse: a khgst csillaptani kell kptet-khgscsillapt szerekkel. A szoba levegjt nedvesteni kell, kamills gzls.

poli teendk lgcsgyullads esetn:


-

gynyugalom biztostsa - Beteg megfigyelse (testhmrsklet, khgs, kpet) - Prsts, lland, langyos hmrsklet biztostsa - Orvos ltal elrt gygyszerek pontos beadsa

Ggeoedema

A gge nylkahrtyjnak s krnyez szveteinek duzzanatrl van sz. Legtbbszr allergis reakci kapcsn lp fel (gygyszerek, mhcsps, stb.), de elfordul izgat gzok belgzse miatt is. Jellemz, hogy hirtelen alakul ki, gy a lgzs nagyfok akadlyozottsga miatt a beteg lett veszlyezteti, srgs beavatkozst ignyel.

Tnetek: - Fulladsrzs - Spol nehzlgzs - Nyelsi nehzsg - Beszd neheztettsge Kezels: - Azonnali orvosi beavatkozs - letment gygyszerek, adrenalin adsa - Antihisztaminok poli feladatok ggeoedema kapcsn - Elsseglynyjts sorn megismert teendk - Orvos srgs rtestse - A beteget ne hagyja magra! - Szksg esetn kezdje meg az jralesztst

Heveny hrghurut (bronchitis acuta)


A hrgnylkahrtya heveny gyulladsa. Ok: baktrium, vrus, kmiai, fizikai rtalmak. Tnete: szraz khgssel kezddik, majd kpetrts indul meg, ami lehet nykos vagy gennyes, az erlkdstl vrcskos. A gyakori khgs a beteget kifrasztja. Lgzizmokban, hasizomban izomfjdalom. Hemelkeds, lz. Terpia: lzas betegnek gynyugalom, lzcsillapts. Kptet, khgscsillapt. Lz esetn antibiotikum. Idseknl knnyen tdgyulladsba mehet t.

Idlt hrghurut (bronchitis chronica)


A nylkahrtya gyulladsval kezddik. Hosszabb id utn a gyullads rterjed a hrgfalra s a krltte lv szvetre. A gyulladt, duzzadt nylkahrtya szkti a bronchus lument s ezzel akadlyozza a leveg ramlst. A krnikus bronchitis kritriuma : a betegnl legalbb 2 egymst kvet vben minimum 3 hnapon keresztl fennll a kpetrtssel jr khgs.

betegsg elrehaladtval a nylkahrtya sorvad, a hrgfalban s krnyezetben a hegeseds s a ktszvet felszaporodsa a hrgt s a tdszvetet is merevti. A jobb szvflnek nagyobb ellenllssal kell a vrt pumplnia, kialakul a jobb szvfl tlterheltsge, ami nagyvrkri pangst von maga utn.

Befolysol

tnyez: dohnyzs, leveg szennyezettsg, munkahelyi rtalom (bnyszat, ktrs), nedves hideg klma. Tnet: reggeli khgs, szaporod mennyisg kpet. Ksbb a khgs slyosbodik. A kpet gennyess vlik, nehzlgzs, cianzis.

Diagnosztika:

vrsvrsejt sllyeds gyorsult. Rtg, lgzsfunkcis vizsglat. Kezelse: kivlt tnyezt meg kell szntetni (dohnyzs, munkahely rossz levegje). Antibiotikum, kptetk, khgsi reflexet gtl gygyszerek. Dohnyzsrl leszoks fontos!!

poli teendk krnikus bronchitis esetn:


- A beteget megtantjuk a higienes kpetrtsre - Orvos ltal elrt gygyszerek (antibiotikum) pontos beadsa - Kpettenysztsre mintavtel orvosi utastsra - Beteg megfigyelse (ltalnos llapot, khgs, kpet, testhmrsklet, brszn,lgzs, stb.) - Lgz torna, mellkasi fizioterpia - Inhalls orvosi utastsra - Leveg prstsa - Egszsgnevels, dohnyzs leszokst segt programok - vitaminds trend - b folyadkbevitel

Tdtguls (emphysema pulmonum)


Tbbnyire idlt hrghurut, asthma bronchiale elzi meg. Lnyege: az alveolusfalak, az alveolusok kzti svnyek pusztulsa, a td rugalmassgnak, vgs soron a lgzfelletnek a cskkense. Ezzel prhuzamosan a mellkas is kitgul. Lgzsi elgtelensghez vezet. A betegsg a 40-50 v feletti frfiak leggyakoribb lgzszervi betegsge.

Tnet: gyakoriak a lgti fertzses betegsgek, fleg tlen. A khgs, a kpet fokozdik, nehzlgzs lp fel. A belgzskor az alveolusokba kerlt leveg a kilgzsben nem tvozik el teljesen. A nehzlgzs kezdetben megerltetskor jelentkezik, ksbb nyugalomban is. Az jszakai nyugalmat khgs, nehzlgzs zavarja, ideges llapot alakul ki. A mellkas tgult, hord alak, lland belgzses llapotban van. A lgzs szaporbb, gyakori a cianzis, amely megerltetskor, khgskor fokozdik.

Diagnosztika: mellkasrntgen, lgzsfunkcis vizsglat. Kezels: az emphysema irreverzibilis llapot. Az emphysemas bullk megrepedse folytn spontn PTX is keletkezhet. A gygytsban a megelzs a legfontosabb, a krnikus bronchitis megelzse, a fertzses lgti megbetegedsek kerlse. Megfelel lgzsi gyakorlatok, lgztorna. Dohnyzst abba kell hagyni! (nem javul tle, de a romls mrtke cskken) gygyszeresen: hrgtgtk, gyulladscskkentk. Oxignterpia. Antibiotikumok.

A lgutak allergis betegsgei


Sznantha:

az orrnylkahrtya s a kthrtya heveny hurutja. Leginkbb a virgporokkal kapcsolatos tlrzkenysg kvetkezmnye. Tnet: tsszgs, nagy mennyisg, vzszer orrvladkot rt, orra eldugul, kthrtyja vrb. Th.: rszkt orrcseppek

TDGYULLADS (pneumonia
A td heveny gyulladsa, mely kvetkeztben az alveolusok exsudatummal (izzadmny, folyadkgylem). Megklnbztetnk lobaris (lebenyes) s bronchopneumonit (gcos tdgyullads). Klinikailag lnyegesebb a primer s szekunder pneumonik elklntse.

TDGYULLADS (pneumonia
Primer:

az p tdben keletkezik. Szekunder: a td vagy egyb szervek mr meglv megbetegedsnek kvetkezmny vagy rszjelensge.

TDGYULLADS (pneumonia
Primer

pneumonia: bakterilis pneumonik: Streptococcus, Staphylococcus, Pneumococcus, Haemophylus infuenzae ltal okozott pneumonik. Vrusos pneumonik: pl.: influenzavrus, ornitosisvrus Gombk okozta pneumonik Allergis eredet pneumonik

TDGYULLADS (pneumonia
Szekunder pneumonia: ltalban keringsi zavarhoz csatlakozhatnak, bronchusbetegsgek kvetkezmnyei, aspircisak, gygyszer eredetek, immunbetegsgek rszjelensge. A pneumonia legtbbszr fertz betegsg, mely cseppfertzssel terjed. Hideg, nedves idben gyakoribbak.

TDGYULLADS (pneumonia

A klinikai tnetek fggenek a krokoztl, a beteg llapottl, kortl. Tnetek: lz, melyet hidegrzs vezet be. A lgzs szapora, felletes. A beteg oldalszegzsrl, szr mellkasi fjdalomrl, fejfjsrl, gyengesgrl panaszkodik. A kezdetben szraz, knz khgs, ksbb kpetrtssel jr. A kpet ltalban barna szn vagy vres jelleg lehet. Ids vagy leromlott betegeken a pneumonia tnetszegnyen, hemelkedssel vagy teljes lztalanul zajlik le. Csak az elesettsg vagy a beteg zavartsga, tvgytalansga utalhat a betegsgre.

TDGYULLADS (pneumonia
Dg:

a vrkpben leukocytosist ltunk, sllyeds gyorsult, Rtg, fiziklis vizsglat, kpetvizsglat, lgzsfunkcis vizsglat. Szvdmny: tlyogkpzds, pleuritis, krnikus pneumonia, keringsi elgtelensg.

TDGYULLADS (pneumonia
Th:

clzott antibiotikum, ltalban penicillinszrmazk. (rzkenysg!) Oxignbellegeztetsre is szksg lehet. Ids betegek knnyen kiszradhatnak, ezrt a gyakori itatsukrl nem szabad elfelejtkezni. A betegeket lehetleg kis, jl kiszellztetett krterembe fektetjk.

TDGYULLADS (pneumonia

A betegek nagy rsze elesett, izzadt, bre srlkeny. Ilyenkor knnyen felfekvs (decubitus) keletkezhet. Az izzadt beteg fehrnemjt gyakran kell cserlni. A beteg pulzust, lgzst, vrnyomst folyamatosan figyelni kell. Fontos a lzcsillapts. trend kezdetben folykony, ppes vitaminban ds legyen, ksbb knny vegyes lehet. Gondoskodni kell a bsges folyadkbevitelrl.

poli feladatok pneumniban szenved beteg esetben:


gynyugalom biztostsa, rendezett krnyezet, lland hmrsklet Knyelmes helyzetbe, flig l helyzetbe helyezs Lgz torna, mellkasi fizioterpia Prsts Orvos ltal elrt gygyszerek pontos beadsa (antibiotikum, lzcsillapts) Betegmegfigyels (testhmrsklet, lgzs, khgs, kpet) Lz esetn folyadkptls, gyakori gynemcsere

HRGTGULAT (BRONCHIECTASIA)
A

hrgk irreverzibilis tgulata, amit a hrgfal rugalmas s izmos rtegeinek pusztulsa okoz. ltalban szerzett betegsg,melyet krnikus bronchitis, tdtuberkulzis, ismtld tdgyullads hozhat ltre, ritka formban rkletes is lehet. A tg hrgkben pang vladk jra s jra fertzdik.

Tnet:

nem a tgulatbl magbl, hanem az ehhez trsul fertzsekbl szrmazik. Khgs, b kpetrts. A khgs s a kpet klnsen fekv helyzetben knz. Jellemz a reggeli nagy mennyisg bzs kpet. Az erltetett khgs gyakran jr hnyssal, hnyingerrel. A beteg gyenge, tvgytalan, vres kpet is elfordul.

Dg:

Rtg, CT Th: csak azt a bronchiectasiat kell kezelni, amely panaszt okoz. A tg hrgket tartalmaz tdrszletet sebszileg eltvolthatjk. Konzervatv kezelsknt kptetk, hrgtgtk, lz illetve gennyes kpetrts esetn antibiotikum jhet szba.

A kezelsnek lnyeges rsze az is, hogy a beteget idnknt olyan helyzetbe hozzuk, melyben a bronchusok kirlse megknnyebbedik (oldalfekvs, a fej irnyban lejts gyon val fekvs, az gy lbnak felemelsvel.) Roborl, energiads, vitaminds trend. Fontos a beteget a higins szablyokrl felvilgostani a kpetrtssel kapcsolatban.

TDASZTMA (ASTHMA BRONCHIALE)

A lgutak allergis megbetegedsei kz tartozik. Rohamokban jelentkez nehzlgzs, a kilgzs jellegzetes neheztettsgvel. A nehzlgzst a bronchusizomzat spazmusa, a bronchusnylkahrtya dmja, nykkpzdse, a bronchusokban a leveg tjt akadlyoz szvs nyk okozza. A lgutak keresztmetszete jelentsen cskken. A kilgzs erltetett lesz. Az alveolusok is kitgulnak. Az asztms betegek nagy rszben allergis mechanizmus ttelezhet fel. A roham idtartama nhny perctl tbb napig is eltarthat.

Tnet: nehzlgzssel kezddik. A rvid, kapkod belgzs utn a kilgzs hosszan elnyl, spol. Az idnknt jelentkez khgs szraz, alig jr vladkkal. Ha ksbb kpet rlaz tapads, szvs nyk. A pulzus szapora, a vrnyoms nem vltozik. Tbb rig tart roham esetn status asthmaticusrl beszlnk. Az elhzd roham a keringst nagyon megviseli. A beteg cianotikuss vlik. Nyaki vni tgulnak. Bre vertkes. A mellkas lgzskor alig mozdul ki, mly belgzs llapotban van. Az asztms roham a beteg hallt is okozhatja.

Th:

ma a trekvs az, hogy szelektv bta-2-ingerlket alkalmazzanak. Pl: Bricanyl s a Solbutamol. Ezeket a szereket bellegeztethetjk a porlasztkszlk, vagy inhaltor segtsgvel. Forgalomban vannak a beteg ltal kezelhet pumpk is. Bronchusok simaizom grcsnek oldsa. Szteroidterpia, slyos esetben akr tartsan is..

Tneti

kezelsknt kptetket adnak. Ha a beteg lzas, hemelkedse van, teht bakterilis fertzs is felttelezhet, antibiotikumot is kap. A beteget vni kell a lehlstl. Az vtizedek ta tart betegsg a beteg pszichjt is megvltoztatja.

Szteroid terpia mellkhatsai: ulcerogn hats, vrc ukorszint emel hats, Se Ca szint Aminek kvetkezmnye az osteoporosis, izomgyengesg, Se Na aminek kvetkezmnye a magas vrnyoms. Frfiaknl heresorvads, Cushingoid elhzs, brvkonyods, strik kialakulsa, glaukma, fertzsre fokozott hajlam, szteroid pszichzis, sajt mellkvesekreg mkdst visszaszortja, ezrt fontos a fokozatos lellts.

poli teendk asthma bronchiale esetn:


- A beteg megnyugtatsa, ne hagyjuk magra! - Orvos ltal elrt gygyszerek pontos beadsa - Betegmegfigyels, tnetek idbeni felismerse s orvos rtestse - Beteg megtantsa az aerosolok helyes hasznlatra - Tilos lgzkzpontot bnt hats gygyszerek alkalmazsa (pl. nyugtatk) - vjuk a beteget a lgti fertzsektl - Vitaminds trend biztostsa - Rendszeres lgztorna

A TD DAGANATAI
JINDULAT DAGANATOK: Krlrt, tokkal krlvett, metastasist nem okoz daganatok. Mellkas-tvilgts sorn tbbnyire vletlenl fedezik fel. J jel, ha nem n gyorsan s elmeszeseds lthat benne. Dg: Rtg, CT, kpetcitolgia s tumormarker- vizsglat, bronchoscopia. Tnet: a hrgket szktve vladkpangst, khgst, lzat, gennyes, esetleg vres kpetet is okozhat. Th: ltalban sebsz eltvolts.

ROSSZINDULAT DAGANATOK: Primerek vagy szekunderek lehetnek. A td rosszindulat daganatai az sszes daganatfajtk kzl az els helyet foglaljk el. Vagy az alveolusokbl, vagy a hrgk nylkahrtyjbl indulnak ki. Sokkal gyakoribb a bronchuscarcinoma. A tdrk korai felismersben a szrvizsglatoknak igen nagy szerepe van.

Tnet: A legkorbban megjelen tnetek is legtbbszr valjban ksi jelek. Ilyenek a vrkps, khgs, lz. A dohnyosok legnagyobb rsze- amgy is khgs rvn- ksn veszi szre, hogy khgse fokozdott, s kpetnek eddigi jelleg megvltozott. ltalnos tnetknt testtmeg cskkens, tvgytalansg. Metasztzisok (tttek): agy, mj, csont.

Th: a legfbb trekvs a diagnzis minl hamarabbi fellltsa. Az idben felfedezett hrgrk mtttel eltvolthat. Az inoperbilis esetekben sugaras s citosztatikus kezels ksrelhet meg. Nagyon fontos a megelzs, a dohnyzs elleni kzdelem! A szekunder, metasztatikus tddaganatok: vese-, prosztata-, eml-, gyomor-, pajzsmirigy-carcinomk tttei

poli teendk

- Betegmegfigyels (khgs, kpet, ltalnos llapot, testhmrsklet) - Szksg esetn mttre felkszts - Tnetek szlelse, idbeni beazonostsa s a beteg orvoshoz irnytsa - Dohnyzs elleni programokon val rszvtel tmogatsa, dohnyzs mielbbi elhagysa - Roborl trend biztostsa - nelltsban segdkezs a szksges mrtkben - vgstdiumban lv beteg hospice szellem polsa

Tuberkulzis (gmkr)
Fertz

betegsg, melyet a Mycobacteriumok klnbz tpusai okoznak. A baktrium jelenlte a szervezetet a betegsgre jellemz sarjadsos gyulladsra knyszerti, melynek elemi jelensgt tuberculumnak (gmnek) nevezik.

Az elemi gm mikroszkpikus mret, de nhny ht alatt lthat (klesnyi) mretre nvekszik. Kzepe sajtosan elhal. A gm tovbbi sorsa: kedvez esetben ktszvetes heggel gygyul, esetleg el is meszesedik, mskor tovbb nvekszik vagy gm sztesik s a belle kikerl krokoz jabb fertzsre kpes. A gm a megbetegtett szerv szvett puszttja, heg marad vissza.

Az egyszer tbc-ben megbetegedett ember a krfolyamat megnyugvsa utn is veszlyeztetettnek tekintend: a krokoz nem pusztul el teljesen a szervezetben, s alkalmas krlmnyek kztt ismt friss betegsget okozhat. A Mycobakterium tuberculosis brmely szervben, szvetflesgben (vese, csont, zlet, mellkvese) megtelepedhet, leggyakoribb mgis a tdben.

A fertzs forrsa: a beteg ember s a beteg szarvasmarha. A fertzs mdja: kzvetlen cseppfertzs, beszradt kpet rvn, fertztt vladkok, a beteg szarvasmarha teje, ill. a belle kszlt tejtermkek tjn. A megbetegedst elsegt krlmnyek: rossz szocilis helyzet (krnyezeti, szemlyi higin hinya) elgtelen tpllkozs, betegsg, amely rontja a szervezet vdekezkpessgt, pl. AIDS, DM, alkoholizmus. Csecsemk, fiatalok s idskorak fogkonyabbak a betegsgre.

Tdtuberkulzis: Primer gmkr: A Rtg kpen kerek tdbeli gcbl, innen a tdkapuhoz vezet nyirokutak ktegbl s a tdkapu megnagyobbodott nyirokcsomibl ll. Tnet: szrevtlen, gyakran csak ksbbi Rtg vizsglat kapcsn lehet szrevenni. Levertsg, fradkonysg, nhny hetes hemelkeds, lgti hurut-szer megbetegeds. A td nyirokcsominak megnagyobbodsa makacs khgst okozhat. Ha az elsajtosod nyirokcsom a hrg falt is elpuszttva betr a hrgbe, tdgyulladsra hasonlt krkp jn ltre.

Felnttkori idlt tdtuberkulzis: Ok: elsdleges fertzs megnyugodottnak hitt gcainak fellobbansa vagy jabb fertzds. Tnet: az ernlt, a kedlyllapot s az tvgy romlsa, makacs hemelkeds. Az jszakai izzads is figyelemfelkelt. Khcsels, kevs kpetrts, ksbb vrkps (haemptoe), majd dyspnoe s cyanosis jelentkezik. Dg: Rtg, CT, kpettenysztsi vizsglat. Th: Orszgos Tdgondoz Intzet gygyintzetnek feladata.

A gygyts antibakterilis, ltalnos tneti s sebszeti kezelsbl ll. A gygyszeres kezels megkezdse eltt laboratriumi vizsglattal a mjfunkcikat ellenrizni kell, Streptomycin adsa eltt legyen audiolgiai vizsglat. Heveny lzas llapotban gynyugalom szksges. Specilis trend nincs, heveny stdiumban kml trend, mskor mennyisgileg s minsgileg megfelel trend szksges. A khgs csillaptsra khgscsillaptk. A dyspnoe megszntetsre az izzadmny lecsapolsa a megolds, illetve oxignbelgzs. A vrkps azonnali gynyugalmat ignyel, nyugtatst s khgscsillaptst.

Megelzs:

BCG vdolts Fertz forrsok felkeresse: Beteg tehenek feldertse, a tehntej megfelel forralsa, pasztrzse, tbc-s beteg krnyezetnek s csaldjnak vizsglata, fertzkpes tbc-s emberek kiemelse a krnyezetbl s gygytsa, ktelez szrvizsglat.

POLI TEENDK

a fertzs tovaterjedsnek megakadlyozsa, arcmaszk hasznlata, a beteg kerlje a trsasgot - betegmegfigyels (ltalnos llapot, testhmrsklet, khgs, kpet) - orvos ltal elrendelt gygyszerek pontos beadsa, antibiotikum, kptetk,lzcsillaptk - lz esetn folyadkptls, gyakori gynemcsere - megtantani a beteget a higienes kpetrtsre beteg krnyezett, hasznlati trgyait fokozottan ferttlenteni - roborl trend biztostsa - szksg esetn mttre felkszts

Tdoedema

Ezzel a krkppel gyakran tallkozhat a keringsi betegsgek kapcsn, hiszen leggyakrabban nem lgti, hanem valamilyen szv eredet oka van a tdvizenynek. A panaszokat az alvaeolusokban s a td szvetben trtn folyadk felhalmozds okozza, melynek htterben vns pangs ll. A tdoedema a kerings s lgzs sszeomlsa miatt veszlyt jelent a beteg letre, srgs beavatkozst ignyel.

Okok:

Bal szvfl elgtelensg pl. billentyhiba, szvizominfarktus miatt (asthma cardiale) - Magas vrnyoms - Izgat gzok belgzse - A beteg "tltltse" ( pl. tl sok infzit kap a beteg!)

Tnetek:

Nehzlgzs, fulladsrzs, szrcsl lgzs - Cyanozis, spadtsg - Beteg bre vertkes - Khgs, rzsaszn (szilval szer) kpet rtse - tachycardia

Kezels:

Gygyszeres szvtmogats - Kis vrkr tehermentestse - Lgzstmogat gygyszerek, hrgtgtk, vzhajtk - Oxign

poli teendk

Tnetek felismerse az orvos azonnali rtestse - Betegmegfigyels (khgs, kpet, lgzsi segdizmok, brszn, ltalnos llapot,stb.) - Flig l helyzetbe helyezs (lbat lgatva), megnyugtats, ne hagyja magra a beteget! - Oxignterpihoz elkszlni - Orvos ltal elrt gygyszerek pontos beadsa (vzhajtk, digitliszksztmnyek,hrgtgtk) - Szksg esetn elssegly tmakrbe tartoz letments azonnali megkezdse

Tdemblia

Errl a betegsgrl akkor beszlnk, ha a td artriit valamilyen erre alkalmas tnyez elzrja. Ez lehet lgbubork, zsrszemcsk, de leggyakrabban trombus okozza. A vrrg kpzdhet a nagyvrkrben brhol s tovasodrdva zrja el a tdartrikat, de kpzdhet a jobb pitvarban is egy ritmuszavar folytn, mgis a leggyakoribb az als vgtag trombozisos betegsge kvetkezmnyeknt tallkozunk ezzel a krkppel. Az emblia sajnos elfordulhat mg szls, vagy brmilyen mtt utn is, illetve hosszasan fekv beteg esetben is. A betegsg kimenetele attl fgg, hogy az akadly mekkora r elzrdst okozza. Ha egy fg zrdik el, a beteg halla szinte azonnal bekvetkezik. Egy kzpg emblija esetn az r ltal elltott tdterlet elhal, gy tdinfarktus kvetkezik be. Kisgak emblija esetn ezek a mikroembolizcik gyakran ismtldnek s hosszabb id alatt vezetnek valamilyen elvltozshoz, ltalban cor pulmonale a kvetkezmnye.

Tnetek: - Hirtelen jelentkez nagy mellkasi fjdalom - Nehzlgzs - Vres kpetrts - Cyanosis - Filiformis pulsus Kezels: - Azonnali intenzv osztlyos kezelst ignyel a beteg

poli teendk
letveszlyes llapot, tnetek felismerse s gondoskods az azonnali orvosi elltsrl - A beteget ne hagyja magra, fektesse le! - Fontos a megelzs, pl. als vgtag trombozisban szenved beteg megfelel kezelse - Gygyuls esetn a beteg lland Syncumar terpira szorul

Cor pulmonale

A cor pulmonale - ahogy a nevben is ltjuk az utalst - a szv betegsge ugyan, de krnikus lgzszervi betegsg talajn alakul ki, ezrt szksges ebben a tananyagegysgben megismerkedni vele. A cor pulmonale lnyege, hogy a krnikus lgzszervi betegsg miatt a tdbe indul arteria pulmonlisban nyomsfokozds alakul ki, mert a krfolyamat akadlyozza a kis vrkrben trtn ramlst, ami a jobb kamra hypertrophijt (megvastagodst) vonja maga utn, hiszen a jobb kamra tlmunkt vgez annak rdekben, hogy a keringst biztostani tudja

Okok: - Silicosis, fibrosis - Emphisema - Krnikus bronchitis - Mellkasi deformitsok Tnetek: - Alapbetegsg, teht a lgzszervi betegsg tnetei - Nehzlgzs - Cyanosis, zavartsg az oxignhiny miatt - Brmilyen lgti infekci sokat ronthat a beteg llapotn, hiszen az eddig kompenzlt llapot a kerings s lgzs romlsa miatt a beteg vlsgos llapott okozhatja

Kezels:

A lgzszervi betegsg kezelse - vakods a fertzsektl Antibiotikumok - Dekompenzlt llapotban intenzv osztlyon trtn elhelyezs

poli feladatok cor pulmonale esetn:


- A tnetek felismerse, beazonostsa, akut helyzetben azonnal rtesteni az orvost - Betegmegfigyels (lgzs, tudatllapot) - Megtantani a beteget hogyan vakodjon a lgti fertzsektl - Vitaminds trend biztostsa - Lgzszervi alapbetegsg kapcsn orvos ltal elrt gygyszerek pontos beadsa

Mellhrtyagyullads (pleuritis)

A mellhrtyagyullads lehet n. szraz, mikor a gyullads nem jr a mellhrtyalemezek kztti folyadkszaporulattal, ezt nevezzk pleuritis sicca-nak. A pleuritis exsudativa sorn a gyullads folyadk (exsudtum) felszaporodsval jr, ami a mellhrtya kt lemeze kz gylik ssze. Ezt a folyadkot meg kell klnbztetni a keringsi elgtelensg sorn felszaporod transsudtumtl, hiszen az egy ltalnos oedema rszjelensge s ltalban a mellhrtya lemezei kztt mindkt oldalon szimmetrikusan, alul jelentkezik, mg a gyullads kvetkezmnyeknt fellp exsudtum ritkn ktoldali, jellemzen a gyullads oldaln alakul ki. Az exsudtum lehet savs, gennyes, vres, illetve tartalmazhat tumorsejteket is attl fggen, hogy mi a kivlt ok. A mellhrtya lemezei kztt felszaporodott folyadkgylem kopogtatssal, RTG vizsglattal kimutathat, majd mellkaspunkci tjn minta nyerhet belle.

Okok:

Tdinfarktus, tdtumor, tdgyullads, TBC szvdmnyeknt jelenik meg - Vrusok, baktriumok

Tnetek: - Pleuritis sicca esetn a mellhrtya lemezeinek sszedrzsldse miatt les, szr,oldalszegezsnek nevezett mellkasi fjdalom jelentkezik, mely lgvtelkor fokozdik, ebben az esetben a lgzs felletes a fjdalom elkerlse miatt - Exsudtum felszaporodsa esetn ez a fjdalom megsznik, de a felszaporod izzadmny a tdket sszenyomja, lgz felletet cskkenti, letveszlyes llapotot okozhat

Nehzlgzs

Cyanosis - lz Kezels: - Mellkasi folyadkgylem lecsapolsa - Clzott antibiotikum

poli feladatok mellhrtyagyullads esetn:


-

Beteg megfigyelse (ltalnos llapot, lgzs, fjdalom, testhmrsklet) - Tnetek mielbbi felismerse - Krhzi ellts irnyba tett intzkedsek

Lgmell (pneumothorax, PTX)

A mellkasban negatv a nyoms, azaz szvhats uralkodik annak rdekben, hogy a tdbe val leveg beramls ltre jhessen. Lgmell sorn a mellhrtya kt lemeze kz leveg kerl a tdbl, vagy a mellkasfalon keresztl, gy a negatv nyoms megsznik, a td tbb nem feszl ki a mellkasban, hanem rszben vagy teljes egszben sszeesik, megsznik benne a lgzs. A mellkas felett hallgatzva a PTX oldaln nem hallunk lgzsi hangokat. Abban a ritka esetben, ha mindkt tdt rinti az elvltozs a beteg letveszlyes llapotba kerl. A feszl pneumothorax klnsen veszlyes. Ilyenkor a mellhrtyk kz vezet nyls belgzskor nylik, viszont kilgzskor zrdik, gy a leveg mennyisge egyre n apleurarben s feszti azt. A ptx minden esetben srgssgi krhzi elltst ignyel.

Okok: - Kialakulhat spontn betegsgek talajn, pl. TBC, vagy emphisema ksrjeknt,asthms roham alatt az erlkd khgs hatsra, stb. - Brmilyen fizikai megerltets hatsra - Leggyakrabban balesetek sorn alakul ki, pl. egy trtt borda szrja t a pleurt,vagy szrt mellkasi sebek alkalmval tallkozunk vele

Tnetek:

A lgmell keletkezsekor hirtelen fellp ers, szr mellkasi fjdalom jelentkezik - A tnetek fggnek a lgmell nagysgtl - Nehzlgzs - Slyos esetben shockos llapot, filiformis pulsus, vrnyomseses

Kezels:

Hospitalizci - A mellhrtya regbe kerlt leveg leszvsa ismtelt kontroll RTG felvtelek mellett

poli teendk lgmell esetn:


- Tnetek mielbbi felismerse s spontn javuls esetn is a beteg orvoshoz irnytsa - A beteget flig l helyzetbe helyezni - Nylt mellkassrls esetn prbt lehet tenni a srls lgmentes fedsre - Azonnali orvos, ment rtests