You are on page 1of 2

Astăzi este ziua educatorilor, învăţătorilor şi a profesorilor.

Întrucât pe 30 iunie românii sărbătoresc Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, aceasta este o zi binemeritată pentru cinstirea acestei categorii socio-profesionale.

LA MULŢI ANI TUTUROR CELOR CARE SE ÎNCĂPĂŢÂNEAZĂ SĂ ÎŞI FACĂ CU PROFESIONALISM MESERIA!
În continuare doresc să faceţi ascultare... că într-o sâmbătă de 22 iunie 2013, zi cum alta n-a mai fost, senină şi însorită dimineața și cu averse de ploaie pe seară, purtați pe aripile vacanței, mânați de dorul „hoinărelii”, membrii Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Bacău călăuziţi de inimoasa preşedintă, doamna inspector pentru învăţământ primar, prof. Rodica Leonte şi de doamna învăţătoare Tatiana Safciuc (sponsor principal), au pornit din Bacău, în jurul orei 7, în excursia sugestiv intitulată „Pe urme de legendă”, în nordul Moldovei. Amintesc că activitatea aceasta a fost cuprinsă în proiectul activităţilor asociaţiei pentru anul şcolar 2012 – 2013. Şi-am colindat noi ce-am colindat drumurile, mai mult în lung decât în lat, însoţiţi de cântec şi voie bună, cu popasuri şi vizite la următoarele obiective turistice unde: Prima zi - 22.06.2013  liniştea din îngustele galerii ne-a urat bun-venit pe tărâmul „timpului sărat” în Mina Cacica la Capela „Sfânta Varvara”, Lacul cu saramură, Sala de bal;  la suprafaţă moment de pace sufletească la Biserica Romano-Catolică CacicaBasilica Minor;  un popas la adevăratele comori ale satului bucovinean în Complexul de la Marginea/Suceava compus din Atelierul de ceramică neagră şi Muzeul Etnografic;  întâlnire cu istoria şi credinţa neamului românesc la Mănăstirea Sucevița înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO; aici privirea ne-a fost inundată cu pictura murală interioară și exterioară de o mare valoare artistică, fiind o narațiune biblică din Vechiul și Noul Testament.

La apusul soarelui, dascălii-turişti au luat pauză la cântat şi glume, l-au trimis la odihnă pe conducătorul auto, s-au cazat în Pensiunile Angela, Genţiana şi Alexandra din Vatra Dornei şi au dat startul petrecerii. Într-o atmosferă caldă, cu urări de „La mulţi ani” şi-n clinchet de pahare cu şampanie, am fost părtaşi la aniversarea zilei de naştere a colegului Ionel-Cătălin Diaconu. Apoi pe ritmuri moldoveneşti, cu voie bună şi dansuri tradiţionale, dăscălimea a petrecut până în zori. A doua zi – 23.06.2013 Duminică. Abia se făcuse de 7.00 şi soarele harnic şi-a trimis razele aurii până-n geamurile camerelor noastre urându-ne „Bună dimineaţa”. Apoi s-a auzit chemarea la înviorare. La primul semnal cei iubitori de mişcare şi sănătate au dat fuga în curtea pensiunii şi s-au întrecut în executarea programului de înviorare sub coordonarea domnului lector kinetoterapeut, drd. Viorel Miron. Proaspăt energizaţi, după un mic dejun copios, nu am ratat una din atracţiile „Perlei Bucovinei“-Vatra Dornei, plimbarea cu telescaunul. Foarte antrenantă, a durat circa 50 de minute (dus - întors) şi turiștii care au urcat pe Dealul Negru au avut ocazia să admire toată depresiunea Dornelor, plutind deasupra unei „mări verzi” încercând să se agaţe de norii pufoşi. Cum călătorului îi şade bine cu drumul am pornit din nou, având impresia că suntem în excursie cu familia Primul popas l-am făcut la Cetatea de Scaun a Sucevei, o cetate medievală, aflată în ruine şi reconstrucţie. În apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei, am vizitat Muzeul Satului Bucovinean, cel mai tânăr dintre muzeele în aer liber ale României, care pune în valoare patrimoniul arhitectonic de factură populară dinŢara de Sus. Un ultim popas de legendă a fost făcut la Hanul Ancuței, pentru conservarea spiritului sadovenian moldovenesc. Pe seară, ajunşi în Bacău, totul s-a încheiat cu promisiunea că la următoarea întâlnire vom fi prezenţi într-un număr mai mare şi cu solicitarea măririi duratei excursiei la trei zile. Apreciez că mini-vacanţa a fost minunată, traseul ales o splendoare, masa, cazarea, atmosfera excelentă, la un preţ fară concurenţă. A fost o excursie superbă care ne-a încărcat bateriile. Felicitari organizatorilor pentru tot şi VACANŢĂ PLĂCUTĂ!!! A consemnat în jurnalul de călătorie, înv. Aglaia Fonoca Şcoala Gimnazială Nr. 1 Negoieşti