You are on page 1of 6

Πώς να αποστάξεις Αιθέρια Έλαια

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγάλεις τα αιθέρια έλαια από ένα φυτό. Η
απόσταξη είναι ο καλύτερος και ο αρχαιότερος. Η διαδικασία που
χρησιμοποιείται για την απόσταξη αιθερίων ελαίων είναι η απόσταξη με ατμό. Η
διαδικασία αυτή βασίζεται σε έναν πέρση γιατρό του 11ου αιώνα που ονομάζεται
«Avicenna» ο οποίος εισήγαγε και τεκμηρίωσε πολλές ιατρικές πρακτικές που
χρησιμοποιούνται και σήμερα συμπεριλαμβανομένης της αρωματοθεραπείας. Κατά
τη διάρκεια των αιώνων η διαδικασία της απόσταξης και ο εξοπλισμός έχουν
τελειοποιηθεί και εκσυγχρονιστεί. Παρ΄όλα αυτά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια.Τα
αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται στα αρώματα, τα χειροποίητα σαπούνια, τα άλατα
λουτρών, τις λοσιόν και σε προϊόντα φροντίδας του σώματος. Τα πτητικά συστατικά
τους χρησιμοποιούνται χωριστά ή συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα
καινούριο αρωματικό μπουκέτο.

. Αυτό που έχετε να κάνετε με αυτόν είναι να βάλετε μέσα στην χύτρα νερό και το φυτό που επιθυμείται αυτό θα βράσει θα ατμοποιηθεί θα κρυώσει περνώντας από τον κουβά και θα σου βγάλει ένα ζεστό μείγμα νερού και λαδιού..Για να φτιάξετε έναν αυτοσχέδιο αποστακτήρα αιθέριων ελαίων θα χρειαστείτε μια χύτρα ταχύτητος. μερικές από τις ενώσεις θα ατμοποιηθούν (σύμφωνα με τη μερική πίεσή τους). Υδροαπόσταξη 2. Η απόσταξη ατμού των διάφορων αρωματικών φυτών και των λουλουδιών μπορεί να οδηγήσει σε δύο προϊόντα ένα αιθέριο έλαιο καθώς επίσης και ένα υδατώδες βοτανικό απόσταγμα (ανθόνερο). Τα οποία θα διαχωριστούν μονά τους μέσα στο δοχείο αφού το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό. μια χαλκοσωλήνα και έναν κουβά με πάγο. Αν έχετε μπόλικο χρόνο για δημιουργικότητα μπορείται να φτιάξετε εύκολα έναν δικό σας. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικοί αποστακτήρες για αιθέρια έλαια. Η διαφορά τους είναι ότι δεν βράζουν τα φυτά αλλά στέλνουν ζεστό ατμό σε αυτά. Σύμφωνα με το νόμο του Raoult.Η απόσταξη ατμού είναι μια μέθοδος απόσταξης για τις ενώσεις που είναι ευαίσθητες στην υψηλή θερμοκρασία. Το μείγμα ατμού δροσίζεται και συμπυκνώνεται. προσοχή όχι για τσίπουρο γιατί τότε χάνει το νόημα όλη η πράξη.. Απόσταξη με νερό και ατμό 3. Θες αποστακτήρα καθαρά για αιθέρια έλαια. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές για τη διαδικασία απόσταξης : 1. παράγοντας συνήθως ένα στρώμα αιθέριου ελαίου και ένα στρώμα νερού . Τα φρέσκα ή ξηρά βότανα τοποθετούνται στον ατσαλένιο αποστακτήρα Απόκτηση ή κατασκευή αποστακτήρα αιθέριων ελαίων. Απόσταξη με ατμό. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του εξαγόμενου ατμού μέσω ενός θερμαινόμενου μείγματος της πρώτης ύλης. Με ένα κουταλάκι θα πάρετε το αιθέριο από την επιφάνεια.

Η θερμότητα αυτή είναι αρκετή για να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια.Όλες αυτές λειτουργούν με τον ίδιο βασικό τρόπο. ιδιαίτερα τα ξυλώδη. τα οποία παρασύρονται από τους υδρατμούς έξω από τον άμβυκα. Απόσταξη με νερό και ατμό: είναι μια διαδικασία όπου το φυτό τοποθετείται μέσα στον άμβυκα πάνω από το βραστό νερό μέσω ενός πλέγματος ή σχάρας όπως αναφλεραμε παραπάνω με αποτέλεσμα. χωρίς να . το αιθέριο έλαιο ανεβαίνει στην κορυφή. (το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό). Το ένα είναι το αιθέριο έλαιο και το άλλο το ανθόνερο. Απόσταξη με ατμό: σε αυτή τη μέθοδο ο ατμός παράγεται σε μια ατμόγεννήτρια και στη συνέχεια εισάγεται κάτω από το φυτικό υλικό. ο ατμός να διαπερνά περισσότερο από το φυτικό υλικό. Η απόσταξη των διάφορων αρωματικών φυτών και των λουλουδιών μπορεί να οδηγήσει σε δύο προϊόντα. Το μείγμα ατμού και ελαίων ψύχεται και συμπυκνώνεται. που είναι νερό στο οποίο είναι διαλυμένη μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου. Η υδροαπόσταξη: είναι η απλούστερη από τις διαδικασίες και επιτυγχάνεται όταν το φυτό τοποθετηθεί μέσα στο νερό. παρέχοντας μεγαλύτερη απόδοση ελαίου από ότι η μέθοδος της υδροαπόσταξης. Δεδομένου ότι το αιθέριο έλαιο και το νερό έχουν διαφορετικές πυκνότητες. Ενώ αυτή η μέθοδος είναι απαραίτητη για ορισμένα φυτά. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του εξαγόμενου ατμού μέσω ενός θερμαινόμενου μείγματος της πρώτης ύλης. παράγοντας συνήθως ένα στρώμα αιθέριου ελαίου και ένα στρώμα νερού. λειτουργεί καλύτερα με τις μεθόδους του ατμού που αναφέρονται παραπάνω. Διοχετεύεται θερμότητα στον άμβυκα και η θερμότητα του ατμού σπάει τις ίνες του φυτού. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το φυτικό υλικό μπορεί να επεξεργαστεί ευκολότερα. η απόσταξη ελαίων από φυτά όπως η λεβάντα. το οποίο βράζει.

μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο. δεν έχετε τον έλεγχο της διαδικασίας συλλογής αλλά ρίξτε μια ματιά στα φυτά που φαίνονται υγιή και ακέραια. Εξοπλισμός και διαδικασία απόσταξης αιθέριων ελαίων • Η πηγή θερμότητας. όπως προπάνιο ή βουτάνιο. Σήμερα. είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της συσκευής του αποστακτήρα. μέσω ενός σωλήνα βυθισμένο σε κρύο νερό ή πάγο. Δίνει τη δυνατότητα απόσταξης για το διαχωρισμό των αιθέριων ελαίων από το απόσταγμα σε ένα παθητικό τρόπο. γι 'αυτό είναι απαραίτητο η συγκομιδή να γίνει την κατάλληλη στιγμή. ή Essencier. • Ο διαχωριστήρας. Αυτό θα εξαρτηθεί από το είδος των φυτών. η οποία χρησιμοποιείται για να βράσει το νερό είναι βασική για την διαδικασία της απόσταξης. • Ο συμπυκνωτής.Με το διαχωριστήρα διαχωρίζονται το αιθέριο έλαιο από το ανθόνερο λόγω διαφορετικής πυκνότητας. • Συγκομιδή των πρώτων υλών σας. και ρωτήστε τον πωλητή λεπτομέρειες . που χωρίζει το αιθέριο έλαιο από τους υδρατμούς. και ηλεκτρική ενέργεια. που συγκεντρώνει τον ατμό και το δροσίζει. • Μια δεξαμενή συγκράτησης νερού και ακριβώς πάνω από το νερό σε μια σχάρα το φυτικό υλικό προς απόσταξη. έτσι πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα για να διαπιστώσετε πότε να κάνετε τη συγκομιδή. Μια αναμμένη φωτιά κάτω από τον αποστακτήρα είναι η παλαιότερη και παραδοσιακή μέθοδος για τη θέρμανση του.χρειάζεται να έρθει σε επαφή με το νερό αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση των συστατικών του ελαίου. Η ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε ένα φυτό ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού. συνήθως με σωληνώσεις. Εάν αγοράζετε το υλικό σας. Η συγκομιδή σε λάθος μέρη και η συλλογή σε λάθος ώρα της ημέρας μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα των αιθέριων ελαίων. Ο διαχωριστήρας.

απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό νερό ώστε να φτάσει μέχρι να ολοκληρωθεί η απόσταξη.δεν πρέπει να τα υπερξηράνετε. • Προσθέστε νερό στη δεξαμενή του αποστακτήρα σας . Τα περισσότερα φυτά απελευθερώνουν τα αιθέρια έλαια τους. Το φυτικό υλικό θα πρέπει να αγγίζει την πλευρά του αποστακτήρα όσο το δυνατόν λιγότερο. το κανονικό σημείο βρασμού του νερού. αλλά μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απόδοση σας ανά παρτίδα γιατί θα είστε σε θέση να βάλετε περισσότερο υλικό σε κάθε παρτίδα. αλλά σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να υπερθερμανθούν τα φυτά . Ανάλογα με το φυτό και την ποσότητα. Διαφορετικά. Δεν χρειάζεται να κόψετε ή να μειώσετε το φυτικό υλικό. και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα φυτά να γίνουν υγρά και πάλι πριν από την απόσταξη. • Αποξηράνετε το φυτικό υλικό. ακολουθήστε την κατεύθυνση του κατασκευαστή. Η ξήρανση μειώνει την ποσότητα του ελαίου σε κάθε φυτό. Απόσταξη το συντομότερο δυνατό μετά την ξήρανση. γιατί με τον τρόπο αυτό θα χάσετε μερικά από τα έλαια.ξήρανση υπό σκιά ή ακόμη και σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ελαχιστοποιεί το λάδι που χάνεται . • Κλείστε τον αποστακτήρα και βράστε το νερό που περιέχει. Χρησιμοποιείστε καθαρό νερό. αρκεί να είναι κάτω από την έξοδο ατμού. στους 100 βαθμούς Κελσίου ή 212 βαθμούς Φαρενάιτ. Η ιδανική μέθοδος ξήρανσης ποικίλλει από φυτό σε φυτό. σε ιδανική μορφή φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο. • Προσθέστε το φυτικό υλικό στον αποστακτήρα. η απόσταξη μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα εώς έξι ή περισσότερες ώρες. Εάν χρησιμοποιείτε ένα κατασκευασμένο αποστακτήρα.για τον τόπο και τον τρόπο της συγκομιδής και κρίνετε ανάλογα με τις απαιτήσεις του φυτού αν είναι κατάλληλο για απόσταξη. Εμπορικά φυτά όπως η λεβάντα και η μέντα τα αφήνεται να στεγνώσουν στην φάση μετά τον τεμαχισμό για μια ημέρα. Το στρώμα του υλικού των φυτών μπορεί να είναι αρκετά παχύ. .

Η διαδικασία της απόσταξης παράγει το αιθέριο έλαιο και το Hydrosol. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα είναι ξηρό και καθαρό (υπολείμματα των απορρυπαντικών. καθώς και ρύποι μπορούν να μολύνουν το έλαιο). κρατήστε το σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο από ανοξείδωτο χάλυβα. ίσως χρειαστεί επίσης να αλλάξετε το νερό στο συμπυκνωτή. Μετά από λίγο το απόσταγμα θα αρχίσει να πέφτει μέσω του ψυκτήρα σας και στον διαχωριστή σας. • Αποφασίστε τι θα κάνετε με το Ηydrosol. Μόλις η απόσταξη σας είναι πλήρης μπορείτε να φιλτράρετε το λάδι με ένα στεγνό βαμβακερό ύφασμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες για το συγκεκριμένο φυτό στο οποίο κάνετε απόσταξη. αλλά ορισμένα έχουν εξαιρετική διάρκεια ζωής στα ράφια. ο όρος για το νερό που έχει υποστεί απόσταξη και το οποίο συλλέγει το διαχωριστικό.• Επίβλεψη του αποστακτήρα. Τα περισσότερα αιθέρια έλαια διατηρούνται επί δύο τουλάχιστον χρόνια. Ανάλογα με τη διάρκεια της διαδικασίας απόσταξης. . έτσι ώστε η διαδικασία ψύξης να εξακολουθεί να εργάζεται. • Φιλτράρετε τη συλλογή ελαίου (προαιρετικά). Μερικά hydrosols είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν όπως το ροδόνερο ή νερό λεβάντα. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό χωνί για να χυθεί το λάδι στο δοχείο. και βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι άψογα καθαρό πριν από την έκχυση ελαίου σε αυτό. Για να μεγιστοποιήσετε την ωφέλιμη ζωή του ελαίου σας. • Ρίχνουμε το λάδι σε ένα δοχείο για αποθήκευση το συντομότερο δυνατό. Φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.