TEMA 2 : CUACA DAN IKLIM LATIHAN 1

Rajah 1: Putaran Bumi A Jawab soalan-soalan yang berikut berdasarkan rajah di atas. 1. 2. 3. 4. Rajah di atas menunjukkan fenomena _____________________ Bumi berputar pada paksinya dari ____________ ke ______________ Bumi membuat satu putaran dalam masa ___________ jam. Fenomena dalam rajah menyebabkan kejadian-kejadian seperti:  Berlaku air ______________ setap hari.  Perbezaan _______________ tempatan.  Pembiasan ________________ lazim.

1

Rajah 2 Pernyataan  Berlaku pada 23 September  Ekuinoks Musim Luruh  Waktu siang lebih panjang di Hemisfera Selatan  Berlaku pada 22 Disember  Ekuinoks Musim Bunga  Matahari tegak di Garisan Khatulistiwa  Waktu siang dan malam sama panjang  Solstis Musim Panas  Waktu malam lebih panjang di Hemisfera Selatan  Kutub Utara mengalami malam 24 jam  Waktu malam lebih panjang di Hemisfera Utara  Berlaku pada 21 Jun  24 jam malam di Kutub Selatan  24 jam siang di Kutub Utara  Waktu siang lebih panjang di Hemisfera Utara Kedudukan Bumi/Kedudukan Rajah 2 .B Berdasarkan rajah di atas. lengkapkan jadual yang diberikan.

Nyatakan dua kawasan yang menerima hujan lebat dalam peta di atas. 3 .Latihan 2 Soalan 1-5 berdasarkan peta di bawah 1. Kesan hujan lebat kepada penduduk di kawasan berlorek dalam peta di atas ialah ______________________________________________________ ______________________________________________________ 5. Proses tersebut dinamakan _________________________ . ______________________________________________________ ______________________________________________________ ______________________________________________________ 4. Apakah jenis hujan yang dialami oleh kawasan berlorek dalam peta di atas? _______________________________________________________ 3. Berikan tiga ciri-ciri hujan bukit . _______________________________________________________ _______________________________________________________ 2. angin menjadi sejuk dan membentuk awan sebelum turun sebagai hujan. Apabila tiupan angin seperti dalam peta dipaksa naik ke atas akibat halangan bukit.

6. Angin ini dikenal sebagai __________________________ di Malaysia. 1.Latihan pembentukan Sistem Angin Monsun A. Isikan tempat kosong yang disediakan berdasarkan peta di atas. Udara dari kawasan tekanan ______________ akan bergerak ke kawasan tekanan _____________. Angin ini bertiup dari bulan _________ hingga bulan ___________. kawasan benua Asia mengalami musim sejuk dan tekanan ____________ manakala benua Australia pula mengalami musim panas dan tekanan _____________ 3. Oleh itu. 4 . angin bertiup dari __________ ______ _______ ke benua ___________ 5. 2 Pada musim ini . 4. Angin bertiup dari arah _______________ dan terbias ke arah _______________ apabila merentasi garisan Khatulistiwa.

Angin bertiup dari arah _______________ dan terbias ke arah ______________ apabila merentasi garisan Khatulistiwa 6 Angin ini dikenal sebagai____________________________ di Malaysia. angin bertiup dari _____________ ke _____________. 4 5 Oleh itu. Isikan tempat kosong yang disediakan berdasarkan peta di bawah. 5 . 3 Udara dari kawasan tekanan ______________ akan bergerak ke kawasan tekanan ______________. 1 2 Angin ini bertiup dari bulan __________ hingga ___________ Pada musim ini kawasan benua Asia mengalami musim panas dan tekanan _____________ manakala benua Australia pula mengalami musim sejuk dan tekanan______________.B.

C. Isikan tempat kosong dengan jawapan yang tepat. Angin Monsun Barat Daya Angin Monsun Timur Laut a) Tempoh T tiupan g) b) Berasal dari h) c) Kawasan bertekanan tinggi i) d) j) Kawasan bertekanan rendah e) i) ii) iii) Kawasaan menerima hujan lebat k) i) ii) iii) f) Kawasan lindungan hujan l) 6 .

Latihan 3 Isi tempat kosong berdasarkan rajah di sebelah. 1. Waktu malam daratan _____________ 2. Ini berkaitan dengan kejadian ___________ _______ 7 . Tekanan udara di lautan___________ 5. Udara bergerak dari_____________ ke _________ 6. Suhu udara daratan lebih _________ 3. Tekanan udara tinggi_____________ 4.

Malaysia terletak berhampran garisan ___________ 2. Siang berlaku bayu _________ 4. Angin Monsun Timur Laut berpunca dari ______ benua _________ 3. Menerima pancaran matahari ___________ 3. suhu lebih _______ 1. Kawasan pedalaman. Monsun Barat Daya bertiup pada ________ hingga ________ 4. 8 . Tidak mengalami musim ___________ 4. Suhu di x __________ ˚C b. Monsun Timur Laut bertiup pada ______ hingga ________ 2. Suhu di y __________ ˚ C c) Kepulauan dan Kelautan d) Angin Monsun 1. Angin MBD berpunca dari benua ___________ e) Malaysia menerima hujan sepanjang tahun kerana kedudukannya di garisan ____________ dan menerima sistem ______________________________. suhu lebih _______pada waktu siang 3. Kawasan pinggir pantai. Kawasan pulau. malam berlaku bayu _________ 5.Latihan 4 Latihan faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim di Malaysia Lengkapkan jadual di bawah dengan jawapan yang betul a) Kedudukan b) Ketinggian 1. suhu lebih ________ 2. a.

Hujan Tahunan 533mm 5. Lengkapkan jadual di bawah ini tentang perbezaan ciri-ciri iklim di Malaysia dengan negara-negara lain.Latihan 5 1. Jenis Hujan Tahunan Perolakan 9 . Ciri Iklim Panas dan lembap sepanjang tahun 2.30C 3. Ciri-ciri Malaysia Gurun Thar Kawasan Siberia Kawasan Greenland 1. Julat Suhu Tahunan 230C 4. Min Suhu Tahunan -8.

Kawasan A : ________________________ Kawasan B :_________________________ Kawasan C : ________________________ Kawasan D : ________________________ 10 . Namakan kawasan yang berlorek dalam peta di bawah.2.

3. Bil 1 Zon Kawasan Kegiatan Utama Greenland 2 Gurun Thar 3 Malaysia 4 Siberia 11 . Lengkapkan jadual di bawah. berdasarkan kawasan yang diberi.

__________________ 12 .Latihan : Pengaruh Manusia Terhadap Cuaca dan Iklim 1.____________________ Kesan hujan asid 2. 1.___________________ 4. ___________________ 3 . Lengkapkan grafik di bawah tentang kesan-kesan hujan asid.

ii. 13 . Berdasarkan rajah di bawah. (c). (b). jawab soalan-soalan yang berikut: Kesan Hujan Asid (a). Senaraikan 4 kesan kegiatan manusia terhadap alam sekitar dalam rajah di atas. Nyatakan 2 jenis kegiatan manusia yang terdapat dalam rajah di atas. iii. Apakah jenis-jenis pencemaran yang terdapat dalam rajah di atas? i. i. ii.1.