INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH 31150 HULU KINTA PERAK DARUL RIDZUAN

KERTAS KERJA
PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT PEMBELAJARAN BERKHIDMAT DALAM PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN PSK 3104
TARIKH: 29 SEPTEMBER 2012 (SABTU) TEMPAT: SEKOLAH KEBANGSAAN KLIAN PAUH, TAIPING, PERAK. PENGANJUR: PISMP-IPG BM/PJ/SS (H1) IPG KAMPUS IPOH DENGAN KERJASAMA: JABATAN SAINS SOSIAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU,KAMPUS IPOH 31150 HULU KINTA PERAK DARUL RIDZUAN

1.0

TAJUK
Projek Khidmat Masyarakat (kem motivasi)

2.0

DIKEMUKAKAN OLEH
Unit Kajian Sosial, Jabatan Sains Sosial Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh 31150 Hulu Kinta Perak Darul Ridzuan

3.0

PENGENALAN

Projek Kewarganegaraan Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan merupakan amali untuk subjek Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (PSK 3104) bagi pelatih PISMP semester 6 kursus elektif II Pengajian Sosial. Projek ini dilaksanakan di Sekolah Kebangsaan Klian Pauh,Taiping ini telah dirancangkan oleh pelajar Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Institut Perguruan Ipoh Perak unit H1. Melalui penyertaan dan penglibatan guru-guru pelatih, matlamat projek ini adalah untuk menerapkan nilai-nilai sivik dan kewarganegaraan sebagai fokus utama dalam proses pembinaan insan guru yang berpaksikan kepada pegangan Prinsip Rukun Negara sekaligus menjadi asas pembentukan masyarakat dan menjadi kerangka kepada pembentukan negara. Pembelajaran berkhidmat atau perkhidmatan komuniti di luar bilik darjah adalah elemen utama dalam pendekatan penyertaan secara aktif dan interaktif. Penyertaan guru pelatih dalam projek ini mampu untuk membantu guru pelatih untuk mengaplikasikan kemahiran, nilai dan ilmu pengetahuan yang telah dipelajari secara teori.

0 RASIONAL Projek Kewarganegaraan Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan dijalankan dengan berkesan bagi memenuhi keperluan Kewarganegaraan wajar sukatan Pembelajaram Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (PSK 3104) bagi kursus Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) bagi pelatih PISMP semester 6 elektif II Pengajian Sosial. .2 Mewujudkan suasana budi bahasa dan membangkitkan semangat kerjasama dikalangan guru pelatih yang bakal menempuh cabaran pengurusan satu hari nanti. Projek Kewarganegaraan semester keenam ini secara ringkasnya adalah merupakan sebuah projek bagi mendedahkan pengalaman kepada semua guru pelatih H1 yang bakal memegang tanggungjawab sebagai guru Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (PSK) di sekolah kelak.pengelolaan dan perlaksanaan sesuatu perkhidmatan komuniti di peringkat sekolah.0 MATLAMAT 5.4.3 Memperkukuhkan penglibatan guru dan warga sekolah dalam usaha membuat perkhidmatan komuniti. Perlaksanaan projek ini dilaksanakan secara sistematik yang dimulakan dengan perancangan seterusnya pengendalian projek supaya segala yang diharapkan dapat dilaksanakan dengan jayanya. Antara rasional perlaksanaan projek ini adalah supaya. 5. guru pelatih guru pelatih berpeluang untuk memperluaskan ilmu pengetahuan dalam bidang Pendidikan Sivik danKewarganegaraan dan mendapat pengalaman berkaitan aspek-aspek pengurusan dan pengelolaan program khidmat masyarakat yang akan dijalankan ini 5. . 5.1 Memberi ilmu pengetahuan kepada guru pelatih tentang perancangan.

5.1 Mengeratkan hubungan silaturahim antara guru sekolah.5 Memupuk nilai tanggungjawab guru pelatih terhadap komuniti setempat. 6. 6.4 5.2 Melengkapkan keperluan kursus PSK 3104 : Pembelajaran Berkhidmat DalamPendidikan Sivik dan Kewarganegraan. ibu bapa dan masyarakat setempat selaras dengan mecapai matlamat satu Malaysia. 6.3 Memberi pengalaman kepada guru pelatih untuk merancang . 6. 6.1 29 September 2012 (Sabtu) 8. Memupuk nilai sivik dalam diri guru pelatih.0 TARIKH 7.4 6.5 6.8 Memupuk sikap bertanggungjawab dalam menjalankan tugas sebagai seorang guru dan pemimpin.0 OBJEKTIF 6.9 Memahami setiap tugas yang telah diamanahkan 7. 6. mengurus dan melaksanakan perkhidmatan komuniti.6 Menunjukkan komitmen yang tinggi terhadap pihak sekolah Memupuk kesedaran Sivik dalam kalangan masyarakat Membantu pelajar meningkatkan motivasi dan keyakinan diri untuk mencapai kejayaan dalam bidang akadamik mahupun sosial.0 TEMPAT PROJEK . 6.7 Memberi motivasi agar menjalankan tugas dengan penuh beretika dan didikasi.

0 KUMPULAN SASARAN 9.0 PENGANGKUTAN Bas Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh . 31150 Hulu Kinta. Tel: 05-5331311 11. Perak 9. Abd Rashid Pengerusi Program PSK PISMP (Unit H1).8.1 9. Tel : 013-2772041 Atau Ketua Jabatan. Perak. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh. 31150 Hulu Kinta.3 23 orang guru pelatih (PISMP. Jabatan Sains Sosial.1 Sekolah Kebangsaan Klian Pauh.2 9.Taiping.IPG Kampus Ipoh) unit H1 1 orang pensyarah pengiring 40 orang murid tahun 5 Sekolah Kebangsaan Klian Pauh 10. Perak. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh.0 ALAMAT SURAT-MENYURAT Mohd Ridhwan b.

Hj Mat Lazim En.12. Hj Mat Lazim : En. Mohd Kamal B. Mat Yusof (Ketua Jabatan Sains Sosial) Penyelaras Projek : En. Mani Rajan A/L Ellappan Cik Noor Hasiah Binti Sulaiman Pensyarah Penasihat Projek Pensyarah Pengiring Pengerusi Naib Pengerusi : En. Mohamed Jefferi b. Hj Mat Lazim : Mohd Ridhwan Bin Abd. Kadir Bin Basiran (Pengarah Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh) Penasihat : En. Mohamed Jefferi B. Rashid (H1) : Solehah Binti Zakaria .0 JAWATANKUASA PROGRAM Penaung : Tn Haji Abd. Mohamed Jefferi B.

Abd Jalil JK AKTIVITI : Muhammad Shafiq B.Setiausaha Bendahari : Nur Atiqah Binti Mahmood : Farah Ilyani Binti Mohd Rusli JAWATANKUASA KERJA JK PENGANGKUTAN/ TEMPAT JK MAKANAN : : Zaleha Binti Ahmad Ahmad Thorique B. Zaini Nur Fateha Bt. Ahmad Latifi Farah Liana Bt Mohd Poudzi . Rosdin Abdul Razak Bin Mohamad Ain Zulaikha Bt. Mohhammad Azmi Mohd Farhan B. Md Asari JK FOTOGRAFI : Mohamad Shaqif Bin Saad Athirah Bt. Mohd Radzi JK DOKUMENTASI : Auni Afifah Binti Hashim Mohd Rahimi B. Jamaludin Izzatunnajihah Bt.

0 ATUR CARA PROGRAM .JK CENDERAMATA : Anis Binti Ahmad Shuhaimi Raja Putri Maizatul Akmal Bt. Mohamad Nasir Naikhalik B Mohd Yaacob 13. Raja Akramuddin Nurul Dayana Bt Zakaria JK PERALATAN : Nor Suhaida Binti Anior Zamani Mohamad Kamil Hakim B.

30 pagi Berkumpul di garaj bas Guru pelatih 5.00 petang Perasmian penutup Bersurai Guru pelatih dan wakil SKKP Guru pelatih dan wakil SKKP • • Perubahan tentatif program akan dimaklumkan dari semasa ke semasa Pengagihan aktiviti mengikut kumpulan dan matlamat setiap aktiviti dijalankan rujuk lampiran 1 .00 petang 5.30 pagi 10. Taiping Guru pelatih dan pemandu bas 8.29/09/2012 (Jumaat) 4.00 petang Rehat dan solat LDK 1 Guru pelatih dan wakil SKKP Guru pelatih dan wakil SKKP 4.00 pagi Perasmian Pembukaan ”Ice Breaking” ”Treasure Hunt" Guru pelatih dan wakil SKKP Guru pelatih dan wakil SKKP Guru pelatih dan wakil SKKP 1.30 pagi Pendaftaran Guru pelatih dan wakil SKKP 9.00 pagi Bertolak ke SK Klian Pauh.00 petang 2.00 pagi 9.

0 ANGGARAN PERBELANJAAN PERKARA Makan dan minum guru pelatih Pengangkutan (Pengangkutan Disediakan oleh IPGM Kampus Ipoh) Cenderamata untuk : 1. Kertas Sebak 2.14.0 SENARAI NAMA PELATIH Rujuk Lampiran 2 .00 15. SK Klian Pauh 2. Pensyarah Pengiring • Tuala IPIP • Buku IPIP • Beg Kertas IPIP (Cenderamata Dari Pihak IPGM Kampus Ipoh) Peralatan 1.00 2 unit setiap barang JUMLAH RM 276. Pen Maker (Peralatan Dari Pihak IPGM Kampus Ipoh) KUANTITI RM 12 x 23 Orang JUMLAH RM 276.

Diharapkan aktiviti ini juga dapat meningkatkan sahsiah diri melalui protokol dan etika sosial sebagai seorang guru selaras dengan matlamat kerajaan bagi melahirkan insan guru yang memiliki ciri-ciri personaliti yang unggul dan kualiti profesionalisme yang tinggi melalui pembinaan budaya IPG. Melalui aktiviti yang dirancang. Semoga segala aktiviti yang telah dirancangkan dapat dijayakan dengan sokongan dan kerjasama daripada semua pihak dan dapat memberi manfaat dan pengalaman kepada guru-guru pelatih seterusnya memenuhi objektif yang diharapkan. .0 PENUTUP Projek Kewarganegaraan Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan ini diharapkan dapat melahirkan guru-guru yang memiliki kemantapan sahsiah dan kuasa profesional yang tinggi dan akan sentiasa bersedia di samping mampu menangani pelbagai cabaran pendidikan dalam arus globalisasi. pelajar dapat mengenali diri dan mampu mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh ke arah pembangunan diri sebagai insan guru secara berterusan.16.

. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh Perak. (EN MOHD KAMAL B. Projek Khidmat Masyarakat Pembelajaran Berkhidmat Dalam Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan ... .... HJ ABD KADIR BIN BASIRAN) Pengarah.......... Diluluskan/ tidak diluluskan Oleh : …………………………………… (TN....................... MOHAMED JEFFERI B.......... (EN......... HJ MAT LAZIM) Pensyarah Penasihat Projek Unit H1. Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh Perak..............Disediakan oleh : ………………………………… ( NUR ATIQAH BINTI MAHMOOD ) PISMP H1 Setiausaha......... Tarikh :...................................... Disokong oleh : ........ Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh Perak... MAT YUSOF) Ketua Jabatan Sains Sosial............. ....... Disemak oleh : ............

Lampiran 1 ATURCARA AKTIVITI Sabtu (29 September 2012) 8.00-1.00 1.00-2.00 9.30 10.00 5.00 : Pendaftaran : Perasmian : Treasure Hunt : Rehat dan solat : LDK 1 : Perasmian penutup : Bersurai .00-4.00 4.00-9.00 2.30-9.00-5.

2.Hari Aktiviti Masa MODUL 1 Tajuk Masa Alatan OBJEKTIF: : Sabtu : Treasure Hunt : 10. 3. Melahirkan keinsafan dan kesedaran terhadap sesuatu kesalahan yang telah dilakukan. Mengasah bakat murid 5. Setengah jam terakhir ialah untuk refleksi murid terhadap aktiviti yang dijalankan . Memberikan kesedaran tentang pentingnya berubah dan bertindak sekarang demi masa depan yang cemerlang. keberanian dan keyakinan diri PROSEDUR PERLAKSANAAN: 1. sukaneka dan permainan bahasa. 2. pen marker 1.nilai positif 3. 4. Menyuntik semangat. Membina kekuatan mental dan fizikal termasuk keyakinan diri. 6. Murid akan bergerak dalam kumpulan yang berbeza menuju ke “check point” yang ditetapkan. Setiap “check-point” akan melakukan beberapa aktiviti yang berbeza contohnya teka silang kata. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan.00 petang (3 jam) :Tressure Hunt “Kalau tidak dipecahkan ruyung.00 pagi-1. 1 jam refleksi :Kertas sebak. Penetapan pemikiran ke arah penerapan dan penghayatan nilai . kad manila. soduku. manakan dapat sagunya” : 4 jam permainan.

dan membentangkan hasil dapatan mereka. Kemudian fasilitator akan menyuruh pelajar untuk mengambil gula-gula tersebut sebiji seorang. Tetapi hanya satu sahaja gula-gula tersebut yang betul.00 petang MODUL 1 Tajuk:Pahit dan Manis Masa: 15 minit Alatan:Gula-gula dan batu OBJEKTIF: 1. .00-4. 3. Mendidik pelajar cara pergaulan antara lelaki dan perempuan dalam islam. 5. Mendidik pelajar agar mengikut peraturan dan berdisiplin. CARANYA: 4. 6.Yang lain akan diisi dengan batu kecil. Fasilitator akan meletakkkan sebuah kotak yang berisi gula-gula di dalam sebuah bulatan. Melihat sejauh mana pelajar memahami nilai sebuah persahabatan 2. Aktiviti : LDK 1 Masa : 2.

Berdasarkan kepada gambar yang disediakan . Lukis satu segiempat selari yang sama besar supaya semua gambar yang anda lukis tadi boleh berada didalamnya.MODUL 2 Tajuk:Jangan tanya Masa:15 minit Alatan:kertas A4 OBJEKTIF: Untuk menerangkan kepada peserta kepentingan menanyakan soalan apabila berada di dalam keadaan kabur.lukis satu segiempat selari 2. . Fasilitator dibenarkan untuk mengulangi arahan tetapi peserta tidak di benarkan bertanya apa-apa kepada fasilitator.lukis satu gambar segi enam 3. LANGKAH-LANGKAH: 1.lukis satu segiempat sama 4. ARAHAN: 1. Dibahagian atas kiri pula lukis satu bulatan. Di sebelah kiri n kanan segiempat selari itu.lukis satu segitiga 5. Di tengah-tengah segiempat selari itu.lukis satu segitiga 7. 6. 2. Di bahagian atas sebelah kanan segiempat besar itu.fasilitator diminta memberi arahan kepada peserta untuk melukis gambar tersebut diatas sekeping kertas kosong. Gambar sebenar tidak dibenarkan tunjuk kepada peserta semasa proses arahan. Di bawah segiempat sama itu. Di tengah-tengah kertas.

cita-cita) 2. MODUL 3 Tajuk:Rantai nama salam perkenalan Masa:15 minit OBJEKTIF: Sebagai satu tanda perkenalan antara peserta dan peserta serta fasilitator. 3. Mengeratkan lagi kerjasama antara peserta disamping mengetahui serba sedikit pengenalan diri kawan. PROSEDUR : 1. Setelah selesai peserta diminta menunjukkan lukisan masing2 dan fasilitator bolehlah menunjukkan gambar yang sebenar. 9. Peserta pertama diminta untuk memperkenalkan diri(nama.8. . Kemudian barulah dia memperkenalkan dirinya kepada semua.bilangan adik beradik. Fasilitator akan membincangkan tujuan sebenar aktiviti ini dijalankan iaitu kepentingan bertanyakan soalan dan membolehkan pelajar mendapat input yang lengkap dan sepenuhnya. Peserta kedua pula akan memperkenalkan diri tetapi sebelum itu dia harus menyebut apa yang diperkatakan kawan yang pertama tadi. 5. Proses ini berlaku sehingga orang yang terakhir dimana dia akan mengulang apa yang diperkatakan orang yang pertama sehingga la orang yang sebelumnya 4. Fasilitator boleh menggunakan kreativiti sendiri untuk sesi ini supaya ia menjadi lebih menarik.

Benang dan marker PROSEDUR : 1. Fasilitator akan memilih secara rawak seorang peserta untuk menceritakan perihal orang yang dilukis tadi.orang lain pun akan sayang pada kita”. Lukiskan pada belon tadi menggunakan marker 3.MODUL 4 Tajuk Masa Peralatan : Belon : 15 minit : Belon.Kemudian Fasilitator akan menanyakan beberapa soalan kepada peserta berkenaan oran yang dilukis tadi seperti “kenapa adik sayang orang ni” 4. Pilih orang yang paling disayangi 2. “Sesungguhnya jika kita sayang seseorang. . Kemudian fasilitator akan menerangkan kenapa kita perlu ada orang yang kita sayang.

2. PERAK DARUL RIDZUAN. SENARAI NAMA GURU PELATIH H1. 3. 15. 17. 12.Lampiran 2 INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH. 23. 31150 HULU KINTA. NAMA Abdul Razak bin Mohamad Ahmad Thorique bin Rosdin Ain Zulaikha bt Zaini Anis bt Ahmad Shuhaimi Athirah bin Mohd Radzi Auni Afifah bt Hashim Farah Ilyani bt Mohd Rusli Farah Liana bt Poudzi Izzatunnajiha bt Md Asari Mohd Kamil Hakim bin Mohd Nasir Mohd Farhan bin Jamaludin Mohd Rahimi bin Ahmad Latifi Mohd Ridhwan bin Abd Rashid Muhammad Shafiq bin Muhammad Azmi Mohammad Shaqif bin Saad Naikhalik bin Yaacob Nor Suhaida bt Anior Zamani Nur Atiqah bt Mahmood Nurul Dayana bt Zakaria Nur Fateha bt Ab Jalil Raja Putri Maizatul Akmal bt Raja Akramudin Solehah bt Zakaria Zaleha bt Ahmad NO TEL 019-4226524 013-5902433 013-4174281 013-5940052 017-4291293 019-9894284 019-5504688 013-5939043 013-4146756 013-4369876 013-7464180 013-4296736 013-2772041 013-4646472 013-4719472 013-5944256 013-4642361 013-5189876 013-3537908 013-4174282 013-4731213 013-4845469 013-5955816 . 4. 11. 8. 14. 10. PROJEK KHIDMAT MASYARAKAT PISMP AMBILAN JANUARI 2010 H1 (BM/PJ/PS) NO K/P 901207-03-05875 900418-03-5811 900809-01-5092 900124-08-6234 900309-07-5144 900614-12-5574 900928-02-5170 900624-05-5178 890628-01-5062 901119-08-5987 900723-01-6131 890828-02-5951 890713-14-5857 900507-07-5567 900922-02-5313 890911-03-5819 901017-02-5672 890601-03-5276 900406-10-5720 901102-06-5402 900411-10-5270 900726-02-5672 890303-12-5466 BIL 1. 21. 13. 6. 16. 20. 19. 18. 5. 7. 9. 22.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful