P. 1
4-Medii_magneto-optice_v3

4-Medii_magneto-optice_v3

|Views: 6|Likes:
Published by Carin Ioana
sisteme multimedia
sisteme multimedia

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Carin Ioana on Jul 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2015

pdf

text

original

1/6

Sisteme Multimedia

Medii de stocare magneto-optice

Dispozitive magneto-optice
Una dintre cele mai neglijate tipuri de tehnologii pentru medii mobile este cea magnetooptica (MO). Introdusa în comerŃ în 1985, unităŃile magneto-optice sunt disponibile cu capacităŃi ce depăşesc 9GB. Mediile şi unităŃile magneto-optice sunt disponibile pentru PC în 2 dimensiuni: 3½" şi 5¼". UnităŃile de 3½" au capacităŃi de până la 2.3GB şi unităŃile de 5¼" au capacităŃi până la 9.1GB. Sunt disponibile şi unităŃi de 12" dar numai pentru sisteme industriale. La început unităŃile magneto-optice erau unităŃi de tip WORM (scrie o data citeşte de mai multe ori) care produceau medii la care puteai adăuga dar nu şi şterge. UnităŃi WORM sunt încă disponibile pe piaŃă dar pentru utilizatorii de PC sunt preferate unităŃile MO citire/scriere.

1.Tehnologia magneto-optică La temperaturi normale suprafaŃa magnetica a unui disc MO este foarte stabilă putănd rezista până la 30 de ani. O suprafaŃă a unui disc MO este orientată spre un laser de putere variabilă, în timp ce cealaltă suprafaŃă a discului este îndreptata spre un magnet. Atât raza laser cât şi magnetul sunt folosite pentru a schimba date pe discul MO. Figura 1 ne arată procesul de scriere şi citire la o unitate magneto-optică.

Figura 1. Scrierea şi citirea la o unitate magneto-optică. UnităŃile magneto-optice folosesc un laser de putere mare pentru a încălzi suprafaŃa magnetica pentru a-i permite să fie schimbat câmpul magnetic în timpul ciclului de scriere (stânga)

În timpul procesului de citire laserul este folosit la putere joasa pentru a trimite lumina polarizata neutru către suprafaŃa discului MO. UnităŃile LIMDOW folosesc magneŃi puşi direct pe disc spre deosebire de magneŃii separaŃi ca în unităŃile MO mai vechi. Zonele discului MO care stochează 0 binar reflectă lumina la un unghi de polarizare diferit fata de cei care stochează biŃi de 1.0. pentru o operaŃie într-o singură trecere cu unele tipuri de medii.2/6 Sisteme Multimedia Medii de stocare magneto-optice şi folosesc laserul la putere joasa pentru a determina unghiul de polarizare (efectul Kerr) în timpul ciclului de citire (dreapta). Raza laser şi câmpul magnetic sunt folosite împreuna pentru a scrie informaŃii la o locaŃie prin aplicarea unei puteri mari laserului şi a unui semnal controlat magnetic către mediu pentru a-l schimba în 1 sau 0. dar la Windows 9x/ME/NT/200/XP instalarea interfeŃei SCSI este mult mai uşoară şi preŃul interfeŃelor a scăzut (şi includ câteva drivere interne). Aceasta diferenŃă se datorează efectului Kerr. Acest lucru permite ca informaŃia în acea zonă să fie ştearsă de un câmp magnetic uniform care nu afectează alte porŃiuni ale discului care sunt la temperaturi normale. . 2.1.0) sunt disponibile pe unele modele şi permit o instalare uşoară a tuturor unităŃilor externe. Dacă vă puteŃi permite preŃul iniŃial al unităŃii MO 5¼" veŃi avea o soluŃie de stocare destul de rapida şi durabilă. În unităŃile MO mai vechi procesul de scriere şi de ştergere erau 2 operaŃii distincte. durabilitatea este mult mai bună şi performanŃele sunt la fel de bune sau chiar mai bune decât la mediile magnetice mobile de 200MB. dar cele mai recente unităŃi MO începând cu Plasmon DW260 din 1997 folosesc metoda LIMDOW (Light Intensity Modulated Direct Overwrite) în care intensitatea luminii este modulata direct pentru suprascriere. Partea optica a unei unităŃi MO este raza laser care este folosita la putere mare în timpul procesului de ştergere pentru a încălzi o zona a unităŃii MO la o temperatura de aproape 200º Celsius (punctul Curie la care în mod normal o suprafaŃă magnetica se demagnetizează). ComparaŃie între mediul MO şi mediul ”pur magnetic” Făcând o comparaŃie între mediile mobile de mare capacitate. USB 2. Utilizarea interfeŃelor SCSI pentru majoritatea modelelor reprezintă un dezavantaj când sistemele de operare de vârf erau MS-DOS/Windows 3. UnităŃile LIMDOW sunt destul de rapide pentru a stoca filme MPEG-2 şi să obŃină capacităŃi mari mai uşor. UnităŃile MO interne se conectează la interfeŃe SCSI. unităŃile MO sunt mult mai scumpe (în special cele de 5¼") dar au un preŃ per megabyte mai mic. şi IEEE 1394a. Modelele ATAPI/IDE sunt distribuite de unii vânzători dar nu sunt uşor de găsit şi iar unităŃi MO externe sunt disponibile cu interfeŃe SCSI. InterfeŃele IEEE 1394a şi Hi-Speed USB (USB 2.

Inportanta backup-ului Orice carte despre calculatoare (computing) care merită citită avertizează în mod repetat că ar trebui să faceŃi un backup la sistem în mod repetat. Dispozitivele de stocare mobile de capacitate mare asigură capacitatea de a transporta uşor cantităŃi mari de fişiere de date.CAD). altele au capacităŃi chiar de 100GB (destul pentru a stoca o imagine completa a hard-disk-ului) SpaŃiul de stocare suplimentar O data cu creşterea în dimensiune şi caracteristici ale aplicaŃiilor şi sistemelor de operare este necesar mai mult spaŃiu de stocare pentru aceste programe şi datele pe care le creează. DVD-RW. pot fi folosite ca şi adaosuri la unitatea primară de stocare. transportul de date intre computere şi mediu de stocare temporar. În orice caz pentru backup-ul datelor.). unităŃi de banda şi chiar vechile unităŃi floppy au fost adaosuri utilele pentru unitatea primară/principală de stocare. Mediile optice pure cum ar fi CD-R. desene asistate de calculator (Computer-Aided Drawing . Unele unităŃi de medii mobile folosesc medii mari cât un sfert din degetul arătător iar altele folosesc medii mari până la 5¼". fişiere grafice de la un calculator la altul. Sau poŃi să foloseşti mediile de stocare mobile pentru a lua datele de la birou astfel încât să le poŃi ascunde sau salva de dezastre naturale (incendii inundaŃii. etc. Backup-urile sunt necesare deoarece în orice moment poate apărea o problemă majora sau chiar unele minore pot corupe informaŃii importante şi . dispozitivele secundare cum ar fi mediile mobile de mare capacitate unităŃi floptical. CapacităŃile unităŃilor cu medii mobile pot şi ele varia. OpŃiunile pentru cumpărarea unor dispozitive mobile variază. iar altele sunt proiectate pentru lumea fotografiei digitale. AplicaŃii precum MS-DOS care odată încăpeau pe câteva dischete floppy s-au transformat acum în aplicaŃii gigantice care ocupa 500MB sau mai mult spaŃiu pe disc. DVD+RW.44MB (destul de mare pentru câteva drivere sau fişiere de date). Sistemele de operare nu sunt singurele tipuri de programe care se dezvoltă. memorii flash. RevoluŃia multimedia alimentată de camere digitale. etc. scanner-e şi camere video de putere mare şi la preturi mici permit să capturezi şi să stochezi imagini care foarte uşor îŃi pot ocupa megabytes de spaŃiu şi nebunia MP3 care umple nenumăraŃi gigabytes de spaŃiu la fiecare utilizator cu hituri şi melodii clasice digitizate. DVD-RAM. Unele tipuri de medii de stocare mobile au caracteristici de arhivare durabila.3/6 Sisteme Multimedia Medii de stocare magneto-optice Rolul unităŃilor de stocare cu medii mobile De la jumătatea anilor 1980 principala unitate de stocare a calculatoarelor a fost hard-diskul. Deşi venerabilele unităŃi floppy de 3½" au o capacitate de 1. unităŃi magneto-optice. CD-RW.

Trebuie să utilizaŃi un soft de recuperare date pentru a recupera acel fişier sau acesta va fi suprascris. Cu câteva sute de noi viruşi care apar în fiecare luna nici un antivirus nu poate fi în totalitate sigur. inundaŃie fulgere. Prin backup-ul datelor care le folosiŃi rar şi ştergerea datelor originale de pe hard-disk vă veŃi elibera saŃiul ocupat de acea informaŃie. Un backup recent simplifică mult procesul de înlocuire a calculatorului • Pierdea unor date importante datorită unui virus. • O defecŃiune a hard-disk-ului care duce la pierderea datelor care nu au fost salvate anterior. de exemplul un backup al datelor pe o banda sau alt mediu şi trimiterea acesteia. Un singur fulger în apropierea biroului sau locuinŃei poate distruge componentele unui calculator incluzând hard-disk-ul.4/6 Sisteme Multimedia Medii de stocare magneto-optice programe stocate pe hard-disk-ul computerului făcând informaŃia inutilă. incendii. • O defecŃiune a calculatorului în timpul unei catastrofe naturale (furtună. Un backup recent neinfectat cu fişiere importante poate sş ajute la reparare chiar şi la cea mai rea stricăciune Backup-urile sunt de altfel un medicament pentru hard-disk-uri pline şi nevoia de a transfera fişiere între calculatoare. Când folosiŃi aceste medii va trebui să inseraŃi şi scoate multe discuri pentru a salva datele şi programele importante. Iată o lista cu aceste probleme care deteriorează datele: • O fluctuaŃie a curentului electric (soc electric) care duce la deteriorarea sau coruperea datelor • Suprascrierea din greşeală • Ştergea necondiŃionată o fişierului greşit. mediile de stocare magnetice de capacitate mare şi benzile de backup sunt utile pentru a face backup-uri. furt etc. PuteŃi să împărŃiŃi cantităŃi mari de date între calculatoare când trimiteŃi date dintr-un oraş în altul. pentru că nu aveŃi nici un backup trebuie să reinstalaŃi tot software-ul. Mediile de stocare optice. Din punct de vedere istoric benzile au fost privite ca fiind cea mai puternică tehnologie pentru backup deoarece cu câteva excepŃii de la HDD externe backup-urile pe banda sunt printre putinele capabile să stocheze conŃinuturile de date ordinul multi gigabytes pe o singură casetă. • Formatarea din greşeală a hard-disk-ului când intenŃionaŃi să formataŃi o dischetă floppy. O serie mare de probleme pot deteriora datele de pe hard-disk. Daca veŃi avea nevoie de acel fişier specific îl puteŃi obŃine prin back-up. Un singur download sau o dischetă poate conŃine un virus care poate deteriora fişiere importante de pe tot hard-disk-ul. Un motiv pentru această greşeală este că pentru mulŃi oameni backup-ul datelor este o muncă plictisitoare şi devine mai plictisitoare când mediul pentru backup este de capacitate mica şi nu poate înregistra multe date. Nu trebuie doar sa instalaŃi un hard-disk nou.). Daca ŃineŃi apăsată tasta Shift în Windows când ştergeŃi un fişier aceste un se duce în Recycle Bin. Furtul calculatorului (în creste la utilizatorii de laptop) este la fel de devastator. Indiferent de cât de importante sunt backup-urile regulate multe persoane evită să le facă. .

cele mai folosite varietăŃi au folosit medii magnetice. Banda magnetică Mediul pe banda este mult mai ieftina per megabyte sau gigabyte decât mediile pe disc. Când sunt folosite ca un mediu pentru backup majoritatea mediilor pe disc sunt mai rapide la copierea a mai puŃine fişiere dar sunt mai lente la copierea unui număr mare de fişiere sau partiŃii/unităŃi întregi. Astfel banda magnetica este potrivita pentru backup-uri complete a unor hard-disk-uri întregi cu toate datele şi aplicaŃiile. În mod tradiŃional. banda poate fi dificil de utilizat la copierea unui fişier. conŃinutul întreaga casetă trebuie ştearsă şi rescrisă. la medii floptical sau unităŃi magneto-optice toate tipurile de discuri magnetice au caracteristici similare. Pentru backup-uri fisier-cu-fisier mediul pe disc este ideal în schimb pentru un backup complet banda este mai rapidă şi mai economică. UnităŃile de banda folosesc acces secvenŃial. Discuri cu mediu magnetic Daca va gândiŃi la medii magnetice „pure”. Mediul pe disc foloseşte acces aleatoriu care permite să găseşti.5/6 Sisteme Multimedia Medii de stocare magneto-optice ComparaŃie între tehnologiile disc. Dispozitivele cu memoriile flash care au înlocuit floppy-disk-urile pentru transferul de date emulează un hard-disk/unitate de disc. conŃinutul trebuie citit de la început şi fişierele sunt preluate în ordinea în care au fost găsite pe banda. ObservaŃie: Mediile mobile pe disc pot fi utilizate ca sistem de backup asemănător cu banda. Unele unităŃi de bandă sunt capabile să emuleze hard-disk prin furnizarea unei litere de acces unei porŃiuni a mediului dar aceste unităŃi sunt folosite pentru a face backup la hard-disk-uri mari şi la reŃele. banda şi memorie flash Câteva tipuri de unităŃi de medii mobile disc sunt folosite în mod obişnuit. dar unele folosesc combinaŃii din mediu magnetic şi mediu optic: floptical sau magneto-optic. . Mediile pe discuri sunt mai scumpe pe megabyte sau gigabyte decât banda. Fişierele de obicei nu pot fi modificate sau şterse de pe banda. Deoarece este potrivit pentru backup-ul de mare capacitate. de obicei are o capacitate mai redusa şi mai uşor de folosit pentru acces fişier cu fişier decât banda. modifici sau să ştergi orice fişier sau grup de fişiere pe un disc fără a parcurge celelalte date de pe disc. are o capacitate mai mare şi este mai uşor de folosit la imagini de partiŃii sau pentru multe fişiere. foloseşti. UnităŃile cu mediile floptical sau magneto-optic scriu pe disc folosind diferite combinaŃii de laser şi tehnologii magnetice. În general preŃul ridicat al mediului (disc sau casetă) şi viteza scăzută la care acestea lucrează fac ca utilizare lor la scara mare să fie prohibitiva.

un tip special de chip de memorie care nu are nevoie de energie pentru a-şi menŃine conŃinutul. Memoriile flash pot fi uşor deplasate de la camere digitale la laptop-uri sau PC şi pot fi inserate direct în imprimante foto sau dispozitive de afişare independente. dar rolul lor iniŃial a fost în fotografia digitală. unităŃile ZIP şi unităŃile SuperDisk . În orice caz din ce în ce mai multe dispozitive digitale de redare a muzicii au memorii flash mobile şi aşa-zisele thumb sau brelocuri cu memorie flash care se inserează direct în port-ul USB ajută să facă din memoria flash un mediu important de stocare şi popularitatea sa pentru a înlocui unele tipuri de medii magnetice mobile cum ar fi dischetele floppy.6/6 Sisteme Multimedia Medii de stocare magneto-optice Memorii flash Cele mai noi tipuri de medii mobile nu se bazează pe tehnologii magnetice. Memoriile flash pot fi utilizate la stocarea oricărui tip de date. folosesc în schimb memorii flash.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->